Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Budvar podporuje image

[pátek, 12. září 2008]

Budweiser Budvar zahajuje kampaň na podporu image značky. Zdůrazňuje striktní dodržování tradičních výrobních postupů.

Budvar zdůrazňuje, že používá původní ingredience bez náhražek, originální proces vaření a 90 dnů ležení. Centrálním námětem kampaně je kontrast mezi životem piva a lidí. Zatímco výroba piva podléhá přísným pravidlům, lidé žijí uvolněně a k jejich radostem má patřit i konzumace Budvaru. Spotřebitelé tak uvidí slogany jako „Na rozdíl od lidí já přicházím na svět 3 měsíce“ nebo „Na rozdíl od lidí mně je v chládku dobře“. Kampaň se skládá z TV spotu, outdooru a masivní podpory v tisku.

Bilboard

Zdroj: Kurzy.cz


Společnost Pivovary Staropramen představí 13. září v den zahájení festivalu SmíchOff Summer projekt „Nech ty klíčky v kapse“, který spotřebitelům připomíná, aby po požití alkoholického nápoje nesedali za volant. Součástí projektu je jednak informační kampaň, připravena je však i atrakce, která umožní účastníkům toto téma bezpečně prožít. Jak se řídí „pod vlivem“ si budou moci vyzkoušet na vlastní kůži nejen návštěvníci festivalu. Tato část projektu totiž proběhne ve spolupráci s Městskou částí Praha 5 přímo na pěší zóně u metra Anděl.

Foto

Zájemce si nejprve nechá zamotat hlavu na mobilním trenažéru zvaném Aerotrim, což je konstrukce se třemi soustřednými kruhy, které obsluha postupně roztočí. Toto zařízení bylo původně vyvinuto pro kosmonauty pro simulaci stavu beztíže, zde však simuluje stav po požití alkoholu, tím že snižuje schopnost pohybové koordinace. Bezprostředně poté, co si zájemce nechá zamotat hlavu, usedne za volant automobilového simulátoru. Na vlastní oči tak uvidí, jak jsou jeho řidičské schopnosti sníženy oproti normálnímu stavu. Každý účastník této atrakce bude po jízdě na simulátoru obdarován poukázkou na služby společnosti DRINK SOS, která zajišťuje odvoz podnapilého řidiče i jeho vozu domů. Poukázku v hodnotě 200 Kč účastník samozřejmě může využít do budoucna, až někdy vyrazí za zábavou autem.

„Společnost Pivovary Staropramen jako zodpovědný výrobce chce upozorňovat na rizika plynoucí z nadměrné či nezodpovědné konzumace alkoholických nápojů. Jedním z témat, kterým se naše společnost dlouhodobě věnuje, je problém řízení pod vlivem alkoholu. Projekt „Nech ty klíčky v kapse“ má za cíl upevňovat povědomí spotřebitelů o rizicích spojených s konzumací alkoholu a řízení motorových vozidel, a nabádá, aby spotřebitelé neřídili poté, co popili. Ve spolupráci s partnerem DRINK SOS zároveň ukazujeme jednu z variant, jak se domů dostat bezpečně.“, říká Edita Šilhánová, ředitelka právního oddělení a korporátní komunikace společnosti.

Akce, kterou podpořila i Městská část Praha 5, proběhne v sobotu 13. září od 14 do 22 hodin na pěší zóně u metra Anděl a návštěvníci si jako připomínku mohou odnést pohlednice či balonky s logem „Nech ty klíčky v kapse“.

Vedle této zážitkové aktivity organizuje společnost Pivovary Staropramen ještě informační kampaň, která proběhne v září a říjnu v pražských restauracích a klubech, se objeví stejná výzva i ve formě plakátů a prosvětlených reklamních zařízení.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen | Foto: Strategie.cz


Guinness chce nový pivovar

[pátek, 12. září 2008]

Írska pivovarnícka skupina Guinness postaví v meste Leixlip západne od Dublinu nový hlavný pivovar. Ten je súčasťou plánu skupiny Diageo, majiteľa pivovarov, na zníženie nákladov a zvýšenie výkonnosti s cieľom posilniť írsku značku v boji s rastúcou konkurenciou z východnej Európy a Ázie.

Firma sa tak zároveň vracia ku svojim koreňom, pretože v Leixlipu začal v roku 1755 Arthur Guinness variť známe čierne pivo. Do Dublinu ju presunul o štyri roky neskôr. Diageo plánuje do roku 2013 prepustiť zhruba polovicu zamestnancov a investovať 650 miliónov eur (takmer 20 miliárd korún) do výstavby nového a modernizácie súčasného pivovaru v Dubline. Tiež zatvorí dva pivovary v mestách Dundalk a Kilkenny.

Varenie piva by sa malo v budúcnosti sústrediť práve na nový pivovar v Leixlipue, ktorý má vyrábať na vývoz Guinness, ale tiež ďalšie značky anglického piva a ležiakov ako Smithwicks a Harp a zahraničné značky vyrábané v rámci licenčnej dohody. Pôvodný dublinský pivovar by mal vyrábať Guinness najmä pre írsky a britský trh a zároveň slúžiť ako turistická atrakcia.

Zmeny majú pomôcť predaju piva Guiness, ktorého sa za minulý rok predalo v Anglicku menej o tri a v Írsku o sedem percent.

Zdroj: SME.sk


Krajský súd v Bratislave zrušuje po splnení rozvrhového uznesenia konkurz na spoločnosť S.t.e.i.n., a.s. Bratislava, ktorý bol na firmu vyhlásený uznesením zo dňa 2. decembra 1999. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených v Obchodnom vestníku, veritelia s pohľadávkami proti podstate budú uspokojení v celkovej výške 8,7 mil. Sk (288,8 tis. €), z čoho 8,1 mil. Sk (268,9 tis. €) získa Slovenská konsolidačná, a.s. Bratislava. "Tí veritelia, ktorí majú pohľadávky uznané v 2. triede sa uspokoja do výšky 16,052 % z celkovej uznanej pohľadávky, pričom Slovenskej konsolidačnej sa vyplatí v tejto triede takmer 16 mil. Sk (531,1 tis. €)," informuje Obchodný vestník.

S.t.e.i.n., a.s. Bratislava vznikla zápisom do Obchodného registra SR 7. júla 1995 a v súčasnosti eviduje základné imanie vo výške 1 mil. Sk (33,19 tis. €). Predmetom činnosti spoločnosti je najmä výroba piva, sladu, nealkoholických nápojov a sirupu. Spoločnosť S.t.e.i.n., a.s., ktorá uzatvorila 30. októbra 1995 s Fondom národného majetku SR zmluva o predaji podniku Pivovar Stein, štátny podnik sa stala jeho právnym nástupcom.

Zdroj: SME.sk


V rámci Dne v Budvaru, který se uskuteční v sobotu 13. září v areálu pivovaru od 10:00 do 23:00 hodin, si Budějovický Budvar, n. p. připomene 113 let od uvaření první várky piva v roce 1895. „Den v Budvaru je zároveň poděkováním našim zákazníkům, milovníkům poctivého českého piva i všem příznivcům Budějovického Budvaru za dlouhodobou přízeň,“ komentuje akci Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Pro návštěvníky bude na třech scénách připraven celodenní hudební program, během něhož se na pódiích objeví domácí i zahraniční představitelé řady hudebních žánrů – dechovky, country, techna, rocku i popu. Návštěvníci si budou moci v doprovodu průvodce s odborným výkladem prohlédnout výrobní prostory pivovaru i multimediální expozici „Příběh budějovického piva“. Prohlídky pivovaru a multimediální expozice budou probíhat každých 20 minut od 10:00 do 17:40 hodin.

Zábavný program doplní další akce pro veřejnost, například fotografování s Pardálem, tetování hennou, soutěž ve střelbě z vodní pistole na plechovky nebo boxovací trenažér. Vyvrcholením Dne v Budvaru bude ohňostroj.

K dopravě do pivovaru mohou lidé využít „Pardálbus“, který bude jezdit kyvadlově každou hodinu na trase nádraží – Mariánské náměstí – Budvar a zpět. První spoj odjíždí v 9:30 od nádraží, poslední v 17:00 z Budvaru. Stejně jako doprava Pardálbusem, bude i vstup do areálu Budějovického Budvaru zdarma.

Po celý den bude v areálu zajištěno občerstvení, celý sortiment piva z nabídky Budějovického Budvaru, včetně importovaného ležáku Carlsberg a nealkoholické nápoje. Hosté budou moci ochutnat nepasterovaná výčepní piva značek Budějovický Budvar a Pardál a nepasterovaný světlý ležák Budweiser Budvar. Pro návštěvníky bude připraveno 1200 míst k sezení. Do zastřešeného prostoru hlavní „Budvar scény“ by se v případě nepříznivého počasí mohlo vejít až 2000 lidí.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Zřídkakdy se stává, aby v jedné kategorii degustační soutěže obsadila první a druhé místo jediná značka piva. BERNARD to dokázal!

V kategorii nealko piv na soutěži Dočesná v Žatci zvítězil BERNARD s čistou hlavou a jeho mladší polotmavý bratr BERNARD s čistou hlavou jantarový skončil hned za ním, obsadil skvělé druhé místo.

Potěšilo nás, že jantarová barva polotmavého nealko piva, která jindy pro svoji odlišnost na soutěžích znamená STOP v hodnocení profesionálních degustátorů, tentokrát nebyla důvodem k diskvalifikaci,“ hodnotí majitel pivovaru Stanislav Bernard a dodává: „Získat první a druhé místo v jedné kategorii degustační soutěže je asi světová rarita! Považujeme to za potvrzení výjimečné kvality našeho nepasterizovaného nealko piva. Jistě nám pomohlo, že hodnocení prováděla odborná, ale i porota z řad návštěvníků.

Úspěch nepasterizovaného piva BERNARD byl podtržen ziskem druhého místa v kategorii světlých ležáků a v kategorii polotmavých ležáků získal BERNARD jantarový ležák s přísadou jemných kulturních kvasinek třetí místo.

Prestižní degustační soutěž pořádal Chmelařský institut v Žatci při 51. ročníku Dočesné. „Soutěží se v 11 různých kategoriích a objektivita soutěže je zajištěna anonymitou vzorků, dvoukolovým a tříkolovým systémem soutěže,“ vysvětluje hlavní organizátor degustační soutěže Petr Svoboda z Chmelařského institutu a připomíná: „Soutěž byla velice přísná. Zúčastnilo se 28 pivovarů, které zaslaly 158 vzorků piva. Kvalitu vzorků hodnotilo 149 degustátorů po dva dny.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Bernard


Tmavý ležák Budweiser Budvar získal další ocenění. V rámci odborné degustace piv při žatecké Dočesné 2008 se umístil na druhém místě v kategorii „Ležák tmavý“. Odborná degustace při Dočesné patří rozsahem a významem mezi pět nejdůležitějších degustací piva v ČR.

V letošním roce bylo při Dočesné hodnoceno celkem 158 vzorků piva v 11 kategoriích, které do soutěže přihlásilo 28 pivovarů. Hodnocení bylo dvoukolové. Soutěž organizoval Chmelařský institut.

„Náš tmavý ležák zopakoval druhé místo, které na Dočesné získal i loni. Do sbírky jeho ocenění tak přibyla již sedmá medaile a my si toho velmi vážíme. Cenné je pro nás i to, že se soutěž konala přímo v geografickém centru oblasti, odkud pochází jedna ze základních ingrediencí tohoto piva – tedy žatecký chmel,“ komentoval ocenění Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

V loňském roce vystavil pivovar 29 616 hl tmavého ležáku, což je ve srovnání s rokem 2006 téměř o 42 procent více. Na tuzemském trhu se jeho prodej loni zvýšil o 7,1 procenta. Export byl v roce 2007 o 80,1 procenta vyšší než v roce 2006.

Hlavní exportním trhem bylo Rusko, kde se loni prodalo přes 6 000 hl tmavého Budvaru, to je meziročně o 66,2 procenta více. Mezi další významné odběratele patří Velká Británie, Německo, Finsko a Slovensko. Tmavý ležák Budweiser Budvar se loni vyvážel do 18 států. Nejvzdálenější je Vietnam.

Tmavý ležák Budweiser Budvar je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze 300 metrů hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého.

Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – chuť je jemně hořká a karamelová. Má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu a vůni po praženém sladu.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Lukáš Petřík


The Times: V Liberci vaří dobré pivo

[čtvrtek, 11. září 2008]

Proslulý britský list The Times doporučuje svým čtenářů, aby navštívili Liberec a především místní pivovar Vendelín.

Timesy zařadily malý pivovar a jeho pivo Vendelín na čtvrté místo nejlepších piv v Česku. „Výsledný elixír na začátku voní po meruňkách, je extrémně málo nasycený a cukernatý, na konci chutná po ovoci,“ tvrdí o Vendelínovi autor článku v The Times, kterým je Ewan Rail, autor knihy Good Beer Guide Prague And Czech Republic.

Vendelín Krkoška, majitel minipivovaru Vendelín, říká, že anglické doporučení se musí brát s rezervou. „Tady u nás je 121 pivovarů a všichni děláme dobré pivo. V Anglii to tak není a oni jsou proto z našeho piva hned vyplašení,“ říká Krkoška. Potvrdil ale, že jeho pivo je v zahraničí hodně známé. „Jezdí k nám hodně lidí z USA i Anglie.

Pivo Vendelín, i když pod jiným názvem, mají i v Hondurasu. Vendelín Krkoška totiž pro tamní pivovar, budovaný podle vzoru toho libereckého, připravil technologii a zacvičil tu sládka. „Mají dobré pivo, běží jim to tam dobře,“ pochvaluje si. „O našem pivu ale moc nevědí. Oni nevědí, kde je Česko, natož Liberec.

Zdroj: MF Dnes.cz


Anglický průvodce chválí packé pivo

[čtvrtek, 11. září 2008]

Mezi deset nejlepších pivních výletů v průvodci Good Beer Guide Prague and the Czech Republic se dostal i pivovar Nová Paka. Prestižní londýnský internetový deník Times On Line vloni uveřejnil o průvodci článek a novopacký pivovar tam zabodoval pivem s příchutí marihuany.

Praha je sice Mekkou pivařů, ale pokud chcete ochutnat i velmi zajímavá piva, musíte vyrazit ven z hlavního města,“ píše britský deník. Autor popisuje, že v zemi, kde se vypije nejvíc piva na hlavu, je plno pivovarů, které vaří dobrá piva. Je to dobrá varianta pro ty, kteří se nechtějí tlačit v davu v oblíbených pražských hospodách. Doporučuje pivní výlety, které ani nepřijdou moc draho. Vždyť pivo je v Česku někde levnější než voda, argumentuje. Mezi desítkou vybraných pivovarů je i Nová Paka. Autor připomíná, že pivovar byl založen nad místním rybníkem v roce 1872. Poslední dva roky své prostory rekonstruoval a návštěvníkům nabízí posezení v restauraci přímo na varně. Pivaře láká na pivo ochucené konopným extraktem, které voní po marihuaně. „Cesta z Prahy do Nové Paky vám zabere jen dvě hodiny,“ píše v průvodci.

Zástupci pivovaru potvrzují, že poslední dva roky intenzivně podporují takzvanou pivní turistiku. „Exkurze jsme pořádali už dříve, ale poslední roky se jim více věnujeme, a to i díky nově zbudované restauraci. A zájem neustále roste,“ říká marketingová manažerka Pavlína Krejčová. Pivovar oslovil cestovní kanceláře, které do pivovaru vozí turisty.

Pravidelně k nám přijíždějí němečtí turisté z Harrachova nebo z Lázní Bělohradu. Ale samozřejmě také domácí návštěvníci. Při exkurzi projdou všemi provozy pivovaru, ve sklepě ochutnají pivo přímo z ležáckého tanku a návštěvu završí v restauraci na varně. Tam jsou připraveny dva druhy piv, které ochutnávají. V naší prodejně si pak mohou koupit kompletní sortiment,“ říká Krejčová.

Novopacký pivovar vaří sedm druhů světlých i tmavých piv a mimo jiné také Hemp Valley Beer, které tak vychvaluje anglický průvodce. Je to ochucené pivo s konopným extraktem z rostlin rostoucích v horských údolích Švýcarska.

Zdroj: MF Dnes.cz


Když se dostala na svět oficiální informace, že Zimní stadion v Mladé Boleslavi neponese v této sezoně název “Zlatopramen Aréna“, bylo to nečekaná zpráva pro všechny. Nejen pro fanoušky. “I pro nás to bylo velké překvapení. Do poslední chvíle jsme byli ujišťováni, že společnost Drinks Union (vlastnící Zlatopramen) má zájem o další spolupráci,“ řekl Michal Koliáš (na snímku), ředitel společnosti BK Mladá Boleslav.

Ačkoliv byla se společností Drinks Union před dvěma roky podepsána tříletá smlouva, částečně muselo vedení řešit název mladoboleslavské arény už po vyhrané baráži o O2 extraligu. “Ze smlouvy pro nás vyplývaly určité povinnosti, reklamní plnění a další věci. Vzhledem k tomu, že jsme ale postoupili do extraligy a jedním z hlavních partnerů O2 ELH je Budvar, nebyli jsme schopní plnit některé body ze vzájemné smlouvy,“ přiznal Michal Koliáš.

Okamžitě po postupu jsme vstoupili do jednání s Drinks Union, abychom se přesvědčili o tom, že to nebude problém a budeme moci dále pokračovat ve spolupráci. Šlo o to, že by tu nesmělo být jejich pivo a reklamy značky Zlatopramen uvnitř arény, ale název by dále zůstal. Byli jsme ujištěni druhou stranou: “Ano, máme o to zájem.“ Proběhlo i několik jednání,“ pokračoval ředitel společnosti.

Jak už to ale občas bývá, vyskytl se problém. “Přibližně 14 dní před zahájením sezony se měl podepsat dodatek smlouvy, který souvisel s postupem do O2 extraligy. V tom momentu nám zástupci Zlatopramenu oznámili, že se vstupem nového vlastníka do firmy, Heinekenem, došlo ke změně, nemůžou dodatek podepsat a tím pádem od smlouvy odstupují,“ líčil Michal Koliáš.

Bylo to pro nás překvapení. Žili jsme v domnění a byli jsme ujišťováni, že Heineken o všem ví a také z jeho strany je zájem o naší arénu. Vždyť i jednání se v tomto duchu nesla. Bohužel tomu tak asi nebylo a těsně před začátkem sezony došlo k takovéhle situaci,“ dále řekl.

Pro nás to znamenalo zásah do rozpočtu a museli jsme vzniklý problém řešit. Naštěstí jsme se domluvili se společností Metrostav, která projevila zájem o to, aby naše aréna nesla její jméno. Podepsali jsme smlouvu na tuto sezonu,“ uzavřel Michal Koliáš, ředitel společnosti BK Mladá Boleslav.

Zdroj: BK Boleslav.cz


Radegast Den

[čtvrtek, 11. září 2008]

Šestý ročník oslavy značky Radegast proběhne tradičně takřka v celých Nošovicích na několika scénách. Návštěvníci těchto nejen pivních slavností si užijí recesi, zdravý pohyb i špičkové hudební zážitky. Celý letošní ročník se ponese v hokejovém duchu.

Hlavními hudebními hvězdami Radegast Dne budou Michal Hrůza, Děda Mládek Illegal Band, Yoyo Band, Žlutý Pes a mnozí další, například ti nejlepší ze soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň 2008. Těšit se ale můžete i na dixieland nebo cimbálovku. Hudební program moderují televizní sabotážníci Tobi a Vladimír.

Na domácí akci značky Radegast nemůže chybět kompletní Radegast městečko zábavy, ve kterém se můžete připravit na náročnou hokejovou sezónu. Vyzkoušet můžete novinky i ověřené atrakce, využít můžete také netradiční dopravní prostředky jako vozítka Segway nebo vznášedla!

A jelikož je hlavním tématem letošního Radegast Dne hokej, čeká vás zde netradiční letní stadion s kluzištěm pod širým nebem. Můžete si zabruslit (půjčovna bruslí bude k dispozici) nebo sledovat profíky v akci, ale taky předvést vlastní sportovní nadání v řadě hokejových soutěží o ceny. Dění na hokejové ploše bude navíc komentovat legenda televizních přenosů Karol Polák!

Radegast Den ale není jen našlapaný celodenní program a zábava, ale také kvalitní pivo. Stejně jako každý rok se můžete těšit na speciální kvasnicový ležák uvařený pouze a jen u příležitosti nošovického svátku. Připravena je i prohlídka pivovaru Radegast.

Do Nošovic vás dopraví autobusy i historický vlak. Vstup je tradičně zdarma.

Zdroj: Radegast.cz


Především si řekněme, že ke dnu neklesají samotné bubliny. V takovém případě by se vám totiž vytvářela pěna na dně. Ke dnu klesají mikroskopické částice kolem kterých bubliny vznikají.

Piva s lavinovým efektem jsou podobně jako minerálky, limonády nebo jiná piva roztokem plynů ve vodě. Plyny se přitom mnohem ochotněji v kapalinách rozpouštějí při nižších teplotách a vysokém tlaku. Dokud je pivo uzavřeno v sudu nebo limonáda v láhvi, bublinky neunikají, protože jsou nasycené plynem právě pro tento tlak. Pokud ale otevřete láhev nebo pípu, tlak kapaliny poklesne a plyn se začne uvolňovat.

Podobně jako při jiných změnách skupenství mu v tom napomáhají drobné nečistoty nebo jemné částečky, které jsou součástí piv s lavinovým efektem. Od nich se pak odvíjejí řetízky vznikajících bublin. Někdy stačí k uvolnění bublin dokonce i průchod elementární částice. Právě při pohledu na řetízky bublinek v limonádě napadl fyzika Donalda Glasera princip detektoru částic – bublinkové komory.

Zdroj: VTM.cz | Autor: Lenka Soukupová


Štamgasti: Prodej, či konec?

[středa, 10. září 2008]

V náchodských hospodách, kde se točí tamní pivo Primátor, se mluví o strachu pivovarníků o práci, o patriotech i o tom, kdo na případném prodeji jednoho ze dvou městských pivovarů v Česku nejvíc vydělá.

Kdyby náchodský starosta a další představitelé města zašli do tamních hospod, slyšeli by, co si denní konzumenti náchodského piva myslí o zastupitelské přenici zda prodat nebo neprodat městský pivovar.

Tam, kde pivo Primátor točí, málokdo ze štamgastů na záměr prodeje pivovaru slyší. Na pondělním jednání zastupitelů v náchodském divadle to však znát nebylo, další bitvě o pivovar přihlíželo jen pár lidí. Štamgastů z místních hospod mezi nimi bylo minimum.

Prodat pivovar je prý hloupost

Přesto třeba Vratislav Martínek, který chodívá do bufetu na náchodském náměstí, dobře ví, jak se to s prodejem pivovaru má. „Poslouchal jsem ráno rádio, vím, že to zastupitelé odročili na dvacátého října,“ hlásí muž, který v pivovaru v osmdesátých letech pracoval. „Dělal tam i můj táta, děda a bratr. Proč to chtějí prodat pod nějaké Svijany? Je to naše pivo, tak ať naše zůstane! Smrdí to podvodem,“ zlobí se Martínek.

Muž, který vedle u vysokého pultu také popíjí Primátora, nahlas medituje, že někdo na radnici může mít z případného prodeje něco bokem. „Ten, kdo prodej navrhuje, mohl klidně dostat pár tisícovek do kapsy a možná i nějaký ten milionek,“ říká muž, který ale nechce sdělit své jméno.

Do bufetu vchází muž, který dřív pracoval jako hostinský. „Prodat pivovar je kravina, a kdo ho chce prodat, je trouba,“ odpoví stručně a mizí v jídelně vzadu.

Taky Martínek přiostří: „Na radnici jsou prostě exoti. Co je dobré, to chtějí prodat,“ tvrdí a po poznámce, že nový silný majitel by mohl pivo Primátor s patřičnou reklamou prodávat do všech koutů republiky, trumfuje: „Možná. Třeba by se ho víc vyrábělo, ale taky by ho určitě pěkně zdražili!

Primátora považuje po Plzni a Budvaru za nejlepší pivo v Česku.

Muži u vedlejšího stolu se nezdá ani cena, za kterou by se měl pivovar prodávat: „Co je to dnes sto šedesát pět milionů? Za milion nepostavíte ani malý barák! A moderní pivovar, jako je ten náchodský, za sto šedesát melounů už vůbec ne.

Kamarádi v pivovaru se bojí, že přijdou o práci

V náchodské restauraci Sport nečepují nic jiného než Primátora. Přestože je teprve dopoledne, hospoda je nabitá a Oldřich Ducháček, který má na sobě i tričko se značkou oblíbeného náchodského piva, se obává, že v případě prodeje pivovar možná dlouho nepřežije.

Je možné, že pak skončí a rozeberou ho. Pracují tam moji kamarádi a ti se dnes docela bojí, že v případě prodeje přijdou o práci. Tak malý pivovar, jako je náchodský, přežít nemusí,“ míní Ducháček.

Petr Vašátko upozorňuje, že nikdo z radnice zatím pořádně neřekl, jak radní naloží s částkou, kterou město za pivovar získá.

Ducháček nedá na náchodské pivo dopustit a Primátora si dá v hospodě vždycky rád: „Je to ale pivo patriotů, stejně jako Krakonoš. Když si v Trutnově objednám Primátora, dívají se na mně divně.“ Oba ale uznávají, že náchodské pivo se dnes točí hlavně v Náchodě a okolí, a lahvové se prodává v supermarketech. „Nikdo neví, co by se stalo, kdyby se pivovar prodal. Možná by pak bylo vidět v hospodách víc, ale to je ve hvězdách,“ uvažuje Vašátko.

Dění kolem pivovaru je zajímá, mají podezření, že na prodeji může někdo vydělat. „Víme, že se to odložilo. Zajímalo by nás, kdo ten prodej spaktoval a kolik za to vzal,“ shodují se.

Ani Číšnici restaurace Sport se zvažovaný prodej pivovaru nelíbí: „Podle mě by měl zůstat městský. Ale na řeči nemám čas, máme tady totiž velkou výtoč.

Lubomír Mikos při odchodu z restaurace prohodí, že nápad prodat pivovar je špatný: „Je to náchodské zlato. Pivovar vydělává městu peníze.“ Po poznámce, že podle starosty pivovar nepřináší městu ani korunu, že všechno zůstává v pivovaru, se jen pochybovačně usměje: „Kecaj.

Mlékárna taky nepřežila V náchodské restauraci

U stříbrného potoka si Karel Polák dává skleničku vodky a zapíjí ji Primátorem.

Mně se k tomu těžko vyjadřuje, ale chlapi v hospodě říkají, že by se pivovar prodávat neměl. Já mám zase strach, že ten pivovar skončí. Byla tady fajn mlékárna a už není. Může to tak dopadnout i s pivovarem,“ míní Polák.

Provozovatel restaurace Jiří Maryška krčí rameny, neví, co prý si má o prodeji pivovaru myslet: „Nový majitel může to pivo zviditelnit po celé republice, nebo naopak pivovar přivést na buben. To by ale místní moc nadšeni nebyli.“ Ani v hospodě U Stříbrného potoka nic jiného než Primátora netočí.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Petr Broulík


Na pivní dožínky do Příkaznic

[středa, 10. září 2008]

Hanácký skanzen v Příkazích na Olomoucku ožije koncem září prvními pivními dožínkami. Milovníci pěnivého moku při nich budou moci ochutnat produkci více než desítky tuzemských rodinných a hostinských pivovarů. Součástí slavností budou i koncerty a soutěže pro děti a dospělé.

"Pivní dožínky zapadají do našeho pojetí prezentace skanzenu, který chceme maximálně otevřít veřejnosti. Na myšlenku uspořádat tyto slavnosti jsme přišli jak jinak než u piva. Z akce bychom chtěli vytvořit tradici. Uvidíme ale, jaký o ni bude zájem," řekl správce skanzenu Vilém Švec.

Pivních dožínek se zúčastní 12 rodinných a hostinských pivovarů, které svou produkci podle pořadatelů dožínek běžně nedodávají do obchodní sítě. Zájemci budou moci ochutnat například pěnivý mok z Lipníku nad Bečvou, Hukvald, Štramberku, Kopřivnice či Prostějova.

"Všechny pivovary, které přijedou na dožínky, vaří pivo v malém množství podle tradičních technologií. Jde nám o návrat k historickým kořenům pivovarnictví. Žádné pivní limonády vyrobené z extrátů na dožínkách nebudou," usmál se spolupořadatel akce Petr Staník.

Zabijačkové pochoutky a koláče

Návštěvníci slavností však nebudou podle něj ochutnávat jen pěnivý mok, ale také zabíjačkové speciality či domácí koláče. "O nejlepší koláč budou kuchařky soutěžit. Součástí programu budou také pivní olympiáda, soutěže pro děti a koncerty hudebních skupin," doplnil Staník.

První pivní dožínky se uskuteční v areálu Hanáckého skanzenu v Příkazích v sobotu 27. září. V případě nepříznivého počasí se budou konat v jeho interiéru. Zájemci z Olomouce budou moci využít k cestě do Příkaz a zpět kyvadlovou dopravu.


Hrabalovské slavnosti piva v Chodovaru

[středa, 10. září 2008]

Všechny příznivce dobré zábavy a milovníky zlatavého moku přivítal v sobotu 23. srpna Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku. Právě v jeho rozlehlém areálu se předposlední srpnový víkend uskutečnily každoroční tradiční slavnosti piva, tentokrát s podtitulem "Za paní sládkovou na pivovarský komín balónem".

Bohatý celodenní program slavností, které se opět nesly v duchu první republiky a hrabalovských Postřižin, zahájily už v deset hodin dopoledne netradiční prohlídky pivovaru. Během nich se návštěvníci mohli detailně seznámit nejen s chodem téměř celého pivovaru, ale do každodenního života pivovarské chasy je vtáhly i hrané humorné scénky, které si pro ně připravili tachovští Komedyjanti.

Postřižiny Bohumila Hrabala zpracovalo už mnoho divadelních souborů, jejich zatím poslední nastudování však nemá obdoby. Zcela určitě k tomu přispěly i originální kulisy. Ať už se hrané scénky odehrávaly na pivovarském dvoře nebo v historické varně, dokázal známý příběh paní sládkové, jejího manžela a hlučného strýce Pepina pokaždé zaujmout.

Naprostým vrcholem a logickým zakončením přibližně půlhodinové prohlídky jinak nepřístupných zákoutí pivovaru Chodovar se stala návštěva unikátních sklepů. Ty jsou vybudovány ve skalním masivu přímo pod pivovarskými budovami. Teplota se v nich pohybuje mezi nulou a pěti stupni Celsia a návštěvníci v nich mohli přímo z ležáckých sudů ochutnat kvasnicové pivo.

Zbývající část dopoledního programu chodovarských pivních slavností se odehrávala na prostranství před zcela novou, na jaře letošního roku otevřenou restaurací Stará sladovna. V minulosti, po dokončení nové sladovny, sloužil objekt té staré nejprve jako konírna a po válce jako kravín. Rekonstrukcí historické budovy se kapacita restauračních zařízení Chodovaru zvýšila na zhruba osm set lidí a patří k největším v Čechách. Hosty sem táhne i 1. Beerrarium na světě, které má pivo ukázat trochu jinak, než je běžný spotřebitel zvyklý. Beerrarium je místem, kde je zákazník pivem doslova obklopen a jeho milovníci se tu tímto nápojem mohou doslova kochat. Ve Staré sladovně by si lidé v budoucnu mohli dokonce zkusit uvařit i vlastní pivo, samozřejmě pod dohledem zkušeného sládka.

Tolik očekávaný odpolední program se odehrával v přilehlé pivovarské zahradě. Před zcela zaplněnou arénou stíněnou letitými stromy zahájil spolu s moderátorem ty pravé slavnosti piva prezident Rodinného pivovaru Chodovar Jiří Plevka starší. Rod Plevkových se v pivovarnictví pohybuje už třetí generaci a pivovar v Chodové Plané prakticky zachránil. Jednomu z nejstarších pivovarů v Čechách, který byl tehdy součástí Plzeňského Prazdroje, hrozila na počátku 90. let likvidace. Otec a synové Plevkovi ho zprivatizovali a pustili se do jeho obnovy.

Chodovar je skutečně rodinným pivovarem, který se soustřeďuje zejména na regionální trh. V malém množství ale vyváží své tradičními postupy vyráběné produkty i do zahraničí. Nedávno dokonce získal certifikát Evropské unie, že může používat chráněné zeměpisné označení Chodské pivo.

Jako první před publikum předstoupili Plzeňští heligonkáři. Během dvanáctihodinového hudebně zábavného programu se na podiu ještě představily skupiny Chodovarka, Argema, Desperados a muž mnoha profesí František Ringo Čech. Přestávky mezi hudebními bloky vyplnilo vyhlášení vítěze v pití piva na čas, Pivní rytíř Chodovaru 2008, nebo losování tomboly. Duševní potravu po celou dobu skvěle doplňovaly kulinářské laskominy, které ke skutečným pivním slavnostem vždy neodmyslitelně patří.

Přímo v pivovarské zahradě si návštěvníci mohli pochutnat nejen na místním moku, ale také na originálních specialitách mistrů místní kuchyně. Bohatý celodenní program letošních slavností piva Chodovar vyvrcholil kolem třiadvacáté hodiny slavnostním ohňostrojem.

Zdroj: Televizní studio Mariánské lázně


ČSSD: Pře zvýšily cenu pivovaru

[středa, 10. září 2008]

Majitelé pivovaru Holba z Hanušovic v pátek oznámili, že stahují svou nabídku na koupi pivovaru Náchod. Odstoupení zdůvodnili tím, že prodej sta procent akcií pivovaru provází řadu nesrovnalostí, pochybení i protiprávních kroků.

S tím se v pondělí při jednání zastupitelstva ztotožnili členové opoziční ČSSD. „Kroky radnice jsou v případě zamýšleného prodeje pivovaru chaotické. Prodej akcií je plný nesrovnalostí a bariér,“ řekl za klub ČSSD Miroslav Brát.

Sociální demokrat Jan Birke upozornil, že protahování, diskuse a názorové přestřelky týkající se případného prodeje pivovaru cenu podniku nesnížily. Naopak. Dnes je nejvyšší nabídka o třicet milionů korun vyšší než jakou nabízela na začátku společnost LIF. Birke si rovněž myslí, že prodej pivovaru je netransparentní: „Třeba o tom, že ruští zájemci oznámili už třetí nabídku, a to na odkup pětasedmdesáti procent akcií, jsme se dozvěděli krátce před jednáním zastupitelstva.“ Společnost Russian Tradition nyní nabízí odkup padesáti, sta i pětasedmdesáti procent akcií.

Zdroj: MF Dnes.cz


V rámci 51. žatecké Dočesné vyvrcholila v pátek v Městském divadle v Žatci jedinečná soutěž krásných dívek zastupujících české pivovary. Zábavná soutěž, propagující dívčí krásu, pivo a chmel a je jediná svého druhu na světě, tradičně doprovází oblíbenou Dočesnou v Žatci. Dvacetičlenná odborná porota rozhodla, že Miss zlatého moku ČR pro období 2008 - 2009 se stala blonďatá dívka Marcela Vovsová z Mělníka (23 let) zastupující ústecký pivovar Zlatopramen.

Foto

Dívky v divadle soutěžily v ručním česání chmele, v umění natočit lákavě vypadající půllitr piva a nabídnout ho hostovi, ve volných disciplínách tančily, šermovaly, předváděly divadelní scénky nebo i vystoupení s živým hadem. Nechyběla tradiční promenáda v plavkách. O výbornou atmosféru finálového večera se postaral žatecký rodák zpěvák Petr Kotvald.

Na druhém místě skončila Kamila Vostrá z Postoloprt (20 let) reprezentující pivovar Březňák a na třetím místě Iveta Bylíková z Chomutova (22let) soutěžící za pivovar Louny.

Vítězkám poblahopřáli ředitel soutěže Petr Šimáček a hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který dívky dekoroval a zástupci sponzorů předali ceny, mj. i zájezdy cestovní kanceláře FIRO tour a vítězka dostala do užívání na určitou dobu automobil Fábia od AUTO Kopta Žatec.

V závěrečném slovu hejtman Jiří Šulc zdůraznil, že si váží této soutěže, jenž je jediná na světě a je oslavou výrobků českých pivovarů, které vaří pivo z českého sladu a Žateckého chmele. Ústecký kraj bude jistě Miss zlatého moku ČR podporovat i nadále, určitě stejně tomu bude i v samotném městě Žatec.

Nová Miss zlatého moku ČR 2008 - 2009 a dívky na druhém a třetím místě se představily široké veřejnosti spolu se zástupci pivovarů v sobotu 6. září také na hlavním pódiu Dočesné před žateckou radnicí.

Další fotografie z volby Miss zlatého moku najdete na www.misszlatehomoku.com.

Zdroj: e-region.cz


Pivobraní v Novém Boru proběhlo první zářijový víkend v tropickém letním počasí a tak téměř pět tisíc návštěvníků muselo dodržovat správný pitný režim. V nabídce bylo 14 druhů piva a výčepní se měli co ohánět, aby uhasili žízeň všech.

Novinkou letošního ročníku byly různé pivní speciály jako červené pivo Konrád nebo třikrát chmelené pivo IPA z pivovaru Kocour Varnsdorf.

Páteční kulturní večer zahájila skupina Pavoucy a po nich nastoupil očekávaný Arakain se zpěvákem Honzou Toužimským. Sobotní nabídka obsáhla hudbu pro všechny generace. Od dechovky, kterou představila skupina Žosanka, až po tvrdší muziku skupiny Hypertenze, pop rockové Rybičky 48, romskou hudbu Bengas a alternativní Schodiště. Vrcholem sobotního večera bylo vystoupení skupiny ALL X, která strhla v publiku davové šílenství. Šestici hochů známých ze soutěže X Factor oblehli po vystoupení jejich příznivci, kteří se nezdráhali vystát i půlhodinovou frontu na jejich autogram. Tímto pivobraním zakončili novoborští symbolicky léto a další kulturní akce na náměstí je čeká až v zimě při zahájení Adventu.

Zdroj: i-noviny.cz | Autor: Ilona Rejholcová


Holandská pivovarnícka spoločnosť Heineken sa viac sústredí na konsolidáciu svojich akvizícií v strednej a východnej Európe ako na nákup ďalších pivovarov. Zisk podniku pred úrokmi a zdanením (EBIT) za prvý polrok 2008 dosiahol 177 miliónov eur (5,33 miliardy Sk), pričom stredo a východoeurópska divízia tretej najväčšej pivovarníckej spoločnosti na svete zaznamenala 12-% zníženie prevádzkového zisku.

Dôvodom boli podľa výkonného šéfa Heinekenu pre východnú Európu Nica Nusmeiera vysoké výrobné náklady, spomalenie ekonomík a nepriaznivé počasie. Heineken v priebehu posledných 12 mesiacov kúpil 11 pivovarov, vďaka čomu sa mu podarilo v 1. polroku zvýšiť predaj medziročne o 14 % na 1,76 miliardy eur (53,02 miliardy Sk). Teraz podľa Nusmeiera nastal čas konsolidovať tieto akvizície.

Konzumácia piva na vyspelých trhoch ako sú USA a západná Európa stagnuje, zatiaľ čo jeho predaj vo východnej a strednej Európe rastie v dôsledku zvyšovania kúpnej sily a tiež zmeny orientácie zákazníkov z vodky na pivo. V júli Heineken prevzal českú skupinu Drinks Union, ktorá vyrábala pivá Zlatopramen, Březňák, Louny a Dačický a v auguste rozšíril svoje impérium o bieloruský pivovar Rečica. Stredo a východoeurópska divízia, do ktorej patria aj pivovary v Rakúsku, Nemecku a Grécku, sa podieľa 42,5 % na celkovej produkcii skupiny Heineken.

Zdroj: Pluska.sk


Ocenění Švédsko

[úterý, 9. září 2008]

První ročník mezinárodního pivního festivalu, určeného zejména pro hoteliéry a restauratéry, s názvem Gothenburg Beer Festival 2008 se konal ve Švédsku dne 13.06.2008. Zúčastnily se ho pivovary ze zemí jako je Německo, Estonsko, Litva a své zástupce měla kromě dalších i Česká republika. Z tuzemských pivovarů měli své zastoupení Holba, Bernard a pardubický Pernštejn, který získal se svým speciálním pivem Porter 19° první místo v kategorii tmavá silná piva. Porotu zaujal zejména svou plnou, nasládlou a nezaměnitelnou chutí, kterou ocenili zejména provozovatelé restauračních zařízení v hostující zemi tohoto dvoudenního festivalu. Dále se soutěžilo v kategoriích světlý a tmavý ležák a světlé lehčí (anglické) pivo. Porotci mohli vybírat z 93. vzorků. Pořadatelé tohoto festivalu mají smělé plány i do budoucích let, tudíž se můžeme těšit na jistě atraktivní další ročníky. Podrobnosti o festivalu najdete na : www.beerfestival.se

Zdroj: Pernštejn.cz


«« « Strana 928 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI