Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ze tří odrůd chutnal nejlépe Rubín

Co se píše o pivovarech a pivu


Ze tří odrůd chutnal nejlépe Rubín

[čtvrtek, 28. květen 2009]

Degustaci tří druhů piva z pokusného pivovaru v Žatci připravil jediný pěstitel chmele v Libereckém kraji – kravařské družstvo Avena, spolu s penzionem Ráj v Liticích.

Foto

Přítomní ochutnávali tři druhy moku vyrobeného ze tří odrůd chmele: Vital, Harmonie a Rubín. Hodnotila se chuť a vůně, příjemnost hořkosti a celkový dojem. Výsledky ukázaly, že všechna piva chutnala, vítězem se však stala odrůda Rubín. „Degustace probíhá v Liticích už počtvrté,“ připomněl Vlastimil Zíka, ředitel družstva Avena.

A jaká témata řeší pěstitelé chmele? Josef Ježek z Chmelařského institutu Žatec hovořil o současném boomu pěstování chmele na nízkých konstrukcích. „Pro tento způsob pěstování chmele hovoří nedostatek brigádníků, kteří jsou potřeba zejména při jarních pracích. Zakrslé odrůdy nevyžadují tolik ruční práce, ale zatím u nás nejsou,“ vysvětlil Josef Ježek.

Doplnil informace o zdravotních účincích piva: jeden litr piva plzeňského typu pokryje celou denní potřebu zinku, 45% hořčíku, 40% fosforu, 20% draslíku, 12% chloriů, 7% vápníku a 5% sodíku. Kromě toho obsahuje 25 až 50% denní potřeby riboflavinu (B2), niacinu (B3), kyseliny listové, panthoenové, biotinu (H) a kobalaminu (B12).

Zdroj: Českolipský deník.cz | Autor a foto: Eva Vlastníková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI