Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Vědci zabývající se pivovarnictvím objevili metodu, na jejímž základě mohou určit, které odrůdy sladovnického ječmene jsou či nejsou vhodné pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením Evropské unie České pivo. Na metodu jsou natolik hrdí, že v létě požádali o její patentovou ochranu.

Metoda je užitečná zejména pro tuzemské producenty a šlechtitele ječmene. Označení České pivo mohou pivovary používat po splnění podmínek od roku 2008. Nyní jich je devět se 46 značkami piv, což objemově znamená více než polovinu tuzemského trhu. Svaz pivovarů předpokládá, že zájem o označení bude růst, což přináší i vyšší poptávku po vhodném ječmeni.

Metoda spočívá ve způsobu hodnocení odrůd ječmene podle obsahu látek zvaných dextriny. „Nikdo nikdy nehodnotil odrůdy ječmene podle obsahu dextrinů, které výrazně ovlivňují obsah nezkvasitelného extraktu a tím i chuť a plnost piva,“ uvedl Vratislav Psota z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, který se na projektu podílel s kolegy z Ústavu analytické chemie Akademie věd.

Složení Českého piva je poměrně konkrétně dáno. Oproti jiným pivům je charakteristické mimo jiné právě vyšším podílem nezkvašeného extraktu. Již v minulosti čeští sládci věděli, že nezkvasitelný extrakt je daný odrůdou ječmene a že tradiční české pivo lze vyrobit jen z českých odrůd. Stále ale chyběl nástroj, pomocí kterého by se dal druh ječmene vhodný pro české pivo přesně určit.

Výzkum, jehož cílem bylo tento nástroj najít, byl iniciován jednáním českých pivovarníků s EU o konečné podobě ochrany tuzemského piva. „Výsledky výzkumu jsou cenné a celý objev je významný nejen pro naše pivovarnictví, ale i pro zemědělce,“ míní výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Zdroj: E15.cz

http://zpravy.e15.cz/byznys/obchod-a-sluzby/vedci-zadaji-o-patent-tykajici-se-ceskeho-piva-720085


Faust aneb opravdu zlaté pivo

[středa, 23. listopad 2011]

Že se pivu říká také naše tekuté zlato je obecně známo. Jak ale dopadne, když se toto úsloví uvede do praxe, si už málokdo dokáže představit. Nová limitovaná edice piva FAUST spojuje obě tyto věci dohromady a poprvé v historii můžeme ochutnat výjimečné pivo s obsahem 24-karátového zlata. Ano, čtete správně. Od listopadu je nabídka českých láhvových piv obohacena o pivo s ryzím zlatem a na trhu se tak objevuje nový gurmánský a sběratelský unikát.

Podle sládka Marka Pietoně trvaly přípravy projektu FAUST déle než rok, než se podařilo pivo dotáhnout zdárně do konce a byla to cesta někdy skutečně hodně trnitá, která místy připomínala středověkou alchymii. Jak sám sládek říká: „Běžných piv nebo piv, která se pivy jen nazývají je na našem trhu čím dál tím více. Vlastně současného spotřebitele už není čím překvapit. Rád bourám zavedené tradice, takže naším cílem bylo vytvořit něco jedinečného. A to není nikdy snadná cesta.“ Pivní znalci na severní Moravě jeho jméno dobře znají například z Městského pivovaru ve Štramberku a později i z Valašského pivovaru v Kozlovicích, kde léta úspěšně působil. I tady předkládal hostům neobvyklé pivní chutě. V jejich výčtu musíme určitě zmínit švestkové a vanilkové pivo anebo třeba pivní speciály vařené při příležitosti tradičních keltských svátků (Beltaimové pivo, Světlo země), což dávalo do budoucna tušit, že půjde vždy cestou neokázalých pivních rozmanitostí. V současné době spolupracuje pod hlavičkou Pivo Franc v realizaci svých nápadů s hlučínským pivovarem AVAR a návštěvníci letních slavností se s ním i letos setkávali na různých pivních akcích. Ale zpět ke „zlatému pivu“.

Netradiční řešení FAUSTa začíná už u samotné láhve, která je z čirého skla uzavřeného šampusovou zátkou, v níž si lze opakovaně prohlížet magický tanec zlata v pivu. „Zlato je netečný kov, nepůsobí na něj tedy koroze a už ve starém Egyptě si jej přidávali tehdejší vládci do jídla pro jeho krásu,“ říká Pietoň. „V našem pivu je obsaženo ve formě nadrobených zlatých plátků a každá láhev má tedy své jedinečné kouzlo. I proto jsou láhve ručně číslovány a budou patřit konkrétním majitelům.“ Ano, krása zlata je mámivá. I v pivu na nás působí tajemným kouzlem, stejně jako historický nositel legendárního jména Faust, který si podle staré legendy zahrával se samotným peklem. Ale protentokrát může být FAUST vánočním dárkem, který překvapí a určitě potěší pod stromečkem nejednoho příznivce pěnivého moku.

Zdroj: Tisková zpráva Pivo Franc


Prodeje prémiových piv, ležáků i pivních speciálů před vánoci zaznamenávají každoročně vzestup. Přání pivařů vychází vstříc také nabídka vánočních balení, jako je letošní speciální edice 1l lahví Pilsner Urquell, nebo dárková balení se skleněným či keramickým korbelem a skleněnými podtácky ve tvaru pečeti.

Foto

Z průzkumu společnosti Plzeňský Prazdroj vyplývá, že pětina lidí si nedokáže představit štědrovečerní stůl bez sklenice piva a zhruba stejný počet lidí věnuje pivo jako vánoční dárek.

Štědrovečerní večeři a vánoční svátky si lidé tradičně spojují s plzeňským ležákem, který na sváteční tabuli patří a navíc se výborně doplňuje s tradičním českým štědrovečerním menu – kaprem a bramborovým salátem. I v době letošních vánoc tak i přes stagnaci pivního trhu očekávame tento pozitivní vývoj“, uvedl Dalibor Vainer z Plzeňského Prazdroje.

Vyšší zájem o pivo ve svátečním období lze zaznamenat i v okolních zemích včetně sousedního Polska či Slovenska. „Aj u nás platí pravidlo, že pre predaje Pilsner Urquell vo fľašiach a plechovkách je najsilnejším mesiacom december. K výnimočným chvíľam patrí aj výnimočné pivo. Preto si Slováci v období sviatkov radi doprajú Pilsner Urquell," říká Zuzana Lošáková, tisková mluvčí Pivovarů Topvar.

Na zvýšeném zájmu o prémiová piva v předvánočním období se významně podílejí i balení s dárkovými předměty, které jinak nejsou běžně k zakoupení. Letošní limitovaná nabídka jednolitrových embosovaných lahví ležáku Pilsner Urquell tak navazuje na loňskou kolekci a je nejen oblíbeným dárkem, ale i cenným předmětem pro sběratele pivních předmětů.

Kromě ležáků si lidé u vánočního stolu dopřávají také piva vícestupňová, tzv. speciály, které také zaznamenávají ve vánočním období výrazný nárůst popularity. Z portfolia Plzeňského Prazdroje je to například speciál Master (Master Polotmavý 13°, Master Zlatý 15°a Master Tmavý 18°).

Zdroj: Tisková zpráva PLzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1046


U hanušovického speciálu se stupňovitost počítá na setiny. Odvíjí se totiž od nadmořské výšky 1351 m nedalekého kopce Šerák, který dal oblíbenému pivu jméno. Dnes je Holba Šerák Speciál součástí sortimentu značky, letos na Vánoce ho navíc zpestří polotmavá varianta. Letos se na trh dostane 1500 hl polotmavého speciálu v lahvích i sudech začátkem prosince. Jde o vánoční dárek všem pivním fajnšmekrům, kteří se mají na co těšit.

Polotmavý speciál je jedinečný nejen svou rubínovou barvou, ale především chutí, výborným řízem a lahodným chmelovým aroma. Při jeho výrobě se používá hned několik druhů sladu- barevný, karamelový a míchaný; ten dává pivu plnou chlebnatou chuť, zatímco chmel se promítá do jeho vyšší a přitom lahodné hořkosti i aroma.

Vycházíme z původní receptury a abychom přesně dodrželi stupňovitost, je třeba správně stanovit poměry všech surovin, které ovlivňují nejen samotnou chuť piva, ale i jeho celkovou charakteristiku. Speciál chmelíme v několika fázích a poslední dávku chmele přidáváme až na konci chmelovaru. Tím pivo získá jedinečné aroma a přitom se nezvyšuje jeho hořkost, která i když je vyšší, zůstává lahodná,“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl. Díky tomu je toto pivo oblíbené nejen u mužů, ale rády si jim připíjejí i ženy. „Letos jsme navíc přidali novou odrůdu žateckého chmele, která se nám výborně osvědčila už při testování,“ dodává sládek.

Ve srovnání s ostatními pivy vyžaduje Šerák Speciál nejen vyšší podíl sladu i chmele, ale má také delší výrobní cyklus. Na otevřené spilce kvasí 10- 12 dní a téměř 3 měsíce pak dozrává, což je 3krát déle než u běžného ležáku. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost tzn. že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Podle sládka nejde o pivo pro zahnání žízně, ale o nápoj spojený s výjimečným zážitkem, proto se ideální hodí na slavnostní stůl.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Po letech čekání by se měly dočkat historické budovy pivovaru rekonstrukce, začít by se mělo příští rok na jaře.

Šedesátka nových obchodů by měla do dvou let začít fungovat v děčínském pivovaru. Podle informací Děčínského deníku začne na jaře dlouhodobě plánovaná rekonstrukce celého pivovarského areálu o rozloze 17 tisíc metrů čtverečních. Areál se promění v moderní Centrum pivovar.

Začneme stavět hned, jak nám to počasí po zimě dovolí. Předpokládáme, že by to mělo být někdy na přelomu března a dubna příštího roku,” říká zástupce investora Martin Král.

Kromě obchodů zde vyrostou také kancelářské prostory. A pozor - v areálu se bude opět vařit pivo. Investor plánuje otevřít restauraci s vlastním minipivovarem.

Kromě toho počítáme s klasickým sortimentem nákupních center. Tedy s obchody s potravinami, elektronikou či textilem. Chceme mít také bohatou nabídku služeb pro návštěvníky. Ať už se jedná o kadeřnictví nebo veterináře. Naopak zde oproti původním záměrům nebude multikino,” popisuje přibližně miliardovou investici Král.

Jako zázemí vyroste v zadní části areálu parkoviště. To by mělo pojmout až čtyři stovky parkujících automobilů.

Cílem je vytvořit novou možnost pro příjemné nákupy a trávení volného času v atmosféře nevšedního nákupního centra, v němž se snoubí tradice s modernou, pro obyvatele Děčína a přilehlých obcí i pro ostatní návštěvníky Děčínska,” uvádí mimo jiné investor.

ČÍSLO DNE: 60

Tolik obchodů by mělo být v pivovarském areálu, který se přemění v Centrum pivovar. Stavět se začne příští rok na jaře na přelomu března a dubna. První zákazníky by pak mělo nákupní centrum přivítat během podzimu 2013. U centra bude parkoviště pro 400 automobilů.

Vzhledem k předpokládanému nárůstu dopravy v okolí centra bude nutné provést úpravy infrastruktury. Proto bude na křižovatce ulic Ruská a Sofijská postaven kruhový objezd.

Děčínská radnice vnímá stavbu centra rozporuplně.

Výstavba podobného areálu je vždy dvojsečná. Je to určitě přínos pro konkurenceschopnost Děčína. Na druhou stranu je obchodů v Děčíně již dost a koupěschopnost lidí ve městě není příliš velká. Ale každopádně jim přeji úspěch,” říká děčínský primátor František Pelant.

Historie děčínského pivovaru sahá až k přelomu 17. a 18. století. Vystavět ho dal v roce 1698 hrabě Maxmillián Thun. V roce 1848 byl tento původní pivovar stržen kvůli výstavbě železnice z Prahy do Drážďan a od roku 1849 začal postupně vyrůstat nový.

Později byl podnik několikrát rozšířen a stavebně upraven. Z doby secesních úprav pochází znak Františka hraběte Thuna na průčelí hlavní budovy. Protože Thunové výrobu piva pronajímali, byla založena pivovarská společnost, která nakonec podnik odkoupila. Roku 1897 byla vybudována parní varna a v roce 1924 zahájila provoz nová sladovna a nová plnírna.

V roce 2001 začal stávající vlastník přestavovat budovy na velkoprodejnu potravin, obchody pro řemeslníky, dům a zahradu a na kancelářské prostory.

Po dohodě s architektem a památkáři byly zachovány památkově chráněné části, ale bohužel bylo nutné již některé ze značně zchátralých staveb zbourat.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Děčínský deník | Autor: Alexandr Vanžura

http://decinsky.denik.cz/zpravy_region/decin-se-do-dvou-let-docka-obriho-nakupniho-centra.html


DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice letos uvádí na vánoční trh dva nové speciály. Pro své zákazníky připravil Vánoční světlý speciál a Čokoládový speciál. Limitovaná edice pivních specialit bude v prodeji od pátku 18. listopadu 2011 do vyprodání zásob.

Speciály považujeme za zhmotněné poděkování naším zákazníkům a příznivcům strakonického piva,“ říká Dagmar Vlková, sládek DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice a dodává: „Vánoční a Čokoládový speciál je určen pro mimořádné chvíle, třeba jakou jsou blížící se vánoční svátky. Věřím, že tyto speciály nebudou chybět na vánočním stole nebo při silvestrovské oslavě.

Vánoční světlý speciál 16% je pivo uvařené z vody, ječného a žitného sladu a žateckého chmele. Obsah objemového alkoholu dosahuje 7,1% obj.. Čokoládový speciál 13% je uvařen z ječných sladů, nakuřovaného sladu, praženého ječmene, čokoládového prášku a žateckého chmele. Obsah objemového alkoholu dosahuje 5,3% obj. Prodej speciálů začíná 18. listopadu 2011 do vyprodání zásob. Obě nové speciality jsou v nabídce podnikové prodejny DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice, distribuují se filtrované, v 1,5 litrové PET lahvi.

Vánoční a Čokoládový speciál uvádíme právě nyní, jako splněné vánoční přání našim zákazníkům. Novým pivním sortimentem dovršujeme letošní pivovarnický rok ve Strakonicích. Jsme rádi za naše skalní příznivce i nově příchozí. Jak jinak poděkovat za věrnost klientům a dodavatelům, než novým výjimečnými pivy?“ podotýká Jaroslav Tůma, ředitel DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice.

Zdroj: Tisková zpráva Dudák - Měšťanského pivovaru Strakonice


Budvar letos investuje přes 400 miliónů

[úterý, 15. listopad 2011]

Národní podnik Budějovický Budvar letos investuje do svého dalšího rozvoje přes 400 miliónů korun. To je dvakrát víc než loni. Nejnovější investicí je koupě a instalace stáčecí linky pro pětilitrové soudky, řekl Právu ředitel pivovaru Jiří Boček.

Linku spustíme koncem listopadu. Budeme schopni zase přinést větší rozmanitost obalových formátů pro jednotlivé výrobky a značky našeho podniku,“ uvedl Boček. Nová stáčecí linka bude mít výkon 300 kusů za hodinu a pivovar do ní investoval 170 000 eur (asi 4,2 miliónu korun).

Pivovar nyní v soudcích o objemu pět litrů prodává asi 3000 hektolitrů světlého ležáku ročně. „Tento formát obalů vidíme jako perspektivní a do budoucna očekáváme, že se prodeje tohoto formátu balení budou dále zvyšovat jak v tuzemsku, tak při exportu,“ věří ředitel.

Pětilitrové soudky dosud pro budějovický pivovar plní firma v Německu. „Přesunem stáčení do Budvaru získáme vyšší stupeň kontroly nad jakostí, získáme větší flexibilitu pro uspokojování požadavků našich zákazníků, především co se týká rychlosti dodávek, a nebude nutné realizovat transporty piva do SRN a zpět,“ poznamenal Boček.

To vše podle něj přinese snížení výrobních nákladů i ekologické zátěže. Pivovar navíc na nové lince zaměstná vlastní pracovníky.

Pivovar bojuje se zdražováním energií

Už v březnu Budvar například zprovoznil novou část linky na stáčení piva do skleněných láhví za 140 miliónů korun. Nová technologie zvýšila výkon stáčecí linky a uspoří obalový materiál za zhruba 500 000 korun ročně. „Tím, že jsme dokončili instalaci strojů na lahvové lince, jsme zvýšili také počet možností obalových formátů z 11 na 27,“ upozornil Boček.

Pestrost nabídky piva z hlediska různých druhů obalů, ale třeba i příchutí, je podle něj důležitá proto, že nejen v Česku, ale celosvětově se spotřeba piva postupně přesouvá z restaurací a barů do domácností, které je nakupují v obchodech.

Další desítky miliónů investuje letos budějovický pivovar do úspor energií. „Jen u tepla vzrostly v posledních pěti letech náklady zhruba o 65 procent. K tomu je nutné připočíst stále vyšší výdaje za elektřinu,“ vysvětlil současné kroky k energetickým úsporám Boček.

Například výměna nerezových akumulačních nádrží na horkou vodu by měla přinést roční úsporu energie přes jeden milión korun. Desetimiliónová investice by se podniku mohla vrátit už za osm let.

Mezi další letošní investice Budvaru patří třeba i uvedení přepravek, jejichž držadla jsou vyrobena z měkkého, avšak vysoce odolného materiálu, který zamezí nepříjemným otlakům prstů při manipulaci. Pivovar také začal používat nevratné sudy KeyKeg, ve kterých bude dodávat pivo zejména do vzdálených zemí. Jejich zavedení by pivovaru mohlo pomoci posílit jeho pozice ve vzdálených turistických destinacích a v zemích, kde je s vratnými sudy problém.

Tržby i export možná překonají loňská čísla

Budějovický Budvar loni vyvezl do zahraničí 604 791 hektolitrů piva, což je nejvíc v jeho 115leté historii. Meziročně se export zvýšil o 4,3 procenta, přičemž budvarské pivo se vyváží už do šedesátky zemí světa. „Zatím to vypadá, že bychom loňský objem vývozu mohli překonat,“ prozradil Právu Boček s tím, že ve srovnání s loňskem jsou letos „lehce lepší“ i celkové tržby pivovaru.

Ty sice loni meziročně klesly o pět procent na 1,9 miliardy korun, čistý zisk pivovaru ale stoupl o 34 miliónů na 174 miliónů korun. Jaký hospodářský výsledek bude mít Budvar letos, nechce zatím Boček předjímat s tím, že do konce roku je stále ještě daleko. Šéf národního podniku nicméně očekává, že pivovar za letošek mírně zvýší svůj tržní podíl v ČR, který nyní přesahuje osm procent.

Zdroj: Novinky.cz | Autor: Jakub Svoboda

http://www.novinky.cz/ekonomika/250476-budvar-letos-investuje-pres-400-milionu.html


Také máte předvánoční čas spojený hlavně s úklidem, sháněním dárků na poslední chvíli a přeplněnými obchodními centry? Pokud hledáte způsob, jak si zpříjemnit dny příprav před nejkrásnějšími svátky v roce, a navíc si rádi pochutnáte na dobrém pivu, pak právě vás potěší Pivní adventní kalendář.

Pivní adventní kalendář je speciální balení dvaceti různých piv z regionálních pivovarů Černá Hora, Jihlava, Klášter, Rychtář, Protivín, Uherský Brod a Vysoký Chlumec. Jeho princip je obdobný jako u čokoládových adventních kalendářů – na každý den od 5. do 24. prosince je pro jeho majitele připravena jedna láhev zlatavého moku. Proto je ideálním dárkem pro všechny milovníky piva, kteří rádi ochutnávají zajímavá piva a zároveň se chtějí dozvědět mnoho zajímavého o pivovarech, ve kterých se tato piva vyrábí.

Vánoce jsou jakýmsi vyvrcholením, okouzlujícím završením každého kalendářního roku. A právě proto bychom rádi, aby si lidé atmosféru blížících se Vánoc vychutnali, třeba i s pivy z našeho Pivního adventního kalendáře,“ uvedl Zdeněk Radil, generální ředitel skupiny K Brewery, která toto balení uvádí na trh.

Adventní kalendář obsahuje piva Vévoda a Démon z Pivovaru Vysoký Chlumec, Klášter Ležák a Klášter Premium z pivovaru v Klášteře Hradišti nad Jizerou, Rychtář Standard a Rychtář Premium z hlineckého Pivovaru Rychtář, Patriot, Extra a Kounic z uherskobrodského pivovaru, Šenkovní 10 a Ježek 11 z Pivovaru Jihlava, Kern, Granát, Moravské Sklepní, Páter a Kamelot z jihomoravského Pivovaru Černá Hora a Platan 11, Schwarzenberg, Protivínský Granát a Lobkowicz Premium, které vaří sládci pivovaru v Protivíně. V průběhu listopadu jej začnou prodávat mimo jiné řetězce Globus, Norma, Billa a Terno. Ceníková cena je 339 Kč.

Sedm pivních specialit na vánoční stůl

Dalším speciálním vánočním produktem, který letos oživí předvánoční trh, bude loni velmi úspěšná vánoční kolekce sedmi pivních specialit z pěti regionálních pivovarů Čech a Moravy. Těšit se můžete na tmavý Granát z Černé Hory, speciály Telčský Zachariáš a Jihlavský Grand z Pivovaru Jihlava, Comenius z pivovaru v Uherském Brodě, polotmavé speciální pivo Démon z vysokochlumeckého pivovaru a v neposlední řadě také na piva Protivínský Granát a Prácheňská Perla z varny sládků v Protivíně.

Speciální vánoční balení těchto sedmi piv budou postupně od listopadu prodávat mimo jiné obchodní řetězce Interspar, Albert, Globus, Tesco, Billa, Kaufland, Penny Market, Trefa, Terno a Jednota. Ceníková cena je 120 Kč.

Vánoční kolekce není jediným mixem sedmi různých piv v jednom balení, který skupina K Brewery uvedla na trh. Loni na jaře začala prodávat první balení pivních specialit, které pro velký úspěch zanedlouho následovala jeho druhá a posléze i třetí obměněná edice. Kladný ohlas získal také velikonoční multipack. Od příštího roku potom skupina plánuje širší distribuci balení „Výběr sládků – 7 ležáků“.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery


Slavnostní naražení vánočního piva

[pondělí, 14. listopad 2011]

Sváteční vánoční speciál je jedinečným originálem, který se vaří v pivovaru Groll v limitované serii pouze 1x do roka a těší se mimořádné oblibě nejen u znalců piva.

Logo

Vánoční speciál s obsahem alkoholu 6% se připravuje z těch nejlepších surovin, čtyř druhů sladu a tradiční metodou, a protože je to ležák, musí zrát několik týdnů.

Je to silné zimní pivo jako stvořené pro zahřátí v chladném období mlhavých dnů. Téměř černá barva piva koresponduje s bohatou pěnou a překvapí jedinečným karamelovým aroma a vysokou plností.

Po prvním doušku ucítíme ponejprv klasickou pivní chuť, která se rozlije do lahodné hořkosti, karamelové aroma naladí vánoční atmosféru a sládek ing. Kapr je zárukou toho, že vánční pivo bude stát za to!

Zdroj: Pivovar Groll

http://www.pivovargroll.cz/slavnostni-narazeni-vanocniho-piva


Úspěchy piv se značkou Žatec v roce 2011

[pondělí, 14. listopad 2011]

V roce 2011 opět žatecká piva bodovala na různých degustačních soutěžích.

Na Pivních slavnostech v Táboře získalo Stříbrnou pivní pečeť v kategorii Speciální pivo tmavé pivo značky Žatec Xantho.

V rámci festivalu Znojemský hrozen obdrželo pivo CELIA – pivo bez lepku v soutěži Speciálních a neobvyklých piv v kategorii neobvyklých piv první cenu.

Na tradiční Dočesné získalo pivo Žatec Xantho první místo v kategorii tmavý speciál, Žatec Premium Tmavé získalo třetí místo v kategorii tmavý ležák a pivo Žatec Světlé získalo třetí pozici v kategorii světlých výčepních piv.

Zdroj: Žatecký pivovar

http://www.zateckypivovar.cz/uspechy-piv-se-znackou-zatec-v-roce-2011.aspx


Vlastnosti litovelského ležáku ocenili pivovarničtí experti a degustátoři z celého světa a zařadili ho k evropské špičce mezi ležáky. V degustační soutěži European Beer Star 2011, v kategorii Pilsner Bohemian Style, získal Litovel Premium bronzovou medaili, kterou při slavnostní ceremonii v Norimberku převzali zástupci pivovaru. Jde o další mimořádný úspěch ležáku Litovel, šampiona mezi českými pivy, kterému patří titul České pivo 2011.

Co se skrývá za mimořádně úspěšným hodnocením značky Litovel na národní i mezinárodní úrovni vyjadřuje ředitel pivovaru Lumír Hyneček. „Je to zejména vynikající kvalita a jedinečná chuť piva. V době, kdy trh zaplavily chuťově prázdná a nevýrazná europiva, je osobitá charakteristika našeho piva významnou předností, kterou oceňují nejen degustátoři, ale především konzumenti,“ komentuje ředitel pivovaru, kde byla před 118 lety, právě v těchto dnech (16. listopadu 1893), uvařena první várka piva a tradiční postupy výroby tady drží dodnes. Pivo zásadně vaří na předem danou stupňovitost, takže jeho ředění vodou je předem vyloučeno. Součástí klasické technologie je rovněž přirozený způsob kvašení na otevřené spilce a pozvolné dozrávání v ležáckých sklepích, což umožňuje dosáhnout plnou a vyváženou chuť piva i výborný říz bez nutnosti umělého dosycování piva oxidem uhličitým. Suroviny pro výrobu piva pocházejí především z domácí produkce- slad z hanáckých ječmenů a český chmel z vyhlášených oblastí, kam patří také Tršicko.

Soutěž European Beer Star pořádá Svaz středních pivovarů v Bavorsku spolu s Asociací malých nezávislých pivovarů v Evropě. Dle vyjádření organizátora projekt vychází z jedinečnosti piva a jeho vnímání jako kulturního dědictví. Hlavním smyslem je představit chuťově různorodá piva široké veřejnosti a současně posílit fenomén jejich výjimečnosti. Jde zejména o produkty malých a středních výrobců, které se způsobem výroby a vynikajícími chuťovými vlastnostmi liší od eurobeerů, vyráběných v pivovarnických gigantech. Snahu o prosazení vysoké kvality a různorodosti chuti potvrzuje i zájem o účast ve jmenované soutěži, do níž bylo letos přihlášeno 1113 druhů piv, oproti loňským 955, která se utkala ve 49 kategoriích.

Pivovar Litovel loni vystavil 160 tisíc hl piva a vzrůstající letošní poptávka zatím ukazuje na zhruba 10 procentní nárůst odbytu, což je vzhledem k mírnému poklesu pivního trhu velký úspěch.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Litovel

[Litovel] 12:44 [permalink] [reaguj]


Mazanou lstí převezli britští policisté osoby podezřelé ze spáchání různých trestných činů, které se vyhýbaly zatčení. Delikventi se úřadům hlásili sami v domnění, že dostanou pivo zdarma, napsal místní deník The Derbyshire Times.

Detektivové z anglického hrabství Derbyshire na adresu hledaných osob rozeslali dopis, v němž jim pod hlavičkou marketingové společnosti nabízeli basu piva zdarma.

Celkem 19 podezřelých návnadu spolklo i s navijákem a zavolali na uvedené telefonní číslo. Na něm si s policistou − údajným zaměstnancem firmy − domluvili čas a místo doručení bedny moku.

Jaké ale bylo jejich překvapení, když při dohodnutém předání dostali místo bezplatného piva želízka. V policejních sítích tak skončili podezřelí ze spáchání vloupaček, loupeží či ze znásilnění.

Jsou to ti nejhloupější zločinci v Chesterfieldu,“ poznamenal šéfinspektor Graham McLaughlin, který akci velel. Doložil to tím, že jeden ze zatčených se slíbeného piva tvrdošíjně dožadoval ještě v cele.

Zdroj: Novinky.cz

http://www.novinky.cz/koktejl/250410-britsti-policiste-chytali-zlocince-na-lest-o-pivu-zdarma.html


Ve Frýdlantě chtějí vařit pivo

[pátek, 11. listopad 2011]

Po letech chátrání znovu ožije zámecký pivovar. Lidé tam mají jezdit na pivo Albrecht.

V zámeckém pivovaru ve Frýdlantě chtějí po více než šedesáti letech opět začít vařit pivo. Poprvé ho mají lidé ochutnat v roce 2013 na Valdštejnských slavnostech. Těšit se mohou na světlé, polotmavé i tmavé.

Areál bývalého zámeckého pivovaru jsme celý koupili a na jaře začneme s jeho rekonstrukcí. Už máme stavební povolení, teď chystáme stavebně historický průzkum. V roce 2013 začneme vařit pivo,“ informoval majitel areálu Marek Vávra.

Muzeum i hospoda

S areálem zámeckého pivovaru, který léta chátral, má jeho vlastník velké plány. Kromě pivovaru tam hodlá vybudovat kongresové centrum a středověkou restauraci s letním provozem a malé muzeum frýdlantského pivovarnictví. Před otevřením ale ještě čeká majitele hodně práce. Samotná rekonstrukce totiž přijde až na přibližně dvě stě milionů korun.

Všechno půjde postupně. Prioritní je pro nás začít vařit pivo. Už máme objednané technologie a radíme se s odborníky,“ vysvětluje Vávra.

Frýdlantské pivo se bude jmenovat Albrecht a milovníci zlatavého moku si ho budou moci dopřát v jedenácti, dvanácti i třinácti stupňové verzi. Vizí provozovatele je prodávat pivo nejen v pivovaru a místní restauraci, ale postupně jej distribuovat i do hospod v Libereckém kraji.

Zajímavou částí bude i zmíněné muzeum, kde jako exponáty poslouží celá řada původních technologií, které v areálu zůstaly. Návštěvníci tam spatří například staré ležácké tanky, spilku i místnosti pro skladování pivovarských kvasnic, ležácké nebo ledové sklepy. Pomocnou ruku nabídne při budování muzea i frýdlantské Městské muzeum, kde mají exponáty související s historií pivovaru. „Rádi s novým muzeem pomůžeme. I u nás máme několik původních předmětů z pivovaru z předválečného období, třeba pivní láhev nebo džbánek,“ uvedla Iva Beranová z frýdlantského muzea.

Ve znovuoživení pivovaru věří i starosta města Dan Ramzer. „Jeho otevření by umocnilo kvalitu lokality z hlediska cestovního ruchu. V podzámčí je autokemp, a tak by přibylo lákadlo pro turisty. Navíc by zprovoznění areálu přineslo i nové pracovní příležitosti,“ doufá Ramzer. Těší se i na samotné pivo. „Albrecht bude jistě dobré pivo a už se těším, až ho ochutnám,“ dodal starosta.

První zmínky o vaření piva ve Frýdlantě pochází už z let 1381 1409, kdy se o vrchnostenském pivovaru zmiňuje urbář frýdlantského panství. Přesné datum výstavby pivovaru není známé, ale patrová hrázděná budova byla postavena už v 16. století. V roce 1629 nechal pivovar přestavět na větší Albrecht z Valdštejna, další barokní přestavba poznamenala areál v roce 1817. Jedna z posledních velkých přestaveb se ve Frýdlantě odehrála v letech 1890 1929, v době průmyslové revoluce, a v tomto stavu je areál zachován dodnes. S vařením piva přestali v roce 1949, kdy se ukázalo, že by náklady na modernizaci byly pro tehdejšího majitele neúnosné. Byl jím stát, který pivovar o čtyři roky před tím přidal jako konfiskát do národní správy. Předtím patřil rodu Clam-Gallasů. V nadcházejících letech areál sloužil ke skladování a zrání sýrů Severočeským mlékárnám a naposledy sloužil jako sklad ovoce a zeleniny.


Slavkov se dočká nového pivovaru

[pátek, 11. listopad 2011]

Zcela nové pivo ochutnají možná v blízké době lidé ze Slavkova u Brna. Tamní společnost Destila se totiž rozhodla postavit ve městě minipivovar a pálenici. Na obě stavby už získala stavební povolení, začít chce ještě tento měsíc. Pivovar i pálenice vyrostou v ulici U Mlýna na jihovýchodní straně města.

Nový pivovar a pálenice mají sloužit především k prezentaci společnosti. „Vyrábíme zařízení pro pěstitelské pálenice a minipivovary. Zákazníkům tak chceme především nabídnout možnost, aby si naše technologie prohlédli v chodu přímo u nás, a nemuseli jsme je odkazovat na jiné podniky, kde již fungují,“ vysvětlil jednatel společnosti Destila Jiří Hořava.

Další důvod plánované stavby je ryze osobní. „Jsem slavkovský rodák a ve Slavkově kdysi pivovar byl. Je škoda, že teď se tu pivo nevaří, a to je také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pivovar otevřít. Chceme obnovit tradici,“ dodal Hořava.

Záměr slavkovské firmy těší tamní radnici. „Jsem rád, že je to aktivita jedné z místních firem. Beru to jako další stabilizaci situace ve městě. Minulý rok odkoupili dlouhodobě nevyužívaný areál a teď už jsou připravení pro­jekčně i stavebně celou záležitost zahájit, což je rozhodně velký krok kupředu,“ řekl slavkovský starosta Ivan Charvát.

Přiláká turisty

Nový podnik navíc podle něj může přilákat do města turisty. „Je to taková zajímavost, která může rozšířit nabídku v oblasti cestovního ruchu. Na svých cestách jsem se s tím několikrát setkal. V některých městech, a to třeba i v historických objektech, působí a fungují podobné menší pivovary, a zájem o ně vždycky bývá značný,“ poznamenal starosta.

Stavba v ulici U Mlýna začne ještě v listopadu. „Momentálně jsme vypsali výběrové řízení na dodavatele stavebních prací. Za čtrnáct dní bychom chtěli začít se stavbou, i když některé původní budovy možná zbouráme. Vše ovšem záleží na tom, jaké bude v těch dnech počasí,“ podotkl Hořava.

Alespoň u pálenice chce společnost stihnout už nadcházející sezónu. „S pivovarem to bohužel není tak lehké, jeho stavbu jsme naplánovali na celý příští rok. S největší pravděpodobností v něm tak začneme vařit pivo až v roce 2013,“ odhadl Hořava.

Slavkovské pivo se bude prodávat hlavně v pivnici v areálu. „Také ho chceme nabídnout restauracím ve Slavkově, pokud budou mít zájem. Zatím se také rozhodujeme, jestli budeme pivovar a pálenici provozovat sami nebo je po dokončení nabídneme k pronájmu,” řekl Hořava.

Pivo? Po poradě se sládkem

Na jaký typ a druh piva se můžou Slavkované těšit, však ještě říct nedokáže. „Na to ještě brzo, budeme se teprve muset domluvit přesně, k jakým druhům piva se přikloníme. Ale předpokládám, že půjde o tři nebo čtyři druhy, nebude to nijak rozsáhlé. Záleží to hlavně na domluvě s budoucím sládkem,“ řekl Hořava.

Obyvatelé Slavkova se nemusejí obávat ani dopadů na život ve městě. „Několik lidí se mě na to už ptalo, jestli stavba nemá nějaké vedlejší účinky nebo jaké jsou dopady na životní prostředí. Pivovar a pálenice totiž sice budou stát v průmyslové zóně, jsou ale v těsné vazbě na obytnou část města. Byl jsem ubezpečený, že v tomto případě žádné negativní dopady nebudou,“ odmítl problémy s novým provozem Charvát.

Zatímco někteří obyvatelé města už se na nový pivovar těší, pro jiné Slavkovany jsou plány Destily novinkou. „Je to pro mě překvapení. Jestli to bude pro město mít nějaký přínos, to ukáže až čas,“ podotkl například Milan Májek.

Zdroj: Vyškovský deník | Autor: Roman Volek

http://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/slavkov-se-docka-noveho-pivovaru20111110.html


Podkováň Fest, první ročník

[pátek, 11. listopad 2011]

Revoluční pivo se čepuje za každého počasí!!! Připraveny jsou vyhřívané stany pro zmrzlíky, ale také horké nápoje, které se budou hodit.

Kde se čepuje pivo, tam bývá veselo a dobře. A tady se bude čepovat pivo přímo revoluční. U Grobiána v kokořínském Dole se totiž ve čtvrtek sedmnáctého listopadu koná úplně první pivní festival s názvem Podkováň Fest.

No a vy můžete být u toho. A co vás kromě popíjení piva čeká? V deset se narazí sudy, které mimochodem přijedou až z Bavorska.

Čeká vás společné naražení sudů, prezentace 10 pivovarů, včetně Bavorska, degustace revolučního speciálu z Podkováně, dalších piv a pivních specialit, ovary, škvarky, klobásy, koláče, trdelník a další dobroty.

To ale zdaleka není všechno. K tanci a poslechu bude hrát Přívoranka, pro vytrvalce čekají pivní soutěže a všechny, kdo vydrží až do večerní šesté je připraven pořádný hudební nářez v podobě kapely Těžká Páka. Přepravu na trase Grobián- Pobuda - hrad Kokořín- Truhlárna a obec bude po celý den zajišťovat kyvadlově výletní vláček Kokořík.

Zábava bude zajištěna až do rána, pro otrlé do pátku, a pro ty úplně nejvíc vytrvalé se bude pokračovat i v sobotu! Pokud na festival přijedete autem, nemusíte se bát, že nezaparkujete.

Před hospodou je totiž velké parkoviště, které pojme auta všech návštěvníků pivního festivalu.

No a vy, kteří budete chtít pivní festival spojit s výletem máme také dobrou zprávu. Hrad Kokořín bude v den konání festivalu otevřen.

Zdroj: Boleslavský deník.cz | Autorka: Petra Kuldová

http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/podkovan-fest-prvni-rocnik20111111.html


Již v pátek 11. a v úterý 15. listopadu 2011 čekají českou fotbalovou reprezentaci dvě důležitá utkání proti výběru Černé Hory, která rozhodnou o tom, zda naši borci postoupí na EURO 2012. Pivovar Černá Hora na Blanensku našim hráčům fandí a pro fanoušky chystá pivo zdarma.

Jihomoravský pivovar Černá Hora chystá na oba reprezentační zápasy speciální akci pro fanoušky. Ti, kteří si ve vybraných restauracích objednají černohorské pivo, získají za každý vstřelený gól našich fotbalistů pivo zdarma. „Všichni v pivovaru fotbal sledujeme, reprezentaci obzvlášť. Vzhledem ke shodnému názvu našeho pivovaru i příštího soupeře našich hráčů se slogan »Černá Hora fandí Česku« sám nabízel,“ uvedl Bořivoj Bartoněk, obchodní ředitel pivovaru.

Do akce se zapojilo na 150 hospod v Jihomoravském kraji a dalších 150 po celé republice, které čepují pivo značky Černá Hora. Označeny budou speciálním informačním plakátem.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery


Sáhnout hlouběji do peněženky budou muset pivaři od prosince. Řada hospod a restaurací v Plzeňském kraji se totiž rozhodla kopírovat ceny pivovaru Plzeňský Prazdroj, který bude zdražovat o dvě a půl procenta.

Cena se nedá zachovat. Budeme ji muset zvýšit. Výrazně narostly i ceny energií, nedá se nic dělat. Těžko ale říct, jak na to lidé zareagují. Může přijít další odliv zákazníků, který se táhne od roku 2009,” uvedl Viktor Starý, majitel několika restaurací, mezi něž patří například Uctívaný velbloud. V praxi to znamená, že hosté budou muset za půllitr zlatavého moku zaplatit o korunu více.

Stejné to bude například i v klatovské restauraci Střelnice. „V naší restauraci jsme už tři roky nezdražovali, ale nyní k tomu přistoupíme i u nás. Nemyslím si, že by nám to odradilo hosty, zdražování bude celoplošné a ti, kteří mají rádi kvalitu, tak přijdou i tak,“ řekl Deníku odpovědný vedoucí restaurace Juraj Turis.

V některých podnicích zatím vyčkávají, zdražit budou nejspíše ale muset i oni. „Je to oříšek. Je otázka, co si mohou lidé dovolit. Koupěschopnost bohužel nejde ruku v ruce se zdražováním. Pak se nikdo nemůže divit, že klesají prodeje. Že bychom si ale mohli dovolit nést nárůst cen sami, to nevím,” říká spolumajitel sítě PUB Martin Sampalík. I tady by případné zdražení vyrovnalo navýšení pivovaru. Restaurace, kde se vytočí piva méně, zdražovat nebudou.

Myslím si, že je pivo už tak dost drahé, a tady u nás ho zase tolik netočíme, takže zatím ceny nechám a nezdražím,“ sdělil majitel restaurace Mazda v Klatovech David Kschier. Zdražovat zatím nebude ani Restaurace Corso v Rokycanech.

Provozovatelé pivnic vyčkávají

Restaurace, kde čepují jiná piva, než která vyrábí plzeňský gigant, počkají, jak se zachová jejich dodavatel. „Žádné avízo, že by zdražoval pivovar, od kterého beru pivo, jsem zatím nedostal. Budu proto zatím čekat, jak se situace vyvine, a podle toho se potom zařídím,“ řekl František Matoušek, který provozuje pivnici U Vodníka v areálu bývalého tachovského koupaliště.

Další výrobci piva se zatím k navýšení ceny příliš nevyjadřují. „Cena sladu i elektřiny jde nahoru. Všichni vyčkávají. S odstupem času na to ale všichni budou muset nějak zareagovat,” uvedl Petr Míč z plzeňského minipivovaru Purkmistr. Minimálně letos zdražování neplánují v pivovaru Modrá hvězda v Dobřanech.

Plzeňští pivaři se zatím příliš neděsí. „Bývá to tak každý rok. Některé hospody zdraží, jiné ne. Výběr je dneska velký, takže pokud to někde bude neúměrné, půjdu jinam,” říká Martin Dokoupil.

Zdroj: Deník.cz

http://www.denik.cz/ekonomika/hospodsti-se-boji-odlivu-hostu20111108.html


Češi možná vypijí nejvíce piva na hlavu, oproti čínskému trhu je to ale jako kapka v moři. Navíc bohatnoucí Číňany baví dobré pivo stále více. Před prestižními značkami ale dávají přednost domácím pivovarům. Ty díky nacionalistické náladě rychle ovládnou trh.

Je to nejrychleji rostoucí trh na světě. O to více určitě velké světové značky mrzí, že je tu porážejí domácí pivovary. Spotřeba piva v Číně přesáhla minulý rok 450 milionů hektolitrů piva, což je téměř dvakrát více než v USA. Pro letošní rok se předpokládá růst trhu okolo pěti procent.

Prémiová točená piva zatím tvoří pouze pět procent čínské spotřeby, ve srovnání s 50 procenty na francouzském nebo německém a 30 procenty na americkém trhu. Dá se ale předpokládat, že s tím, jak bude sílit čínská střední vrstva, velmi rychle poroste.

Analytikové očekávají, že během deseti let to bude na čínském trhu vypadat podobně jako dnes v Evropě nebo USA. Největší sousto z rozvíjejícího se trh s prémiovými točenými pivy si ale zřejmě neukousnou silné korporace jako Heineken nebo Anheuser-Busch. Nacionálně cítící Číňané jsou nakloněni kupovat spíše čínské pivo.

Místní výrobci tomuto trendu rychle vycházejí vstříc a zásobují restaurace v rozvíjejících se městských aglomeracích svými vlastními točenými ležáky. "Nyní už můžeme vychutnávat úspěch naší ekonomiky svým vlastními pivem," vyjadřuje tento postoj Paul Sin, šedesátiletý čínský obchodník z Hong Kongu.

Průměrná cena piva díky stále větší chuti Číňanů po kvalitních výrobcích tomu stoupá, jen za první pololetí zaznamenal největší čínský pivovar, CR Snow, 48procentní nárůst u svých prémiových značek.

Čínské pivovary se budou snažit tento trend využít a ovládnout co největší část trhu s prémiovými ležáky. Vedle nacionalistické nálady jim bude hrát do karet i cena. Ta je u čínského piva zhruba o 20 až 25 procent nižší než u zahraniční konkurence. A tak analytici přepokládají, že zatímco prodeje velkých čínských pivovarů v nejvyšších segmentech porostou o 50 až 60 procent, jejich zahraniční konkurence se bude muset spokojit se 30 procenty.

Zdroj: iHNed.cz | Autorka: Radka Hrdinová

http://life.ihned.cz/jidlo/c1-53570940-cinske-pivovary-konkuruji-heinekenu-spotreba-piva-tam-presahla-450-milionu-hektolitru


Pivní hit letošního léta Staropramen Cool Lemon z obchodů nemizí ani v době, kdy se venkovní teplota začíná blížit k nule. Právě naopak! Toto pivo s příchutí citrónu a nižším obsahem alkoholu, které si za půl roku dokázalo získat až nečekaně velký počet příznivců, se v podzimních a zimních měsících stěhuje z pláží, letních akcí a hudebních festivalů do domácích lednic či na party s přáteli. Pro nové příležitosti osvěžení proto ve Staropramenu připravili hned několik nových balení. Speciální partypack se společenskou hrou, třetinkovou skleněnou lahev a litrovou PET lahev.

Nová balení reagují na velký zájem o Staropramen Cool Lemon. Množství různých příležitostí, kde si ho lidé dávají a dávat mohou, nás inspirovalo k rozšíření nabídky. Každý by si měl najít přesně ten obal, který mu vyhovuje nejlépe,“ popisuje manažerka značky Staropramen Eva Zlámalová

Deset lahví, praktické balení ideální k přepravě a v něm navíc společenská hra zdarma. Přesně to od 15. listopadu čeká na ty, kteří si v obchodě koupí speciální partypack Staropramenu Cool Lemonu. Právě na různé večírky a oslavy je nové balení to pravé. Navíc nikdo nemusí mít strach, že ke hře bude potřeba cokoliv dalšího. Stačí jen tužka, papír, pár pivních víček z oblíbeného nápoje, chuť soutěžit a trocha exhibicionismu.

Během léta se ukázalo, že Staropramen Cool Lemon je nápojem, který si oblíbili mladí dospělí spotřebitelé, pro které konec léta rozhodně neznamená konec zábavy. Právě těm je partypack s přibalenou hrou určen především,“ říká Eva Zlámalová, podle níž může být partypack i příjemným vánočním dárkem nebo silvestrovským překvapením, které uhasí žízeň a zároveň i pobaví.

Další nové balení - třetinková lahev Staropramenu Cool Lemonu pak míří zejména za spotřebiteli v klubech a barech. K dispozici už je ale i v regálech obchodů maloobchodní sítě. „Rozšířením nabídky balení Staropramenu Cool Lemonu o třetinkovou lahev se snažíme vyjít vstříc těm spotřebitelům a spotřebitelkám, pro které může být půllitrová lahev v tomto období příliš velká. Vyhovuje ženám a je také preferována v klubech a barech,“ dodává Zlámalová.

Třetím obalem, v němž je Staropramen Cool Lemon v maloobchodní sítí nově nabízen, je PET lahev o objemu 1 litr a příslušné multibalení šesti PET lahví. Také Cool Lemon si tak jeho milovníci můžou nyní koupit v obalu, který je z pohledu českých spotřebitelů stále oblíbenější. „Očekáváme, že litrové balení a multibalení PET lahví Staropramenu Cool Lemonu si budou kupovat spotřebitelé při pořádání akcí ať už doma nebo během zimních pobytů na horách,“ vysvětluje Eva Zlámalová.

Portfolio Staropramenu Cool Lemonu je tak nyní velmi pestré a nabízí spotřebitelům výběr ze šesti typů balení. Tvoří ho půllitrová lahev, třetinková lahev, půllitrová plechovka, litrová PET lahev, multibalení šesti PET lahví a partypack.

Víte, že … Staropramen Cool Lemon není radler?

Staropramen Cool Lemon nepatří mezi tradiční radlery, tzn. piva míchaná před podáním s limonádou, mezi které je občas nepřesně zařazován. Jeho výrobní postup se od post-mixovaných radlerů liší. Tím zásadním rozdílem je, že pro mix s pivem využívá místo limonády citrónový džus, který je v přesně stanovenou dobu v průběhu výroby smíchán se světlým pivem. Takto zvoleným postupem je dosaženo přirozeného spojení chutě piva a chutě citrónu. Originální receptura je jedním z důvodů letošního úspěchu Staropramenu Cool Lemonu u nás.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Nový pivní speciál Fledermaus na Flédě

[pondělí, 7. listopad 2011]

Klub Fléda prohloubil spolupráci s pivovarem Starobrno. Ten klubu uvařil speciální pivo pro oslavu 10/100 let. Už při otevření klubu v roce 1911 se v kabaretu Bruner Fledermaus podávalo speciální pivo ze Starobrna, tehdy bylo tmavé a 14°.

Dramaturgie Flédy pro letošek vybrala několik akcí, které vynikají hvězdným obsazením a nabízejí speciální program i malé pozornosti pro diváky. Mezi takové pozornosti patří i exkluzivní točené pivo Fledermaus. Tento pivní speciál je 13° nepasterizovaným kvasnicovým pivem. Spolupráce Starobrna a Flédy se tedy po 100 letech opakuje.

Nové pivo již můžete ochutnat na všech barech v klubu. A dle reakcí návštěvníků všem chutná.

Zdroj: Informace z Brna | Autor: Ivo Pezlar

http://www.informacezbrna.cz/clanky/clubbing/novy-pivni-special-fledermaus-na-flede-7501.html


«« « Strana 750 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI