Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Pivovar zatím neprodávají

[pondělí, 26. květen 2008]

O pivovar v Náchodě, který je jako jediný pivovar v České republice stoprocentně ve vlastnictví města, mají zájem kupci. Radu města o tom informoval předseda představenstva Pavel Nývlt.

Se všemi potenciálními kupci bylo jednáno standardně s výzvou, aby předložili konkrétní nabídku.

Zdroj: Právo.cz


Začíná sezona pivních slavností

[pondělí, 26. květen 2008]

České pivovary v letošním roce chystají pro veřejnost více než sto kulturních akcí, kterých by se mohlo zúčastnit až 700.000 lidí. Uvedli to zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Sezona pivních slavností potrvá do října. Návštěvníci na nich mohou ochutnat úplně nová piva, vyrobená speciálně pro tuto příležitost. Součástí slavností bývají i dny otevřených dveří. “Zároveň díky možnosti ochutnat různá piva i prohlédnout si výrobní prostory pivovarů mají tyto akce i významný marketingový potenciál,” řekl ředitel svazu Jan Veselý.

Součástí slavností bývají i koncerty, nabídka krajových specialit a různé soutěže. Podle Veselého ale již vymizely soutěže o největšího pijáka piva. “Nechceme lidi vybízet k nezřízenému pití,” řekl Veselý. Naopak stále více lidí na podobných akcích pije nealkoholické pivo. To je podle Veselého ostatně i důvodem stoupající obliby pivních festivalů. “Jsme z výrobců alkoholických nápojů jediní, kdo může nabídnout plnohodnotný nealkoholický substitut,” vysvětlil Veselý

Novinkou poslední doby je podle Veselého to, že pivní slavnosti začínají kromě pivovarů pořádat i některá města. V Praze se například koncem května uskuteční první ročník pivního festivalu, jehož pořadatelé očekávají až 100.000 návštěvníků. Pražský festival by se podle organizátorů měl svojí atmosférou přiblížit německému Oktoberfestu.

Stále oblíbenější jsou také exkurze do pivovarských muzeí, do kterých rádi zavítají i zahraniční turisté. Například do muzea Plzeňského Prazdroje loni s cestovní kanceláří přijelo přes 180.000 turistů, Budvar jich uvítal 50.000.

Zdroj: 1000 webů.com


Pivo Excelent opět teče proudem

[sobota, 24. květen 2008]

Vařit pivo v malém a zkoušet konkurovat zavedeným značkám s mamutí reklamou, to chce velkou dávku fandovství pro tento národní nápoj Čechů.

Vposledních letech přibyly v kraji malé pivovary, které začaly vařit vlastní druhy piva. A tento týden se po třech letech pauzy znovu začalo točit i pivo Excelent v Rýmařově.

Malý pivovar a hotel, který od devadesátých let do roku 2005 vařil vlastní pivo, se znovu rozjel poté, co podnik i s hotelem koupila akciová společnost Pátá stavební. Ta najala sládka a vaří pivo pro svou restauraci v hotelu.

Pivo se v Rýmařově vařilo od 17. století, v minulém století ale kapitulovalo kvůli konkurenci Zámeckého pivovaru v nedalekých Janovicích. Pivo se značkou Excelent se v Rýmařově začalo vařit v roce 1995.

Od roku 2001 do roku 2005 pak vařili pivo bývalí nájemci hotelu, město se ale na sklonku roku 2004 rozhodlo malý pivovar prodat.

Rýmařov musel odkoupit pivovar poté, co v devadesátých letech opavská firma nejprve pivovar zadlužila a poté zkrachovala. Město poté zprvu vařilo pivo samo, ale v roce 2001 pronajalo pivovar nájemci.

Ten ale nakonec nevydržel pivo vařit a v roce 2005 ohlásil konec pivovaru, který v posledních třech letech fungoval v Rýmařově už jen jako hotel a restaurace a měl na čepu běžná piva zavedených českých značek.

Zdroj: MF Dnes.cz


Rýmařov opět vaří pivo

[sobota, 24. květen 2008]

Štamgasti v Rýmařově, návštěvníci Jeseníků a vůbec vyznavači piva z malých pivovarů jistě při té zprávě zaplesají.

Pivovar v hotelu Excelent v Rýmařově začal po třech letech opět vařit stejnojmenné vlastní pivo a obnovil ve městě tradici vaření piva, sahající do roku 1662.

Přitom se před třemi lety zdálo, že jednomu z mála malých pivovarů v Moravskoslezském kraji nadobro zazvonila hrana. Dnes už Excelent opět vaří pivo a ve středu mohli jeho návštěvníci poprvé vyzkoušet výsledky snahy nových majitelů.

Pivovar zatím bude pokrývat poptávku své restaurace Restaurace v hotelu Excelent točí prozatím dvě vlastní piva - jedenáctistupňový světlý ležák a polotmavý třináctistupňový speciál. Točí se přímo z tanků umístěných v několik set let starém sklepě, a to samozřejmě v nefiltrovaném a nepasterizovaném stavu.

„Snažili jsme se také dát pivovaru novější podobu, má novou fasádu a střechu, pokoje prochází postupnou rekonstrukcí,“ říká Roman Vepřek, předseda představenstva akciové společnosti Pátá stavební cz, která obnovila činnost pivovaru.

Pivovar se bude zatím snažit hlavně pokrýt poptávku po novém pivu ve své restauraci. Jednou týdně pro ni sládek vaří dvacet hektolitrů světlého a dvacet hektolitrů tmavého piva. Sládka si rýmařovský pivovar „půjčuje“ z minipivovaru U koníčka ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. „Dnes je docela těžké nalézt dobrého sládka. K ruce mu je ale vždy jeden náš člověk, který musí trvale dohlížet na všechny další procesy, které uvařením nové dávky startují. Zejména jde o důsledné hlídání teplot při kvašení a následném zrání,“ říká Roman Vepřek.

Říká, že nečeká od pivovaru žádné obrovské zázraky. „Pouze jsme chtěli znovu pivovar uvést do chodu, protože návštěvníci hotelu a restaurace stále doufali, že se tady zase jednou bude vlastní pivo čepovat. Také nechceme jen pořád poslouchat, co to je a jak se dělá turistický ruch, ale chtěli jsme obnovením povovaru k rozvoji cestovního ruchu přispět,“ říká Roman Vepřek s tím, že už mu přišly první sms od lidí, kteří vítají návrat piva Excelent v Rýmařově.

Majitel: O změně zavedeného názvu jsme ani neuvažovali Pivovar Excelent v Rýmařově si v době své první obnovené existence od devadesátých let minulého století do roku 2005 vydobyl renomé, a proto noví majitelé ani neuvažovali o změně názvu piva a hotelu. „Možná se jen změnilo to, že podnik dnes má asi polovinu zaměstnanců, kteří v pivovaru pracovali v minulosti,“ říká Roman Vepřek.

Restaurace Excelent bude mít na čepu šest piv, z toho tři by byla piva vlastní a lidé by je měli vnímat jako jakýsi stálý a příjemný pivařský stánek. „Několikrát v roce nabídku piv oživíme o zvláštní speciály. Rovněž vzdáleně zvažujeme projekt pivních lázní, ale to je zatím moc vzdálená budoucnost,“ říká předseda představenstva společnosti Pátá stavební cz, která by ráda využila kapacitu pivovaru v plném rozsahu, což představuje ročně až pět tisíc hektolitrů piva Excelent.

Zdroj: MF Dnes.cz


Pivo teče proudem na pražském holešovickém Výstavišti, kde včera začal Pivní festival. Ochutnat zde můžete třicet druhů piv, připravte se ale na průvan v peněžence. Ceny nejsou právě lidové. Organizátoři však přišli na způsob, jak zařídit, aby vás méně »bolely«. Na festivalu se totiž neplatí českými korunami. Ty si musíte u vchodu vyměnit za »pivní tolary«, za které si budete kupovat jídlo, pití i suvenýry. Nejdříve ale z peněženky musíte vytáhnout 120 korun za vstupenku.

Foto

Všechna piva stojí jeden tolar, což zní docela hezky. Návštěvník pak snadno zapomene, že hodnota jednoho tolaru je 39 korun. „Cenu jsme stanovili tak, aby piva nebyla neúměrně drahá, ale zároveň tak, abychom se vyhnuli nějakým excesům. Nestojíme o návštěvníky, kteří se opijí a budou dělat problémy. Chceme přilákat gurmány, kteří si přijdou vychutnat tři čtyři piva,“ vysvětlil ředitel festivalu Jan Hübner.

Jednotná cena všech druhů piv je podle něho strategie. „Je to prostě jednodušší a přehlednější.“

Otevřeno na Pivním festivalu je od 12 do 24 hodin. Akce potrvá deset dní. Návštěvníci si mohou posedět ve stanech s celkem deseti tisíci místy, nebo na zahrádce dlouhé 200 metrů. Kromě piva se bude podávat i víno a míchané koktejly. Na festival můžete přijít i se svým psím miláčkem.

Zdroj a foto: Aha Online.cz


Belgický pivovarnický gigant InBev, který v Česku vlastní mimo jiné značku Staropramen, chce údajně koupit svého amerického rivala Anheuser Busch. Podle serveru listu Financial Times, který s informací přišel, za něj chce nabídnout 46 miliard dolarů (731 miliard Kč).

InBev, který je druhým největším producentem piva na světě, se k informacím serveru nechtěl vyjádřit. Zástupce Anheuser Busch se listu nepovedlo zastihnout.

InBev podle Financial Times uvažuje o nabídce 65 dolarů na akcii americké skupiny. Jestliže Američané odmítnou přátelská jednání, chtějí se Belgičané s nabídkou obrátit přímo na akcionáře.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Mezi nejznámější značky skupiny patří Stella Artois nebo Hoegaarden. V Česku vlastní značky Staropramen, Ostravar a Braník. V Česku Belgičané prodávají také značky. Drží tak přibližně patnáct procent trhu.

Anheuser-Busch je největší americký producent piva, který vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser.

Zdroj: iDnes.cz


Hola, pivo volá!

[pátek, 23. květen 2008]

Sada tipů a výletních triků pro rozšíření chuťových senzací, tvarování těla sladem a zvláčnění psychiky chmelem. Pojďte na pivo!

Začneme letošní největší pivní akcí - Českým pivním festivalem v Praze. Při pokusu o „český Oktoberfest“ bude na Výstavišti Holešovice otevřen rozlehlý areál určený výhradně pivu. Setká se zde několik desítek českých pivních značek. Zastoupeni budou ti největší i pivovary z řad trpajzlíků. Vstupné činí 120,- Kč, na místě pak nafasujete speciální „degustační“ půllitr a pivní tolary á 39,- Kč. Ano hádáte správně, na místě budete místo penězi platit kulatými žetonky! ;) Bude to zatím asi největší experiment v poznávání české pivní kultury. Určitě se přijďte zapojit a vyspravit obraz českého pivomilníka vlastním tělem! ;)

Úplně malinkatá ale neméně zajímavá akce probíhá až do konce týdne v Pivovarském klubu. Kromě stálé nabídky jejich vlastního mikro-pivovaru a jedněch z nejlepších vepřových kolen v Praze, tam budou představovat polská piva! Přijďte co nejdříve, polské moky se budou podávat do vyčerpání zásob.

Pokud byste polské speciály minuli, chuť si můžete spravit v obchůdku s bezkonkurenčně nejlepší nabídkou piva v Praze - v Pivní Galerii. Majitel se právě teď vrátil z pivního veletrhu v Belgii, takže můžete počítat s přídělem exkluzivních novinek, které v Bille nebo v Tesku určitě neuvidíte. Pivní bohatství desítky malých českých pivovarů jako na dlani. Doporučuji!

Za malými pivovary v Praze dokonce ani nemusíte jezdit daleko, máme jich tady hned několik. Některé restaurace na nich dokonce staví celý koncept. Pivovar v Dětenicích na první pohled trošku ustupuje velezábavné taškařici se středověkou kuchyní, přesto ale funguje. A dokonce i vaří - pivo lásky! ;)

Novoměstský pivovar patří do kategorie velkých pubů v centru města, zaměřených mimo jiné i na turisty. Pokud vám ve sbírce chybí jejich kvasnicový světlý ležák, neváhejte. U Fleků je to podobné, jen s tím že mají ležák flekovský. U Medvídků mají prý zase nejmenší restaurační pivovar v Česku. čepují sice Budvar, ale můžete tam sehnat jejich výjimečné a spíše dárkové X-Beer.

Nejvýše položený pražský pivovar je Klášterní pivovar Strahov. Tamní Sv. Norbert bývá ve dvou základních variantách - jantarový a tmavý. Sezonně se navíc připravují pivní speciály, pšeničné pivo i speciální světlá a polotmavá pivka! Většina nefiltrovaná, takže kromě vitaminu P také pěkně „nabouchaná“opravdovým vitamin B. Mezi služby pivovaru patří možnost prohlídky pivovaru a hlavně najmutí harmonikáře!!! ;) Poslední a můj nejoblíbenější je Pivovar Richter u Bulovky. Nabídka piv tam pěkně rotuje, takže musíte vždy po vstupu zaostřit na křídou umatlanou tabuli. Pro jejich lehký a úplně ovocný světlý ležák bych dokázal vraždit. Tak je dobrý!

A pokud speciálům neholdujete a výtvorům odvážných nadšenců nedáváte šanci, možná vás osloví nový druh pivní zábavy který razí série pivních barů The Pub. Čepuje se v nich sice jen „obyčejné“ Plzeňské, to hlavní ale spočívá v tom jak se pivo čepuje. V celém tomto řetězci si totiž pivko můžete načepovat sami! Většina stolů je totiž vybavena samoobslužnými pípami s displejem, obsluha a čepování je tedy plně na vás. Mašinka pouze počítá konzumaci v litrech, jinak nejste vůbec omezeni. Naopak. Nadměrnou konzumaci ještě podporují velkoplošné projekce s počtem vypitých piv podle stolů!

Zdroj: PrageOut.cz


Milovníci chmelového moku o víkendu zamíří do Štramberku

Zdejší městský pivovar má třetí narozeniny a zve na oslavy na náměstí. „Tradiční domácí kvasnicové pivo Trubač a švestkový pivní speciál potečou proudem,“ lákají pořadatelé z Infocentra Relax v podhůří Beskyd a přibližují další dění, které v minulosti přilákalo stovky lidí z širokého okolí. Se sklenicí piva či třeba s limonádou si velcí i malí vychutnají program na pódiu. Kdo vystoupí? V sobotu například známý Šuba Duba Band, kapela Docuku a hlavní hvězda dne, Banjo Band Ivana Mládka. V neděli náměstí rozezní písně slavné švédské formace ABBA v podání ABBA revival -Popstars, představí se i imitátor Bohuš či divadlo Pod věží. Děti pobaví pivovarský klaun, dospělí si zase budou moct vyzkoušet načepovat pivo na jeden zátah. Program v sobotu i neděli potrvá od 11 do 18 hodin.

Zdroj: MF Dnes.cz


Pivo se ve Vysokém Mýtě nevaří už přes půl století, přesto lidé ve městě založili sdružení, které bojuje za zachování pivovaru. Chtějí zachránit budovu, která dotváří siluetu města.

„Jsme znepokojeni současnou situací, kdy hrozí demolice všech objektů areálu,“ píše občanské sdružení Pivovar Kujebák v petici, pod kterou v těchto dnech sbírá podpisy.

Areál bývalého pivovaru patří soukromé firmě, která tam chce postavit bytové domy. Lidé ze sdružení se obávají, že město tím přijde o výraznou historickou stavbu. „V Evropě je dnes trend takové unikátní technické stavby zachovat. Jako patriot nechci, abychom o tu naši přišli,“ říká Augustin Andrle, který je jedním ze členů sdružení. Podle něj už petici podepsalo tisíc obyvatel Vysokého Mýta. Petice apeluje na to, aby památkáři prohlásili pivovar za kulturní památku.

Podle sdružení lze na rekonstrukci budovy získat peníze od zahraničních sponzorů, z evropských nebo norských fondů, které obnovu industriálních památek podporují.

Město se před lety pokoušelo pivovar koupit, ale v dražbě neuspělo. Areál pak získala soukromá firma. Dnes objekt vlastní společnost Bytový komplex Nový pivovar spjatá s pardubickou developerskou firmou EMG Group. Vybudovat tam chce novou část města s obytnými bloky.

Podle jednatelky společnosti Nový pivovar Jany Chalupkové nezmizí výrazná budova z města úplně. „Jednou z hlavních myšlenek konceptu zástavby území je zachování věže bývalého pivovaru s navazující hmotou, která se v případě, že to bude z hlediska stavebně-technického možné, stane dominantou území,“ uvedla Chalupková. Dodala, že objekt dlouho nikdo neudržoval a dnes je v havarijním stavu.

To, že je pivovar na spadnutí, je prý mylný názor. „Objekt je po statické stránce ve velmi dobrém stavu bez zjevných poruch,“ tvrdí statik Karel Škeřík.

Zdroj: MF Dnes.cz


Evropská unie by mohla již za dva měsíce chránit název České pivo. Jak totiž v rozhovoru pro Aktuálně potvrdil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPAS) Jan Veselý, proti registraci tohoto názvu se do současné doby neozvala žádná členská země EU.

Podle evropských pravidel přitom činí lhůta pro námitky půl roku od zveřejnění návrhu na registraci v Úředním věstníku Evropské Komise.

"Žádost byla zveřejněna letos 21. ledna, 21. červencem tedy končí možnost protestů. Zatím nemáme žádnou zprávu o tom, že by někdo nějakou připomínku uplatnil a nevím ani o žádných drbech o tom, že by se nějaký protest proti registraci chystal," uvedl Veselý.

Důvodem je podle jeho slov skutečnost, že odborné problémy spojené s registrací názvu České pivo byly vyřešeny v minulosti. Námitky proti registraci také obvykle zaznívají nedlouho po zveřejnění žádosti v Úředním věstníku. Od té doby ale už uplynuly čtyři měsíce.

ČSPAS usiluje o registraci názvu České pivo od doby vstupu naší země do EU. Specifika tohoto nápoje jsou přitom podle ČSPAS dána použitými výrobními technologiemi, půdními podmínkami pro surovinové zdroje, výběrem odrůd schválených pro výrobu a navíc je možnost registrace vymezena geograficky a nekopíruje hranice ČR.

Ne každé pivo bude "české"

Uvedené ochranné označení se tak nebude týkat všech piv vyrobených na území ČR, ale jen takových, která budou používat v žádosti popisovaný technologický postup a splní všechny podmínky identity Českého piva. Název například nebude možné použít v případě levných nízkoalkoholických piv, ale ani v případě speciálních piv s obsahem alkoholu nad šest procent.

Jak přitom již dříve konstatoval první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč, pivovary splňující podmínky výroby mohou po definitivním schválení žádosti používat chráněné zeměpisné označení „České pivo" na svých výrobcích. To usnadní orientaci našich, ale i zahraničních spotřebitelů.

Název „České pivo" by se mohl teoreticky na etiketách piv objevit již od letošního července. „Ochrana bude platit od okamžiku, kdy uběhne lhůta pro připomínky. Oficiální doklad o uznání ochrany ale budeme mít zřejmě k dispozici až koncem roku," uvedl Veselý.

České pivo nebude jediným chráněným názvem tohoto typu v EU. Unie již v současné době chrání názvy jako Bavorské pivo, Brémské pivo nebo Lucemburské pivo. „Proto nevidíme důvod, proč by nemělo existovat také ochranné označení České pivo, zdůrazňuje Veselý.

Zdroj: Aktualne.cz | Autor: Petr Havel


Agentúry Istropolitana D'arcy a Mayer/McCann Erickson vyšli víťazne z tohtoročného súboja o najefektívnešiu domácu reklamu Effie Slovakia. Podľa výsledkov súťaže, ktoré dnes zverejnil Klub reklamných agentúr Slovenska, si odniesla Istropolitana hneď tri ocenenia - dve strieborné a jedno bronzové a McCannu sa ušla jediná udelená Zlatá Effie.

McCann dostal najvyššie ocenenie za kampaň "Maxifľaša" pre pivo Corgoň spoločnosti Heineken Slovensko. Istropolitana zas uspela s vytvorením a komunikáciou značky Magio pre Slovak Telekom a virálnym videom "Fun rádio sa ospravedlňuje", v ktorom moderátori Adela a Sajfa vysvetľujú, že to v Rannej šou Fun rádia prepískli s humorom.



České pivovary vyvezly v prvním čtvrtletí téměř 800.000 hektolitrů piva, export tak meziročně vzrostl o deset procent. Prodej na domácím trhu naopak klesl o více než dvě procenta na 3,38 milionu hektolitrů. Celkový výstav tak meziročně zůstal prakticky na stejné úrovni. Uvedl to dnes předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Pokles domácích prodejů způsobilo chladné počasí, dodal.

Pokles tuzemského prodeje se týkal jen sudového piva, prodeje lahvového piva se udržely na stejné úrovni.

Veselý dále řekl, že letošní dubnové prodeje meziročně vzrostly díky počasí o pět procent. Pivovary tak plně dohnaly pokles prodejů z prvního čtvrtletí.

Více než třetinu piva čeští výrobci vyvezli do Německa, kde jeho prodej v prvním čtvrtletí stoupl o deset procent. Vývoz na Slovensko vzrostl meziročně o pětinu, do Ruska o více než třetinu.

Nealkoholického piva se za první čtvrtletí prodalo téměř o 40 procent více. Toto pivo ale tvoří pouze zlomek trhu, na celkových prodejích se podílí asi dvěma procenty. Naprostá většina tuzemského nealkoholického piva se prodá na českém trhu, jen nepatrná část se vyváží na Slovensko.

V Česku je v současnosti 48 průmyslových pivovarů. Sedm největších z nich uvaří 84 procent českého piva. Jedničkou na trhu je Plzeňský Prazdroj, který zaujímá téměř padesátiprocentní podíl. Jeho celkový roční prodej tvořil v roce 2007 přes deset milionů hektolitrů piva, exportuje do více než 55 zemí. Kromě Velkopopovického Kozla mezi jeho značky patří Pilsner Urquell, Gambrinus nebo Radegast.

Zdroj: Finance.cz


Tradiční Pivofest letos oslaví své páté narozeniny. Na akci se v polovině června na Krakonošově náměstí v Trutnově každoročně prezentuje několik pivovarů a doprovází ji pestrý kulturní program za účasti několika tisíc návštěvníků. Ten letošní jubilejní Pivofest bude opravdu jak se patří slavnostní. V sobotu 14. června se na náměstí potkají například pivovary Krakonoš, Primátor, Bon, Gambrinus, Pilsner Urquell, Svijany, Radegast, Bernard, Pernštejn a Guinness. Návštěvníky čeká spousta stánků s různými dobrotami, loutkové divadlo, bohatá tombola se zahraničními zájezdy a pochopitelně koncerty. Na pódiu vystoupí Benjaming band, Cémur Šámur, High Fever, K2, Klapeto, AC/DC revival, Petr Kolář a Jaroslav Uhlíř. Součástí Pivofestu navíc letos bude sraz automobilových veteránů. A protože organizátoři Pivofestu podporují kulturní dění v regionu, 10 Kč z každé prodané vstupenky poputuje na sbírku na výstavbu nového trutnovského divadla. Kompletní program najdete na www.pivofest.cz.

Zdroj: Pivofest | Autor: Daniel Šafr


Hrabalovo pivo ještě chutnější

[čtvrtek, 22. květen 2008]

Pivovar Nymburk, který je známý výrobou především vyhlášeného Postřižinského piva (Doktorova 8°, Pepinova desítka, Francinův ležák, Zlatovar, Bogan aj.), uvedl v těchto dnech do provozu zcela novou technologii chlazení piva. Instalováním nerezových rozvodů se zvýšila rychlost a účinnost hlavního kvašení piva, přičemž řízení průběhu celého kvasného procesu bylo plně automatizováno. Správnou teplotu kvašení piva v každé kádi, která by se měla pohybovat okolo 10 °C, neustále sleduje a koriguje prostřednictvím elektronických teploměrů řídicí počítač. Plně automatizovaná kontrola průběhu hlavního kvašení tak eliminuje možná technická a lidská pochybení. Výsledkem bude nejen zvýšení standardizace výroby Postřižinského piva, ale zároveň ještě chutnější pivo, protože stejnoměrnější proces kvašení příznivě ovlivní jeho výslednou kvalitu. Pořizovací náklady nové technologie dosáhly celkové výše 2,5 milionu korun.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského piva


Ústavní soud definitivně zamítl stížnost bývalého drobného akcionáře pivovaru Staropramen, který protestoval proti takzvanému vytěsnění svého majetkového podílu. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Soudci stížnost odmítli s tím, že zákon upravující vytěsňování drobných akcionářů není protiústavní.

Valná hromada společnosti Pivovary Staropramen schválila záměr majoritního akcionáře, firmy Interbrew Central European Holding, vykoupit akcie drobných podílníků v roce 2005. Za cenný papír v nominální hodnotě 25 korun dostali akcionáři částku 41 korun. Návrhy na vyšší ceny ze strany drobných akcionářů valná hromada zamítla.

Někteří drobní vlastníci však se zvoleným postupem nesouhlasili a případ dali k soudu. "Soudy neposkytly ochranu jeho vlastnického práva, i když vlastnictví k cenným papírům nikdy pozbýt nechtěl, jde o naprostou zvůli," uvedli právníci muže ve stížnosti k Ústavnímu soudu. Podle nich došlo k porušení práva na spravedlivý proces.

Podle rozhodnutí ústavních soudců minoritní akcionáři mají malý podíl na strategickém rozhodování společností a mohou firmy i zatěžovat, poznamenává server. Soudci však zároveň připustili, že mohou existovat případy, kdy by byli malí akcionáři poškozeni. "Například v případě stanovení nepřiměřené ceny akcií," uvedl senát Ústavního soudu vedený soudkyní Michaelou Židlickou.

Pivovary Staropramen jsou druhým největším producentem piva v České republice a druhým největším domácím exportérem pěnivého moku. Na domácím trhu mají zhruba patnáctiprocentní podíl, značku Staropramen vyvážejí do 30 zemí světa. Firma je součástí skupiny InBev, největšího světového producenta piva. Pivovary loni více než zdvojnásobily zisk na 578,4 milionů korun oproti 231,3 milionům korun v roce 2006. Výkony firmy meziročně vzrostly z 3,56 miliardy korun na 3,75 miliardy korun.

Zdroj: Finanční noviny.cz


V roce 1991 si ve staré dacii dojel koupit pivovar a devět let nato se Stanislav Bernard stal českou pivovarnickou osobností století. Jak učitelský synek, elektroinženýr z Opavy, až v Humpolci ke štěstí přišel, vypráví příběh značky Bernard. Značky, jíž dal své jméno charizmatický muž s kudrnami.

Jste učebnicový příklad toho, jak v Česku uspět. Lichotí vám to?

Nemyslím, že by mi to lichotilo. Někdy mívám takový zvláštní, schizofrenní pocit, jako bych se na sebe díval zvenčí, když něco takového slyším. Jako by nebyla řeč o mně. Přijde mi to, jako bych se díval na film.

Může to být dobrá motivace k výkonu, ale i podnět k tomu, říct si: Fajn, to mi stačí...

Jsou situace, kdy je člověk unavený a říká si: Co dál? Ale jsem přesvědčený, že si každý může za všechno sám, sám si věci ohlídá a nakonec i zařídí. Vnější vliv - ať pozitivní nebo negativní - samozřejmě existuje, ale vlastně je nakonec dobrý jen jako berlička, výmluva. Abychom mohli přežít, musíme pro to něco sami udělat. A tady v Česku se najde spousta lidí, kteří jsou přesvědčeni o tom, že pro to, aby mohli žít, je tady stát. Ten se o ně má postarat. To celé je zvrácená myšlenka. Jsem přesvědčen, že člověk by si měl v sobě udržovat primární radost z toho, že on sám udělal něco pro to, aby se mu dařilo. A stát je tady jen proto, aby pomohl při skutečných problémech, jako je postižení, vážná nemoc a podobně.

Byl jste jistě nejednou v situaci, kdy se z dobrého příkladu mohl stát špatný. Míváte často možnost podlehnout nabídkám, uplácet, manipulovat, lhát?

Nebyl jsem mockrát v takové situaci. Neříkám, že nikdy, ale třeba teď, když se ptáte, mě nenapadá jediný konkrétní příklad, kdy jsem v takové situaci byl. Myslím si, že tyhle věci nepřitahuji.

Takže ty "příležitosti" přitahují jen lidé určitého typu?

Jistě. Každý člověk vysílá určité signály.

A jak to, že právě vy nevysíláte nějaké korupční signály?

Nevím. Mně ty věci vadí, a proto je zřejmě nepřitahuji. Víte co, já se chci mít dobře, chci mít maximální možný zisk. Chci, aby moje firma byla úspěšná, slavná, silná, aby ji lidi obdivovali. Ale plně si uvědomuji, že aby taková mohla být, musíme se o to zasloužit především my sami. To, že bychom se někde s někým domluvili na něčem nestandardním, by možná přineslo i nějakou velkou výhodu. Na druhé straně, co by to udělalo s mou motivací? Co by to udělalo s motivací našich lidí? Podvod je vždy jen podvod, i když ho třeba pozlatíte.

Jste vlastenec?

Jsem vlastenec, ale ne absolutní. Rád bych byl hrdý na to, že se tady něco daří, ale těch příležitostí zatím moc není. Není to jen o hokeji či fotbalu.

Na co tedy například nejste hrdý?

Na takové to malé čecháčkovství. Závistivost, malost, nedržení slova, hulvátství. To jsou věci, na kterých je patrná historie, která k nám byla velmi nepříznivá. Vadí mi to, že uplynulých čtyřicet let před revolucí pootočilo vnímání lidí. Řada z nich není schopna vnímat skutečné hodnoty a za vším velkým vidí podraz. Příkladem jsou bratři Mašínovi, kteří se podle mě prostě postavili absolutnímu teroru se zbraní v ruce. Byli prakticky ve válce a neustále jim šlo o život. Spousta lidí je má za sprosté vrahy, ale pro mě jsou hrdinové. Celá jejich rodina. Každý člověk má přece plné právo postavit se zlu. A to, co tady tehdy panovalo, byl prachsprostý teror, kdy metody KSČ a StB byly v podstatě horší než metody gestapa, protože ty spousty politických vražd a zničených životů organizovali lidé z vlastního národa.

Byl jste porevolučním místopředsedou tehdejšího okresního národního výrobu v Opavě, teď jste zas humpoleckým zastupitelem. Daří se vám v komunální politice?

Já nevím, co to je "daří se mi". Ve srovnání s tím politickým angažmá v Opavě teď v Humpolci trochu opadla euforie. Na druhou stranu musím říct, že tady dnes nevedeme zásadní spory, že opozice je tu bez ohledu na dres konstruktivní. Panuje tady korektní situace a to mě těší. Daří se hlasovat tak, že věci jdou kupředu.

V čem se vám nedaří?

Jsou věci, které mi nejsou blízké už od školy. Dejme tomu organická chemie. Ty šílené vzorce, to jsem nikdy nepochopil...

Pro člověka, který prodává pivo, by zrovna tohle mohl být handicap...

Můj společník vystudoval kvasnou chemii, to on pivo vaří. Já mám silnoproudou elektrotechniku a pivo prodávám. On vaří výborné pivo a já se ho snažím léta co nejlépe propagovat, prodávat a vymýšlet nové směry a inovace.

Tuhle vaši roli ale pozvolna přebírá syn Filip, že?

Prodej a ekonomiku teď řídí Filip. Je to veliká úleva. Je vynikající systematik a má výsledky i tam, kde já prostor neviděl. Já jsem kreativní, mám nápady, ale to je jen část úspěchu. Nedávno jsme si dělali pojmenování rolí v pracovním týmu. Já jsem "inovátor".

Spoluvlastníte rodinný pivovar, takže pracujete s nejbližšími příbuznými. Co takový typ firmy obnáší?

Rodinná firma znamená přístup - filozofii. Uvození solidnosti, kvality, zvláštního zacházení. Pracuje tu řada lidí z rodiny mé i mého společníka. Vyjadřuje to fakt, že to chceme dělat poctivě.

Panuje u vás novodobá zkušenost: Chceš-li způsobit rodinný rozvrat, zaměstnej příbuzného?

Je to velmi složité. V práci potřebujete mít jasno, výsledky, odpovědnost, spolupráci. Rodinné vztahy jsou založeny na emocích. V rodinné vazbě se vždycky vystavujete riziku, že když profesní požadavky nebudou odpovídat schopnostem, členu rodiny se to bude velmi těžko říkat. Pokud bych snad měl někomu něco poradit, pak to, že je třeba velmi dobře vážit, jestli do byznysu rodinné vztahy tahat.

Máte se pořád stejně rádi? Jako kdysi?

Určitě ano. Naše vztahy procházejí stresem, vyvíjejí se různě, ale základ je zdravý. Ačkoli pořád bezmračno není.

Vaše cesta k rodinnému pivovaru je trochu jako kus od Tyla. Stařičká dacia jednoho rána odváží tři kamarády, Vávru, Šmejkala a Bernarda, ze Slezska na Vysočinu, aby tam koupili ruinu pivovaru... Čí byla ta dacia?

Ta patnáct let stará dacia byla v té době už moje. Jeli jsme v ní vydražit pivovar. Spočítali jsme si to, přijeli jsme a koupili ho.

To zní příliš jednoduše i na Tyla...

Ono to takhle jednoduché bylo. Já si myslím, že za většinou věcí na světě není nic složitého, všechno má poměrně jasné příčiny a důsledky. Jít do takového projektu od nás tenkrát nebyla odvaha, měli jsme obrovskou motivaci - mluvíme o roce 1991. Když máte motivaci, věci fungují, a to úplně jinak, než když motivace není. To není rozdíl deset, dvacet, padesát procent, to je rozdíl v tisících procent.

Vaše jméno Bernard si vysloveně říkalo o to, aby se s ním něco podniklo. Napadlo vás někdy v době před pivovarem, že je samo o sobě dobrý produkt?

Když jsme vymýšleli značku, tři večery jsme se dohadovali a jeden ze společníků jen tak plácl "Bernard". Pak následovala krátká diskuse, kdy jsem se ujišťoval, že naše pivo bude opravdu tak dobré, abych se pod něj s klidem podepsal. Vávra mi tenkrát řekl, že právě takové hodlá vařit. A když jsme pak uvážili, že Bernard se nemusí překládat do dalších jazyků, bylo rozhodnuto.

Ti, kteří znali v jedenadevadesátém humpolecký pivovar, o vás mluvili jako o třech bláznech a dávali vám rok...

Jak jsem už říkal, měli jsme obrovskou motivaci. Těmi strašnými podmínkami jsme se do značné míry bavili. Měli jsme chuť konečně něco dokázat, protože najednou tu byla ta možnost. Byli jsme entuziasté.

A na tom to stálo?

Kdyby to stálo jenom na nadšení, asi by to nestačilo. Jsem sice inovátor, ale zároveň usměrňovač, musím mít představu výsledku. Takhle to bylo: motivace společníka Vávry byla konečně uvařit vlastní výborné pivo ve vlastním pivovaru, to je sen každého sládka. Moje motivace byla udělat z pivovaru něco výjimečného, něco, co si lidé užijí. Třetí z nás, stavbař Ruda Šmejkal, tady lítal, nadšeně vymýšlel, stavěl. Takže: motivace, zkušenosti, částečná předvídavost a zdánlivě paradoxně zábava.

Když jste pivovar rozběhl, začal jste veřejně vystupovat jako Don Quijote. Proslul jste bojem proti velkým pivovarům a uplácení hospodských. Váš boj dodnes neustal, a přece víte, že ho nemůžete vyhrát, ne?

Já bojuji proti konkrétním věcem, které se mi nelíbí a nepřijdou mi fér. Bojoval jsem proti neprávoplatné fúzi mezi Radegastem a Prazdrojem. Bojoval jsem proti statisícovým "reklamním" sumám - fakticky úplatkům - pro hospodské za to, že změní značku piva. Nemohl jsem ten boj vyhrát, to je asi fakt, ale když cítím, že mám pravdu, jdu za tím. Aspoň se o něco snažím, než se smířím s realitou. V tomhle jsem asi blázen. Ale dává to smysl.

Spát na podlaze rozbourané fabriky na pivo na karimatce, drhnout špínu z kachlíků - to pak pivo chutná. Ale chutná pak i vlastní pivo, nezhořkne?

Ne. Nikdy jsem si moc nelámal hlavu se spaním na karimatkách a jiným nepohodlím.

Dům jste si postavil až za deset let přespávání v pivovaru, po ubytovnách, u kamarádů na podlaze. Je aspoň dost velký, honosný a luxusní po tom všem?

Je stylově funkcionalistický, vlastně jednoduchý. Nemám v něm například dodnes obrazy. Jednak není čas si nějaké vybrat a navíc se pořád nemohu rozhodnout, co se mi vlastně líbí a co ne. Máme v domě bazén a saunu, což je pro mě důležitá věc. Dneska ráno jsem půl hodiny plaval, abych si vyčistil hlavu.

Jinými slovy, líčíte relativně luxusní vilu...

Ani nevím. Je tam velký prostor a je to krásný dům. Ale jestli je luxusní, to nevím. Nemáme sice kuchyň za padesát tisíc, ale ani za milion. Navíc ještě nějaké roky budu platit hypotéku.

Jak chutná sláva z billboardů a reklam?

Já to vlastně moc nevnímám. Lidi vás prostě potkají a zaznamenají, že vás už někde viděli. Cítím, že mě poznávají. Je to příjemné, když se daří. Když se nedaří, je to naopak.

Napadlo vás někdy, že jste charizmatický?

No, všichni mi to říkají. Sám sebe těžko hodnotím. Vždycky jsem třeba cítil, že některým věcem rozumím, dokážu je pochopit. Ale charizma, to musí rozpoznat okolí. Taky už jsem o sobě slyšel, že jsem legenda. A když jsem to uslyšel, tak jsem se nejdřív zhrozil a pak se tomu musel smát.

To charizma podtrhují vaše vlasy, ty už jsou v podstatě legendární. Uvědomujete si to?

Vy mě týráte... Já spíš myslím, že výraznější jsou moje zuby. Před lety jsem podstoupil výměnu chrupu, měl jsem parodontózu. Šest hodin jsem se kroutil na zubařském křesle, takže spíš bych věnoval pozornost zubům, abych to trochu odlehčil.

Nevím, jak se zuby, ale s vlasy vědomě pracujete. Co vaše holá hlava na pivní lahvi?

To je pravda. Když mi to poprvé kreativní ředitel reklamní agentury ukázal, řekl jsem mu, že se zbláznil. Že vypadám jako šílenec. Pak se mi to rozleželo v hlavě a převážil význam vtipu nad skutečností, jak na lahvi vypadám.

Máte nějakou svoji pravdu o penězích?

Peníze lidi nekazí, kazí je vlastní blbost. Peníze jsou potřeba. Je jich třeba dost.

Vy jich máte dost?

Půjčky na spotřební zboží nebo na dárky si brát nemusím. Ale to bych mimochodem stejně nikdy nedělal. Když si půjčuji, pak na firmu a půjčka se musí zhodnotit. Díky svému podílu v pivovaru jsem bohatý člověk, ale soukromé peníze mi jen prostě umožňují normálně fungovat, platit hypotéku, jet na dovolenou. Když to tedy shrnu, nemám peněz dost na to, abych se o ně nemusel starat. Ale ostatně, kdo má? I ten nejbohatší člověk se o ně musí starat.

Ale od té staré dacie jste už na hony daleko...

Jezdím BMW pětkovou řadou. Utrácím za to, co je potřeba, a za to, co mi přináší nějakou radost. Nejvíc jsem dal za dům a ten byl potřeba. Potřebuji také nějaké peníze na sportovní oblečení, lyže, na cestu k moři, na dárky. A takhle utracených peněz nelituji.

Litujete vůbec něčeho?

Nelituju. Má smysl něčeho litovat zpětně? Změníte tím něco? Je třeba dívat se dopředu.

Nemluvíte nikdy o prohrách, o tom, o co jste přišel. Celý váš život je výhra?

Prohra to není. Měli jsme problémy - ne chvíli, ale léta jsme je měli. Dneska na stagnujícím trhu rosteme o 25 procent, to je přece neuvěřitelné. Na druhou stranu to stojí spousty peněz. Sladovnický ječmen skokově podražil o sto procent, to je naše základní surovina, řešíme jako momentálně všechny pivovary problém ziskovosti... Tím chci naznačit, že můj příběh není růžová success story, je to boj a úspěch není zadarmo. Přišel jsem o poklid a o řadu běžných malých radostí, musím si občas připomínat, že není jen pivovar, ale taky dobrá knížka, muzika...

Jak řídíte lidi?

Nerad. Upřímně, řízení lidí není moje hobby. Jsem schopen se nadchnout a nakazit jiné. Ale snažím se řízení delegovat. Tým je základ. Znáte to, teprve z odlišností vznikají ty nejlepší věci.

Kdybyste přijel do dvora vašeho pivovaru v lamborghini, byla by to provokace?

Přijíždím do dvora už nějakých dvanáct let v BMW. To, zvlášť na začátku, taky vypadalo asi jinak než dneska. Chtěl jsem mít spolehlivé, bezpečné, ale taky dobré auto, protože mě to baví. Možná to někoho štve, ale provokace to není. Prostě rád řídím dobrá, silná a bezpečná auta.

Máte nějaké další nadstandardní libůstky?

Auto není libůstka, když v něm za sedmnáct let objedete více než dvacetkrát zeměkouli. Mám jedny hodinky Rada. Dávno jsem si říkal, že bych si chtěl koupit kvalitní, pěkné hodinky. Kupoval jsem si je takhle dvanáct roků. Až když jsem uviděl tyhle, investoval jsem do nich. Libůstka pro mě jsou sporty, kamarádi, vtipná společnost.

Voda někdy stojí v restauraci víc než pivo. Nevadí vám, že pivo je v podstatě takový lidový nápoj?

Pivo u nás má kvuli předrevolučním desetiletím poškozený image. Ale zrovna my jsme jednou ze tří značek, které míří nejvýš. Prazdroj, Budvar a Bernard. Naše pivo není levný produkt. Pivo Bernard s patentním uzávěrem je dokonce nejdražší pivo na českém trhu. A fakt, že se prodává v takových cenových relacích, mi dělá radost. Znamená to, že to funguje, že má hodnotu. V případě naší značky prostě neplatí to, co jste řekla. Podívejte se na naše značkové sklenice, značkové bedny, kvalitní lahve. Je to poctivé pivo.

Co uděláte, až budete mít hotovo?

Půjdu se oběsit. To myslím vážně. Pokud má někdo hotovo, nemá proč žít. Já budu mít vždycky co dělat, doufám. Teď jsem se třeba rozhodl, že budu kandidovat do Senátu.

Možná to znamená, že cítíte, že tady už máte hotovo...

Hotovo ne. Ani náhodou. Moje role "inovátora" v pivovaru se dá zastat i vedle práce senátora.

Takže budete Bernarda ideově zastřešovat, ale pracovat v Senátu

Ano. Ale, na druhou stranu si uvědomuji, co je dnešní česká politika zač.

Tak proč to děláte?

Víte, já si myslím, že Česká republika má proklatě na víc, než kam dneska dosahuje. Když si představím, že před válkou jsme patřili mezi deset nejvyspělejších zemí světa a na konci socialistické éry jsme prakticky spadli mezi rozvojové země, jsem stoprocentně přesvědčen, že kdyby se tu nastavily dobře podmínky, můžeme jít dopředu pětkrát rychleji, než jdeme. Možná desetkrát rychleji. Tuhle vizi mám a chci se pokusit k tomu přispět. I když vůbec nevím, jestli budu úspěšný. Když jsem kupoval ruinu pivovaru, taky jsem to nevěděl.

Ale pravděpodobně přijde okamžik, kdy už nebudete moct. Přece neumřete v Senátu ani v pivovaru, že ne?

Podívejte, mám skleník, v něm ředkvičky a rajčata. Denně se na ně jdu podívat, ale maximálně na pár minut. Ukousal bych se tam nudou. Tohle nevidím jako svoji budoucnost. Člověk má být rád za to, že může pořád něco dělat. Jsem přesvědčen o tom, že najdu motivaci v tom, co budu moct dělat, a budu se snažit dělat to dobře. Víte, napadlo mě nedávno, že je škoda, že člověk umře moudrý.

Jak to myslíte?

No, že když člověk zestárne a konečně zmoudří, záhy umře. Jediná cesta je předávat tu moudrost dál, aby po něm něco zůstalo. Znám řadu lidí, je jim osmdesát, lyžují, podnikají, žijí. A pak znám řadu třicetiletých důchodců. A jsme zase u motivace. A u zneužívání sociálního systému, u toho, že v lidech tady není zakotveno rozhodnutí postarat se sami o sebe.

Ale tohle už asi budete říkat v Senátu

Ano. Tohle budu kromě jiného říkat v Senátu, to se tam ale musím nejdříve dostat.

Stanislav Bernard

Foto

se narodil roku 1955 v Opavě. Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. Pracoval jako vedoucí oddělení zlepšovacích návrhů v krajském ředitelství Prioru, poté ve společnosti Textil Ostrava jako vedoucí technického provozu. Po revoluci se na čas stal komunálním politikem v Opavě. V roce 1991 za vypůjčených 50 milionů v aukci vydražil spolu se dvěma kamarády zkrachovalý humpolecký pivovar. Devět let nato byl zvolen pivovarskou osobností století za prosazení diferencované spotřební daně pro malé nezávislé pivovary a brand manažerem ČR. Je ženatý, má dceru a syna. Manželka a syn dnes pracují v rodinném pivovaru Bernard v Humpolci.

Můj svět

Oblíbené místo: Háj ve Slezsku

Zamilované jídlo: Dobrá ryba, dobrý guláš, dobrý řízek; cokoli dobrého

Moje hudba: Od Beatles přes No Name po U2

Moje kniha: Zatím dobrý od Jana Nováka

Oblíbená herečka: Sandra Bullock

Zdroj a foto: iHNed.cz | Autor: Pavlína Wolfová


Český pivní festival 2008 se uskuteční ve dnech 23. května až 1. června na Výstavišti v Praze-Holešovicích a půjde patrně o největší akci svého druhu v u nás.

Český pivní festival se bude snažit představit produkci domácích pivovarů co možná největšímu počtu tuzemských a zahraničních návštěvníků. "Prezentovat se budou výhradně české značky, žádná importovaná piva," říká Jan Hübner, ředitel pořádající společnosti. Součástí desetidenní akce bude také přehlídka české gastronomie, lahůdek a místních specialit. Návštěvníci budou moci ochutnat to nejlepší od českých sládků, vinařů, řezníků, uzenářů, pekařů a cukrářů. Na jídelním lístku se objeví utopenci, grilovaná kolena, šunka od kosti, ale třeba i taková specialita, jakou je rožněný býk, a spousta dalších dobrot.

Festival bude koncipován jako obrovská restaurace s plnou obsluhou, jídelním lístkem plným specialit a kapacitou 10.000 míst k sezení ve velkoprostorových stanech a v zastřešených zahrádkách. Otevřeno bude denně od 12.00 do 24.00 a obsluhu bude zajišťovat 300 dívek a chlapců v krojích. Pivo se bude podávat ve skleněných džbáncích.

Připraven je bohatý kulturní program

Každý den bude na pódiích ve stanech probíhat prezentace jednotlivých hejtmanství spojená s vystoupeními různých folklorních souborů z Čech a Moravy. Denní program na centrálním pódiu vždy zakončí koncerty populárních českých skupin a interpretů. Návštěvníci se mohou těšit na Kamila Střihavku, skupiny Peha, Sto zvířat, Laura a její tygři nebo Báru Basikovou a Michala Pavlíčka. Zábavný program je koncipován pro celou rodinu včetně atrakcí pro ty nejmenší. Vstupné pro dospělé je 120 korun, rodinné stojí 240 korun. Děti do výšky 135 cm, držitelé průkazů ZTP a důchodci neplatí vůbec. Ke každé vstupence na festival se získává volný vstup do multikina Palace Cinemas. Pořadatelé očekávají, že Český pivní festival Praha 2008 navštíví 150 až 200 tisíc lidí.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Zdeňka Lepešková


Kombinace piva a dálkového pochodu, to je už více než desetileté spojení s názvem Pivovarská čtvrtka, kterou pořádá tuto sobotu pivovar Holba Hanušovice. Pivovarská čtvrtka je ojedinělou akcí v rámci celé České republiky, na které se každoročně sejde na tisíc lidí.

Pořadatelé očekávají, že po loňském rekordu v počtu účastníků padne rekord i letos. „Snažíme se lidem přinést sportovní vyžití a zábavu, ale taky podpořit jejich vztah k přírodě Jeseníků, kterou je třeba chránit,“ uvedl výkonný ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Pro dospělé je dálkový pochod spojen také s pitím, jak jinak než piva.

Svou kondici si turisté otestují na čtyřech různě dlouhých trasách dlouhých deset až osmadvacet kilometrů. Startovat mohou mezi osmou až desátou hodinou, buď od večerky v budově zvané Hokejka v Šumperku (22 km), z Králík (22 km) nebo od pivovaru z Hanušovic (10 a 28 km).

Účastníci dostanou mapu tras i s dalším programem a slosovatelnou vstupenkou. V tombole potom mohou vyhrát zajímavé ceny. Tou první je nákup sportovního zboží v hodnotě pět tisíc korun.

Cíl pochodu přírodou Jeseníků je přímo v hanušovickém pivovaru, kde pořadatelé připravují pro účastníky posezení s bluegrassovou kapelou Campanula. Startovné je symbolické. Pro dospělé třicet a pro děti patnáct korun.

Zdroj: MF Dnes.cz


Společnost Pivovary Staropramen loni více než zdvojnásobila zisk na 578,4 milionu korun oproti 231,3 milionu korun v roce 2006. Výkony firmy meziročně vzrostly z 3,56 miliardy korun na 3,75 miliardy korun. Vyplývá to z dnes zveřejněné pozvánky na valnou hromadu společnosti.

Nejvíce se dařilo značce Staropramen

Celkové prodeje Pivovarů Staropramen za rok 2007 (bez zahraniční licenční výroby) činily 3,24 milionu hektolitrů piva, což představuje meziroční nárůst o 5,9 % a jedná se o nejvyšší prodeje v historii společnosti. Na růstu prodaných objemů se výrazně podílel export, který byl rovněž rekordní.

V Česku loni společnost prodala 2,55 milionu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 4,7 procenta více. Prodej v zahraničí společnost zvýšila na 1,54 milionu hektolitrů piva. Nejlépe si vedla značka Staropramen.

Zdroj: iDnes.cz


O tom, jaké „letní“ pivo bude vyrábět pivovar Louny, rozhodnou samotní pivaři. Pivovar totiž na veřejné degustaci, která se uskuteční 22. května od 15:00 v lounské restauraci U Somola, představí tři druhy svěžího „letního“ piva. „Samotní spotřebitelé, mezi kterými nebudou chybět osobnosti města, zástupci Strany přátel piva Louny, novináři, ale také návštěvníci restaurace, rozhodnou, který druh piva jim nejlépe chutná. Náš pivovar pak bude vyrábět právě toto vybrané pivo,“ řekla manažerka značky Daniela Klančíková. Pivovar Louny je součástí skupiny Drinks Union.

Svěží „letní“ pivo bude pomáhat především pro doplnění tekutin a minerálních látek v letním horkém období. Pivovar jej začne prodávat v červnu. „Jeho nižší obsah alkoholu předurčuje toto pivo jako vhodný nápoj třeba při práci na zahrádce nebo po rekreačním sportu,“ doplnil technolog Drinks Union Ondřej Koucký, který bude veřejnou degustaci řídit. Pivovar pro degustaci uvařil tři varianty tohoto piva, doplnil Koucký.

K ochutnávání připravil pivovar také pšeničné pivo, které je na českém trhu ojedinělé. „Také u tohoto piva bychom konečnou chuťovou podobu měli přizpůsobit výsledku veřejné degustace,“ doplnila Daniela Klančíková.

Lounský pivovar se v rámci skupiny Drinks Union, která sdružuje ještě pivovary Zlatopramen, Březňák a Kutná Hora, stává specialistou na speciální piva. Již na začátku roku připravil extra hořký ležák 16°, následoval kvasnicový ležák v dubnu a v květnu přišel pivovar s polotmavým májovým speciálem 13°.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


«« « Strana 952 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI