Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Steiger sľubne exportuje.

Pivovar Steiger, a.s., Vyhne sa predstaví so svojou produkciou na najväčšom srbskom pivnom festivale v Belehrade v dňoch 11. až 16. 8. 2009. Celkovo je na festivale ohlásených 35 pivovarov, medzi nimi Carlsberg Srbija, Pivara MB, Laško pivo, Lowenbrau, Guinness, Paulaner, Heineken, Bavaria, Corona, Budweiser, Nastro Azzuro a iné. V minulom roku belehradský festival navštívilo rekordných 2,5 mil. ľudí. STEIGER je pozvaný aj na ďalšie srbské pivné podujatie – 24. ročník Dní piva (Dani piva) v Zrenjanine v dňoch 26. až 30. 8. 2009 vo Vojdine, kde sú Slováci treťou najpočetnejšou národnosťou. Informoval o tom vedúci marketingu Emil Mihálik.

"Srbsko je zaujímavým pivným odbytovým teritóriom, kde STEIGER zatiaľ nevyváža. V súčasnosti vyhnianský pivovar tradične exportuje do Maďarska, ČR a Rakúska. V tomto roku k nim pribudlo Fínsko, ruský Kaliningrad a sľubne sa rozbehli pokusné dodávky do francúzskeho Marseille. Vo Finsku sa chytilo fľaškové pivo STEIGER 11% svetlé a 11% tmavé, a v Kaliningrade sudové aj fľaškové svetlé pivo 12% STEIGER a 11% tmavé STEIGER. V oboch krajinách ide už o opakované dodávky a záujem obchodných partnerov trvá. Novou krajinou je aj Litva, s viac ako 500 hl predaného svetlého fľaškového piva STEIGER 12%. Špecifikom je čapovanie STEIGRA v Slovenskej kolibe v nemeckom Wildau, blízko Berlína," povedal E. Mihálik.

Dodal, že aj keď vývoz je zatiaľ iba doplnkom k domácemu predaju, pivovar teší rastúci záujem zo zahraničia, kde vedia oceniť kvalitu tradične vyrobeného piva. Výsledky sú o to lepšie, že ich nesprevádza žiadna aktívna propagácia značky STEIGER na zahraničných trhoch.

Číslom jedna sa pre export STEIGRA v roku 2008 stalo Maďarsko, kde pivovar predal 3200 hl piva. Za prvých 7 mesiacov tohto roka tam z Vyhní exportovali už cca 3000 hl piva. Z portfólia vyvážaných produktov sa u slovenských južných susedov teší veľkej obľube tmavé pivo STEIGER 11% a pozitívne ohlasy sú aj na nealko STEIGER FREE. Tento rok sa STEIGER čapoval okrem iného aj na športovom podujatí Formula 1. Novinkou je predaj v obchodnom reťazci CORA po celom území Maďarska.

V roku 2007 exportoval pivovar len symbolických 47 hl, vlani už 3671 hl piva a v tomto roku očakáva ďalší nárast, keďže vlaňajšie čísla dosiahol už za prvých 7 mesiacov.

STEIGER je najstarším slovenským pivovarom s nepretržitou tradíciou varenia od roku 1473 a je jasnou trojkou na trhu v SR, za veľkými pivovarníckymi skupinami. Pivo sa v ňom varí klasickým postupom otvoreného a dlhodobého kvasenia. Dvojstupňové kvasenie v spilkách a ležiackych tankoch, s dlhodobým ležaním, dáva pivu jedinečnú, vyvážene horkastú chuť. STEIGER je čisto prírodný produkt, uvarený z pramenitej vody zo Štiavnických vrchov, kvalitného moravského jačmenného pivovarníckeho sladu a najlepšieho chmeľu zo žateckej oblasti.

Zdroj: Informuje.com | Autor: Paper Life


Překvapený byl ve středu dopoledne Miroslav Charvát z Čestic ve východních Čechách, když jej průvodkyně Plzeňského Prazdroje oddělila od turistické skupinky s tím, že je 100 tisícím návštěvníkem pivovaru.

Za chvilku už měl v rukou pětilitrový soudek s pivem a poukaz na tisíc korun do místní prodejny suvenýrů. „To je super. Jsme tu s dětmi na dovolené a pivovar jsme nemohli minout,“ pochvaloval si výhru. Dcera Eliška a syn Honza vzápětí na tatínka prozradili, že pivo má rád. „Ze džbánku i lahvové. Já si od něj občas usrknu,“ culila se Eliška.

V Plzni chtějí Charvátovi stihnout ještě návštěvu zoo a není nemožné, že by se mohli trefit do návštěvnického rekordu i tam.

V nejbližších dnech očekáváme letošního už 300 tisícího návštěvníka,“ prohlásil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Fotogalerie zde

Zdroj: Plzeňský deník.cz | Autor: Ludmila Veselá


Analýza DNA dávných odrůd ječmene by mohla současným pěstitelům pomoci získat varianty, které budou odolnější proti suchu. To má význam i pro české pivo.

Archeologové University of Warwick studovali vzorky ječmene z oblasti Qasr Ibrim v Horním Egyptě (tehdejší Núbii). Vystřídala se zde celá řada kultur, nicméně zajímavé je, že od dob napatského království kolem roku 1000 př. n. l. až po ovládnutí země islámských Egyptem někdy kolem 13. století se zde pěstoval dvouřadý ječmen.

To je trochu zvláštní, protože zemědělství se sem rozšířilo z Blízkého východu, kde, stejně jako ve starověkém Egyptě, byl oblíbenější ječmen šestiřadý, který dává větší výnosy – má de facto 3krát tolik zrn. Myslelo se, že dvouřadý ječmen prostě vznikl z místní divoké formy, jenže genetické analýzy ukázaly, že je tomu jinak. Nubijský dvouřadý ječmen je potomkem domestikovaného ječmene šestiřadého (pozn.: snad původní divoké formy byly dvouřadé a šestiřadý ječmen byl vyšlechtěn až v neolitu, tj. obě formy se asi mohou mezi sebou „překlápět“ relativně snadno). Proč zde ale tato jakoby méně výhodná forma kolem roku 1900 př. n. l. převládla? Příčinou je pravděpodobně časté sucho panující v této oblasti. Na rozdíl od Egypta zde také nebylo tak propracované ovládání nilských záplav.

Pokud bychom identifikovali příslušné geny, které stály za změnou, výsledkem by mohly být odrůdy ječmene (nejspíš i nadále šestiřadé, to by pro genetické inženýry neměl být zvláštní problém), které budou odolnější vůči suchu.

Poznámka: Tento problém se týká i ČR a našeho národního nápoje. Jak se klima stává sušší, je zde stále obtížnější pěstovat pivovarský ječmen.

Další info o dané problematice naleznete např. zde.

Zdroj: Scienceworld.cz & Eurekalert.org


Z prieskumu spoločnosti Tesco vyplýva, že najlepšie sa predáva pivo v plechovkách, najobľúbenejšia značka je Kelt 1,5 l v PET balení a z hľadiska obsahu alkoholu je stále favoritom desiatka.

Predaj piva za minulý mesiac počas letných horúcich dní stúpol o 75 percent nad celoročný priemer. Tento záujem motivuje hlavne fakt, že Slováci šetria a pivo si dnes už radšej vypijú doma. "Pivo v plechovke v posledné roky stále vyhráva pred sklom, je to vďaka dnes už nepatrnému cenovému rozdielu medzi plechovkou a sklom ako aj jednoduchšej manipulácii s obalom," vyhlásil Karel Jedlička, nákupca piva a liehovín spoločnosti Tesco Stores SR/ČR.

Predaje v sieti Tesco hovoria, že pivo v plechovkách tvorí 44 % z celkového objemu, sklenené fľašky 31 %, PET fľaše 24 % a jedno percento patrí pivu v súdkoch.

"Predaj piva v našej sieti počas horúcich týždňov stúpne niekoľko násobne dokonca aj o 75 percent nad celoročný priemer. Pivo pri teplote 7 až 10 stupňov je totiž uznávané ako vynikajúci nápoj proti teplote a únave z nej," pokračuje nákupca Jedlička a dodáva: "Aj keď je ešte skoro hovoriť o trendoch počas Vianoc, druhé najsilnejšie obdobie v roku z hľadiska spotreby piva doposiaľ vždy boli práve vianočné sviatky. Rozdiel je len ten, že kým v lete sa pijú skôr ľahšie výčapné pivá, na Vianoce sú to ležiaky."

"Ak sa pýtate, ktorá značka sa najlepšie predáva, tak v Tesco obchodoch určite Kelt jeden a pol litrový v PET fľašiach. Druhá priečka patrí pivu Corgoň a tretia značke Kozel. Zaujímavým zistením je aj fakt, že z hľadiska zákazníckych preferencií dominuje z tri štvrtiny predaja 10 % pivo už niekoľko rokov, potom nasleduje 11 a 12-tka a zvyšných tvorí 5 % z celkovej spotreby tvorí nealko pivo. Nealkoholické pivo patrí k nápojom, ktoré zaznamenáva stúpajúcu tendenciu na trhu, čo súvisí so zmenou životného štýlu – pribúda vozidiel na cestách a tak vodiči si môžu dopriať len pivo s takmer nulovým obsahom alkoholu."

A ako je to s čiernym pivom? Jeho spotreba je na Slovensku minimálna, v súčasnosti tvorí 3 percentá z celkovej spotreby, pretože konzumácia piva sa profilovala na báze klasického svetlého ležiaku.

Tesco má aj svoju privátnu značku a to pivo Pandúr, do 7 % ide o konzumné pivo, ktorého sa aj najviac predáva, do 10 % ide o svetlé výčapné pivo a napokon nealko, jeho predaj vzhľadom k pomeru kvality a dobrej ceny má okruh svojich stálych priaznivcov.

Tesco má v súčasnosti v ponuke 75 značiek piva, celkovo 185 druhov položiek a predáva ich v miliónových množstvách - domácej i zahraničnej výroby, s rôznym množstvom extraktu v pôvodnej mladine, ale aj nealko, kvasinkové, vo fľaši i plechovke, svetlé i tmavé – podľa chute aj toho najnáročnejšieho zákazníka.


O ponuke piva v sieti Tesco obchodov v skratke:

- Najpredávanejšou značkou v Tesco obchodoch je pivo Kelt 1,5 l v PET balení, potom nasleduje značka Corgoň a tretie miesto patrí pivu Kozel

- Najfavorizovanejší obal piva je plechovka /44 %/, potom sklená fľaša /31 %/, PET fľaše tvoria 24 % a zvyšok 1 % tvorí predaj piva v súdkoch

- Z hľadiska obsahu alkoholu sa najlepšie predáva pivo desiatka

- V horúcich letných dňoch stúpne predaj piva aj o 75 % nad priemer v rámci roka

- Druhou najsilnejšou sezónou na predaj piva sú Vianoce

- Predaj nealko piva predstavuje 5 % a čierneho piva 3 %

- V susednom Česku je najsilnejšou značkou v Tesco obchodoch Gambrinus, ktorého obľuba na Slovensku je skôr okrajová, a potom nasleduje Pilsner Urquell, Braník, Zlatopramen a Staropramen

Zdroj: Infoline.sk & Tesco


Asi patnáct druhů piv a přesně stejný počet vystupujících nabízí už čtrnáctý ročník Slavností piva, který o tomto víkendu ovládne rekreační a sportovní areál Kamínka u Roštína.

Letos jsme rozšířili prodejní místa, máme jich po regionu hned šest. I proto se možná zatím prodalo víc lístků, než například loni,“ pochvaluje si za pořadatele Jarmila Dozbabová.

Důvodem jsou pak podle ní samozřejmě také vystupující interpreti a široká pivní nabídka. Milovníci zlatavého moku budou moct okusit například i kvasnicové nepasterované a nefiltrované pivo. „Už v pátek to mohou zkusit třeba za zvuků hlavních hvězd: Tří Sester a Horkýže Slíže,“ láká pořadatelka.

S pivem pak budou propojené také nejrůznější soutěže, kterými diváky navíc provede přímo oblíbenec z televizního seriálu Comeback. „Martin Dejdar jakožto Ozzák vystoupí v sobotu od jedenácti dopoledne. Z hudebních formací pak v sobotu láká určitě také David Koller, Doga nebo Clou,“ vyjmenovala Dozbabová.

Dalšími účinkujícími jsou například My Wave, Reflexy, Tublatanka revival, Kosovci nebo Zabillow.

Všechny tyhle formace si milovníci rocku a středního proudu na Kamínce užijí po celý pátek a sobotu.

Zdroj: Zlínský deník.cz | Autor: Šárka Vavříková


Sobotínský den plný piva a zábavy vypukne v sobotu 8. srpna od 14 hodin v novém areálu Senior pod kostelem. Kromě široké nabídky různých druhů piv včetně speciálů je pro návštěvníky připraven velký doprovodný program. Jeho vrcholem bude rajčatová bitva o soudek piva.

Klání se bude konat v blátě, proto pořadatelé účastníkům doporučují si vzít ručník a náhradní spodní prádlo.

Na programu bude také pokus o největší kofolovou štafetu na světě, pořadatelé sobotínské akce už před časem zorganizovali pivní štafetu a 2672 pivařů v nepřetržité řadě vypilo půllitr českého piva.

Přemýšleli jsme o dalším národním nápoji, se kterým bychom vytvořili světový rekord. Zvolili jsme kofolu, účastníci štafety vypijí 0,4 litru kofoly, přiťuknou si a následuje další kofolák. Zvládnout to chceme 1140krát, protože to číslo je počet obyvatel Sobotína," vysvětlil organizátor Petr Hradil.

Návštěvníci mohou zažít uprostřed léta také sněhovou koulovačku, na kterou bude připraveno dvě a půl tuny sněhu. Pánské osazenstvo zase kromě feferonkového minifestiválku také potěší odvážné dámy, které budou zápasit v bazénku plného piva. Těchto soutěží se zápasnice zpravidla účastní bez svrchního oděvu.

Zdroj: Šumperský a jesenický deník.cz | Autor: Hana Kubová


Náchodské pivo chutná ve světě

[středa, 5. srpen 2009]

Pivo z náchodského pivovaru uspělo na mezinárodním pivním festivalu v polském městě Lwowek Slaski. Jeho návštěvníci mohli ochutnat piva z deseti vybraných pivovarů a ocenění za nejlepší pivo festivalu přisoudili náchodskému Primátoru Premium.

Piva Primátor se objevují také na stránkách mezinárodního magazínu Beers of the world. Magazín informuje čtenáře jak o historii, výrobě a novinkách, tak o pivech na světovém trhu. Každoročně pořádá soutěž World Beer Awards, na níž se porovnávají nejkvalitnější piva. Po úspěchu v loňském roce ani letos pivovar Primátor neodešel s prázdnou a jeho čtyři piva se dostala do úzkého výběru, který časopis doporučuje.

Zatímco vloni v soutěži uspělo mimo jiné pivo Primátor Exkluziv 16%, letos odborníci vybrali mezi nejlepší novinku z Náchoda Primátor Stout, který se vaří teprve krátce. Je to svrchně kvašené tmavé pivo angloirského původu, vyrobené ze čtyř druhů sladu, praženého ječmene, nesladovaného ovsa a z originálních britských chmelů.

Zdroj: iDNES.cz


Rozšířený program, dvě scény s velkokapacitními stany nebo pouť u kostela. Takové novinky pro letošek připravili organizátoři Krkonošský pivních slavností ve Vrchlabí.

Dvanáctý ročník populární akce je na programu už tuto sobotu od 9 hodin. Hlavní změnou jsou dvě pódia. Kromě osvědčené scény na náměstí diváci mohou zavítat do areálu zámeckého parku „Za konírnou“, kde dostanou prostor alternativní hudební směry. „Původně malá městská slavnost dnes patří mezi nejvyhledávanější regionální události. Loňská návštěvnost značně přesáhla číslo pět tisíc, a proto jsme se rozhodli, že rozšíříme areál slavností o další místa k vyžití,“ vysvětlil organizátor Vladimír Paulů.

Další letošní novinkou je vrchlabská pouť „U kostela“, hlásící se k tradici vrchlabské Vavřinecké pouti.

Hlavní hvězdou slavností bude kapela Žlutý pes, diváky rozparádí i legendární Kreyson, rock´n´roll v podání The Peripeties, místní High Fever nebo Milan Schelinger.

Zajímavé hudební menu ale nabídne také druhá scéna v zámeckém parku. „Velkým lákadlem je fenomenální funky – jazzové trio – 123 min., exotickým zpestřením bude skupina Al Yaman s jemenskou zpěvačkou Ashwaq a brazilská bubenická show kapely Batukatum. Kapela Fast Food Orchestra rozdovádí příznivce skáčka,“ dodává Paulů.

V pivním referendu se letos o přízeň návštěvníků utká hned dvanáct pivovarů.

Zdroj: Krnonošský deník.cz | Autor: Tomáš Plecháč


Zatímco některé obory se krizi se zdarem vyhýbají či se z ní začínají pomalu vzpamatovávat, pivovarníci ji pravě teď naplno pociťují. Pivovary totiž vaří daleko méně piva než v minulých letech. Problémy mají nejen Plzeňský prazdroj, Staropramen a další věhlasné značky, ale i regionální pivovary. Z východočeských pak zřejmě nejvíc doplácí na krizi pardubický Pernštejn, kterému v posledních měsících téměř vymizel export. Přitom dříve šla celá pětina piva na vývoz. O tom, že se pije méně piva, svědčí však i zkušenosti dalších pivovarů. „Pije se určitě méně, lidi více přemýšlejí, kolik korun za pivo vydají,“ řekl například Drahomír Chalupa z medlešického pivovaru. Vliv na množství vyrobeného piva má průběh letního počasí a leckde i menší počet turistů. Ale také dlouhodobý trend - počet vypitých půllitrů v Česku se postupně mírně snižuje, loni již činil „jen“ 154 litrů piva na hlavu. I když i tak Češi stále patří mezi špičku konzumentů tohoto nápoje.

Zdroj: iDNES.cz


Letošní první pololetí českým pivovarům nepřálo. Podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého poklesl meziroční výstav o 6,5 procenta.

Tak výrazná krize ale pivovary na Vysočině nezasáhla. A co víc, v červenci se jim dařilo náramně. Několik pivovarů v kraji pokořilo letité či dokonce historické rekordy.

Nejlepším marketingovým nástrojem je sluníčko. Vliv počasí se nám ve výrobě projeví okamžitě,“ vysvětluje mluvčí humpoleckého Bernardu, proč byl letošní červenec dosud nejúspěšnějším měsícem v historii rodinného pivovaru. U Bernarda se uvařilo bezmála 23 tisíc hektolitrů, o plných 24 procent více než loni v červenci.

Bernard byl navíc jedním z mála pivovarů v Česku, kterým se krize vyhnula úplně. Za první pololetí uvařil stejně piva, jako za celý rok 2001. „Meziroční výstav stoupl o více než pět procent,“ prohlásil Mikulášek. Důvody vidí ve zvyšujícím se podílu lahvového piva i zájmu o nealkoholické pivo Bernard free.

Od srdce zasmát řečem o poklesu výstavu se může management jihlavského pivovaru Ježek. Zatímco v loňském prvním pololetí pivovar uvařil necelých 48 tisíc hektolitrů, letos to bylo hodně přes 71 tisíc.

Potvrzuje to trend nárůstu, který začal už loni v září,“ pochvaluje si obchodní ředitel Miloš Vostrý. Ježek za tu dobu zvedl výstav tankového a sudového piva až o 180 procent, počet odběratelů stoupl na dvojnásobek.

Také havlíčkobrodský Rebel hlásí nadmíru úspěšný červenec. „Byl to zatím nejlepší měsíc za posledních pět let,“ raduje se ředitel měšťanského pivovaru Jiří Hušek. I když jeho podnik vyrobil v pololetí asi o dvě a půl procenta piva méně než před rokem, červencový výstav 13 procent nad loňskými čísly schodek rychle srovnal. „Pokud počasí vydrží, vyrobíme během léta o desetinu více piva než loni,“ rychle propočítává ředitel.

Zavedeným pivovarům před měsícem přibyl nový konkurent. Od počátku července pivo do hospod, restaurací a barů dodává i pivovar Chotěboř. A zájem o něj je nad očekávání jeho majitelů. První dodávky štamgasti vypili během několika hodin.

Lidé nám ho doslova trhali pod rukama. Dokonce jsme byli chvilku vypití, ale to bylo jen pár dní, než dozrály další várky,“ vysvětluje sládek Oldřich Záruba. O žádné pivní krizi podle něho nemohla být vůbec řeč.

V Chotěboři se hned první den, kdy se nové pivo čepovalo, vypilo za pár hodin v jediném podniku přes tisíc piv. Během prvního červencového víkendu pak vyprázdnili pivaři na chotěbořském Festivalu fantazie 44 sudů, tedy 4400 piv, a jejich enormní zájem o Chotěboř stále trvá. Na konci července bylo dopředu prodáno již 100 ze 150 sudů nové várky dvanáctistupňového Originálu. Ten pivovar začne dodávat do hospod v polovině srpna.

Podle Českého svazu pivovarů byly letošními nejslabšími měsíci jako obvykle leden a únor. Chladné a deštivé počasí ale nejvíce ovlivnilo červnovou produkci. Ta letos oproti loňsku poklesla o dvanáct procent. Za to v teplém dubnu se piva vypilo o téměř čtyři procenta více.

Zdroj: iDNES.cz | Autor: Martin Vokáč


Kéž krize pivní trubky pročistí

[středa, 5. srpen 2009]

Že se krize nevyhnula ani pivovarům, může být pro Čechy, kteří na svoji spotřebu piva věří víc, než v pánaboha, překvapivé. Ale není vůbec. Pivovarnící si nemusí lámat hlavy, jestli za to mohou pivaři domácí nebo zahraniční, turisté, kteří nepřijeli, nebo počasí. Spikli se všichni a dalo se to čekat.

Pro nás, kteří máme pivo rádi, je to ale i dobrá zpráva. Krize by totiž měla nutit pivovary vařit lépe a více dohlížet na to, jak se jejich pivo točí, a hospodské se o své trubky a pípy pečlivěji starat.

Když se pije méně, doplatili na to v Čechách vždycky ti, kteří točili pivo mizerné. A hospody s vyhlášeným pivem nemusely mít strach.

Nezbývá než věřit, že to platí stále.

Zdroj: iDNES.cz | Autor: Martin Biben


Zájem o plzeňský pivovar navzdory krizi trvá. Díky zajímavé a rozmanité kombinaci tří prohlídkových tras (prohlídky pivovaru, Pivovarského muzea i Plzeňského historického podzemí) a bohatými letními aktivitami se zajímavým programem pro všechny věkové skupiny očekávají v Plzeňském Prazdroji letošního 100 000. návštěvníka. Pro něj připravil Plzeňský Prazdroj slavnostní přivítání s malým občerstvením a dárky ze své produkce.

Zdroj: Cesty Plzeňského kraje.cz


Sdružení České značky připravuje na září vlastní materiál mapující dopady krize na české firmy. „Pomůže lidem zbavit se strachu ze situace, v níž se nacházejí,“ říká předseda sdružení, marketingový ředitel firmy Elton Hodinářská Jan Prokop.

Slovenští zadavatelé reklamy spustili spolu s reklamními agenturami a médii proti krizi televizní kampaň. Na českém trhu se tak okázalý projekt sice nechystá, ale i sdružení České značky, zastupující několik významných českých firem z různých oborů, má svůj plán, jak s krizí bojovat – chce upozornit veřejnost, že zdravé české firmy si prošly reorganizací už v 90. letech. Díky tomu by měly být podle předsedy sdružení Jana Prokopa odolnější než mezinárodní koncerny.

"Jednu krizi už mají za sebou, musely se bolestně měnit v době, kdy trh ovládaly zahraniční brandy. Nyní, když největší nadnárodní kolosy musely sáhnout k drastickým úsporám, někdy i na úkor kvality, získávají české výrobky dobrý zvuk i na mezinárodním trhu," tvrdí Prokop například s odkazem na značku Bernard, která letos úspěšně prorazila v Norsku jako premium brand (Rodinný pivovar Bernard patří mezi členy sdružení).

Úspěch Bernardu na norském trhu ovlivnilo to, že je zde prakticky zakázaná reklama na alkohol, což je pro menší značky výhodné – pokud se dostanou do místního distribučního řetězce, jako se to povedlo Bernardu, nejsouhandicapovány menšími prostředky na reklamu. "Norský zákazník patří mezi nejnáročnější v Evropě, takže úspěch Bernardu dává znamení, že české zboží má punc kvality," tvrdí Prokop.

Podle něj na současné situaci profitují také společnosti s vlastní distribucí výrobků. Jako příklad zmiňuje svou firmu. "Elton má letos nárůst prodeje o třicet procent. Moje osobní teorie je, že v luxusním zboží není propad, protože mezi jejich klientelu patří hodně lidí s finančními přebytky, které v dobrých časech ukládají do akcií. Při prvních náznacích krize tito lidé akcie většinou prodají a mají pak disponibilní peníze. Navíc si chtějí během krize udělat něčím radost," tvrdí Prokop.

Jeho teorii částečně podporují výsledky loňského mezinárodního výzkumu reklamní sítě BBDO, podle níž se lidé během krize sice rozhodují daleko ostražitěji, ale současně chtějí dát najevo, že ani v této době nemusí dělat kompromisy, a v situaci, kdy jsou obklopeni neznámým, sami sebe trochu rozmazlují.

Podle Prokopa mají potíže firmy, které jsou závislé na nadnárodních obchodních řetězcích – ty totiž vyprodávají zásoby a přestaly nakupovat. "To ale neznamená, že by přestali nakupovat lidé. Naší snahou je upozornit na tyto příčiny, které mohou omezovat i zdravé české firmy," uvedl pro LN Prokop.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Jaroslav Krupka


Křivoklátské léto je již tradičně ve znamení lákavých kulturních akcí všeho druhu a výjimkou nebyly ani dva poslední červencové večery, kdy do starobylých zdí dominanty rakovnického regionu zavítala původní hra se zpěvy na motivy Bohumila Hrabala Postřižiny, která měla svoji premiéru již před pěti lety v Lesním divadle v Řevnicích a na zámku ve Svinařích.

Přes dvě stovky diváků se nechaly znovu unést příběhem z nymburského pivovaru, který sice bezpečně znají z nezapomenutelné filmové adaptace Jiřího Menzela z 80. let, ale přesto, nebo možná právě proto, si přišly i díky ochotníkům a profesionálům z kraje kolem Berounky pod režisérským vedením Miloslava Frýdla na své.

A tak obecenstvo na ztemnělém nádvoří znovu zaujala krásná a živočišná Maryška v podání Pavly Švédové, která hned dvakrát za uznalého potlesku ukázala, že vypít najednou půllitr piva není žádný problém, výborný výkon podal i upovídaný křikloun Pepin v podání Karla Krále, Petr Jančařík coby Dr. Gruntorád poeticky usnul na Maryščiných prsou a kominický mistr De Giorgi v podání Pavla Vítka se vydal zachraňovat na pivovarský komín. Trochu havlíčkovské politické satiry se objevilo i z úst ministra Petra Bendla v roli zbohatlého majitele realit Koloničného, když zpívá spolu s ostatními v ústřední melodii celého představení, že pivo si rádi vypijí hlupáci, vzdělanci i poslanci a že chutná i politikům v opozici.

V tříhodinové zábavě, kde nechyběly hasičská stříkačka, koza, pivovarský náklaďáček, zabíjačka i koupel krásné Maryšky s paní hostinskou v sudu, zaujal mezi výbornými hereckými i pěveckými výkony také Roman Havelka v roli správce pivovaru Francina, jinak lánský zastupitel a hlavně opora tamějšího divadelního souboru.

Těm všem se podařilo vykouzlit na Křivoklátě atmosféru příběhu hrabalovských postaviček z přelomu 19. a 20. století a zároveň obohatit ne zrovna jednoduchou konfrontaci s Menzelovým filmem svým osobitým pojetím a invencí tak, že na konci představení byli spokojení jak diváci, tak účinkující.

Zdroj: Rakovnický deník.cz


Běžecká soutěž Dačického 12 odstartuje v sobotu patnáctého srpna z parku pod Vlašským dvorem.

„Jméno soutěže je vlastně nostalgická vzpomínka na náš zavřený pivovar,“ sdělil hlavní organizátor Michal Vavák. Jako má pivo Dačický dvanáct stupňů, tak dačický běh bude mít dvanáct kilometrů.

Běžet se bude převážně po lesních zpevněných cestách. Trasa bude vést po historicky bohatém okolí Kutné hory. Soutěžící si v průběhu běhu mohou prohlídnout například vytesaný reliéf ovčárského rodáka Emila Frýdy, známého pod pseudonymem Jaroslav Vrchlický nebo Královskou cestu, po které, ve středověku, přijížděl panovník Českých zemí do Kutné Hory.

Každý závodník si ze závodu odnese triko s logem Dačického 12, své startovní číslo, se kterým poběží závod, a v případě že vyhraje svou kategorii, tak i medaili. Kategorií ovšem nejspíše moc nebude. „Jelikož věk doposud přihlášených běžců je zatím zhruba stejný, plánujeme nejspíše udělat pouze kategorie muži a ženy,“ uvedl Michal Vavák.

Na Dačického 12 zatím potvrdilo účast okolo 20 běžců. Nicméně organizátoři čekají, že přijdou i další běžci, kteří se jednoduše pouze nezapsali na internetových stránkách.

Jelikož start a hlavně i cíl bude v parku pod Vlašským dvorem, mohou se soutěžící po skončení závodu podívat na kulturní akci Kutnohorská kocábka, která zde začne ve 13 hodin.

Více informací na webu závodu.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Obr.: pořadatelé závodu


Závodníci poběží Dačického dvanáctku!

Po červencovém krachu cestovky Tomi Tour museli pořadatelé soutěže Miss zlatého moku hledat jiné místo.

Finalistky soutěže Miss Zlatého moku vyjedou na závěrečné soustředění nikoli na Mallorku, jak se původně plánovalo, ale nakonec do luxusního hotelu do Německa. Pořadatelé soutěže museli změnit místo po červencovém krachu cestovní kanceláře Tomi Tour, která v červnu slíbila, že dívkám věnuje pobyt na Mallorce, v létě však náhle ukončila činnost.

Mallorca se později ukázala jako možné problémové místo i z jiného hlediska – minulý týden na ostrově proběhl teroristický útok na kasárna a španělská vláda na čas uzavřela letiště na tomto ostrově.

Novým místem soustředění bude hotel IFA Schöneck, ležící v rekreační oblasti poblíž malého městečka Schöneck – Vogtland nedaleko od našich hranic. Je to jen přibližně patnáct kilometrů od západočeských Kraslic.

"Po krachu Tomi Tour jsme byli nuceni zvolit náhradní program pro soustředění finalistek. Díky významné organizační pomoci žatecké cestovky Jarotour a její majitelky Jaroslavy Zábranské a také agentury RTK international jsme zvolili destinaci v sousedním Německu. V sobotu jsme dojednali poslední podrobnosti s ředitelem hotelu Thomasem Jahnem," potvrdil na dotaz Deníku Petr Šimáček, ředitel soutěže Miss Zlatého moku.

"Jde o rozsáhlý rekreační komplex v nadmořské výšce 800 m. Finalistky budou na klidném místě několik dní nacvičovat závěrečný program finálového večera s jeho režisérem, Jiřím Kopřivou ze Žatce. V areálu je k dispozici i tropický aquapark s tobogány, umělým vlnobitím a dalšími atrakcemi, což bude vhodné místo i pro natáčení a fotografování finalistek s jejich pivními značkami," dodal Petr Šimáček.

Soutěž Miss Zlatého moku je ojedinělý projekt v rámci celého světa, pořadatelé na něj mají zaregistrovanou ochrannou známku. Spojuje půvab soutěžících dívek s oblibou českého piva a různých jednotlivých pivovarů, které děvčata zastupují.

Dívky soutěží v různých disciplínách, spojených s chmelem a pivem, jeho estetickým čepováním a konzumací, tak i v tradičních úkonech včetně závěrečné promenády v plavkách. Finalistky z celé ČR se v Žatci letos představí dvakrát – poprvé během tradiční Dočesné 4. září, kdy proběhne první část , podruhé o týden později v městském divadle. Partnerem soutěže je Deník.

Zdroj: Žatecký a lounský deník.cz | Autor: Libor Želínský | Foto: Jan Vraný

Finalistky soutěže Miss zlatého moku pojedou do Německa

Karel Tůma z Milešovic má neobvyklého koníčka. Pomocí drátků spojuje do obrazců barevné uzávěry od pivních sudů. Říká jim „dečky“.

Na třiapadesát těchto výtvorů poprvé představil veřejnosti za místní hasičskou zbrojnicí. Výstavu navštívilo na sto šedesát lidí místních i přespolních.

„Je to, jako když horolezec leze na první horu,“ popisuje pocity, které zažíval v počátcích svého neobvyklého koníčku sedmašedesátiletý Tůma.

Jako důvtipný hospodský brzy zjistil, že s barevnými víčky od pivních sudů by šlo něco zajímavého vytvořit. Nejdelší „dečka“ tvořící název obce Kobeřice u Brna dosahuje délky 4,36 metrů. Skládá se z tří set osmdesáti devíti kusů.

Tůma dal vzniknout od roku 1999 třiapadesáti dečkám s nejrozmanitějšími nápisy, od názvů okolních vesnic i měst, přes prapory organizací, Evropské unie, značky aut, zkratky politických stran, až po známá motta.

Spojením všech jeho výtvorů vznikl téměř sto dvanáct metrů dlouhý pás z devíti tisíc osmi set šedesáti osmi víček propojených osmadvaceti kilometry pozinkovaného drátku, na kterém strávil přes sedm set hodin práce.

Tůma se chystá se svými dečkami přihlásit také na známý pelhřimovský festival rekordů a kuriozit.

Otnický farář Pavel Buchta se po zhlédnutí jeho milešovické výstavy o něm vyjádřil jako o člověku, který něco dovede a také se o to chce s druhými podělit.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autor a foto: Hana Bajáková

Z uzávěrů od pivních sudů vytváří zajímavá díla

V Bosonohách váleli sudy. Od piva

[úterý, 4. srpen 2009]

Sedmnáctý ročník závodů ve válení pivních sudů zpestřil sobotní odpoledne v Bosonohách u Brna. Zapotili se ale všichni, závodníci i publikum.

Těm, kdo si mysleli, že sudy se dají válet jen z kopce, vyvrátila představy letošní soutěž Sudoval 2009. Závodníci totiž na čas tlačili sudy od piva do kopce. „Cílem závodu je doválet prázdný stolitrový pivní sud do kopce v co nejkratším čase,“ vysvětlil pravidla hlavní rozhodčí a zakladatel soutěže Miloslav Dočekal.

Netradiční zábava přilákala k myslivně v Bosonohách zástupy lidí. Někteří hlasitě fandili závodníkům se sedmnácti kily hliníku pod rukama, další si v odpoledním horku hleděli spíše obsahu pivních sudů.

Sudoval je naprosto ojedinělá akce. Jsou to jediné závody v České republice, kdy soutěžící tlačí sudy do kopce a ne po rovině. Sudy od piva jsou prázdné, ale přesto jsou poměrně těžké,“ řekl jeden z organizátorů a mluvčí celé akce Vladimír Koudelka.

Zatímco většina návštěvníků vychutnávala pivo ve stínu lesa, na štěrk pětapadesátime­trové závodní trasy začalo okolo druhé hodiny odpoledne nemilosrdně pálit slunce. I přesto se však k pořadatelskému stolu chodili hlásit stále noví zájemci o pokoření rekordu. David Ďurkech totiž loni vyběhl do kopce se sudem za 12,75 vteřin a stal se tak absolutním vítězem. Letos rekord nikdo nepřekonal.

Po druhé hodině odpolední odstartovala soutěž Polkou pivního sudu. První přišli na řadu závodníci z kategorie mužů. Přihlásilo se jich dvanáct. Největším favoriten a současně nejstarším mužem na startu, byl dvaaosmdesátiletý Josef Holubář z Brna. Do prudkého kopce v třicetistupňovém horku poslal sud za necelou minutu. „Závodilo se mi dobře. Nepřišel jsem vyhrát, ale pobavit se s kamarády a užít si nějakou legraci. Terén byl dobrý a počasí příjemné,“ šokoval zpocené přihlížející za cílovou páskou Josef Holubář s kelímkem piva v ruce.

Jako další závodily ženy, které se nejprve trochu ostýchaly do soutěže přihlásit. Odvaha však nechyběla ženskému štafetovému týmu Brno Girls, kterým tropická vedra nedovolila více oblečení. Nejrychlejší ženou na trati se letos stala Darina Červeňáková s časem 24,41 vteřin.

Soutěž pokračovala štafetami, kdy si závodníci předávají sud jako pomyslný startovní kolík. „Po dosažení cíle pak musí tým společně, nebo jen jeden z nich naráz a do dna vypít litr piva,“ upřesnil rozhodčí Dočekal. Nejvíce se dařilo týmu FC NON-STOP, kteří nelehký úkol zvládli za 34,24 vteřin.

Závěrečná disciplína patřila jízdě na trakaři. V takzvané Rudliádě letos nejvíce zabodoval rekordman loňské kategorie mužů David Ďurkech s Michaelou Pokornou. Za 19,34 vteřin byla dvojice v cíli a se spokojeným výrazem na tváři se přesunula k výčepu.

Fotogalerie zde.

Zdroj: Brněnský deník.cz | Autor: Andrea Žáčková


Pivní slavnosti v Hylvátech

[úterý, 4. srpen 2009]

Prázdné pivní sudy a soudky létaly vzduchem v sobotu odpoledne v ústeckých Hylvátech hned vedle požární zbrojnice.

Organizátoři Mini beer festu tu všechny návštěvníky lákali i k hodu plechovkami a k pití piva na čas. Na co je však příliš lákat nemuseli, bylo hašení žízně čtyřmi druhy piva a pro řidiče čtyřmi druhy nealkoholické varianty moku. Na trávníku před zbrojnicí mohly zejména děti ocenit několik pouťových atrakcí, které tu kolotočáři postavili, a stánek se sladkostmi.

Fotogalerie zde.

Zdroj: Orlický deník.cz


Na léto jsme pro čtenáře připravili s královédvorským výrobcem zlatavého moku každý týden souboj o sud piva.

Léto už snad konečně hlásí příchod. Vysoké teploty a s nimi žízeň. Proto pro své čtenáře připravil Krkonošský deník s královédvorským pivovarem Tambor prázdninovou soutěž. Každý týden bude možné vyhrát padesátilitrový sud piva z nabídky pivovaru Tambor.

A jak se bude soutěžit? Každou středu, od 15. července do 26. srpna najdou čtenáři tištěného Krkonošského deníku na stránkách speciální kupon. Ten vystřihnou a odnesou do své oblíbené restaurace, hospody nebo výčepu, bez ohledu na to, zda se tu pivo Tambor už točí. Každé úterý od 21. července, mezi 8. až 12. hodinou, potom buď hostinský nebo zástupce soutěžících napíše do vzkazníku pivovaru na stránkách www.pivo-tambor.cz údaj o počtu sesbíraných kuponů a název restaurace či hospody, kde jsou kupony uloženy. Na webu může také průběžně sledovat sběračské úspěchy ostatních restaurací.

Potom už jenom musí čekat na to, zda někdo nasbíral víc lístečků. Vítězná hospoda se může těšit na sud Tambora 11, 12 nebo černé 13 zdarma. Pořadatelé si samozřejmě počet nasbíraných kuponů zkontrolují, protože do hry lze použít pouze originály, které budou vycházet v Krkonošském deníku. Podvádět s kopiemi se tudíž nevyplácí. Soutěžní podmínky budou zveřejněny na internetových stránkách www.pivo-tambor.cz a www.krkonossky.denik.cz.

Jsme národem pivařů. Návštěva restaurace je proto i společensko-kulturní událostí. V hospodách se lidé potkávají, diskutují, baví se. Jak říká jedno z pořekadel: Když ve vesnici zavřou hospodu, jako by umřela.

Vycházeli jsme právě z toho. Soutěž má ukázat, kde se lidé rádi scházejí, jsou schopni se domluvit a společně si zasoutěžit. Odměnou jim bude to nejlepší, co je do oblíbené restaurace táhne, tedy pivo. V tomto případě naše nové pivo Tambor. Navíc dostanou možnost si v případě výhry vybrat, který druh chtějí. Spolupráci s Krkonošským deníkem jsme zvolili proto, že to jsou regionální noviny, kde se stejně jako v hospodě řeší místní problémy,“ řekl majitel pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský. Šanci tak mají všechny restaurace na Turnovsku, Semilsku a Trutnovsku. „Pivo přivezeme kamkoliv, do kterékoliv restaurace či hospůdky, kde budou mít nejvíce nasbíraných kuponů,“ vysvětlil Kiriakovský.

Tambor se objevil na trhu poprvé v květnu letošního roku. Setkat se s ním mohou návštěvníci nejen ve Dvoře Králové, ale také v Bílé Třemešné, Olomouci, Hradci Králové či v Praze.

Zdroj: Krkonošský deník.cz | Autor: Bedřich Machek


«« « Strana 879 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI