Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Radegast den 2007 – Nošovické hry

[úterý, 21. srpen 2007]

Radegast vás zve na tradiční slavnost pivovaru Radegast v Nošovicích, která se koná 15. září. Čekají vás hned čtyři hudebně-zábavné scény, spousta soutěží a speciální pivo, jehož název si můžete v naší anketě sami vybrat. Program začíná už v deset hodin dopoledne a před desátou večerní se rozhodně nekončí! Na místo se navíc můžete vydat historickým vlakem.

Na hlavní hudební scéně se můžete těšit třeba na legendární Katapult, Kamila Střihavku a Leaders, Maxim Turbulence, Pavla Nováka nebo Gábu al Dhábu. Na pódiu „oddechové“ scény zase užijete spousty zábavy. Objeví se zpívající právník Ivo Jahelka i další baviči: duo Josef Alois Náhlovský a Josef Mladý nebo slovenský komik a vypravěč Ander z Košíc.

Silné zastoupení má tentokrát i adrenalinová část Nošovických her. Předvedou se vám mistři světa v U-rampě všech možných disciplín a mnozí další borci ovládající nejrůznější kola a kolečka.

O Šampionovi Nošovických her pro rok 2007 se zase rozhodne na Soutěžní scéně. Přijďte poměřit svou sílu, obratnost, zručnost, výdrž, inteligenci a rychlost v originálním víceboji s ostatními milovníky piva Radegast. Nebo se přijďte jen tak pobavit, jestli máte rádi netradiční disciplíny či zábavu ve sportovním duchu.

Neobvyklé atrakce a ceny na vás čekají i v oblíbeném Radegastově městečku zábavy. Zhlédnout můžete navíc i pokus o překonání světového rekordu v podání mnohonásobného siláka René Golem Richtera nebo exhibici cirkusového provazochodce Emanuela Berouska. Na vše přitom budou dohlížet moderátoři Sabotáže České televize – Tobi a Vladimír.

Přijďte si užít Radegast den do Nošovic, nebo ještě lépe – nechte se svézt speciálním parním vlakem! Vstup na akci je tradičně zdarma. (Web Radegast)


Se sudem, který se podle organizátorů vzepřel vůli boha Radegasta a nechtěl být vypit, bojovali účastníci letošního ročníku akce, nazvané Radegasův Rej. Organizátoři vyzvali partu dobrovolníků, aby odnesli sud z Pusteven k oblíbené soše pohanského boha na cestě na Radhošť.

Parta dobrovolníků vyrazila s plným sudem piva o hmotnosti třiceti litrů, tedy šedesáti půllitrů. Všichni z nich přijali za svůj trochu dětinský příběh sudu. U sochy Radegasta měli boha požádat o pomoc. „Ten nakonec rozhodl, že neposlušný sud je třeba okamžitě vypít a to těmi, kteří jej v rozmarném beskydském počasí k soše přinesli,“ sdělil Pavel Sobol agentury, která zastupuje nošovický pivovar.

Odměnou tahačům piva bylo, že si mohli celý sud dole za odměnu vypít. Zástupci pivovaru Radegast žertem řekli, že v dalších ročnících se zátěž bude zvyšovat a účastníci ponesou k soše padesátilitrový sud.

Zcela jinou roli hrály pivní sudy na druhé části Radegastova Reje, která se konala v Ostravě na Černé louce. Proslulá bubenická formace Jumping Drums je použila jako součást svého vybavení. „Ostravou tak duněly nejen bubny, ale i pět prázdných sudů značky Radegast. Své vystoupení navíc skupina doplnila o vzývání boha Radegasta,“ sdělil pracovník mediální agentury Pavel Sobol.

Letošní Radegastův Rej proběhl tradičně souběžně na Pustevnách a v Ostravě. S horskou částí si pohrálo počasí, ale i přes jeho rozmary si na Pustevny našlo cestu více než dva a půl tisíce lidí. Největším tahákem byly na poutním místě kapely Mňága a Žďorp a Jablkoň. Odpolednímu a večernímu programu v Ostravě dominovaly slovenská kapela Peha a známá pardubická kapela Ready Kirken. Doplňkový program a pivo přilákalo na Černou louku přes čtyři tisíce návštěvníků. (MF Dnes)


Lipnický pivovar rozšíří výrobu

[úterý, 21. srpen 2007]

Hrubou stavbu už má objekt, v němž najde v příštím roce zázemí minipivovar v Lipníku nad Bečvou. Nejmenší pivovar v přerovském regionu svůj provoz zahájil už před třemi lety. Výčepní pivo dosud vaří ve stísněných prostorách v blízkosti lipnického náměstí. Příští rok však rozjede výrobu v nové budově s větší varnou, která pivovaru umožní rozšíření výroby i sortimentu.

„V současné době vaříme jedenáctistupňové nefiltrované pivo s názvem Lipnický ležák a o Vánocích a Velikonocích třináctistupňový polotmavý speciál zvaný Lipnický ležák sváteční,“ upřesnil Radek Sekanina, jeden z majitelů Prvního soukromého pivovaru společenského, jehož název připomíná jeden z prvních lipnických pivovarů, založený v roce 1886.

Majitelé současného pivovaru tak před třemi lety navázali na pivovarskou tradici, která ve městě vyhasla před devadesáti lety. „Chtěli jsme tuto tradici obnovit,“ vysvětlil i za Pavla Adámka, s nímž pivovar vlastní, Radek Sekanina.

Foto

Nový pivovar se v současné době staví zhruba dvě stě metrů od místa, kde se v minulosti vařil pěnivý mok. „Po přestěhování do nových prostor plánujeme rozšíření výroby. Dnes máme roční výstav piva kolem jednoho sta hektolitrů, do budoucna bychom chtěli produkovat až tři tisíce hektolitrů. Po našem pivu je totiž momentálně taková poptávka, že ji nemůžeme uspokojit,“ řekl Radek Sekanina.

Majitelé lipnického pivovaru počítají v nových prostorách také s rozšířením sortimentu. „Chtěli bychom začít s výrobou dvanáctistupňového ležáku světlého i tmavého,“ doplnil Sekanina.

Zda budou majitelé v budoucnu stáčet i do lahví, to prý ukáže až čas. „Na tento záměr bychom potřebovali novou výrobní linku, a to je otázka velkých investic. Už rozjetí nové provozovny nás bude stát určitý obnos, neboť musíme zakoupit novou varnu a také technologii. Naše další nabídka pro zákazníky se proto bude odvíjet od toho, jak budeme v budoucnu prosperovat,“ vysvětlil Radek Sekanina. (Hranický deník)


Tuto sobotu budou mít Přerované i všichni návštěvníci možnost ochutnat nejlepší guláše v České republice a zapít je nejlepšími pivy na Moravě.

Na přerovském výstavišti totiž proběhne již 3. Mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů a současně svátek piva. U desítky šenků se bude čepovat nejen Zubr, Holba a Litovel, ale také slovenský Steiger a pro chuťové zpestření budou k mání i míchané pivní nápoje.

Nejlidovější stravu, kterou guláš zřejmě je, pasoval na úroveň soutěžního pokrmu otec projektu a mistr kuchařského umění Luděk Bil z přerovského kuchařského studia. Každý ze soutěžících kuchařů bude mít k dispozici malý kotlík s uzavřeným ohništěm. Soutěžní guláš budou muset zvládnout za pět hodin, jiná omezení prakticky neexistují. Maso a ingredience na přípravu guláše nejsou předepsány, takže záleží na fantazii a osobních zkušenostech každého účastníka. Kolem poledne bude příprava zhruba 30 druhů gulášů ukončena a připravena k prodeji, aby jejich kvality mohli posoudit také návštěvníci.

Všem příznivcům dobrého guláše i piva od 14.00 hodin zahrají kapely Mothers Follow Chairs, Confession a nakonec i O5 a Radeček. Nebudou chybět ani pivní soutěže a bohatá tombola. Hlavní cenou je výbava pro víkendovou párty s přáteli, kterou věnuje pivovar Zubr. (Web Zubr)


Je jedním z mála lidí, kteří mají každodenní pití alkoholu v popisu práce. Už třináct let se stará o kvalitu brněnského piva Starobrno, a evidentně se mu to daří. Petr Hauskrecht je vrchní sládek a manažer pivovaru v jedné osobě. „Jeho“ zlatavého moku vypijí milovníci piva přes osm set tisíc hektolitrů ročně. „Pivo je směs stovek různých chutí, a já je musím umět rozpoznat. Trénuji své chuťové pohárky, učím se poznávat a zlepšovat,“ říká s očividnou radostí pražský rodák, který má pivovarnictví v rodině.

I když jako malý kluk nesnášel typickou vůni vařícího se piva, po vojně se mu slad, chmel, kvasinky a další přísady staly osudné. „Dnes už je to koníček, do kterého jsem se zamiloval. Piva se člověk nikdy nepřepije a ta vůně je pro mne fetiš,“ směje se osmačtyřicetiletý Hauskrecht. Denně nachodí po areálu pivovaru desítky kilometrů, když kontroluje zaměstnance při práci.

„Tím to ale nekončí. Pak se proberu úkoly, vyřídím poštu, prostuduji nové projekty, objedu restaurace, kde naše pivo čepují a vrhnu se na degustaci,“ vyjmenovává vrchní sládek své povinnosti. Pivo ale nezkouší z běžných půllitrových sklenic. „Jsou na to speciální malé skleničky, podobné těm, které se používají při degustaci vína,“ vysvětluje Hauskrecht.

Nejvíc napilno je v pivovaru v létě. S rostoucí teplotou totiž roste i spotřeba piva. „V sezoně musíme vařit nonstop,“ říká Hauskrecht. Podle něj se spotřeba piva v Brně stále zvyšuje. „Těší mě to,“ konstatuje sládek. (Brněnský deník)


Nová cyklotrasa spojuje dva pivovary

[pondělí, 20. srpen 2007]

Na šedesátikilometrovou cyklotrasu z Oslavan na Brněnsku do Dalešic na Třebíčsku vyrazí poprvé slavnostně cyklisté už dnes.

K přestřižení pásky dojde v 10 hodin na nádvoří oslavanského zámku. Jedná se v pořadí už o čtvrtou tematickou cyklotrasu v regionu na rozhraní Vysočiny a jižní Moravy. Všechny mají společný start i cíl v Oslavanech a jsou součástí projektu turistického značení, které vzniká v mikroregionech v rámci partnerství se Skupinou ČEZ.

Energetická trasa spojuje Oslavany s Jadernou elektrárnou Dukovany, Templářská vede údolími řek Oslavy a Jihlavy a Hornická vede po stopách kamenouhelných dolů na Rosicko-Oslavansku.

Nově otevíraná Pivovarská trasa je zajímavá tím, že spojuje dva pivovary a dvě muzea. Pivovar v Oslavanech, kde se vaří kvasnicové pivo, připravil na tuto akci speciální patnáctistupňové pivo Velmistr, které se obvykle vaří pouze jednou do roka na vánoční svátky.

Zájemci budou mít možnost navštívit i zajímavé expozice na zámku. Jsou tady k vidění zajímavé exponáty v muzeu hornictví a energetiky, ale také stařičké radiopřijímače, televizory a domácí spotřebiče z minulého století.

Prudký sešup k hrázi Dalešické přehrady

Trasa je pro cyklisty náročná, vede údolím řeky Oslavy, u Mohelna se vyšplhá na Zelený kopec, který je nejvyšším bodem v okolí, a je na něm známá rozhledna Babylon.

Následuje prudký sešup k hrázi Dalešické přehrady a pak už je to jen necelých osm kilometrů do pivovaru Dalešice, známého hlavně díky filmu Postřižiny. Tady je kromě piva připravena prohlídka muzea rakousko-uherského pivovarnictví a tento víkend také instalování prací dřevořezbářů, kteří jsou tady na mezinárodním sympoziu.

Cesta zpátky do Oslavan je také dost náročná, vede údolím řeky Jihlavy, přes Mohelenskou hadcovou step a šplhá se na další přírodní památku Biskoupský kopeček.

Celá trasa se dá rozdělit na dvě přibližně třicetikilometrové etapy. Stojí za to si vše dobře prohlédnout a přenocovat buď v Oslavanech nabo v Dalešicích. I cyklisté řidiči pak mohou bez obav o bodovou ztrátu ochutnat různé druhy piva na obou koncích trasy. (MF Dnes)


Město bude bez slavností piva

[pondělí, 20. srpen 2007]

Vyškovský pivovar letos neuspořádá tradiční oslavy. Hlavním problémem jsou vysoké náklady, které by si akce vyžádala. Řadu let byli nejen Vyškované zvyklí na srpnové pivovarské slavnosti. Letos se jich však nedočkají. Přestože už podnik zveřejnil program, krátce před jejím uskutečněním akci zrušil.

„Požádal jsem bývalého ředitele Piňose a obchodní oddělení, aby se organizování ujali. Ale ti mi předložili rozpočet, který vedení pivovaru považovalo za příliš vysoký,“ vysvětlil ředitel vyškovského pivovaru Zdeněk Řehák. Proto se rozhodl jednat s agenturou, která již v minulosti zajišťovala slavnosti, aby snížila náklady. „Dohoda s pořádající společností ale nebyla možná ani po třech jednáních. Proto jsme se v představenstvu rozhodli, že uspořádáme alespoň menší akci v neděli dvanáctého srpna,“ uvedl Řehák.

Ale zaměstnanci pivovaru s tím podle něj nesouhlasili. Také proto a zároveň kvůli ztrátovosti posledních dvou ročníků se podnik rozhodl, že slavnosti letos nebudou. Řediteli se však tato situace příliš nelíbí. Názor jeho předchůdce Jiřího Piňose, za něhož se oslavy konaly každoročně, se redakci nepodařílo získat. „Nemám právo současnou situaci komentovat. Informace může dávat pouze současný ředitel,“ prohlásil Piňos. Zato obyvatelé se svými postoji netajili. (Vyškovský deník)


Nový penzion v pivovaru

[pondělí, 20. srpen 2007]

Pivovar Černá Hora navazuje na své pestré aktivity týkající se cestovního ruchu. Minulý rok pivovar společně s městem Olešnice otevřel Hotel Závrší v Olešnici. Letos bude nabídnuta turistům další ubytovací kapacita - Pivovarský penzion v Černé Hoře. Na místě bývalé myslivny těsně vedle pivovaru vznikl během posledních několika měsíců příjemný penzion pro 35 návštěvníků. Pokoje jsou koncipovány po pěti, šesti lůžkách a mají vlastní sociální zařízení. Ve velice kvalitním prostředí naleznou, nejen cyklisté, velice kvalitní a levné přenocování. Vše se ještě dolaďuje a připravuje se slavnostní otevření, nicméně již dnes si můžete rezervovat ubytovnání na adrese: sladovna@pivovarch.cz nebo na telefonním čísle 603 271 540. (Web Černá Hora)


Do Dalešic se sjedou řezbáři

[neděle, 19. srpen 2007]

Mezinárodní sochařské symposium bude zahájeno v pivovaru v Dalešicích v pondělí 20. srpna. Řezbáři, kteří se sem na týden sjedou, budou tvořit na téma Hračky naší Kačky. Řezbáři z Česka, Litvy a Slovenska vytvoří na nádvoří pivovaru houpačky a prolézačky, které poslouží dětem na hraní poblíž nového hotelu v areálu pivovaru.

V Dalešicích dosud proběhla dvě symposia. Řezbáři zde tvořili na téma Duše a dušičky, Lavice a lavičky a Kříže a křížky. Vzniklá umělecká díla jsou umístěna na nádvoří a v zahradě pivovaru, známého z filmových Postřižin. Pivovarskou zahradu dosud zdobí dřevěný oltář, na nádvoří jsou umístěny lavičky, kříže doplňují okolní krajinu.

Pivo se v dalešickém pivovaru vaří od roku 2003, kdy se zrenovovaný pivovar otevřel veřejnosti. Funguje tam museum rakousko-uherského pivovarnictví s technickými exponáty. (Regionalist)


Legendární československý komentátor Karol Polák, jehož hlas zná mnoho sportovních fanoušků v České republice, navštívil v úterý 21. srpna Havlíčkův Brod v rámci třetího ročníku Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského.

Během své návštěvy se setkal s hokejovými legendami Jaroslavem Holíkem a Jiřím Suchým, ale také novinářem Aloisem Svobodou, s nímž se setkal na řadě vrcholných sportovních akcí.

Na závěr svého pobytu ochutnal pivo Rebel a v pivovarském hostinci se podepsal na zeď vedle významných osobností, které restauraci navštívily. (Web Rebel)


Konsolidovaný zisk Rodinného pivovaru Bernard a Sladovny Bernard v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o sedm procent na 5,9 milionu korun. Konsolidované provozní výnosy se zvýšily o 8,3 procenta na 164 milionů korun. Informovala o tom firma.

Pivovar Bernard za šest měsíců prodal 73 000 hektolitrů piva, což byl meziroční nárůst o 6,4 procenta. "Již čtvrtý měsíc po sobě máme absolutně rekordní výstavy," uvedl spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. V tuzemsku se přitom odbyt pivovaru za pololetí zvedl o 5,3 procenta na 63 595 hektolitrů. "Hlavním strůjcem úspěchu na domácím trhu je uvedení nealkoholického piva Bernard Free a Bernard Free Jantar," podotkl Bernard. Prodej v zahraničí pivovar meziročně zvýšil o 14,3 procenta na 9 448 hektolitrů. Celoroční produkce by letos podle odhadu měla o něco přesáhnout 150 000 hektolitrů proti loňským 140 000 hektolitrům. (iHNed)


Se spolumajitelem humpoleckého pivovaru o »čisté hlavě« a spojení s »ďáblem«. Kdyby nepřišla listopadová revoluce, zůstal by asi úředníkem. Po roce 1989 zase zkoušel zprivatizovat třeba pekárnu.

Dnes ho většina lidí zná jako chlapíka, který dal své jméno pivu - Stanislav Bernard, spolumajitel stejnojmenného humpoleckého pivovaru: "Původně mi vůbec nešlo o pivo. Chtěl jsem prostě začít podnikat, nebýt jen nadosmrti zaměstnancem."

V roce 1991 vydražil pivovar za pětkrát vyšší cenu, než měl účetní hodnotu. A začal dělat pivo pod úplně novým jménem. Zpočátku ho hospodští vyháněli ze dveří, protože předchozí humpolecké pivo mělo strašlivou pověst.

Přesto tvrdí, že to nikdy nechtěl vzdát. "Byla to vlastně krásná doba. Překonávat překážky pro mě byla vzpruha," vzpomíná Bernard. Šéfové velkých pivovarů mu tehdy prorokovali, že nemůže v pivní zemi přežít.

"Po zkušenostech, které mám teď, musím říct, že jejich úvaha měla racionální základ," směje se spolumajitel dnes prosperujícího pivovaru. Letos za půl roku jako jeden z mála malých výrobců rostl, a to o šest procent, a prodal přes 73 tisíc hektolitrů piva.

Do Humpolce s kamarádem

Bernard od začátku šel svou cestou a často zvedal žluč konkurentům, protože si tvořil vlastní pravidla. Na vaření dobrého piva má kamaráda a dodnes společníka Josefa Vávru, který Bernarda do Humpolce přivedl. A to ze severní Moravy, odkud přivezl i první várku piva, aby nový pivovar měl vlastně co prodávat. Nedlouho po rozjezdu firmy se na dálnici jako první objevily billboardy s reklamou na jeho pivo.

Tehdy se ještě velcí konkurenti Bernardovi smáli.

"Pojmenovat produkt po sobě a pak ještě vsadit vlastní obličej je riziko vždy," říká kreativní ředitel Mark BBDO Martin Charvát s tím, že to ale jinak je jeden z nejstarších principů propagace. Dnes ho využívají třeba i řezníci Novák a syn.

"Když to ovšem vyjde, je to o to větší zisk. Jemu se to podařilo perfektně. Je pozitivně vnímán veřejností. Zároveň se umocňuje vnímání značky, kdekoliv pan Bernard vystoupí. Pokud mě paměť neklame, u zrodu byli tři kolegové, vybrali Bernarda a udělali dobře," dodává Charvát.

Pivo ve sněmovně

Bernard ve tvoření vlastních pravidel šel pořád dál. Chystalo se spojení velkých pivovarů Radegastu a Plzeňského Prazdroje, pražský Staropramen ovládl v devadesátých letech britský Bass. Malé pivovary hledaly způsoby, jak přežít.

Bernard proto založil Svaz malých a nezávislých pivovarů a stal se jeho tváří. Média ho měla ráda, protože mluvil otevřeně, srozumitelně a nebál se říkat, co si myslí. Díky tomu bylo v televizi a novinách skoro "přebernardováno".

Vydupal ze země zákon, který poskytl malým pivovarům daňové úlevy. Podpořil ho i prezident Václav Havel. Zákonodárcům "napověděl" Bernard při rozhodování i tím, že přivezl své pivo do Prahy a čepoval ho legislativcům přímo ve sněmovně.

Málokterý z menších pivovarů by dnes bez těchto daňových úlev žil. Málokterý však Bernarda ocenil. Nynější členové svazu mu nemohou přijít na jméno.

"Vážím si spíš lidí, kteří jdou skutečně svou cestou. Ale Standa Bernard se prodal - nemyslím osobně jako člověk, ale prodal svoji firmu. Možná to bere jako podraz, že jsme ho vyřadili ze svazu nezávislých pivovarů," říká současný prezident Svazu malých pivovarů Jiří Fusek.

Spojení s "ďáblem"

Co se vlastně stalo? Historie, ke které se nechce moc vracet, je další typickou ukázkou svérázného Bernardova přístupu. Šel za svou vizí i přesto, že ho to stálo členství v klubu, který založil.

Humpolecký pivovar totiž nyní z poloviny vlastní belgická firma Duvel Moorgat, která vaří stejnojmenné pivo. (Duvel znamená v překladu ďábel.)

"Belgičané jsou našimi naprosto korektními partnery, od kterých se řadu věcí učíme, a snad jsme v něčem inspirovali i je," říká Bernard.

Právě spojení v roce 2001 s Belgičany mu malí konkurenti nedokázali odpustit. "Nevadí. Jsme dnes sice podle zákona už zase malý a nezávislý pivovar, ale jsme teď členy "velkého" Svazu pivovarů," komentuje to Bernard.

Spojení s Belgičany přineslo humpoleckému pivovaru finanční stabilitu, která řadě jeho malých konkurentů dodnes chybí, a hlavně možnost dál úspěšně bojovat o český trh.

To uznávají i kolegové z branže. "Má výrazné charisma a umí riskovat, když mu jde o věc. Pozná možná dřív než jeho konkurenti, kam jde trend. To platí i o jeho strategickém spojení s Duvalem," říká Jan Veselý, šéf Svazu pivovarů a sladoven.

Je etické "kupovat" si trh?

Bernard se pustil do boje také pomocí rozšířeného nešvaru, kdy si pivovary "kupují" hospody - zavazují si hostinské všemožným způsobem k tomu, aby čepovali právě jejich pivo.

Dnes si už "opečovává" hospodské podle jejich pravidel.

"Od roku 1995 jsem tvrdil, a říkám to otevřeně dodnes, že se mi nelíbí princip kupování si hospod. Nevítězí totiž ten, kdo má lepší pivo, servis, buduje si poctivé a dlouhodobé vztahy," říká Bernard.

"Musel jsem ale kvůli konkurenci na tuhle hru přistoupit, jinak bych neměl šanci obstát. Dorovnávám tím konkurenční výhodu ostatních," vysvětluje, proč opustil část svých předsevzetí.

Ani potom ovšem nepřestal budovat "vlastní rybník".

Jako první vrátil na trh láhev s patentním uzávěrem, do které plnil sváteční ležák a přidával k němu kvasnice. Aby podtrhl atmosféru, začal navíc balit láhve do dřevěných bedýnek.

"Jasně, že vás bude brzy někdo další následovat, ale o to větší důvod zase přijít s něčím novým a udržovat si náskok," říká Bernard a přiznává, že řadu nápadů může zabít nejen nedostatek peněz, ale i špatné načasování.

Například pivo s přísadou whisky, které Bernard prodával pod označením Éčko a cílil hlavně na mladé, nakonec z nabídky stáhl. Ale dodnes se po něm lidé ptají.

"Netvrdím, že všechno jsou moje nápady. Koukám se do zahraničí, ale i do jiných oborů, co tam funguje," říká Bernard. "Líbí se mi třeba Guinness, a proto jsem měl nápad s pivem s lavinovitým efektem. A to tři roky před konkurenčním Velvetem," vzpomíná. Tehdy na tento nápad neměl peníze.

Co to je za "hejhulu"?

Posledním kouskem Bernarda je nealkoholické pivo. Hned od počátku prodeje předčilo očekávání. A Bernard se nebál dát na nealko pivo dokonce svůj obličej.

"Když za mnou poprvé přišla reklamní agentura s návrhem, kde jsem měl svůj obličej na lahvi, skoro jsem je vyhodil. Pak mě ovšem přesvědčil. Když je v tom kus sebeironie, to mi nevadí," říká Bernard, jehož holá lebka visí i na leckterém billboardu s reklamním sloganem "Bernard s čistou hlavou". Otázka na to, jestli si skutečně nechal kvůli té reklamě oholit hlavu, je poměrně častá. A odpověď: Nenechal.

"Na celou kampaň přišla řada ohlasů, většinou pozitivních, negativních bylo jen pár," říká mluvčí Bernarda Zdeněk Mikulášek. Jeden z dopisů přitom chválil Bernardovi lahev i pivo. Ale zajímalo ho, co je to za "hejhulu" vyfoceného na etiketě.

"Je to správný podnikatel, hovoří za něj výsledky. A přitom je i tou pověstnou štikou, která umí způsobit rozruch v našem českém pivním rybníku," skládá Bernardovi kompliment i Jiří Boček, šéf národního podniku Budějovický Budvar.

Vlastní cestou

Stejně jako dříve dokázal novinám a televizím nabídnout, co potřebují, i dnes pokračuje ve svérázné komunikaci s lidmi. Bernard tíhne k médiím přirozeně. Je to dáno i tím, že sám patří mezi zakladatele regionálního týdeníku na Opavsku nebo Radia Vysočina. Teď vydává vlastní pivní magazín.

"Je to můj způsob komunikace se zákazníky a partnery, který nikdo, pokud vím, nemá." Svůj magazín pojmenoval výstižně - Vlastní cestou. Nejde jen o pouhou propagaci humpoleckého piva nebo pivovaru, ale dodává do něj příběhy lidí, které se mu v něčem podobají - jdou vlastní cestou.

Jeho způsobem komunikace jsou i humpolecké pivní slavnosti.

"Před třinácti lety jsme začali s tím, že je třeba oživit ztichlé město," říká. Letos bylo na slavnostech okolo deseti tisíc lidí a hráli vynikající muzikanti z celé země i Slovenska.

Bernard proto chce původně pivní slavnosti od příštího roku převést na hudební festival. A jak sám říká, minimálně po slavnostech se v Humpolci pročistí vzduch, a opadnou i zbytky případných negativních vášní či závisti. Obr zde ... (iHNed)


Humpolec bude slavit pivem

[neděle, 19. srpen 2007]

Pivo a výběr z nejznámějších kapel naplní v pátek a v sobotu humpolecké Horní náměstí. Už potřinácté se zde budou konat pivní slavnosti, které slibují zábavu pro celou rodinu. Pódium, které na náměstí vyroste, během dvou dní podrží hvězdy jako No Name, Divokej Bill či Peha.

Zábava podle programu začne v pátek odpoledne v 16 hodin. Slavnosti zahájí místní country kapela Skaláci 1. Po nich přijde česká rocková legenda Tři sestry. Začátek pátečního večera bude patřit Blue Effectu v čele s Radimem Hladíkem. Jejich čas je od 19 hodin. Hlavní ,vysílací čas‘ pátečního večera vyplní hvězdy současného popu z Košic, skupina No Name. Po ní se můžete těšit na ohňovou show. První den pivních slavností uzavře kapela Kyvadlo z nedaleké Chotěboře.

Sobotní program je ještě bohatší. Den začne v Humpolci v 10 hodin dopoledne. Lehce do něj všichni účastníci vplují s hudbou skupiny Vysočinka. Ta o sobě říká, že je tanečním orchestrem, který uspokojí milovníky všech hudebních žánrů od dechovky, country, přes populární hudbu až po rock. Poledne ohlásí začátek vystoupení Big bandu z města Humpolce. Mladší hudební publikum si možná nenechá ujít Maxim Turbulenc. A po něm přijdou hvězdy jako osmičlenný Divokej Bill a slovenská Peha. Tu vystřídají rockoví Wohnouti. Sobotní večer si určitě nenechají ujít hlavně fanoušci Čechomoru. Po nich bude laserová show. A celé slavnosti hudebně uzavře ska kapela Sto zvířat.

„Určitě to bude asi nejlepší program v historii všech těch třinácti ročníků slavností,“ řekl Zdeněk Mikulášek, mluvčí humpoleckého pivovaru, který pivní slavnosti pořádá. Novinkou letošních slavností je to, že v sobotu nebude tradiční ohňostroj. Vystřídá jej totiž laserová show. V pátek večer čeká návštěvníky také show, tentokrát ohňová. Nebude chybět ani doprovodný program, v němž vystoupí taneční skupiny a zábava pro nejmladší účastníky oslav. Pro ty mají být připraveny různé atrakce jako například skákání na trampolínkách. „Ale to bych nechal pro návštěvníky slavností jako překvapení,“ řekl Mikulášek.

Další zvláštnost letošního ročníku bude pro milovníky zlatavého moku obzvlášť lákavá. Na humpoleckém náměstí se totiž bude točit nealkoholické pivo zdarma. „To je v rámci šťastného návratu zpět,“ vysvětlil Mikulášek. Podle něj to pomůže návštěvníkům slavností nepřestupovat zákon, i když pojedou domů autem.

Další opatření se týká nalévání nezletilým. To totiž v Humpolci nebude prakticky možné. „Rozhodli jsme se zabránit nezletilým v konzumaci alkoholu tím, že účastníkům dáme u vchodu na ruku bezpečnostní pásku, podle které poznáme, že mají zaplaceno. A když jim nebude osmnáct let, tak dostanou jinou barvu,“ vysvětlil Mikulášek.

Proto pořadatelé doporučují těm, u kterých by mohlo být sporné, jestli už překročili hranici osmnácti let, vzít si doklad, kterým svůj věk u vchodu prokážou. Kvůli placení vstupného by takový doklad měly mít i děti, kterým ještě nebylo patnáct. Ty mají totiž vstup na slavnosti zdarma, stejně jako invalidé a důchodci. Ostatní dají za páteční vstupenku 180 Kč, za sobotní 220 Kč. V předprodeji vždy o 30 Kč méně. Dvoudenní lístek stojí 320 Kč, v předprodeji 280 Kč. V předprodeji jsou vstupenky k mání v podnikové prodejně Rodinného pivovaru Bernard v Masarykově ulici v Humpolci. (MF Dnes)


Na Vysočině s největší pravděpodobností přibude další druh piva. V Chotěboři na Havlíčkobrodsku se v příštím roce bude stavět nový pivovar. Provoz na výrobu tradičního českého piva plánuje společnost Pivotech, za níž stojí britský kapitál.

Pivovar by měl ročně uvařit až dvacet tisíc hektolitrů piva, které se bude vyvážet hlavně do Velké Británie a Pobaltí. „Ochutnat jej budou moci také lidé v regionu,“ uvedl jednatel společnosti Pivotech Oldřich Záruba.

Chotěboř nemá v pivovarnictví téměř žádnou tradici, kdysi se tam pivo vařilo v malém. Nový podnik vznikne asi na čtyřech tisících metrech čtverečních pozemků v průmyslové zóně. Záruba uvedl, že polovinu kupní ceny za pozemek již město dostalo, celá částka bude zaplacena do konce tohoto měsíce.

Podle Záruby se chotěbořské pivo bude vařit výhradně z českých surovin. V technologickém postupu nebude nic z toho, co nyní řada pivovarů používá k urychlení produkce, jako je jednofázové kvašení v tancích po dobu 20 dní nebo dosycování piva oxidem uhličitým. V novém pivovaru bude kvašení v otevřených spilkách a dokvášení v klasických ležáckých tancích, u světlého ležáku po dobu nejméně 50 dnů.

„Na tomto trhu vysoce kvalitního českého piva vidím ještě pořád prostor jak na českém území, tak v zahraničí,“ řekl Jiří Fusek, prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů. Podle něj k průmyslové produkci piva přecházejí velké společnosti. „Když bude hodně pivovarů, které budou vařit klasickou technologií, budeme výrazně viditelnější,“ míní.

Mnoho prostoru ale nevidí ředitel pelhřimovského pivovaru Poutník Vladimír Veselý. „V tak malé regionu, jako je Vysočina, je už teď pivovarů moc,“ domnívá se. Pro svůj podnik tak předpokládá ještě větší prohloubení stávající konkurence.

Nový pivovar by se měl stavět i v Chrudimi . V průmyslové zóně ho chce vybudovat ostravská společnost Brewer. S plánem na vaření chotěbořského piva se to ale nedá srovnávat. Půjde totiž o levná piva určená do supermarketů.

Firma vyrábí značky piva Starovar, Bohemian a Forman ve vratných půllitrových lahvích, netypických skleněných lahvích, plechovkách i pet lahvích. Do maďarských supermarketů dodává pivo značky Hektor. (MF Dnes)


15. Velký den piva Pernštejn

[sobota, 18. srpen 2007]

Již 14 let je pro tisíce milovníků pardubického piva akce s názvem „Velký den piva“ samozřejmou zastávkou za dobrou hudbou, jídlem a pivem. Tedy zábavou se vším všudy.

Ani ten letošní nebude vyjímkou a jelikož se jedná o ročník 15., tedy jubilejní, rozhodli se pro Vás pivovarníci připravit ještě bohatší program. Z hudební produkce se můžete těšit na již tradičně vystupující dechovou kapelu Pernštejnka, atraktivní dámské kvarteto Inflagranti, pardubickou formaci Ready Kirken, energií nabytý YoYo Band a hlavně na trojnásobného držitele zlatých andělů pro rok 2007, skupinu Kryštof! Celým dnem bude provázet moderátorská dvojce Petra Polanská a Jiří Ševčík, kteří pro Vás mají připraveny spousty soutěží, především pak 2. ročník mistrovství světa v pojídání tlačenky na čas. Samozřejmostí je pardubické pivo Pernštejn a Porter za příjemné ceny, široká nabídka jídel a míchaných nápojů. Organizátoři věří, že již nyní vás letošní program zaujal a těší se na všechny návštěvníky v sobotu 15. září 2007 od 14.00 hodin v Pivovaru Pernštejn v Pardubicích. Vzhledem k maximální odhadované kapacitě areálu 7 tisíc lidí organizátoři doporučují zajistit si včas svou vstupenku v síti předprodeje www.vstupenky.cz, ve všech prodejnách Pivovarka nebo v obchodním centru Hypernova Pardubice. Předprodej odstartoval již ve středu 22. srpna. V předprodeji jsou k dostání pouze běžné vstupenky za 100 korun, zlevněné pro návštěvníky v důchodovém věku za 40 korun budou v dostatečném počtu k dostání přímo u vstupu v den konání akce. Děti do 150 centimetrů, v doprovodu rodičů, mají vstup zdarma. (Zprávy z Pardubic)


Správce pivovaru Francin byl na majitele hospod ve filmu Postřižiny tvrdý. Pokud měli v hospodě špinavé trubky nebo špatně vychlazené pivo, tak jim přestal dodávat. Lidé z pardubického pivovaru by si už něco takového vůči hospodským nedovolili. Starají se spíše jen o to, aby z pivovaru odcházelo prvotřídní pivo.

„My chodíme kontrolovat pivo jen občas k větším odběratelům. Spíše kontrolujeme pivo v hospodách dobrovolně,“ žertuje podsládek pivovaru Pernštejn Karel Nevřala. Sládci mají na starosti kontrolu výroby piva. Pokud ve zrovna vyrobeném pivu objeví nějakou výraznou cizí chuť, pivo se na jejich příkaz může klidně i vylít.

„Ideální čas na degustaci je devět hodin ráno. V takovou dobu to provádíme v našem pivovaru. Stane se, že člověk ráno vstane amá hned před sebou patnáct druhů piv na degustaci. Mezi každým vzorkem se musí sníst nějaká potravina s málo výraznou chutí, jako například sýr nebo dietní salám,“ řekl Nevřala.

V pardubickém pivovaru Pernštejn se při degustacích zaznamenávají výsledky na papír, kde se hodnotí například hořkost piva nebo cizí vůně. „Za tu dobu, kterou člověk degustuje, si zvykne na nějakou škálu chutí a ví, kam je zařadit,“ řekl Nevřala. Málokde má zaměstnanec v popisu práce pít alkohol. Ale nesmí to přehánět. „Já osobně vypiju za den dvě až tři piva. Čtyři piva jsou pro mě ideální maximum,“ dodal Nevřala. (MF Dnes)


Rekonstrukce rozsáhlého areálu bývalého pivovaru v Hradci Králové, ve kterém vzniká nová městská část, by měla skončit letos v říjnu. Vyplývá to z dodatku leasingové smlouvy, kterou schválili krajští zastupitelé. Během letošního listopadu a prosince se do budov Regiocentra Nového pivovaru ve středu krajského města začnou stěhovat první uživatelé: kromě soukromých firem se na novou adresu přesune v tomto termínu také kompletní Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

"První návštěvníky by měl opravený areál i krajský úřad přivítat nejpozději v prosinci. Pro obyvatele města i kraje bude pozvánka na prohlídku opravených prostor v historickém jádru Hradce, které byly pro veřejnost dlouhá léta uzavřeny, jistě velice lákavá. Nový pivovar nabídne lidem po svém otevření spoustu dobrých důvodů k návštěvě," uvedl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.

"Rekonstrukce je již v závěrečné fázi. Na některých objektech dokončujeme vnitřní rozvody, obklady a dlažby, jinde už jsou téměř hotové jak interiéry tak fasády," říká Martin Krumnikl, projektový manažer společnosti Skanska CZ.

V současné době se již rozbíhají kolaudace jednotlivých staveb, které mají v Novém pivovaru rekonstrukci již za sebou. "Hlavní část kolaudací proběhne během léta a budou pokračovat do podzimu; z loňska má již kolaudační rozhodnutí například elektrorozvodna areálu," řekl Tomáš Šubert, radní Královéhradeckého kraje, který na stavbu za kraj dohlíží.

Přeměna bývalého pivovaru v moderní oživený městský areál měla původně skončit letos v březnu. Prodloužení stavby způsobil neočekávaný objev velice cenných archeologických nálezů a řešení jejich zachování na původních místech. To má budoucím badatelům i dalším generacím zajistit autentickou představu o historii tohoto místa.

"Objev jílového valu a parkánové bašty posunul hranice poznání historie krajského města o staletí dozadu. Nálezy dokázali stavbaři vtělit do stavby tak, že je bude možné v budoucnu prozkoumat. Zároveň budou moci uživatelé na jeden z nálezů částečně nahlédnout. Kvůli zachování rozměrných objektů archeologických nálezů na původních místech bylo například třeba v prostorách parkovacího domu změnit projekt," doplnil radní Šubert.

Budovy Regiocentra Nový pivovar po dokončení využijí vedle Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, který se tak ocitne poprvé za dobu své existence pod jednou střechou, také další instituce regionálního či evropského významu. Prostor bude sloužit také studentům Univerzity Hradec Králové či řadě soukromých firem. Vedle kavárny či galerie soch najde v Regiocentru místo také funkční malý pivovar a na pivovarském nádvoří se budou konat kulturní akce. (Český rozhlas)


Náměstí ožilo pivem ze Svijan

[čtvrtek, 16. srpen 2007]

Všechny druhy točeného svijanského piva, grilované klobásy či pečené sele, živé kapely a oblíbené pivní soutěže čekaly v pátek před Domem kultury v Liberci na návštěvníky Dne svijanského piva.

Akce se letos konala již po osmé a nenechalo si ji ujít několik stovek lidí. K poslechu i tanci zahrálo několik rockových a country skupiny. “Jde nám především o to, aby se lidé přišli pobavit a ochutnat dobré pivo, které bude za výborné ceny,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany František Horák. (Liberecký deník)

[Svijany] 20:27 [permalink] [reaguj]


Do Liberce míří sraz Porsche

[čtvrtek, 16. srpen 2007]

Majitelé sportovních vozů se sjedou na tradiční sraz do Vratislavic, rodiště Ferdinanda Porsche. Desítky nablýskaných vozů Porsche se sjedou o víkendu do Liberce na tradiční sraz, který se váže k výročí narození libereckého rodáka, automobilového konstruktéra Ferdinanda Porsche.

I letos si tak milovníci rychlých aut budou moci prohlédnout nejrůznější modely této značky, ať už během projížděk nebo přímo na parkovišti pivovaru Konrád ve Vratislavicích nad Nisou, kde sraz probíhá.

„Letos by Porsche oslavil 123 let od narození,“ uvedl pořadatel z libereckého Porsche klubu Milan Bumba. „Očekáváme účastníky z celé republiky. Dorazí i nadšenci z Německa, Slovenska, Rakouska nebo ze Spojených států.“

Na srazu by se mělo podle pořadatelů objevit kolem stovky vozů. „Půjde o auta nejrůznějšího stáří a modelů. Dorazí nejnovější moderní modely i auta z šedesátých let, která známe ze slavných filmů. Nejstarší vozy budou nejspíš z konce padesátých let,“ dodal Bumba.

Sraz vozů Porsche začne v pátek odpoledne ve vratislavickém pivovaru. V osmnáct hodin vyrazí skupina vozů na Ještěd. „Jde o tradiční výjezd. Pojedeme tak, abychom viděli z Ještědu západ slunce,“ podotkl Bumba. Na Ještěd zamíří kolem třiceti vozů v koloně. Trasa povede přes Zelené údolí, poté obchvatem do Hanychova a odtud na Ještěd. „Předem se omlouváme řidičům za malé zdržení, ale půjde pouze o malou skupinu, která by neměla blokovat provoz,“ řekl Bumba.

Zájemci o automobily Porsche budou mít skvělou šanci k exkurzi do vozového parku v sobotu dopoledne v areálu pivovaru. Právě po desáté hodině se sem sjede asi nejvíc vozů. „V jedenáct hodin začne vyjížďka vozů Porsche do Jizerských hor. Nechtěli jsme blokovat provoz v Liberci, proto jsme se rozhodli vyrazit do okolí,“ dodal Bumba.

„Auta přitom pojedou postupně v určitých intervalech, abychom netvořili kolony.“ Spanilou jízdu automobilů Porsche tak v sobotu kolem poledne uvidí lidé na předměstí Jablonce, v Bedřichově, Josefově Dole, Tanvaldu, na Smědavě, v Bílém Potoce, Hejnicích nebo v Raspenavě. Projížďka potrvá asi do osmnácté hodiny.

V neděli se automobilisté sejdou v pivovaru opět po desáté hodině. Účastníky srazu čeká návštěva rodného domu Ferdinanda Porsche. „V poledne vyrazíme do města se skupinou deseti až dvaceti vozů a vytvoříme krátkou výstavu aut před libereckou radnicí,“ řekl Bumba. „Poté už se účastníci srazu rozjedou domů.“

Podle Bumby si účastníci závodu pečlivě hlídají, aby se za volantem jejich vozů neobjevil alkohol. Nehrozí prý situace, která nastala na víkendovém tuningovém srazu aut v Mimoni, kde konzumace alkoholu zavinila smrtelnou nehodu.

„Naši účastníci jsou většinou zkušení řidiči, kteří si hlídají pravidla silničního provozu. Vzhledem k tomu, že se budeme pohybovat po veřejných komunikacích, vylučuji pití alkoholu během projížděk. Na pivo bude dost času večer,“ řekl Bumba. (MF Dnes)


Victor Cibich, tvář z loga pivovaru ve Velkém Březně, se začíná řadit k nejkopírovanějším pivním značkám světa. Ve vietnamské Hanoji Ústecké pivovary právě zaznamenaly nový případ padělání svého historického loga. Tvář někdejšího přednosty stanice Velké Březno nelegálně koluje na pivních lahvích už na třech světadílech. „Účastnil jsem se slavnostního otevření české pivovarnické hospody v Hanoji a přitom si udělal exkurz po místních pivovarech. Zůstal jsem jak opařený, když jsem na zdi jednoho z nich viděl obrovský portrét našeho Cibicha. Byl úplně stejný jako naše starší etikety, jen místo nápisu Březňák měl pod sebou napsáno Gambrinuz,“ popsal poslední úlovek historik pivovarnictví Petr Žižkovský, který pracuje pro majitele Ústeckých pivovarů, společnost Drinks Union.

Chtěl kuriozitu nafotit, ale zabránila mu v tom ochranka pivovaru. Podařilo se mu ale tajně odnést tácek z pivovarnické hospody.

„Ve Vietnamu je to celkem běžné, že se kopírují cizí značky, a Cibicha znal asi někdo z pivovaru z dob svých českých studií,“ vysvětluje si Petr Žižkovský vietnamský výlet Victora Cibicha.

V posledním půlroce je to už druhý objev neznámé zahraniční verze velkobřezenského maskota. Předtím z dovolené v Řecku přivezl hejtman ústeckého kraje Jiří Šulc plakát s francouzskou verzí Cibicha z pivovaru Sochaux.

„Při pátrání jsme zjistili, že pivovar zanikl v roce 1979 a dneska je v jeho prostorách muzeum firmy Peugeot. Jak a kdy se tam dostal obrázek českého pivaře, zůstává záhadou,“ doplnil příběh Žižkovský.

Líbivá velkobřezenská etiketa je obětí nelegálního kopírování takřka od počátku své existence, tedy od roku 1906. Nejdříve se šířila po Evropě. Po druhé světové válce pak pravděpodobně s odsunutými Němci překročila i oceán a dostala se do USA, Uruguaye a dalších zemí.

Drinks Union podle vyjádření svého mluvčího Josefa Vejlupka zatím nechystá žádné právní kroky proti kopírování své tradiční značky. „Padělky kolují na trzích, kde nás to zatím obchodně neohrožuje,“ poznamenal. Naopak společnost využívá velký zájem o svého Cibicha jako dobrou reklamu.

Nedávno vydala nové plakáty a pohlednice, na nichž přetiskuje všechny známé verze etikety s Cibichem, od historických po současné, včetně zahraničních padělků. Objev vietnamského a francouzského modelu na plakátech bohužel kvůli době nálezu chybí. (MF Dnes)


«« « Strana 986 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI