Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Začne se v Domažlicích opět napřesrok vařit pivo?

Co se píše o pivovarech a pivu


Začne se v Domažlicích opět napřesrok vařit pivo?

[středa, 4. únor 2009]

V místech, kde stával nejstarší pivovar v Čechách, je dnes hypermarket Kaufland s parkovištěm.

Na jeho okraji zůstalo ne příliš vzhledné torzo původní budovy. Podle dřívějších slibů domažlických radních zde měl vyrůst minipivovar s restaurací a hotelem. Nic z toho zde ale není.

Investor, který s radnicí o vybudování hotelu a restaurace vyjednával, podle člena domažlického zastupitelstva Ladislava Urbana (KSČM) neplnil své sliby, a tak město spolupráci s ním ukončilo. Město se ale plánů na oživení zatím opuštěné budovy nevzdalo. Podle starosty města Miroslava Macha (nestr.) už ale nepočítá se zřízením hotelu.

V budově má být zázemí restaurace a minipivovar, ale také veřejně přístupná výstavka historie pivovarnictví v Domažlicích, včetně ukázky výroby piva. Dále pak kuchyně a restaurace se sálem s kapacitou pro 120 lidí. Ve vyšších patrech je plánován víceúčelový kulturní sál, výstavní galerie a muzeum historie Domažlicka, případně malá divadelní scéna.

Celkové náklady na rekonstrukci jsou odhadovány na 75 milionů korun. Z toho část pivovarská by stála 25 milionů, kulturní část 50 milionů korun, uvedl starosta s tím, že město o peníze na opravu kulturní části objektu, včetně fasády, požádá v rámci programu revitalizace památek regionálního operačního programu EU zřejmě v únoru. Evropské peníze by ale nemohly jít na vybudování minipivovaru a restaurace, protože na komerční projekty tyto finance použít nelze. V tomto případě bude muset město využít vlastní prostředky.

O provozování restaurace a minipivovaru se podle starosty ucházejí tři subjekty, který z nich bude vybrán, není zatím rozhodnuto. Podle dostupných informací si chce město minipivovar a restauraci ponechat ve svém vlastnictví, případný provozovatel by získal zřejmě jen menšinový podíl.

A kdy se zde lidé budou moci opět napít pravého domažlického piva? Podle Macha by to mělo být do termínu Chodských slavností (probíhají většinou v polovině srpna) roku 2010, kulturní část objektu by měla být zpřístupněna o rok později. Problémem prý nejsou ani parkovací místa, i když objekt z jedné strany obklopuje rušná silnice na trase Klatovy - hraniční přechod Folmava a z druhé parkoviště u Kauflandu. Parkovací místa pro návštěvníky koncertů a restaurace jsou zapotřebí především večer a později odpoledne, kdy je provoz u Kauflandu už menší, vysvětluje starosta s tím, že město může pro parkování v tomto případě využít vlastní pozemky nedaleko odtud, kde jsou parkoviště pro školní sportovní zařízení.

Domažlický Kaufland byl otevřen vloni 27. listopadu navzdory protestům části veřejnosti. Aktivistům z občanského sdružení Tusta se nelíbilo, že obchodní středisko se staví v těsné blízkosti historického centra města a dávali přednost umístění Kauflandu na okraji Domažlic. Dalším argumentem bylo, že zvýšení provozu se negativně dotkne dvou škol, které s bývalým pivovarským areálem sousedí. Příjezdová komunikace vedoucí okolo gymnázia byla nakonec zaslepena, takže tato škola otevření nákupního střediska nepocítila. To se už nedá říct o základní škole, která se nachází vedle Kauflandu u zmíněné silnice. Jak nám potvrdil ředitel školy Ivan Rybár, vyšší provoz automobilů zde zaznamenali, ale jen několik málo dní po otevření obchodu, pak se situace vrátila do normálu. Jedním z požadavků aktivistů byla instalace protihlukových oken v budově školy. Podle Rybára budou plastová okna ve škole instalována, ale nikoliv díky Kauflandu, ale Ředitelství silnic a dálnic.

Pivovar v Domažlicích vařil pivo od roku 1341 a byl tak prvním pivovarem na českém území. Výrobu v něm ukončil jeho majitel, Plzeňský Prazdroj, v roce 1996 kvůli údajné nerentabilnosti. Před uzavřením se zde vařila piva Prior, Purkmistr a Radní. Tyto značky spolu s pivovarem zanikly.

Zdroj: Haló noviny.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI