Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Značka Krušovice se opět stala partnerem festivalu O2 Sázavafest a současně oficiálním pivem tohoto festivalu, který se letos uskuteční ve dnech 31. 7. – 2. 8. v Kácově. Již 28. 6. bude na Konopišti zahájen O2 Sázavafest Battle 2008. Partnerství značky Krušovice a festivalu O2 Sázavafest bylo poprvé navázáno v roce 2005, od té doby se v něm každoročně pokračuje.

„Stěžejním produktem festivalu bude již tradičně leader značky Krušovice - pivo Mušketýr, pro milovníky tmavého piva nabídneme Krušovice Černé, pro ty, kteří dávají přednost míchaným nápojům pak míchaný citronový nápoj na bázi piva Radler.cz. Nebude samozřejmě chybět nealkoholické pivo Clausthaler. Letošní novinkou je pivo Heineken, které bude umístěno ve vybraných barech. Na bezvadnou kvalitu a správné ošetření piva v barech bude po celou dobu festivalu dohlížet tým odborníků přímo z Královského pivovaru Krušovice,“ řekla Hana Fenclová, Brand Manager Královského pivovaru Krušovice a.s.

Dodala, že pivo bude během festivalu skladováno ve speciálních chladících kamionech, aby i v případě opravdu horkého letního počasí mělo stálou teplotu „sedmého schodu“. „O2 Sázavafest je jedním z největších festivalů v České republice. Posluchači budou mít možnost si poslechnout kvalitní muziku a přitom si pochutnat na krušovickém pivu,“ konstatoval Jiří Daněk, obchodní a distribuční ředitel společnosti Heineken Česká republika.

Spojení značky Krušovice s O2 Sázavafestem je v letošním roce nově prezentováno i formou umístění speciálních etiket na lahvích krušovického piva Mušketýr a Světlé. „Na český trh budou v průběhu měsíce června a července dodány celkem 2 miliony lahví s těmito etiketami. Věříme, že i tímto způsobem podpoříme propagaci tohoto festivalu mezi širokou veřejností,“ uvedla Hana Fenclová.

Zdroj: Marketingové noviny.cz


Tak chutí východ, tvrdí MUW Saatchi & Saatchi v novej kampani o pive Šariš.

V kampani prichádza mladý východniar domov na vidiek, aby víkend strávil s celou rodinou. Posedenie má spríjemniť pivo Šariš, ktoré však nie je čím otvoriť. Na scénu preto prichádza zárubňa, ktorá pomôže fľaše za všeobecného pobavenia pootvárať a rozliať do pohárov.

Foto

Agentúra dostala za úlohu viac asociovať značku s východom Slovenska. Práve tam má pivo silnú pozíciu pre svoj pôvod. Smerovanie kampane na východ podľa brand manažérky značky Denisy Pernicovej „odzrkadľuje postoj východniarov k životu a hodnoty ako je napríklad rodina, ktoré východniari vyznávajú.“

Pri silnom akcente kampane na východ sa agentúra neobáva, že sa značka odcudzí západniarom. „Východniari nežijú len na východe, ale aj na západe. Často cestujú za prácou a preto im táto kampaň môže pripomenúť domov a ich pôvod, na ktorí sú hrdí,“ vysvetľuje Pernicová.

Okrem televízneho spotu a outdoorovej reklamy chce Šarišch východu aj pomáhať. Súvisiaca kampaň „Skrášľujeme východ“ zahrnie podujatia smerované na rozvoj východniarskych regiónov a kraj má podporiť aj finančne. „Ďalšie pokračovanie bude zhmotnené v spotrebiteľskej súťaži priamo nadväzujúcej na charakter prvej vlny kampane,“ uzatvára Pernicová.

Východniarskym pivom bol Šariš už v decembrovej kampani "Ako chutia vianoce na východe?".

Video naleznete mj. zde...

Zdroj: Mediálne.sk | Autor: Petra Dzurovčinová


První dodávka piva z Budějovického Budvaru vyrazila v pondělí z jihu Čech. Exportovat do asijské velmoci může Budvar díky ukončení sporu s americkým Budweiserem v roce 2006.

Z pivovaru Budějovický Budvar byla dnes dopoledne odeslána historicky první zásilka piva do Číny. Dodávka obsahuje 2600 kartonů lahví (206 hektolitrů) světlého ležáku, který se v Číně bude prodávat pod označením "Budějovický Budvar". Dva kontejnery s pivem dorazí do Šanghaje za 31 dnů, tedy 17. července. Na pultech se objeví počátkem srpna. V prvním období se prodej soustředí pouze na aglomeraci Šanghaje, ve které žije více lidí, než v celé České republice.

Vstup Budějovického Budvaru do Číny blokoval od roku 1997 spor o registraci ochranných známek „Budějovický Budvar“. Spor byl ve prospěch Budějovického Budvaru ukončen až v listopadu 2006. Samotné přípravy k zahájení exportu trvaly 18 měsíců. "Kvůli jazykové a kulturní bariéře trvalo několik měsíců vyhledání vhodného a seriózního importéra. Složité bylo i vyřízení mnoha potřebných certifikátů a skutečnou lahůdkou bylo vytváření čínského ekvivalentu názvu naší značky," řekl Tomáš Bártů, exportní manažer Budvaru pro Asii.

Příprava etikety trvala od října loňského roku do dubna. Protože běžný čínský zákazník nedokáže přečíst slova psaná latinkou, bylo nezbytné na etiketě uvést ekvivalent ochranné známky "Budějovický Budvar". Výsledkem je čínský výraz (čte se „Bai De Fu“), který znamená "Mít mnoho štěstí" nebo "Všichni mají mnoho štěstí".

Budějovický Budvar očekává, že letos v Číně prodá asi 700 hektolitrů piva. "Naše pivo bude v Číně drahé, ale díky rostoucí kupní síle se bude poptávka po dováženém pivu pomalu zvyšovat. V dlouhodobé perspektivě je pro nás Čína zajímavou obchodní příležitostí, kterou chceme využít," dodává Bártů.

Etiketa

Pivovar Budějovický Budvar vyváží téměř polovinu produkci do více než 50 zemí světa. V roce 2007 dosáhl objemu 1 253 000 hektolitrů. Hrubý zisk pivovaru se v roce 2007 meziročně zvýšil o 13 % na celkových 302 milionů korun.

Zdroj: iHNed.cz


Na 11. ročník slavností piva Pivovaru Rohozec přišlo v sobotu do Turnova na Semilsku kolem tří tisíc lidí. Agentuře Mediafax to v neděli sdělil vedoucí výroby pivovaru Pavel Regent. „Dorazilo asi o 500 lidí více než loni,“ konstatoval Regner s tím, že se vypilo 110 až 120 hektolitrů piva. „Přesné výsledky budeme znát v pondělí,“ konstatoval vedoucí výroby.

Zájem, o slavnosti na Rohozci každoročně mírně roste, přesto stále za velkými pivními slavnostmi zaostávají. K největším a nestarším v republice kupříkladu patří slavnosti ve Svijanech, kam každoročně dorazí kolem 15 tisíc návštěvníků.

Na letošních slavnostech představil rohozecký pivovar svoji novinku - nealkoholické pivo, s jehož distribucí začal tento týden. „Zájem nás mile překvapil. Ve stáncích jsme měli připraveno 200 piv a nestačilo to. Museli jsme přivézt další,“ popsal Pavel Regent.

Pivovar Rohozec patří mezi nejmenší pivovary v republice, který byl před pěti lety na pokraji krachu. Poté ho ovládl Pivovar Svijany a výroba každoročně roste. Loni zde uvařili 41 000 hektolitrů piva a letos plánují 50 000.

Zdroj: Regiony24.cz | Autor: Marek Kuntoš


Nejmenší pivovar v přerovském regionu, První soukromý pivovar společenský z Lipníku nad Bečvou, uspěl na Pivních slavnostech v Českých Budějovicích.

Lipnický ležák získal při odborné degustaci druhé místo v kategorii světlý ležák minipivovarů.

„Jedná se o první významné ocenění našeho pivovaru, dosud jsme tak dobrého výsledku nedosáhli,“ prozradil spolumajitel pivovaru Radek Sekanina.

Příští rok se lipnický zdroj zlatavého moku chystá zúčastnit soutěže Česká pivní pečeť v jihočeském Táboře a Jarní ceny českých sládků na Zvíkově.

Zdroj: Přerovský deník


Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes prijal obžalobu na pivovarníka Pavla Č. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ho žaluje za neodvedenie dane vo výške takmer 95 miliónov korún. Hlavné pojednávanie sudkyňa vytýčila na koniec

Podľa obžaloby Pavel Č. ako konateľ spoločnosti Pivovar Urpín Slovenská Ľupča spáchal pokračujúce trestné činy neodvedenia a nezaplatenia dane a poistného. V rokoch 2001 až 2003 neodviedol a nezaplatil dane vo výške takmer 95 miliónov korún, hoci na účtoch spoločnosti mal dostatok peňazí. Pivovarník neodviedol preddavky na daň z vyplatených miezd zamestnancov, daň z pridanej hodnoty z piva a cestnú daň.

Obhajoba namietala, že vo veci nie je príslušný špeciálny prokurátor. Ten však predložil súdu písomné rozhodnutie generálneho prokurátora, ktorý určil, že v tejto trestnej veci bude vykonávať dozor Úrad špeciálnej prokuratúry.

Zdroj: SME.sk


Českobudějovické Masné krámy mají za sebou půl roku fungování v novém hávu. Po pětileté pauze se zrekonstruovaná pivnice otevřela hostům loni na Mikuláše a zástupci jejího provozovatele, Budějovického Budvaru, jsou spokojeni.

Původní plány před otevřením počítaly s tím, že se v Masných krámech ročně vytočí 1500 až 2000 hektolitrů piva. Bude to ale zřejmě víc, řekl ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček: "Předpoklady budou určitě překročeny. Restaurací, které měsíčně vytočí 160 až 200 hektolitrů piva, v České republice moc není."

Do zmodernizované pivnice, která je jedním ze symbolů města, si podle generálního ředitele Budvaru Jiřího Bočka našli znovu cestu nejen turisté, ale především místní: "Velmi nás potěšilo, že předevší budějovičtí konzumenti se do Masných krámů vrátili. Masné krámy se našly svou klientelu a to, že vlastně jsou trvale obsazeny, je dobrá zpráva pro provozovatele."

Zdroj: Rozhlas.cz


Trutnovské náměstí ožilo Pivofestem

[pondělí, 16. červen 2008]

Milovníci zlatavého moku v sobotu zaplavili největší město okresu. Na trutnovském náměstí proběhl jubilejní 5. ročník tradičního Pivofestu.

Návštěvníci festivalu mohli ochutnat z deseti, převážně tuzemských pivních značek. Zkrátka nepřišli ani ti, kteří oroseným půllitrům zrovna neholdují. Pořadatelé pro ně připravili zajímavou kulturní nabídku v čele s domácí pěveckou hvězdou první velikosti Petrem Kolářem a písničkářem Jaroslavem Uhlířem. Podle prvních odhadů si na Krakonošovo náměstí našlo v sobotu cestu přes 4 tisíce lidí. „Ještě to nemáme přesně spočítané, ale to číslo se pohybuje kolem čtyř, čtyř a půl tisíce návštěvníků,“ uvedl včera odpoledne hlavní organizátor akce Daniel Šafr.

Program v centru města odstartoval krátce před polednem. Vedle regionálních kapel Benjaming Band nebo Cémur Šámur bylo k vidění například loutkové představení. Příznivce country zase potěšila náchodská formace Nacopak band. První vrchol festivalu přišel krátce po 20. hodině, kdy se na pódiu objevil někdejší frontman skupin Precedens či Arakain Petr Kolář. V té době už nebylo na trutnovském náměstí takřka k hnutí. V závěru zhruba hodinového koncertu se dav dočkal i hitu z pera Karla Svobody Ještě, že tě lásko mám.

Na 70. a 80. léta pak zavzpomínala vrchlabská retro kapela High Fever. Hodinu před půlnocí vystoupil Jaroslav Uhlíř, kterého diváci na letošní Pivofest, stejně jako Koláře, „nominovali“ v nedávném internetovém hlasování. „Troufám si říct, že vystoupení Jaroslava Uhlíře ve všech lidech, bez ohledu na věk, probudilo jejich dětství. Vidět rockery, jak si zpívají Když se zamiluje kůň, bylo prostě úžasný,“ hodnotil Daniel Šafr. Finále sobotní noci obstaral AC/DC revival.

Součástí Pivofestu byla také zajímavá tombola. Organizátoři nezapomněli ani na trutnovské divadlo. Desetikorunu z každé prodané vstupenky věnovali na jeho chystanou výstavbu.

Zdroj: Krkonošský deník | Autor: Tomáš Plecháč


Pivovarské muzeum připravilo na letošní turistickou sezonu pro návštěvníky Plzně i Plzeňany výstavu o historii pohostinství.

V prostorách Pivovarského muzea a ve vybraných plzeňských hospodách a restauracích bude od 17. 6. do 31. 10. k vidění výstava, mapující historii plzeňských pohostinství, která je bohatě doprovozena fotografiemi a pohlednicemi, vybraných z kolekce Západočeského muzea, z několika soukromých sbírek a samozřejmě ze sbírek Pivovarského muzea v Plzni. Historické fotografie zachycují plzeňské hospody, hotely a restaurace v různých časových obdobích. Součástí vernisáže výstavy bude i a unikátní formanská jízda centrem Plzně. K výstavě se tematicky pojí první odborná konference na téma historie pohostinství. Výstava nazvaná Jak dlouho se točí, aneb historie pohostinství v Plzni představí na historických pohlednicích a fotografiích to nejlepší z unikátních záběrů věhlasných či naopak již zapomenutých hospod a restaurací v Plzni. Aby oslovila co nejširší okruh zájemců, překročí výstava i práh Pivovarského muzea a zamíří do vybraných hospod – Na Parkánu, U Salzmannů, Centrálu a U Morávků. Během vernisáže budou části výstavy do těchto hospod rozvezeny formanskou jízdou. Komentovaná prohlídka hospod s ochutnávkami Doprovodný program obsahuje pravidelné komentované prohlídky výstavy i vybraných plzeňských hospod. Akce se bude konat každý pátek od 17 hodin počínaje 20. červnem. Účastníci projdou společně s historikem Pivovarského muzea nejen samotnou výstavu, ale i část centra Plzně a seznámí se s bohatou historií mnohde dosud provozovaných podniků, ale také s již zaniklými hostinci, hotely či hospůdkami. Na cestě čekají účastníky celkem tři ochutnávky piva. Výhodou je rezervace na telefonu Pivovarského muzea 377224955. Pivovarské muzeum pořádá konferenci o historii pohostinství Téma minulosti slavných českých hospod a pohostinství budou diskutovat také odborníci na konferenci pořádané Pivovarským muzeem a Plzeňským Prazdrojem ve dnech od 17. do 18. června. Odborná konference nazvaná Z historie zlatavého moku je prvním vědeckým počinem zaměřeným na historii pohostinství v Čechách. „Historií pohostinství se v Česku zabývá řada badatelů, na konferenční scéně ale vědecké debaty na toto téma neprobíhaly. Odborníci proto volali po širším fóru, kde by mohli prodiskutovat svoje poznatky. Proto jsme se rozhodli uspořádat první ročník konferenčního cyklu. V dalších letech bychom se chtěli zaměřit na další témata z bohaté historie piva a pohostinství,“ vysvětluje Jiří Hána z Pivovarského muzea v Plzni. První ročník konferenčního cyklu Z historie zlatavého moku, který se rozhodlo uspořádat Pivovarské muzeum v Plzni za podpory společnosti Plzeňský Prazdroj a.s., přichází s poměrně širokým tématickým zaměřením – Historie hostinské živnosti v Českých zemích. Mezi tématické okruhy bude patřit také téma sociální struktury hostinských a restauratérů, nebo porovnání krčem, restaurací a hotelů ve městech a na venkově. Na konferenci zazní také referáty o dodavatelsko odběratelských vztazích v minulosti a o historii stolování.

Zdroj: Cesty Plzeňského kraje.cz


Pivovar na pláži, 20 metrů od moře, zprovozní příští měsíc ve vietnamském městě Phan Thiet firmy Pivo Praha a plzeňský Lukr Ingeneering. V restauraci budou také první pivní lázně v Asii, řekli jednatelé Václav Potěšil z Pivo Praha a Lubomír Krýsl z Lukr Ingeneering.

Roční kapacita pivovaru, který je 200 kilometrů od vietnamské metropole u rekreačního centra Mui Ne, bude osm tisíc hektolitrů. V novém třípodlažním objektu vzniknou pivní lázně, podobné jaké jsou od předloňska v pivovaru Chodovar na Tachovsku. Dvanáct van bude dřevěných, dvě kamenné a jedna měděná. Komplex stál 30 milionů korun, zařízení od českých firem zhruba třetinu.

Pivovar staví české firmy pro honorárního konzula České republiky Ngo Hong Chuyena, který je od roku 1995 jediným dovozcem českého piva a do Vietnamu dále vozí fernet, slivovici a becherovku. Je to třetí restaurační pivovar, který pro něj obě firmy postavily. "V roce 2001 to byl v Saigonu první český pivovar i první restaurační pivovar ve Vietnamu," řekl Potěšil. Denně vyrobí tisíc litrů světlého a tmavého českého ležáku.

Jde o největší restauraci v Saigonu se šestisty místy, kde sídlí jak konzul, tak Klub Praha, což je sdružení Vietnamců, kteří pobývali v Česku. Nedávno dostavěly obě firmy stejně velký pivovar v Hanoji. "Dodáváme tam trvale český chmel, slad, kvasnice a voda se trvale upravuje na parametry vody plzeňské," řekl Krýsl. "U rozběhu je také vždy český sládek, který jezdí do Vietnamu na kontroly. Vietnamec ho také potřebuje na reprezentaci, hosté se na něj často ptají," řekl Potěšil.

Ve Vietnamu je vysoké clo na dovoz piva

Chuyen podle něj nastavil ve Vietnamu boom minipivovarů. V Saigonu i Hanoji jich je po deseti, jedna polovina českých a druhá německých. Za výkladními skříněmi v ulicích se objevují také makety varen. Lákají lidi do restaurací, jež pivo samy nevyrábějí, ale čepují ho z nakoupených sudů. Důvodem rozmachu těchto staveb je podle Krýsla fakt, že ve Vietnamu je vysoké clo na dovoz piva. Současné ceny piva ve vietnamské restauraci se pohybují mezi osmi až 20 korunami za půllitr.

Pivo Praha, které dlouhodobě spolupracuje s Lukrem, už postavilo v Česku šest restauračních pivovarů. V cizině ještě v ruském Krasnojarsku, v japonské Kagoshimě a filipínské Manile, připravuje ho ve Voroněži. V Japonsku firma další tři pivovary projektovala a nyní vyhrála tendr v etiopské Addis Abebě jako poradce místních pivovarů.

Zdroj: Týden.cz


Pivovar Dačický má skončit

[neděle, 15. červen 2008]

Poplašná zpráva o tom, že se chystá uzavření kutnohorského pivovaru se nyní objevila v jednom z úzce zaměřených médií. Deník tedy pátral po pravdivosti této zprávy přímo u zdroje.

Kutnohorští pivaři a milovníci Dačického byli velmi překvapení, když jsme zjišťovali, jestli tuší něco o zrušení pivovaru. „Co bychom potom pili?“ zhrozil se jeden z nich.

A aby bylo dohadům konec, vydali jsme se přímo ke zdroji nejen piva, ale především informací. „Ono se toho poslední dobou na toto téma hodně namluví,“ předeslal ředitel a sládek kutnohorského pivovaru Jan Hejra. Podle jeho slov se již setkali s tím, že podobné „ověřené“ zprávy rozšiřují zástupci konkurenčních výrobců piva. „Nic takového se nekoná a konat nebude,“ vyvrátil zprávu Jan Hejra.

Místo avizovaného útlumu jedou na plné obrátky. Během letních měsíců nabírají dokonce brigádníky. „Musíme umožnit našim zaměstnancům trochu si v rámci dovolené odpočinout. Vždyť někteří pracují celý rok při zimní teplotě plus dva stupně Celsia,“ dodal ředitel s tím, že právě letní období představuje obecně pro pivovary zatěžkávací zkoušku jak zaměstnanců, tak celé výroby. „Vzhledem ke kapacitám a množství připravovaného piva nemusí mít lidé obavy. Z pivovaru vždy odchází oblíbené pivečko v prvotřídní kvalitě,“ uklidnil konzumenty Dačického Jan Hejra. Už nyní tak například speciály připravované pro podzimní a vánoční trh leží ve sklepích a další se budou vařit v nejbližší době.

To, že opravdu nekončí, potvrdily i jejich plány na zvýšení kapacity přetlačných tanků na filtrované pivo nebo na novou sanitační stanici pro studené provozy. „Minulý měsíc jsme dělali rozsáhlé opravy na stáčírně lahví, abychom vkročili do sezony připraveni,“ dodal ředitel.

Veřejnost určitě nepřijde zkrátka. Koncem srpna čeká na zájemce akce nazvaná „Divadlo v pivovaru“. Jde o originální prohlídku pivovaru s historickým nádechem v podání profesionálních herců. „Nechte překvapit,“ zakončil ředitel Hejra.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Jitka Pokorná


Sto piv za jeden gól. Český fotbalový útočník vyhrál soutěž Gambrinusu. Zadání znělo: kdo dá první gól české reprezentace na mistrovství Evropy.

Foto

Svěrkoš se trefil v zahajovacím zápase šampionátu, před sedmi dny v Basileji jeho trefa ze závěru utkání znamenala pro Česko vítězství 1:0.

Pro výhru si přišel po pátečním tréninku národního mužstva v Seefeldu, kde reprezentanti během šampionátu bydlí. Ale Jan Kovář, manažer Plzeňských pivovarů, kam značka Gambrinus patří, mu předal jen pětilitrový soudek.

"To bylo jen symbolické, během mistrovství přece kluci nemůžou pít," říkal Kovář s úsměvem. "Klasickou padesátku mu pošleme do Ostravy."

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Miloslav Novák | Foto: Michal Šula


Ústecký Drinks Union hodlá prodat likérku Granette. A to ještě před vstupem firmy pod čtvrtý největší pivovar na světě, holandský Heineken. Důvodem je nezájem právě pivovarského kolosu o likérku v Krásném Březně.

Mluvčí Drinks Union Josef Vejlupek včera sdělil, že se společnost v současné době připravuje na vstup Heinekenu, který je významným hráčem na světovém pivním trhu.

„Tento partner má však zájem pouze o pivovarství. A z toho důvodu dochází k oddělení výroby likéru do samostatné společnosti Grannette,“ uvedl Vejlupek s tím, že o době, kdyby měla být dceřiná společnost Drinks Union prodána, neví. „Rozhodne o tom až představenstvo,“ dodal.

Drinks Union převedl výrobu lihovin na Granette letos na konci ledna. To pod ni přešla divize společnosti KB Likér. V loňském roce prodala divize KB Likér téměř sedmdesát tisíc hektolitrů lihovin, což je o patnáct procent více než v předchozím roce.

Během nejbližší doby ústecký Drinks Union spolkne Heineken. Dohoda o převzetí akcií se podepsala už na konci března. Podle některých médií zaplatí holandská pivovarská společnost majitelům Drinks Union zhruba dvě miliardy korun. Prodej posvětil i antimonopolní úřad.

Skupina Drinks Union v roce 2007 prodala zhruba devět set tisíc hektolitrů piva. Letos očekává zhruba dvacetimilionový zisk.

Zdroj: Ústecký deník.cz | Autor: Radek Nohl


Piaty ročník pivného festivalu Junifest, ktorý sa začal v piatok 13. júna, nebol pre organizátorov ani návštevníkov nešťastný. Odštartovali ho v priestoroch bratislavskej Incheby, kde si priaznivci môžu do 22. júna okrem piva a gurmánskych špecialít vychutnať aj súťaže a vystúpenia rôznych hudobných interpretov. Na slávnostnom otvorení sa večer zúčastnil aj starosta bratislavskej mestskej časti Petržalka Milan Ftáčnik. S riaditeľom Junifestu Kamilom Križanom, nestorom slovenského pivovarníctva Jozefom Nemcom a moderátorom akcie Richardom Vrablecom si spoločne pripili zlatistým mokom z duplákov, čím otvorili najväčší pivný festival na Slovensku. V prvý deň sa hala naplnila nielen záujemcami o dobré pivo, ale mnohých prilákal aj hudobný program, tentoraz v štýle country. O dobrú náladu sa postarali Rasťo a Lujza, košické duo, ktoré navodilo atmosféru folkovými a country piesňami. Návštevníkom sa postupne predstavili aj tanečná country skupina Cloggshow, bratislavská countryrocková kapela Nový Rownák, spevák Allan Mikušek, brnianska legenda Kamelot a tiež prešovská skupina Žobráci so spevákom a hráčom na mandolíne Michalom Hudákom, ktorý je známy najmä z televíznej obrazovky. Počas večera nechýbalo ani vystúpenie speváka Petra Dulu, ktorý je so svojou kapelou Veslári jednou z najúspešnejších country interpretov v Európe. Dula odspieval aj jeden z najväčších hitov Johnnyho Casha s názvom Folsom Prison Blues. Počas pivných súťaží s Jozefom Nemcom a Igorom Svítokom mohli návštevníci bojovať o zaujímavé ceny. V prvý deň festivalu sa Vladovi z Bratislavy podarilo vylepšiť rekord Junifestu v pití jedného litra piva o necelé tri sekundy. Nový rekord je 7,77 sekundy. Vynikajúci výsledok zaznamenali aj v držaní jedného litra piva v pohári s hmotnosťou približne 2,2 kilogramu v predpaženej ruke - jeden z návštevníkov to vydržal 5 minút a 38 sekúnd. V zadnej časti haly pripravili organizátori aj takzvanú oddychovú zónu, kde si fanúšikovia kartových hier mohli zahrať poker na originálnych pokrových stoloch. Jednou z noviniek pivného festivalu je založenie nezávislého združenia spotrebiteľov Junifest, ktoré pre návštevníkov prináša celoročné zľavy v oblasti financií, obchodu a služieb. Počas festivalu sa záujemcovia môžu zaregistrovať. Agentúru SITA o tom informovali programová riaditeľka festivalu Kamila Trávničková a Igor Svítok z agentúry Slovenské rekordy.

Zdroj: Noviny.Všetko.com


Pivovar čeká prodej, nebo útlum

[sobota, 14. červen 2008]

Chystaný prodej pivovaru v Náchodě rozděluje tamní zastupitele. Patrioti by jej nejradši nechali městu, ale pragmatici tvrdí, že ve složité situaci na pivovarnickém trhu je lepší se podniku vzdát za dobrou cenu.

Pro prodej pivovaru investiční společnosti LIF už v úterý zvedlo ruku sedm radních z devíti. Zastupitelé o tom rozhodnou koncem června. „Je možné získat strategického partnera, nebo jít cestou úspor, což neotvírá budoucnost. Nebo město může doufat, že vývoj bude dobrý,“ vypočítává varianty generální ředitel Pivovaru Náchod a člen představenstva Josef Hlavatý.

Prodeji pivovaru přejí v radniční koalici občanští demokraté a sdružení SOS. Vypadá to, že mezi zastupiteli mohou prodej protlačit spolu s jediným hlasem odjinud. „Jako opozice jsme neměli žádné informace, prodej se objevil zničeho nic. Rozhodneme se příští týden,“ řekl k hlasování sociální demokrat Jan Birke.

Za poslední rok se zajímalo o koupi pivovaru asi osm firem. Česká investiční společnost LIF, jíž už patří třeba pivovar Svijany, nabídla městu 135 milionů korun. Z nich se splatí přístavba hotelu U Beránka za 45 milionů. Investor by podle Hlavatého přejal i další závazky pivovaru ve výši kolem 80 milionů korun. „Signalizují, že jim jde o dlouhodobou investici. Rozvíjela by se dál výroba v Náchodě, značka Primátor i nealkoholické nápoje,“ míní Hlavatý. Podle něj by se pivovar dostal do poměrně velké skupiny, vlastněné LIF a K Brewery, takže by mohl na trhu snáz obstát.

Pivovar má za sebou osm let v zisku, během patnácti let investoval do zařízení 300 milionů korun. Vloni dosáhl tržeb přes 180 milionů korun při výstavu 133 tisíc hektolitrů piva. Město z něj nikdy nečerpalo dividendy, ale před třemi lety pro něj pivovar podnikl přístavbu hotelu, jejž také provozuje. Všechen zisk pivovaru z posledních let ve výši statisíc korun spotřebovává prodělečný Beránek, letos však pivovar zřejmě žádný zisk nevytvoří.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Štěpánka Tůmová


Belgická pivovarnícka spoločnosť InBev by mohla zafinancovať kúpu amerického rivala Anheuser-Busch predajom jeho zábavných parkov a baliarenských liniek. Podľa analytika zo spoločnosti Petercam Krisa Kippersa by takto mohol InBev získať až 4,4 miliardy USD (86,53 miliardy Sk).

InBev vo štvrtok informoval, že na zafinancovanie ponuky v celkovej výške 46,3 miliardy USD na kúpu Anheuser-Busch plánuje vydať akcie a predať vedľajšie aktíva obidvoch spoločností, za čo by chcel získať 8,3 miliardy USD.

V prípade predaja Busch Entertainment Corp., ktorá zastrešuje zábavné parky amerických pivovarov, by Belgičania mohli získať 2,9 miliardy USD, odhaduje Kippers.

Anheuser-Busch, ktorý vlastní zábavné parky Busch Gardens a Seaworld, otvoril prvý park v roku 1959 v Tampe na Floride. Dnes pivovary prevádzkujú 10 parkov po celých USA a rozširujú ich aj do zahraničia. Štyri najnovšie plánujú otvoriť v Dubaji. Za minulý rok zarobili zábavné parky pivovarom 1,3 miliardy USD, čo predstavuje 7 % z celkových príjmov spoločnosti.

"Zábavná divízia Anheuser-Busch bude medzi prvými, ktoré "pôjdu" po uzatvorení akvizície," potvrdzuje slová Kippersa analytik banky KBC v Bruseli Wim Hoste. "Sú jednoznačným kandidátom na predaj," dodal.

Aj podľa Erin Ashley Smithovej, analytičky v Argus Research v New Yorku, je divízia zábavného priemyslu americkej firmy "prvou na rane". "Je to veľmi nestabilný biznis. Dosť výrazne podlieha sezónnym vplyvom a má tendenciu brzdiť príjmy firmy. Napriek tomu, úsilie o jej predaj sa môže stať jablkom sváru pri rokovaniach, pretože manažment Anheuser-Busch môže byť na divíziu pevne naviazaný," dodala.

Medzi ďalšie aktíva, ktoré by mohol InBev chcieť predať, patrí baliarenská divízia Anheuser-Busch. Tá by mohla podľa Kippersa aj Hostea zarobiť 1,5 miliardy USD. Čistý zisk tejto divízie, ktorá vyrába plechovky, vrchnáky a fľaše, vzrástol minulý rok o 21 % na 109 miliónov USD.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Zdroj: SME.sk


Koupel v pivní pěně a vdechování aroma pivních kvasnic pro zájemce chystá pivovar Černá Hora. Ještě letos chce v jihomoravské obci s necelými dvěma tisíci obyvatel začít stavět multifunkční komplex za víc než 105 milionů korun. Jeho součástí budou i pivní lázně.foto: HiProject

Foto

"Máme zde překrásný region, bohužel ale nemá téměř žádnou infrastrukturu. Jezdí k nám celé zájezdy návštěvníků a doposud jsme pro ně neměli zázemí. Proto jsme se rozhodli postavit čtyřhvězdičkový Hotelu Sladovna i s konferenčním sálem a kompletním vybavením relaxačního pivního wellness centra," vysvětlil majitel černohorského pivovaru Jiří Fusek.

Třípodlažní hotel s téměř stovkou lůžek, nabídne konferenční sál pro víc než 140 posluchačů, v podzemí dvanáctimetrový bazén, saunu, prostory pro kosmetické a tělové ošetření, regenerační svalové centrum, endermologické centrum. Návštěvníci budou moci využít i fitness, bowling či snídaňovou místnost.

Foto

Pivovar chce postavit i nové kryté parkoviště se 40 místy a spojovací koridor k hotelu. "V centru budou i speciální kádě pro pivní koupele ve směsi z bylin a pivních kvasinek, které mají výborný vliv na pleť a regeneraci. Chystáme také pivovarské muzeum s interaktivní ukázkou vaření piva tradiční technikou," plánuje Fusek.

Na stavbu černohorští pivovarníci dostali peníze z Evropské unie. Projekt, je hotový, čeká se jen na smlouvu kvůli dotaci. "Z takzvaného regionálního operačního programu se nám podařilo získat 50 milionů korun," potvrdil Hubert Adámek z pivovaru.

Foto

Hotovo by místní chtěli mít do konce příštího roku. Turisté by se pak ve čtyřhvězdičkovém hotelu měli ubytovávat podle Fuska za "venkovské ceny". "Cena za jedno lůžko a noc by měla být mezi 1200 až 1400 korunami, při delším pobytu levněji. To je jen zlomek toho, co se platí jinde," tvrdí Fusek.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Pavla Komárková | Foto: HiProject


Samochladící sudy mají úspěch

[pátek, 13. červen 2008]

Žhavou novinku připravil v uplynulém roce na trh Pivovar Černá Hora. Jedná se o samochladicí sudy CoolKeg, do kterých Černohorští stáčí pivo Páter. „Autorem technologie je německá společnost Cool-System, od které jsme zatím zakoupili padesát sudů. Jejich obsah je patnáct a půl litru. Podle zájmu se nebráníme pořízení dalších,“ prozradil Hubert Adámek z oddělení marketingu černohorského pivovaru. Podle jeho slov mají tyto sudy hned několik výhod. Například nepotřebují výčepní zařízení, zájemci také ušetří za zapůjčení chladicího aparátu, protože pivo v nich zůstane v optimální teplotě až dvanáct hodin. „Snad jedinou nevýhodu vidím v tom, že záloha bude přece jen o něco vyšší než u klasických sudů. Jeho pořizovací hodnota je totiž vyšší.

Foto

Samotný systém celého zařízení funguje tak, že po odblokování páčky na víku sudu a spuštění reakce se ochladí voda a chladicí efekt se přenese do mezistěny na přírodní kamen zeolit. Ten zmrzne a během půl hodiny ochladí pivo uvnitř. Po vyprázdnění a před novým naplněním se sud uloží do speciální pece, ve které se zahřeje na čtyři sta stupňů, voda z kamene se vypaří a vrátí se zpět do zásobníku. „Samotná obsluha je velmi jednoduchá. Sud nevyžaduje žádná přídavná zařízení, příslušenství tvoří pouze opakovaně použitelná výčepní sada,“ říká Adámek.

Zdroj: Zrcadlo.nrt blanenska a boskovicka


Ústecký Březňák ocenili znalci na 12. ročníku degustační soutěže Pivo České republiky v Českých Budějovicích. Desítka z Velkého Března zvítězila v kategorii tmavých výčepních piv.

Jako druhý skončil slovenský Zlatý Bažant tmavý (Hurbanovo, Heineken Slovensko, a.s.), třetí se umístil další hráč Drinks Union a.s., Dačický tmavý výčepní, z pivovaru Kutná Hora. Na českobudějovickém výstavišti se o uplynulém víkendu utkalo 44 pivovarů, které přihlásily 240 druhů piv. Celkem se rozdalo 14 titulů.

Vítězství tmavých piv ze společnosti Drinks Union není náhodné. Na letošních a loňských degustačních soutěžích získaly značky Březňák a Dačický v kategorii tmavých piv celkem sedm cen. Tajemství jejich úspěchu odhaluje hlavní technolog společnosti Drinks Union Ing. Ondřej Koucký: „Pro výrobu tmavých piv používáme čtyři druhy ječných sladů, světlý plzeňský, bavorský, karamelový a barvící, které našim pivům dodávají jedinečnou kombinaci plnosti a karamelové chuti“.

Soutěž Pivo České republiky je počtem přihlášených značek piv nejvýznamnější akcí svého druhu v zemi. S výjimkou největších pivovarů, jako jsou Budvar a Plzeňský Prazdroj, se akce účastní všichni výrobci piva z celé země. Soutěž se koná při tradičních Slavnostech piva. Každoročně je navštíví okolo 8000 lidí.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Titul „Pivo České republiky 2008“ získal opět Francinův ležák 12%, a to v nejprestižnější kategorii prémiových piv – Světlý ležák Premium (12%). Rozhodla o tom odborná porota v rámci celostátní soutěže na českobudějovických Slavnostech piva, které proběhly ve dnech 6. - 7. června. V soutěži bylo přihlášeno celkem 44 pivovarů s více než dvěma stovkami vzorků.

„Z úspěchu v Českých Budějovicích máme dvojnásobnou radost. Nejenže jsme zvítězili v nejprestižnější kategorii prémiových ležáků, ale téměř všechna naše piva se ve svých kategoriích probojovala do finále. To svědčí o vysoké kvalitě všech značek Postřižinského piva,“ komentuje umístění ředitel nymburského pivovaru Ing. Pavel Benák.

Nymburský pivovar, jehož počátky sahají přibližně k roku 1895, svůj „zlatavý mok“ spojuje se spisovatelem Bohumilem Hrabalem a především s jeho knížkou Postřižiny. Mezi jeho pivy tak kralují například Pepinova desítka, Francinův ležák nebo třináctistupňový pivní speciál Bogan, který byl na konci března tohoto roku vyhlášen Potravinářským výrobkem Středočeského kraje 2007 a v Českých Budějovicích byl rovněž ve finále.

Pivovar Nymburk vaří šest druhů světlých piv, dále piva tmavá a speciální. Do Izraele se loni začalo vyvážet dokonce košer pivo Nitro Lager Beer. V minulém roce měl výstav celkem 158 000 hektolitrů piva.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského pivovaru Nymburk


«« « Strana 947 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI