Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Samochladící sudy mají úspěch

[pátek, 13. červen 2008]

Žhavou novinku připravil v uplynulém roce na trh Pivovar Černá Hora. Jedná se o samochladicí sudy CoolKeg, do kterých Černohorští stáčí pivo Páter. „Autorem technologie je německá společnost Cool-System, od které jsme zatím zakoupili padesát sudů. Jejich obsah je patnáct a půl litru. Podle zájmu se nebráníme pořízení dalších,“ prozradil Hubert Adámek z oddělení marketingu černohorského pivovaru. Podle jeho slov mají tyto sudy hned několik výhod. Například nepotřebují výčepní zařízení, zájemci také ušetří za zapůjčení chladicího aparátu, protože pivo v nich zůstane v optimální teplotě až dvanáct hodin. „Snad jedinou nevýhodu vidím v tom, že záloha bude přece jen o něco vyšší než u klasických sudů. Jeho pořizovací hodnota je totiž vyšší.

Foto

Samotný systém celého zařízení funguje tak, že po odblokování páčky na víku sudu a spuštění reakce se ochladí voda a chladicí efekt se přenese do mezistěny na přírodní kamen zeolit. Ten zmrzne a během půl hodiny ochladí pivo uvnitř. Po vyprázdnění a před novým naplněním se sud uloží do speciální pece, ve které se zahřeje na čtyři sta stupňů, voda z kamene se vypaří a vrátí se zpět do zásobníku. „Samotná obsluha je velmi jednoduchá. Sud nevyžaduje žádná přídavná zařízení, příslušenství tvoří pouze opakovaně použitelná výčepní sada,“ říká Adámek.

Zdroj: Zrcadlo.nrt blanenska a boskovicka


Ústecký Březňák ocenili znalci na 12. ročníku degustační soutěže Pivo České republiky v Českých Budějovicích. Desítka z Velkého Března zvítězila v kategorii tmavých výčepních piv.

Jako druhý skončil slovenský Zlatý Bažant tmavý (Hurbanovo, Heineken Slovensko, a.s.), třetí se umístil další hráč Drinks Union a.s., Dačický tmavý výčepní, z pivovaru Kutná Hora. Na českobudějovickém výstavišti se o uplynulém víkendu utkalo 44 pivovarů, které přihlásily 240 druhů piv. Celkem se rozdalo 14 titulů.

Vítězství tmavých piv ze společnosti Drinks Union není náhodné. Na letošních a loňských degustačních soutěžích získaly značky Březňák a Dačický v kategorii tmavých piv celkem sedm cen. Tajemství jejich úspěchu odhaluje hlavní technolog společnosti Drinks Union Ing. Ondřej Koucký: „Pro výrobu tmavých piv používáme čtyři druhy ječných sladů, světlý plzeňský, bavorský, karamelový a barvící, které našim pivům dodávají jedinečnou kombinaci plnosti a karamelové chuti“.

Soutěž Pivo České republiky je počtem přihlášených značek piv nejvýznamnější akcí svého druhu v zemi. S výjimkou největších pivovarů, jako jsou Budvar a Plzeňský Prazdroj, se akce účastní všichni výrobci piva z celé země. Soutěž se koná při tradičních Slavnostech piva. Každoročně je navštíví okolo 8000 lidí.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Titul „Pivo České republiky 2008“ získal opět Francinův ležák 12%, a to v nejprestižnější kategorii prémiových piv – Světlý ležák Premium (12%). Rozhodla o tom odborná porota v rámci celostátní soutěže na českobudějovických Slavnostech piva, které proběhly ve dnech 6. - 7. června. V soutěži bylo přihlášeno celkem 44 pivovarů s více než dvěma stovkami vzorků.

„Z úspěchu v Českých Budějovicích máme dvojnásobnou radost. Nejenže jsme zvítězili v nejprestižnější kategorii prémiových ležáků, ale téměř všechna naše piva se ve svých kategoriích probojovala do finále. To svědčí o vysoké kvalitě všech značek Postřižinského piva,“ komentuje umístění ředitel nymburského pivovaru Ing. Pavel Benák.

Nymburský pivovar, jehož počátky sahají přibližně k roku 1895, svůj „zlatavý mok“ spojuje se spisovatelem Bohumilem Hrabalem a především s jeho knížkou Postřižiny. Mezi jeho pivy tak kralují například Pepinova desítka, Francinův ležák nebo třináctistupňový pivní speciál Bogan, který byl na konci března tohoto roku vyhlášen Potravinářským výrobkem Středočeského kraje 2007 a v Českých Budějovicích byl rovněž ve finále.

Pivovar Nymburk vaří šest druhů světlých piv, dále piva tmavá a speciální. Do Izraele se loni začalo vyvážet dokonce košer pivo Nitro Lager Beer. V minulém roce měl výstav celkem 158 000 hektolitrů piva.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského pivovaru Nymburk


Ve dnech 16. až 19. června se v Praze uskuteční dopravně-preventivní akce s názvem „Alkohol za volant nepatří“. Jedná se o společný projekt Policie České republiky správy hl. města Prahy a značky Staropramen Nealko.

Dopravně-preventivní akce „Alkohol za volant nepatří“ je zaměřena na motoristickou veřejnost. „Smyslem akce je zdůraznit, že před jízdou je řidičům povoleno konzumovat výhradně nealkoholické nápoje, upozornit na riziko konzumace alkoholu před jízdou a zvýšit povědomí o tom, že jízda pod vlivem alkoholu je trestným činem a je nebezpečná jak pro řidiče, tak pro ostatní účastníky silničního provozu,“ vysvětluje Ladislav Beránek z preventivně-informační skupiny Policie České republiky obvodního ředitelství Praha II.

Při akci ve dnech 16. až 19. června budou dopravní policisté v dopoledních, odpoledních i nočních hodinách na různých místech Prahy provádět běžné silniční kontroly. Policisté z preventivně-informačních skupin budou následně řidičům předávat letáčky informující o smyslu akce a těm, kteří neporuší předpisy, také specifické ohodnocení v podobě nealkoholického piva Staropramen. Akce bude završena na Dni s Policií, který se uskuteční v sobotu 21. června v Praze 10, ul. Kruhová. Projekt zde bude dále prezentován a návštěvníci si budou moci vyzkoušet své znalosti vyplněním dopravních testů. I zde budou policisté rozdávat letáčky k akci a za správně vyplněný test předávat nealkoholický Staropramen. Myšlenka projektu bude šířena také prostřednictvím plakátů na všech místních odděleních Policie ČR v Praze.

„Pivovary Staropramen chtějí prostřednictvím společného projektu upozornit na to, že alkohol za volant nepatří a že jediné pivo, které se může spojovat s řízením, je pivo nealkoholické. V podobných projektech chceme pokračovat,“ říká Michaela Trýznová, manažerka pro vnější vztahy společnosti Pivovary Staropramen. Prodeje nealkoholického piva v posledních letech výrazně stoupají. „Naše společnost v loňském roce zaznamenala růst prodejů nealkoholického piva o více než 80 procent ve srovnání s rokem 2006,“ říká Michaela Trýznová. „Za nárůstem stojí měnící se životní styl spotřebitelů a také vysoká kvalita nealkoholického piva,“ dodává.

Statistické výstupy Policie České republiky:

V roce 2007 bylo v Praze spácháno 724 dopravních nehod pod vlivem alkoholu, bylo zadrženo 1367 osob řídících pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky, 1306 osob bylo stíháno pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Vlastník amerického Budweiseru, Anheuser-Busch, dostal nabídku na převzetí od belgického InBevu za 46,3 miliardy dolarů. Vznikla by tím největší pivovarnická skupina na světe. Americkým politikům se to ale před volbami nelíbí, bojí se ztráty pracovních míst pro Američany.

elgická pivovarnická skupina InBev dala v noci ze středy na čtvrtek svému americkému konkurentovi Anheuser-Busch první reálnou nabídku, za kolik by ho koupila. Nabízí 46,3 miliardy dolarů (727 miliard korun) při ceně 65 dolarů za akcii.

Pokud by se tyto dvě společnosti spojily, vznikl by největší výrobce piva na světě a transakce by se stala největším firemním převzetím v odvětví alkoholických nápojů.

Anheuser sdělil, že správní rada návrh InBevu "pečlivě zhodnotí" a rozhodne se, jak se k němu postaví. Podle expertů z odvětví je nabídka InBevu prvním krokem v sérii vzájemných jednání, která by mohla vytáhnout konečnou cenu nad 70 dolarů za akcii.

Americké volby a ikona Anheuseru

Proti prodeji majitele amerického Budweiseru do Evropy se ale postavili zámořští politici a aktivisté. Podle nich hrozí, že nový vlastník v USA omezí počet pracovních míst. To je zvláště v souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami a aktuálním hospodářským problémům ožehavé téma.

Pro Američany je také těžko přijatelné, aby jejich ikonu mezi firmami vlastnili Evropané. Republikánský guvernér státu Missouri Matt Blunt podle Yahoo News prohlásil: "Jsem rozhodně proti prodeji Anheuseru a současná nabídka na převzetí mě hluboce znepokojuje."

Bluntův kolega Ed Martin k tomu řekl: "Akcionáři by měli odolat dolarům, které budou vykoupeny americkými pracovními místy... protože tady jde o víc než jen o pivo, tady jde o naši práci a náš národ."

Návrh transakce InBev-Anheuser zapadá do vlny spojování velkých světových pivovarů. V poslední době se britská jednička Scottish & Newcastle dohodla na svém rozdělení mezi dánský Carlsberg a nizozemský Heineken, skupina SABMiller dojednala spojení amerických aktivit s firmou Molson Coors Brewing

Anheuser-Busch je největší americký producent piva s podílem 48,5 procenta. Od založení Anheuseru před stoletím a půl má hlavní slovo ve výrobci piva značek Budweiser a Michelob rodina Buschů, o níž se soudí, že většina z jejích členů je proti převzetí. Vlastnický podíl rodiny se sice již snížil do té míry, že nemá možnost veta, její vliv ve správní radě je však nadále silný.

Druhým největším akcionářem Anheuseru je známý investor Warren Buffett, který má na firmě pět procent akcií. InBev má na americkém trhu zatím jen malý podíl. Skupina má přitom se společností Anheuser-Bush pro americké území distribuční dohodu.

InBev má silné pozice na trzích západní a východní Evropy, Asie a Latinské Ameriky. Společnost vznikla v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi 15procentní podíl. Loni o pozici největšího světového výrobce piva InBev připravila skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Tereza Fingerová


Žádný český vrcholový sportovec nemá ve světě tak dominantní postavení jako průměrný Čech ve své královské disciplíně – v pití piva. Loni jsme vypili sto šedesát litrů na hlavu. Toto impozantní číslo nám samozřejmě kazí kojenci a jiní abstinenti. Pro srovnání: průměrná spotřeba v EU je přesně poloviční. Náš trůn by se zakymácel pouze v případě, že by se od Německa odtrhlo Bavorsko a stalo by se suverénním státem na způsob podalpského Kosova. Bavorští katolíci mají neuvěřitelný splávek, ale celková čísla Německu kazí kromě kojenců také Prusové a jiné protestantské germánské kmeny. Na evropské hodnoty se začínají dotahovat Rusové. Největší událostí trhu jsou však noví pivní tygři z netradičních kontinentů. Především Čína a Brazílie. Tamní občané mírně bohatnou. Většina si sice nemůže dovolit auto nebo dovolenou, ale stále roste procento těch, kteří mají aspoň na to, slušně se najíst a napít. Číňané teď pijí v průměru 30 litrů piva ročně a spotřeba meziročně strmě roste. Pro českého pivního patriota jsou to pořád směšná čísla, ale celkový objem spotřeby je ohromující. Společnost China Resources Enterprises se už dostala mezi deset největších pivovarníků světa. V Číně masivně investují i světoví výrobci navzdory tomu, že si čínská strana vymiňuje majoritní podíl v každém podniku. Lepší důkaz, že je čínský trh neobyčejně perspektivní, snad západní kapitalista ani nemůže podat.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Ladislav Verecký


Nejen renomované giganty, ale také malé rodinné pivovary, ba i minipivovary mají svoje hrdiny. Vybrali jsme zástupce tří nesouměřitelných provozů. Co mají společného? Lásku k českému pivu a úctu k naší tradici.

Sládek Plzeňského Prazdroje: Nevařím. Už jen podepisuju

Jedeme do vnitřní zóny pivovaru Plzeňský Prazdroj, chráněné druhou závorou. Ta první kříží cestu hned na bráně.

„Paní Šádková vám sem volala, že potřebujeme vzít dovnitř novináře,“ volá tiskový mluvčí plzeňských pivovarníků Jiří Mareček na paní z ochranky.

„Mně sem nikdo nevolal,“ říká paní.

„Tak jim tam zavolejte.“ Kolem je čisto jako na nádvoří kláštera...

„Tam to nikdo nebere.“ „Prosím vás, já bych měl možná taky právo vám zavolat,“ vmísí se do sporu muž na sedadle spolujezdce, „já jsem Hlaváček.“ „To by moh říct každej.“ Přitom muž vedle řidiče je opravdu Jan Hlaváček, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje. A také poslední ze slavné dynastie českých sládků, která v našem pivovarnictví znamená totéž co rod Steimarů a Kodetů na divadle.

Pivo vařili už jeho prapradědeček a pradědeček. Ale až dědeček začal účinkovat na první pivovarské scéně: v roce 1929 vyhrál jako sládek znojemského pivovaru konkurz na vrchního sládka Plzeňského Prazdroje. Jeho život byl lemován velkými činy, aspoň jeden za všechny: po válce se postavil proti většině, která chtěla zlikvidovat rozbombardovaný pivovar Gambrinus, zrekonstruoval ho a vytáhl na špici.

Otec Jana Hlaváčka si jako buržoazní synek odkroutil vojnu u pétépáků a začal v plzeňských pivovarech od píky. Dotáhl to na generálního ředitele. Klíčové zásluhy? Odrazil normalizační pokus soudruhů zjednodušit výrobní technologii Prazdroje. Vláda ho chtěla vařit rychleji a víc, protože byl významným zdrojem deviz. Postavil také sladovnu, díky níž může Prazdroj stoprocentně kontrolovat kvalitu jedné ze strategických výrobních surovin.

Dědeček napsal základní učebnici sládka – knihu Pivovarnictví. Otec ji doplnil. Pořád vychází, je aktuální. „Když jsem přijel do Ruska, chtěli místní odborníci, abych jim ruské vydání podepsal aspoň já,“ směje se Jan Hlaváček. V jeho dnešní kanceláři, kde visí portrét T. G. Masaryka, měl dědeček služební byt.

„Na chalupě se děda s otcem bavili jedině o pivu,“ vzpomíná Jan Hlaváček. Sám začínal v Plzeňských pivovarech jako brigádník a prošel všechny provozy. Vypracoval se na vrchního sládka. To už místo mrtvého dědy vedl s otcem hovory o pivu. „Laikovi to nic neřekne,“ váhá, „ale přeli jsme se třeba, zda zachovat konzervativní chmelení piva na gramy, jak doporučoval on, nebo zavést chmelení na alfu, což jsem chtěl já. Zkrátka o odborných detailech.“

Když se však například místo kvasných kádí a ležáckých sudů uváděly do provozu cylindrokónické tanky, čekal Jan Hlaváček s představenstvem, co na novotu řekne parta „starejch pivovarskejch“ v čele s jeho tatínkem. Ten je ve zkušebním provozu nadšeně doporučil. Prohlásil, že je z nich pivo ještě lepší než to jeho.

V jednom se Jan Hlaváček s otcem neshodl. Dostal od něj nůž na dopisy. Na střence stojí vyryto: Sládku, drž se svého komína. Tou dobou už plzeňští pivovarníci uvažovali o licenční výrobě prazdroje v Rusku a v Polsku. Otci se to nelíbilo, ale syn už měl jako vrchní sládek na starosti právě tyto zahraniční projekty. Věděl, že kdyby Plzeňští nezahájili výrobu ve vytipovaných pivovarech v zahraničí, nedokázali by uspokojit rostoucí poptávku na tamních trzích a museli by tam Prazdroj prodávat pouze v lékárnách. Otec letos v lednu zemřel, a tak nevíme, zda by mu chutnal Prazdroj třeba z pivovaru v polských Tychách.

Syn Jan doufá, že ano. Je v jednom kole. Co všechno dělá? „Nejvíc času mi zabere to podepisování lahví a plechovek,“ žertuje. Podpis vrchního sládka Plzeňského Prazdroje, pod nějž spadá i produkce pivovarů Velké Popovice a Radegast, se totiž skví na etiketě každé čtvrté lahve, kterou Češi vypijí.

A co jinak? Výrobu přece řídí počítače.

„No a co? Já říkám mladým, že správný sládek by měl minimálně jednou denně projít celý pivovar, všechny provozy. Teda pokud ho tam ochranka pustí,“ směje se.

Ale to už jde závora konečně nahoru.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Ladislav Verecký


Belgická pivovarnická skupina InBev navrhla v noci na dnešek americkému konkurentovi Anheuser-Busch, že jej koupí za 46,3 miliardy dolarů (727 miliard korun). Spojením obou společností by vznikl největší výrobce piva na světě a transakce by byla dosud největším firemním převzetím v odvětví alkoholických nápojů.

InBev nabízí za akcii Anheuseru 65 dolarů, což je prémie 24 procent proti ceně z 22. května - den předtím, než se objevily zprávy o plánech převzetí, které zvedly akcie Anheuseru vzhůru. Ve středečním obchodování po uzavření burz reagovaly akcie Anheuseru na zprávu posílením o sedm procent na 62,73 USD.

Anheuser sdělil, že správní rada návrh InBevu "pečlivě zhodnotí" a rozhodne se, jak se k němu postaví. Podle expertů z odvětví je nabídka InBevu prvním krokem v sérii vzájemných jednání, která by mohla vytáhnout konečnou cenu nad 70 dolarů za akcii.

Od založení Anheuseru před stoletím a půl má hlavní slovo ve výrobci piva značek Budweiser a Michelob rodina Buschů, o níž se soudí že většina z jejích členů je proti převzetí. Vlastnický podíl rodiny se sice již snížil do té míry, že nemá možnost veta, její vliv ve správní radě je však nadále silný. Druhým největším akcionářem Anheuseru je známý investor Warren Buffett, který má ve firmě pět procent akcií.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi 15procentní podíl. Loni o pozici největšího světového výrobce piva InBev připravila skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Anheuser-Busch je největší americký producent piva s podílem 48,5 procenta. Firma vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

InBev má na americkém trhu zatím jen malý podíl. Skupina má přitom se společností Anheuser-Bush pro americké území distribuční dohodu. InBev má silné pozice na trzích západní a východní Evropy, Asie a Latinské Ameriky.

Zdroj: iDnes.cz


Město Náchod prodává svoji společnost Pivovar Náchod za 90 milionů korun liberecké firmě LIF. S prodejem v úterý souhlasila rada města a definitivně jej bude schvalovat zastupitelstvo. Řekl to náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka.

Náchodský pivovar je s pivem Primátor největším výrobcem piva v hradeckém kraji. LIF vlastní spolu s firmou K Brewery pivovar ve Svijanech a Pivovar Rohozec. Skupina také spoluvlastní pivovary Černá Hora, Janáček a Jihlavský pivovar a nedávno koupila Městský pivovar Platan.

O Pivovar Náchod, který má roční výstav přes 130.000 hektolitrů a tržby přes 180 milionů korun, se ucházelo více zájemců. "Konkrétní nabídku ale předložila pouze společnost LIF," řekl starosta. Město Náchod by za akcie pivovaru mělo dostat 135 milionů korun a zároveň by si od pivovaru za 45 milionů koupilo nedávno vybudovanou přístavbu hotelu Beránek. Do městské pokladny by tak přišlo 90 milionů korun.

"Pivovar Náchod je na vrcholu a potřebuje silného partnera, aby se v zostřující se konkurenci mohl rozvíjet a udržet na globalizovaném trhu," řekl Čtvrtečka. Hlavním impulsem k prodeji byl podle něj letošní nástup nizozemského Heinekenu na český trh a razantní zdražení sladu, chmelu a energií. Město podle starosty nemá kapacity na to, aby mohlo v rizikovém pivovarnickém oboru podnikat. Pokud by prodej ve druhé polovině června schválilo zastupitelstvo, měla by být transakce dokončena do konce roku.

Loni Pivovaru Náchod klesl výstav o dvě procenta na 133.110 hektolitrů. Za snížením stál pokles odbytu v Česku, protože export firmě narostl o sedm procent na 22.660 hektolitrů. Pivovar se od poloviny 90. let zaměřuje na výrobu speciálních piv, která se na jeho výstavu podílejí asi 30 procenty. Celkem podnik s 90 zaměstnanci vyrábí devět druhů speciálů a do jeho portfolia patří i čtyřiadvacetistupňové pivo Primátor Double 24, které patří mezi nejsilnější piva v zemi.

Loni pivovar završil patnáctiletý program obnovy, do kterého vložil asi 300 milionů korun. Poslední stavbou byla v polovině loňského roku spuštěná dvacetimilionová investice do nové technologie skladování piva v tancích. Hlavní částka přes 100 milionů korun šla v minulých letech do stáčecí linky. Podnik také postupně opravil varnu, spilku, filtrace, sklady, vodní hospodářství a chlazení. V posledních letech pivovar většinou vykazoval zisky v řádu milionů korun.

O skupině K Brewery začátkem června Hospodářské noviny napsaly, že koupila Pivovar Klášter. K Brewery podle novin skupuje podíly v tuzemských menších pivovarech už druhým rokem. Uskupení údajně financuje skupina tuzemských investorů, o nichž je zatím známo jen jméno jednoho z nich - majitele Lázní Luhačovice Martina Burdy.

Zdroj: Finance.cz


Titul Pivo České republiky za světlé výčepní a světlý ležák si z 12. ročníku degustační soutěže v Českých Budějovicích odvezl moravský Pivovar Černá Hora. Ceny dostaly také pivovary z regionu. Mezi speciálními světlými pivy zvítězil Rychtář 15% z Pivovaru Rychtář Hlinsko. Ten vyhrál také s Hejtmanem 12% v polotmavých pivech. Ocenění za nejlepší pivo se sníženým obsahem cukru připadlo Pivovaru Pernštejn Pardubice za Pernštejn D-pivo. Soutěž Pivo České republiky je počtem přihlášených značek piv nejvýznamnější akcí svého druhu v zemi. S výjimkou největších pivovarů, jako jsou Budvar a Plzeňský Prazdroj, se akce zúčastní všichni výrobci piva z celé země. Soutěž se koná při tradičních Slavnostech piva. Každoročně je navštíví okolo 8000 lidí.

Zdroj: MF Dnes.cz


Navšívit plzeňský pivovar mohou i handicapovaní návštěvníci

Po posledních technických úpravách je nyn plně přístupná i všem handicapovaným návštěvníkům. Průvodci jsou vyškoleni a vybaveni tak, aby dokázali zprostředkovat zážitek z pivovaru i zrakově, sluchově, tělesně či duševně znevýhodněným zájemcům o poznání historie, surovin a způsobu výroby piva Pilsner Urquell.

V sobotu 14. 6. 2008 v 11 hod. bude trasa slavnostně prohlášena za bezbariérovou a následně se na nádvoří pivovaru uskuteční Běh pro Paraple v Plzni – benefiční sportovně společenská akce, kde běžci závodí o symbolicky vsazenou finanční částku, kterou poražený na místě věnuje na dobročinné účely.

Foto

„Plnohodnotně teď obsluhujeme i zrakově, sluchově, tělesně a duševně handicapované návštěvníky. Vedle technických úprav na trasách jsme zároveň vyškolili a vybavili naše průvodce, kteří jsou připraveni provázet handicapované návštěvníky, a to jak z hlediska organizace prohlídky, tak v přizpůsobení výkladu,“ říká Jindřiška Eliášková, manažerka oddělení turistiky a péče o kulturní dědictví v Plzeňském Prazdroji.

Návštěvníci se zrakovým handicapem dostávají resumé prohlídky v Braillově písmu. Na trase prohlídky je připraveno co nejvíce předmětů, exponátů a surovin, které umožňují zapojit hmat nebo jiný smysl. Skutečný smyslový zážitek nabízí nově otevřená expozice surovin, jejímž hlavním principem je právě zapojení hmatu a chuti (chmelová granule/šištice, slad/ječmen), ale také sluchu (voda). Ve sklepním skanzenu jsou vystaveny bednářské výrobky (soudek, káď) a materiály používané bednáři k jejich výrobě (dřevěné dužiny a smola). Pohyb po trase usnadňují bezbariérové vchody, dále autobus, který tyto návštěvníky pohodlně přepraví na stáčírnu, i výtahy na stáčírně nebo varně, díky kterým nemusí použít schodiště.

Foto

Sluchově handicapovaní návštěvníci pivovaru obdrží tištěnou verzi prohlídky a mají tak informace, které říká průvodce.

„Handicapovaní návštěvníci k nám mohou přijít jako samostatně objednaná skupina nebo individuálně, kdy je zařadíme do skupiny jiných turistů,“ uzavírá Jindřiška Eliášková.

Aktuální přehled celé návštěvnické trasy včetně prvků pro handicapované

1. Prohlídka pivovaru začíná v Návštěvnickém centru – zrekonstruované památce industriální architektury (bezbariérový vchod i toalety, tištěné materiály jsou dostupné i v Braillově písmu)

2. Následuje návštěva nejmodernější stáčírny v České republice s hodinovou kapacitou až 120 tisíc lahví (doprava do stáčírny autobusem s výsuvnou plošinou, bezbariérový výtah)

3. V novém sále s panoramatickou projekcí a otočným hledištěm je představen unikátní výrobní proces piva Pilsner Urquell.

4. Špičkovým českým surovinám, ze kterých se toto pivo vyrábí, se věnuje moderní expozice, zapojující nejen zrak, ale i další smysly návštěvníků.

5. Mimořádným exponátem sama o sobě je citlivě restaurovaná historická varna z 20. let minulého století, na kterou navazuje současná moderní varna Pilsner Urquell (výtah).

6. Průchodem přes „Halu slávy“ s nejvzácnějšími artefakty je zážitek z prohlídky pivovaru završen návštěvou historických sklepů, zčásti dodnes využívaných ke kvašení a zrání piva v dubových kádích a sudech. Součástí prohlídky sklepů je pro návštěvníky starší 18 let ochutnávka nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell, čepovaného přímo z ležáckých sudů. (Především ke zpříjemnění návštěvy sklepů si méně pohybliví návštěvníci mohou zapůjčit deku).

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Roku 1991 měl být pivovar zrušen, nyní vyrábí pivo, které se řadí mezi prémiové značky. Pivovar Bernard v Humpolci ožil díky Stanislavu Bernardovi. "Srdcem pivovaru je varna," popisuje se zájmem jednotlivé části.

Ve varně vzniká mladina, která se následně vychladí, zakvasí a pak začíná zrát. Postupně se z ní stává pivo. Varna v Humpolci není nová. Pivovar ji koupil v rakouském Innsbrucku jako použité zařízení.

Celý proces výroby piva hlídá lidské oko i technika. Vznik piva má na starosti vařič a jeho pomocník. K ruce jim je i počítač s varním softwarem. "Pomocí tohoto softwaru je proces várky řízen," popisuje Bernard.

Když mladina vychladne, přidají se k ní kvasnice. Zhruba po týdnu bouřlivého kvašení se sbírá pěna. I když pivo ještě není hotové, začíná se sudovat do tanků, kde dozrává.

Cesta piva končí ve stáčírně, kde se pivo dostává do nerezových sudů o objemu 30 či 50 litrů, vysvětluje spolumajitel pivovaru.

Pivovar byl založen roku 1597. Od té doby prošel řadou změn i dramatických okamžiků. Největší zlom nastal v říjnu roku 1991, kdy státní podnik Jihočeské pivovary rozhodl o tom, že tento pivovar zruší. "V té době jsme v rámci malé aukce tento pivovar vydražili a od té doby se snažíme z něj něco udělat," uvedl Stanislav Bernard.

Od roku 2000 působí pivovar jako akciová společnost a v červenci 2001 navýšil základní jmění vstupem strategického partnera Duvel Moortgat z Belgického království.

Video zde...

Zdroj: iDnes.cz


Po Pivovaru Klášter, který je od roku 2006 českým pivovarnickým průkopníkem na čínském trhu, vstoupí do Číny i Budějovický Budvar. V pátek odešle do nejlidnatější země světa první dva kontejnery svého ležáku. Celkový objem dodaného piva má letos dosáhnout asi 700 až 800 hektolitrů. Pivo se v Číně bude prodávat pod značkou Budějovický Budvar, řekl obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt.

Budvar má již smlouvu s importérem v Šanghaji, kde žije okolo 13 milionů lidí. Dlouhodobě své šance vidí pozitivně. V pivovaru plánují, že by se prodej jejich ležáku z východního pobřeží šířil dál do větších měst a oblastí. Budvarský ležák se už prodává například v Mongolsku, Vietnamu, Hong Kongu a od loňska i v Jižní Koreji.

"Spotřeba piva v Číně jde hodně nahoru. Je však podporována hlavně tuzemskou levnou výrobou, Ekonomika Číny se přitom vzmáhá a bude tak obecně vznikat větší prostor pro dražší importované zboží. Progresi tam vidíme, ale určitě ne takovou, aby se Čína za tři roky stala naším šestým největším trhem," dodal Chrt.

Další české pivovary většinou o expanzi do Číny neuvažují. Důvodem je velká dopravní vzdálenost a fakt, že tamější ceny jsou velmi nízké. Pivovary musí také absolvovat složitý schvalovací proces. Budvar navíc řešil spor s americkým pivovarem Anheuser-Busch o registraci ochranných známek Budějovický Budvar. Pivovarnický gigant tam má totiž podíl v jednom z největších pivovarů, kde vyrábí lokální značky, ale i svůj Budweiser v licenci. Budějovický pivovar uspěl až v roce 2006 po devíti letech od podání žádosti.

"Přípravný proces byl velmi dlouhý. Nicméně si myslím, že jsme tím neztratili žádnou obchodní příležitost. V Číně je jedna miliarda lidí, a kdyby každý Číňan vypil jedno pivo, tak nám nebude stačit pivovar," řekl generální ředitel Budvaru Jiří Boček.

Čína je největším pivním trhem od roku 2002. Ještě v roce 2001 se prodalo v USA 231 milionů hektolitrů, Čína měla o čtyři miliony hektolitrů méně. Podle posledních čísel z roku 2005 se spotřebovalo v Číně 308 milionů hl. Nejvíce prodávaným zahraničním pivem je tam podle zástupců Budvaru mexická Corona Extra s 9000 hl.

"Je to skutečně nejdůležitější a nejperspektivnější trh na světě. Pro tuzemské pivovary ale komplikovaný hlavně obrovskými náklady na dopravu, je to přes 12.000 kilometrů, a taky uměním najít odpovídajícího partnera," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Za rok 2007 prodal Budvar 1,253 milionu hektolitrů (hl) piva, meziročně o 8,8 pct víc. Do 53 zemí vyvezl rekordních 586.885 hektolitrů piva, oproti předchozímu roku o šest procent víc. Dominantním trhem je Evropa s 90procentním podílem na celkovém prodeji. Tahouny jsou Německo, Velká Británie, Slovensko, Rakousko a Rusko. Nejvzdálenější exportní destinací budějovického pivovaru je zatím Nový Zéland. Loni začal Budvar vyvážet i do Albánie a Brazílie.

Zdroj: Finanční noviny.cz


V závěru minulého týdne se v Českých Budějovicích uskutečnila degustační soutěž o titul Pivo České republiky 2008, mezi čtyřiačtyřiceti zúčastněnými pivovary z České i Slovenské republiky uspěla i piva Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod.

V anonymním hodnocení mezi 209 vzorky získal Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s., výrobce piva Rebel, tři prestižní ceny, a to jak v tmavém, tak světlém pivu. „Rebel černý získal třetí místo v soutěži Novinářské pivo 2008 a druhé místo v kategorii tmavý ležák. Rebel Originál Premium získal v královské disciplíně světlý ležák Premium třetí místo,“ uvedl Jiří Hušek, ředitel brodského pivovaru.

V tomto roce se jedná už o několikátou cenu pro pivo REBEL

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod je také držitelem titulu Pivovar roku 2008. „Pivo Rebel je už druhým rokem oceňováno na většině prestižních degustačních soutěží a stává se jedním z nejoceňovanějších piv v České republice,“ dodal Jiří Hušek.

Vysokou kvalitou piva Rebel potvrzuje i vývoj odbytu. „Na Vysočině máme z regionálních pivovarů nejvyšší podíl v gastronomii a za první čtvrtletí letošního roku byl odbyt sudového piva nejvyšší za posledních pět let. Oproti minulému roku má v gastronomii havlíčkobrodský pivovar šedesát nových zákazníků. Pro provozovatele hospod a hostinců na Vysočině představuje nabídka piva Rebel významnou konkurenční výhodu. Pivo Rebel vyrábíme klasickou metodou vaření a v ležáckých sklepích zraje šedesát dnů,“ uzavřel Jiří Hušek.

Zdroj: Vysočina-News.cz | Autor: Milan Pilař


Hrabalovský pivovar v Nymburku, ve kterém se vaří Postřižinské pivo, pořádá v sobotu den otevřených dveří. Všichni návštěvníci si prohlédnou, jakou cestu musí pivo urazit, než ho zákazníci dostanou natočené do půllitrů.

„Den otevřených dveří chystáme už poněkolikáté a vždy se do útrob pivovaru přišly podívat celé rodiny. Program jsme proto sestavili tak, aby si rodiče mohli dát v klidu pivo a jejich ratolesti mezitím zabavily soutěže,“ uvedl pracovník pivovaru Zdeněk Zajan.

* Co všechno návštěvníci na letošním dnu otevřených dveří nymburského pivovaru uvidí?

Kromě prohlídky útrob samotného pivovaru jsme pro ně připravili i bohatý doprovodný program. Dopoledne lidem zahrají skupiny Pohoda, Poděbradka a Telegraf, odpoledne se o zábavu postará například David Koller, Kabáti revival, Marcela Holanová nebo skupina Hamleti v čele s Alešem Hámou. V průběhu celého dne se také bude soutěžit o zájezd na Malorku. V pivních soutěžích se utkají někteří fotbalisti pražské Sparty, Slavie, Dukly a Bohemky s účastníky dne otevřených dveří. Ten nejlepší z návštěvníků pak získá slíbený zájezd.

* Jaký program jste přichystali pro děti?

Děti si u nás také zasoutěží, uvidí jízdu parních strojů a plavbu na člunech.

* Jaké ohlasy vzbudil u návštěvníků minulý ročník?

Myslím, že loni si to všichni pořádně užili. Svědčí o tom i fakt, že se v pivovaru v průběhu celého dne vystřídalo přes šest a půl tisíce lidí. Lidé pendlovali po celém areálu a všude bylo plno. Doufám, že ani letos tomu nebude jinak.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Klára Conková


Malé pivovary v kraji se snaží konkurovat těm velkým a to i vtipnými jmény. Pro řadu opravdových pivařů a různých pivních patriotů je jistě dobrou zprávou návrat rýmařovského piva Excelent na pivní scénu.

Jako velký propagátor místního piva se jeví rovněž podnikatel a štramberský patriot Pavel Šmíra. Ten nejenže obnovil pivovar ve Štramberku a vaří Trubače, ale plánuje i malý pivovar v Kozlovicích a rozjíždí malý pivovar s Pivem z Letohrádku ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Zajímavým konkurentem velkých pivovarů v ostravských hospodách je osobitá hospoda Hobit s vlastním pivem Qásek. Mezi malé minipivovary patří i Koníček vařící Ryzáka ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku, jehož sládek jezdí vařit i rýmařovské pivo.

A názvy kopřivnického minipivovaru? Chacharek, Lašský vulkán, Řízek a Uhlo. Jen ochutnat...

Zdroj: MF Dnes.cz


Pivovar podpoří město Kutná Hora

[úterý, 10. červen 2008]

Dnes (30.května 2008) se v historických prostorách kutnohorské radnice uskutečnilo jednání starosty města Ivo Šalátka se zástupci akciové společnosti DRINKS UNION , která vyrábí pivo v pivovaru Kutná Hora. Při této příležitosti podepsali starosta Kutné Hory spolu s generálním ředitelem DRINKS UNION, a.s. Ing.Milanem Schrammem Memorandum o spolupráci na rok 2008.

„Spolupráce probíhá již několik let a my se každoročně scházíme na radnici, spolupráci hodnotíme a uzavíráme memorandum na další rok “, řekl starosta Ivo Šalátek. I letos obě strany navázaly na tradici z minulých let už v lednu a pivovarská společnost již podpořila několik akcí ve městě. „Dnes jsme si společně udělali čas, abychom pana starostu podrobně informovali o našich letošních záměrech.„ prohlásil generální ředitel DRINKS UNION ing. Milan Schramm. Jednání se dále zúčastnil ředitel pivovaru Kutná Hora Jan Hejra a také manažer pro vnější vztahy DRINKS UNIONU a.s. ing.Josef Vejlupek, který spolupráci s městem Kutná Hora zajišťuje. Celková částka, kterou nápojová společnost podpoří sportovní,kulturní a společenský život ve městě činí 800 tisíc korun a oproti loňsku narostla o 30 tisíc.

Z přílohy memoranda vyplývá, že společnost letos podpoří některé již tradiční partnery-ve sportu kopanou,lední hokej, Kutnohorskou laťku, Český pohár horských kol, v kultuře pak Tylovo divadlo, Ortenovu Kutnou Horu či Svatováclavské slavnosti. Mezi nově podpořené aktivity pak patří kuželkáři TJ Sparta Kutná Hora, atletika a florbal SKP Olympia, Kutnohorský festival či Kutnohorská Kocábka.

„Je potěšitelné , že DRINKS UNION přichází každoročně s novými, neotřelými nápady. Letos uspořádali ve své režii Staročeskou zabíjačku v pivovaru a na léto chystají „DIVADLO V PIVOVARU„ pochválil své partnery starosta Šalátek. „Jedná se o originální projekt, kdy profesionální herci v prostorách pivovaru baví návštěvníky divadelním představením, jehož komický děj koresponduje se skutečnou historií pivovaru“ dodal Josef Vejlupek.

Podepsané memorandum má v záhlaví úryvek z POSLÁNÍ SPOLEČNOSTI DRINKS UNION ,a.s. : „…Chceme se podělit o svůj úspěch se všemi příznivci i vně společnosti, podpořit společenský,sportovní a kulturní život ve svém okolí….“

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Budvar zvýšil hrubý zisk o 13 procent

[úterý, 10. červen 2008]

Budějovický Budvar zvýšil loni zisk před zdaněním o 13 procent na 302 milionů korun, výnosy posledního státního pivovaru se zvýšily o osm procent na 2,301 miliardy korun.

"Za lepšími loňskými výsledky stojí zvýšení prodeje, efektivnější řízení nákladů a efektivnější zajištění kurzových rizik proti posilování české koruny," řekl generální ředitel Budvaru Jiří Boček. Nicméně posilující koruna připravila pivovar za poslední dva roky o 80 milionů korun na tržbách. Proti růstu zisku i přidané hodnoty pak podle Bočka působilo také zdražení energií, dalších vstupů a zejména surovin, kdy cena sladu stoupla o 42 procent a chmele o 16 procent.

Budvar byl loni po Plzeňském Prazdroji a Staropramenu třetím největším výrobcem piva a zároveň jeho třetím hlavním exportérem.Za rok 2007 českobudějovický pivovar prodal 1,253 milionu hektolitrů (hl) piva. Zhruba 60 procent budvarského prodeje tvoří světlý ležák, více než třetina připadá na výčepní pivo.

Do 53 zemí Budvar vyvezl rekordních 586.885 hektolitrů piva, oproti předchozímu roku o necelých šest procent víc. Celkový tuzemský vývoz se loni zvýšil o 1,6 procenta na 3,6 milionu hektolitrů. Budvar tak zaujímá šestnáctiprocentní podíl na celkovém domácím exportu.

Budějovický Budvar n.p. zahájil již první kroky k přeměně na akciovou společnost. V půlce května podepsali zástupci ministerstva zemědělství a Budvaru smlouvu s právní kanceláří, která má vypracovat návrh transformace. Poradci mají mimo jiné posoudit, zda Budvar na akciovku vůbec transformovat.

Za nejdůležitější se považuje, jak vyřešit při případné transformaci přechod duševního vlastnictví včetně ochranných známek na novou firmu. Nejcennější položkou bude zřejmě ochranná známka Budweiser Budvar, o kterou vede pivovar ve světě válku s globální trojkou - americkým Anheuser Busch.

Zdroj: E15.cz


Topvar menil riaditeľov

[úterý, 10. červen 2008]

Imricha Havriša vo funkcii generálneho riaditeľa spoločnosti Pivovary Topvar, a.s., Topoľčany vystriedal od júna Paolo Lanzarotti (42). Funkciu novej marketingovej riaditeľky v spoločnosti prevzala Jessica Spence (32).

Foto

Paolo Lanzarotti

Na funkciu generálneho riaditeľa nastupuje z pozície riaditeľa pre obchod a distribúciu v sesterskej spoločnosti Birra Peroni Taliansko. Pred nástupom do SABMilleru zastával pozíciu generálneho riaditeľa v spoločnosti Exxon Mobile v Indii a v Taliansku.

Foto

Jessica Spence

J. Spence pracuje pre SABMiller tri roky a na Slovensko prišla z pozície marketingovej manažérky v SABMiller Rusko, kde zodpovedala za riadenie a rozvoj kľúčových produktových značiek.

Predtým pôsobila ako manažérka medzinárodného rozvoja v marketingovom tíme SABMiller v Londýne. Pred príchodom do SABMilleru zastávala úlohu regionálnej riaditeľky v Leo Burnett Londýn.

Zdroj: ETrend.sk | Foto: Pivovary Topvar


Královský pivovar Krušovice vyvezl poprvé svoje pivo do zahraničí v roce 1997, když prodal cca 15 000 hl na Slovensko, do SRN a do Polska. Od té doby zaznamenává export trvalý růst, v roce 2007 se prodalo ve 30 zemích celého světa již přes 260 000 hl. Nejvíce piva z královského pivovaru putovalo loni do Ruska, Německa a na Slovensko. Krušovice jsou v posledním desetiletí významným českým pivovarem s nejrychleji se rozvíjejícím exportem.

Dobrou pozici si krušovické pivo vydobylo také na skandinávských trzích - ve Švédsku, Dánsku a Finsku. Logickým vyústěním dlouholeté dobré práce krušovických exportérů ve Finsku je nedávný podpis dohody o distribuci se společností Hartwall, která se snaží vedle domácích značek nabídnout svým zákazníkům zajímavá a kvalitní piva ze zahraničí.

"Konzumace piva ve Finsku je na evropském průměru a neočekáváme, že by se nějak rapidně zvýšila. Naší ambicí není zvyšovat objem, ale umožnit konzumentům ochutnat něco nového a přispět k budování pivní kultury ve Finsku," říká Yrjö Närhinen, ředitel společnosti Hartwall. "Krušovické pivo z České republiky je u nás dobře známé a Finové si kvalitní piva této značky oblíbili. Je pro nás velkým potěšením, že můžeme právě piva této značky počínaje rokem 2008 zahrnout do našeho portfolia."

Od této spolupráce si hodně slibují také krušovičtí exportéři. "Díky skvělé distribuci, logistice společnosti Hartwall a také díky prostředkům, které vynakládá na prodej a propagaci dovážených piv, se nyní stanou krušovická piva dostupná všem spotřebitelům ve Finsku ještě ve větší míře, než tomu bylo doposud. Předpokládáme, že prodej krušovického piva v této skandinávské zemi v nebližších letech výrazně vzroste," konstatuje ředitel exportu Kamil Krakeš.

V roce 2007 vyvezl krušovický pivovar do Finska celkem 2 539 hl. Portfolio společnosti Hartwall bude nabízet dvě krušovická piva – tmavé pivo Krušovice Černé, které je už několik roků nejexportovanějším tmavým českým pivem, a speciální světlé výčepní pivo Mušketýr. Finští příznivci českých piv z královského pivovaru si je budou moci dopřát v půllitrových plechovkách a lahvích, v restauracích se bude čepovat z třicetilitrových sudů. Krušovičtí exportéři odhadují růst prodeje ve Finsku v letošním roce nejméně o 100 %.

Zdroj: Podnikatel.cz


«« « Strana 948 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI