Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Tradiční slavnost piva, muziky, zábavy, pohody a kamarádství chystá pivovar ve Velkých Popovicích na Praze-východ. Pod názvem Den Kozla se letos uskuteční již podevatenácté - tentokrát v sobotu 11. června od 9 hodin.

Foto

A věrní návštěvníci, jichž rok od roku přibývá, dobře vědí, že při této příležitosti pivovar nabízí jedinečný zážitek, který se už nebude opakovat - příležitost ochutnat speciální ležák, připravený speciálně a zcela výhradně jen pro tuto příležitost.

Jak se tomuto pivu bude říkat? Příležitost o tom rozhodnout máte právě vy, návštěvníci webových stránek Deníku. Pomozte Kozlovi vybrat název pro nefiltrovaný polotmavý ležák, uvařený speciálně jako odměna na Den Kozla.

Hlasovat můžete v anketě u článku vpravo nahoře zde...

Tento speciál pak samozřejmě 11. června přijďte na Den Kozla ochutnat. Na známé adrese Ringhofferova 1 ve Velkých Popovicích, tedy v areálu pivovaru, na vás vedle piva čekají ukázky tradičních řemesel (doplněné možností vyzkoušet si některé činnosti vlastníma rukama), dřevorubecká show – a samozřejmě nebudou chybět ani hudební vystoupení. Představí se kapely Yo Yo Band, Šlapeto a Děda Mládek Illegal Band.

Zkušenost návštěvníků uplynulých ročníků Dnů Kozla napovídá, že ačkoli do Velkých Popovic se lze dostat rozmanitými způsoby; zvlášť při cestě od Prahy či od Benešova je ale výhodné využít příměstskou vlakovou linku S9 s výstupem ve Strančicích.

Zdroj: Pražský deník.cz


Nedalo mi to, abych krátce nezareagoval na sloupek zástupce šéfredaktora MF Dnes Michala Musila „Názor pijanův, který za (českým) volantem nechce ani kapku piva“.

Dá se říci, že jako Čecha mě tento článek urazil. A jako svobodomyslného Čecha-neabstinenta dvojnásob. Pan Musil v zásadě chválí francouzské popíjení, ale z Čechů dělá nezodpovědné bestie.

Článek vyznívá tak, že na Čechy je třeba přísnost. Podle něj se styl pití, humor a vztah k pravidlům liší zemi od země. A my jsme zjevně podle něj v nějaké nejhorší kategorii, na kterou neplatí cukr, ale co největší bič. Vidí to tak, že Čech, kdyby měl povolen limit na jedno pivo, nutně se ta bestie nevděčná ožere.

Mě to prostě uráží. Abych si kvůli knížecí přehlíživosti a čecháčkovské malomyslnosti nemohl dát legálně pivo k obědu, to považuji za buzeraci. A právě ta ve mě vzbuzuje odpor k takto nesmyslným „pravidlům“.

Pivo k obědu si prostě dám, necítím se masochisticky na vývojovém žebříčku níže než Francouz nebo Ital. Dokonce si myslím, že průběžná hladinka u popíječů vína je mnohem nebezpečnější, i kdyby je jen usrkávali. Vím, že jedno pivo za volantem ani nepoznám. Jsou faktory, mezi nimi zdravotní, ale i psychický stav, který má na řidiče mnohem větší vliv. Pivo také je nápoj, který nejméně vzbuzuje agresivní choutky. Kaskadéry se spíše stávají pijáci od vína nahoru.

Pivo je prostě součástí kultury našeho stolování. Měli bychom mít sami k sobě respekt. Tedy ke svým specifikům, národním zvyklostem i ke své zodpovědnosti. Metodou malého dvora a velkého biče ani sebemrskačskými kosmopolitními průpovídkami o vyspělosti světa za našimi humny, se zodpovědnost v populaci pěstovat nedá.

Připomínám, že stále hovořím o limitu stanovenému na konzumaci jednoho piva, alternativně dvou deci vína. A jsem přesvědčen, že všechny ty odstrašující statistiky, kdy nehoda jde automaticky na vrub alkoholu, jsou způsobeny právě tím, že neexistuje povolené mimimum alkoholu. Zločincem se pak stává „opilec“ pod vlivem třeba malého piva. Je to dar pojišťovnám.

Za úplnou hloupost a pokrytectví považuji, že bude 0,3 promile alkoholu bez bodů, ale s pokutou. To neumíme civilizovaně rozhodnout?

Zdroj: Streit Blog iDnes.cz | Autor: Dušan Streit


Spotreba piva na Slovensku od roku 2003 klesá, slovenský pivný trh na Slovensku okrem toho ale pociťuje ďalší trend. Konzumácia zlatistého moku sa presúva z krčiem a reštaurácií do domácností. To teší najmä obchodníkov. Majitelia reštauračných zariadení sú z toho mierne nervózni, pretože pivo často predstavuje dôležitý pilier ich tržieb. Pribúdanie „papučových pivárov“ je pritom známy jav aj na západe.

V Čechách a na Slovensku sa deje to, čo sme v Británii zažívali už pred tridsiatimi rokmi – ľudia nemajú čas vysedávať po reštauráciách a puboch, preto pijú pivo doma a počet pivných pubov preto klesá,“ hovorí výkonný riaditeľ svetovej pivnej dvojky SABMiller Graham Mackay. Na Slovensku sa pomer piva predaného v obchodoch a v krčmách minulý rok dostal na 55 ku 45 percentám, pričom rok predtým to bolo o percento viac pre krčmárov.

Hovorca Plzenského prazdroja Jiří Mareček dodáva, že v Česku je pomer podobný - približne polovica piva sa vyčapuje. „A je to stále dobrý výsledok, keď sa pozrieme na krajiny ako Nemecko, kde je to sotva tretina,“ hovorí.

G. Mackay na podporu pitia piva v baroch vyhlásil naprieč SABMilllerom veľké inovácie. „Napríklad tankové pivo – po Čechách, Slovensku a Rakúsku ho chceme priniesť aj do ďalších krajín,“ hovorí. J. Mareček ho dopĺňa, že do pohostinstiev pomáhajú prilákať ľudí aj programy kvality či certifikácie výčapov. „V Čechách máme už 700 pohostinstiev, kde čapujeme nepasterizované tankové pivo,“ dodáva. Na Slovensku SABMiller rozširuje počet „tankových pubov“, dnes ich je takmer 80. Čapuje sa najmä Pilsner Urquell, na východe zasa Šariš.

Hovorkyňa Pivovarov Topvar Zuzana Lošáková vysvetľuje, že tankové pivo je veľmi náročné na logistiku. „Z logistických dôvodov môžme tankové pivo voziť iba na určité vzdialenosti od pivovaru, v ktorom sa vyrába – pre plzenské pivo je napríklad Bratislava, respektíve západné Slovensko ešte v rámci tohto rádiusu,“ hovorí. Smer k domácej spotrebe piva producenti vycítili a preto sú niektoré reklamy šité práve na podporu pitia s priateľmi doma, prípadne na chate. G. Mackay spomína, že aj v tomto segmente sú neustále inovácie. Súčasne sa sleduje masívnejší predaj piva v PET fľašiach, ktoré nie sú pre výrobcov práve najekonomickejším riešením. PET fľaše podľa G. Mackay sú drahšie ako plechovky a ako vratné sklenené fľaše, pretože musia mať špeciálne parametre ako napríklad zníženú priepustnosť vzduchu ako majú PET fľaše na nealko.

Predaj piva je naviazaný väčšinou na nejaký región či mesto, najmä v Európe. Aj na Slovensku sa v posledných troch rokoch otvorilo množstvo menších, najmä reštauračných pivovarov. G. Mackay sa konkurencie reštauračných pivovarov neobáva. „Reštauračné pivovary sú stále veľkým trendom v USA, menej v Európe, ale iba pár z nich skutočne zarába peniaze,“ povedal pre TREND.

Zdroj: Ekonmika ETrend.sk | Autor: Dominik Orfánus


Ve Velkých Popovicích se 12. května uskutečnil CRM Group Reference Day, akce určená pro zákazníky SAP z oblasti spotřebního zboží a retailu. Setkání se zúčastnilo na 40 zástupců zákazníků z různých zemí Evropy od Dánska přes Českou republiku, Švýcarsko až po Slovinsko nebo Bulharsko. Jeho cílem bylo sdílení zkušeností, které získal Plzeňský Prazdroj při implementaci a využívání SAP CRM a jeho dopad do obchodních procesů.

V přístupu k systémům pro vztah se zákazníky patří Plzeňský Prazdroj k průkopníkům. Již delší dobu spolupracuje se společností SAP na rozvoji a využívání mobilních řešení a úspěšně je využívá v praxi. Například při distribuci zboží mají řidiči přes mobilní zařízení přímý přístup do systému a mohou tak vystavovat faktury, zadávat objednávky, nebo kontrolovat zásoby na skladech. Vzrostla tak jejich důležitost v procesu zásobování a částečně se tak zapojují přímo do obchodních činností. Součástí akce byla také prezentace využívání mobilních nástrojů v CRM, kterou všichni účastníci velice ocenili.

Referenční setkání přineslo užitečné poznatky nejen našim návštěvníkům, ale také Plzeňský Prazdroj získal řadu zajímavých podnětů a možností využití SAP CRM v praxi. Všichni účastníci také projevili zájem o další prohlubování vzájemných kontaktů a sdílení zkušeností s využíváním CRM řešení,“ řekl Pavel Pučelík, Sales Systems Manager, Plzensky Prazdroj.

Kromě generálního ředitele SAP ČR Romana Teimla se setkání zúčastnili také Klaus Boeckle (foto), Vice President, EMEA Consumer Industries a Lars Vaaben, EMEA Business Development Manager. V rámci akce měli návštěvníci možnost seznámit se s konkrétními ukázkami použití obchodních scénářů v SAP CRM. Získali také řadu námětů, jak se zdokonalit ve využívání CRM a svým zákazníkům nabídnout maximální komfort při dodávce produktů i v každodenním kontaktu.

Využívání mobilních řešení je jedním z hlavních pilířů strategie SAP. Věříme, že v budoucnu bude hrát možnost mobilního přístupu k datům v podnikovém prostředí stěžejní roli při rozvoji firem. SAP je již nyní připraven tyto nástroje našim zákazníkům nabídnout a umožnit jim získat konkurenční výhodu,“ řekl Roman Teiml.

Zdroj: eProfil.cz


Výrobci piva se stávají další skupinou firem, která po vzoru obchodních a logistických společností využívá elektronickou výměnu dokladů (EDI) ve strukturované podobě prostřednictvím služeb konsolidačního a clearingového centra EDI Orion. Platí to i pro světoznámou značku Plzeňský Prazdroj, která představuje z hlediska objemu komunikace vůbec největšího dodavatele do retailu na tuzemském trhu. Prazdroj si tento způsob elektronické komunikace vybral letos v dubnu ve výběrovém řízení. Dodavatelem řešení pro komplexní zajištění EDI komunikace je společnost CCV Informační systémy.

Přední výrobci piva přešli na řešení EDI ORION

Plzeňský Prazdroj nasazením nového řešení rozšířil řady dvou desítek společností zabývající se výrobou piva, které se rozhodly využívat službu EDI Orion pro elektronickou výměnu obchodních informací na principu softwaru jako služby (SaaS). Zařadil se tak mezi tisícovku společností, které již službu EDI Orion využívají, mezi něž patří také značky piva Bernard, Krakonoš, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, Svijany či sedmička pivovarů skupiny K Brewery Trade. Nově pak v květnu také Měšťanský pivovar v Poličce.

Roste poptávka po uceleném řešení

Přední výrobci piva potvrzují trend ústupu od doposud využívaných způsobů elektronické komunikace přechodem na EDI Orion. Ten představuje komplexní a svými možnostmi ojedinělé řešení pro elektronickou výměnu dat (EDI) a bezpapírovou komunikaci. „Vnímáme, že se zákazníci bez ohledu na velikost firmy přestali bránit uceleným outsourcovaným a cloudovým řešením, kdy neinvestují do vlastnictví aplikace, ale vnímají dobře vlastní přidanou hodnotu při minimalizaci nákladů na správu,“ říká David Reichel (foto), ředitel divize CCV eBusiness.

EDI Orion zároveň zahrnuje veškeré doklady v obchodním styku, jako jsou objednávky, faktury, dodací listy, ceníky a řadu dalších. Výrobcům piva však kromě samotného zajištění elektronické výměny dokladů a globální kompatibility komunikace přináší mnohem více, např. možnost jednoduchého rozšíření spolupráce na více obchodních partnerů bez nutnosti dalších nákladů.

Plzeňský Prazdroj vzhledem k prodejním objemům a zároveň k počtu obchodních partnerů klade obrovský důraz na kvalitu a úroveň služeb spojených s výměnou elektronických dokladů. Rychlá a spolehlivá komunikace s našimi zákazníky a dodavateli prostřednictvím formátu EDI je zcela klíčová jak z finančního, tak logistického hlediska“, říká Pavel Pučelík, Sales systems manažer společnosti Plzeňský Prazdroj.

Jeho slova doplňuje Pavel Königsmark, Sales systems expert společnosti Plzeňský Prazdroj: „Důležitý aspekt při našem rozhodování představovaly též vynikající reference zvoleného řešení od našich stávajících partnerů a dále to, že EDI Orion je nabízen formou služby a odpadají tak složité systémové implementace.

Elektronickou výměnu dokumentů se službou EDI Orion v současné době využívá více než 1 000 společností. Každý měsíc je prostřednictvím tohoto clearingového centra spolehlivě a bezpečně přeloženo a doručeno do informačních systémů komunikujících protistran více než milion zpráv.

Zdroj: eProfil.cz


Plán, jak zachránit chátrající barokní pivovar, má nové vedení Roudnice nad Labem. Cennou památku koupil před lety americký podnikatel. O svůj majetek se ale už dlouho nestará. Bývalí představitelé města nechali stavbu oplotit a zajistili padající pivovarskou střechu.

Foto

Drátěný plot, který má chránit chodce – tak bývalé vedení města vyřešilo problém s barokním pivovarem. Hájilo se tím, že platit opravy cizího majetku nesmí a i kdyby chtělo, nemá z čeho. "Ať nám někdo řekne, kde na to máme vzít peníze," bránil se bývalý starosta Roudnice nad Labem Josef Bakeš (TOP 09 – Starostové) v květnu loňského roku. Nové vedení města však má jiný názor, podle něj je povinností radnice pivovar zachránit. "Samozřejmě je to o penězích, je to náročné. Ale viděl jsem pivovar v mnohem horším stavu, který dokázali opravit," prohlásil starosta města Vladimír Urban (Společně pro Roudnici). Radnice připouští, že desítky milionů korun na úplnou rekonstrukci pivovaru nemá a hned tak mít nebude. Na novou střechu ale peníze najít chce. "Pro nás je samozřejmě priorita zafixovat tuto památku tak, aby nechátrala," potvrdil místostarosta Michal Cihla (ODS).

Postup nových roudnických radních schvalují i památkáři. "Není nikde psáno, že využití musí být příští rok nebo za dva roky. Je spousta památek, které byly zakonzervovány deset let a nyní mají své vlastníky," uvedl Petr Hrubý z Národního památkového ústavu Ústí nad Labem. Vedení města chce také vyjednávat s americkým podnikatelem o zpětné koupi pivovaru. Muž, který památku získal za půl milionu korun, za ni ale žádá desetkrát tolik. "Určitě se s ním budeme dohadovat o možné koupi. Samozřejmě za reálnějších podmínek," dodal Michal Cihla.

Foto

Vyjednávací pozici roudnické radnice teď vylepšil litoměřický okresní soud, který amerického podnikatele odsoudil k tomu, aby zaplatil městu odškodné pět milionů korun. Sumu, na kterou si pivovar cení sám.

Celý článek včetně videa naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Opět po roce se na celý den otevřely brány pivovaru Primátor.

Foto

Krásné počasí bez dešťových přeháněk a pestrý hudební program přilákaly do areálu pivovaru téměř 3500 návštěvníků.

Pro příznivce piva a hudby bylo připraveno devět výčepních míst, na kterých se čepovalo 14 druhů piva a pro nejmenší limonáda malinovka nebo cola. Veliký úspěch zaznamenalo nové pivo – speciální výroční ležák 14%, uvařené ke 140. výročí od rozhodnutí zastupitelstva města Náchoda o zřízení vlastního obecního pivovaru. Dále také velice chutnala spodně kvašená piva. Celkem se na Dni s Primátorem prodalo více jak 12000 piv a 1500 limonád. Po celý den se konaly exkurze s odborným výkladem, a kdo měl šťastnou ruku odnesl si cenu z bohaté tomboly.

Jako první vstoupil na podium Vladimír Mišík se skupinou ETC a svými známými hity rozezpíval všechny příchozí. Největším tahákem byla kapela Sto zvířat, která svou popularitu potvrdila a roztančila davy návštěvníků. Dále vystoupila skupina Gipsy.cz a areál pivovaru rozparádili bubeníci z Jumping Drumps.

V podvečerních hodinách pak publikum skvěle rozpohybovali muzikanti skupiny Fast Food Orchestra a o závěrečnou tečku se postarala energická reggae disco-popová kapela The Spankers, po jejichž vystoupení byl celý areál pivovaru Primátor uzavřen.

Návštěvníci se už nyní mohou těšit na příští rok, kdy Den s Primátorem má určený termín na 19. května.

Zdroj: Náchodský deník.cz


Pardubické pivo v novém kabátě

[středa, 25. květen 2011]

Pardubický pivovar při příležitosti 140. výročí přichystal hned několik významných změn. Ty by měly podpořit zájem o pardubické pivo a následně přispět také k navýšení prodeje piva Pernštejn. Jednou z nejzásadnějších změn je redesign značky Pernštejn.

Pardubické pivo v tuto chvíli vyráží do trhu ve zcela novém kabátě. S novým balením se mění také slogan i logo, kterému bude stejně jako v minulosti dominovat kůň v červeném erbu. V novém bude uvedeno na trh i Nealkoholické pivo pod názvem Pernštejn.

Od 1. června je tedy možné koupit celé portfolio značky Pernštejn ve zcela novém balení. „Změna značky byla dlouhodobě a pečlivě připravována. Jak jsme tento úkol zvládli, nám ukáže čas. My jsme s proměnou velice spokojeni a považujeme ji za více než zdařilou.“ říká Jan Kvasnička, ředitel Pardubického pivovaru.

Nové etikety budou laděny do stříbrné barvy s dominantním koněm v červeném erbu. Ten by měl zákazníkům připomínat, že se jedná o pivo z Pardubic. Na všech obalech je umístěn slogan „Pivovar s tradicí“. Jak dodává Jan Kvasnička: „Pardubický pivovar je regionální pivovar, který tu působí již od roku 1871. Od té doby uběhlo 140 let a my stále navazujeme na tradici vaření piva tak, abychom uspokojili naše stávající i nové zákazníky.

Redesign značky se promítne také do všech reklamních materiálů. Především pak i v označení jednotlivých provozoven. V současné době má Pardubický pivovar osm vlastních provozoven, které slouží jako vlajkové lodě zn. Pernštejn.

Nelze však opomenout ani další produkty - 19° pivo Pardubický Porter nebo 14° speciální pivo Pardubický Taxis. Nakonec samotný Taxis za svou velmi krátkou dobu působení na trhu sklízí úspěch. To potvrzuje i získané ocenění „Regionální potravina“.

O Pardubickém pivovaru a.s.

Kořeny pivovarnictví v Pardubicích sahají do počátku 14. Století. O jeho významný rozvoj v renesanci se postaral Vilém z Pernštejna. Převratné změny v obchodu a průmyslu 19. století si vyžádaly i v tomto oboru zcela nový přístupu, a proto tradici městského pivovaru převzal v roce 1871 akciový pivovar Pardubice. V současné době nabízí Pardubický pivovar osm druhů sudových a osm lahvových piv pod značkou Pernštejn, speciální 19° pivo Porter, 14° pivo Pardubický Taxis a Ozzákovo pivo Ozzobír.

Zdroj: Tiskovky.info


Gambrinus poprvé ve své historii zahájil distribuci nefiltrovaného ležáku do širší sítě restaurací a pivnic. Příznivci zlatavého moku tak budou mít vůbec poprvé příležitost vychutnat si toto výjimečné pivo, kterým se tradičně v pivovaru vítali vzácní hosté. Časově omezená nabídka nefiltrovaného ležáku Gambrinus bude na čepu ve více než 250 restauracích po celé České republice, a to pouze do 20. června.

Slavnostní zahájení čepování nefiltrovaného ležáku Gambrinus proběhlo v Hostinci Na staré Kovárně v pražských Holešovicích, kde první půllitry načepovali členové skupiny Tři sestry, kteří jsou se značkou Gambrinus dlouhodobě spojeni. Zástupci Gambrinusu jim při této příležitosti předali 30l sud nefiltrovaného ležáku Gambrinus jako dárek k oslavě 26. narozenin kapely a popřáli jim úspěšný start Gambrinus Tour 2011, která začíná již 27. května.

Od založení pivovaru Gambrinus v Plzni v roce 1869 bylo zvykem pohostit vzácné návštěvy nefiltrovaným pivem Gambrinus. Sládci přinesli pivo přímo ze sklepů pivovaru v osmilitrových džbánech a nalévali jej návštěvníkům v místnosti zvané „pijárna“.

Toto zlatavé pivo s typicky kvasničným zákalem bez jakýchkoliv rušivých tónů se od tradičního piva v mnohém liší. Obsahuje až jeden milion živých kvasničných buněk na jeden mililitr piva, takže v jednom pivu je až pět set milionů kvasinek. Je také charakteristické obsahem většího množství vitaminů skupiny B, než klasická piva.

Při pečlivějším doušku je v nefiltrovaném ležáku cítit znatelná vůně čerstvých pivovarských kvasinek a jeho vůně je dokonale sladěná se sladovým aroma. Obsahuje hořké chmelové látky, které dělají jeho chuť jadrnější a plnější,“ popisuje smyslový zážitek z piva Jan Hlaváček, vrchní sládek pivovaru Gambrinus.

Filtrovat, tedy odstraňovat látky zakalující pivo, se začalo ve druhé polovině 19. století, aby se pivo nekazilo a mohlo se přepravovat na větší vzdálenosti.

Jsme rádi, že díky pokroku v technologiích můžeme nyní našim zákazníkům nabídnout nefiltrovaný ležák Gambrinus přímo v jejich hospodě. Věříme, že tato nabídka konzumenty nadchne,“ komentuje výjimečnou nabídku Martin Rosička, Senior Brand Manager značky Gambrinus.

Nefiltrované nepasterované pivo je velmi náročné na zacházení a skladování, proto není logisticky možné jej běžně nabízet. A proto je také toto pivo možné ochutnat pouze ve vybraných hospodách, které splní náročná kritéria péče o pivo z hlediska skladování a sanitace.

Zákazníci, kteří by nestihli ochutnat osobitou chuť pivovarských kvasinek, budou mít znovu příležitost ochutnat nefiltrovaný ležák Gambrinus až na konci srpna v Plzni, v rámci Pilsner Festu 2011, kde bude v limitované nabídce speciální várka nefiltrovaného ležáku Gambrinus.

Kompletní seznam restaurací čepujících Gambrinus Nefiltrovaný ležák naleznete na stránkách www.gambrinus.cz

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pivovar na Jablonecku začal budovat tehdejší majitel maloskalského panství statkář Johann Romisch v roce 1833. První várka byla z podniku expedována již v roce 1835. Na tu dobu se jednalo o velmi moderní provozovnu, ve které se koncem 19. století vyprodukovalo až 70 000 hektolitrů piva ročně. Podnik zaměstnával ředitele, 4 účetní, 5 obchodních zástupců, sládka a podsládka, vrchního bednáře s 20 bednáři, 30 pivovarských chasníků, 18 kočích, 2 strojníky a kováře.

Foto

V letech 1882 až 1889 byly ve Vrkoslavicích nad pivovarem založeny tři rybníky. Pro potřeby pivovaru se zde v zimních měsících těžil led, na posledním, horním rybníku bylo v roce 1922 otevřeno veřejné koupaliště.

V roce 1905 vypukl v areálu ničivý požár, který byl údajně zapříčiněn neopatrnou manipulací jednoho z dělníků. Ovšem již v roce 1906 byl pivovar na původních základech znovu postaven a navíc rozšířen. Později přešel pivovar do majetku svobodného pána Ludwiga von Oppenheimera a poté do společnosti vstoupili vídenští průmyslníci v čele s Johannem Medingerem a svobodným pánem baronem Adolfem von Bachofen. V roce 1908 se akciová společnost Pivovar Medinger sloučila po složitých jednáních se společností Liberecké pivovary a sladovny Theodor Frank ve Vratislavicích a 31. srpna 1908 vznikla nová, ale velmi silná společnost Liberecko - Vratislavické a Jablonecké pivovary.

Jablonecký i vratislavický pivovar přes kapitálové spojení vyráběly pivo samostatně a nekonkurovaly si ani v odbytu. Prvním ředitelem této společnosti se stal Dr. Julius Roesler. O jeho schopnostech vypovídá určitě i fakt, že ředitelem prosperující společnosti byl celých 37 let až do podzimu 1945, kdy byl odsunut do Rakouska. Akciová společnost byla zrušena a jablonecký pivovar přešel do národní správy. Až do roku 1948 byl národním správcem Jaroslav Kopecký, ředitelem ing. Jaroslav Haase a prvním předsedou závodní rady se stal bednář Rudolf Matura. Po únorovém převratu v roce 1948 vznikl ze společnosti Liberecko - Vratislavické a Jablonecké pivovary národní podnik Severočeské pivovary, jehož ředitelem byl jmenován Josef Starý.

Přes problémy poválečné doby patřil jablonecký provoz k velmi moderním a jen v samotném Jablonci činila roční produkce až 140 000 hektolitrů piva ročně. Po Plzni, Smíchovu a Velkých Popovicích byl jablonecký pivovar čtvrtým největším výrobcem zlatého moku v republice. O jeho světovosti svědčí například i fakt, že láhev vyhlášeného Jabloneckého Jantaru najdete ještě dnes v muzeu piva v Kodani mezi více jak 13 000 lahvemi z celého světa.

Během vlády národního podniku se však postupně nad jabloneckým pivem začalo smrákat. Kdysi velmi moderní technologie bez investic chátrala. V roce 1981 se poprvé uvažovalo o ukončení výroby. Pak bylo sice rozhodnuto o rekonstrukci - byla instalována nová nerezová vana, v roce 1986 byly instalovány nové chladící věže a rozvody - přesto byl pivovar definitivně uzavřen v roce 1991.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Naše Jablonecko.cz | Autorka: Alena Pečová


BuQičák v Tramu

[úterý, 24. květen 2011]

Od Jirky Bejčka dorazily fotky z křtění piva BuQičák a my Vás samozřejmě o ně nemůžeme ochudit. Slabší nátury ať nakouknou do fotogalerie jen na vlastní nebezpečí (vždyť někteří mají trauma jen ze slov) :) A jak vlastní křest vidí JBS?

Jinak křtění BuQičáka se vydařilo! Je to fuckale sqělá letní pšenka s neuvěřitelnou barvou a výbornou chutí. Ti z nás co fskutku přišli v růžžžovoučkém si to opravdu užili a dle mnohých jsme byli k nakousnutí! Zkrátka se zase ukázalo, že Petr Buriánek na zakázku uvařit umí a všechna čest, jak se s tím popasoval. Vůbec se mi moc líbilo jak zase jednou Ukázaná platila ☺. Neb toto pifko jsme vymysleli v Tramwayi kam jsme s Hanzem ze Zlejch a s klukama z PPE přejeli z žižkovské Pivní rozmanitosti, kde jsme ochutnávali pifka z Rožňafského pivovaru Kaltenecker….

Na to, co přesně předcházelo tomu, že kdosi navrhl: “Tak si ještě uvařte Bukvičáka!“ se sice již prameny rozcházejí, nicméně co je úžasné je to, že z jedné srandy a hecu vzniklo takhle výborný pifko navíc dotažený do konce, fčetně etikety, 4 % alkoholu a označení Queerbeer!!! ☺

Výše zmiňovanou fotogalerii naleznete zde...

[pi] 12:09 [permalink] [reaguj]


O víkendu se uskuteční XVI. Třebíčské slavnosti piva. Čtenáři dostali možnost se zástupců pořadatelské agentury D.A.N. zeptat, jaké budou.

Jak to bude v novém dějišti vypadat? Dokáže i nové místo pojmout tolik lidí?

Nové místo je připraveno na akci takového rozsahu, jako byla na Karlově náměstí. Věříme, že i letos to bude skvělá akce. Na stránkách www.slavnostipiva.cz naleznete informace, jak bude letošní ročník vypadat.

Jaký bude vnitřek stadionu?

Uvnitř stadionu bude umístěno pódium v samotném středu, okolo budou místa k sezení a stánky prodejců. Areál tak vytvoří dojem veliké pivnice. Prostředí zimního stadionu bude dekorováno několika živými stromy, které toto prostředí jistě zpestří.

Hlavní hvězdy budou hrát venku na parkovišti a uvnitř stadionu bude druhá scéna?

Hlavní tribuna bude na parkovišti za stadionem, uvnitř zimáku bude uprostřed umístěno pódium, na kterém budou hrát nejznámější české i světové hity kapely Hurikán a Las Vegas.

Jak moc jsou pro vás větší náklady na pořádání slavnosti piva na zimním stadionu?

Náklady jsou rozhodně vyšší. Tato skutečnost je dána složitější organizací akce kvůli změně tradičního prostoru.

Jak moc vám letos přípravu narušilo, že jste museli změnit místo působení?

Letos jsme byli kvůli komplikacím ze strany vedení města připraveni o dva měsíce příprav, ale přesto zajistíme návštěvníkům tradiční kvalitu akce. Spoustu věcí jsme museli začít řešit od samého začátku, nedalo se navázat na tradici Karlova náměstí.

Přemýšlíte už, kde budou slavnosti příští rok?

V tuto chvíli nedokážeme říct, kde se bude příští ročník Třebíčských slavností piva odehrávat. Počkáme na zkušenosti z tohoto ročníku.

Mluví se o přesunutí z náměstí na stadion jako o problému, má to i nějaká pozitiva?

Pozitivem může být úkryt před velmi nepříznivým počasím. Další pozitiva pravděpodobně vyplynou až v průběhu akce.

Jaké nové druhy piva letos přibudou?

Přibude pivovar Valášek a Primátor. Celkem bude k dispozici okolo osmdesáti druhů piv.

Bude i nějaká „exotika“?

Na akci bude dovozce speciálních belgických piv, jehož piva loni sklidila u návštěvníků veliký úspěch.

Celý on–line rozhovor najdete zde...

Zdroj: Třebíčský deník.cz


Plány: z pivovaru povede lanovka

[úterý, 24. květen 2011]

Odborníci představili nápady na oživení areálu zrušeného pivovaru Hostan. Navrhují především otevřít Hradní ulici.

Od fabriky zpět k městské promenádě. Tak si architekti představují budoucnost území, kde stojí budovy někdejšího pivovaru Hostan. Brány Hradní ulice by podle nich měla radnice otevřít co nejdříve. Autor oficiální studie Jaroslav Poláček si pohrává i s myšlenkou lanovky na Hradiště.

Jednou z velkých výzev v naší studii je například obnova plnohodnotného veřejného prostranství kolem rotundy ze všech stran. Navrhujeme také široké zpřístupnění a otevření areálu. Historickou inspirací nám může být, že ještě ve třicátých letech minulého století končila u rotundy městská promenáda,“ uvedl ve své přednášce při páteční Muzejní noci Poláček.

Naznačil také, že v projektu figuruje námět na zbudování lanové dráhy. „Spojovala by hradní ostrožnu s Hradištěm. Nesloužila by jen turistům, ale také k snadné přepravě lidí bydlících na Hradišti do centra města. Nedávno podobná lanovka vznikla například v Ústí nad Labem,“ uvedl Poláček.

Naznačil i to, že kolem areálu krouží první zájemci. „Zajímat se začali developeři. V jednání je také využití budovy ve vstupní části areálu jednou regionální státní institucí,“ dodal Poláček.

Podle neoficiálních informací by své nové sídlo mohla v areálu pivovaru najít Správa Národního parku Podyjí. Ta zvažuje opuštění stávajících prostor Na Vyhlídce.

Architektonickou studií se již zabývalo i vedení města. „Materiál jsme už poslali k posouzení památkářům. Podle jejich připomínek dojde k případným úpravám studie a my o ní pak budeme dále jednat. Předpokládám, že z památkového ústavu bychom mohli mít odpověď do jednoho měsíce,“ řekl místostarosta Znojma a krajský radní pro kulturu Pavel Balík.

K brzkému otevření areálu pivovaru se hlásí i další odborníci. „Důležité je areál otevřít a začít do pivovaru vracet život. A to jde dělat souběžně s přípravou studií budoucího využití,“ nastínil třeba student architektury Martin Štěpánek, který projekt přeměny pivovaru na živou součást města zpracovává jako diplomovou práci.

I proto se podílel na organizaci páteční konference architektů přímo v jedné z technologických budov bývalého pivovaru Hostan. „Ve své práci například navrhuji, že budovu s byty a šatnami lze v krátké době upravit k bydlení. S relativně malými náklady na rekonstrukci zázemí lze z další části rychle vytvořit klub pro různorodé trávení volného času,“ přiblížil své nápady Štěpánek.

K jeho nápadům se přidal i Karel Havliš z Fakulty architektury brněnského Vysokého učení technického. „Spíš než investice je zásadní aktivita. Začít lze třeba otevřením Hradní ulice a obnovou volného průchodu k hradu. Pěkné by třeba bylo, kdyby ulicí k rotundě jezdil turistický vláček,“ uvažoval Havliš.

Z otevření bran bývalého pivovaru nemusí mít podle něj město obavy. „Pokud tam začnou lidé chodit a vzniknou tam jedna či dvě provozovny, začne fungovat sociální kontrola jako všude jinde ve městě,“ dodal Havliš.

Zdroj: Znojemský deník.cz | Autor: Martin Moštěk

[Znojmo] 08:14 [permalink] [reaguj]


Americký prezident Barack Obama dnes pri svojej návšteve Írska zavítal do malej dediny Moneygall, kde kedysi žil jeho prapraprastarý otec z matkinej strany.

Foto

Americký prezidentský pár vítali pozdĺž hlavnej cesty v Moneygalle stovky nadšených ľudí, mávajúcich írskymi a americkými vlajkami. Šéfa Bieleho domu a prvú dámu Michelle Obamovú dokonca v Moneygalle objal vzdialený príbuzný Henry Healy, 26-ročný účtovník inštalatérskej firmy.

Healy sa pred štyrmi rokmi dozvedel, že je jedným z Obamových najbližších írskych príbuzných. Pivovar Guinness pripravil špeciálnu várku piva, ktoré Obamovi načapovali v bare U Ollieho v Moneygalle. Podľa majiteľa Ollieho Hayesa to bola "najdôležitejšia pinta piva", akú kedy čapoval.

Zdroj: Čas.sk | TASR


Pivní speciály Plzeňského Prazdroje získávají také exportní úspěchy

Master 15° Zlatý, vítěz světové soutěže Brewing Industry International Awards, doplní v létě stávající portfolio čepovaných pivních speciálů značky Master. Spotřebitelé si tak budou moci vychutnat všechny tři oblíbené pivní speciály Master jak v lahvové, tak v čepované variantě.

Master 15° Zlatý byl na český trh uveden v roce 2010. Již v únoru 2011 prokázal svou kvalitu, když získal zlatou medaili na prestižní mezinárodní degustační soutěži piv Brewing Industry International Awards 2011, přezdívané „pivní Oscaři“.

Vítězství v soutěži si velmi vážíme a na oslavu tohoto úspěchu jsme se rozhodli našim zákazníkům zpřístupnit také čepovanou variantu piva Master 15° Zlatý v limitované letní nabídce,“ říká Karel Kraus, senior brand manager značky Master.

Master jsou české pivní speciály uvařené ze surovin té nejvyšší kvality. Značka Master byla uvedena na trh v roce 2007. K dostání byly varianty Master 13° Polotmavý a Master 18° Tmavý, obě výhradně v sudech. V červnu 2010 se oba speciály Master začaly stáčet také do lahví a objevila se i další novinka Master 15° Zlatý, který patří na českém trhu mezi piva s nejvyšší hořkostí.

Master v zahraničí

S exportem pivních speciálů Master začal Plzeňský Prazdroj v roce 2007. Jen za první čtyři měsíce letošního roku se vyvezlo 280 hektolitrů všech jeho variant, což představuje až dvojnásobek exportu za celý loňský rok. Pivní speciály Master jsou populární zejména ve Španělsku, kde jejich spotřeba od uvedení v roce 2008 neustále vzrůstá. Od dubna tohoto roku začal vývoz piv Master i na Slovensko a také zde získává stále více fanoušků.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Letošní gourmetská akce Prague Food Festival rozšířila nabídku vysoké gastronomie spojené s prémiovým pivem. Programy Plzeňského Prazdroje a restaurace Lokál ukáží ideální kombinace pokrmů s pivem Pilsner Urquell a pivními speciály Master - ty navíc předvedou svůj unikátní servírovací rituál Master. Úřadující mistr světa v čepování Pilsner Urquell bude vyučovat ve Škole čepování.

Významná pozornost věnovaná pivní gastronomii nakonec vedla i k sázce mezi pořadatelem festivalu Pavlem Maurerem a starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou, kolik se letos na Prague Food Festivalu vypije piva. Václav Berka věří v překonání hranice 11.000 piv, Pavel Maurer tvrdí, že to nebude více než 10.700 piv. Poražený naplní svou sázku při srpnovém Pilsner Festu v Plzni - tam buď Pavel Maurer bude návštěvníkům čepovat pivo, nebo mu Václav Berka uvaří.

Dobré jídlo má odjakživa vhodného partnera v dobrém nápoji. V degustačním programu Párování piva s jídlem (koná se v Míčovně) se návštěvníci seznámí nejen s portfoliem piv Plzeňského Prazdroje, ale objeví se při ní i některé kategorie piv, která ještě nejsou široce rozšířená na českém trhu, ovšem neodmyslitelně patří do galerie světových piv. K jednotlivým značkám či druhům Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, doporučí několik kombinací pokrmů, které navrhli přední čeští šéfkuchaři.

Restaurace Lokál U bílé kuželky na Malé Straně (ve stánku č.13 a 14) představí speciální menu jídel, která jsou ideální pro snoubení s ležákem Pilsner Urquell nebo s některým ze tří pivních speciálů Master. Snoubení jídla s pivem v podání Lokálu vedle hlavních chodů nezapomíná ani na předkrmy a dezerty, vše chuťově podtržené některým z prémiových piv.

Návštěvníci Prague Food Festivalu mohou vstoupit do Školy čepování Master Bartender (stánek č.24) a pod vedením Lukáše Svobody, úřadujícího mistra světa v čepování, který dohlédne na různé styly čepování a doplní je svými postřehy a komentáři, si osvojit praktickou dovednost čepování plzeňského piva. Mají tak možnost získat titul „Výčepní učeň Pilsner Urquell Prague Food Festival 2011“.

Speciální piva Master si zasluhují i unikátní servírovací rituál, který bude k vidění ve stánku č.17. Pivní speciály obstarají návštěvníkům i závěrečnou tečku za jejich pobytem na Prague Food Festivalu – při odchodu každý obdrží jako dárek kombinaci všech tří piv Master: Master 15° Zlatý, Master 13° Polotmavý a Master 18° Tmavý.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Nejlepší firemní časopis má Bernard

[pondělí, 23. květen 2011]

Ceny Zlatý středník 2010 byly uděleny. Letošní novinkou je vyhlášení kategorie Zlatá litera pro nejlepší český původní text.

Již podeváté udělilo profesní sdružení PR Klub ceny Zlatý středník 2010 nejlepším tištěným i elektronickým periodikům. Celkem byly uděleny ceny v 11 kategoriích. Nově byla ustavena kategorie za nejlepší český původní text, Zlatá litera, zároveň byla udělena poprvé i zvláštní ocenění za distribuci a hodnocení efektivity či cena za inovaci.

V kategorii nejlepší B2C časopis získal první místo časopis Vlastní cestou, který vydává Rodinný pivovar Bernard. Do Humpolce navíc putuje i zlato v kategorii nejlepší online prezentace. „Ocenění si velice vážíme. Je to pro nás pozitivní zpětná vazba, že si dáváme velice záležet nejen na kvalitě našeho piva a jeho servisu, ale také na samotné prezentaci značky a schopnosti komunikovat s našimi zákazníky,“ říká marketingový ředitel pivovaru Tomáš Lipták. Mezi B2B časopisy byl porotou nejvíc oceněn časopis pro profesionály v gastronomii Gastro, který vydává společnost MAKRO Cash & Carry ČR.

Do 9. ročníku tradiční soutěže firemních časopisů, novina a on-line prezentací se přihlásilo 106 periodik. Letošní nižší počet přirozeně odráží situaci na trhu. „Z důvodu snižování nákladů na oblast komunikace přestaly některé společnosti interní periodika vydávat, případně rezignovaly na jejich kvalitu. To se odrazilo i na množství přihlášek v letošním ročníku,“ uvedla Luďka Raimondová, garantka soutěže Zlatý středník. Dále dodala: „Potvrdilo se nám také, že do samotné soutěže se hlásí pouze převážně profesionálně zpracovaná periodika, protože nedochází k poklesu kvality u přihlášených prací.

Zdroj: Strategie E15.cz | Kráceno


Budějovický Budvar je jediný národní podnik v České republice. Přestože loni skončil s hrubým ziskem téměř 220 milionů korun, stát z něj peníze nedostává. Může za to právě skutečnost, že Budvar je národním podnikem. Nemá žádného akcionáře, a tak nikomu neodvádí dividendy. Veškeré vydělané peníze tedy zůstávají v podniku a mohou být znovu investovány.

V pokladně Budvaru bylo ke konci loňského roku okolo 600 milionů korun nerozděleného zisku. Ministerstvo zemědělství, pod které národní podnik spadá, ale nemá na jeho zisk žádný nárok. Úvahy o tom, že by si vláda sáhla do pokladny Budvaru pro finanční prostředky, naráží na legislativní vakuum.

Budvar tak nic nebrzdí v investicích do nových technologií či do marketingu. Právě masivní investice do nových technologií, například v poslední době do nové stáčecí linky za 140 milionů, mají za následek snižování počtu zaměstnanců. "Každý rok provádíme personální audit, a tím, jak se zdokonalují technologie, není potřeba takový objem pracovní síly," vysvětlil ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. Koncem roku 2008 měl podnik 670 zaměstnanců, loni 615, letos by se měl počet pracovníků dostat na úroveň kolem 580.

Ani investice nezabránily propadu zisku

I když se Budvar snaží investovat do nových technologií, před propadem zisku v loňském roce ho to nezachránilo. 220 milionů, které Budvar vydělal, sice nejsou špatná částka, bylo to ale o 80 milionů méně než v roce 2009. Na výrobu i spotřebu piva totiž celosvětově působila řada negativních faktorů. Jihočeský pivovar musel také sáhnout k úsporám.

Zatímco do roku 2008 celková výroba piva v Česku stoupala, v letech 2009 a 2010 došlo k 15procentnímu poklesu. Spotřebu ovlivnila ekonomická krize, respektive změna chování zákazníků, z nichž většina řadí pivo mezi zbytné komodity. Spotřeba piva na hlavu v Česku tak loni poklesla asi na 140 litrů (ze 160 v roce 2008); ve srovnání se světovou průměrnou spotřebou 27 litrů na osobu jsme ale stále kabrňáci s jasným světovým prvenstvím.

Kromě ekonomické krize působily na pivovarnické firmy v Česku i další nepříznivé faktory. V minulém roce se zvedla spotřební daň, což zvýšilo cenu piva, také chladnější počasí spotřebě moc nepřálo. Turistů bylo méně a u firem, které hodně exportují, se do celkových hospodářských výsledků promítla i silná koruna. A aby těch špatných zpráv nebylo málo, rostou ceny energie, dopravy, sladu. "V médiích se hodně diskutuje o nedostatku potravin, což také přispívá ke zvyšování cen surovin," stěžuje si Boček.

Pokud ale jde o prodej, propad domácí poptávky se Budvaru podařilo kompenzovat exportem. Do šedesátky zemí vyvezl 605 tisíc hektolitrů piva, tedy bezmála celou polovinu produkce.

První měsíce letošního roku naznačují, že by rok 2011 mohl být rokem obratu. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven přestala totiž produkce tuzemských pivovarů klesat. Nadějí jsou turisté a také velmi teplé počasí, které spotřebě piva přeje.

Také v Budějovickém Budvaru po loňském dvouprocentním propadu výroby v letošním prvním čtvrtletí zaznamenali růst, i když zatím jen o procento. V Budvaru bude i v letošním roce hrát důležitou roli vývoz.

Foto

Privatizace by mohla připravit Budvar o ochranné známky

Pro export, který loni pivovar zachránil před ještě výraznějším propadem zisku, je klíčová značka Budweiser Budvar. Právě o ni, respektive zkratku Bud, už desítky let bojuje s americkým pivovarem Anheuser-Busch. Úspěchy se v tomto boji střídají s neúspěchy. Naposledy letos v březnu Evropský soudní dvůr v Lucemburku zrušil předchozí rozsudek ve prospěch Budějovického Budvaru. Původní verdikt znemožňoval americkému výrobci registrovat značku Bud v Evropské unii. Spory se tak budou řešit zase od začátku.

Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru, tvrdí, že podnik má důkazy o tom, že americké pivo je "okopírované" a pouze to budějovické je originál. A že od doby, kdy tyto dokumenty získali, změnil se ve sporech s Anheuser-Busch poměr sil ve prospěch Českých Budějovic.

Jihočeský pivovar má značku zaregistrovanou v řadě zemí, chce-li ale vstoupit na nový trh, musí právě kvůli tahanicím s americkým Anheuser-Busch vést zdlouhavá a drahá řízení o registraci.

Spory o značku, respektive značka sama, hraje roli i při úvahách o případné privatizaci dosud národního podniku Budějovický Budvar. Podle ředitele Bočka by se převodem značky na jiný subjekt, který by vzniknul privatizací, značně ztížila ochrana duševního vlastnictví.

Problému by se ale zřejmě dalo vyhnout tím, že by nový subjekt, nejprve zřejmě státní akciová společnost, byl právním nástupcem dnešního národního podniku.

Budvar dnes vyváží především do Německa, Velké Británie a Slovenska. Výrazně vzrostl například také vývoz do Číny, a to díky účasti pivovaru na Všeobecné světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji. Z celosvětového hlediska jsou podle ředitele Jiřího Bočka nejslibnější právě asijské a latinskoamerické trhy. "Dominantní roli tam jednoznačně hrají domácí nebo licenčně vyráběné značky, nicméně roste i poptávka po originálních importovaných ležácích," uzavřel Boček.

Jiří Boček o úskalí privatizace

"Pokud by došlo k privatizaci nebo k transformaci podle stávající legislativy; tak nám by to významně zhoršilo pozici při ochraně duševního vlastnictví podniku mimo Českou republiku. Pokud se bavíme o mezinárodních registracích nebo zahraničních registracích, tak by byl problém při převodu ochranných známek z národního podniku na akciovou společnost při přerušení právního nástupnictví."

Zdroj: ČT24.cz | Autorka: Libuše Bautzová


Bavorsko může ztratit pětinu pivovarů

[pondělí, 23. květen 2011]

Proslulé bavorské pivovary zažívají těžké časy. Každému pátému z více než 600 hrozí zánik. Němci se od bavorského piva odvracejí. Celkem pijí méně zlatavého moku, a když ho zakoupí, hledají levnou alternativu. Těží z toho cizí výrobci, kteří pivo dodávají v plechovkách a plastových lahvích, a největší pivovary, které jim dokážou konkurovat. Naopak bavorské pivovary střední velikosti se strachují o svoji budoucnost.

Bavorský svaz pivovarů představuje svou zemi jako pivní ráj plný husté pěny a slavných reků schopných vypít neomezené množství piva v jakkoli velkých dávkách. Sami sládci si teď ale spíš než na zdraví připíjejí na přežití.

Nejhůře je středně velkým pivovarům s produkcí zhruba 130 tisíc hektolitrů piva ročně. Na rozdíl od velkých pivovarů si nemohou dovolit promyšlené marketingové tahy, na to, aby je uživila jediná vlastní pivnice jako malé pivovary, jsou však tyto podniky příliš velké. "Velké značky z televizních reklam jdou na trh s dumpingovými cenami. Šíří se tak uniformní piva, na která si spotřebitelé zvyknou. My s našimi specialitami tomu nemůžeme konkurovat. Nedokážeme vyrábět tak levně," shrnul sládek pivovaru Herrnbräu Peter Kraus.

Tradiční bavorské pivovary ale neničí pouze sílící konkurence, ale také celkový odliv zákazníků. "Pivovary trpí i proto, že se obecně pije míň piva venku. Máme studie, které ukazují, že se změnily životní zvyklosti. Třeba kvůli mobilitě se konzumuje míň alkoholu v hospodách," vysvětlil mluvčí Bavorského svazu sládků Walter König.

Doma Němci pijí především z plastu a plechovek – oproti bavorské hospodské produkci nadmíru levných. "Pokud pro konzumenta zůstane jediným kritériem cena a spokojí se s neoriginální chutí, tak končíme," pokrčil rameny sládek Kraus.

Jedna z mála pivních jistot, která Bavorům stále zbývá, je proslulá mnichovská fontána. O svátcích chrlí pivo zadarmo a zatím se nechystá vyschnout.

Celý článek a video naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Tradiční již čtrnáctý pochod za ryzím pivem z hor Pivovarská čtvrtka se konal v sobotu v Hanušovicích na Šumpersku. Letos vyrazilo na turistickou trasu přes 2700 lidí.

Čtvrtka je ojedinělou turistickou akcí, kterou pořádá pivovar Holba. Každoročně se na ni sjíždějí příznivci turistiky a ryzího piva z hor z celé republiky, aby absolvovali pěší túry na vyznačených trasách a současně zavítali do hanušovického pivovaru.

Letos si turisté mohli vybrat ze sedmi tras podle náročnosti, které pivovar připravil ve spolupráci s Klubem českých turistů. Nejkratší túra je dlouhá 10 km a je to v podstatě příjemná vycházka, naopak nejdelší jsou dvě trasy, obě po 21 km.

Na start přišlo 2763 turistů, což je o tisíc více než vloni. Nejstarším účastníkem pochodu byl opět Jan Aust, kterému je letos 89 let, a který se pochodu účastní každoročně,“ uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová. Všichni absolventi obdrželi turistický glejt spolu s drobným dárkem.

Zdroj: Regiony 24.cz | Mediafax


«« « Strana 773 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI