Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

materiál ke studiu

[čtvrtek, 17. duben 2014]

Má někdo na prodej studijní materiály: Technologie výroby piva a sladu. atd.



Hned dva nové speciály připravil pro pivní nadšence Kynšperský pivovar. Jelikož se blíží svátky jara, navařil sládek velikonoční jedenáctku se zeleným chmelem, za studena chmelenou a zároveň zázvorovou devatenáctku podle historického receptu, která potěší především milovníky silnějších ležáků. Tyto druhy připravoval pivovar vůbec poprvé a tak byli všichni zvědaví, jak budou piva ve finále chutnat a zdali budou mít dostatečnou plnost. Už při zkušební degustaci bylo ale zřejmé, že se obě várky povedly a velikonoční ležák se zázvorovým pivem tak mohou putovat ke konzumentům.

Zázvorovou devatenáctku připravil sládek podle starého receptu rodiny Haasů z Hasenfeslu, kteří pivovar v Kynšperku vlastnili do roku 1945. „Zázvorové pivo bylo v dřívějších dobách považováno za sváteční. Proto se hodí, že ho budou lidé ochutnávat právě v období Velikonoc,“ pověděl sládek Miroslav Broz. Zároveň zdůraznil, že pivní novinka se od ostatních ležáků z Kynšperka odlišuje svojí výraznou silou. „Vícestupňová piva musí ležet více jak dva měsíce, aby se jejich chuť dostatečně zakulatila. Naše zázvorové pivo zrálo čtyři měsíce a má tedy přibližně sedm procent alkoholu,“ upřesnil sládek.

Kdo by chtěl zázvorový speciál ochutnat, neměl by rozhodně otálet. „Pivo jsme navařili v malé padesátilitrové varně, tudíž ho máme omezené množství. Proto jsme také zvolili luxusnější obal, aby se speciál mohl stát pěkným velikonočním dárkem,“ vysvětlil ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil, proč sváteční pivo nestáčeli do plastových lahví, ale naopak do buclatých dvoulitrových džbánků se stylovým keramickým závěrem.

Pivní fajnšmekry jistě potěší také velikonoční jedenáctka se zeleným chmelem. „Tento speciál jsme navařili v objemu 40 hektolitrů. Ve středu jsme ho začali stáčet do pětilitrových soudků a distribuovat do našich podnikových prodejen. Lidé se tak nemusejí obávat, že by ho před svátky nikde nesehnali,“ ujistil případné zájemce Vomočil.

Kromě soudků a dárkového skla chce pivovar začít využívat i klasické skleněné lahve. Doposud expedoval hlavně ve velkých sudech a litrových petlahvích. „Někteří pivaři stále preferují pivo v klasických půllitrových flaškách. Abychom jim vyšli vstříc, začneme naše piva stáčet také do jednorázového skla,“ prohlásil ředitel.

Novinku přichystal pivovar i pro pivní labužníky. Ve svých prodejnách totiž otevřel pivotéky s rozmanitou nabídkou zahraničních speciálů. „Rádi bychom lidem rozšířili obzory v oblasti výroby piva ve světě. V první fázi jim představíme piva z Anglie, ze Skotska a částečně i produkci německých pivovarů. V případě zájmu bychom mohli uspořádat i nějaké pivní semináře s řízenou ochutnávkou,“ navrhnul ředitel Kynšperského pivovaru.


Milovníci piva si o velikonočních svátcích skutečně užívají. Aby ne, čím dál více pivovarů se snaží na Velikonoce připravit speciály, které mezi konzumenty narůstají na oblibě. Radost svým zákazníkům udělal i nejmenší pivovar v jižních Čechách - Minipivovar Vyšší Brod. Navařil pro ně patnáctistupňový polotmavý speciál Jakub.

Uvařen je z pěti druhů sladu a žateckého chmelu,“ zmínil majitel pivovaru a sládek Jiří Fojtl. Pivo bylo naraženo na Zelený čtvrtek, tedy 17. dubna, a to v pivovarské pivnici Pajzl u Jakuba ve Vyšším Brodě.

Vyšebrodský minipivovar je pivním speciálům nakloněný. Například vloni o Vánocích si lidé mohli pochutnat na Vánočním Jakubovi - světlé 19°. O pivo byl velmi slušný zájem. Běžně pak pivovar vaří 12° světlý ležák (s vyšší hořkostí) a 14° tmavý speciál (s čokoládovým sladem).

Pivovarnictví má ve Vyšším Brodě hluboké kořeny. Nejstarší zmínka o vyšebrodském pivovaru pochází z roku 1380. Tehdy pivo vařili mniši v cisterciáckém klášteře. Jiří Fojtl tak ve svém městě oživil dávnou tradici, když před šesti lety založil založil Minipivovar Vyšší Brod. Co mu tehdy bylo inspirací? Pšeničné pivo z rakouského Aigenu, které poprvné ochutnal v roce 2006. Byl z něj natolik nadšený, že se rozhodl vaření piva věnovat. A to s maximálním zápalem!

Minipivovar Vyšší Brod je skutečně hoden svého názvu - ročně totiž vyrobí maximálně jen 500 hektolitrů piva. Své fanoušky si ale získal po celé republice, a to jak mezi turisty a vodáky, tak i pivními znalci, kteří rádi objevují méně známé značky.







Zelená a červená, typické barvy pro velikonoční svátky, představují symboly bezpečí, naděje, lásky a radosti. Proto se pivovarníci z Jihlavy již popáté v řadě rozhodli speciálně pro Velikonoce uvařit oblíbené zelené a červené pivo Velikonoční Krasličák. Právě v těchto dnech je k dostání ve více než tisíci stech hospodách po celé republice. Ke svátečnímu stolu si mohou lidé navíc v prodejnách zakoupit i velikonoční kolekce 7 pivních specialit.

Ochutnat každé pivo zvlášť, nebo jako dvoubarevný zeleno-červený Velikonoční Krasličák, takovou možnost mají milovníci piva díky Pivovaru Jihlava již pět let. Zelený Krasličák je 14% zelené speciální pivo, které vyniká výraznou plností podpořenou mírně nasládlou chutí a zakončenou jemnou hořkostí. Červený Krasličák je 10% středně prokvašené světlé výčepní pivo s výraznou hořkostí a chmelovou vůní.

Za tajemstvím dvoubarevného efektu stojí především řádné vychlazení obou piv a jejich správné načepování. „Důležité je, aby mistr výčepní věnoval svou pozornost jak správné teplotě, tak i pozvolnému čepování vrchního červeného piva z malé výšky. Pro správné oddělení barev je důležité, aby pivo stékalo slabým proudem,“ popisuje proces správného postupu čepování Jaromír Kalina, sládek pivovaru v Jihlavě a dodává: „Lidem toto pivo zachutnalo, proto každým rokem navyšujeme jeho výrobu. Letos jsme stočili více než čtyři a půl tisíce sudů“.

O oblíbenosti Krasličáku hovoří i nárůst počtu hospod, ve kterých se čepuje. V letošním roce jich je zhruba tisíc sto. Zapojí se mimo jiné i všechny hospody z programu Cesta pivních znalců. Díky webové stránce www.cestapivnichznalcu.cz si všichni zájemci o toto speciální pivo snadno najdou trasu do nejbližšího pohostinství, kde se dá tento velikonoční speciál zakoupit.

Pivní speciality i pro domácí oslavu

S oslavou Velikonoc se pojí i rodinná setkání a veselí u stolu plného jídla a pití, přičemž obvykle v žádné rodině nechybí ani pivo. Jak již bývá zvykem, pivovarnická skupina Pivovary Lobkowicz k této příležitosti nabízí velikonoční kolekce, které představují 7 lahvových piv z různých pivovarů Čech a Moravy: Comenius (Pivovar Uherský Brod), Démon (Pivovar Vysoký Chlumec), Telčský Zachariáš, Jihlavský Grand (oba Pivovar Jihlava), Protivínský Granát, Prácheňská Perla (oba Pivovar Protivín) a Granát (Pivovar Černá Hora).

Comenius je silné pivo s výraznou hořkostí a plností s nádechem medu a karamelu. Jedná se o nepasterizované 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Démon byl připraven podle starých klášterních receptur mnichovské oblasti a navazuje tak na tradici sahající až do roku 1420. Je charakteristický bohatým a vyváženým profilem chutí. Má příjemnou sladovou sladovou vůni a mírně nasládlou medovou chuť s jemnou hořkostí. Jedná se o 13% polotmavé speciální pivo s obsahem alkoholu 5,2 % obj.

Telčský Zachariáš se vaří podle původních receptur již zaniklého pivovaru v Telči. Pivo je typické plnou chutí, výraznou hořkostí a medovou barvou. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Jihlavský Grand se vyznačuje nádhernou barvou červeného zlata, mimořádně vyváženou plností i hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Hodí se pro všechny chvíle, kdy v klidu a pohodě vychutnáte jeho mimořádné vlastnosti. Jihlavský Grand je 18% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 8,0 % obj.

Granát z Černé Hory je pivo typické tmavou granátovou až rudohnědou barvou. Použití bavorského, karamelového a barvícího sladu dle prastarých receptur dává tomuto pivu nezaměnitelnou karamelovou chuť a výrazně ovlivňuje charakter hořkosti. Vyniká hlavně vysokou plností, vyšší sladkostí, dobrou pěnivostí a řízem. Granát je tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 % obj.

Název piva Protivínský Granát je odvozen od jeho sytě granátové barvy. Jedná se o jemně hořké pivo s výborným řízem a bohatou pěnou. Spektrum chutí od karamelové přes několik sladových až po výraznou hořkost poskytují bohatý a harmonický profil chutí, které ocení každý gurmán. Protivínský Granát je polotmavý ležák s obsahem alkoholu 4,6 % obj.

Prácheňská Perla je pivo typické jemnou aromatickou hořkostí, bohatou pěnou, zlatavou barvou a silným řízem, které zaručují výjimečný chuťový zážitek. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.




Radegast slaví jedinečný úspěch

[úterý, 15. duben 2014]

Olympijské hry mezi pivními soutěžemi. Tak je označována americká pivní cena World Beer Cup, která se uděluje každé dva roky v USA. Kategorii piv plzeňského typu, do které bylo přihlášeno 53 vzorků z celého světa, letos ovládl ležák Radegast Premium. Do Nošovic tak míří cenná zlatá medaile. Soutěž World Beer Cup se letos uskutečnila podesáté. V roce 2004 z ní přivezl Radegast bronz.

Je to obrovský úspěch našeho piva, na který mohou být všichni Moravané hrdi. Radegast odlišuje od ostatních piv už více než 40 let výrazná hořkost. Těší mě, že má jeho chuť své příznivce i za hranicemi Moravy. Zlaté medaile si vážíme, ale nejdůležitějším oceněním je pro nás uznání českých a moravských pivařů,“ řekl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Zlatou medailí z World Beer Cupu završil Radegast hattrick významných pivních ocenění mezi ležáky. V březnu ohodnotila jeho kvalitu odborná porota stříbrnou medailí na domácím Pivexu a vloni získal „evropskou“ stříbrnou medaili na European Beer Star.


Již čtvrtým rokem spolupracuje HEINEKEN Česká republika a Národní park Šumava na projektu Zeleným pivem za zelenou Šumavu. Legendární třináctistupňové Zelené pivo, které pivovar Starobrno vaří tradičně k příležitosti Velikonoc, se na Zelený čtvrtek vrací na Šumavu, aby zvýšilo povědomost o naléhavé situaci na Šumavě a potřebě obnovy zdejších lesů.

Již v loňském roce se zaměstnanci společnosti HEINEKEN Česká republika vydali do Národního parku Šumava, aby zde sázeli nové stromky. V letošním roce si tento zaměstnanecký výlet zopakují. Akcí chce HEINEKEN přispět k obnově usychajících lesů. Stromy jsou totiž pro oblast důležité svou retenční schopností – zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, jež pak napájejí prameny řek. Jeden vzrostlý strom zadrží přibližně 6 hektolitrů vody za rok. Cílem projektu je vysadit takový počet stromů, které zadrží vodu odpovídající vyrobenému množství Zeleného piva v roce 2014. Toho letos brněnští sládci uvařili 4500 hektolitrů, které na Zelený čtvrtek zamíří do dvacítky provozoven v Národním parku Šumava a dále pak do přibližně 4000 restaurací v celé České republice.

Podařilo se nám zastavit kůrovcovou kalamitu, která ovládala šumavské lesy dlouhých sedm let. Nastává doba klidu a doba, kdy se můžeme soustředit na postupné ozeleňování Šumavy. Letos osázíme více než 100 hektarů lesa a místo smrku budeme vysazovat dřeviny, které kalamitám lépe odolávají. Jsou jimi buk, jedle, javor, ale i jeřáb. Vítáme již tradiční spolupráci se společností HEINEKEN, která nám pomáhá na situaci nejen upozorňovat, ale také ji pomáhá aktivně řešit formou pomoci při zalesňování Šumavy," říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

"Voda představuje přibližně 95% piva a má vliv na jeho kvalitu i chuť. Hojně se využívá také při výrobních procesech. Ohleduplná práce a ochrana vodních zdrojů je proto pro nás prioritou a jedním z pilířů CSR aktivit. To jsme potvrdili i iniciováním prohlášení Voda 2014+, které společně s námi podepsali přední české společnosti," konstatuje Jiří Hauptmann, ředitel oddělení korporátních vztahů HEINEKEN Česká republika, a.s.

Pivovary HEINEKEN patří ve spotřebě vody mezi nejšetrnější v České republice. Průměrná spotřeba vody na jeden hektolitr vyrobeného piva činila v roce 2013 ve Velkém Březně 4,99 hl, v Krušovicích 3,92 a v Brně jen 3,08 hektolitrů. V tomto pozitivním trendu chtějí pokračovat i do budoucna a spotřebu vody tlačit ještě níž.

Slavným Zeleným pivem se letos bude slavit příchod Velikonoc už podeváté v řadě. Třináctistupňový speciál s neobvyklou barvou před lety vymyslel vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Zelené pivo zraje při teplotě 1° Celsia, čímž se chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Nezvyklou barvu tomuto pivnímu speciálu dodává bylinný výluh a likér.


Už je to tady. 7. června 2014 patří nejen pivním nadšencům. První akce festivalové sezóny v Hradci Králové.

Všechny milovníky piva, pivních speciálů a dobré zábavy přivítáme na Královéhradeckém pivobraní už první červnovou sobotu tohoto roku. Na akci pracujeme dlouhodobě a zbývají nám poslední dva měsíce než odstartujeme…“ říká prezident Královéhradeckého pivobraní Ing. Vítězslav Janků.

A na co se můžeme na akci těšit? Především na patnáct pivovarů představující své umění v podobě svých produktů. Čeká nás přes padesát pivních speciálů a to hlavně ze středních a malých průmyslových pivovarů. Netradiční a méně známá piva budou většinou na pultech minipivovarů.

Zástupce malých pivovarů Ing. Vojtěch Hendrych z rodinného pivovaru Hendrych ve Vrchlabí říká: „Rádi bychom hradeckým ukázali, že tradiční piva se dají vařit i jinak, než jsme zvyklí z velkých pivovarů. Když máte k pivu vztah a můžete s ním pracovat v menším množství, přijdete na nové netradiční chutě.

A co by na přehlídce piv v Hradci Králové nemělo chybět? Nejvýznamnější pivovar z Královéhradeckého kraje. Markéta Flousková z marketingového oddělení pivovaru Primátor láká návštěvníky především na nejlepší weizenbier na světě. „Primátor přiveze pro své fanoušky oceněný Primátor weizenbier. Worldbeerawards ocenil v r. 2013 tento pivní speciál z Primátoru Náchod jako nejlepší weizenbier na světě.

Pro hradecké patrioty je připraven již zdomácnělý Votrok. Pivo, které se kdysi vařilo v Hradci Králové se přestěhovalo do Havlíčkova Brodu. Vaří ho tamější pivovar Rebel, ale stále je to pivo Votrok, známé všem pivařům z Hradce Králové.

Záštitu nad Královéhradeckým pivobraním převzal primátor statutárního města Hradce Králové MUDr. Zdeněk Fink a hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc. Patronaci nad tímto svátkem piva převzal známý bavič Josef Alois Náhlovský. Jeho hlas uslyší nadšenci především na vlnách Rádia Černá hora, které upoutávku bude vysílat.

A kde se bude akce konat?

Na tuto otázku odpovídá hlavní organizátor Lukáš Vacek:

Když jsme vybírali prostor pro pivobraní, chtěli jsme využít nově zrekonstruovaných Šimkových sadů v Hradci Králové. Díky dotacím z EU není možné pro kulturní akce areál využívat po dobu 5 let. Pak nás napadla spásná myšlenka – uspořádat festival pro většinu hradečanů dostupnou. Na pivovarské flošně cca 600 m od Velkého náměstí. Na pivo se chodí pěšky, proto jsme volili místo blízko centra. Máme se skutečně na co těšit.

Více o festivalu naleznete na stránkách www.kralovehradeckepivobrani.cz a na facebookových stránkách.


Pivovar Ostravar se v minulých dnech dohodl na úzké spolupráci s 37letých zpěvákem a hercem Richardem Krajčem a jeho kapelou Kryštof. Příznivci ostravského piva se tak mohou například těšit, že Richard Krajčo svými nápady osvěží blížící se Slavností pivovaru Ostravar nebo, že si budou moci vychutnat své oblíbené pivo na některém z Kryštof kempů. Obě strany věří, že budou do budoucna přicházet s dalšími nápady, které obohatí kulturní život regionu.

Na vzájemné spolupráci se obě strany dohodly během úspěšného jarního klubového turné kapely Kryštof, které pivovar Ostravar podpořil. Jeho pivo doprovázelo kapelu po českých a moravských městech.

Během turné jsme zjistili, že máme na spoustu věcí stejný názor,“ vysvětluje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. „Nabídli jsme proto Richardovi, zda by se nechtěl podílet na dalším rozvoji naší značky. Richard s naší nabídkou souhlasil, a to je skvělé.

Ze strany Ostravaru to je zajímavá nabídka. Ostravský pivovar je tradičním reprezentantem našeho regionu a já i všichni kluci v kapele jsme se nikdy netajili svým vztahem k Ostravě,“ říká Richard Krajčo. Podle Krajča ho s Ostravarem spojuje, že oba pochází z jednoho kraje a že oba pracují podobným stylem.

Nikdy nejde o to zaplnit éter spoustou skladeb za každou cenu. Musíte lidem nabídnout opravdovou kvalitu. Vždycky totiž poznají , jestli děláte věci poctivě a naplno. V tom si s Ostravarem rozumíme,“ dodává Krajčo.

Roman Richter, vrchní sládek pivovaru Ostravar Richarda Krajča doplňuje: ”Ke kvalitní hudbě výborné pivo určitě patří. A naše pivo Ostravar jím jednoznačně je! Vždyť o jeho kvalitu dbáme už 116 let. Díky použití tradiční technologie výroby jeho chuť dokonale vystihuje charakter tohoto regionu.

Nové partnerství zaznamenají příznivci sympatického zpěváka i ostravského piva poprvé ve druhé polovině dubna, kdy se v regionu objeví velkoplošné plakáty. „Bude na nich napsáno to, co od nás naši fanoušci mohou očekávat,“ říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. „Tedy „Víc dávat než brát“, „Zažít víc než víc“, a podobně.

Další projekt, do které se Krajčo zapojí, budou nadcházející Slavnosti pivovaru Ostravar. Jedná se o tradiční svátek piva a hudby, který se letos uskuteční již počtrnácté.

Richard se stane součástí našeho přípravného týmu, protože je nejen skvělý hudebník, ale i velmi kreativní tvůrce s neotřelými nápady. Toho bychom chtěli na Slavnostech využít a náš tradiční scénář obohatit o nové prvky,“ uvádí Zuzana Cieciotková.

Jednou z věcí, která je na Slavnostech zajímavá, je, že Ostravar vytahuje nahoru mladé talentované kapely. Mohli jste tady vidět Tomáše Kluse dávno před tím, než se stal slavným, Martina Chodúra, Fíhu a další dnes již velmi známé interprety. Na to bych určitě rád navázal a postavil speciální stage pro mladé talentované lidi,“ přemýšlí Richard Krajčo. „Další nápady a novinky musím ještě probrat s lidmi z Ostravaru.

Ostravar zase na oplátku podpoří letní kempy kapely Kryštof. „Bude to takový kousek Ostravy, který si budeme brát v létě po republice s sebou,“ směje se Richard Krajčo. Zástupce pivovaru těší , že jejich značka bude součástí open air festivalu, který je plně v režii přední české kapely, a kterým chce kapela podle svých slov vybočit ze zaběhlého pojetí podobných akcí. Kryštof kempy se odehrají na sedmi místech v Čechách i na Moravě a nabídnou návštěvníkům řadu hudebních i nehudebních zážitků. Více na:www.krystofkemp.cz



Proč právě J. Jakoubek?

Královédvorský pivovar Tambor pokračuje v připomínání významných rodáků Dvora Králové nad Labem. Prvním z nich byl R. A. Dvorský (stejnojmenný světlý ležák 12).

Jaroslav Jakoubek byl nejen Otec šansonu

Bývá označován jako Otec českého šansonu, je autorem mnoha populárních písniček. Stejně jako jiný královédvorský rodák, R. A. Dvorský, byl ale také autorem, na kterého se mělo zapomenout.

Narodil se 30. října 1927 ve Dvoře Králové nad Labem. Po studiu gymnázia a chemické průmyslovky začal pracovat v Tibě. Koncem padesátých let odešel do Prahy, kde se hned zapojil do kulturního života. Ve dne pracoval ve státní projekční kanceláři textilního průmyslu, večer se věnoval kultuře. Díky trochu volnější atmosféře tu začaly vznikat zárodky budoucích legendárních scén. Jaroslav Jakoubek se s Ivanem Vyskočilem podílel na vzniku divadla Na zábradlí, pomáhal při prvních krůčcích poetické kavárny Viola, byl u zrodu divadla Rokoko. V době, kdy se ještě Jiří Suchý neznal s Jiřím Šlitrem, psal pro něj Jakoubek texty. Stal se externím redaktorem Československého rozhlasu a televize. Jeho písničky zpíval Václav Neckář, Eva Pilarová, Pavlína Filipovská, Rudolf Pellar, Ljuba Hermannová a mnoho dalších zpěváků.

Nebýt Jardy, tak o mě vlastně nevíte. S Honzou Schneiderem jezdili do plzeňské Alfy. Tam si mě všimli a tak dlouho o mě vyprávěli Pepíkovi Vobrubovi, až mě pozval na zkušení natáčení s Tanečním orchestrem Českého rozhlasu,“ vzpomíná Václav Neckář. Mezi jeho nejznámější písničky z té doby patří Blues vo blůze (P. Filipovská), Víc nechtěl by snad ani D´Artagnan (W. Matuška a M. Kubišová), Smutný představení (L. Hermanová), Písnička pro Martu (K. Gott), Sněhová vločka (J. Suchý), Plakát (R. Pellar) nebo Táborák pro dva (V. Neckář).

Po roce 1968 se zařadil mezi širokou skupinu umělců, kteří byli donuceni opustit veřejný život. Několik let měl Prahu „zakázanou“. Začal pracovat na různých dělnických pozicích, občas jeho přátelé umožnili uvést písničku nebo melodii v divadle či rozhlase. Jak vzpomínají Královédvoráci, tvořil v té době do šuplíku. Po roce 1989 se mohly opět jeho písničky hrát, on sám se v devadesátých letech vrátil jako externí hudební redaktor do Českého rozhlasu. Příliš si ale nové svobody neužil. Zemřel v Praze 27. července 1993.

Dva roky po jeho smrti vyšlo profilové CD. Vznikl také jeden z jeho nejznámějších hitů, Nějak se vytrácíš má lásko, který nazpíval Petr Janda a skupina Olympic. „Jednou se Jaroslav trochu zlobil na svět a já jsem na pár hodin odešla – a tenkrát napsal šanson Nějak se vytrácíš, má lásko, s věnováním pro mě,“ vzpomíná jeho žena Jiřina Jakoubková. Text písničky je ale mírně upravený. Celkem se Jakoubek podílel na téměř 400 písničkách.

Ve Dvoře Králové nad Labem vyšlo několik vzpomínkových článků ve Vlastivědném čtení, kde na něj mimo jiné vzpomínal spolupracovník z Tiby, pozdější kronikář Pavel Janoušek nebo skladatel a spoluautor velkého hitu o D´Artagnanovi, Jan Schneider. Jaroslava Jakoubka připomíná na domě na Vinohradech, kde žil, pamětní deska.

Ve městě samém žádnou připomínku nemá. Proto se Královédvorský pivovar Tambor rozhodnul se souhlasem manželky Jiřiny Jakoubkové pojmenovat u příležitosti 5 let od znovuobnovení vaření piva ve Dvoře Králové nad Labem nové královédvorské pivo Tambor, polotmavý ležák 11 právě po Jaroslava Jakoubkovi. Toto pivo bude představeno 2. května v areálu pivovaru při oslavě 5. výročí Královédvorského pivovaru Tambor.

Nové Královédvorské pivo Tambor,  polotmavý ležák 11 J. Jakoubek od 2. května 2014 [p539]


Výlet za pivem láká více lidí

[pondělí, 14. duben 2014]

«« « Strana 578 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI