Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

XXII. ročník Reprezentačních slavností piva v Táboře

Co se píše o pivovarech a pivu


XXII. ročník Reprezentačních slavností piva v Táboře

[čtvrtek, 12. leden 2012]

Slavnosti piva v Táboře se letos návštěvníkům otevřou od 8. do 11. února. Po jedenadvaceti letech se mění ustálený harmonogram. Slavnosti sice zahájí jako tradičně už v úterý, 7. února, ovšem pouze odbornými degustacemi. Pro veřejnost začnou ve středu 8. 2. a pokračují pak až do soboty.

Důvodem natažení programu do 5 dnů je organizační náročnost ochutnávek a stále přibývající počet zájemců o účast v prestižní soutěži o Zlatou pivní pečeť. O tento titul se letos bude ucházet zhruba stovka pivovarů od nás i ze zahraničí. Své výrobky přihlašují do třiadvaceti kategorií. Jejich počet se od loňska rozrostl o kategorie světlé výčepní z minipivovaru a sladové ochucené nápoje. Seznam kategorií naleznete v příloze.

O Zlatou pivní pečeť se ucházejí pivovary od nás i ze zahraničí

Tradičním účastníkům i tentokrát konkurence opět přibude. Degustací se např. poprvé účastní pivovarský dům Koliba u Tří králů z Prostějova, pivovar Erb z Bánské Štiavnice, Patronský pivovar z Bratislavy, běloruská pobočka nadnárodního pivovaru Heineken, kazachtánský dceřinný pivovar dánského koncernu Carlsberg, slovinský pivovar Kratochwil z Lublaně, moskevská filiálka německého pivovaru Maximilian´s Brauerei, pivovar Maisel z hornofranckého Bayreuthu a další.

V minulém roce hodnotili degustátoři více než 460 vzorků piva z více než stovky pivovarů a minipivovarů. Letos pořadatelé předpokládají ještě větší počet. Konečné číslo bude zřejmé až těsně před začátkem degustací. Vítězové jednotlivých kategorií získají k titulu Zlatá pivní pečeť i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům.

Zlatý český pramen

Součástí slavností je i soutěž výrobců minerálních vod. O titul Zlatý český pramen budou usilovat největší producenti z České republiky a ze Slovenska. Premiéru na táborských slavnostech bude mít například Horský pramen z Jeseníků. K dnešnímu dni je do kategorií ochucená a neochucená minerální voda přihlášeno celkem 20 vzorků.

Anonymní degustace jsou pod přísnou objektivní kontrolou

Z hlediska účasti pivovarů v odborné degustační soutěži jsou Slavnosti piva v Táboře největší svého druhu v České republice. Odborné degustace jsou přísně anonymní. Oficiální garance výsledků světově renomovanými odbornými autoritami dlouhodobě dodává soutěži nadstandardní míru respektu, objektivity a důvěryhodnosti. Soutěže piva letos certifikují společnosti TÜV SÜD, 3EC International, Bureau Veritas a Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky. Pořadatelé budou také opět spolupracovat s pražskou Vysokou školou chemicko-technologickou a Střední průmyslovou školou potravinářských technologií z Prahy. Soutěžní degustace proběhnou v kongresovém sále Jihočeské univerzity v Táboře.

Na návštěvníky čeká nejméně 100 druhů piva

Během čtyř dnů mohou návštěvníci slavností ochutnávat a vybírat ze zhruba stovky pivních značek. Pivní fajnšmekři budou moci možná poprvé posoudit kvalitu produktů ruského pivovarského gigantu Baltika z Petrohradu, který patří do koncernové skupiny Carlsberg. Mimo již loni prezentované mnichovské značky Paulaner se letos představí plejáda dalších významných německých pivovarů: bavorský Oettinger Brauerei, frankfurtský pivovar Schöfferhofer (ze skupiny Radeberger) či další bavorský pivovar Erdinger, největší producent pšeničného piva na světě. Očekáváné jsou kromě domácích i pivovary ze Slovenska, Běloruska, Belgie, Holandska, Rakouska, Slovinska nebo Kazachstánu.

Po několikaleté odmlce se do Tábora vrací pivo z pivovaru Podkováň, nově mohou labužníci ochutnat pivo z Lipníku nad Bečvou, Slaného nebo ze Šumavského pivovaru z Vimperka. Prodejní pult Sdružení přátel piva nabídne pivní speciality z málo známých minipivovárků Jihoměšťan Praha, Únětice a Jihlavský radniční. Poptávka po prezentaci přesahuje možnosti pořadatelů, kteří tak s lítostí museli řadu výrobců pro nedostatek místa odmítnout.

Lidé si mohou koupit vlastní půllitr za symbolickou cenu

Slavnosti pro veřejnost začínají každý den od 17 hodin. Pro návštěvníky je připravena novinka. Celý večer mohou používat své vlastní sklo. Obyčejné půllitry s logem slavností budou u vstupu k dostání za 5 korun. Kvalitnější sklenice přijdou na 30 korun. Lidé je mohou kdykoli vrátit a dostanou zpět zálohu, nebo si je mohou odnést domů jako suvenýr. Tímto chtějí pořadatelé trvale vyloučit jakékoliv používání kelímků nebo problematické vracení zálohovaného skla na stánky. Zároveň zůstává paralelně zachována i možnost využít starého systému, kdy každý pivovar poskytne u stánku vlastní sklo s různou výší záloh. Personál ze stánků bude mít opět přístup ke špičkové německé myčce skla, která se používá i na mnichovském Oktoberfestu.

Předprodej vstupenek

Předprodej vstupenek bude probíhat v městském Infocentru na Žižkově náměstí od 16. ledna 2012. Cena vstupenek bude od 120 do 150 korun. Vstupenky do prvního patra se budou prodávat bez rezervace místa, ale se slevou. Čínská restaurace bude vyhrazena coby nekuřácký prostor.

V doprovodném kulturním programu vystoupí například Keramička, The Apples, Jižani, Big Papa, Toffes, Lužničanka a další.

Slavnosti se konají pod záštitou ministra pro místní rozvoj Ing. Kamila Jankovského, ministra zemědělství ČR ing. Petra Bendla a hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly. Akci podporuje Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism a Jihočeská centrála cestovního ruchu. Spolupořadatelem je Město Tábor.

Závěrečná tisková konference se bude konat v pátek 10. února 2012 ve 13 hodin v Jihočeské univerzitě v Táboře.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne v sobotu 11. února 2012 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Zdroj: Tisková zpráva Reprezentačních slavností v Táboře

Příloha

Prezentace výrobců a obchodních partnerů v Hotelu Palcát v průběhu slavností:

Královský Pivovar Krušovice, a.s. 750 53 Krušovice

Pivovar Krásné Březno Zlatopramen, Drážďanská 80, 400 07 Ústí nad Labem

Starobrno a.s. Hlinky 160/12, 661 47 Brno

Pivovar Velké Březno Březňák, Pivovarská 116, 403 22 Velké Březno

Holbau Kaltenhausen, Salzachtal Bundesstrasse Nord 37, Hallein

Heineken NV, Twede Wetergplantsoen 21, 1017 ZD Amstarodam

Pivovar Poutník, DUP – Družstvo Pelhřimov, 393 01 Pelhřimov

Pivovar Ferdinand, a.s. Táborská 306, 256 01 Benešov

Měšťanský pivovar v Poličce, spol. s.r.o., Pivovarská 151, 572 14 Polička

Pivovar Nymburk, s.r.o. Pražská 581, 288 25 Nymburk

Pivovary Staropramen, a.s. Nádražní 84, 150 00 Praha 5 – Smíchov

Pivovar Holba, a.s. Pivovarská 261, 788 33 Hanušovice

Pivovar Litovel, a.s. Palackého 934, 784 01 Litovel

Pivovar Nová Paka, a.s. Pivovarská 400, 509 01 Nová Paka

Pivovarský Dvůr Zvíkov, s.r.o. Zvíkovské Podhradí 92, 397 01 Písek

Pivovarský Dvůr Lipan, Dražíč 50, Týn nad Vltavou

Klášterní Pivovar Strahov, Strahovské nádvoří, 118 01 Praha 1

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s. Dobrovského 2027, 530 02 Havlíčkův Brod

Pivovar Svijany a.s. Svijany 25, 463 46 Příšovice

Rodinný pivovar Bernard a.s. 396 01 Humpolec

Pivovar Platan s.r.o., Pivovar 168, 398 11 Protivín

Pivovar Černá Hora, a.s. Pivovarská, Černá Hora

Pivovar Vysoký Chlumec , a.s. 262 52 Vysoký Chlumec č.29

Pivovar Chotěboř, s.r.o. Průmyslová 1755, 583 01 Chotěboř

Brouwerij Bosteels, Kerkstraat 96, 9255 Buggenhout

Brouwerij Lefebbvre, Chemin du Croly 54, 1430 Quevast

Brouwerij Van Steenberge, Lindenlaan 25, 9940 Ertvel

Samson, a.s. Lidická tř. 458/31, 370 01 České Budějovice

Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. Podskalská 324, 386 01 Strakonice

Bohemia Regent, a.s. Trocnovské náměstí 124, 379 01 Třeboň

Paulaner Brewery GmbH a CO KG, Munchen - stánek Ultra Premium Brands

Staročeský pivovárek, s.r.o. Křovická 267, 518 01 Dobruška

Rodinný pivovar Pacov, Jana Autengrubera 318, 395 01 Pacov

Pivovar Podkováň s.r.o. Kováň 21, 293 30 Dolní Cetno

Pivovar Antoš, Golem Slaný, s.r.o., Slaný

Privatbrauerei Erdinger Weisbrau, Erding

Oetinger Brauerei, GmbH, Oetting

Arnsteiner Brauerei Max Bender K.G. Arnstein

Akciový pivovar Dalešice, a.s. Dalešice

CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY, a.s. pivovar Vyškov

Šumavský pivovar Hojdarovi, s.r.o. Vimperk

První soukromý společenský pivovar Lipník nad Bečvou

Sdružení přátel piva, budou točit pivo pivovárků: Únětice, Jihoměšťan, Radniční Jihlava

Pivovar Primátor, a.s. Náchod

Baltika Brewereis Russia, St, Peteburg

Občerstvení a stravování a speciality k pivu bude v průběhu slavností zajišťovat Restaurace hotelu Palcát, Výrobna lahůdek o.d. JEDNOTA Tábor a táborské pekárny DOMITA a.s.

Čínská restaurace hotelu Palcát


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dwarf

čtvrtek, 12. leden 2012
18:10

Dwarf

tak to by docela šlo, těším se :)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI