Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Více než třicet druhů piva, bohatý doprovodný program pro děti i dospělé a skupiny jako Buty, Petr Bende & band, Fleret, Premier nebo Reflexy. To jsou mimo jiné lákadla ZlínBíírFestu 2012, jehož areál vyroste od pátku 15. do neděle 17. června přímo v centru Zlína pod Velkým kinem.

Chtěli jsme ve Zlíně konečně udělat zajímavý festival pro malé i velké, který osloví nejen pivaře a fandy dobré muziky, ale také gurmány a především celé rodiny s dětmi. Dospělí mohou ochutnat více než třicet pivních speciálů z celé České republiky včetně takových unikátů jako je až čtrnácti nebo osmnácti stupňové pivo. Zároveň si mohou dát vyhlášená zlínská grilovaná kolena nebo výbornou svíčkovou z Kroměříže. Pro řidiče chystáme i osvěžující nealko pivo. Pro děti pak samozřejmě limonádu a hlavně několik vystoupení kouzelníků včetně karnevalu známého Jirky Hadaše, skákací hrady, soutěže a jiné atrakce. Na své si přijdou i milovníci čtyř kol, protože pro ně je vyhrazena další velká část doprovodného programu,“ říká hlavní organizátor ZlínBíírFestu 2012, Stanislav Vorel.

Pivo máme rádi všichni, ale ruku v ruce s alkoholem musí jít také zodpovědnost za volantem. Proto jsme oslovili promo tým, který přiveze simulátor nárazu v autě, použití speciálních brýlí – simulace opilého chodce, trenažér jízdy na motocyklu. K dispozici bude i dětské mini dopravní hřiště a o dalších ukázkách v rámci bezpečnosti jednáme také s hasiči a policií, která přislíbila ukázku nových dálničních speciálů a další techniky. Jako třešnička na dortu určitě potěší i ukázka rally vozů z týmu Martina Bujáčka, Antonína Tlusťáka, nebo sbírka old-timerů. A pro hokejové fandy připravujeme autogramiádu hokejistů z týmu PSG Zlín.

Záštitu převzali hejtman Zlínského kraje i primátor Zlína

Symbolického naražení prvního sudu se v pátek o půl šesté večer ujme primátor Zlína, MUDr. Miroslav Adámek, který společně s hejtmanem Zlínského kraje, MVDr. Stanislavem Mišákem, převzal záštitu nad celou akcí. Potom už se mohou návštěvníci těšit na hudební večer spojený s degustací pěnivého moku, během kterého vystoupí populární skupiny Reflexy, Street 69 nebo brodská formace Nohow.

V sobotu Premier, BUTY a hokejisté PSG Zlín, v neděli Petr Bende s Fleretem

Sobotní program startuje od desáté dopolední, kdy se otevřou brány areálu. Během dne mohou návštěvníci degustovat, čeká je zábavný program s Radiem Čas, pivní a jiné soutěže pro dospělé i děti, autogramiády hokejistů a rallyových jezdců, kouzelnické vystoupení a také oblíbené skupiny nejen ze zlínského regionu. O odpolední zábavu se postará kapela Premier, Kačes a jeho Nový rumpál nebo revival legendárních Kabátů – Second Hand. Hlavní hudební hvězdou sobotního večera pak bude skupina BUTY, která před pár dny vydala po šesti letech nové CD a v plné polní opět vyráží dobývat festivaly a podia.

V rámci nedělního programu se kromě už zmíněných atrakcí mohou především děti těšit na populárního kouzelníka Jirku Hadaše, který pobaví svým zábavným karnevalem. Po něm se na podiu objeví zlínská stálice Jazzzubs. V odpoledních hodinách se můžete v rámci autogramiády potkat a popovídat si s hokejisty zlínského extraligového klubu PSG Zlín. A podvečer bude patřit dalším hudebním legendám. Nejdříve vizovické skupině Fleret a na závěr celého festivalu pak zazpívá své hity Petr Bende, který vystoupí i s celou kapelou. Celým programem festivalu bude provázet moderátor Ondřej Carda.

Ke vstupence pěkný dárek, do 17 let navíc zdarma

Vstupné jsme zvolili opravdu velmi lidové. Za celý víkend 250 korun, v pátek stokoruna, za sobotu nebo neděli 120 Kč, k tomu navíc i zvýhodněné rodinné vstupné. Děti a mládež do 17 let mají navíc vstup úplně zdarma. A ke každé vstupence od nás dostanete na památku i degustaci skleněný půllitr ZlínBíírFest a jeden světlý pivní speciál u výčepu, což je dohromady bonus nějakých 65 korun,“ zmiňuje velmi přijatelnou cenu vstupného Stanislav Vorel.

Originálním platidlem ZlínBíírFestu je tzv. „Baťák“, který má dle webových stánek www.zlinskypivnifestival.cz překvapivě bohatou a zajímavou historii.

Plakát

Tisková zpráva


Další, v pořadí 21. Pilsner Urquell Original Restaurant byl slavnostně otevřen v pražských Stodůlkách, v moderním administrativním a rezidenčním centru City West. Bokovka, jak se restaurace nazývá, vnáší do výlučně moderní architektury prvky a atmosféru klasické české pivní kultury.

City West, administrativní centrum Západního města s bezprostředně navazujícím rezidenčním komplexem Britská čtvrť, získalo v nové restauraci jedinečné prostory pro setkávání lidí. Restaurace, ač obklopena moderní architekturou, se hrdě hlásí svojí celkovou atmosférou a výzdobou, která ilustruje bohatou historii české pivní kultury, k tradici českých hospod. Zdánlivý rozpor mezi moderní architekturou a dobovým interiérem posiluje význam a originalitu tohoto místa v Západním městě.

Koncept PUOR se opírá o sílu značky Pilsner Urquell a o kvalitu tohoto piva,“ vysvětluje Jiří Kaleta, jeden z majitelů Bokovky, své rozhodnutí využít koncept Plzeňského Prazdroje a dodává: „Restaurace či dobrá hospoda představuje normální život, je součástí jeho společenské stránky. Proto je samozřejmé, že i moderní administrativní a rezidenční centra potřebují tradiční restauraci. Samozřejmě s odpovídající kvalitou služeb a prostředí.

Kapacita vnitřních prostor restaurace činí 250 míst, venkovní zahrádka nabízí 90 míst. Otevřeno je denně od 8.00, kdy můžete začít den pořádnou snídaní. Na čepu je samozřejmě plzeňský ležák Pilsner Urquell čepovaný z pivních tanků, a nechybí ani nealkoholické pivo Birell.

Neobvyklým prvkem, se kterým se v Bokovce na rozdíl od mnoha jiných restaurací setkáte, je otevřený výhled do kuchyně. Host tak může pozorovat pracovní ruch a zručnost kuchařů při přípravě pokrmů.

Nová restaurace konceptu Pilsner Urquell Original Restaurant se otvírá v roce, kdy Plzeňský Prazdroj slaví 170 let od uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Jako symbolické připomenutí historie vaření piva v Plzni a dovozu tohoto jedinečného ležáku do Prahy předal starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka majitelům Bokovky „pro štěstí“ původní koňskou podkovu pivovarských koní, kteří nejen dopravovali pivo po Plzni, ale vozili jej i do Prahy.

Pilsner Urquell Original Restaurant je koncept Plzeňského Prazdroje a představuje plzeňský ležák v prostředí, které odpovídá české pivní kultuře. Dominantním jednotícím prvkem je typický výčep s měděným krytem (replikou víka pivovarské varné pánve) přímo naproti vchodu. Dřevěný stylový nábytek, kazetové obložení stěn, interiérové doplňky a originální výčepní stojany vytvářejí pro hosty příjemné prostředí. Výzdoba interiéru je tvořena dobovými artefakty a kopiemi historických originálů. Nechybí obrazy, dobové fotografie, certifikáty, reklamní cedule, dobové reálie a artefakty, které podtrhují bohatou tradici vaření piva v Čechách a proslulost značky Pilsner Urquell.

Tisková zpráva


Generální ředitel společnosti Volvo Truck Czech s.r.o. Robert Grozdanovski předal na nádvoří Plzeňského Prazdroje první tři nákladní vozidla z nově pořízené flotily 35 automobilů typu Volvo FLH 18. Oproti dosud používaným vozidlům mají vyšší tonáž a větší ložnou plochu, splňují emisní normu EURO 5 a zároveň mají nižší spotřebu vzhledem k převezenému objemu nákladu. Ročně tak Plzeňský Prazdroj ušetří desítky tisíc najetých kilometrů.

Foto

Koncem května Plzeňský Prazdroj rozšíří vozový park své tzv. sekundární distribuce* o 35 nových nákladních automobilů Volvo FLH 18 s nápojovou nástavbou. Tato vozidla bude Prazdroj využívat v celé republice, každému distribučnímu centru přidělí jeden až čtyři vozidla.

Volva FLH 18 mají vyšší tonáž a větší ložnou plochu než vozidla dosud používaná v Prazdroji, proto se zefektivní rozvoz zejména mimo aglomerace. Nové vozy splňují emisní normu EURO 5 a zároveň umožňují přepravit větší objem nákladu za nižší spotřebu pohonných hmot. Nový model aut také vyniká nízkými provozními náklady, které jsou garantovány servisní smlouvou „Gold kontrakt“ a systémem Dynafleet pro optimalizaci spotřeby,“ říká Robert Grozdanovski, generální ředitel společnosti Volvo Truck Czech s.r.o.

Na plachtách nových vozů budou převážně motivy značky Pilsner Urquell, nově ale budou v některých regionech republiky jezdit tato auta i s brandingem Velkopopovického Kozla, řada moravských distribučních center použije motivy značky Radegast.

Provozem nových nákladních vozidel dosáhneme mimo jiné také snížení zatížení životního prostředí. Díky nakládce až 18ti palet snížíme počet jízd, což bude znamenat úsporu paliva a také nižší zatížení životního prostředí. Vedle úspor vody a energie jde o další součást naší strategie trvale udržitelného rozvoje,“ říká Drahomíra Mandíková, ředitelka oddělení firemních vztahů a komunikace v Plzeňském Prazdroji.

Řešení od společnosti Volvo Trucks zvítězilo ve výběrovém řízení, jehož kritéria zahrnovala technické parametry vozidla, nejvýhodnější komplexní řešení a také ekologické aspekty provozu vozidel.

*koncový rozvoz piva z distribučních center k jednotlivým zákazníkům a odběratelům

Tisková zpráva



Gambrinus opět rozšířil skvělou pověst českého pivovarnictví a piv. Výrazně totiž zabodoval v mezinárodní pivní soutěži Australian International Beer Awards, jejíž výsledky byly vyhlášeny v Melbourne. V kategorii piv plzeňského typu získal stříbrnou medaili Gambrinus Premium, bronzové vyznamenání si odnesl Gambrinus Excelent. Prestižní soutěže se letos zúčastnilo rekordních 258 pivovarů ze 41 zemí. Ve všech kategoriích o úspěchy bojovalo celkem 1 344 druhů piv.

Mám obrovskou radost z toho, že piva Gambrinus uspěla ve velké konkurenci piv z celého světa a byla hodnocena mezi nejlepšími. Tím se potvrzuje, že naše pivo a české pivovarnictví vůbec má ve světě stále skvělý zvuk a těší se uznání i popularitě,“ říká Jan Hlaváček, který pochází z rodiny sládků, která pivo Gambrinus vaří již bezmála osmdesát let. „I v současnosti sklízíme úspěchy především díky maximální péči o pivo, nejkvalitnějším českým surovinám a zachování tradiční receptury a varních postupů, zkrátka všech hlavních aspektů, jež stojí za úspěchem piva Gambrinus již mnoho let,“ dodává Jan Hlaváček. Díky tomu je Gambrinus též nositelem chráněného zeměpisného označení České pivo.

Australian International Beer Awards, která byla založena v roce 1993, se každoročně těší většímu zájmu. Jedná se o třetí největší profesionální pivní soutěž na světě. Ocenění se udělují pouze pivům, která splňují kombinaci náročných parametrů kvality – zejména vyváženou chuť, aroma a celkový vzhled. Ve spolupráci s University of Ballart ji pořádá Královská zemědělská společnost se sídlem ve Victorii. Letošní ročník obsahoval 24 kategorií.

Více informací o produktech Gambrinus naleznete na www.gambrinus.cz

Tisková zpráva


Slavnosti piva Rebel 2012

[středa, 23. květen 2012]


Pilsner Urquell se jako tradiční partner stane součástí i letošního ročníku Prague Food Festivalu. V Královské zahradě Pražského hradu se ve dnech 25. až 27. května 2012 prémiový ležák propojí s nejrozmanitějšími specialitami zahraniční kuchyně. K párování piv z portfolia Plzeňského Prazdroje s českou kuchyní promluví ve svém programu plzeňský sládek Václav Berka. Prezentace prémiového ležáku a výuky čepování se ujme zkušený Pilsner Urquell Master Bartender Lukáš Svoboda.

Foto

Prémiový ležák Pilsner Urquell přirozeně a dlouhodobě podporuje kvalitní gastronomii, kterou bez diskuze reprezentuje právě Prague Food Festival. „Pivo Pilsner Urquell podporuje partnery a projekty, které se snaží pozvednout české gastronomické prostředí. Proto jsme už několik let partnerem nejprestižnější kulinářské akce v ČR,“ říká Jan Šolta, manažer značky Pilsner Urquell.

Z portfolia piv Plzeňského Prazdroje mohou návštěvníci festivalu kromě prémiového ležáku Pilsner Urquell degustovat i některé novinky. Kromě nového piva Fénix se svěžím aroma pšeničného sladu, pomerančové kůry a špetkou koriandru se objeví na festivalu již známé a oblíbené pivo Master ve všech jeho variantách. Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka jednotlivá piva doprovodí odborným komentářem a doporučí k nim vybrané pokrmy navržené předními českými šéfkuchaři.

Samostatné pozornosti se prémiovému ležáku Pilsner Urquell dostane během soutěže v programu Pilsner Urquell Master Bartender. Zájemci z řad laické veřejnosti se ujmou pípy a pod dohledem světového mistra v čepování Lukáše Svobody mohou zažít pocit dokonale načepované „plzně“. Ti nejzručnější si kromě užitečných rad a informací z historie i výroby piva Pilsner Urquell odnesou titul Výčepní učeň Pilsner Urquell PFF 2012.

Mnozí návštěvníci na Prague Food Festivalu dostanou možnost postavit se za výčep poprvé. „Nejdřív nechám načepovat zájemce jejich první půllitr zcela po svém. Jsou spokojeni do té doby, než zkusí načepovat další pivo podle správných zásad čepování. Teprve pak vidí ten rozdíl – v pěně, v chuti. Těší mě jejich upřímný údiv a nadšení, že odteď budou dohlížet na péči o pivo i ve své oblíbené hospodě. To je přesně moment, kdy má moje škola čepování opravdový smysl,“ sděluje své zkušenosti Master Bartender Lukáš Svoboda.

Tisková zpráva


6. ročník cyklistického závodu Litovelským Pomoravím přináší sportovní zážitek všem cyklistům a současně upozorňuje na nebezpečí konzumace alkoholu při jízdě na kole.

Letos je nově její součástí Pumptrack, modulární cyklo dráha pro výuku jízdy v terénu, kterou povede světový šampion v biketrialu Josef Dressler.

Cyklisté se mohou vydat na 2 trasy podle náročnosti v délce 18 a 30 kilometrů. Ta kratší je nenáročnou příjemnou projížďkou a je určena pro všechny, kteří rádi šlápnou do pedálů s heslem akce „Kdo nesleze, ten vyhraje“. Startuje se 26.5. ve 14 hodin od pivovaru Litovel, kde od 12 hodin proběhne prezentace. Připraven je také zábavný program s hudbou a posezením u nealko piva Litovel Free. Účastníky čeká řada zábavných úkolů přímo na trase, ale i pivní nealko doping a cyklo výzvy pro ty, kteří už mají hodně našlapáno.

Pro všechny zájemce jsou připraveny čipy na měření osobního času a vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny. Startovné je zdarma a všichni startující dostanou dárek.

Tisková zpráva


Jaké pivo pili staří Sumerové?

[úterý, 22. květen 2012]

Ovocné pivo viselo na stromě

[úterý, 22. květen 2012]



Konec pivního zpravodajského servisu?

[pondělí, 21. květen 2012]

Dnes mne kontaktovala paní z obchodního oddělení ČTK s tím, že na PI neprávem využíváme jejich zpravodajství. I model, který provozujeme od Nového roku, je prý špatně.

Cituji: "píši Vám v souvislosti s publikací zpravodajství ČTK, publikovaném několik let na stránkách http://pivni.info. Ke zveřejňování zpráv, či jejich částí, je třeba mít s ČTK smlouvu s řádnou licencí. Licenci pro zveřejňování zpráv je třeba mít i v případě, že články ČTK přebíráte z jiných zdrojů (zpravodajské servery i další různé webové stránky).

Každý web, který je s ČTK řádně smluven, mívá na stránkách upozornění o zákazu přebírání zpravodajství ČTK (viz například České noviny: http://www.ceskenoviny.cz/podminky_uziti/#copyright). Poslední dva roky provádíme pravidelný sken internetu, a weby, které nepatří mezi naše klienty, a přesto zprávy publikují, oslovujeme. Nabízíme smlouvu pro odběr a publikaci zpráv, odkup dosud publikovaných zpráv, či odstranění zpráv.

Pokud budete chtít nadále naše zpravodajství zpřístupňovat, jedinou bezplatnou formou je titulek, který je zároveň proklikem a vede na zdrojovou zprávu."

Jelikož si myslím, že pro naše zájmové zpravodajství nemá smysl platit několik tisíc Kč měsíčně, rozhodl jsem se pro smazání (či předělání do vyhovující formy) příspěvků, které mají co do činění s ČTK. Protože je v kategorii blogů (kam i převzaté novinové články patří) přes 9 000 příspěvků, nevím, zda je časově/technicky možné vše vyfiltrovat.

A teď babo raď...


Přes 65 pivních speciálů z produkce malých českých pivovarů a minipivovarů budou moci ochutnat návštěvníci 1. ročníku Žižkovského pivobraní. Na festivalu zlatavého moku, který pořádá městská část Praha 3, se tak budou mimo jiné prezentovat pivní značky jako Plzeňský pašák, Podskalská koza nebo Slepý krtek, ale také další speciály z malých českých pivovarů s ročním výstavem do 200 tisíc, respektive 20 tisíc hektolitrů, jenž Pražané a zahraniční návštěvníci nemají běžně možnost potkat a ochutnat. Akce proběhne v pátek 8. června a sobotu 9. června v oblíbeném parku Parukářka na Žižkově, neděle je pak vyhrazena sběratelskému Pivnímu blešímu trhu na farmářském tržišti na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Právě zaměření na malé pivovary a minipivovary, které jsou především restauračními pivovary, dává žižkovskému festivalu zlatavého moku výjimečnou pozici mezi dalšími pivními oslavami.

V roce 1989 byl jediným českým minipivovarem pivovar U Fleků, letos jejich počet dosáhl 130 a zdá se, že není konečný. Odhadujeme, že během příštích dvou let dosáhne čísla 200 až 250. Příčin jejich nárůstu může být více, ale za hlavních lze pokládat fádní chuť českého ležáku z velkých průmyslových pivovarů a zájem zákazníků o pestřejší nabídku adekvátní tomu, co již ochutnali v cizině,“ tvrdí prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Tomu bude přizpůsobena i organizace festivalu, která by měla mít spíše kultivovaný degustační charakter namísto kulis obřího beerfestu se stohy umělohmotných kelímků a pijáky soutěžícími ve spotřebě laciného piva.

Snažíme se organizací Žižkovského pivobraní spíše navázat na myšlenku farmářských trhů, chceme dát prostor malým českým producentům a přilákat spíše návštěvníky, kteří chtějí degustovat jejich produkty, než pijáky zaměřené na spotřebu. Organizace i program je proto připraven tak, aby přilákal i rodiny s dětmi,“ uvedl zástupce starosty Pavel Sladkovský. Žižkovské pivobraní tak v mnoha ohledech bude připomínat spíše vinařské degustační akce, než obligátní pivní slavnosti. Pivo se zde bude čepovat výhradně do speciálních festivalových třetinkových sklenic, které si návštěvník pořídí, pro umělohmotnou kelímkovou kulturu bude platit na Parukářce pro tuto akci zákaz.

Pro děti a abstinující budou připraveny české limonády ze sortimentu malých producentů. Vše doplní nabídka pochoutek pivní gastronomie. Právě na rodiny s dětmi bude pamatovat i program festivalu – vedle tří moderních dětských hřišť a nejdelší skluzavky v Praze, kterou je park vybaven, bude pro nejmenší připraven speciální program s dětským divadlem a výtvarnými dílnami. „Tatínkové se mohou oddávat degustacím piva a poslechu rockové hudby, maminky mohou trávit čas s dětmi na dětském hřišti. Tím není řečeno, že si úlohy nemohou vyměnit. K zajímavému pokoukání bude také přítomnost několika autoveteránů, stejně jako hasičské auto s hasiči,“ dodal hlavní organizátor Jiří Sedláček z občanského sdružení Archetyp.

Prezentace minipivovarů a malých pivovarů

V České republice se každoročně koná množství přehlídek, festivalů, slavností a soutěží všeho druhu, které prezentují tradiční a bohatou českou produkci piva. Pivní fandové o nich vědí a také je hojně navštěvují. Podobnou příležitost s výjimkou akcí pořádaných továrními pivovary, zatím Pražané neměli. Žižkovské pivobraní je akcí, která by ráda představila Pražanům současnou produkci minipivovarů a malých českých pivovarů, které t.č. v České republice prožívají období rozkvětu.

V případě minipivovarů se jedná v převážné většině o pivovary restaurační. Jejich počet již dosáhl 130 a zdá se, že není konečný. Již si založily i vlastní Českomoravský svaz minipivovarů a také mají svého prezidenta. Jím je vyhlášený pivovarský odborník Ing. Jan Šuráň, který odhaduje, že během příštích dvou let dosáhne počet minipivovarů v ČR čísla 200 – 250. Je třeba připomenout, že v roce 1989 byl jejich jediným zástupcem pivovar U Fleků. Příčin jejich nárůstu může být více, ale za jednu z hlavních lze pokládat fádní chuť českého ležáku z velkých průmyslových pivovarů a zájem zákazníků o pestřejší nabídku adekvátní tomu, co již ochutnali v cizině.

Odlišné pojetí prezentace piv – program pro celou rodinu

Žižkovské pivobraní nechce být zaměřeno jenom na prostou konzumaci piva, ale chce se výrazně odlišit od jiných podobných akcí. Kultura pití piva, jídlo a zábava pro celou rodinu jsou klíčovými výrazy Žižkovského pivobraní. Návštěvník bude svědkem spíše intelektuálně zaměřeného pivního (degustačního) festivalu, než festivalů, na které byl až dosud možná zvyklý, nebo takový očekával. Nejde o to se jenom opít, ale dostat do piva jako tradičního a prastarého nápoje vyšší kulturu konzumace.

Termín a čas konání

8. a 9. června 2012 Park Parukářka (Vrch svatého Kříže) Praha 3

10. června – Pivní bleší trh – náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 (Jiřák)

Místo konání

Park Parukářka, resp. „Vrch svatého Kříže“ je zeleným srdcem Žižkova. Každoročně se zde koná řada festivalů a větších akcí. Je zde dostatečný prostor pro pohyb návštěvníků i pro stavbu velkokapacitních stanů pro konzumaci piva a doprovodné gastronomie.

Vystavovatelé a sortiment

Budou představeny malé české pivovary a minipivovary s ročním výstavem do 200.000 respektive 20.000 hektolitrů z České republiky se sortimentem v kategoriích:

a) výčepní, ležáky, speciální, portery, speciální se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukru, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, bylinná, lehká netradiční

b) vlastní limonády nebo minerálky

c) pivní suvenýry a prospekty (pivní tácky, etikety, speciální sklenice apod.)

Přihlášené pivovary

K datu 7. 5. 2012 jsou přihlášeny tyto pivovary:

*Rodinný minipivovar Pacov, *Minipivovar U Stočesů Rokycany, *Novoměstský pivovar s.r.o., *Jihlavský radniční pivovar, *Slepý krtek Ujkovice, *Klášterní pivovar Strahov, *Pivovar Chotěboř s.r.o., *Pivovárek s.r.o. – Plzeňský pašák, *Pivovarský dvůr Chýně, *Pivovar Herold Březnice a.s., *Pivovar Taschenberg, *Pivovar Dalešice, *Klášterní pivovar Želiv, *Bohemia Regent a.s., *Tradiční pivovar v Rakovníku a.s., *Pivovarský dvůr Zvíkov s.r.o., *Pivovar Ferdinand a.s., *První soukromý pivovar společenský s.r.o., *Pivovar Černá Hora, *Pivovar Klášter, *Pivovar Jihlava, *Pivovar Protivín, *Pivovar Rychtář, *Pivovar Uherský Brod, *Pivovar Vysoký Chlumec, *Pivovar Liberec Vratislavice – Konrád, *Pivovar Nymburk s.r.o.. Pivo bude k dispozici také ve stánku Střední průmyslové školy potravinářských technologií Praha a ve stánku Sdružení přátel piva.

Katalog

bude ojedinělou informační pomůckou prezentující nejen zúčastněné pivovary, ale také jejich sortiment. Dále pak přítomnou gastronomii, kulturní program a doprovodné programy pivní zábavy a vzdělanosti.

Průvodce návštěvníka pivního festivalu

Uvařit dobré pivo vyžaduje mnoho umu a znalostí. Od pěstitelů chmele a sladovnického ječmene, přes sladovníky, sládky a všechny pracovníky v pivovaru. Přistupujte proto k pivu s úctou, vychutnejte si každý doušek dobře uvařeného, ošetřeného a načepovaného piva. Na pivním festivalu určitě nestihnete ochutnat vše, udělejte si proto nějaký plán, co zajímavého chcete poznat. Začínejte od piv slabších a postupně přejděte k silnějším a speciálním pivům. Je vhodné pít nejenom pivo, pokud se občas napijete obyčejné vody usnadní to vašemu organismu odbourávat alkohol a osvěžíte své chuťové buňky. Nezapomínejte na jídlo, to Vám také pomůže být delší dobu v dobré kondici. Pláštěnku nebo deštník v batůžku na zádech oceníte, pokud začne pršet a vy vybaveni můžete na pivním festivalu v klidu zůstat. Pamatujte, že konzumace alkoholu Vám může způsobit potíže, chování člověka pod vlivem alkoholu může být nebezpečné nejen jemu samotnému, ale i okolí. Proto pijte s rozumem a znejte svoji míru. Mějte plán, jak se dostat bezpečně domů.

Hlasování o nejoblíbenější pivo

V tomto případě nepůjde o odborné hodnocení vystavených piv nebo sortimentu jednotlivých pivovarů. Aplikaci degustátorských kriterií při hodnocení, pořadatelé nepožadují, ani nechtějí použít. Při hodnocení, půjde spíše o fandění jednotlivým pivovarům nebo jejich produkci. Každý návštěvník bude mít k dispozici tři kupony, které přidělí dle vlastního uvážení třem pivovarům. Součet přidělených kuponů stanoví každý den pořadí popularity, oblíbenosti či podpory tří pivovarů zúčastněnou veřejností.

Doprovodná gastronomie

Kvalitní a čerstvé pochutiny k pivu od českých farmářů, především sýry (včetně pivních), nakládané delikatesy, kvalitní uzeniny, čerstvé grilované ryby, domácí hamburgery, hovězí steaky v biokvalitě z plemen Angus, Davelské párečky, vepřová žebra na zázvoru a černém pivu, přírodní karbanátek s pivní omáčkou a další dobroty vhodné k pivu.

Vstupné

Každý návštěvník, pokud chce degustovat (pít pivo), si může zakoupit výroční DEGUSTAČNÍ SET, který se sestává z třetinové sklenice s uchem, katalogem s tužkou a pivním (festivalovým) táckem anebo si může zakoupit „pouze“ pivní sklenici.

Program pro dospělé

Během celého festivalu bude zajištěn kulturní program především živých hudebních vystoupení, jako např. Hudba Praha, Vltava nebo Blue Effect. Program rockové hudby bude přerušován v pravidelných dvouhodinových intervalech vzdělávacími lekcemi či zábavnými soutěžemi. Členové Sdružení přátel piva budou na mikrofon vysvětlovat přítomným posluchačům zásady čepování a degustace piva, rozdíly v druzích piva, značení piva stupni, atd., První pivní extraliga povede zase zábavou sekci.

Program pro děti

Kromě využití všech atrakcí blízkého dětského hřiště bude na připraveném dětském jevišti probíhat moderovaný program pro malé diváky. Pro malé fanoušky aut bude k dispozici také výstavka několika skutečných auto – veteránů.

Soutěže

"Co chceme? Povznést kulturu pití piva a zbořit zažité, nepravdivé mýty o pivu. Naučit nejširší veřejnost poznávat kvalitní pivo a vážit si dobrého piva bez ohledu na to, zda je z restauračního minipivovaru nebo z velkého pivovaru", říká František Trantina z První pivní extraligy.

Zajímavosti

- PET lahve – v samostatném stánku si lze zakoupit speciální PET lahve s ouškem na uzávěru a pivo si odnést domů

- Pivní ročenka – je čerstvě vydanou publikací, která bude v prodeji a která kromě mnoho pivních zajímavostí také představuje některé ze zúčastněných pivovarů

- třetí den – neděle 10. 6. 2012 bude vyhrazen sběratelům pivních suvenýrů, tentokrát na náměstí Jiřího z Poděbrad v prostoru Farmářského tržiště (naproti škole). Předpokládá se obsazení 22 stánků.

Líheň sládků

Asi málokdo tuší, že v Praze v jedné škole existují hned dva funkční minipivovary. Tou školou je Střední průmyslová škola potravinářských technologií v Podskalské ulici v Praze 2, která je jedinou střední školou toho druhu v ČR. Škola se bude prezentovat nejen vlastním stánkem, ale také degustací zde studenty vyrobeného piva. Pivo značky „Podskalská koza“ je normálně neprodejné. Studenti školy po celou dobu konání Žižkovského pivobraní budou na ploše vykonávat poradenskou činnost. Jejich pedagogové, pak zájemcům o studium budou ve stánku zprostředkovávat potřebné studijní informace.

V oboru Technologie potravin se jedná o výuku čtyř specializací:

- Technologie piva, vína, lihovin a nealkoholických nápojů (nosný obor), - Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků

- Zpracování tuků, výroba kosmetiky a drogistického zboží, - Technologie zpracování masa a masných výrobků, Studium, které je zakončeno maturitní zkouškou je čtyřleté a k hlavním předmětům patří:

- Technologie výroby sladu a piva, - Analytická chemie, - Mikrobiologie, - Strojnictví

Nosný předmět Technologie výroby sladu a piva se studuje ve čtvrtém ročníku 4 hodiny týdně. Školu v Podskalské absolvovala většina sládků pracujících dnes v minipivovarech.

Dopravní dostupnost MHD - Parukářka

METRO „A“: Flora, odsud 350 m pěšky nebo 1 stanice tramvají

TRAM: č. 5, 9, 26 do stanice Olšanské náměstí

BUS: č. 175 do stanice Olšanské náměstí

Dopravní dostupnost MHD – náměstí Jiřího z Poděbrad

METRO „A“: Jiřího z Poděbrad

TRAM: č. 11, do stanice Jiřího z Poděbrad

Tisková zpráva





Z pivovaru zněla rocková hudba

[pondělí, 21. květen 2012]


«« « Strana 721 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI