Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Stát se rozhodnul zbavit ztrátového vyškovského pivovaru, a proto mu začal hledat nájemce. Půl roku se ale snažil bezúspěšně, včera se ale snad karta obrátila. Do posledního výběrového řízení se přihlásil pouze jediný zájemce, který uspěl. Jedná se o pražskou firmu.

Komise projednávala došlou nabídku od společnosti Czech Beverage Industry Company. Posuzovaná nabídka byla zároveň také jedinou došlou nabídkou do veřejné soutěže o nejvýhodnější návrh na uzavření Smlouvy o nájmu a Licenční smlouvy vyhlašovatele Jihomoravských pivovarů,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Komise ale zatím jen konstatovala, že zájemce splnil podmínky soutěže. „Hodnotitelská komise dospěla k závěru, že doporučuje Jihomoravským pivovarům uzavřít smluvní vztah s uchazečem. Jestli bude smlouva uzavřená, rozhodne společnost až v příštím týdnu,“ doplnila Dvořáčková. Jakou nabídku firma předložila, mluvčí neuvedla. Podmínky soutěže prý byly méně přísné. Snížila se především výše kauce, kterou stát po firmách požaduje.

Hodnotitelská komise nabídku posuzovala až do včerejší pozdních odpoledních hodin. Proto se Vyškovskému deníku Rovnosti nepodařilo zjistit stanovisko společnosti Jihomoravské pivovary, ani kontaktovat firmu, která už je jen krok od pronájmu.

Zaměstnanci ztrátového pivovaru už ale mají patrně konečně vyhráno. „Oficiálně nám zatím nikdo nic neřekl. Samozřejmě jsme ale věděli, že se něco děje. Byli bychom rádi, kdyby pivovar už ministerstvo někomu pronajalo, nájemce vzal situaci za správný konec a pokračovalo se ve vaření piva. Snad se něco bližšího dozvíme příští týden,“ doufal vyškovský sládek Dušan Táborský.

Obavy zaměstnanců o práci ale ani zdaleka nekončí. Nová nájemní smlouva totiž hovoří jen o majetku, nikoliv o zaměstnancích. „Ve čtvrtek jsme měli schůzku s předsedou představenstva Václavem Hlaváčkem. Jsou totiž podmínky nájmu, ve kterých se o zaměstnancích nemluví. Řekl nám jen, že nájem je na spadnutí, a že až ministerstvo definitivně rozhodne, tak se budeme zabývat podrobnostmi,“ informoval odborář a zaměstnanec pivovaru Martin Obruča.

Někteří zaměstnanci proto mají strach a poohlížejí se po jiné práci. „Jsou už takoví, kteří pomalu začínají hledat jinde. S většinou jsme se ale shodli, že čekání je nejisté, ale vydržíme to,“ uzavřel Obruča, který bude také v příštím týdnu očekávat rozhodnutí o uzavření smlouvy.

Postup ministerstva se nicméně nelíbí vyškovským Věcem veřejným. Podle vyškovského zastupitele Jiřího Krutílka je situace kolem pivovaru podivná a nikdo se nezaobírá hospodařením minulého vedení pivovaru. Proto se obrátili na policii. „Strana Věci veřejné podala trestní oznámení na ministra zemědělství Ivana Fuksu. Ke kroku nás vede důvodné podezření, že pří správě státního majetku v Jihomoravském pivovaru nebyly podniknuté žádné kroky k objasnění korupčního jednání z minulosti,“ uvedl Krutílek.

Ten se obrátil i na vyškovskou radnici a očekává její podporu. „Pronájem Vyškovského pivovaru probíhá za velmi podivných okolností, na které je důležité dohlédnout. Záleží nám na zachování stávajících pracovních míst,“ napsal mimo jiné Krutílek vedení vyškovské radnice.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Ve Vyškově skončilo dlouhé čekání. Ztrátový pivovar má provozovat společnost Czech beverage industry company.

Měsíce marných pokusů o výběr nájemce státem ovládaného ztrátového pivovaru ve Vyškově končí. Z několikrát opakovaného výběrového řízení vzešel konečně vítěz – mezi pivovarníky neznámá pražská společnost Czech beverage industry company.

Pivovar je jediným provozem státem řízené společnosti Jihomoravské pivovary. A Czech beverage industry company, vzniklá loni v srpnu, byla zas jediným zájemcem v tomto tendru.

"Hodnotitelská komise doporučuje vyhlašovateli Jihomoravské pivovary uzavřít smluvní vztah s uchazečem,“ vyjádřila se Tereza Dvořáčková, mluvčí ministerstva zemědělství, které v Jihomoravských pivovarech zastává akcionářská práva.

Vyjádření vítěze tendru se nepodařilo získat. Předseda představenstva firmy Jiří Kopenec působí zároveň jako předseda představenstva loni zkrachovalé společnosti Agra CZ. Czech beverage industry company přichází do pivovaru, jehož produkce se pohybuje kolem pouhých 20 tisíc hektolitrů piva, kterému roky klesají tržby a kumulovaná ztráta už přesáhla 81 miliónů korun. Jen o vlas nedávno unikl likvidaci.

"Tuhle firmu nikdo z oboru nezná," komentuje výběr provozovatele Vyškova manažer jedné z předních pivovarnických skupin v Česku.

Zůstalo jen pár věrných

Začít podnikat ve vyškovském pivovaru je podle něj hodně složité. "Za roky postupného úpadku je trh Vyškova slabý, zůstalo jen pár věrných hospod. Technologicky na tom sice nejsou ve Vyškově špatně, ale na tom bídném stavu se podepsalo předchozí vedení," říká oslovený manažer, který chtěl zůstat v anonymitě.

Ministerstvo už hledalo nájemce pro pivovar před víc než rokem. Dvě kola tendru byla tehdy neúspěšná, jediný zájemce – třeboňský pivovar Regent ve finále účast v soutěži vzdal. Neúspěchem skončilo výběrové řízení loni v létě, kdy MZe už dokonce rozhodlo o ukončení provozu pivovaru. Ještě před koncem tehdejšího tendru však ministerstvo otočilo, soutěž zastavilo a rozhodlo o pokračování výroby pod novým vedením.

V listopadu byla vypsána nová soutěž, přihlásili se dva zájemci, které však komise údajně kvůli formálním nedostatkům vyřadila.

Teď naposled státem řízené Jihomoravské pivovary zmírnily některé podmínky pro účast v tendru. Zůstala stejná například minimální výše ročního nájemného, která činí 2,5 milionu korun. Zůstala i povinná praxe v pivovarnickém oboru. Snížila se však na polovinu kauce pro účast v tendru, která původně činila dvojnásobek ročního nájemného. Součástí transakce jsou smlouvy o nájmu k nemovitému majetku pivovaru, jeho technologickému vybavení i licenční smlouvy k ochranným známkám.

Pivovar Vyškov je po Budějovickém Budvaru druhým státem ovládaným pivovarem u nás. Zatímco o případném prodeji Budvaru se stále vedou diskuse, Vyškov je neprodejný. Objekty jsou totiž součástí církevních restitucí a o tento majetek bude církev usilovat.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Co s přebytkem chmele na českém i zahraničním trhu, který způsobila rekordní loňská úroda? Touto otázkou se zaobírala většina chmelařů i na Rakovnicku.

K situaci rovněž přispěl i pokles produkce piva jak v České republice, tak i v ostatních tradičních pivovarských zemích. Obchodní firmy krátily smluvní odběry.

Družstvo

Nadbytečný chmel vykoupilo Chmelařství, družstvo Žatec, jehož jsou pěstitelé členy, za minimální zálohové ceny. Tím alespoň trochu producentům pomohlo. Jak se chmel dále zpracuje, jestli se pustí na trh, o tom rozhodne představenstvo družstva.

Rekordní úrodu potvrdil také Pavel Řepík, ředitel Probiosu Kounov: „Například žatecký poloranný červeňák dal až jeden a půl tuny z hektaru, oproti běžným jedna celá dvěma desetinám. Výnos nám ještě snížilo jarní krupobití. Zhruba dvanáct procent úrody nemáme pokryto smlouvou.

Na dlouhodobé smlouvy a partnerství se spoléhají v Zemědělské společnosti Chrášťany. „Prodali jsme veškerý chmel. Pomohl nám také obsah alfa hořkých látek, který je v okolí Chrášťan a Olešné dlouhodobě nadprůměrný,“ řekl Miloslav Klas.

Složitá situace může pokračovat i v letošním roce. Mnoho pěstitelů ještě nemá smluvně pokrytou celou příští sezonu. Obchodníci nemají totiž o chmel zájem. Někteří chmelaři jsou pro znehodnocení přebytečného chmele, protože puštěním na trh by jeho cena katastrofálně propadla.

Vyšší náklady

Dalo by se říci, že chmelaři vypěstovali chmel navíc, takže s penězi za něj vlastně ani nepočítali. Ale rekordní úroda přinesla prodloužení sklizně až o tři dny.

Rovněž průběh vegetačního roku přinesl vyšší nároky na ošetřování proti škůdcům. To vše znamená více nákladů, které se pěstitelům z důvodu propadu cen zpět nevrátí.

Svaz pěstitelů chmele chmelařům doporučuje část ploch letos uvést do klidu a vůbec je neobdělávat. Rozhodně snížení produkce neřešit bouráním chmelnic, protože jejich plocha na Rakovnicku každým rokem ubývá.

Například v roce 2009 tady stálo 1422 hektarů chmelnic s celkovou produkcí 1766 tun z hektaru, vloni 1389 hektarů z rekordní produkcí 1986 tun z hektaru. Chmelnice u nás ubývají rychleji než v Německu a jejich obnova také trvá déle. Tím by mohli Němci naše pěstitele nakonec vytlačit z trhu. Pokles rozlohy se očekává i v dalších letech, stejně jako ve světě.

Vrhnout se na obnovu porostů a zakládání nových chmelnic je jedním z řešení, jak překonat současnou krizi. Že nyní chmelaři více investují, potvrdil Zdeněk Rosa, předseda představenstva: „V posledních letech se opět zvýšila aktivita pěstitelů chmele v investicích do oboru chmelařství. Tyto investice byly směřovány z velké části do nových výsadeb chmele, které nahrazovaly staré porosty, dále do výstavby chmelnic, ale také do chmelařských technologií.“

Pěstitelé chmele loni díky příznivým vegetačním podmínkám vypěstovali velké množství zeleného zlata nad rámec smluv uzavřených s odběrateli. Chmel se stal téměř neprodejný. Jeho cena poklesla až na sto padesát tisíc korun za tunu. Přitom například před dvěma lety se cena pohybovala od sto osmdesáti až do dvou set dvaceti tisíc korun.

Zdroj: Deník.cz | Autorka: Šárka Hoblíková


O slavnosti je velký zájem. Na závěrečný páteční večer již vstupenky neseženete.

Slavnosti piva, které v hotelu Palcát začnou již prvního února, jsou veřejností vnímány především jako ochutnávkový veletrh desítek druhů piva. Přesto mají i své zákulisí, které je vyhrazeno především odborníkům.

Ti budou hodnotit soutěžní vzorky a hledat vítěze Zlaté pivní pečetě. Letos budou navíc s pořadateli spolupracovat také odborníci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy.

,,Na úterý prvního února jsme připravili odbornou přednášku profesorů a doktorandů pražské vysoké školy v přednáškovém sále střední školy obchodu a služeb. Začne v 10 hodin, přednáška s výstižným názvem Pivo bude přístupná i veřejnosti,“ dodává Alois Srb.

Slavnosti stále více lákají i výrobce piva ze zahraničí. Do Tábora se proto letos přijedou podívat například Portugalci, kteří se budou zajímat nejen o pivo, ale také o cestovní ruch. Účast potvrdila také desetičlenná delegace z Ruska se vzorky piva z nezávislých pivovarů. Přijedou představitelé belgických pivovarů Brouwerij HUYGHE a Brouwerij Bosteels, pivo bude na čepu, obrovský sortiment v točených i lahvových pivech představí zástupci skotského pivovaru BrewDog.

Po loňské úspěšné návštěvě se do Tábora vrátí také pořadatelé velkého pivního festivalu z Bělehradu. Nároční fajnšmekři budou moci ochutnat pivo z Dánska, Norska, Francie nebo Anglie. Nebude chybět ani produkce tří bavorských pivovarů.

,,O táborské pivní slavnosti se zajímají i zahraniční novináři. Byl jsem osloven zástupcem televize z Regensburgu, kde o nás budou vysílat v pořadu Kam na výlet. Příspěvek by se měl objevit v asi pěti bavorských televizích. Po odvysílání v Německu by se reportáž měla objevit i v jedné české celoplošné televizi,“ neskrývá radost Srb.

Slavnosti si ale udržují také obrovský zájem domácích fanoušků piva. Na závěrečný páteční večer již vstupenky neseženete. Pokud si ale svátek piva nechcete nechat ujít, pak je nejlépe návštěvu směřovat na úterý a středu, kdy je vyprodán jen hlavní sál a jeho přísálí, ale do ostatních prostor hotelu ještě vstupenky jsou. Na čtvrtek zbývají ke stání a do čínské restaurace. Vstupenky koupíte v infocentru na Žižkově náměstí.

Zdroj: Táborský deník.cz | Autorka: Alena Šatrová


Načepovat ukázkový půllitr piva není žádná legrace. Ukázalo se to i při sobotním pelhřimovském klání Mistr výčepní.

Správné pivo musí mít v první řadě poctivou míru. Pěna by měla být pořádně hustá, to aby hostovi hned neopadla. Naši pradědečkové dokonce tvrdili, že pořádná čepice udrží desetník. Ty ale máme zrušené, takže to tímto způsobem těžko posoudíme,“ rozesmál se jeden ze čtveřice porotců, obchodní ředitel Poutníka Jiří Vacek.

Roznášet pivo je také umění

Hodnotila se ale také stavovská etiketa, tedy držení tácu, postavení sklenice znakem k hostovi, ale také nezbytný úsměv. „Kyselý obličej a půllitr mokrý od přeteklého piva není to, co hosta přiláká, aby si zašel do stejné restaurace i příště,“ doplnil další z rozhodčích, Martin Ecler.

Osm mladých výčepních zápolilo nejenom se čtveřicí disciplín. „Přenosná pípa je docela záludná. Mění se v ní tlak, není snadné to trefit,“ pravil celkově druhý student hotelovky Ladislav Edr, který zároveň brigádničí za výčepními pulty. Zatímco při prvních dvou ročnících se soutěžící potýkali s pelhřimovskou desítkou, tentokrát teklo ve Staré Tiskárně dvanáctistupňové pivo.

Pro výčepní je to živější, příjemnější materiál. Lépe pění, mohou si s ním více vyhrát,“ vysvětlil změnu Vacek.

Zásluhou tohoto rozhodnutí prožila náročnější, přesto veselé odpoledne také hrstka přítomných diváků. Veškerá „soutěžní piva“ totiž, samozřejmě po pečlivém oznámkování, přistála na stolech před nimi.

A komu chmelové pití až tolik „nejede“, ten mohl vyzkoušet jeden z trojice drinků, které namíchal o přestávce klání Michal Pohl.

Mistr výčepní - výsledky

1. Veronika Baštýřová (Gastrostella)

2. Ladislav Edr (Hotelová škola)

3. Šárka Dvořáková (Strměchy)

4. Šárka Vítů (Stará Tiskárna)

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Pelhřimovský deník.cz | Autor: Michal Vítů


První české pivo určené pro pacienty s bezlepkovou dietou bylo oceněno výroční pivovarskou cenou. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven představuje tento výrobek velký přínos pro lidi nemocné celiakií, protože splňuje jejich zdravotní nároky a zároveň oproti dosavadní nabídce chutná jako pivo českého typu.

Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, která se projevuje alergií na lepek, surovinu, která se objevuje v obilovinách. Pacienti, kterých žije v Česku kolem 100 tisíc, se proto musejí vyhýbat výrobkům z pšenice, ovsa, ječmene a žita, tedy pečivu, těstovinám, jídlům zahuštěných moukou - a kvůli sladu také pivu. "Pro nemocné lidi představuje zapovězené pití piva zejména společenský problém, protože mnoho věcí se v Česku děje právě u půllitru," říká výkonný ředitel svazu Jan Veselý.

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský proto pracoval na technologii, která by umožnila přefiltrovat lepek z uvařeného piva. Praktickou stránku výzkumu si vzal na starost Žatecký pivovar a minulý rok se tak do českých obchodů dostalo první bezlepkové pivo Celia. "Prodali jsme již 50 tisíc lahví a snažíme se pivo exportovat i do zahraničních zemí - na Slovensko, do Německa či severských států, kde o něj projevili zájem," tvrdí obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.

Pivo Celia má podle něho výhodu v tom, že se oproti dosavadní nabídce zahraničních značek nejvíce podobá typickému českému pivu s bohatou pěnou a nahořklou chutí. "Navíc jeho cena nepřevyšuje dvacet korun. Dovážené značky stojí až třikrát tolik," doplňuje Vincík. Jedenáctistupňový světlý ležák je prý k dostání v běžných obchodech. "Doufám, že jednou budou moci lidé chodit i na točené, ale to nás čeká ještě dlouhá cesta," dodává Vincík.

Výroční ceny F. O. Poupěte:

Jsou udělovány za významný počin roku v českém pivovarnictví a sladařství. Jejich smyslem je podpořit věhlas českého piva, jeho rozvoji a společenskému přínosu. Ocenění není udělovány každoročně. poprvé se tak stalo v roce 2007.

Zdroj: Týden.cz | Autor: Hana Jandová


Pozostáva z krátkeho filmu, ktorý mal za necelé tri týždne viac ako 4 milióny zobrazení.

Spoločnosť Heineken spustila novú globálnu kampaň „The Entrance“. Prvý online fáza, ktorú uviedla koncom decembra, po zverejnení na fanúšikovskej stránke na Facebooku priniesla za necelé tri týždne viac ako 4 milióny zobrazení na YouTube. V televízii by sa kampaň mala objaviť začiatkom tohto roku. Spoločnosť o tom informuje v tlačovej správe.

Krátky film vytvorila reklamná agentúra Wieden+Kennedy a zdôrazňuje značku Heineken ako pivo s kozmopolitným a moderným charakterom, ktorej vďačí za svoju exkluzivitu. „The Entrance potvrdzuje odlíšenie značky od ostatných pív na trhu,“ tvrdí Cyril Charzat, riaditeľ pre globálnu značku Heineken.

Dej filmu sa odohráva na párty, kam vstúpi muž s bezchybným štýlom a víta sa s rôznymi ľuďmi - čašníkmi, mužom s páskou cez oko, basketbalistami či športovcom predvádzajúcim bojové umenie. Na konci spotu spieva spolu so speváčkou dánskej alternatívnej popovej skupiny The Asteroids Galaxy Tour, ktorá naspievala skladbu The Golden Age použitú vo filme.

Spolu s kampaňou spoločnosť predstavila aj nový claim „Open Your World“, ktorý má značku Heineken propagovať v globálnom rozsahu. Okrem spomínaného filmu Heineken uvedie aj niekoľko ďalších filmov, do ktorých chce zapojiť aj spotrebiteľov.

Zdroj: Mediálne eTrend.sk | Autorka: Veronika Bartošová


Více než třicet druhů piv, z toho pět točených, která se ale pravidelně střídají. A na dvou stolech dokonce nainstalované samoobslužné výčepní zařízení. To je rarita, jakou se na Znojemsku může zatím chlubit jen Petr Vachek ve své dosud zánovní pivnici U šneka.

Foto

Nyní usiluje o to, stát se členem Aliance P.I.V. (pivně inteligentních výčepů). A to jako vůbec první na jižní Moravě.

Pivnici jsem otevřel začátkem června u příležitosti právě probíhajících pivních slavností. Pozvolna se dostáváme do povědomí široké veřejnosti. Nyní máme již stálou klientelu, spokojení hosté se vrací a přivádějí své přátele. Na dvou stolech máme, jako jediní ve Znojmě, instalované samoobslužné pípy,“ popisuje svou hospodu Vachek.

Podle něj nelze říct, že by nějaké pivo chutnalo štamgastům více než jiné. „Vše závisí na chuti jednotlivých hostů. Ke štamgastům se řadí i ženy. Mohu odhadnout, že je jich asi jedna třetina proti pánskému osazenstvu pivnice. V letošním roce plánujeme asi jednou do měsíce představení a prezentaci jednotlivých pivovarů,“ tvrdí Vachek.

Pivnice U šneka se uchází o členství v Alianci pivně inteligentních výčepů. Tato aliance sdružuje hospody, které nabízejí piva ze středních a malých pivovarů. Nechovají se k sobě jako konkurenti, ale společnými silami šíří osvětu o pivním moku. O každém pivu jsou schopni podat vyčerpávající informace. „Každé pivo, které je danou hospodou či pivnicí nabízeno, má vystaven „pivní list“. Zde je uvedeno místo původu, tedy pivovar a město, kde se zlatavý mok vaří.

Nechybí ani údaje o obsahu alkoholu, hořkosti a barvě. Netradičním údajem, který je zpravidla utajován – je zveřejnění autora receptu a sládka včetně vlastní receptury a složení piva,“ popisuje majitel pivnice. Aliance má nyní sedm členů, šest pražských pivnic a jednu plzeňskou. Vachek by měl být prvním zástupcem jižní Moravy a Znojemska.

Zástupci Aliance neudělují členství každému. Po nynější návštěvě ji zopakují znovu a neohlášeně, asi za půl roku. Hodnotí samozřejmě atmosféru pivnice, dostatek informací o čepovaném pivu, jeho kvalitu, čistotu výčepního zařízení a vše, co směřuje ke spokojenému zákazníkovi,“ vysvětlil Vachek.

V jeho pivnici můžete ochutnat piva s netradičními názvy, jako jsou Bomby a granáty, Zabiják z Nuslí, Malinový rarášek nebo Slepý bílý kanec.

Petr Vachek vystudoval střední pivovarnickou školu, od roku 1990 pracoval jako podsládek v pivovaru Břeclav, potom v pivovaru Pardubice. V roce 1996 si otevřel svou první hospodu, dalších patnáct let se věnoval zcela jinému oboru. Nyní bydlí pět let ve Znojmě a je provozovatelem pivnice U šneka. „Název není odvozen od rychlosti obsluhy, ale od mé přezdívky šnek,“ dodává hospodský.

Zdroj: Znojemský deník.cz | Autorka a foto: Ilona Pergrová


Pivovarnická skupina K Brewery loni zdvojnásobila tržby a zakončila minulý rok s výsledkem hospodaření blízkým nule, říká miliardář Martin Burda, největší akcionář skupiny. Masivní investice se tak investorovi začínají zúročovat.

Skupina malých pivovarů K Brewery roste na síle. Jaký výsledek hospodaření letos očekáváte?

V roce 2009 jsme jako skupina hospodařili se ztrátou přesahující dvě stě milionů korun, přestože naše tržby byly vyšší než 600 milionů korun (ve skupině ještě nebyl Pivovar Černá Hora). Poměrně rozsáhle jsme totiž investovali do rozjezdu celého uskupení. Tady bych si dovolil poznamenat, že ztráta se týkala pouze obchodní jednotky skupiny, společnosti K Brewery Trade; všechny naše pivovary dosáhly bez výjimky zisku.

V roce 2010 očekáváme konsolidované tržby přesahující 1,1 miliardy korun, celkový výsledek hospodaření blízký nule, k čemuž nám pomohl úspěšný rozjezd prémiového ležáku Lobkowicz Premium a jeho nealko verze, ale i mnoha našich regionálních značek. Celkově to považuji za velmi dobrý výsledek. Zisku bychom měli dosáhnout v následujících letech. Bude ovšem záležet také na dalším vývoji na pivním trhu.

Trh s pivem se v roce 2010 propadl o více než deset procent i kvůli zvýšení spotřební daně. Budou podle vás mít některé menší pivovary problémy přežít?

Nemyslím si, že dojde k nějaké vlně zavírání pivovarů kvůli poklesu trhu. Většina ztracených hektolitrů jde za velkými hráči na trhu, kteří se s tím snáze vyrovnají. Tyto globální firmy navíc neměly problém zavřít pivovary s několikasetletou tradicí i v době, kdy se jim celkově dařilo. Pravdou ale je, že ekonomicky na tom některé menší pivovary nejsou dobře.

Uvažujete do budoucna, že vystoupíte z lázeňství a pivovarnictví a začnete investovat v jiných oborech?

O výstupu z těchto oborů neuvažuji. Zvažuji vstup do dalších - v případě zajímavé investiční příležitosti. Kromě lázeňství a pivovarnictví například vlastním fondy kvalifikovaných investorů, které investují převážně do nákupu pozemků. Legislativa umožňuje u těchto fondů zdaňovat zisk pouhými pěti procenty s výhledem poklesu této sazby na 1 procento. Tyto fondy mně úspěšně obhospodařuje již delší dobu Amista investiční společnost, se kterou mám výborné zkušenosti.

Od začátku roku 2009 jste pivovary spojili pod jeden management. Co to pro řízení skupiny znamenalo?

Od začátku nám bylo jasné, že jednotlivé pivovary nebude dlouhodobě možné řídit samostatně. Zpočátku pivovary řídil společně s místními řediteli pouze Zdeněk Radil, záhy se ale přesně podle našich očekávání začaly objevovat konflikty hlavně v obchodní politice, kdy si jednotlivé pivovary či jejich značky na trhu de facto konkurovaly, a tak bylo nutné situaci řešit. Na druhou stranu jsme ale chtěli zachovat regionální ráz a samostatnost jednotlivých pivovarů, i proto jsme nezvolili variantu fúze, která by byla asi nejjednodušší, ale ponechali jsme pivovary jako právně samostatné a nezávislé subjekty. Nejdůležitější rozhodnutí asi spočívalo v tom, jakého stupně centralizace dosáhnout. Nakonec jsme sloučili aktivity jako obchod, nákup, marketing a finance, naopak rozhodování ve věcech výrobních jsme ponechali v regionech.

Jak jsou rozděleny vlastnické podíly ve skupině K Brewery Group?

Kromě mě jsou akcionáři skutečně Grzegorz Hóta, Zdeněk Radil a Eva Kropová.

Do loňského roku jste vlastnil i akcie developera Orco. Jak se podle vás bude vyvíjet realitní trh?

U pozemků očekávám pozvolný růst, u komerčních nemovitostí již stabilizaci cen, kdežto u bytů očekávám další dvouletý až tříletý pokles, o čemž svědčí zejména v Praze uváděná nabídka více než 3 tisíc postavených a neprodaných bytů. Podle mého názoru je ve skutečnosti tento počet téměř dvojnásobný, neboť mnoho developerských firem označuje z důvodu lepší prodejní pozice mnoho bytů jako prodané či rezervované, i když tyto byty ve skutečnosti prodané ani rezervované nejsou. Zároveň těmto již delší dobu postaveným bytům konkurují nově stavěné byty, u kterých se dociluje o 20 až 30 procent nižších stavebních nákladů než v době vrcholu před třemi lety.

Jak se podle vás budou tento rok vyvíjet akcie?

Na začátku roku očekávám stagnaci nebo mírný nárůst, v průběhu roku však nevylučuji ani překvapení v podobě většího poklesu.

Martin Burda (37)

Třinecký investor podniká především v lázeňství a pivovarnictví. Patří mu Lázně Luhačovice, k nimž na konci loňského roku přikoupil za 700 milionů korun od investiční skupiny Penta radonové lázně v Jáchymově. Ovládá i největší podíl v pivovarnické skupině K Brewery, která je podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jiřího Veselého momentálně pátým největším výrobcem piva na českém trhu - hned za budějovickým Budvarem. Do skupiny patří sedm pivovarů: Černá Hora, Platan Protivín, Janáček Uherský Brod, Ježek Jihlava, Rychtář Hlinsko, Klášter a Vysoký Chlumec.

Zdroj: Týden.cz | Autor: Jiří Zatloukal


Češi objevují malé pivovary

[středa, 19. leden 2011]

Češi se postupně učí ochutnávat a oceňovat i piva malých a méně známých pivovarů. Zatímco před lety odmítali ochutnat cokoliv jiného než "velkoznačky" typu Gambrinus nebo Staropramen, dnes začínají objevovat i téměř neznámá piva. Povětšinou regionální výrobci tak v posledních letech zažívají doslova zlaté časy.

Matuška, Velkorybnický Hastrman nebo Malý Rohozec - to nejsou pohádkové postavy, ale názvy piv z malých pivovar, které se čím dál víc v restauracích prosazují. Zákazníkům chutnají a provozovatelům hospod pomáhají odlišit se od konkurence. „Zatímco dřív byla na tři ulice jedna hospoda, dnes jsou v jedné ulici tři. A tím pádem oni mají mezi sebou velmi tvrdý konkurenční boj a snaží se nalákat zákazníky,“ vysvětluje ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Hospodští tak často například vedle zavedené značky nabízí i méně známá piva a třeba po měsíci jejich nabídku obměňují. „Zákazník tak pořád chodí do té samé hospody, ale může vyzkoušet různá piva, která by před tím vůbec nepotkal,“ popisuje Veselý.

Ale ani s velkými značkami to není zas tak hrozné. Například druhý největší pivovar světa SABMiller, pod který patří Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast oznámil, že za mu devět měsíců uplynulého roku vzrostly prodeje o dvě procenta.

Celý článek včetně videa naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Budějovický Budvar v loňském roce vyvezl do zahraničí 605 tisíc hektolitrů piva, což je největší objem ve 115leté historii fungování podniku. Oproti roku 2009 vzrostl vývoz zlatavého moku z Českých Budějovic o 4,3 procenta, tedy o 25 tisíc hektolitrů. On-line deníku TÝDEN.CZ to oznámil mluvčí pivovaru Petr Samec.

Byl to historický rekord za 115 let existence pivovaru," prohlásil Samec s tím, že Budvar tak posílil svou pozici mezi největšími českými exportéry. „Každé páté pivo loni vyvezené z České republiky pocházelo z Budvaru," dodal.

Výsledky Budvaru jsou opačné než u většiny jiných tuzemských pivovarů, protože podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven poklesl loni celkový český export piva o 12 procent.

Nejdůležitějšími trhy pro Budvar jsou Německo, Velká Británie a Slovensko. „Do těchto tří zemí směřuje zhruba šedesát procent našeho exportu," vypočítává Samec. Podnik se však neustále rozhlíží po nových odbytištích po světě, loni na podzim začal například dodávat pivo do miliardové velmoci Indie. I v letošním roce plánuje další expanzi. „Vedeme jednání s potenciálními importéry v několika asijských zemích," uvedl Samec s tím, že konkrétní země zatím nelze jmenovat.

Mezi 59 zeměmi, kam loni Budvar dodával své produkty, se vyskytl problém v Kyrgyzstánu, takže pivovar tam vývoz svých produktů pozastavil. Podle Samce tento výpadek neznamenal pro podnik velkou újmu. „Výpadek našeho prodeje činil řádově jen stovky hektolitrů a my jsme byli schopni tento výpadek nahradit jinde," uzavřel Samec s tím, že Budvar v blízké budoucnosti podnikne kroky, aby se na kyrgyzský trh vrátil zpátky.

Zdroj: Týden.cz | Autor: Jiří Štefek


Podle statistického spolkového úřadu má více než 1 300 pivovarů v Německu spotřebu energie téměř čtyři miliony megawatthodin. Při konvenční výrobě této energie vzniká každoročně 2,36 milionů tun oxidu uhličitého. To odpovídá zhruba pěti svátkům bez automobilového provozu. Všichni v současné době hovoří o obnovitelných energiích, ale pouze málo firem využívá stávajících možností, jako je například využití blokových tepláren.

Bloková teplárna je zařízení určené k získávání elektrické energie a tepla, které je provozováno zejména v místě spotřeby tepla. Vyrobeným užitkovým teplem může být ale také napájena rozvodná síť tohoto média. K tomu se využívá princip kogenerace.

Bloková teplárna pracující na bázi rostlinných olejů představuje ekologickou, lokální, trvalou a zdanitelnou výrobu tepla. Toto rozumné využití energie a tepla vede v současnosti k refinancování za méně než pět let. Přičemž část získané energie může poskytovat jak elektrický proud, tak i teplo a nebo ji lze prodávat třetím osobám. Jedná se o naprosto soběstačnou formu zajištění energií nutných pro provoz pivovarů. Vedle jasně daného ekonomického využití se ještě k tomu navíc šetří životní prostředí a stejným způsobem je energeticky posílen i celý region.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


V Táboře pokračují přípravy 21. Reprezentačních slavností piva, které se uskuteční od 1. do 4. února 2011 v Hotelu Palcát.

V prvním únorovém týdnu zároveň opět proběhnou odborné anonymní degustace o Zlatou pivní pečeť. Zájem o tuto značku se mezi výrobci piva stále zvyšuje, i když konkurence je obrovská. Hodnocení je ale maximálně objektivní a navíc probíhá pod několikanásobnou kontrolou certifikačních společností.

Soutěže piva letos certifikují světově renomované společnosti Bureau Veritas Czech Republic, TUV SUD Czech s.r.o. , 3EC-NSF International a Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky.

,,Každý degustátor má možnost zpětně ověřovat hodnocení své i svých kolegů. Svědčí to o neustále rostoucí důvěře i prestiži ocenění Zlatá pivní pečeť ,“ říká hlavní organizátor slavností Alois Srb.

V letošním ročníku budou navíc s pořadateli spolupracovat také odborníci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy.

,,Na úterý 1. února jsme připravili odbornou přednášku profesorů a doktorandů VŠCHT Praha v přednáškovém sále Střední školy obchodu a služeb. Začne v 10 hodin dopoledne a očekáváme účast zhruba 150 studentů. Přednáška s výstižným a jednoduchým názvem Pivo bude přístupná i laické a pivovarské veřejnosti,“ dodává Alois Srb.

Slavnosti stále více lákají i výrobce piva ze zahraničí. Do Tábora se proto letos přijedou podívat například Portugalci, kteří se budou zajímat nejen o pivo a vše, co s ním souvisí, ale také o cestovní ruch. Svou účast potvrdila také desetičlenná delegace z Ruska se vzorky tamního piva z nezávislých pivovarů. Přijedou představitelé belgických pivovarů Brouwerij HUYGHE a Brouwerij Bosteels, pivo bude na čepu, obrovský sortiment v točených i lahvových pivech představí zástupci skotského pivovaru BrewDog. Po loňské úspěšné návštěvě se do Tábora vrátí také pořadatelé velkého pivního festivalu z Bělehradu. Nároční fajnšmekři budou moci ochutnat také pivo z Dánska, Norska, Francie nebo Anglie. Nebude chybět ani produkce tří bavorských pivovarů včetně točeného Paulanera z Mnichova, zejména piva Oktoberfest. Do odborných degustací poprvé vstupují se svými výrobky také dva asijské pivovary: z japonské Yokohamy a kazašské Astany. Nejvíce pořadatelé oceňují přihlášku ruského obra Baltika Breweries Russia, který vlastní koncern Carlsberg a má 11 velkých pivovarů. Premiéru absolvuje i maďarský pivovar Serforrás Miškolc s pivem ochuceným tokajským vínem. V neposlední řadě dorazí opakovaně polské Browary Lubelskie s.a. z Lublinu,které byly v minulém roce úspěšní s pivem PERLA, Hofbräu Kaltenhausen, Hallein z Rakouska a Heineken Slovakia, pivovar Zlatý Bažant Hurbanovo, Popper Bytča, Kaltenecker Rožňava, Sessler Trnava, Urpín Banská Bystrica a Steiger Vyhne ze Slovenské republiky.

,,O táborské pivní slavnosti se zajímají i zahraniční novináři. Byl jsem byl osloven zástupcem televize z Regensburgu, kde o nás budou vysílat v pořadu Kam na výlet. Příspěvek by se měl objevit v asi pěti bavorských televizích. Po odvysílání v Německu by se reportáž měla objevit i v jedné české celoplošné televizi,“ neskrývá radost Alois Srb.

Slavnosti si ale udržují také obrovský zájem domácích fanoušků piva. Týden po zahájení předprodeje zbývají vstupenky hlavně na úterý a středu, tedy první dva dny slavností. Na čtvrtek už jsou jen lístky na stání nebo mimo hlavní sál Hotelu Palcát. Pátek je absolutně vyprodaný. Předprodej probíhá v městském infocentru na Žižkově náměstí.

V kulturním programu se během slavností představí třeba Ilona Csáková, Maxim Turbulenc a jejich ČECHO DECHO, dívčí kapela The Apples nebo populární táborská skupina Big Papa. Vše doplní tradiční diskotéky, vystoupení harmonikářů, dechovky a další hudební styly tak, aby si všichni návštěvníci akce přišli na své.

XXI. Reprezentační slavnosti piva se konají pod záštitou náměstka ministra pro místní rozvoj České republiky Ing.Michala Janeby, pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a pod záštitou České centrály cestovního ruchu CzechTourism. Pořadateli jsou Město Tábor, produkční agentura REVEL, Jihočeská univerzita, ekonomická fakulta, České Budějovice, umělecká agentura RichArt, Střední škola obchodu, řemesel a služeb Tábor a Hotel Palcát.

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne 4. února 2011 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Zdroj: První zprávy.cz


Odbyt pivovarníckeho koncernu SABMiller v posledných troch mesiacoch minulého roka prekonal očakávania analytikov, a to najmä vďaka dobrým výsledkom z Ázie a Afriky a tiež zlepšeniu predaja v Európe.

Druhý najväčší pivovarnícky koncern na svete so sídlom v Londýne, ktorému patria známe značky ako napríklad Grolsch, Pilsner Urquell a Peroni, zaznamenal v období október-december 2010 medziročný nárast predaja o 3 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpne v priemere o 1,6 %.

Veľkým prekvapením boli výsledky z Európy, kde predaj piva stagnoval, hoci sa očakávalo, že klesne. Ale rast odbytu v Británii a na Ukrajine prekonal aj pokles dopytu po pive v Rusku a v Českej republike.

Pivovarnícka skupina, ktorá 80 % svojho zisku generuje v krajinách ako sú Kolumbia, Južná Afrika, Poľsko alebo Čína zaznamenala na rozvíjajúcich sa trhoch ožívanie dopytu, ale vo viacerých vyspelých ekonomikách ešte pociťuje negatívny vplyv vysokej nezamestnanosti na odbyt piva.

Z najnovších údajov tak vyplýva, že predaj piva z produkcie SABMiller v Ázii a v Afrike v sledovanom období vzrástol medziročne o 12 %, z toho v Južnej Afrike sa zvýšil o 3 %, v Európe stagnoval a v Latinskej Amerike klesol o 1 %.

Odbyt nealkoholických nápojov za tri mesiace do konca decembra 2010 stúpol medziročne o 5 %.

Zdroj: HN Online.sk | TASR


Pivovar Vyškov, patřící prostřednictvím akciové společnosti Jihomoravské pivovary státu, možná přece jen najde svého nájemce. Do dalšího výběrového řízení se sice přihlásil jediný uchazeč, jeho nabídka ale splňuje požadavky, a pivovary tak posoudí, zda nabídku využijí, anebo ne. Lhůta pro podání přihlášek skončila v pátek, dnes byla obálka s nabídkou otevřena.

Zájemce prošel otevíráním obálek a jeho nabídka bude hodnocena. Rozhodnutí o vítězi soutěže padne v nejbližších dnech,“ řekla deníku E15 mluvčí ministerstva zemědělství, které je jediným akcionářem Jihomoravských pivovarů, Tereza Dvořáčková. Která firma to je, to ale zatím nechce MZe říct. Součástí transakce jsou smlouvy o nájmu k nemovitému majetku pivovaru, jeho technologickému vybavení i licenční smlouvy k ochranným známkám.

Pivovar Vyškov je několik let ve ztrátovém hospodaření. V roce 2009 dosáhl ztráty 30 milionů korun při tržbách jen o čtyři miliony vyšších. O rok dříve činila ztráta 9,7 milionu korun, ještě rok předtím pak asi 20 milionů. Loni v květnu rozhodlo vedení pivovaru o utlumení provozu.

Prodat vyškovský pivovar ale stát nemůže, neboť do majetku státu přešel do té doby církevní pivovar po komunistickém převratu 25. února 1948. Podle zákona je prodej takového majetku blokován. Privatizaci podle Dvořáčkové nedoporučilo v minulosti ani ministerstvo financí.

Předchozích několik pokusů najít pro pivovar nájemce skončil neúspěšně. Loni v červnu pivovar oslovil dva zájemce a přihlásil se jediný, výše nabídnutého nájmu ale nedosáhla podle pivovaru požadované tržní hodnoty.

O půl roku se přihlásili rovněž dva zájemci, ale jejich nabídky komise vyřadila. Nyní majitel požaduje podle podmínek soutěže nájemné a minimální výši úplaty za výkon práv k ochranným známkám 2,5 milionu korun ročně bez DPH a také roční kauci ve výši nejméně jednoho ročního nájemného navrhnutého vítězem soutěže. Kvůli předchozím neúspěchům byly podmínky aktuální soutěže zmírněny, například původně požadovaná kauce byla dvojnásobná.

Velké tuzemské pivovary o nájem vyškovského podniku zájem podle všeho nemají, například Staropramen si podle mluvčího Pavla Barvíka pivovary nepronajímá, a proto u Vyškova žádné aktivity nevyvíjí. Zájem dříve projevila i tuzemská skupina K Brewery, nyní se ale nepřihlásila. „Do aktuálního výběrového řízení jsme přihlášku nepodali. Po důkladné analýze jsme dospěli k názoru, že ačkoli došlo ke zmírnění některých podmínek, nájem pivovaru ve Vyškově pro nás není zajímavý,“ řekl deníku E15 generální ředitel skupiny Zdeněk Radil.

Zdroj: E15.cz | Autor: Dušan Kütner


Stále nejasnější souvislosti vyplouvají na povrch v případě prodeje městského pivovaru v Náchodě. Zdánlivě neproblematický obchod v únoru 2009 uskutečnila radnice vedená tehdejším starostou Oldřichem Čtvrtečkou, když provoz prodala liberecké společnosti LIF. Ta však záhy změnila charakter akcií (původně na jméno) na akcie nemajitele, které jsou ovšem anonymní. Kdo doopravdy vlastní náchodský pivovar, tak najednou neví ani samotné město. Podle soudu, který se nejasnostem v prodeji věnuje, vše vykazuje znaky korupčního jednání.

"První věc, kterou nový, průhledný vlastník pivovaru udělal, bylo to, že vlastnickou strukturu zcela zneprůhlednil," konstatoval senátor za Náchodsko Petr Pakosta (ODS) a za pravdu mu dává i radnice. Starosta Jan Birke uvedl, že je velmi znepokojen nejasnou strukturou vlastnictví pivovaru.

Společnost LIF však v charakteru akcií nespatřuje problém. "Žádný úmysl v tom nebyl. Zatím to zákon umožňuje, tak jsme toho využili," uvedl Miroslav Kučera z LIFu. Kdo akcie drží v ruce, však odmítl prozradit.

Další podezřelé okolnosti vyšly najevo při projednání obžaloby bývalého starosty Čtvrtečky kvůli podezření z machinací při prodeji. Ředitel pivovaru Josef Hlavatý dostal od LIFu milionovou odměnu. Podle Hlavatého šlo jednak o dorovnání mzdy, dílem ale také o profit za slib tučných akcií. "Pokud výsledky budou na nějaké úrovni, tak potom mám ve vztahu k výsledkům slíbené opce akcií," uvedl Hlavatý.

Okresní soud, který se případem zabývá, proto konstatoval, že případ vykazuje známky korupce. "Jsou zjištěna podezření, že netransparentní řízení bylo provedeno záměrně s cílem poškodit město Náchod a umožnit prospěch pro jinou osobu," uvedl soudce Pavel Ruml. Státnímu zástupci proto přidělil úkol zjistit, zda cena 150 milionů, za kterou město akcie prodalo, odpovídá tržní hodnotě pivovaru. Souběžně totiž probíhá proces, v němž pivovar Holba, neúspěšný zájemce o koupi pivovaru, žádá zrušení prodeje. Výsledek výběrového řízení je totiž podle něj neplatný, protože sám nabídl milionů 185.

Celý článek včetně videa naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Společnost Klášterní pivovar Želiv, s.r.o., byla založena v roce 2003 kanonií premonstrátů a dalšími dvěma společníky.

Neprosperovala a finanční potíže přivedly firmu v roce 2010 k likvidaci. Hned 1. března 2010 založili premonstráti novou společnost s názvem Želivský klášterní pivovar, s.r.o, kde už mají stoprocentní podíl.

Původní firma má však své závazky. Dle zákona musí společnost s ručením omezeným uhradit své pohledávky do výše základního jmění, které je stanoveno na 200 tisíc korun. Ty je podnik povinen zaplatit, pokud se dostane do likvidace, a to i v případě, že jsou jeho pohledávky vyšší. Společnosti Creative trade, která se snažila želivské pivo prosadit v Kanadě, pivovar dluží 130 tisíc korun.

Pivo na export bylo vadné

Pivovar dodal pivo, které se v záruční době začalo kazit, bylo nepoživatelné a muselo být kompletně staženo z obchodů. Pivovar reklamaci uznal a vystavil dobropis. V době, kdy vypršela platnost dobropisu, byla naše společnost ujištěna, že částku obdrží,“ uvedl majitel Creative trade Daniel Hill.

Dlouho se nic nedělo a po naléhání na klášter se Hillovi dostalo vyjádření právního zástupce kanonie Václava Dvořáka, kde mimo jiné stálo: „V zastoupení Kanonie premonstrátů v Želivě jsem vám zmocněn sdělit, že můj klient vám v žádném případě nehodlá vaši uplatňovanou pohledávku na mém klientovi uhradit, neboť jako společník Klášterního pivovaru, s.r.o., v likvidaci nemá žádnou uhrazovací povinnost s odkazem na ust. § 56 odst. 6 a § 106 odst. 2 obchodního zákoníku.

Ano, světský zákon toto církevním organizacím umožňuje. Ale kde je vlastně v tu chvíli desatero? Stojí někde v koutě a krčí se mezi paragrafy a právnickými gesty,“ ohradil se Hill.

Správce klášterního majetku a likvidátor firmy František Marek určitou morální povinnost přiznává, ale: „Peníze prostě nemáme. Proč se pan Hill neobrátí i na ostatní vlastníky a pana Pavelce, jehož vinou bylo špatné pivo dodáno? Kanonie je jen třetinovým vlastníkem a argumentovat morálními aspekty mi přijde účelové,“ opáčil Marek.

Podle provisora firmy Creative trade Davida Hyšplera se společnost snažila jednat jak s panem Pavelcem, tak i s bratislavským spoluvlastníkem, firmou Fend.

Pavelec nám říkal každou chvíli něco jiného, a když se blížila likvidace, přestala úplně komunikovat i slovenská firma,“ zmínil Hyšpler. Podle něho by fakt, že pivovar nemá peníze, chápal v případě, že by ihned po vyhlášení likvidace nevznikla společnost nová pouze s mírně upraveným názvem.

Pokud ihned založí firmu novou, musí do ní dát základní vklad, který vysoce převyšuje hodnotu jejich závazku k nám,“ dodal Hyšpler.

Zdroj: Pelhřimovský deník.cz | Autor: Jan Cihlář


Pivovary Staropramen během fotbalového turnaje, který se uskutečnil v pražské O2 areně, návštěvníkům haly poprvé nabídli také točený Staropramen Nealko. Během pátého ročníku turnaje fotbalových klubů z České republiky a Slovenska Fortuna víkend šampionů jeho návštěvníci vypili přes 6 tisíc piv tohoto nealkoholického Staropramenu. Unikátní není jen samotné množství piva, ale také systém pivního hospodářství, jež v O2 areně Pivovary Staropramen provozují, a který nemá ve světě obdoby.

V O2 areně již více než šest let provozujeme unikátní systém sestávající ze čtyř velkoobjemových tanků, 2,7 kilometrů pivního potrubí a 168 speciálních výčepů, který je schopen vytočit během 15 minut až 30 000 piv. Od víkendu jim může být také točené nealkoholické pivo. Poprvé jsme se totiž na základě dohody s organizátorem akce rozhodli do tohoto systému zavést točený Staropramen Nealko. O2 arena se tak v sobotu stala halou s potenciálem největší výtoče točeného nealkoholického piva na jednu akci nejen u nás, ale pravděpodobně i celosvětově“ říká Petr Kovařík, obchodní ředitel pro segment gastronomie společnosti Pivovary Staropramen.

Točené Staropramen Nealko uvedla společnost Pivovary Staropramen na trh v červnu loňského roku. Staropramen se pro zařazení točeného nealko piva do svého portfolia rozhodl kvůli enormnímu nárůstu poptávky po tomto produktu. Stejně jako u alkoholického piva totiž Češi v restauracích preferují i nealkoholické pivo raději točené, které čepováním získá správnou teplotu a říz. V O2 areně byla doposud standardně k dispozici balená verze nealkoholického piva. „Jsme rádi, že víkendová premiéra točeného Staropramenu Nealko v O2 areně proběhla dle očekávání dobře. Nyní bude záležet na požadavku pořadatele každé akce, zda preferuje alko či nealko verzi točeného Staropramenu,“ říká Petr Kovařík.

Zdroj: Marketingové noviny


Restaurace hotelu Záložna v centru Litovle by se již brzy měla změnit na příjemné místo s dobrým jídlem a pitím. Několikamilionová oprava restauračních prostor se chýlí ke konci, město už vypsalo výběrové řízení na dlouhodobého nájemce.

Foto

Zastupitelstvo odsouhlasilo pokračování opravy restaurační části hotelu Záložna. Koncem dubna by mělo být hotovo,“ uvedl místostarosta Litovle Petr Šrůtek.

Město vypsalo výběrové řízení na budoucího nájemce restaurace a otevřít by ji chtělo do 11. června letošního roku. Tehdy se totiž ve městě konají tradiční Hanácké Benátky.

Nevíme jestli se nám to podaří. Záleží na tom, jestli budeme mít nájemce. Oslovíme i ředitele Litovelského pivovaru. Myslíme si, že by mohl mít na náměstí vlajkovou loď. Když tam partnera neseženeme, obrátíme se jinam,“ pokračoval místostarosta.

Litovelští obyvatelé by novou restauraci v centru města uvítali, už několik let tam totiž chybí.

Původní restaurace na Záložně byla hodně navštěvovaná, teď to strašně dlouho leží ladem. V centru nic není, okolo jsou jen zakouřené hospůdky,“ řekla Adriana Sienelová z Litovle.

Restaurační zařízení na Záložně bylo naposledy otevřené před šesti lety, pak je zavřeli hygienici. V budově je také kulturní část se sály a hotelová část, která sice krátkou dobu fungovala jako ubytovna, dnes je ale opět zavřená.

Celou budovu jsme odkanalizovali a další etapa teď je restaurační část za zhruba šestnáct milionů korun,“ vysvětlil místostarosta.

Projekt na celkovou rekonstrukci budovy z roku 2000, asi za osmdesát milionů, jsme předělali. Budeme jednat s novým nájemcem o hotelové části, třeba by se nám ji společnou investicí podařilo dát do provozu,“ podotkl.

Zároveň vysvětlil, že město na rekonstrukci restaurace a hotelu nemůže získat žádné dotace. Mohl by ji dostat podnikatel, ale najít někoho, kdo by si budovu pronajal a restauraci opravil, se nepodařilo.

Takže do restaurace jde město samo z vlastních peněz. Budoucí nájemce by mohl sehnat peníze na hotelovou část,“ dodal Šrůtek.

Zdroj: Olomoucký deník.cz | Autorka: Petra Opletalová | Foto: Radovan Vašíček


Španělští vědci potvrdili názor většiny pivařů: pití piva je zdravé, ovšem je třeba dodat zásadní ALE…

Ideálním množstvím je maximálně jeden půllitr denně!

Španělé se zabývali i středomořským jídelníčkem a rizikem kardiovaskulárních chorob. Přišli na velmi povzbudivé výsledky. Průzkumu se zúčastnilo 1249 mužů a žen ve věku kolem 57 let. Ti, kteří své oblíbené středomořské pokrmy zapili půllitrem zlatitého moku, dokonce o několik kilo zhubli!

Pivo má úplně stejné blahodárné účinky na lidské zdraví jako umírněné množství vína. Obsahuje folikové kyseliny, vitaminy, železo, vápník – všechny tyto látky chrání srdce. U pravidelného pijana piva, který to s pitím nepřehání, je snížené riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku. A co je důležité – má i méně tělesného tuku!

Pivo je sice energeticky vydatné, ale pokud zůstanete u jednoho půllitru, zkonzumujete 200 kalorií. To je stejně jako kdybyste vypili šálek café latté či plnotučného mléka. Pro ženy je doporučené množství piva nižší, ideální je 0,3 litru.

Zdroj: AHA online.cz


«« « Strana 791 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI