Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Jeden z malých severočeských pivovárků - Kocour - sídlí ve Varnsdorfu a je úspěšný. Například vloni v soutěži O nejlepší regionální výrobek Ústeckého kraje, kraje Přemysla Oráče v kategorii „Pivo včetně nealkoholických piv“ obsadili varnsdorfští všechna tři první místa.

Jmenovitě - na třetím místě byl jejich Kocour – tmavý ležák, druhou příčku obsadil Kocour Weizenbock a zlatou palmu vítězství si odnesl Kocour Haka NZ Lager. Muselo být loni na sklonku léta ve Varnsdorfu veselo… a vyneslo jim to i pozvání k prezentaci na české ambasádě ve Vídni.

V letošní první degustační soutěži – Česká pivní pečeť v Táboře se Kocour taky neztratil, i když soutěžilo přes čtyři sta piv ze stovky pivovarů ze třinácti zemí. V kategorii pšeničných piv obsadili varnsdorfští 5. a 6. místo a v kategorii piv netradičních se Kocour Stout dokonce dostal na stříbrnou pozici.

Dost důvodů k tomu, abychom se do pivovárku ve Varnsdorfu podívali - nemyslíte?

Zdroj: Český rozhlas Sever

http://www.rozhlas.cz/sever/expres/_zprava/pivovar-kocour-varnsdorf-aneb-kde-pivo-nevari-pro-kocku--958049


Nedávna návšteva pápeža Benedikta XVI. v rodnom Nemecku inšpirovala berlínsky pivovar k výrobe vlastného pápežského piva.

Výrobcovia informovali, že počas zrenia piva hrajú ekologicky šetrnému ležiaku gregoriánske chorály. "Prisahám, že je to pravda," citovala agentúra DPA manažéra pivovaru Brauhaus Südstern Helmuta Kurschata. Ich pivo označil za "skvelé, horké plzenské (pilsner)".

Pivovar leží čo by kameňom dohodil od domova pápežského nuncia v mestskej štvrti Neukölln, kde pápež počas návštevy strávil noc.

"To nevidíte každý deň... Toto pivo má byť symbolom susedstva," povedal Kurschat. Pápež Benedikt XVI. ho však neochutná, pretože dáva prednosť vínu.

Zdroj: TV Noviny.sk | TASR

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/zaujimavosti/berlinsky-pivovar-zacal-vyrabat-papezske-pivo.html


Od 10. října spouští Rádio Jihlava novou soutěž „Poklad Rádia Jihlava“, v níž se hraje celkem o 300 lahví piva. Stopy vedoucí k nalezení „lahodné odměny“ budou vyhlašovány od příštího pondělí každý den přímo ve vysílání. Výhra je ukryta v blízkosti posluchačů, tedy v obcích a městech Jihlavska. Lahve jsou samozřejmě uloženy mimo dosah dětí, navíc nemají žádný obsah, pro ten si výherci mohou dojít přímo do Rádia Jihlava, které sídlí v obchodním domě City Park Jihlava. Každý nálezce získá poukázku na šest točených, nefiltrovaných a nepasterizovaných piv přímo z čepu.

::alt

Zdroj: iHned.cz | Autor: Martin Petera | Foto: Rádio Jihlava | Kráceno

http://mam.ihned.cz/c1-53120870-radio-jihlava-ukrylo-poklad-300-lahvi-piva


Lobečský pivovar bude zase vařit pivo

[čtvrtek, 6. říjen 2011]

Opuštěný lobečský pivovar, který pochází ze šestnáctého století, se opět vrátí k vaření vlastního piva. Měla by tam být i hospoda a kulturní sál. Počítá s tím společnost Riofrio Architects, která je majitelem objektu.

Foto

Rekonstrukci starého pivovaru, který měl v Lobči dlouhá léta tradici, zahájila společnost před třemi lety. Po nápadu stavbu opravit začal běh na dlouhou trať.

Když se před čtyřmi lety stala firma vlastníkem někdejšího pivovaru, musela se nejdříve zbavit stromů a náletů, které tam rostly. Některé ze stromů přitom byly i více než třicet let staré.

Bylo to těžké, museli jsme všechno pokácet a vyndat kořeny, čímž se poškodila původní kamenná cesta na dvoře pivovaru, kterou teď zase budeme muset opravit,“ uvedl Pavel Prouza, který se na projektu podílí se svými spolupracovníky z Riofrio Architects.

Když se konečně podařilo odstranit všechny stromy i nánosy suti a dalších odpadů, které tam lidé dlouhá léta vozili, přišla na řadu studie rekonstrukce. Ta byla před třemi lety hotová. Pak ještě následovalo vypracování několika studií a na jaře roku 2009 byl lobečský pivovar prohlášen památkou.

Architekti, kteří objekt rekonstruují, se snaží dát všechno do původního stavu, alespoň v rámci možností. Moc toho tam totiž nezbylo.

Lidé toho už hodně odvezli a zbořili, jediné, co tu z původních věcí zbylo, jsou tanky na studenou a horkou vodu, jinak je všechno ostatní dávno rozebrané. Dokonce i jedna budova,“ poznamenal Prouza.

Projekt je z velké části financován ze státních a evropských dotací. A právě proto na majitele pivovaru tlačí čas. Podle podmínek získaných dotací, které pokrývají skoro šedesát procent nákladů, musejí mít rekonstrukci hotovou nejpozději do června příštího roku.

Na objektu je přitom stále hodně práce. Omítky a zdi jsou vlhké, mění se velká část krovů, původní podlahy jsou značně poškozené a střecha na hlavním objektu je neúplná.

V současné době se spolu rekonstrukcí konají v Lobči i další akce. Pivovar je totiž jednou z rarit, které se zapojily do prvního ročníku Dne kultury. K dalším patří například zbytky barokních domů v Příbrami nebo architektura dvacátého století v Kolíně.

Během letošního září a října společnost v Lobči pořádala dvě prohlídky, které návštěvníkům přiblížily historii objektu, jeho současný stav a další plány do budoucna. Nabídly jim i kulturní představení. A obě se těšily velké návštěvnosti.

V budoucnu budou majitelé dále spolupracovat s památkáři a dokončí rekonstrukci objektu.

Návštěvníci se pak mohou těšit na lobečské pivo, které se tam po mnoha letech znovu vrátí.

První písemná zmínka o pivovaru pochází z roku 1586, pivovar byl tehdy zřejmě vybudován v rámci stavební aktivity Věžníků z Věžník.

Zlatá léta rozvoje pak zažil pivovar na počátku dvacátého století a krátce ještě mezi světovými válkami, kdy výše roční produkce dosahovala v průměru více než deseti tisíc hektolitrů.

Výroba piva byla v Lobči ukončena roku 1943 ve složitém období Protektorátu. Nadále zde ale fungovala stáčírna podkováňského piva a dokonce i sladovna. V roce 1948 byl zakonzervovaný pivovar jakožto součást podkováňského pivovaru znárodněn a v roce 1949 definitivně zrušen a výrobní technologie sešrotována.

Zdroj: Mělnický deník | Autorka: Lucie Čížková | Foto: Jiří Říha


V pražském hotelu Ambassador se konalo slavnostní předávání ocenění v tradiční soutěži České pivo.

Stalo se tak u příležitosti oslav svatého Václava, patrona českých a sladovníků. Do letošního, již jedenáctého ročníku pivovary celkem přihlásily 69 piv, které hodnotilo 24 degustátorů. Uvedlo to vedení náchodské radnice.

To připomnělo, že pivo PRIMÁTOR se dostalo dvakrát na stupně vítězů. V nejprestižnější kategorii mezi pivy - světlé ležáky získalo bronzové, třetí místo pivo PRIMÁTOR Premium. "Pro vlajkovou loď náchodského pivovaru je to tento rok již třetí ocenění z tuzemské degustační soutěže. Potvrzuje tak dlouhodobě svou výjimečnou kvalitu a je důkazem, že je vyráběno z nejkvalitnějších surovin," prozradila radnice.

Druhou, opět bronzovou příčku obdrželo pivo PRIMÁTOR Premium Dark, a to v kategorii tmavá piva. Náchodský tmavý ležák patří podle vedení pivovaru k nejoceňovanějším pivům na tuzemských i zahraničních soutěžích z širokého portfolia 13 piv, která pivovar PRIMÁTOR a.s. vyrábí.

Zdroj: Královehradecké novinky.cz

http://www.kralovehradeckenovinky.cz/zpravy/z-regionu/bronzovy-primator-na-soutezi-ceske-pivo/


Poté co výrobu Vyškovského piva převzala společnost CBIC (CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s.) začalo docházet k mnohým změnám v pivovaru.

Dříve byl určen státními úředníky k zavření, nyní po stabilizaci kvality, stabilizaci výroby, posiluje obchod.

Obchodní tým je složený z velké části z nově přijatých pracovníků a i nyní se hledají další. Jak prohlásil vedoucí obchodu a marketingu Roman Holoubek – jsme připraveni přijmout zkušeného obchodníka, znajícího především trh v Brně a okolí. Ale nebráníme se i o posílení v dalších lokalitách.

Značka vyškovského piva se začíná pomalu dostávat do podvědomí ctitelů piva, jako regionální značka, která je poctivě vařená a která chutná. Mezi odbornou veřejností se hovoří nejen o kvalitě Vyškovského piva, ale také o pivovaru s velkým potenciálem na trhu, což dosvědčují i nabídky pivovarských obchodníků o práci pro Vyškovský pivovar.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Vyškov


Již třetí den otevřených dveří chystá Pivovar Chotěboř. Návštěvníkům se tak v sobotu 8. října znovu otevřou brány pivovaru, který zároveň rozbíhá prodej nového mírně alkoholického míchaného nápoje na bázi piva s příchutí limetky nazvaného Cooler Limetka. Ten ochutnali lidé na srpnovém Pivovarském odpoledni, kde vzbudil mimořádný ohlas.

Tradiční den otevřených dveří proběhne od sobotních 11 do 17 hodin, vstup je zdarma. Doprovodí ho stejně jako loni zabíjačkové hody, novinkou je trh regionálních produktů. Své zboží nabídne řada místních výrobců, návštěvníci si budou moci k chotěbořskému pivu vybrat třeba trvanlivé uzeniny, ale pochutnat si mohou také na medu a medových produktech, čokoládových pralinkách či si zakoupit ručně dělané zboží a další výrobky z dílny regionálních umělců.

Odpoledne doplní živá hudba, k pití budou piva z produkce Pivovaru Chotěboř, kterou letos oživí již zmíněný Cooler Limetka. Do regálů se nový nápoj dostane ve druhé polovině října, na počátku listopadu pak bude zahájen prodej karamelového Speciálu, který se již zabydlel na předvánočním trhu. Chotěbořský pivovar chystá k vánočním svátkům také novou řadu stylových svátečních etiket a obalů.

Vedení pivovaru chce na dni otevřených dveří oslavit rostoucí prodeje, které za uplynulé tři čtvrtletí dosáhly stejné výše jako za celý loňský rok. „Zájem o naše pivo nás těší i zavazuje. I proto jsme přistoupili k rozšíření pivovaru. Momentálně se dokončují přípravné práce na rozšíření kapacity pivovaru, které bude probíhat během zimního období,“ uvedl ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Poté co výrobu Vyškovského piva převzala společnost CBIC (CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s.) se již více a to kladně začíná mluvit o kvalitě vyškovských piv. Jedním z cílů bylo skutečně úzkostlivě dbát na vyrovnanou kvalitu.

I díky tomu se začíná zvyšovat počet míst, kde je možné ochutnat poctivé regionální pivo z Vyškova. Oslava milióntého vypitého půllitru ve Vyškově a nejbližších obcích, která se konala na náměstí 28.9.2011 byla poděkováním příznivcům Vyškovského piva. Symbolická cena piva, kdy za každý stupeň se zaplatila 1,- Kč, byla dárkem, který využilo více jak 500 účastníků. Dárkem navíc byla i ochutnávka, jen pro tuto příležitost vyvinutých pivovarských preclíků, kde základem je stejný slad z jakého se vyrábí Vyškovské pivo. Představili jsme také novinku, profesionální stočení čerstvého piva do PET lahví. Dříve se chodilo po obědě do džbánku a nyní si můžete Džbán odnést z pivovarské prodejny čerstvě natočený domů.

O Vyškovském pivu se pozitivně píše i v pivovarsky zaměřených publikacích a internetových serverech. Začínají se nám hlásit sami hostinští z Brna, ale i z Prahy a Ostravy mající zájem o dodávky Vyškovského piva. V Bratislavě nedávno proběhla degustace piv z několika pivovarů, kde na prvních dvou místech se umístil Březňák následovaný Džbánem.

Po období hospodaření se ztrátou, se nám po půl roce působení povedlo dostat na nulu, až nevídaně pozitivní výsledek nás utvrzuje, že jsme se v kvalitě piva vydali správným směrem a dává nám naději, že místním není jedno, co se stane s pivovarem a že se začíná projevovat hrdost na staronové Vyškovské pivo. A tak doufáme, že jedinou zásadní výtku uslyší i provozovatelé restaurací. Tou výtkou je malá dostupnost Vyškovského piva ve Vyškově a okolí.

Děkujeme patriotům, děkujeme místním za podporu a slibujeme, že se budeme snažit vyrovnanou kvalitou a poctivou chutí vás nezklamat.

Rádi bychom touto cestou poděkovali i lidem z městského úřadu a z městského kulturního střediska za podporu a vzájemnou spolupráci a to vše pod heslem Vyškovské pivo – naše pivo, aneb zachraňme jednu z historických tradic Vyškova – pivovarnictví.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Vyškov


Belgian Beer Cafe Les Moules v Pařížské ulici je jediným místem v Praze, kde si už od listopadu můžete vychutnat mimořádnou kolekci originálních belgických vánočních piv. Vánoční speciály bývají silnější, často s netradičními příchutěmi, ale vždy z těch nejkvalitnějších surovin. Jejich příchod bývá v pivních velmocích velikou událostí.

Na čepu v Belgian Beer Cafe Les Moules nebude chybět: Gulden Draak Christmas Archiv Vintage - vlajková loď známého pivovaru Van Steenberge, tmavé, velmi silné pivo s dobře vyváženou chutí nahořklého sladu a sladkého karamelu, chuť a vůně na sebe úzce navazují, lehce květinové až ovocné doznívání. Delirium Noel - sladké pivo s nádechem rozinek a meruňky, pepřovým kořením a jemným mírně nakyslým podtónem sladu. Bush Christmas – jedno z nejsilnějších belgických piv připravené speciálně pro vánoční čas, je pěnivé, v červeno-oranžových tónech a zaručeně potěší i ty nejnáročnější pivní gurmány. Floreffe Prima Melior s anýzem – tmavé, velmi silné pivo s příjemnou chutí anýzu a koriandru a dlouhou historií, vaří se podle tradičních receptur pocházejících z pivovaru v opatství Floreffe. Engien Noel - pivo světlejší barvy, s chutí, ve které se snoubí svěžest vanilky s nápadnou hořkostí. Bucanier Christmas – pivo tmavě oranžové barvy s lehkým sedimentem a zákalem, protože kvasí v lahvi, charakteristická vůně sladu je provoněná meruňkami, jablkem a jablečným moštem, prvotřídní říz. Samé pivní delikatesy, které je určitě lepší ochutnat, než o nich jen číst... V Belgian Beer Cafe Les Moules navíc i se zasvěceným výkladem a doporučeními tamního bellemana - zkušeného pivního sommeliéra.

Sváteční čas Adventu, bez spěchu a shonu všedních dnů, je ideální dobou pro vzrušující objevování netradičních chutí. Pozvěte přátele či kolegy na degustaci pivních speciálů v Belgian Beer Cafe Les Moules. Pro hosty jsou navíc připravena vánoční překvapení v sudech i dárkových setech.

Zdroj: Tisková zpráva Les Moules


Celý tento týden bude po celé Moravě na čepu Radegast nefiltrovaný ležák. Pivo vyznačující se vůní čerstvých pivovarských kvasinek a typickým kvasničným zákalem představil pivovar počátkem září na Radegast dni a nyní ho mají možnost ochutnat milovníci piva v takřka 100 hospodách. Poslední příležitost vychutnat si tuto specialitu od nošovických sládků bude 10. října.

Nefiltrovaný ležák Radegast byl stočen přímo z tanků bez jakýchkoliv úprav a není pasterizován. To sebou přináší velké nároky na provozovatele hospod a restaurací, kteří musí splňovat přísné požadavky na skladování a čepování piva. Proto je nefiltrovaný ležák nabízen přibližně na stovce pečlivě vybraných míst po celé Moravě, kde mohou zaručit potřebné skladovací teploty a náročnější sanitaci pivních cest. Všechny tyto restaurace jsou držitelkami certifikace v oblasti péče o pivo.

Nefiltrovaný ležák je výrazně hořké pivo, což je pro všechna piva Radegast typické. Jeho čistá vůně je slabě esterová a je v harmonii se sladovým aroma. Při pečlivějším ochutnání jsou příjemně cítit čerstvé pivovarské kvasnice,“ přiblížil chuť nefiltrovaného piva manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Radegast ležák nefiltrovaný poznáte už na první pohled. Zlatavá barva je doplněna typickým kvasničným zákalem. Nošovičtí sládci ho uvařili z velmi kvalitní odrůdy žateckého a tršického chmele, pivovarských kvasinek, vlastního sladu z hanáckých ječmenů a vody z Morávky.

Seznam restaurací, kde je nefiltrovaný Radegast na čepu, naleznete na stránkách www.radegast.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1034


Nečasův kabinet se ve středu nesouhlasně postavil k návrhu, aby spotřební daň z piva klesla se začátkem příštího roku o čtvrtinu a vrátila se tak na úroveň z roku 2009. Vládě to navrhoval poslanec ČSSD Ladislav Skopal, podle důvěryhodného zdroje agentury Mediafax ale neuspěl.

Sociálnědemokratický zákonodárce poukazoval na klíčovou úlohu pivovarnictví v Česku a po vládě bude mít šanci přesvědčit ještě své kolegy ve sněmovně.

Základní sazba daně v korunách na hektolitr "za každé celé hmotnostní procento extraktu původní mladiny" by se měla podle Skopala výrobcům piva snížit ze současných 32 na 24 korun. Další úpravu navrhuje poslanec pro menší pivovary, které v závislosti na ročním objemu výroby už teď odvádějí daň nižší.

Pro producenty vyrábějící ročně do 10 tisíc hektolitrů piva by měla být sazba nově 12 místo 16 korun, v kategorii 10 až 50 tisíc hektolitrů 14,40 koruny (dosud 19,20) a v pásmu mezi 50 a 100 tisíci hektolitry 16,80 koruny (místo 22,40). Nad 100 a do 150 tisíc hektolitrů má být podle návrhu daň 19,20 namísto 25,60 koruny a v pásmu mezi 150 a 200 tisíci hektolitry chce Skopal pro pivovary sazbu 21,60 koruny (dosud 28,80).

O zvýšení spotřební daně z piva se v roce 2009 zasadil tehdejší ministr financí Eduard Janota, aby zajistil další příjmy státnímu rozpočtu. Skopal s odvoláním na data celní správy připouští, že za rok 2010 přinesla pivní daňová úprava 858 milionů korun navíc. Zatímco v roce 2009 bylo její inkaso necelých 3,5 miliardy korun, rok na to byla tato suma bezmála 4,3 miliardy.

Podle poslance je nicméně alarmující fakt, že o většinu dodatečných peněz se zasloužily zahraniční pivovary, u piva vyrobeného v Česku vzrostly daňové příjmy pouze o 345 milionů, tedy ani ne o polovinu navíc vybrané částky. Něco takové podkopává více než tisíciletou tradici vaření zlatavého moku na území dnešní České republiky, upozornil zástupce ČSSD.

"Nejstarší doklad o vaření piva v českých zemích pochází z 11. století, předpokládá se však, že tato tradice je v Čechách ještě starší," připomněl v historickém exkurzu důvodové zprávy svého návrhu poslanec. "Bohatá tradice výroby piva je považována za důležitou součást českého kulturního bohatství a národního dědictví, na něž jsou mnozí obyvatelé České republiky hrdí. Specifické postavení piva je možné dokumentovat i na tom, že až doposud bylo množství piva zahraničního původu spotřebovaného na území České republiky pouze nepatrné," uvedl Skopal.

Sociálnědemokratický zákonodárce hraje na národní strunu ještě silněji. To když připomíná, že i snížená spotřební daň z piva bude převyšovat úroveň na německém trhu. Při té příležitosti Skopal zmínil i fakt, že například plzeňské pivo je v Německu dostání za nižší cenu, než za jakou se kvůli daňové zátěži prodává v ČR.

Poslanec připomněl, že i sám autor předchozího zvýšení Eduard Janota předkládal svoji úpravu jako časově omezenou. Skopal připustil, že jeho návrh by zřejmě připravil státní rozpočet zhruba o 850 milionů korun. Fiskální ztrátu by ale podle něj kompenzovala zvýšená zaměstnanost v oboru pivovarnictví, v dodavatelských i dalších navazujících oborech. Díky tomu, odhaduje Skopal, by se zvýšilo inkaso na sociálním a zdravotním pojištění, stejně jako daňové příjmy a příjmy z DPH.

Sněmovna by podle Skopalovy představy měla návrh odsouhlasit už v prvním čtení. Bez toho podle něj není možné, aby zákon mohl platit už od 1. ledna 2012.

Pivo je kromě spotřební daně zatížené také daní z přidané hodnoty. Jak přesně by se návrh promítl do jeho koncové ceny, není jisté. Výrobci piva ho kvůli zvýšení spotřební daně, ale i rostoucím nákladům, zdražili v uplynulých dvou letech od desítek haléřů až po několik korun.

Zdroj: EuroZprávy.cz

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/35353-vlada-zamitla-skopaluv-navrh-nizsi-dan-na-pivo-nebude/


V Plzni se utkali světoví výčepní

[středa, 5. říjen 2011]

Výkvět evropských výčepních se v úterý sešel v Plzni. V areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj se totiž konala první část světového finále soutěže Master Bartender. Své umění v západočeské metropoli předvedli například šampioni z Nizozemska, Kypru, Belgie nebo Finska.

Nejmladším účastníkem byl devatenáctiletý Dán Mathias Kristiansen. „Myslím, že rozhovor byl výborný. Pivo jsem nenačepoval úplně na sto procent, ale nakonec i to bylo dobré,” svěřoval své dojmy z vystoupení před porotou mladík z Kodaně.

Svou první návštěvu Plzně si podle vlastních slov velmi užívá. „V Čechách jsem byl zatím jen jednou. Před deseti lety na výletě v Praze. Jsem rád, že teď jsem se mohl dostat do Plzeňského Prazdroje. Je to úžasný pivovar. Všude je tu cítit historie,” říká Mathias.

Povolání výčepního se věnuje zhruba rok. Absolvoval i kurz v New Yorku. Zaměstnán je v malé kavárně v Kodani. „Máme osobní přístup. Najdeme si i čas na popovídání se zákazníky. Na čepu máme různé druhy piv. Kromě Pilsner Urquellu také dánská a belgická,” sděluje. Pivní kultura je podle něho v Dánsku velmi rozvinutá.

Někdy ale je vypité množství na úkor kvality. „Samozřejmě, že lidé u nás na pivo rádi zajdou. Pokud jdou vyloženě pít, dají v průměru tak deset i více piv za večer. Pokud je to k jídlu, vypijí tak tři čtyři,” doplňuje.

Velcí pijáci zlatavého moku jsou prý i Řekové. „Pivo u nás máme moc rádi. A rádi ho samozřejmě i pijeme. Bohužel toho o něm lidé u nás moc nevědí. To je třeba změnit,” říká Stefanos Giannakis. Podle něho je důležité organizovat co nejvíce seminářů a workshopů. V restauraci v severořeckém Thesalonike hostům nabízí sto jedenáct druhů piva, včetně toho plzeňského. Řecké pivovarnictví prý ale tolik rozvinuté není. „Je to otázka hlavně malých regionálních pivovarů,” dodává.

Na účast v plzeňském finále se prý těšil celý rok. „Už jsem se ho účastnil vloni. Byla to skvělá zkušenost,” doplňuje Stefanos. Už si byl i prohlédnout Plzeň. „Mám tohle město moc rád. Je tu nádherná architektura,” pochvaluje si výčepní.

Do žádné z plzeňských hospod se zatím letos nepodíval. „Připravovali jsme se na soutěž. Vyrazíme až večer. Už se nemůžu dočkat,” říká se smíchem Stefanos, který podle svých slov miluje česká jídla. „Středoevropská kuchyně je pro mě jednou z nejlepších v Evropě. Hlavně proto, že je těžká a je v ní spousta masa. To je přesně podle mé chuti. Řecká jídla příliš nemusím. Občas si rád dám saláty, ale třeba ryby ne,” konstatuje Stefanos.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Plzeňský deník.cz | Autor: Ladislav Vaindl

http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/v-plzni-se-utkali-svetovi-vycepni20111005.html


Chtějí nabízet vlastní preclíky

[úterý, 4. říjen 2011]

Komu chybí něco stylového k zakousnutí při posezení u piva, může se těšit na speciální sladové preclíky, které hodlá nabízet Vyškovský pivovar.

První porci pivovarských preclíků mohli ochutnat návštěvníci oslav miliontého vypitého půllitru na vyškovském náměstí o svátku svatého Václava.

Základem pivovarských preclíků je stejný slad, z jakého se vyrábí Vyškovské pivo. „Preclíky byly podle našich instrukcí a z našeho sladu vyvinuté pekařským technologem v Praze. Také tam tuhle várku upekli. Testovali jsme několik variant. Tu, která se nám jevila jako nejchutnější, jsme pak nabízeli na vyškovském náměstí,“ uvedl vedoucí obchodu a marketingu Vyškovského pivovaru Roman Holoubek.

Po úspěšné ochutnávce teď v pivovaru hledají, kdo jim bude nové preclíky pravidelně péct. „Preclíky chceme nabízet trvale, ale zatím k dispozici nejsou. Teprve zahajujeme jednání s místními pekárnami o možnostech dodávání pivovarských preclíků,“ podotkl Holoubek.

Příprava prvních pivovarských preclíků však nebyla jednoduchá a obsahovala spoustu zkoušení a ochutnávání. „Nejtěžším oříškem bylo, abychom docílili jasné chuti po celých sladových zrnkách a preclíky měly vhodnou křehkost,“ poznamenal Holoubek.

Kromě preclíků nabídl pivovar další novinku, kterou je profesionální stočení čerstvého piva do PET lahví. Na rozdíl od džbánků vydrží v lahvích při správném skladování minimálně tři dny. Plnění zajišťují v pivovarské prodejně a v nabídce je zatím...

Pozn. PI: Konec článku na webu Vyškovského deníku z nějakého důvodu, bohužel, chybí. Pokud by však došlo k nápravě této chyby, bude to samozřejmě doplněno i zde.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autor: Roman Volek

http://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/chteji-nabizet-vlastni-precliky-20111004.html


Pivovar ve Velkých Popovicích přivítal v sobotu 24. září 22 222. návštěvníka. Do září tak letos navštívilo pivovar více lidí než loni.

V sobotu 24. září, se tak radoval pan Luděk Kroufek, který prošel branami pivovaru jako 22 222. návštěvník. Ve stejnou chvíli probíhala v areálu velkopopovického pivovaru soutěž týmů dobrovolných hasičů v požárním sportu.

První místo v kategoriích žen i mužů starších vybojovali dobrovolní hasiči týmu Kostelec u Křížků. Zapojit do soutěže se pokusil i Kozel.

Poprvé a rozhodně ne naposledy

Jubilejním 22 222. návštěvníkem se stal pan Luděk Kroufek z Dobříše.

::alt

"Na internetu jsem si přečetl, že v pivovaru proběhne hasičská soutěž, tak jsem vzal celou rodinu. Přijeli jsme si prohlédnout pivovar a zároveň se podívat na hasiče. Musím se přiznat, že je to moje první návštěva pivovaru a určitě se budu vracet," těší se vývojář Kroufek.

On i celá jeho rodina byli mile překvapeni, když mu přišel manažer pivovaru pan Jaroslav Hacko pogratulovat. Kromě hasičských zážitků a dojmů z první návštěvy pivovaru si odnesl rohatý půllitr, kšiltovku, speciální hasičské triko a zásobu Velkopopovického Kozla Medium do příští návštěvy.

"V roce 2007 jsme přivítali 10 000. návštěvníka v prosinci, v roce 2010 pivovarem prošlo bezmála 20 000 lidí za celou sezónu a letos jsme už v září přivítali 22 222. návštěvníka. Půjde-li to tímto tempem dál, do roku 2012 by do Velkých Popovic mohlo přijet i 30 000 návštěvníků za rok," odhaduje Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Zdroj: Říčansko.info | Kráceno

http://www.ricansko.info/clanky/22-222-navstevniku-navstivilo-pivovar-v-popovicich


K připomenutí letošního 169. výročí vzniku světoznámého ležáku Pilsner Urquell se v přibližně 150 restauracích a hospodách po celé České republice vyčepuje 1 500 hl nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Fanoušci plzeňského piva si tak připomenou zrod plzeňského ležáku jeho nefiltrovanou variantou, se kterou mohou zažít atmosféru ležáckých sklepů.

Oslava narozenin ležáku Pilsner Urquell nefiltrovanou variantou je příznivci plzeňských piv vždycky vítána a získává si stále větší přízeň. Nefiltrované pivo se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstane v něm tak malé množství pivovarských kvasnic a pivo má o něco plnější chuť, ale musí se vypít ve velmi krátké době po stočení,“ vysvětlil starší obchodní sládek Václav Berka z Plzeňského Prazdroje.

Nefiltrované pivo díky obsahu čerstvých kvasnic vyžaduje náročnější ošetřování i skladování. To s sebou přináší přísnější požadavky na stáčení do sudů, ale také na provozovatele hospod a restaurací, kteří musí splňovat přísná kritéria na skladování, čepování a údržbu pivních cest.

Oslavy 169. výročí piva Pilsner Urquell symbolicky zahájí legendární pražská hospoda U Pinkasů, ve které se plzeňský ležák čepuje již od roku 1843. Dva soudky se spodně kvašeným plzeňským pivem tehdy přivezl do Prahy forman Martin Salzmann a sláva plzeňských piv na sebe nenechala dlouho čekat. U Pinkasů letos podruhé oslaví narozeniny ležáku tzv. Pinkasovou noční můrou: dne 11. října se pražští číšníci utkají v běhu ze sklepa do druhého patra s 10 plnými půllitry na čas. Běh vzdává hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů servírovali hostům ležák Pilsner Urquell.

Přehled restaurací, v nichž se bude od 5. do 20. října 2011 čepovat nefiltrovaný ležák, najdou fanoušci plzeňského piva na webové stránce:

http://www.pilsner-urquell.cz/cz/nefiltrovany

resp. zde .

Výročí první várky Pilsner Urquell se vztahuje k roku 1842, kdy 5. října sládek Josef Groll v Měšťanském pivovaru zkombinoval tehdy méně obvyklý způsob spodního kvašení s vybranými českými ingrediencemi: vlastním sladem z českých druhů ječmene, žateckým chmelem a místní měkkou vodou. Výsledkem byl nápoj jedinečné chuti, čirosti a zlatavé barvy, která nebyla do té doby u piv známá. Dodnes se Pilsner Urquell stále vaří podle původního receptu, stejným varním postupem na tři rmuty s přímým ohřevem rmutovací pánve. Plzeňský ležák dal vzniknout celé kategorii piv typu „pils“, která dnes tvoří 70 % všeho piva vypitého na světě.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1033


Přichází doba lepenkových kegů?

[úterý, 4. říjen 2011]

Vedle kovových soudků na alkoholické i nealkoholické nápoje existují i kombinované obaly, kde nosnou složku tvoří lepenka. Díky své nižší materiálové životnosti je nelze používat jako vratné, vyznačují se však nesporně jinou výhodou, a to velmi nízkou hmotností obalu a snadnou manipulovatelností. Jednorázový obal navíc znamená nulové náklady na vracení a čištění.

Lepenkový obal tvoří nosnou část obalu (ve skutečnosti je obalem sekundárním) a nápoje jsou plněny do vnitřní části, kterou může být flexibilní nebo pevný obal zpravidla z plastu. Tyto typy obalů se používají pro objemy větší než 2 litry. Ochranný obal z kvalitní lepenky skrývá u bag in box (BIB) obalů vak z pružné fólie vyvinuté původně odborníky z NASA pro uchování potravin v extrémních podmínkách. Z hlediska pevnosti se nejvíce osvědčily lepenky vlnité, nejčastěji třívrstvé.

Variantou lepenkového obalu ve spojení s plastem jsou velkoobjemové obaly typu Key KEG. Jedná se o jednorázový (nevratný) lepenkový sud s vnitřním plastovým obalem. Tyto obaly mají objem 20 nebo 30 litrů a váží přibližně jeden kilogram. Tedy oproti běžným vratným sudům váží papírovo-plastové obaly devětkrát méně. Spolehlivě vydrží pád z výšky až 1,5 metru a jsou plně recyklovatelné.

::alt

Myšlenka Key KEGU vychází z principu obalu bag in box. I tento typ obalu bývá někdy označován stejnou zkratkou BIB, která však v tomto případě označuje bag in ball, tedy sáček v kouli, která je vyfouknutá z polyethylentereftalátové (PET) preformy. Tento sáček je vyroben z vícevrstvé fólie odolné vůči cizím příchutím a zápachům. Celý systém je kvůli zvýšení stability uložen do lepenkové krabice ve tvaru hranolu s podstavou mnohoúhelníku (kvůli lepšímu rozložení tlaku). Sférický tvar „míče“ z PET umožňuje vydržet maximální vnitřní tlak s minimálními deformacemi. Tlak piva, resp. vína, přes sáček na stěnu koule má tedy dostatečnou pevnost. Pro vytočení piva stačí pouze tlakový vzduch, jenž se vhání mezi sáček a stěnu koule, a který samozřejmě nepřichází s pivem do styku. Po vyprázdnění se PET koule stlačí jako běžná PET láhev.

Zdroj: Svět balení, 2011, č. 3, s. 14-16 | Agronavigátor.cz

http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=162&ch=13&typ=1&val=114286


Budějovický Budvar dnes uvádí na český a slovenský trh zcela nový typ přepravek na půllitrové láhve značky Budweiser Budvar. Nové přepravky se vyznačují moderním designem a mají kvalitnější a vysoce odolný potisk, který zaručí po mnoho let jejich perfektní vzhled. Přepravky navíc poskytují uživatelům větší komfort při manipulaci. Pivovar objednal více než jeden milión těchto přepravek. Celkové náklady na výměnu přesáhnou částku 200 mil. Kč.

Pivovar Budějovický Budvar dnes (3. 10.) uvádí na trh v České republice a na Slovensku zcela nový typ přepravek pro 20 pivních lahví o objemu 0,5 litru. Přepravky jsou určené výhradně pro značku Budweiser Budvar. Inovované přepravky se vyznačují moderním výrazným designem, který odpovídá současným nárokům na prezentaci značky Budweiser Budvar a její pozici na trhu. Důležitým argumentem pro zavedení těchto přepravek bylo i sjednocení vizuální prezentace značky v místech prodeje, neboť velmi podobný design přepravek využívá značka Budweiser Budvar již několik let pro láhve o objemu 0,33 litru.

Nové přepravky poskytnou zákazníkům také výrazně vyšší uživatelský komfort: jejich držadla jsou totiž vyrobena z měkkého, avšak vysoce odolného materiálu, který zamezí nepříjemným otlakům prstů při ruční manipulaci,“ říká Ing. Marek Honetschlager, manažer pro inovace z Budějovického Budvaru. Každé držadlo obsahuje jasně viditelný nápis „ORIGINAL“, který zákazníky upozorňuje na skutečnost, že pivo Budweiser Budvar se nevyrábí licenčně a že každá láhev byla uvařena a naplněna v Českých Budějovicích. Držadla jsou vyrobena náročnější technologií, než je běžné: zatímco část pro uchopení (soft touch) je z high density polyethylenu, bílá písmena „ORIGINAL“ jsou z low density polyethylenu.

Pro potisk přepravek byla využita technologie tzv. „inmould label“, která zajišťuje ve srovnání s klasikou technologií sítotisku výrazně vyšší kvalitu potisku. Potisk je navíc vysoce odolný proti mechanickému i chemickému poškození. Tím je dlouhodobě zajištěn perfektní vzhled a atraktivita tohoto obalu pro zákazníka. Přepravka je totiž během své předpokládané životnosti (nejméně 10 let) vystavena řadě nepříznivých faktorů při plnění v pivovaru, skladování a transportu.

Porovnání nové přepravky (vlevo) se starým typem (vpravo)

Pro pokrytí svých potřeb musel Budějovický Budvar objednat celkem 1 080 000 kusů nových přepravek. „Celkové náklady na výměnu přepravek přesáhnou 200 mil. Kč. Kromě samotných přepravek bylo nutné investovat do výrobních forem a také do seřízení automatů pro výkup přepravek obchodech,“ říká Ing. Pavel Pánek, vedoucí oddělení nákupu a logistiky Budějovického Budvaru. Projekt byl zahájen v září 2009. Samotná výroba zakázky byla zahájena v lednu 2011 a celé množství bude dodáno v květnu 2012. V únoru 2012 dojde k nasazení nového formátu obalů také v Německu, Rakousku, Maďarsku a Slovinsku. Z trhu budou průběžně stahovány přepravky staré. Výrobcem přepravek je belgický DW Plastics NV.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Budějovický Budvar, n.p.

http://budweiser-budvar.cz/media/archiv-tiskovych-zprav/2011/prepravka2011.html


Novým marketingovým ředitelem společnosti Heineken ČR se od 1. října stal Jiří Rákosník. Vystřídal Jiřího Imrýška, který po šestnácti letech Heineken opouští.

Jiří Rákosník do společnosti Heineken Česká republika nastoupil 1.3. 2011, a to na pozici Group Brand Manager pro značky Starobrno, Fríí, později také Zlatopramen 11° a Březňák. Funkce marketingového ředitele se Jiří Rákosník ujal 1. října.

Rákosník vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Svou kariéru zahájil jako Account Manager v reklamní agentuře. V letech 2004 – 2007 působil ve společnosti Reckitt Benckiser v České republice, na Slovensku i ve Velké Británii. Od roku 2007 pracoval ve společnosti SAB Miller na pozici Senior Brand Manager pivní značky Gambrinus.

Dosavadní marketingový ředitel Jiří Imrýšek podle informací PR oddělení Heinekenu z osobních důvodů nepřijal nabídku zahraničního angažmá a k 30. září své působení ve společnosti po šestnácti letech ukončil.

Zdroj: Strategie.cz

http://strategie.e15.cz/lide/heineken-vymenil-sefa-ceskeho-marketingu-705322


Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Birell získalo již podruhé v řadě nejvyšší ocenění v prestižní soutěži České pivo. Soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven.

Včera byly v hotelu Ambasador Zlatá husa v Praze vyhlášeny výsledky již jedenáctého ročníku soutěže České pivo. Odborná komise 24 degustátorů, ve které kromě sládků a pivovarských odborníků zasedli také zástupci Chmelařského institutu ze Žatce a Státní zemědělské a Potravinářské inspekce z Brna, vyhodnotila jako nejlepší české nealkoholické pivo Birell. Birell tak doplnil svou sbírku ocenění z prestižních soutěží Zlatý pohár PIVEX 2010 či Australian International Beer Awards 2010.

A čím je Birell tak výjimečný? Toto nejoblíbenější české nealkoholické pivo je vyráběné z nejkvalitnějších surovin – pramenitá voda, nejlepší žatecký chmel a ječmen. Díky speciálně vyšlechtěným kvasinkám, které téměř neprodukují alkohol, může projít celým procesem kvašení a dokvašování jako klasická piva, a tím získává jedinečnou chuť. A přitom obsahuje mnohé vitaminy a minerální látky. Kromě skvělého osvěžení tak dodá potřebné živiny například po sportu. V roce 2010 byla na trh uvedena polotmavá varianta, kterou si oblíbily především ženy. V současné době má Birell 70% tržní podíl na trhu nealkoholických piv a je tak tahounem celého segmentu.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1032%22%3EBirell


Bohumíňáci vyrazili na Oktoberfest

[pondělí, 3. říjen 2011]

Na největší moravský Oktoberfest vyrazili v početném houfu i Bohumíňáci. Svatováclavské slavnosti na Zámku Zábřeh a v jeho okolí v Ostravě piva jsou už tradičně nejvelkolepější přehlídkou minipivovarů, kterou na koni a poté přípitkem zahajuje sám král Svatý Václav. Letos se na Oktoberfest, který se konal 27. a 28. září, přišlo podívat na 12 tisíc lidí.

Svatováclavské slavnosti piva letos trhly rekord nejen v návštěvnosti, ale také v počtu vytočených piv, kterých milovníci chmelového moku vypili na sto tisíc. Lidé mohli vychutnat na 30 druhů piva od klasických, spodně kvašených ležáků, přes piva svrchně kvašená - pšeničná, tzv. weizen bier až třeba po piva typu Stout. V nabídce byl pěnivý mok různé stupňovitosti ve škále 11° -18°, různých chutí: klasické, ochucené, ovocné, medové či bylinkové a nechybělo ani konopné pivo. Čepovalo se výhradně do třetinkových pivních sklenic.

Domácí Zámecký minipivovar PIKARD© při této příležitosti přišel se zbrusu novým, unikátním pivním speciálem. Vrchní sládek Rostislav Řehulka navařil tmavý 13° Creamy Stout. „Težké pivo irského typu je unikátní svým obsahem, neboť bylo vařeno ze 4 druhů ječmenného sladu. Sycení dusíkem na čepu mu pak ve sklenici dává zcela výjimečné chuťové i vizuální vlastnosti,“ vysvětlil Radovan Koudelka.

O produkci minipivovarů je mezi lidmi stále větší zájem, proto také jejich počet stále narůstá. Na severní Moravě a ve Slezsku i v blízké spádové oblasti jich aktivně pracuje už 17.

Minipivovarnictví u nás vychází z obrovské tradice. V novodobých dějinách je to u nás ještě stále poměrně mladá disciplina. Minipivovarníci ve svém oboru dokáží prosadit obrovskou pestrostí nabídky „Ústřední motto - České pivo žije - vypovídá o tom, že my minipivovarníci, ctíme a snažíme se i nadále šlechtit slavnou tradici domácího, českého piva,“ říká manažer komplexu Zámek - Zábřeh Radovan Koudelka.

Předchozí 4. ročníky Svatováclavských slavností navštívilo na 30 tisíc lidí. „Letošní účastí 15 minipivovarů, z nichž většina je doma právě tady v našem regionu, se akce stává největší svého druhu na Moravě a druhou největší v České republice,“ dodává Radovan Koudelka.

Ke zpříjemnění atmosféry ochutnávání pěnivého moku nechyběl ani bohatý doprovodný program. Bouřlivé ovace sklízela zejména zpěvačka Ewa Farna a druhý den kapela Vypsaná Fixa. I když byla Farna hvězdou na Oktoberfestu, piva se napít odmítla.

Byla jsem na Svatováclavských slavnostech piva poprvé a mohu všem vřele doporučit. Mohla jsem ochutnat úžasná piva, která jsem v životě nepila. Děti měly výborný program, o který se postarali nejen známí zpěváci a kapely, ale zejména průvod krále Václava, šermíři či zbrojnoši. Určitě Oktoberfest na zábřežském Zámku příští rok nevynechejte,“ doporučuje Lenka Žáková z Bohumína.

Zdroj: Bohumín | V odkazu naleznete video a fotogalerii

http://www.bohumin.cz/news_detail.php?id=364


«« « Strana 753 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI