Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Ostraváci vyzunkli 120 tisíc piv!

[sobota, 21. červen 2008]

Podívejte se na video a ochutnejte atmosféru slavnosti.

Milovníci piv se po tisících nahrnuli do areálu pivovaru Ostravar v centru města, aby si vychutnali jubilejní 10. pivní slavnosti zdejšího pivovaru, který pro své návštěvníky navařil 120 tisíc piv.

Na své si však přišli nejen milovníci pěnivého moku, ale také dobré muziky. Hlavními taháky slavností byly kapely Chinaski, Wohnout, Medvědi a spousta dalších.

Hrál se zde i minifotbal pod záštitou missky Lucie Hadašové, či baviče Luďka Soboty.

Video zde...

Zdroj: TN.cz | Autor: Marek Švidrnoch


Už dnes se uskuteční dvanáctý ročník mistrovství Evropy v koulení sudů. Dějištěm neobvyklé pivovarské disciplíny bude rodinný pivovar Chodovar.

Akci zahájí od 11 hodin na nádvoří pivovaru skupina Chodovarka. Návštěvníci si při této příležitosti budou moci prohlédnout pivovar nebo také ochutnat pivo z ležáckého sklepa. V pravé poledne si pak na své přijdou všichni milovníci aut. Na slalomové trati před Beerrariem Stará sladovna své umění předvedou řidiči v závodech vozů Mini Cooper. Zahájení letošního mistrovství Evropy začne od 13. hodiny, kdy budou závodit osobnosti v koulení obřích ležáckých sudů. Mimo jiné například hosté pivovaru z Rakouska nebo Velké Británie. O dvě hodiny později si ve stejné disciplíně zazávodí diváci. „Loni vyhráli Křelovice. To už je pomalu pravidlem,“ uvádí marketingový ředitel Jiří Plevka.

Zdroj: MF Dnes.cz


Jakou příchuť bude mít speciální pivo uvařené u příležitosti 13. ročníku Dne Postřižinského piva? To vyzkouší už dnes ti, kdo zavítají do nymburského pivovaru. „Sládek Jaroslav Svoboda uvaří speciální pivo pro tento den. Příchuť si schovává jako překvapení pro návštěvníky. Loni bylo, tuším, banánové, určitě i letos bude příchuť netradiční,“ uvedl za organizátory Václav Klain. Dodal, že Postřižinské pivo bude stát jen 15 korun.

Pojede speciální expres Hlavním lákadlem dnešního programu, který začíná v devět hodin, jsou různé soutěže a hry. „Uskuteční se i fotbalová dovednostní soutěž, při níž se návštěvníci utkají s fotbalovými legendami, například s Antonínem Panenkou. Hlavní výhrou je zájezd na Mallorku,“ řekl Klain. Další zajímavostí bude výlet na lodičkách po Labi.

Celým dnem návštěvníky provede moderátor Josef Laufer. Chybět nebude ani hudba. Vystoupí různé regionální skupiny, například Telegraf, ale také David Koller, Marcela Holanová či Kabát Revival.

Součástí programu je i výlet Postřižinským expresem. „Na každé zastávce bude na cestující čekat nějaký program, který má souvislost s pivem,“ podotkl Klain.

Postřižinský expres vypravují pravidelně při této příležitosti České dráhy. „Parní vlak bude vozit cestující z hlavního nádraží v Nymburku do areálu pivovaru, během dne navíc zajede také do Poděbrad a Sadské. Expres bude vozit cestující zdarma,“ sdělil Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah.

Zdroj: MF Dnes.cz


Čínské pivo v ledovém Londýně

[sobota, 21. červen 2008]

Asijský tygr je hoden své přezdívky. Žádný obchodní artikl před ním není v bezpečí. Tentokrát se totiž Čína rozhodla prosadit v Anglii své pivo. K jeho propagaci použila neobvyklé miniatury anglických památek z ledu.

Číňané se rozhodli pro zcela neotřelou propagaci svého zlatavého moku zvaného Harbis. Nápad, jak přilákat Brity na jeho prezentaci, byl pro Brity naprosto nečekaný.

V letním období se totiž Angličané mohli přijít ochladit mezi tradiční britské památky vytesané z ledu.

Foto

Zájemci o promoakci si tak mohou prohlédnout zvonovou věž Big Ben podrobněji než v reálu, protože v "ledové" variantě dosahuje výšky dospělého muže.

Zdroj a foto: Šíp.cz


Do míst, která jsou posvátná pro milovníky nejoblíbenějšího moravského piva Radegast, se můžete vydat tuto sobotu, 21. června, od 9.00 hod. V beskydské Morávce totiž proběhne třetí ročník akce „Putování k pramenům řeky Morávky“. Beskydský tok je proslaven nejen svou ryzí čistotou, ale také jako poskytovatel klíčové suroviny pro výrobu piva Radegast. Účastníci letošního putování se mohou těšit na nejrůznější soutěže a dárky.

Hlavním cílem akce „Putování k pramenům řeky Morávky“ je popularizace naučné stezky instalované podél řeky Morávky před třemi lety. Ta láká k horské řece stále více turistů mířících do oblasti Beskyd.

Velmi úzce je Morávka spjata s nošovickým pivovarem Radegast, kterému poskytuje jednu ze zásadních surovin pro výrobu piva, což potvrzuje manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák: „Voda z Morávky je díky své čistotě a složení tím nejkvalitnějším, co můžeme pro vaření piva Radegast mít. Společně se sladem a chmelem je voda klíčovou surovinou bez níž se při výrobě neobejdeme.“ Zajímavostí je, že voda z Morávky protéká v pivovaru akváriem, v němž žije několik pstruhů. Kontrolory kvality vody tak nejsou jenom moderní přístroje, ale i samotné ryby.

„Putování k pramenům řeky Morávky“ má hromadný start v 9.00 hod. na parkovišti Na lipovém v Morávce. Pro účastníky jsou připraveny soutěže o ceny a netradiční možnost projížďky konibusem. Cenu získají milovníci pěší či cykloturistiky, kteří zdolají třináctikilometrový úsek nejrychleji.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


V malý pivovar a pivní lázně s restaurací se možná už brzy promění bývalá výrobna octa v Litoměřicích. Tamní radnice schválila partnerskou smlouvu se soukromou společností. Smlouva má investorovi v budoucnu umožnit lepší přístup k dotacím, o které žádá v evropském operačním programu.

Octárna fungovala v Litoměřicích více než čtyři desetiletí a produkci ukončila před několika lety. Partnerskou smlouvu uzavře město i s Ústavem sociální péče ve Snědovicích a Soukromou základní školou Lingua universal, kterým umožní využívat zimní stadion po jeho rekonstrukci. Smlouvou se zvyšují šance Litoměřic uspět se žádostí o získání peněz z evropských fondů na obnovu stadiónu. Pokud se to podaří, mohlo by s rekonstrukcí začít ještě letos.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Miroslav Zimmer


Spoločnosť Pivovary Topvar od 3. júna uviedla do ostrej prevádzky v závode vo Veľkom Šariši svoju prvú linku s plniacou kapacitou 30 tis. plechoviek za hodinu.

Investícia do novej stáčacej linky dosiahla takmer 120 mil. Sk a predstavuje najvyššiu jednorazovú investíciu skupiny SABMiller do výrobných zariadení v SR od jej vstupu na slovenský trh v roku 1997. Spoločnosť Pivovary Topvar doposiaľ stáčali pivo do plechoviek v sesterskej spoločnosti Dreher v Maďarsku. V piatok o tom informovala spoločnosť.

"Spustením linky zabezpečíme dostatočný objem plechovkového piva pre potreby slovenského trhu a zvýšenie možností balení jednotlivých značiek. Našim zákazníkom tak budeme vedieť ponúknuť rozšírené portfólio produktov," uviedla manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Pivovary Topvar, a.s. Drahomíra

Spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. Topoľčany vykázala podľa auditovaných výkazov za hospodársky rok apríl 2007 až marec 2008 negatívny hospodársky výsledok vo výške 21,7 mil. Sk. Prevádzkový hospodársky výsledok za obchodný rok, ktorý skončil 31. marca 2008 pivovarnícka spoločnosť evidovala na úrovni 50,8 mil. Sk. Hospodárenie spoločnosti v obchodnom roku 2007/2008 negatívne ovplyvnila strata z finančného hospodárenia, ktorá ku koncu marca 2008 dosiahla úroveň 37,7 mil. Sk.

Aktíva spoločnosti Pivovary Topvar vo výške 3,352 mld. Sk tvorili ku koncu marca 2008 stále aktíva v objeme 2,344 mld. Sk a obežné aktíva vo výške 915,4 mil. Sk. Na pasívach spoločnosti sa na konci tohtoročného marca podieľalo vlastné imanie čiastkou 908,5 mil. Sk a cudzie zdroje sumou 2,329 mld. Sk.

Spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. Topoľčany je súčasťou pivovarníckej skupiny SABMiller, ktorá v SR prevádzkuje okrem pivovaru Topvar v Topoľčanoch aj Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši. V súčasnosti firma Pivovary Topvar eviduje základné imanie vo výške 954 mil. Sk. a zamestnáva viac ako 900 pracovníkov.

Zdroj: SME.sk


Myslím, že mnoho z nás zná ten pocit naprosté únavy a vyčerpání po dalším dlouhém týdnu stráveném v kanceláři u monitoru svého počítače. Pak přichází jediná myšlenka, potřebuji odtud utéci do úplně jiného prostředí a vydatně si odpočinout. V dnešním článku přinášíme jeden tip na takový milý útěk z reality. Zvlášť pro nás Čechy, milovníky zlatavého moku, se může stát takový pobyt v pivních lázních doslova oázou klidu a relaxace.

V dnešním článku se vám pokusíme autenticky prezentovat jednu z výborných možností odpočinku, zejména lidé pracující dlouhé dny v kanceláři by tento tip na výlet mohl zaujmout. Areál pivních lázní se nachází v Chodové Plané, která je situována nedaleko Mariánských lázní. Na místo se dostanete poměrně rychle a jednoduše. Nejlepší je cestovat přímo po dálnici D5 směrem na Rozvadov, po opuštění dálnice na sjezdu Bor, Tachov, Cheb, Planá už je to na místo jen několik kilometrů.

Muzeum, restaurace, hotel, lázně, turistika – vše v jednom

Chodová Planá, to nejsou pouze pivní lázně. Jedná se o rozsáhlý areál, kde se na jednom místě, doslova pár kroků od sebe, nachází v rámci pivovarského areálu Hotel u Sládka, Pravé pivní lázně, Beerrarium Stará Sladovna a také Restaurant a muzeum Ve Skále.

Foto

Dnešní článek má ale za cíl představit především kouzla a taje Pravých pivních lázní. Už při objednávce procedury, kdy nám bylo sděleno, že jsou volná pouze poslední dvě místa, bylo zřejmé, že je o neobyčejnou lázeňskou kůru veliká poptávka. Kromě pivní lázně je možnost kombinovat léčebnou kůru s léčebnými masážemi, pitnou kúrou a léčebnými zábaly. V ceně jedné pivní lázně jsou právě i zábaly a dvě piva Chodovaru zdarma. Přiobjednání masáže už nebylo bohužel kvůli vysoké obsazenosti možné.

Ale i tak to stálo za to. Lázně se nachází přímo v Hotelu u Sládka. Po příchodu nás uvítaly dvě milé recepční a uvedly nás do podzemních prostor, kde se nás již ujaly profesionální lázeňské sestry. Celý prostor byl prostoupený pro nás příjemným pivním odérem. Po svlečení v kabinkách jsme se zamotali do velkých bílých hábitů a sestra nás odvedla do oné místnosti, kde jsou vedle sebe umístěny jednotlivé pivní vany. Poté jsme byli ponořeni do připravené lázně, která je složená z vody a minerální vody ILSANO o teplotě 34 °C. Přísadu koupele tvoří tmavé Koupelové pivo vyráběné tradiční metodou podle chráněné originální receptury hlavním sládkem rodinného pivovaru Chodovar, dále živá kultura pivovarských kvasnic, chmelové mláto a směs drcených bylin. Hladina lázně je pokryta charakteristickou pivní pěnou karamelové barvy a prostor aromatizován vůní čerstvě uvařeného tmavého piva.

Při prvním ponoření zapomenete na všední problémy

První pocit po ponoření byl opojný. Při pohledu na stoleček vedle vany, kde již byla připravena orosená sklenice piva, se naše pocity stávaly již euforickými. Jistě jsme byli ovlivněni naším pozitivním vztahem k pivu, ale nezávisle řečeno, nápad, samotné provedení procedury a prostor lázní, se jeví jako velice pozitivní. Zkusili jsme ochutnat přímo i "pivo" z vany, ale nebylo to ono.

Důležité je zmínit, že pivní lázeň neuspokojuje pouze vaše chuťové buňky. Díky příznivé teplotě vody způsobí postupně mírné zvýšení srdeční činnosti a aktivaci krevního oběhu v celé cévní soustavě. Lázeň prohřeje pokožku a uvolní póry kůže, kterými se při mírném pocení odplavují z podkoží škodlivé látky. Chmelové mláto působí jako očistný peeling odstraňující z těla unavené části kůže. Podle popisu na webu pivních lázní má léčebná kúra ještě jiné pozitivní účinky na vaše zdraví.

Doba pobytu v lázni je dvacet minut. Po uplynutí této doby jsme opustili prostor pro koupel a byli jsme uloženi na lůžko v prostoru pro relaxaci. Zabalili nás do prostěradla a deky z ovčího rouna. Při tlumeném osvětlení a příjemné hudbě nastává fáze uklidnění organismu. Prohřáté tělo dokončuje fázi pocení, srdeční činnost se zklidňuje, pozvolna klesá krevní tlak, uvolňují se svaly a obnovuje tělesná energie. Očištěná, omlazená pokožka přijímá účinné prospěšné látky, které po koupeli na pokožce ulpěly a postupně se vstřebávají póry do podkoží. Na stolečku vedle relaxačního lůžka nás navíc čekalo další milé překvapení v podobě druhé vychlazené sklenice Chodovaru. Menší problém byl onen zábal, kdy i ruce byly pod dekami. Po našem dotazu nás sestřička uklidnila, že pít můžeme a ruku ze zábalu chvílemi vytáhnout.

Foto

Doba odpočinku po koupeli trvala přibližně dvacetpět minut. Poté při odchodu do šaten jsme se cítili už jako v úplně jiném světě. Příjemné účinky z konzumace piva, samotné lázně a všudypřítomného pivního aroma se projevily. Mysleli jsme si, že bude následovat sprcha. Ale lázeňská sestra nás vyvedla z omylu. Byli jsme upozorněni, že po koupeli je nutné nemýt se alespoň šest následujících hodin, aby procedura měla ty pravé účinky. Poté, co jsme opustili areál, zvolili jsme oběd v Restaurantu Ve Skále. Následoval návrat do reality běžného života, ovšem těch pár hodin v areálu v Chodové Plané lze jen doporučit jako perfektní možnost odpočinku a relaxace.

Zdroj a foto: ITBiz.cz | Autor: Jiří Kocourek


Rychnov chce malý pivovar

[pátek, 20. červen 2008]

Radnice a potomek tamních pivovarníků se dohodli, že ve městě společně obnoví výrobu piva

Rychnov nad Kněžnou - Zatímco v Náchodě se radnice městského pivovaru zbavuje, v Rychnově nad Kněžnou nový městský pivovar právě vzniká. Půjde však o úplně jiný druh podnikání, spíš o malou atrakci pro turisty s ročním výstavem do tisíce hektolitrů. Minipivovar bude vařit podle tradiční receptury místních pivovarníků.

Rychnovští zastupitelé v pondělí rozhodli, že město spolu se soukromníkem založí Městský podorlický pivovar. Radnice bude mít ve firmě čtvrtinový podíl.

„V Rychnově pivovar býval a vlastník areálu vrátil budovy do dobrého stavu. Bude to připomínka této tradice,“ řekl rychnovský starosta Jiří Rokl (SNK-ED).

Rodina Mikšových provozovala v Rychnově pivovar pro kolowratskou vrchnost od roku 1916 a o dva roky později ho koupila. Vnuk původních majitelů Jan Mikš před patnácti lety restituoval zchátralý provoz pod zámkem a provozuje tam Podorlickou sodovkárnu. V památkově chráněném areálu pořádá také kulturní akce.

Pivovar bude vařit tři nebo čtyři speciály, první várka se chystá možná už na Vánoce. Provoz se vrátí do historické budovy, kde pro návštěvníky vznikne šenk. „Jsem rád, že město do společnosti vstoupilo, je to podpora turistiky. Já vložím kvalitu a tradici, pivo se bude vařit podle receptů mého dědy,“ plánuje pražský právník Jan Mikš.

Město do nové firmy vloží padesát tisíc korun a získá dvě místa v tříčlenné dozorčí radě. Také poskytne společnosti do roku 2017 úvěr 1,34 milionu korun. Přes čtyři miliony korun dá do firmy soukromý vlastník. Peníze poslouží na nákup technologie i na stavební úpravy. Zastupitelé vznik pivovaru odsouhlasili celkem hladce, očekávají totiž, že se stane novou atrakcí ve městě. Může prý přilákat lidi na jiné než průmyslově vařené pivo. „Vidím v tom spíš centrum zábavy, ne pivovar, který by měl konkurovat velkým podnikům,“ míní zastupitel Luděk Petr (VPM), který vznik firmy podpořil.

Opoziční zastupitelka Miroslava Němcová (ODS) je však toho názoru, že čtvrtinový podíl je pro město málo. „Město by mělo držet aspoň polovinu. Je tu však asi velká touha vyrábět pivo,“ uvedla Němcová.

Mikšův pivovar s ročním výstavem patnáct tisíc hektolitrů piva patřil ve své době ke středně velkým. V roce 1948 ho znárodnili a v roce 1962 pivovar zanikl. Výroba se tehdy přesunula do Dobrušky, v Rychnově zůstala pouze sodovkárna. Majitel v posledních letech rozšířil výrobu o sirupy, pěstitelskou moštárnu a palírnu.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Štěpánka Tůmová


Další nealkoholické pivo na trhu

[pátek, 20. červen 2008]

Nealko variantu piva Zlatopramen začala vyrábět ústecká nápojářská skupina Drinks Union. Nealkoholická piva představují nejrychleji rostoucí komoditu v pivním segmentu, pivovar tak reagoval na aktuální situaci na trhu piv. Na českém trhu je tak už asi 24 českých značek nealkoholického pěnivého moku.

Nealko piva Zlatopramen by se letos mělo vyrobit 10.000 hektolitrů, v dalších letech by mělo tvořit zhruba pět procent celkové výroby piva Drinks Unionu. Kvůli nové výrobě upravil Drinks Union i část výrobní linky, ještě letos by se mělo nealkoholické pivo dodávat do restaurací i v sudech.

V maloobchodech by se mělo nealko prodávat za 12 korun za půllitr. "Nejvyšší poptávku očekává Drinks Union od věrných konzumentů značky, především ve svých restauracích, kam dosud nemohl tento druh piva dodávat," uvedl Vejlupek. Má oslovit nejen české řidiče, ale i všechny milovníky piva, kteří si potřebují uchovat "čistou hlavu."

Za úspěchem nealkoholického piva stojí podle odborníků nejen zpřísněné zákony v oblasti silničního provozu, ale i rozšiřující se nabídka tohoto nápoje na trhu a jeho kvalita a její stálé zlepšování. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se v loňském roce v 21 českých pivovarech, které nabízejí 23 značek, vyrobilo rekordních 497.334 hektolitrů piva bez alkoholu. Za posledních osm let se výroba nealkoholického piva více než zčtyřnásobila.

Zdroj: E15.cz


Pivo ve veřejném zájmu

[čtvrtek, 19. červen 2008]

Náchodští radní se rozhodli prodat městský pivovar, strakoničtí si jej chtějí nadále ponechat

Topolánkův kabinet pomalu ale jistě připravuje privatizaci pivovaru Budějovický Budvar, jediného národního podniku v republice. V první fázi jej chce přetvořit na akciovou společnost, v druhé by do něj chtěl přivést soukromého investora.

Na prodej bude i skomírající, taktéž nadále státem vlastněný malý regionální pivovar ve Vyškově. Jeho jediným akcionářem je nyní Ministerstvo zemědělství, kdysi ale patřil církvi, proto se čeká, jak budou dořešeny restituce církevního majetku. "Stát nemá podnikat, podnikat mají podnikatelé," opakuje svou mantru ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

V obdobném duchu hovoří i jeho vládní kolegové. Měli by pivo vařit skutečně jen soukromí podnikatelé, či je ve varně místo i pro veřejný sektor? Při těchto diskusích se trochu zapomíná na to, že v Česku jsou i dva pivovary vlastněné městy - Měšťanský pivovar Strakonice, produkující pivo pod značkami Nektar a Dudák, a Pivovar Náchod, působící na trhu se značkou Primátor.

Shodou okolností v čele obou radnic jsou zástupci ODS. Zatímco strakonický starosta Pavel Vondrys si nemyslí, že by v tomto byznysu nebyl prostor i pro veřejnou sféru, jeho náchodský kolega Oldřich Čtvrtečka je nyní už přesvědčen, že město jako vlastník další rozvoj pivovaru už není schopno zabezpečit.

Většina náchodských radních se proto v minulých dnech rozhodla využít nabídky, kterou dostali od libereckého holdingu LIF (který je už majoritním akcionářem pivovaru ve Svijanech a skrze něj ovládá i další v Malém Rohozci), a doporučila zastupitelstvu, aby zmíněné firmě byl pivovar i s přidruženým náchodským hotelem U Beránka prodán. Cena 135 milionů korun. Zastupitelstvo bude o návrhu městské rady jednat 23. června.

"Když pivovar vlastní město, je to podle mě problém. Radní mají dilema, zda zisky reinvestovat do pivovaru, či je použít na jiné aktivity města, udělat z toho jakousi dojnou krávu," vidí zdroj politického napětí Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Náchod hlásí odchod

V Náchodě už mají celkem jasno. "Vzhledem k tomu, co se děje na pivovarnickém trhu, jak se dále zostřuje konkurence, existují pro nás už jen dvě možnosti. Buď bude pivovar expandovat, což by se ale neobešlo bez peněz z městského rozpočtu, anebo jej budeme provozovat pouze jako malý lokální podnik, prodávat pivo pouze kolem komína. Myslíme si, že druhá varianta by ale byla cestou do pekel," myslí si náchodský starosta Čtvrtečka. Podle něj by dříve či později skončila zavřením pivovaru, už proto, že v Náchodě jsou zaměřeni především na produkci lahvového piva a dodávají je do obchodních řetězců po celé republice. "A zánik pivovaru si určitě nepřejeme," zdůrazňuje šéf místní radnice, proč upřednostňují prodej.

Rozhodli se proto akceptovat doporučení managementu a vsadit na soukromého investora, který slibuje další expanzi financovat.

Jak dodává generální ředitel náchodského pivovaru Josef Hlavatý, zájemci z holdingu LIF by chtěli využit i synergií se zmíněným svijanským pivovarem, který už ovládají.

Starosta Čtvrtečka plně souhlasí s názorem, že podnikat mají podnikatelé a ani městu to nepřináleží. Náchodský pivovar, jehož výstav se v posledních letech pohybuje kolem 130 až 140 tisíc hektolitrů, což jej v kategorii malých pivovarů řadí k těm větším, byl jako městský založen již v roce 1872. Ve vlastnictví města byl i posledních 15 let. "Dnes je už jiná doba, to co fungovalo v 19. století, nyní nezabírá, i do našeho regionu se postupně derou velké pivovary, nic jim v tom nezabrání," poznamenává první muž radnice, podle něhož komunální vlastnictví již nedokáže v konkurenčním boji udržet tempo.

Záleží jenom na lidech

Ve Strakonicích jsou jiného názoru. "Ano, souhlasím, podnikat mají především podnikatelé, ale nelze vynášet kategorické soudy. Všechno je vždy především o lidech. Nemyslím si, že by naše město bylo horším vlastníkem, než jsou soukromníci," soudí starosta Strakonic Pavel Vondrys (též ODS).

Jako argument uvádí příklad i z jiné branže. "Vodohospodářskou soustavu ve městě dříve spravovala soukromá firma. V té době šlo do vodohospodářského fondu na obnovu infrastruktury 15 milionů korun ročně. Když ale tu soustavu převzala společnost Technické služby Strakonice, stoprocentně vlastněná městem, rázem příjmy fondu vzrostly o 10 milionů korun. Soukromá firma měla přirozenou snahu více vydělávat pro sebe," vidí rozdíl starosta.

Jihočeské město tamní pivovar, jehož roční výstav již několik let stagnuje kolem 73 až 75 tisíc hektolitrů, odkoupilo v roce 2003 od Ministerstva zemědělství. Obávalo se tehdy, že pokud by tak neučinilo, skončí v rukou některého z velkých pivovarů, který jej posléze nenávratně zavře (jak se to stalo na mnoha místech západních Čech).

To strakoničtí radní nechtěli dopustit, protože pivovar považují za nedílnou součást historie města a prestižní záležitost. Vzali si proto sedmdesátimilionový úvěr a podnik zprivatizovali sami. "Po pěti letech je situace taková, že zisk, který pivovar generuje, postačí na splácení tohoto úvěru. Z městské pokladny do pivovaru zatím nemusela jít ani koruna," vyzdvihuje Vondrys. Ale jedním dechem dodává, že také žádná nepřibyla, protože všechny další vydělané peníze jsou reinvestovány.

O případném prodeji pivovaru však nechce ani spekulovat. "Nic takového rozhodně není na pořadu dne. V minulosti se zde sice různí zájemci objevili, ale my jsme jim dali jasně najevo, že prodávat nechceme. Nekupovali jsme to proto, abychom to následně přeprodali dál," dodává starosta.

Neudělají bolestivé kroky

Náchodský šéf radnice Čtvrtečka ale svému kolegovi a spolustraníkovi ze Strakonic Vondrysovi na dálku vzkazuje - jsme zvědaví, co budete dělat, až bude třeba investovat opravdu velké peníze, či až vás se zajímavou nabídkou osloví skutečně vážný zájemce.

I druhý kolega v nedalekém Protivíně, starosta Jaromír Hlaváč (taktéž ODS), se na věc dívá jinak: "Pokud mají města majoritně vlastnit nějaké firmy, tak by se to mělo týkat jenom komunálních služeb, nikoliv výrobních podniků. Jsem přesvědčen, že městu vlastnictví pivovaru nenáleží, protože radnice není schopna dělat nepopulární bolestivé kroky, propouštět lidi, když je to třeba."

I město Protivín mělo v roce 2000 zájem odkoupit místní pivovar Platan od akciové společnosti Jihočeské pivovary. Ta totiž chtěla podnik v rámci restrukturalizace uzavřít.

Protivínská radnice však nesehnala potřebné peníze na odkup, takže k převzetí podniku nikdy nedošlo. Našla však náhradní investory, trojici libereckých podnikatelů, kteří byli ochotni za dohodnutých 65 milionů korun plus úroky Platan převzít. "Já jsem byl tehdy v opozici a jako jediný ze zastupitelstva jsem byl od počátku proti koupi pivovaru. Dnes bych hlasoval stejně," říká Hlaváč.

Poukazuje na to, že teprve soukromí vlastníci snížili přezaměstnanost podniku, čímž odstranili i jeho ztrátovost. Výstav posléze zvedli ze 150 až na 400 tisíc hektolitrů (většina z toho ale byla výroba pro Plzeňský Prazdroj a obchodní řetězce), poté postupně opět začali zaměstnance nabírat.

Letos Platan odkoupila česká investiční skupina K Brewery, která stejně jako LIF programově skupuje regionální pivovary (už má podíl v Černé Hoře, Jihlavě, Uherském Brodě, Klášteře a menšinový společně s LIF i ve zmíněných Svijanech a Rohozci).

"Slíbili nám, že se více zaměří na výrobu pod značkou Platan a stavy zaměstnanců nebudou snižovat," věří starosta Protivína, že místní pivovar přežije i pod novými soukromými majiteli. Zatím nelze říct, kdo pro zachování městské pýchy zvolil lepší strategii - zda Strakoničtí, či Protivínští a Náchodští. Čas to rozřeší.

Foto

Zdroj: Ekonom.iHNed.cz | Autor: Jiří Pšenička


Různé značky piv, koncerty známých kapel a bohatý doprovodný program, to vše čekalo na návštěvníky tradičních pivních slavností Hostan, které se v pátek a v sobotu konaly ve Znojmě.

Foto

V průběhu prvního dne akce se v areálu znojemského hradu a pivovaru, kde se slavnosti uskutečnily, vytočilo přibližně 120 sudů piva. Kromě pěnivého moku (např. Starobrno Medium, Starobrno Tradiční, Starobrno Frííí, Hostan Hradní, Hostan Naše pivko, Heineken a Krušovice - Mušketýr) si lidé v pátek a v sobotu vychutnávali i pěvecké výkony například Petry Janů, posluchače svým vystoupením potěšily i skupiny Mňága a Žďorp, Tublatanka, Kabát revival, Metallica revival a další.

Připraveny byly i netradiční „pivní“ soutěže o ceny - za všechny jmenujme soutěž v udržení rovnováhy na položeném sudu.

Znojemský pivovar Hostan se stal na přelomu tisíciletí součástí společnosti STAROBRNO, a.s., která od konce roku 2003 patří do koncernu Heineken. „Podpora regionálních značek je pro nás velice důležitá, protože lokální patriotizmus je velmi silný. Lidé jsou hrdí na své místní pivo. Snažíme se jim značku přiblížit, snažíme se, aby byla součástí jejich života. Právě z tohoto důvodu pořádáme pivní slavnosti Hostan,“ uvedl Jiří Daněk, ředitel obchodu a distribuce společnosti Heineken Česká republika. Dodal, že ve Znojmě Heineken Česká republika sponzoruje tamní hokejový tým. „Chceme být, jak se říká, dobrým sousedem,“ doplnil Jiří Daněk.

Zdroj: Tisková zpráva Starobrna


Již potřinácté se v sobotu otevřou veřejnosti brány nymburského pivovaru během Dne

Postřižinského piva, na nějž každoročně zavítají tisíce lidí a který patří k nejpopulárnějším akcím na Nymbursku.

Pořadatelé připravili i na letošní rok řadu překvapení, kromě všudypřítomného zlatavého moku bude hlavním tahákem možnost si zasoutěžit ve fotbalových dovednostech s bývalými reprezentanty. Návštěvníci budou moci změřit své síly s Antonínem Panenkou, Ladislavem Vízkem, Janem Bergerem nebo Ivo Knoflíčkem. "Nebude to ale jen tak, ten nejšikovnější vyhraje zájezd na Mallorku, připraveny jsou i další ceny," podotkl ředitel pivovaru Pavel Benák. Soutěžit mohou jak dospělí, tak děti.

Překvapení si jako každý rok přichystal sládek pivovaru Jaroslav Svoboda, který připraví jen pro tuto příležitost speciální pivo Překvapení pana sládka. Jakou příchuť bude mít letošní pivní speciál, však zatím zůstává tajemstvím. "Prozrazeno to bude až v sobotu, dříve rozhodně ne," řekl Benák. Všechno pivo se bude točit za zvýhodněnou cenu.

Plnou parou do Nymburka

Lidé mohou k cestě do areálu využít parního vlaku. Takzvaný Postřižinský expres bude svážet návštěvníky nejen z Nymburka, ale i nedalekých Poděbrad nebo Sadské. Na svou první jízdu vyrazí v 9:10 z nymburského hlavního nádraží. "O dobrou náladu se v průběhu dne bude starat například Marcela Holanová, David Koller nebo skupina Kabáti revival. V roli moderátora se představí Josef Laufer," dodal Benák.

Nymburský pivovar letos slaví 113 let své novodobé historie. V současné době se zde vaří šest druhů světlých piv, dále piva tmavá a speciály, do Izraele se loni začalo vyvážet dokonce košer pivo Nitro Lager Beer. Pivovar loni vyrobil zhruba 160.000 hektolitrů piva.

Místní dvanáctitupňový Francinův ležák získal na začátku června na českobudějovických slavnostech piva titul Pivo České republiky 2008 v kategorii prémiových piv. Nymburský pivovar je také úzce spjat se jménem spisovatele Bohumila Hrabala, který zde jako syn správce prožil bezmála tři desítky let.

Zdroj: Týden.cz


Budvar je pivním mistrem Evropy

[středa, 18. červen 2008]

V pivním mistrovství Evropy, které vyhlásil švýcarský týdeník Sonntag, zvítězilo pivo z České republiky.

Do pivního klání redakce zařadila 16 evropských zemí a následně vybrala z každé země jednu značku piva. Za Česko byl nominován světlý ležák Budweiser Budvar. „Výběr ležáku Budvar jako zástupce České republiky nás velmi těší. Svědčí to o dobrém renomé naší značky ve Švýcarsku,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Zdroj: Deník.cz


Presne 166 pivárov vypilo v utorok na festivale Junifest naraz 50-litrový sud piva.

Podarilo sa im to za neuveriteľných 12,8 sekundy, čím oproti minulému roku vylepšili slovenský rekord o viac ako tri sekundy. Každý pivár vypil za necelých trinásť sekúnd 0,3 litra tohto zlatého moku.

V rámci pivného festivalu sa uskutočnili aj ďalšie zaujímavé súťaže. V prvý deň festivalu sa Vladovi z Bratislavy podarilo vylepšiť rekord Junifestu v pití jedného litra piva o necelé tri sekundy. Nový rekord tak stanovil na 7,77 sekundy.

Vynikajúci výsledok zaznamenali aj v držaní jedného litra piva v pohári s hmotnosťou približne 2,2 kilogramu v predpaženej ruke - jeden z návštevníkov to vydržal 5 minút a 38 sekúnd. V utorok mali možnosť novinári z viacerých slovenských médií degustovať rôzne druhy piva.

Na základe ich hodnotenia odovzdá ministerka pôdohospodárstva Slovenskej republiky Zdenka Kramplová úspešnému pivovaru novinársku cenu Top Press Junifest 2008. Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční vo štvrtok o 20:00.

Spolu s novinárskou cenou si v rovnakom čase prevezme predstaviteľ pivovaru aj Zlatý krígeľ Junifest 2008, ktorý odovzdajú na základe hodnotenia návštevníkov festivalu. Bodku za blokom rekordov by mal dať pokus o najväčší hromadný prípitok, pri ktorom zrátajú dupláky, teda jednolitrové poháre na stoloch.

Zdroj: Aktuality.sk


Výzkum: Češi se bez hospod neobejdou

[středa, 18. červen 2008]

Většina Čechů má jasno, jak má vypadat a fungovat správná česká hospoda. Nezáleží ani tak na kvalitě vnitřního zařízení či dodržování pravidel stolování. Dobrá hospoda musí čepovat kvalitní pivo, ale především musí vytvářet přátelské prostředí s příjemnou atmosférou.

Vyplývá to z průzkumu CVVM, který se zaměřil na roli hospod v české společnosti.

Podle 85 % Čechů se totiž v hospodách domlouvají sousedské výpomoci, výměny, prodeje, melouchy. Jen o něco méně respondentů – 83 % – soudí, že se lidé chodí do hospod odreagovat od každodenních starostí.

Hospoda je podle 74 % Čechů i místem, kde se dozvědí plno zpráv a informací, ke kterým se jinak nedostanou. Je i místem pro setkávání přátel, v hospodách se vytvářejí a rozšiřují sociální okruhy jednotlivých skupin hostů, které se navzájem překrývají.

Zejména na menších vesnicích jsou centry prakticky veškerého dění – od sportu po kulturu. Hospoda, tvrdí sociologové, přispívá k vytváření pocitu jistoty, sounáležitosti, přesvědčení, že někam patřím, mám kam se vracet. To má v dnešní individualizované době stále velký význam. Hospoda je i místem pro uvolnění, odreagování v důvěrně známém a přátelském prostředí, místem komunikace. A vzájemná komunikace mezi lidmi je v moderní technické společnosti často problém – vyjma jediného místa, totiž právě české hospody.

Češi, přes svůj kladný vztah k hospodám, ale mají na ně i realistický pohled, uvědomují si i rizika těchto míst.

Podle sociologa Jiřího Vinopala se na ně dokáží podívat i z určitého nadhledu. Podle 57 % Čechů a Češek tak může hospoda odvádět rodiče od rodin a chození do nich patří k příčinám alkoholismu. Pro třetinu Čechů a Češek je současně ale hospoda jejich takřka jediná zábava.

Kupodivu výraznou podporu výzkumu CVVM nezískal názor, že hospoda je i dnes stále jediným místem, kde se dá mluvit o politice. Jestliže tento názor před listopadem 89 podporovalo téměř 2/3 občanů, v současnosti jej za znak hospod považuje necelá polovina populace.

Hospody jsou podle sociologů pro tři čtvrtiny české populace neoddělitelnou součástí národní tradice a jsou všeobecně považovány za něco, co je Čechům vlastní. Tomu odpovídá i jejich vysoká návštěvnost.

Podle sociologických průzkumů v hospodě nikdy nebyla pouhá desetina mužů a kupodivu pouze třetina žen.

Pro návštěvu českých hospod se nevyžaduje znalost společenského bontonu, včetně znalosti, v jakém pořadí se používají vidličky a lžičky. České hospody přesto k návštěvě lákají dobrým pivem, uvolněnou atmosférou a také nabídkou tradičních českých lahůdek, které nedostanete nikde jinde nejen v Česku, ale ani ve světě.

K vyhlášeným specialitám českých hospod kromě vyhlášeného českého piva totiž patří „držkovka“, „gulášek“ a utopenci či salám s cibulí. K místním specialitám patří i nakládaný hermelín, matesy či pivní sýr.

V současné době ovšem přestává být typická česká hospoda dominantním typem pohostinského zařízení, které si udržovala celá staletí. Prosazují se i pizzerie, sport bary, bistra či provozovny rychlého občerstvení.

Stále si však tradiční hospoda udržuje (zejména na vesnicích) svoji komunikační sociální funkci, což je možné dokázat na místech, kde byla z různých důvodů zrušena. Společenský život tam chřadne a sehnat rychle řemeslníka, který by vám opravil cokoli, je téměř nemožné.

Zdroj: Právo.cz | Autor: Jiří Vavroň


V rámci pivného festivalu Junifest, ktorý sa v týchto dňoch koná v bratislavskej Inchebe, dnes mali možnosť novinári z viacerých slovenských médií degustovať rôzne druhy piva. Na základe ich ...

Foto

V rámci pivného festivalu Junifest, ktorý sa v týchto dňoch koná v bratislavskej Inchebe, dnes mali možnosť novinári z viacerých slovenských médií degustovať rôzne druhy piva. Na základe ich hodnotenia odovzdá ministerka pôdohospodárstva Slovenskej republiky Zdenka Kramplová úspešnému pivovaru novinársku cenu Top Press Junifest 2008. Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční vo štvrtok o 20:00. "Niekedy rozhoduje o kvalite piva aj farba skla, z ktorého je jeho fľaša vyrobená," poučil účastníkov nestor slovenského piva a pivných rekordov Jozef Nemec. Spolu s novinárskou cenou si v rovnakom čase prevezme predstaviteľ pivovaru aj Zlatý krígeľ Junifest 2008, ktorú odovzdajú na základe hodnotenia návštevníkov festivalu.

Zdroj: 24hod.sk


Budějovický Budvar v letošním roce čekají investiční projekty v objemu zhruba půl miliardy korun. Pivovar je finančně nezávislý na bankách, od roku 2001 se obejde bez bankovních úvěrů a investice realizuje z vlastních zdrojů.

Mezi projekty patří také zvýšení výkonnosti lahvovny. V této souvislosti generální ředitel Jiří Boček doplnil, že museli řešit vytřídění cizích lahví, které se jim vracejí v jejich přepravkách ze zahraničí.: "Je to takový moderní evropský trend, že co pivovar, to originální láhev. Především je to problém v Německu, kde skutečně promíchávání lahví je na tak vysoké úrovni, že jsme museli investovat finanční prostředky do zařízení, které automaticky třídí tyto láhve a cizí láhve vracíme zpět do Německa."

Zdroj: Rozhlas.cz


Dánska pivovarnícka spoločnosť Carlsberg zatvorí niekoľko pivovarov v západnej Európe v snahe znížiť náklady a urýchliť výrobný proces.

Takzvaný program štandardizácie výroby bude Carlsberg stáť 1 miliardu dánskych korún (4,06 miliardy Sk) a ročne by mal ušetriť asi 700 miliónov dánskych korún (DKK).

Krok Carlsbergu nasleduje po akvizícii väčšinou ruských aktív britskej firmy Scottish & Newcastle za 57 miliárd DKK, čo bola najväčšia kúpa v histórii dánskej spoločnosti.

"Čo sa týka časového horizontu, k zatvoreniu pivovarov by malo dôjsť do troch až piatich rokov," povedal šéf zásobovacej divízie Carlsbergu Kasper Madsen. O aké regióny pôjde, či koľko pivovarov mieni spoločnosť zatvoriť, však neuviedol.

Informovala agentúra Bloomberg.

Zdroj: Sme.sk


Pivní akvizice bez šťastných konců

[úterý, 17. červen 2008]

Anheuser-Busch se podle posledních zpráv snaží odvrátit převzetí společností InBev spojením se s Mexickou Grupo Modelo SAB. Zatímco se InBev snaží svou nabídkou 65 USD za akcii AB (tj. 22% prémií nad cenu před zveřejněním zprávy) vytvořit největšího producenta piva na světě (podle tržeb), AB není podle uvedeného této myšlence nakloněn. A Modelo podle slov svých představitelů chce zůstat „hrdě mexickým“.

Spojení AB a InBev by údajně přineslo synergie jak na straně prodejů, tak na straně nákladů – umožnilo by distribuci v oblastech pro AB dosud nepokrytých a mohlo by snížit nákupní ceny vstupů. InBev je ale proslaven zejména svým zaměřením na snižování nákladů a zvyšování efektivity produkce. Součástí jeho úspěchu je i penetrace rozvojových zemí s rostoucí populací konzumentů piva. Anheuser-Busch se oproti tomu orientuje zejména na marketing (některé jeho reklamy jsou i vtipné) a silnou distribuci. Existuje tak obava ze „střetu kultur“, která je ale při M&A všudypřítomná.

Uvedené strategie, i pohled na další významné výrobce, ale ukazují i na zajímavý rys „pivního průmyslu“ - z oněch známých 4P (product, price, place, promotion) je ten nejdůležitější – tj. samotný produkt, poněkud v ústraní. Konkurenční hra (zejména těch velkých) se obecně hraje snahou o co nejlevnější produkci spojenou se silnou distribucí a marketingem – snahou zatraktivnit se pro určitý segment na trhu. Pivo se tak, pro Čechy možná nepochopitelně, stává typickým příkladem toho, jak produkt samotný v našich „rozvinutých“ ekonomikách ustupuje do pozadí. Rozhoduje to, jakou iluzi v zákazníkovi vyvolá a to, aby tato iluze byla co nejefektivněji vyprodukována. V různobarevných plechovkách a lahvích s univerzální nahnědlou tekutinou tak velké pivovary prodávají všechno, jen ne pivo jako takové. Pokračující konsolidace pivovarů přirozeně dále umocní tento trend, kdy chuť piva bude daleko méně důležitá než to, jestli reklama na něj je dostatečně „in“.

Zdroj: Patria.cz | Autor: Jiří Soustružník


«« « Strana 946 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI