Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeňský Prazdroj odřízl malé pivovary od kvasnic

Co se píše o pivovarech a pivu


Plzeňský Prazdroj odřízl malé pivovary od kvasnic

[pátek, 2. září 2011]

Podíl minipivovarů v Česku roste, letos jich bude už na 120. Šéf svazu chce, aby kvasnice prodávaly specializované firmy.

Počet minipivovarů v Česku roste. Letos jich přibude zhruba desítka na celkových 120. S rostoucím vlivem jim ale přibývají i problémy. Přestože na celkové produkci piva mají v Česku podíl sotva jednoho procenta, pro velké pivovarnické skupiny začínají být kvůli jejich speciálním pivům nepříjemnou konkurencí. Například lídr trhu Plzeňský Prazdroj tak malým pivovarům zastavil léta fungující prodej jedné ze základních surovin - kvasnic.

"Situace se pro nás výrazně změnila. Ze dne na den nám v Gambrinusu přestali kvasnice prodávat. Náhradní nákup pro nás znamená vyšší náklady. Pivo ale kvůli tomu nezdražíme," říká například majitel restauračního pivovaru U rybiček ve Stříbře na Plzeňsku David Ryba.

"Od Gambrinusu jsme kupovali jejich kmen kvasnic W, jenže to v Prazdroji stopli. Musíme hledat náhradu u některého německého pivovaru, případně investovat nemalou sumu do zřízení vlastní propagační stanice," přidává se František Pinkava, sládek průmyslového pivovaru Herold z Březnice u Příbrami. Březnický pivovar, který výstavem přes 10 tisíc hektolitrů ročně už patří do skupiny průmyslových pivovarů, odebíral kvasnice od plzeňského lídra trhu skoro čtvrt století. "Musíme se s výpadkem od Gambrinusu vyrovnat. Dřív tady nebývala taková rivalita mezi velkými a malými pivovary," dodává Pinkava.

Vlastní kvasnice něco stojí

Vlastní kvasnice, které jsou kromě sladu a chmele další základní surovinou pro vaření piva, si pěstuje většina velkých pivovarů. Mnoho těch menších, zejména restauračních, kterých v Česku rychle přibývá, však nemá vlastní mikrobiologickou (takzvanou propagační) stanici na množení kvasnic.

Řeší to nákupem od jiných dodavatelů, pivovar Gambrinus ze skupiny Plzeňského Prazdroje byl jen jedním z nich. Výhodou byla dobrá kvalita za dobrou cenu. Ještě letos v červenci se Prazdroj v tiskové zprávě chlubil, že kvasnicemi a sladem zásobuje na osm menších pivovarů ze západu Čech a okolí Prahy.

"Naše suroviny jsou mezi minipivovary oblíbené, protože jsou mimořádně kvalitní. Kvasničné kultury jsou maximálně hygienicky čisté zejména díky moderní technologii cylindrokónických tanků, které používáme na kvašení piva Gambrinus. Minipivovary totiž používají kvasnice, které již pivo Gambrinus prokvasily. Jako sládek vnímám tyto dodávky minipivovarům především jako kolegiální výpomoc," uvedl v červenci Jan Hlaváček, vrchní sládek Gambrinusu.

My a oni?

Teď se situace náhle obrátila. "S dodávkami nejkvalitnějšího ječmenného sladu budeme pokračovat. Vzhledem k našim interním předpisům ovšem musíme přehodnotit dodávky pivovarských kvasnic, které do budoucna subjektům mimo Plzeňský Prazdroj poskytovat nebudeme," říká mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Za poslední tři roky dodal Prazdroj konkurenčním pivovarům v okolí 62 tun sladu z vlastní sladovny a stovky litrů kvasnic - těch za cenu řádově pouhých několika set korun za týdenní potřebu v litrech, nižší, než lze pořídit u dalších dodavatelů.

Postup Prazdroje má podle některých lidí z pivovarnické branže logiku. Konkurenční, byť malé pivovary se vymezují proti údajným "europivům" svými v regionech unikátními speciálními značkami, přitom k jejich vaření používaly suroviny od konkurenčního Gambrinusu. Předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň ale odmítá dělení na "my a oni". "Musíme nějak řešit otázku kvasnic. Podobně jako v USA, kde vznikly specializované firmy, které se zabývají výhradně dodávkami kvasnic. Ale vadí mi vydělování jedněch proti druhým. Nemůžeme říkat, že všechny minipivovary vaří skvělé pivo a všechny velké pivovary vaří špatné," reaguje Šuráň.

Pivovary v ČR

120 mini a restauračních pivovarů bude letos fungovat v ČR. To je o 10 víc než loni. Jejich podíl na celkové produkci je asi jedno procento (z loňských 17 milionů hektolitrů).

46 průmyslových pivovarů funguje aktuálně v ČR. Většina z nich si množí vlastní kvasnice, jen část těch menších je nakupuje od velkoobchodníků.

Prazdroj - lídr trhu s pivovary v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích ovládá skoro polovinu tuzemské produkce. Následují Pivovary Staropramen, Heineken a Budvar, dohromady ovládají asi 80 % produkce piva v ČR.

Spotřeba piva v Česku stagnuje. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostla produkce pivovarů v ČR za letošních prvních sedm měsíců v meziročním srovnání o 0,9 %. Loni se uvařilo u nás za celý rok celkem 17 milionů hektolitrů piva, což je o 8 % méně než v roce 2009.

Zatímco produkce průmyslových pivovarů stagnuje, zájem o pivo z minipivovarů roste. Letos jich má otevřít desítka. Pivo se tak v roce 2011 začalo vařit v Litoměřicích, Rokycanech nebo Jihlavě.

Zdroj: Hospodářské noviny | iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr

http://hn.ihned.cz/c1-52723680-plzensky-prazdroj-odrizl-male-pivovary-od-kvasnic


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

maxič

pondělí, 5. září 2011
16:45

Maxič

http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bernard-zacne-dodavat-kvasnice-minipivovarum-697040


napsal(a): maxič [Odpovědět]

Dan

pondělí, 5. září 2011
18:13

Dan

to maxič:
Bernard je frajer, nejen že nahradí výpadek, ale ještě dodá kvasnice levněji...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
16:50


posted by: Inzerce

DanD

neděle, 4. září 2011
11:07

DanD

Svým způsobem je to pochopitelné. Proč bych jako podnikatel měl pomáhat konkurenci, která mě ohrožuje?
Zároveň tím ale PP jednoznačně přiznal, že ho malé pivovary ohrožují. Ještě před pár lety by takovou možnost Berka vůbec nepřipustil.


napsal(a): DanD [Odpovědět]

Elf

sobota, 3. září 2011
12:30

Elf

Mimochodem toto opatření zavedl již loni Heineken. Např. z Tambora si teď místo do Starobrna jezdí pro kvasnice do Svijan.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

píra

pondělí, 5. září 2011
11:17

píra

to Elf: A ze Svijan do Budějovic...


napsal(a): píra [Odpovědět]

Elf

pondělí, 5. září 2011
11:28

Elf

to píra: Aha, takže aktualizace o které jsem nevěděl...


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Tomáš GRIMM

sobota, 3. září 2011
01:27

Naštěstí suroviny z chemiček U Stočesů využívat nemusíme. Doufám, že ostatní malé pivovary rychle naleznou náhradu za vypadlé dodávky kvasnic a výpadek na ně nebude mít žádný dopad.


napsal(a): Tomáš GRIMM (tomas.grimm(a)post.cz) [Odpovědět]

orca

pátek, 2. září 2011
12:30

orca

Dvojnásobnej důvod pro to bojkotovat produkci Prazdroje ....


napsal(a): orca [Odpovědět]

Hříbek

pátek, 2. září 2011
20:55

Hříbek

to orca: Přesně tak :-?


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI