Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Sám sobě výčepním

Co se píše o pivovarech a pivu


Sám sobě výčepním

[čtvrtek, 19. listopad 2009]

Na začátku jsme si opravdu nepředstavovali, že budeme mít celý řetězec barů. Chtěli jsme si prostě otevřít hospodu nebo nějaký bar. Jenže potom se to rozjelo a teď už sedíme v rychlíku,“ říká devětadvacetiletý Martin Šampalík, který se svým kamarádem založil a řídí koncept baru The PUB.

Ve Veleslavínově na Praze 1 svítí logo The PUB již od rohu tramvajové zastávky. Uvnitř je večer v plném proudu. Kdo chce být slyšet, musí zvýšit hlas. A to je čtvrtek. V České republice je v tuto chvíli deset barů The PUB, z toho tři jsou ve vlastnictví zakladatelů konceptu a zbytek patří podnikatelům, kteří si od centrály PUB koupili frenčízingovou licenci. Historicky první PUB otevíral Martin Šampalík a Jaroslav Stuna v Plzni v srpnu roku 2005.

Koncept řetězce The PUB je založen na technologických novinkách v oblasti čepování piva a na interaktivitě, která má návštěvníky především bavit. Kdo vždy toužil načepovat si vlastní pivo, má v podnicích The PUB jedinečnou příležitost: na každém stole obklopeném dřevěnými lavicemi pro zhruba osm lidí je výčep. Od obsluhy dostanete sklenici a pak si již pivo můžete točit podle libosti. Součástí výčepu je i systém na vyplachování sklenic. Další servis umožňuje interaktivní panel, který je součástí výčepu. S jeho pomocí může každý host v rámci svého účtu zaznamenávat, kolik piva si právě on načepoval. Nedochází tak k situacím, kdy se skupinka u velkého stolu nemůže rozpomenout, kolik čárek na lístku komu patří. „Inspirovali jsme se takzvanými žirafami, tedy vysokými válci, které si bylo možné objednat v pivnici a dole si z něj kohoutkem čepovat pivo do sklenice. Jenže v žirafě pivo zvětrávalo a teplalo. Napadl nás vlastní výčep na stole, s dobře chlazeným pivem přímo z tanku,“ vypráví Šampalík.

Investice do pivních tanků, výčepů, trubek a celé technologie, stejně jako do pronájmu a přestavby prostor v centru města je nákladná záležitost a každý nový PUB vyžaduje pro svůj start minimálně šest milionů korun. Nejvhodnějším způsobem pro rychlou expanzi konceptu po republice bez dostatku kapitálu se ukázala být frenčíza (z angl. franchise), tedy koncept ve stylu McDonald’s.

Zakladatelé zájemcům o nový podnik v rámci řetězce poskytnou své know how, možnost užívat značku, dodají jim technologie i systém interaktivních panelů. Frenčízant na druhou stranu musí splnit základní podmínky a zavazuje se dodržovat pravidla konceptu: nový The PUB musí mít rozlohu alespoň 200 metrů čtverečních, prostory by měly být v přízemí nebo podzemí, a to ve městě s minimálně 50 tisíci obyvateli.

Poměrně jasná pravidla platí i pro podobu interiéru podniku, kde je třeba dodržet osm jednotících prvků: například dodržení designu výčepního stolu a baru, vybudování prosklené tankovny nebo užití zelené barvy na stěnách. Zkrátka všechny podniky v řetězci mají mít jednotný ráz.

A proč se vlastně čepuje zrovna Plzeň? „Hledali jsme pivo, které by vymyšlenému konceptu slušelo. Zvažovali jsme cestu levnějšího a dražšího piva a rozhodli se pro to dražší. Nechceme být další lokální hospodou, kterých je u nás dost, ale cílíme spíše na mladou, vzdělanější skupinu hostů s vyššími příjmy, která ocení moderní interiér i zábavnou formu pití,“ vysvětluje Šampalík.

Tím se dostáváme asi k nejoriginál­nějšímu nápadu tvůrců The PUB: stoly u jednotlivých výčepů spolu soutěží v pití piva. Měření je propojeno v rámci všech poboček The PUB. Srovnávají se výsledky jednotlivých stolů v rámci jednoho podniku i jednotlivé stoly v rámci všech The PUB. Ve čtvrtek zrovna jasně vedl The PUB v pražské Veleslavínově – i díky jeho vysoké kapacitě míst.

Na webových stránkách podniku naleznete v sekci „Rekordy“ zajímavá čísla: v dubnu tohoto roku se o největší rekord postaral tým pivařů „WN Team“, který za večer vypil neuvěřitelných 352 piv. Tým „Zemědělci – vládci Prahy“ zatím drží druhé místo z března letošního roku s výkonem 324 piv.

Cílem společnosti je podle Martina Šampalíka řetězec třicítky The PUB po České republice. Na pořadu dne je ale i expanze do Německa, kde se nyní připravují pilotní dva The PUB v Drážďanech a Berlíně.

Náš koncept není nikde v Evropě a Německo je se svou pivní kulturou jasnou první volbou,“ uzavírá Šampalík. Vlak s milionovým nápadem pod zkratkou The PUB tak ujíždí nepochybně hodně rychle.

Zdroj: FinMag.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

pajator

pátek, 20. listopad 2009
08:40

Vidím tady samou kritiku. Já bych to tak zle neviděl. Už jsem byl párkrát v PUBu v Plzni, Prešovské ul., což je úplně první podnik tohohle druhu. A přetože je to nejstarší podnik, tak mi tam nikdy pivo zkyslé nepřišlo. Dobré pivko. To, že se účet promítá na zeď je taky zajímavé, člověk má v klidu přehled co vypil a těžko vám obsluha něco přičárkne. A že by to vedlo k nějakým divokým pivní orgiím...o tom dost pochybuji. Nikdy jsem tam nevypil víc piv, než v jiné hospodě. A to sem dost soutěživý typ. :-) A co se týče možnosti sám si natočit...tak to také kvituji. Právě proto, že kolikrát ani hospodský neumí pivo pořádně natočit, tak si ho radši natočím sám. A chybějící komunikace s výčepním? Hm. No co si budem povídat. Ve větších podnikách a větším městech si s váma stejně výčepní moc nepopovídá, protože ani nemá čas. Přinese pivo, položí na stůl a maximálně přihodí úsměv a vtipnou glosu. I když přiznám, že servírku s hlubokým výstřihem vidím vždy rád. Celkově si ale myslím, že nápad udělat PUB není špatný...minimálně jako zvláštnost pro zvláštní příležitosti.


napsal(a): pajator [Odpovědět]

hroch

čtvrtek, 19. listopad 2009
18:56

hroch

Byl jsem okolnostmi na jaře nucen navštívit taky tento podnik v Liberci. Shodou okolností můj kolega z hospody tam taky byl nucen dorazit na oslavu k jinému stolu.1. Hospoda nebyla ani dva měsíce otevřená tak jsem si řikal když to jednou za čas vypláchnou tak ty trubky ještě půjdou, 2. šel jsem tam jen na jedno z povinosti, 3.chtěl jsem ten"fenomén" alespoň jednou zažít. U našeho stolu již bylo odtočeno, ale Plzeň byla kyselá se špatnou pěnou. Můj parťák u druhého stolu točil první pivo z kohoutu, vytekl pivní ocet, jeden litr za 59Kč vylil a zbytek večera se trápil nakyslou plzní. Já jsem v dalších dnech navštívil ještě týden otevřenou hospodu z plzní a zakoupil i lahvovou abych zjistil, že každé pivo bylo jiné ale všechny různě nakyslé.
Öno při tom čištění nejde jenom o metry, ale hlavně o to množství odboček, každý kus cesty ke každému ze tří kohoutů na stole by měl být proplachován čistícím roztokem 20minut. Jelikož jde rozvětvené potrubí po celé hospodě s jedním pivem nedá se druhý okruh použít jako zpětná cesta a čištění by muselo probíhat od tanku k jednomu kohoutu a volnou hadicí zpátky k tanku i kdyby to teklo ze všech kohoutů na stole na jednou, tak by čištění PUB s 12 stoly mělo trvat minimálně 4 hodiny. O kvalitě mytí trubek v takovém podniku mám svůj názor, prostě to nedělají, já nevěřím ani pravidelné výměně vložky v tanku, kolikrát přijedou s cisternou k prázdnému tanku aby udělali výměnu. O té soutěživosti se dá taky spekulovat, protože kámoš co navštívil víc těhle podniků řikal že vždy ten kde byl byl na druhém místě v soutěži podniků, přestože byl skoro prázdný.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
18:00


posted by: Inzerce

jiri.kana

čtvrtek, 19. listopad 2009
19:10

jiri.kana

to hroch: ...pivní ocet, jeden litr za 59Kč...
To je teda síla! Neproběhl alespoň nějaký pokus o reklamaci?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

VozechV

pátek, 20. listopad 2009
05:54

VozechV

to hroch: Je to přesně tak, také jsem přemýšlel jak efektivně lze sanitovat takto rozvětvené cesty. Ty 4 hodiny vidím jako minimum.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 19. listopad 2009
17:58

Roman Holoubek

Naprosto souhlasím s VozechV. Není co doplnit.


pavel

čtvrtek, 19. listopad 2009
20:09

Pavel

to Roman Holoubek: Též souhlasím je to tak.


napsal(a): pavel [Odpovědět]

VozechV

čtvrtek, 19. listopad 2009
17:25

VozechV

Osobně to považuji za zvěrstvo.
1) Jsme svědky toho, jak mnozí výčepáci špatně čepují pivo, takový laik si to umí načepovat lépe? Ne, byl by to úpadek kvalitního načepovaného piva.
2) Stejná situace je u mytí sklenic. Opět i pokud by někteří sklo vymývali, tak jak?
3) Čitění trubek. Víte co je to desítek metrů piva v trubkách? Už vidím hostinského, jak denně po zavíračce vylévá zbylých x piv z vedení, aby následně toto propláchl vodou. Tu ztrátu mu nahradí kdo?
4) Kultura hospody jako středoevropského fenoménu je i o komunikaci se svým hostinským, ta by zde také dostala možná na frak.
5) Celý systém jen podporuje zvýšenou a svým způsobem nekontrolovatelnou konzumaci. Tomu napomáhají i zveřejněné informace o tom, kolik který stůl má vypito a soutěží se pak mezi sebou, ba co více, do soutěže se může zapojit i nekolik takto vybavených "The PUBů". Navíc možnost kdykoli si dolít pivo, způsobuje menší kontrolu vypitého piva u jednotlivce. Takto šel na svých řekněme 5 piv, a nyní bude mít 2,5 litrů, ale také třeba 6,3 litrů...


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

tomino

čtvrtek, 19. listopad 2009
18:01

tomino

to VozechV:
přesně tak,naprosto nemám co dodat...byl sem teď v jedné takové "samoobslužné" hospodě a nikdy víc :o


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 19. listopad 2009
18:59

Dan

to VozechV:
Je to přesně tak. S kulturou čepování a konzumace to nemá vůbec nic společného.
Závod v chlemtání piva, kdo má na displeji větší číslo, ten je nejlepší "pivař".
Ještě k tomu chybí ON-LINE apliakce pro iPhone a propojení na Facebook...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

lumír

čtvrtek, 19. listopad 2009
20:00

to VozechV:
pro některé soudruhy je to hlavní , proč sedí v hodpodě, tak proč se divit, že ?


napsal(a): lumír [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI