Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Soud řeší, kdo bude vařit pivo

[úterý, 21. duben 2009]

Soud řeší žalobu podanou pražskou společností na město Domažlice. Na pivovar je vydáno předběžné opatření!

Foto

Bude se kdysi vyhlášené „domažlické“ vařit v městském, nebo v soukromém pivovaru? Odpověď na tuhle otázku hledá soud, který se zabývá žalobu podanou pražskou společností Bohdalecká s. r. o. na město Domažlice za vypovězení smlouvy.

Firma měla podle smlouvy uzavřené ještě s minulým vedením Domažlic po vydání stavebního povolení zaplatit za pivovar skoro sedm a půl milionu korun a zřídit v něm hotel a minipivovar s restaurací. Ve smlouvě byl stanoven také termín, do kdy měla o povolení požádat.

Novému vedení města po třech letech a několika žádostech firmy o prodloužení termínu došla trpělivost a smlouvu vypovědělo. Podle jednatele firmy Jiřího Kappela vše způsobilo zdlouhavé jednání s památkáři. Ti po roce prohlásili pivovar za státem chráněnou památku. „Při přípravě plánů jsme se museli k pivovaru chovat, jako by už památkou byl. Přípravy nás stály asi pět milionů,“ vysvětluje Kappel. Pokud u soudu uspěje, bude muset město nechat odstranit příjezdovou silnici ke Kauflandu. „Ta je o metr výš, takže je znemožněno zásobování pivovaru.

Na pivovar bylo vydáno předběžné opatření. „Znamená to, že jej nesmíme prodat, ale to my stejně nechceme,“ říká starosta Miroslav Mach, který je přesvědčen, že město dokáže pivovar zachránit. „Už máme dokonce hotovou i studii budoucího využití,“ dodává Mach.

Kromě minipivovaru a restaurace je součástí studie zpracované pro město i muzeum zaměřené na dlouhou tradici vaření piva v Domažlicích, galerie a prostory pro pořádání kulturních akcí.

Zdroj: Domažlický deník.cz | Autor: Václav Tauer


Lze si koupit „pravé“ brněnské pivo, když bude Starobrno oficiálně sídlit v Krušovicích? Možnost stále existuje. Podle registru ekonomických subjektů totiž v Brně sídlí kromě Starobrna další dva pivovary.

Oba jsou však výrazně menší než gigant ze Starého Brna - jedním je pivovar Pegas v Jakubské ulici, uvedený do provozu před sedmnácti lety, a druhým pivovar U Richarda sídlící v Ríšově ulici v Brně-Žebětíně. Ten funguje od roku 2004 a zásobuje například tamní restauraci.

Řeč statistiky říká, že v České republice se výrobou piva zabývá 148 subjektů. V Jihomoravském kraji jich působí dvanáct a v městě Brně podle údajů Českého statistického úřadu tři.

Pivovary v Brně: dříve jich byly desítky Historicky Brno mělo pivovarů mnohem více. „Historicky se to ale měnilo, najdeme tu právovárečné domy, jejichž nástupci byly pivovary, samozřejmě fungující na jiné technologii než ty nynější,“ připomíná Karel Altman, který se zabývá dějinami pohostinství v Brně. Navíc pivovary fungovaly nejen v samotném Brně, ale také v obcích, které se postupně staly jeho součástí - své pivo tak vyráběli v Králově Poli, v Jehnicích a na dalších místech.

Historie starobrněnského pivovaru sahá zřejmě až do 14. století. Na konci 18. století stál v jeho čele František Ondřej Poupě, který se řadí k průkopníkům moderního pivovarnictví, začal používat například teploměr či pivní váhu. Název Starobrněnské pivo se objevuje na konci 19. století po stavbě nového pivovaru na Hlinkách. Po roce 1945 byl pivovar znárodněn, stal se součástí státního podniku a ten se po privatizaci v roce 1994 stal součástí rakouské pivovarnické skupiny BBAG, v níž v roce 2003 posílil svůj podíl koncern Heineken.

Zdroj: Lidovky.cz


AB Inbev oddaluje platby

[pondělí, 20. duben 2009]

Největší pivní skupina světa, belgicko-brazilský AB Inbev, dala svým dodavatelům nůž na krk: buď přistoupíte na prodloužení doby proplácení faktur za dodávky z 30 na 120 dnů nebo si můžete začít hledat jiného odběratele.

Většina dodavatelských firem nemá jinou možnost než na podmínku Inbevu přistoupit, jsou na něm totiž zcela závislí. V takové situaci je momentálně například irský výrobce sladu Greencore.

Podle analytika ING, kterého citoval belgický deník De Tijd, může skupina Inbev na oddálení plateb z 30 na 120 dní získat provozní kapitál ve výši 800 milionů eur.

Skupina AB Inbev ovládá čtvrtinu světového trhu s pivem. Loni v listopadu převzala amerického výrobce piva Anheuser Busch, a získala tak rázem polovinu "pivního" trhu ve Spojených státech. Akvizice jí ale silně zadlužila, firma splácí 40 miliard eur. Inbev je aktivní i v Česku, vlastní zde Pivovary Staropramen.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Tomáš Hořejší


Velmi osobitou chuť a také výborný říz mívají piva, jež se s láskou vaří v malých pivovarech. Jedinečnou možnost ochutnat mnohé z nich o tomto víkendu měli návštěvníci ostravského pivního festivalu – tedy unikátní akce, která se konala v klubu Rock and Roll Garage v Martinově.

Miluju pivo, takže nemůžu chybět na této zajímavé akci. Právě piju místního Garážmistra, který tady má premiéru. A musím říct, že je výborný,“ pochvaloval si pivní festival jeden ze sobotních návštěvníků, Aleš Abrahamčik.

Spokojeni byli postarší manželé Remencovi ze Žiliny, kteří byli v Ostravě na návštěvě a na pivní festival zavítali náhodou. „Pivo je tady dobré – kvasnicové a zdravé. Už toho ale nevypijeme hodně,“ poznamenali s úsměvem.

Na čepu nemohl chybět kromě nového Garážmistra ani další ostravský zástupce Qásek, který už dobře znají návštěvníci hospůdky Hobit v centru města. Výčepní však točili do půllitrů třeba i Hukvaldský kvasnicový ležák, Vulkán z Kopřivnice, brněnský Pegas a další značky z malých pivovarů.

Festival navíc nebyl jen o pití piva, ale i o dalších doprovodných akcích. Zpestřením byla pravá domácí zabijačka, připraveny byly soutěže pro děti. Zápolili i dospělí, a to třeba v držení „tupláku“ plného piva v natažené ruce na čas. Vítěz se dostal přes tři minuty. Večer hrály kapely, zábavu přinášel i moderátor Rosťa Petřík.

Foto a video zde...

Zdroj: Moravskoslezský deník.cz | Autor: Martin Pleva


Bílinský pivovar dlouho zůstával bez zájmu. Ovšem byla by opravdu škoda nechat tuto více než 400 let starou památku zchátrat. Bílina nyní hledá cesty, jak pivovar znovu oživit. Myšlena je tím rekonstrukce budovy a další možnosti na využívání.

Foto

Velkým příslibem je možnost získání dotací z Evropské unie. Toho by samozřejmě chtěla Bílina využít, podmínkou však je, aby našla v tomto projektu partnera. V lednu navštívili Bílinu zájemci z Německa, prohlédli si pivovar, aby zhodnotili situaci.

Zájem mají Němci

Jednou z podmínek pro přijetí finanční dotace je nalézt vhodného partnera, který by se podílel na revitalizaci bílinského pivovaru. Našli jsme vážné zájemce ze Saska v rámci přeshraniční spolupráce. Jedná se o dotační titul Cíl 3 a rekonstrukce pivovaru by měla mít několik etap. Většinový podíl by v tomto projektu mělo město a menšinový saská strana,“ vysvětlil tehdy Ján Boháč z odboru rozvoje města.

Nyní již potvrdil, že zájem německé strany trvá, že přislíbila spoluúčast a do projektu s Bílinou půjde. Základní předpoklad byl splněn a mohlo se postupovat dál.

Boháč oslovil dva architekty, zda by měli zájem se na projektu podílet. „Jedná se o architekta Dolanského, který dělal i pivovar v Chyši a architekta Hlaváčka, který vyučuje na ČVUT,“ přiblížil Boháč. I přesto, že na studii projektu je možné uvolnit minimální částku, došlo k dohodě s oběma odborníky. Nezávisle na sobě vypracovali studie, do kterých promítl každý něco ze svých představ.

Boháč oba návrhy velmi chválí, jsou v nich totiž zahrnuté nejen představy architektů, ale také potřeby pro město a jeho obyvatele, což architektům sdělil Boháč.

Se studiemi byla seznámena rada města a také starosta Josef Horáček. Ten nezanedbatelný krok dopředu velmi vítá.

Studie jsou a teď jak dál?“ ptá se Boháč. Sám však vzápětí na svou otázku odpovídá. Kontaktoval se s různými odoborníky v dané oblasti a velmi si cení toho, že by s městem na projektu chtělo spolupracovat i ČVUT.

Diskuze s památkáři

Nyní přijde na řadu setkání s památkáři. Ti by měli posoudit, do jaké míry jsou studie slučitelné s jejich představami a požadavky. Boháč vysvětlil, že právě studie jsou základem. Je možné nad nimi diskutovat, měnit je, upravovat. Jsou odrazem pro další kroky.

Pokud by se projekt podařilo zrealizovat, město by nejen získalo zpět fungující pivovar, ale především lákavou turistickou zajímavost.

Podle Boháče by zde možná mohlo vzniknout jakési multifunkční centrum, možná technické centrum, které by umožnilo vzdělávání, ověřování různých vědeckých teorií.

Něco podobného již snad podle Boháče existuje někde v Plzni. Tato zajímavá myšlenka by prý v případě uskutečnění byla velkým přínosem jak pro českou, tak i německou stranu.

Zdroj: Teplický deník.cz | Foto: Zdeněk Traxler


Klobásky uzené nad višňovým a bukovým dřevem s trochou olšové vůně a pak chlazené studeným kouřem. To byla laskomina, která ze stánku Pepy Rabase před hlavní karlovarskou poštou zmizela téměř okamžitě. Kromě domácích uzenin mohli návštěvníci uplynulý víkend ochutnat pivo z regionálních minipivovarů, nabídnout si jehněčí biosteak či ovčí sýr z nežichovské biofarmy Belina nebo štrúdl, česnekáče či paštičky z pekárny Bernard. Plněné taštičky vzali útokem ruští hosté. „Moc jim chutnají, už téměř zmizely,“ pochlubil se Pepa Rabas.

Sobotní déšť ale prodejcům příliš nepřál. Přesto bylo živo i u stánků s pivem. Své pivo zde nabízely pivovary z Velichova a Lokte. Pivo z Chyše v sobotu před hlavní poštu nedorazilo a absentoval i Velký Rybník. „Ti prý nemají kapacitu, proto tady nejsou,“ vysvětlovali pivovarníci.

Na tržišti ale nechyběl stánek s karlovarskou becherovkou, kterou stylově doplnil vedlejší pult se suvenýry HC Energie. „Stánky jsou tu otevřené denně od 10 do 17 hodin. Týden regionálních pivovarů před hlavní poštou je novinkou, chtěli jsme toto prostranství oživit, lidem nabídnout na ochutnání tradiční produkty našeho regionu a také je pozvat tam, kde se vyrábějí,“ uvedl spolupořadatel akce Vladimír Suchan. Například u stánku s biosteaky a sýry tak hosté obdrželi mapky s cyklotrasami a hypostezkami, které zpracovali členové toužimského sdružení Cesta z města i z biofarmy Belina. K návštěvě hradu zvali také Loketští a Velichovští? „Vezměte kolo a přijeďte k nám do hospody,“ přidali pozvání k návštěvě k pivní ochutnávce.

Součástí trhů je i kulturní scéna. V neděli zde vystoupily kapely Uriah heep revival a The Shadows revival a program zde bude až do čtvrtka, kdy Týden regionálních pivovarů končí.

A jak si prodejci poradili se sobotním deštěm a menší návštěvností? „Zboží musíte zákazníkům nabídnout s úsměvem a pak se rádi vracejí. Jak se říká, líná huba, holé neštěstí. Prostě je třeba jít štěstí naproti,“ smál se Pepa Rabas i pivovarníci.

Zdroj: Karlovarský deník.cz | Autor: Ivana Kalinová


Lokalita kolem náměstí Prokopa Velkého v Žatci se má během dvou let změnit v turisticky atraktviní centrum s tématikou chmele a piva.

Foto

V rámci projektu Chrámu chmele a piva došlo v minulých dnech ze strany města k předání staveniště firmě Metall quatro. Tím projekt de facto stavebně začíná.

Firma z Mostu pro město provede stavební část projektu za přibližně čtvrt miliardy korun, na který Žatec získal dotaci 211 milionů korun z Evropské unie.

Předány byly objekty na náměstí Prokopa Velkého a v jeho sousedství, kde má vyrůst čtyřicet metrů vysoká rozhledna s atypickým výtahem spojená lávkou přes Miléniovou ulici s regionálním informačním centrem, minipivovar, restaurace, dětské hřiště – vše s tématikou chmele a piva. V rámci projektu dojde také k rekonstrukcím povrchů ulic, revitalizaci klášterní zahrady pod domovem důchodců a rekonstrukci bývalé renesanční sladovny v Masarykově ulici.

Projekt má být stavebně realizován ve čtyřech etapách, všechny mají skončit v roce 2011. Cílem je přeměna v současné době zanedbané části města s nevyužívanými chmelařskými budovami na turisticky atraktivní centrum.

Kromě stavebních prací vyjdou na desítky milionů korun také výtvarná díla, zařízení a technologie, které budou v rekonstruovaných objektech s tématikou chmele umístěny. Zajímavostí bude atypický výtah v rozhledně či orloj s hodinami a figurkami. Prostory zrekonstruovaných budov budou zdobit například velká skleněná chmelová šiška či plastika chmelaře. Na náměstí Prokopa Velkého mají stříkat fontány evokující růst chmele.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Dnešní díl našeho seriálu o zdravém životním stylu opět věnujeme těm z vás, kdo by rádi shodili nějaké to kilo na váze.

Řeč je především o mužích, kterým začíná z různých důvodů vadit „bříško“ a přemýšlejí, jak se ho v dohledné době zbavit. Za Radkou Setrmajerovou jich přichází hodně a většinou se stejnou otázkou: „Mohu zhubnout bez toho, že bych musel zapomenout večer s kamarády na pivo?

Odbornice z Hradce Králové je ke svým pacientům ovšem nesmlouvavá, pokud chtějí zatočit s nadváhou, pak by se měli napěněného půllitru vyvarovat. „Alkohol je totiž bohatým zdrojem energie, protože jeden gram poskytuje 29 kJ. Podporuje navíc vznik rizikové obezity,“ podotýká Setrmajerová a hned vysvětluje: „V tomto případě hovoříme o obezitě typu jablka, to si na sobě lehce představíte. Navíc alkohol zvyšuje hladinu krevních tuků!

Především muži se pití alkoholu a nejvíce pochopitelně piva vzdát nechtějí, do poradny přicházejí s tím, že se sklenkou vody by si u stolu připadali dost „přihlouple“. A tak jsou výmluvy kolikrát nekonečné a zapírání prohřešků také. „Jenže já to na nich poznám, pokud pijí každý den. Někdy přistoupím na kompromis, ale pivo pánům moc nepovoluji. Pokud jsou v režimu hubnutí, tak jim dovolím nějaký jiný druh alkoholu. Ale maximálně si mohou dopřát skleničku suchého vína, ideální je vinný střik,“ popisuje možný scénář Setrmajerová a upřesňuje: „A rozhodně ne každý den! Moje představa je jednou za čas, dejme tomu jednou za týden, čtrnáct dní.“ Točí se vám z tého představy hlava? Pak si musíte ujasnit priority. Alkohol se sice na vzniku nádorových onemocnění podílí pouze v pěti procentech případů, prim hrají obezita spolu s výživovými faktory (35%) a kouření (30%), ale jeho pravidelná konzumace se na našem zdraví výrazně podepisuje.

Zdroj: Orlický deník.cz | Autor: Jan Pokorný


Jednotný název Léto s Dudákem zahrnuje tři akce. Pivovarskou pouť, připomenutí vzniku pivovaru 360 let jsme tady pro Vás a Loučení s prázdninami.

Léto s Dudákem. Pod tímto názvem připravil Měšťanský pivovar Strakonice, a. s., komplex oslav 360. výročí založení pivovaru ve Strakonicích (1649). V týmu lidí, kteří se na přípravách podílejí, je také Ctibor Hanzlovský.

Foto

Jaké akce Léto s Dudákem obsahuje? Předpokládám, že jednou z nich bude tradiční a osvědčená Pivovarská pouť.

Přesně tak. Bude to Pivovarská pouť v sobotu 27. června. Další sobota 1. srpna bude věnována konání hlavních pivovarských oslav pod titulem 360 let jsme tady pro Vás a tečkou za letní sezonou a kulturními akcemi bude opět sobota, tentokrát 5. září. Pořad komponovaný pro celou rodinu se jmenuje Loučení s prázdninami 2009.

Na první pohled je toho až nad hlavu . . .

Původní zadání projektu počítalo dokonce se čtyřmi letními akcemi. Redukováním na tři chceme docílit vysoké kvality a úrovně všech akcí. Všechny se konají na parkovišti pod pivovarem a podél Otavy na Podskalí. Prostor je rozdělen do čtyř zón: První parkoviště pod pivovarem, druhá zabírá území k Zavadilce, třetí část Pod skalou a čtvrtá Zadní Podskalí.

Rozeberme jednotlivé akce. První bude Pivovarská pouť. Co by o ní lidé měli vědět?

Koná se v sobotu 27. června od 13 do 22 hodin. Zahájíme ji tradičním výstřelem z historického děla – toho se za asistence skupiny historického šermu Markýz ze Strakonic ujme sládková Dagmar Vlková. Absolutní novinkou a doslova perlou pouti bude večerní program Ozvěny návratu legend. V něm vystoupí strakonické legendární kapely Meteor a Bonton. Odpoledním programem bude do 18. hodiny provázet Michal Jančařík. Nebude v něm chybět neckiáda, která startuje ve 12 hodin v Katovicích, soutěže pro děti i dospělé a od 16 do 17 hodin vystoupí populární český zpěvák Martin Maxa.

Druhou v pořadí jsou oslavy 360. výročí založení pivovaru.

Oslavy tohoto významného výročí začaly už loni 11. srpna vyhlášením soutěže Basy plné dárků. Trojice vítězů bude vylosována v sobotu 1. srpna a hlavní ceny jsou chlazení, slunečník a zahradní set.

Samotná akce trvá od 14 do 22 hodin a v programu se návštěvníci mohou těšit na skupinu U2 – revival, Michala Šindeláře (syna zesnulého baskytaristy skupiny Katapult Jiřího „Dědka“ Šindeláře – poz. redakce) nebo historicky první křest prvního CD strakonické skupiny Meteor.

A jdeme do finále – Loučení s prázdninami 2009 v sobotu 5. září.

Bude to pomyslná tečka za Létem s Dudákem. Na naše malé i velké návštěvníky čeká jen a jen dobrá nálada. Děti se budou bavit a soutěžit ve stylu M.A.S.H., zazpívat si karaoke a nahrát si vlastní CD nebo budou moci s rodiči posedět u táboráku, opékat si buřty a prostě se vesele rozloučit s prázdninami.

Sobota 27. června: Pivovarská pouť (13 až 22 hodin)

Sobota 1. srpna: 360 let jsme tady pro Vás (14 až 22 hodin)

Sobota 5. září: Loučení s prázdninami 2009 (14 až 22 hodin)

Zdroj: Klatovský deník.cz | Autor a foto: Petr Škotko


Agentura DDB Chicago se dostala do nezáviděníhodné pozice. Jedním z jejích klientů je společnost Emerson, výrobce chladicích zařízení. A ten nařídil svým divizím bojkotovat produkty Anheuser-Busch kvůli novým pravidlům, které pivovarský gigant zavedl pro své dodavatele. Podle těchto pravidel musí dodavatelé čekat 120 dní na proplacení faktur. Protiakce Emersonu přišla záhy. Nařízení o bojkotu produktů Anheuser-Busch bylo distribuováno interním e-mailem: „Chceme, aby všechny naše divize přijaly toto nařízení a aby nekupovaly žádné produkty Anheuser-Busch nebo InBev.“ Pivní gigant to považuje za urážku a vyhlášení nepřátelství. Prohlásil, že je „překvapený a zklamaný nepřesným obrazem společnosti“, který údajně vzniká při veřejném způsobu vyřizování. Dave Peacock, prezident A-B, prohlásil: „Pokyny, aby na korporátních akcích Emersonu byli upřednostňování jiní pivovarníci, například konkurenční Heineken, jsou velmi překvapující. Věříme tomu, že nebudou vyslyšeny. Emerson je firma, která na úspěchu pivovaru Anheuser-Busch jako jeden z jeho dodavatelů vydělává a její úspěch je na nás založen.

Pivovar je jedním z největších chicagských klientů agentury DDB, spolupráce trvá již od počátku roku 1977. Nedávné rozhodnutí společnosti InBev (majitele Anheuser-Busch) o snížení počtu spolupracujících agentur vyřadilo ze hry většinu agentur konkurenčních k DDB a posílilo vzájemná spojení. Na druhé straně je také Emerson klientem DDB, a to od roku 1998. Agentura před deseti lety vedla rebranding společnosti v hodnotě úctyhodných 25 miliard dolarů. Mluvčí DDB každopádně odmítl spor klientů komentovat. Podle vyjádření expertů je to ten jediný rozumný postoj, který může agentura v danou chvíli zaujmout.

Zdroj: Strategie.cz | Autor: Zdeněk Strnad


Zapít bio steak pivem z regionálních pivovarů mohou ode dneška lidé před karlovarskou hlavní poštou. Až do 23. dubna zde potrvá týden regionálních českých pivovarů. Organizátoři pamatovali i na kulturu. V neděli od 15. hodiny u pošty vystoupí kapely Uriah Heep revival a The Shadows revival. Vstup je zdarma.

Stánky jsou otevřené denně od 10 do 18 hodin. Týden regionálních pivovarů je v Karlových Varech novinka. Chceme, aby prostory v centru města dostaly punc trhovního místa, kde se obyvatelé Karlových Varů i jejich návštěvníci seznámí s tradicemi lázní,“ řekl spolupořadatel akce Vladimír Suchan.

Své pivo budou nabízet regionální pivovary z Velichova, Lokte, Sokolova a Chyše. S ochutnávkou svých výrobků se představí i biofarmy z Karlovarského kraje. Stánky s ochutnávkou bude mít také likérka Karlovarská Becherovka. Masné výroby k ochutnání i ke koupi nabídne karlovarská společnost Prima.

Kdo počítá, že prodejci budou nabízet před poštou pivo zdarma, bude zklamaný. „Pivovárky nejsou totiž tak bohaté, aby něco takového utáhly,“ vysvětlil Vladimír Suchan. Smysl celé akce je podle něj především v pozvání do míst, kde jsou regionální pivovary a současně významné turistické památky. Letáčky, které zvou například k návštěvě hradu v Lokti, dostanou zájemci u stánkařů. Na své si podle pořadatelů přijde na týdnu pivovarů celá rodina. Její hlava si koupí pivo, manželka si dá limonádu ve stanu s občerstvením, děti ochutnají sýr z biofarmy a všichni se pobaví při vystoupení hudebních skupin. V úterý například zahraje country kapela. Ve čtvrtek zahraje na harmoniku harmonikář „dědek Zábranský“.

Pokud bude mít týden regionálních pivovarů náležitý ohlas mezi návštěvníky, pořadatelé počítají s dalším ročníkem. „Asi by jej rozšířili do celého regionu,“ řekl Vladimír Suchan.

Zatím je podle něj jisté, že další trhy, tentokrát řemeslnické, se u hlavní pošty uskuteční před slavnostním zahájením lázeňské sezony v Karlových Varech od pondělí 27. dubna do neděle 3. května.

Letos se u pošty uskutečnily velikonoční trhy. Podle pořadatelů se setkaly s úspěchem, protože stánkaři na rozdíl od některých trhů v minulosti neprodělali. „Je to všechno o potkávání lidí v obchodním centru města při o tradičních svátcích, jako jsou Velikonoce či Vánoce,“ říkají pořadatelé. Potřebnou dobu k vytvoření tradice odhadují na pět až šest let.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Vladimír Zedník


Po desetileté odmlce čeká všechny příznivce zlatavého moku v Hodoníně opět víkend splněných snů. Manželky se tak svých drahých poloviček dočkají po oba dva dny zřejmě až před půlnocí.

Logo

Na zimním stadionu totiž na milovníky piva čeká v pátek 24. a v sobotu 25. dubna osm vyhlášených tuzemských pivovarů, které budou své značky prezentovat ve svých stáncích na obnovených Pivních slavnostech. Ty už svou tradici v Hodoníně měly. Kvůli prodeji stadionu, kde pak vietnamští trhovci nabízeli svůj tovar, byla oblíbená akce na čas zrušená. Teď ji čeká opětovné znovuzrození.

Touto společenskou a kulturní akcí chceme navázat na jednu z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších hodonínských tradičních akcí minulých let a nabídnout široké veřejnosti možnost porovnání zlatavého moku pivovarů z celé České republiky,“ uvažuje ředitel pořadatelské společnosti TEZA Hodonín Pavel Švandelka. Zaměstnavatelé nejen v Hodoníně budou mít své výrobní haly a kanceláře od čtrnácti hodin zřejmě tak pouze s ženskou osádkou. Bohatý program vystavovatelů spojený se soutěžemi všeho druhu totiž na Zimním stadionu začíná právě dvě hodiny po poledni.

Připravujeme spoustu soutěží na pódiu, jako například skládání sirek do krabičky, stříhání větviček nůžkami, počet vypitých piv načas, otvírání pivních flašek rovněž načas a další,“ prozradil za jednoho z mediálních partnerů akce Rádio Jih Petr Indra. Ten bude spolu s Jiřím Makovcem za hudebního doprovodu DJ Luďka Ptáčka po celé dva dny Pivní slavnosti moderovat. Jak neopomněl, součástí programu bude i pokus o zápis do české Knihy rekordů. „Očekáváme solidní návštěvnost, je to jediná akce tohoto druhu na hodonínsku po dlouhé době a určitě lidi natáhne,“ přeje si moderátor Indra.

Prezentaci vyhlášených pivovarů, které tu budou pivo nabízet za dobré ceny, podpoří i vítěz třetí řady Superstar Zbyněk Drda, který zazpívá v pátek od 20.15. Po oba dva dny vystoupí s tanečním programem skupina Break Dance z Hodonína. V neděli od 15.00 pak mohou zvláště pivařky obdivovat svaly a sílu Železného Zekona. Bohatý program pak po devatenácté hodině ukončí koncert rockové skupiny Mary Cocaine. „Kromě asi dvanácti značek piv mohou návštěvníci ochutnat domácí guláš, grilované klobásy a maso a spoustu sýrových specialit nejen k pivu,“ nalákal ředitel Tezy. Padesátikorunové vstupné bude podle něho slosovatelné a do půllitru si můžete kromě Plzně nechat natočit třeba Budvar, Gambrinus či Regenta.

ČASOVÝ HARMONOGRAM SLAVNOSTÍ:

24. dubna (pátek)

14.00 hod. slavnostní zahájení pivních slavností

15.00 - 15.45 hod. prezentace pivovaru „ČESKOBUDĚJOVICKÝ BUDVAR“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

16.00 - 16.45 hod. prezentace pivovaru „MINIPIVOVAR KOPŘIVNICE“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

17.00 - 17.45 hod. prezentace pivovaru „REGENT“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

18.00 - 18.45 hod. prezentace vystavovatele „MASPRO HODONÍN“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

19.00 - 19.45 hod. prezentace pivovaru „ČERNÁ HORA“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

20.00 - 20.10 hod. taneční vystoupení „Break Dance“ SVČ Hodonín

20.15 - 20.45 hod. hudební vystoupení vítěze třetí řady Česko hledá SUPERSTAR „Zbyňka Drdy“

22.00 hod. ukončení 1. dne pivních slavností

25. dubna (sobota)

12.00 hod. zahájení 2. dne pivních slavností

13.00 - 13.45 hod. prezentace pivovaru „MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR STRAKONICE“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

14.00 - 14.45 hod. prezentace pivovaru „PILSNER URQUELL“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

15.00 - 15.45 hod. kulturní vystoupení „Železný ZEKON“

16.00 - 16.30 hod. Pokus o vytvoření nového českého rekordu se zápisem do knihy

českých rekordů „NEJVÍCE ZVEDNUTÝCH PIVNÍCH

KELÍMKŮ NAD HLAVU, NA ZIMNÍM STADIOUNU V ČR“

17.00 - 17.45 hod. prezentace pivovaru „BERNARD“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

18.00 - 18.45 hod. prezentace pivovaru „STAROPRAMEN“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

19.00 - 19.10 hod. taneční vystoupení „Break Dance“ SVČ Hodonín

19.15 - 19.45 hod. hudební vystoupení české rockové skupiny „MARY COCAINE“

22.00 hod. ukončení pivních slavností

Zdroj. Hodonínský deník.cz | Autor: Hana Raiskubová


Juhoafrická pivovarnícka spoločnosť SABMiller predala počas prvých troch mesiacoch tohto roka menej piva, ako pôvodne očakávala. Dôvodom je zhoršenie ekonomických podmienok a pokles dopytu na väčšine trhoch. Vo štvrtom kvartáli končiacom v marci 2009 klesla produkcia piva SABMiller o 1 %, pričom analytici očakávali rast na úrovni 0,8 %.

Spoločnosť SABMiller získava 90 % ziskov z rozvíjajúcich sa trhov v Juhoafrická republike, Kolumbii, Poľsku a Číne. Ako firma informovala, jej finančné výsledky negatívne ovplyvnilo predovšetkým posilňovanie dolára oproti väčšine mien. Koncern SABMiller, ktorý je po Anheuser-Busch InBev druhou najväčšou pivovarníckou skupinou na svete, oznámil, že v Latinskej Amerike sa jeho výroba piva medziročne zvýšila o 1 %. V Afrike a Ázii zaznamenala spoločnosť rast na úrovni 4 %, v Európe stagnovala a v Juhoafrickej republike evidovala pokles vo výške 2 %. V Spojených štátoch amerických počas deviatich mesiacov končiacich marcom klesol predaj o 0,4 %. V prvých troch mesiacoch tohto roka však zaznamenal SABMiller rast o 0,4 %.

Pivovarnícka skupiny SABMiller prevádzkuje na Slovensku pivovaru Topvar v Topoľčanoch aj pivovar Šariš vo Veľkom Šariši.

Zdroj: Sme.sk | Autor: SITA


Zástupci Plzeňského Prazdroje a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) dnes podepsali memorandum o vzájemné spolupráci. Účelem tohoto strategického partnerství je zvyšování kvality produktů, rozvoj služeb a spokojenost zákazníků a konečných spotřebitelů.

Foto

Plzeňský Prazdroj a SOCR ČR mají společné zájmy v mnoha oblastech. Jedním z cílů SOCR ČR je působit na proces zdokonalování podmínek prodeje potravin, zejména v oblasti hygieny, biologických požadavků a udržitelné spotřeby. „SOCR ČR jako oborový reprezentant úzce spolupracuje s příslušnými ministerstvy a dozorovými orgány při projednávání a řešení otázek prevence a zkušeností k zajišťování bezpečnosti, zdravotní nezávadnosti a kvality výrobků a hygieny prodeje jak v obchodě, tak i v gastronomii. Je členem poradního a iniciačního orgánu vlády ČR – Rady pro kvalitu ČR - kde má také odbornou gesci nad sekcemi kvalita v obchodě a kvalita v cestovním ruchu, lázeňství a hotelnictví a podílí se na řízení a realizaci programu Česká kvalita, který vytváří jednotný systém nezávislého ověřování kvality produktů“ říká Ing. Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Plzeňský Prazdroj usiluje o maximální kvalitu výrobků jak při expedici, tak během vlastního prodeje konečnému spotřebiteli, o příjemné a kulturní prostředí v obchodech i místech prodeje čepovaného piva včetně doprovodných služeb. „V této oblasti rozvíjíme například programy certifikace provozoven, které svou péčí o pivo od skladování, přes sanitaci až po techniku čepování piva jdou ostatním příkladem, vyvíjí a zavádí do praxe technická řešení podporující kvalitu výrobku pro koncového spotřebitele. Investovali jsme například do šetrnějšího způsobu filtrace a menších sudových balení. Naším cílem je, aby se pivo dostalo ke spotřebiteli v nejlepší kvalitě nejen v restauracích a hospodách, ale také v obchodech. To vyžaduje například kvalitní skladování v suchu a chladu. Důležité je také dobré vystavení zboží v obchodech. To vše můžeme ovlivnit sami, pomůže nám v tom ale také spolupráce se Svazem,“ uvádí Jaromír Žáček, ředitel obchodu a distribuce Plzeňského Prazdroje.

Svaz obchodu a cestovního ruchu je ČR vrcholovým reprezentantem českého obchodu a cestovního ruchu, kterého uznávají jak podnikatelé, odborná veřejnost, státní instituce, tak i odborné evropské organizace. Plzeňský Prazdroj je respektován jako přední pivovarská společnost ve střední Evropě. Spolupráce těchto dvou subjektů proto může českým zákazníkům a spotřebitelům přinést reálné benefity.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Konečná podoba označení na výčepním zařízení

Sudové etikety piva TAMBOR

Zdroj: Tambor Dvůr Králové nad Labem


Starobrno. Ale od Krušovic

[středa, 15. duben 2009]

Brněnské pivo se stěhuje. Pivovar Starobrno sice zůstane na místě, ale na lahvích bude jako výrobce uváděn Královský pivovar Krušovice.

Ta zpráva zapůsobila na brněnské pivaře jako blesk. Pivo Starobrno už nebude mít svou vlastní firmu. Společnost Starobrno se spojí s Královským pivovarem Krušovice. Koncern Heineken, pod který oba pivovary patří, hodlá zjednodušit své fungování v České republice a padla mu za oběť právě samostatnost Starobrna.

Současné Starobrno má před sebou jen dva a půl měsíce existence. Na chuti piva se ale změna nepozná, slibují v pivovaru. „Fúze nemá vliv na změnu dodavatelů surovin a jiné výrobní kroky, jde o právní záležitost,“ tvrdí Kateřina Eliášová z Heinekenu. Jenomže jihomoravští pivní příznivci mají na paměti podobnou situaci z roku 2002, kdy právě Heineken podobným způsobem převzal znojemský pivovar Hostan a sloučil ho se Starobrnem, aby vzápětí začal vyrábět Hostan v Brně. „Jestli se Starobrno jen částečně přiblíží Krušovicím, bude to pro ně škoda,“ shodovali se včera muži sedící před pivovarskou restaurací na Starém Brně.

Zástupci starobrněnského pivovaru podobné obavy ale vyvracejí, pro konzumenty žádná změna nenastává. Srovnání fúze Krušovic a Starobrna se sloučením s Hostanem mají za bezpředmětné. „Tyto kroky jsou nesrovnatelné. V případě Hostanu se jednalo o malý pivovar v centru historického Znojma se špatnou dopravní dostupností, která si žádala určité řešení. V Brně je pivovar kapacitně nesrovnatelně větší, dopravně dostupný, a navíc se v poslední době značně investovalo do jeho modernizace,“ zdůraznila Eliášová. Vloni například pivovar nechal za 108 milionů korun rekonstruovat svoji varnu, která je tak nyní plně automatizovaná a schopna vyrobit pět tisíc hektolitrů mladiny denně. Koncem března na Staré Brno doputovaly dva nové obří tanky na kvašení piva za zhruba deset milionů korun. Do plného pivovarnického provozu se mají zapojit v polovině května. „I z těchto kroků je jasné, že kapacita brněnského pivovaru bude plně vytížena,“ podotkla Eliášová.

Krušovický pivovar je stoprocentním majitelem Starobrna. O sloučení obou pivovarů tak mohl rozhodnout bez jakýchkoli komplikací. Krušovice tak převezmou všechny pracovníky, ale i právní závazky akciové společnosti Starobrno.

Nizozemská skupina Heineken ovládla brněnský pivovar před přibližně pěti lety, Krušovice před dvěma. Kromě nich drží i skupinu Drinks Union, která zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. Těch se fúze netýká.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Miloš Šenkýř a Jiřina Veselá


Odborníci ocenili pivo z Rýmařova

[středa, 15. duben 2009]

Zlatavý mok z pivovaru Excelent v Rýmařově získal ocenění na Jarní ceně českých sládků za svůj třináctiprocentní Polotmavý speciál. V Rýmařově se pivo vaří už od druhé poloviny šestnáctého století.

Společnost Pátá stavební cz, a. s., která před necelým rokem opět nastartovala výrobu piva v pivovaru Excelent v Rýmařově, sklízí první úspěchy. Na letošním ročníku prestižní soutěže Jarní cena českých sládků, jež se konala před několika týdny, získala ocenění za třináctiprocentní Polotmavý speciál Excelent.

Konkurence byla skutečně velká. Na pivovarském dvoře Zvíkov, kde soutěž organizovala společnost Pivas, prezentovali zástupci devětatřiceti minipivovarů z celé České republiky sto třicet sedm značek piva. Pivo se hodnotilo v deseti kategoriích od světlých výčepních, přes polotmavé ležáky až po tmavé speciály.

"Degustační komise byla složena z osmdesáti zkušených sládků, kteří hodnotili u vzorků barvu, vůni a chuť. V kategorii polotmavý speciál se stal absolutním vítězem právě třinácti Polotmavý speciál Excelent,“ sdělila Veronika Petrová ze společnosti Pátá stavební cz, a.s.

Pivo podle tradičních receptur

Pivo v Excelentu vyrábějí podle tradičních starých receptur, kdy základními surovinami je pramenitá voda, výběrový slad, chmel a kvasničité kultury. Vaří zde tři druhy piva a to 11% Světlý ležák Excelent, 12% Tmavý ležák Excelent a 13 % Polotmavý speciál Excelent.

Jedná se o pivo kvasnicové, nepoškozené filtrací nebo pasterací. Je čepováno v přírodním stavu bez tepelné a chemické stabilizace, takové, jaké mohou pít jen sládci v pivovarech,“ vysvětlila Petrová a pokračovala: „V pivu zůstávají všechny látky příznivě působící na lidský organismus – některé enzymy, vitamíny řady B, kyselina listová, vápník, fosfor, draslík, hořčík a v neposlední řadě antioxidanty, které jsou v dnešní době tolik oblíbené.

První dochované zmínky o rýmařovském pivovaru v historických pramenech pocházejí ze druhé poloviny šestnáctého století. Několikrát vyhořel a změnil majitele, výroba byla opakovaně zastavena. Ve druhé polovině dvacátého století pivovar dokonce sloužil jako sklad zeleniny. V roce 1995 byl zrestaurován a v roce 2007 obnoven. Nyní slouží výrobě piva i jen k občerstvení a také k ubytování.

Zdroj: Bruntálský deník.cz | Autor: Pršalová Zuzana


Pivovar v Chotěboři je po téměř čtyřiceti letech jediným nově postaveným průmyslovým pivovarem v celé zemi. Pustit se do boje s giganty, navíc v době boomu minipivovarů, se ale tým okolo sládka Oldřicha Záruby nebojí. Konkurovat chce poctivým ležákem a rodinným duchem pivovaru.

V čem se vlastně liší malé a tzv. průmyslové pivovary? Druhé jmenované používají jinou, dražší technologii, vaření jejich piva trvá déle. Mají také větší záběr a produkují výrazně více piva než tzv. minipivovary.

Malé pivovary vaří většinou speciality a dodávají třeba jen do jediné restaurace, u níž stojí. Vaří jinak, rychleji,“ vysvětlil ředitel pivovaru v Chotěboři Josef Tomek a dodal: „Rozšiřují tak pestrost výběru pro pivaře ve světě ovládaném velkými pivními koncerny.

V Chotěboři chtějí nabídnout pozitiva průmyslových i malých pivovarů. „Chceme vtisknout chotěbořskému pivovaru rodinnou tvář a věříme, že bude pro Chotěboř, okolí a možná celou Vysočinu rodinným zlatem. I proto připravujeme poctivý a klasický český ležák, žádné uniformní pivo,“ uvedl Záruba.

Česko zažívá boom nových pivovarů

Zatímco na začátku 90. letech existoval v tuzemsku jediný malý pivovar, dnes zažívají boom. „Je jich asi 80 a připravují se další. S průmyslovými pivovary, mezi něž se Chotěboř počítá, je to naopak. V roce 1950 jich u nás bylo 176, dnes sotva padesát. Od roku 1970, kdy první várku piva uvařil pivovar v Nošovicích, se žádný další neobjevil. Až nyní ten náš,“ popsal Tomek.

Chotěbořský pivovar je unikátní zejména tím, že vyrostl doslova na zelené louce, budoval se od základů. Jde v pořadí o 49. český průmyslový pivovar. A konkurence nadnárodních pivovarů se neobává.

Velké pivovary často ovládnou ty malé a poté je ruší. My se nebojíme vtrhnout na pivní trh. Gigantům budeme konkurovat klasickou staročeskou technologií. Naše pivo si pivaři nespletou, vtiskneme mu charakter a kvalitu,“ slíbil Záruba. Přesvědčit se budete moci už za dva měsíce.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Přestože dosud není jasné, jak dopadne žaloba pivovaru Holba na prodej pivovaru v Náchodě, město už začalo čerpat 150 milionů korun, které v únoru za prodaný městský pivovar získalo.

Z části peněz město splatilo úvěr od banky. Osmačtyřiceti miliony splatili radní úvěr u banky, který si před lety vzali na odkoupení hotelu Beránek na náměstí. Další část peněz zřejmě město poskytne na rekonstrukci a přístavbu Základní umělecké školy v Náchodě.

Při rozdělování peněz z Evropské unie s tímto projektem Náchod neuspěl. „Přestože podle našeho názoru byl projekt rekonstrukce a přístavby základní umělecké školy zpracován výborně a podmínky pro udělení dotace splňuje, nedostali jsme na něj z evropských peněz ani korunu. Dotaci se ještě pokusíme získat, ale pokud to nevyjde, na výstavbu školy použijeme část peněz za pivovar,“ řekl náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka.

Přestavbu základní umělecké školy město zahájí na podzim. Podle starosty bude umělecká škola i významnou součástí prevence kriminality ve městě, kde žije početná romská minorita.

Vadí mi, že několik úředníků někde od stolu, aniž by se podívali do Náchoda, rozhodlo, že základní uměleckou školu nepotřebujeme,“ dodal Čtvrtečka.

Starosta: Když zaplatili, případ pro mě skončil. Případ pivovar prý pro něj skončil ve chvíli, kdy se na účtu města objevila částka, za niž město náchodský pivovar prodalo.

Soud ať případ řeší, pro mě je hlavní, že jsme pivovar prodali za nejvyšší cenu, kterou jsme mohli získat,“ tvrdí starosta. Připustil však, že pokud soud rozhodne, že prodej pivovaru v pořádku nebyl, město se tím bude muset zabývat. „Zatím si však nepřipouštíme, že by byl v prodeji pivovaru problém a nevidíme v něm nic sporného,“ uvedl starosta. O pivovaru by měly soudy rozhodnout zřejmě na podzim. Proti prodeji se odvolal pivovar Holba z Hanušovic, který se rovněž zúčastnil výběrového řízení, ale výběrová komise navrhla městské radě jeho vyřazení pro nedodržení podmínek. Několik dnů po rozhodnutí o prodeji soud vydal předběžné opatření, jímž převod akcií zakázal.

V té chvíli už ale byly akcie prodány,“ tvrdí Čtvrtečka. Podle něj byl prodej fakticky dokonán zvednutím rukou zastupitelů a tím, že firma stihla za pivovar zaplatit dřív, než soudkyně předběžné opatření vydala. Na dotaz médií uvedla, že pokud se tak opravdu stalo, prodej pivovaru byl legální.

Přesto na podzim bude soudkyně o žalobě pivovaru Holba rozhodovat. Na druhé straně bude řešit i stížnosti, které právníci společnosti LIF a města podali na vydání předběžného opatření zakazujícího převod akcií.

Prodej pivovaru zkoumá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně, a to kvůli podezření jednoho z účastníků soutěže na možnou takzvanou veřejnou podporu kupce. Filip Vrána z odboru vnějších vztahů však včera řekl, že úřad zatím čeká na stanoviskoměsta. „Záměr prodeje pivovaru jsme prošetřovali už vloni, ale závady jsme neshledali,“ řekl úředník.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Petr Broulík


Do provozu byla včera v pivovaru Ostravar spuštěna nová moderní myčka vratných lahví s označením DELTA 28. Má kapacitu 34 tisíc lahví za hodinu a je mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

Nová myčka vratných lahví je plně automatická a její instalaci zvládl Ostravar v rekordně krátkém čase dvou týdnů. Myčka,. Která stála téměř dvacet miliónů korun, je největší výrobní investicí ostravského pivovaru od roku 2005, je také daleko více šetrnější k životnímu prostředí. „Po náběhu do plného provozu budeme k mytí potřebovat mnohem méně vody, páry i elektřiny,“ uvádí Richard Kornas, vedoucí technické podpory pivovaru Ostravar. Jednu láhev zvládne umýt za 16 minut při poloviční spotřebě vody a páry.

Zdroj: Moravskoslezský deník.cz


«« « Strana 898 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI