Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Prodej Budvaru se odkládá

[pondělí, 12. březen 2007]

Privatizace národního podniku Budějovický Budvar není v tuto chvíli aktuální, ale je možné, že se nynější vláda ještě během svého mandátu k této otázce vrátí.

V Poslanecké sněmovně včera v odpovědi na interpelaci premiér Mirek Topolánek také uvedl, že nejprve bude nutné právně vyřešit ochrannou známku Bud.

„Privatizace Budvaru není ani tak závažná pro rozpočet České republiky, ale mimo jiné proto, aby ta firma měla kapitál. Aby se mohla rozrůstat, protože ona i dnes je zisková,“ řekl Topolánek. Stát podle něj vlastní Budvar jen proto, aby ochránil jeho ochrannou známku.

Český management dokázal víc než Američané

„Porovnám-li, co nabízeli Američané, že s podnikem udělají, tak musím říct, že my jsme dosáhli víc, než oni slibovali,“ uvedl před časem vrchní sládek Josef Tolar, když se objevily první zprávy o tom, že vláda chystá prodej pivovaru.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana má značka Budvaru hodnotu 20 až 30 miliard korun. O tuto značku však Budvar vede kolem stovky známkoprávních sporů po celém světě se svým konkurentem Anheuser-Busch. Není tajemstvím, že právě americký koncern stojí o koupi Budvaru, zájem o něj měl už v dobách začínajících privatizací v Česku.

„Myslíme si, že zájem této firmy o náš pivovar stále trvá. I kdyby se objevil jiný zájemce o koupi Budvaru, domnívám se, že bude jen prodlouženou rukou Anheuseru,“ tvrdí vrchní sládek Budějovického Budvaru Tolar. (MF Dnes)


Budějovický Budvar ve středu dobojoval další z mnoha bitev o svou značku, tentokrát ale prohrál. Budvar vede po celém světě desítky sporů o právo na užívání značky Budvar s americkým výrobcem Anheuser-Busch. Italský soud dal ale tentokrát zapravdu právě americkému rivalovi.

Podle agentury AP italský soud zrušil tři registrované známky. Dvě se týkají názvu Budweiser Budbrau a jedna jména Budweiser Budvar. Budvar svou obhajobu stavěl na argumentu, že slovo "Budweiser" je geografické označení, u italského soudu ale nepochodil.

Spor je jen jedním z mnoha a táhne se už dlouhá léta. Oba pivovary se v něm opírají převážně o historické tradice a smlouvy. Na celém světě probíhá nyní asi na 40 známkoprávních pří. Budvar si připsal vítězství například v Portugalsku či Finsku, Američané zase bodovali ve Švédsku či Maďarsku.

Američané se pyšní tím, že se Budweiser jako první značkové pivo v USA vaří v St. Louis už od roku 1876, zatímco pivovar Budvar byl založen skoro o dvě desetiletí později, roku 1895. Češi ovšem namítají, že právo várečné udělil jihočeské metropoli do vínku král Přemysl Otakar II. už při založení v roce 1265.

Při už řešila i Světová obchodní organizace, která rozhodovala o tom, zda lze známkou chránit místní názvy, čili jestli je například může například parmská šunka pocházet i odjinud než z oblasti Parmy. (iDnes)


Budějovický Budvar podepsal se společností Carlsberg Sverige dohodu o prodeji prémiového ležáku ve Švédsku. „Švédský trh má pro Budvar skvělý potenciál. I když začínáme na relativně nízké úrovni prodeje, těšíme se na zvýšení tržního podílu našeho piva na švédském trhu,“ řekl ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Carlsberg Sverige má ve Švédsku vedoucí pozici v nápojářském oboru. V současné době se snaží obohacovat svou nabídku piv jak o tradiční značky, tak o různá speciální piva, o které mají milovníci zlatavého moku také velký zájem. „Budvar se stává osvěžujícím prvkem našeho portfolia. Takzvané pivní speciality a mezinárodní prémiová piva mají narůstající trend nejenom ve Švédsku, ale i v celém světě,“ tvrdí generální ředitel Carlsbergu Sverige Stig Sunde.

Švédští pivaři si podle tvrzení Budvaru oblíbili česká piva, protože jejich chuť s výraznějším chmelovým akcentem je dělá velmi přístupnými pro ty, kteří jsou zvyklí na švédské ležáky. (Euro)


Budějovický Budvar investuje do logistiky

[pondělí, 12. březen 2007]

V rámci udržení konkurenceschopnosti a dalšího rozvoje na českém i světovém trhu investuje pivovar Budějovický Budvar, n.p. (BBNP) dlouhodobě do rozvoje společnosti a rozšiřuje obchodní příležitosti. Výsledkem je rekordní export a navázání spolupráce s pivovary Anheuser-Busch (AB), Carlsberg Croatia a Oy Sinebrychoff Ab.

Loni vyvezl nejvíce piva ve své historii. Do 50 zemí putovalo 556 tis. hl, meziročně o 7 % více. Celkový výstav piva činil 1152 tis. hl (o 5 % více než v roce 2005). Export se na celkovém výstavu pivovaru podílel ze 48 %. V alianci BBNP - AB se Anheuser-Busch stane importérem piva značky Czechvar Premium Czech Lager v USA. To umožňuje ležáku, který se dnes prodává ve 30 amerických státech, začlenění do rozsáhlé distribuční sítě v USA. Carlsberg Croatia převzal distribuci vybraného sortimentu v Chorvatsku. Obdobná spolupráce je se třetím partnerem ve Finsku.

K uspokojení stále náročnějších požadavků trhu a rozšíření exportní kapacity se pivovar cíleně věnuje investiční politice. Loňské investice přesáhly 300 mil. Kč, směřovaly do rozvoje technologie a řízení, úspory energií, podpory prodeje v tuzemsku i v zahraničí, a z důvodu rostoucího prodeje také do nákupu nových přepravek a KEG sudů. Letos budou investice obdobné, vzhledem k očekávanému růstu prodejů bude největší objem směřovat do logistiky (modernizace autoparku, nákup sudů a přepravek) a do IT.

První letošní investicí byla modernizace lahvových linek za 60 mil. Kč. Dva nové etiketovací stroje a jeden kartonážní stroj podstatně rozšíří varianty balení tzv. multipacků a zkvalitní adjustáž lahví. Kartonážní stroj má oproti nahrazované technice téměř dvojnásobný výkon a mimo jiné nově umožní strojní vkládání dárkových předmětů do kartonů s láhvemi.

Nové stroje jsou navíc flexibilnější, zkrátí časy pro úpravy linek při změně formátů obalů a ušetří dvě pracovní místa. Nahradily původní zastaralé a opotřebované stroje z let 1988 - 1993, které již plně nesplňovaly současné nároky na balení piva. Nejpodstatnější byla výměna stroje pro balení kartonů. Ten byl nahrazen rychlejším a výkonnějším modelem, který pracuje oproti starému zařízení s dvojnásobným výkonem až 60 taktů (kartonů) za minutu. Větší variabilitu nabízí stroj také v počtu lahví zabalených v jednom kartonu. Oproti dřívějšímu stavu (lahve 0,5 l jsou baleny po 10 nebo 20 kusech), je nově možné balit také kartony s obsahem 9 či 8 lahví. Z pohledu podpory prodeje je hlavním přínosem to, že nové zařízení umožňuje strojní vkládání reklamních předmětů přímo do kartonů. Poptávka po takovém balení piva mezi zákazníky roste. Výměny se dočkaly také etiketovací stroje na dvou stáčecích linkách. Mimo jiné umožňují nastavit polohu etikety na lahvi a docílit tak přesnou pozici reliéfu charakteristického písmena "B" umístěného na lahvi proti středu etikety. Tím vylepšují celkový vzhled lahví. Demontáž a montáž linek proběhla v rekordním čase - během pěti resp. šesti pracovních dnů. Dodavatelem strojů i montáže byla v Budvaru již osvědčená firma KHS Dortmund. (Exportér)


Za historií piva

[pondělí, 12. březen 2007]

Už jsme se nemohli dočkat, až vám nabídneme nové příběhy našeho seriálu Výlety s labužníkem. A tento slavnostní okamžik je tady. Vzhledem k tomu, že při přípravách a plánování našich cest jsme často trávili čas v útulných hospůdkách a hrdlo ovlažovali lahodným pěnivým mokem, napadlo nás přiblížit vám historii pivovarnictví a ukázat vám alespoň kousek ze složité přípravy věhlasného českého piva. A kam tedy vyrazíme na naší expedici? Kam jinam, než do největšího a nejslavnějšího českobudějovického pivovaru Budvar. S kolegou Vláďou Tůmou jsme neodolali a přijali pozvání na exkurzi, při které jsme se dostali i do vlastního procesu vaření piva. Rudolf Martínek, významný pivovarský odborník a zasvěcený vypravěč, nám prozradil vše o historii a podstatě vaření dobrého piva. Nejprve jsme se zastavili u artézské studny, protože voda je při výrobě piva jednou z nejdůležitějších surovin. Místní pivovar ji získává prostřednictvím artézských vrtů. Jejich třísetmetrová hloubka umožňuje přístup k unikátní hlubinné vodě, která má vynikající složení, a odpovídá i náročným kritériím pro kojeneckou vodu. Hloubka vrtu sahá až do třetihorního podloží budějovické pánve, kde se na území 300 km2 nachází zásoba vody v řádu miliard m3. Tato zásoba vody údajně vystačí pro potřeby pivovaru na dalších sto let. Máte- li odvahu podniknout neobvyklý výlet do třísetmetrové hloubky pod zemský povrch, tak pojďte s námi. V kleci těžebního výtahu se podíváte ke zdroji vysoce kvalitní hlubinné vody. Můžete přitom pozorovat sled, složení a mocnost zemských vrstev, pod kterými se skrývá jedinečná, tisíce let stará voda. Tento neobvyklý zážitek vám zprostředkuje multimediální show v návštěvnickém centru pivovaru, kde se dozvíte vše o založení Českých Budějovic, o historii místního pivovaru a vaření piva; a upřímně myslím, je to skvělý tip na výlet. Ale pěkně od začátku. V průběhu 15. století se vyvinuly z várečných měšťanských domů měšťanské pivovary. S určitostí lze doložit, že městská rada již v roce 1495 založila vlastní pivovar, aby z jeho výnosů hradila obecní výdaje. V Českých Budějovicích dále vařil pivo od 16. století například Poysslův pivovar, pivovar dnes nazývaný U Černé růže, Schenauerův pivovar, pivovar v Kanovnické ulici a pivovar v Kněžské ulici, kde dnes naleznete Hotel Malý pivovar. Od roku 1895 je důstojným pokračovatelem budějovické várečné tradice Český akciový pivovar, vystavěný na Pražském předměstí Českých Budějovic. Je to přímý předchůdce dnešního Budějovického Budvaru. Celá historie je opravdu krásně ztvárněna v tomto multimediálním projektu. A teď už pojďme vařit pivo. Rudolf Martínek nás vzal do varny, tedy do srdce pivovaru. Právě se připravovala mladina ľ základ pro výrobu piva z vysoce kvalitní vody, vybraného moravského sladu a nejkvalitnějšího žateckého chmele. Byl to fascinující pohled. Rudolf Martínek nám prozradil celý postup a Vláďa byl ve svém živlu, dokonce jednu várku vlastnoručně ochutil chmelem. Chmele se dává do piva trochu na ochucení, jako majoránky do bramboračky, potvrdil Martínek. Doufám, že to Vláďa moc nepřehnal. Právě se nacházíte v ležáckém sklepě, ve kterém probíhá proces dokvašování a zrání piva, popisuje Rudolf Martínek v dalším místě naší exkurze. Všude kolem nás jsou v dlouhých řadách obrovské ležácké dokvasné tanky. V nich se při nižších teplotách (cca 1 ° C) a mírném přetlaku zaokrouhluje chuť a vůně piva. Dochází k nasycení oxidem uhličitým, tvorbě pěny a k sedimentaci kvasnic. A víte, že tanku, kde je pivo už nejlépe uzrálé, se říká hospoda? Já to také nevěděl. V takovém sklepení se vyplatí pivo ochutnat. A tak Rudolf Martínek vytáhl korbel a jde nekoštovat. A je to dobrota! Naši exkurzi jsme zakončili ve stylové pivnici u Budvarského gulášku, jehož recepturu vám nabízíme. A poté jsme navštívili našeho dlouholetého kamaráda a skvělého kuchaře Petra Stupku. Ten nám slíbil, že jeho delikatesy, připravované v Hotelu Malý pivovar, nám budou zaručeně chutnat. Měl pravdu. Jestliže si také chcete udělat příjemný den, zajděte do stylové pivnice Budvarka, kde se o dobrou náladu postará parta nadšených hudebníků, skvělé pivo a um mistrů kuchařů. (Českobudějovický deník)


Masné krámy léto zřejmě nestihnou

[pondělí, 12. březen 2007]

Krajně nedobrá zpráva zaznívá z dosud pusté haly kdysi nejznámější českobudějovické pivnice.

Pracně dojednaná a nadějně vyhlížející domluva o rekonstrukci legendárních Masných krámů čelí znovu problémům.

Původně měli zedníci vyrazit do Masných krámů již v březnu. Vše ale zhatily podzemní prostory, které se nacházejí nejen pod pivnicí, ale táhnou se až pod vedlejší restauraci U Tří sedláků.

Z restaurace však do nich není možný vstup. A majitelka restaurace nesouhlasila s návrhem na uspořádání provozu podzemních prostor.

Muselo proto být staženo i původní stavební povolení na rekonstrukci Masných krámů a žádá se o nové. Hledáme pro sklep jiné řešení. Jde o to, aby řešení bylo oboustranně přijatelné, vyjádřil se výrobní a technický ředitel Budějovického Budvaru, n. p., Josef Tolar. Pivovar je totiž jednak spoluvlastníkem a jednak příštím nájemcem pivnice.

Máme zájem na tom, aby se investovalo do oprav. Nelišíme se od ostatních spoluvlastníků. Dnes sedíme za jedním stolem a ty dřívější vlivy už jsou překonané, doplnil na adresu dlouholetých soudních sporů o pivnici Josef Tolar.

Pokračujeme dál v přípravách. Vybíráme dodavatele stavebních prací, ale stavební povolení jsme museli vzít zpět, potvrdil Ladislav Volf, ředitel českobudějovické Správy domů, s. r. o.

Správa domů zastupuje českobudějovickou radnici jako jednoho ze spoluvlastníků a hlavního organizátora rekonstrukce. Město také má financovat stavební práce a pak získat peníze postupně zpět od dalších spoluvlastníků, kterých je dohromady asi patnáct.

S potížemi se ale potýká i výběr dodavatelů stavebních prací. Nabídky přednesené zájemci o dodávku stavebních prací jsou výrazně vyšší než představy spolumajitelů. Jednáme tedy znovu, řekl za Budvar výrobní a technický ředitel Josef Tolar.

Vedení radnice si však nemyslí, že by rekonstrukce byla nějak zásadně ohrožena. Přestože od roku 2002, od povodní, jsou Masné krámy zavřené, tak tohle už nejsou komplikace, které by znamenaly, že se letos nezačne s opravami, konstatoval primátor města Juraj Thoma.

Část spoluvlastníků, řeknu to decentně, není spokojena s cenou, která se vysoutěžila pro rekonstrukci, dodal primátor, ale upozornil, že Správa domů, s. r. o., a náměstek primátora František Jelen povedou v této věci další jednání.

Věřím tomu, že v letošním roce rekonstrukce proběhne, zdůraznil Thoma a vyjádřil naději, že se úspěšně podaří překonat i dohadování o sklepení pod nemovitostí. Odddálí se tedy zřejmě jen nástup zedníků do Masných krámů.

Původní optimistické předpovědi hovořily o červenci až srpnu jako o začátcích obnoveného provozu, teď bude zdržení možná dva měsíce. (Českokrumlovský deník)


Rival Budvaru uvaří pivo Číňanům

[pondělí, 12. březen 2007]

Americký výrobce Budweiseru vidí budoucnost piva v Číně. Tamním konzumentům uvaří dokonce ležák na míru. Své si brzy ale řekne i Budvar.

Boj o čínský pivní trh se přiostřuje. Největší americký pivovarník Anheuser-Busch chce zdvojnásobit počet měst, kde je možné dostat jeho prémiová piva i "standard" Budweiser.

Brzy ho bude následovat i Budějovický Budvar.

"Zatím do Číny nevyvážíme ani litr. Ale loni byl rozhodnut spor o značku. Američané mohou používat Budweiser, nám patří Budějovický Budvar," potvrdil deníku Aktuálně.cz tiskový mluvčí pivovaru Petr Samec.

"S expanzí na tento trh rozhodně počítáme," dodal Samec.

Čína, budoucnost piva

Čínský trh je počtem svých konzumentů největší na světě a má podle producentů velký potenciál růstu.

Anhauser-Busch doufá, že se čínští pivaři brzy přeorientují od levných značek k jejím prémiovým pivům. Mezi těmi totiž drží čtyřicet procent trhu.

Svůj podíl chce zvýšit i tím, že vytvoří novou značku vyráběnou speciálně pro Čínu.

Anheuser-Busch odhaduje, že spotřeba piva v zemi se v příštích deseti letech zdvojnásobí a snaží se expandovat hlavně do menších krajských měst.

Výroba v pivovaru Budvar

Čína je hlavním bitevním polem pro velké pivovary, jako Anheuser-Busch nebo britský SABMiller či dánský Carlsberg.

Průměrný Číňan vypije ročně pouze 24 litrů piva, zatímco Američan až 80 litrů. Konzumace piva se zde však zvyšuje.

Anheuser-Busch vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem. Obě společnosti se přou o značky Budweiser a Bud.

V současné době proti sobě vedou víc než 40 soudních sporů a dalších více než 70 správních řízení před patentovými úřady. (Aktuálně)


Nové pivo zkazilo v Budějovicích led

[pondělí, 12. březen 2007]

Začátek série mezi Budějovicemi a Slavií zkazil špatný led. Den před utkáním se totiž na ploše konal slavnostní křest nového piva Pardál spojený s vystoupením několika muzikantů. „Byl jsem proti pořádání akce, našlo by se tisíc lepších termínů,“ bědoval pak manažer klubu Jaromír Látal.

Hvězdy No Name, Buty, Děda Mládek Illegal Band i břišní tanečnice a bojovníci kendo pobavili kolem pěti tisíc návštěvníků v pátek večer v českobudějovické Budvar aréně. V pětihodinovém zábavném programu tam představil Budějovický Budvar své nové pivo Pardál. Jediné, na co si návštěvníci stěžovali, byly dlouhé fronty na pivní novinku. (MF Dnes)


Jihočechům zachutnalo nové pivo. Přípravy výroby světlé desítky Pardál, kterou od včerejška zavádí na jihočeský trh pivovar Budějovický Budvar, se loni na podzim zúčastnilo čtyři sta dobrovolníků. To, jak bude nové pivo chutnat, záleželo skutečně na budoucích konzumentech. Po tři měsíce se účastnili ochutnávek, během kterých Pardál vznikal. Také proto zavedení Pardála na pivní trh doprovází slogan: Jeden z nás. Mezi těmi, kteří svými chuťovými pohárky zdatně dopomohli k pěnivému výsledku, byli otec a syn Jiří a Lukáš Komárkovi z Hrejkovic u Milevska. Koncem září jsem seděl s kamarády u nás v hrejkovické hospodě, když nás oslovili, vzpomíná středoškolský student Lukáš Komárek. Ptali se, zda se nechceme podívat do budějovického pivovaru, že se tam napijeme a najíme. Tak jsme řekli, že jo. Měl jsem štěstí, protože to bylo jen pár dní po mých osmnáctinách. A protože můj táta je na pivo, zeptal jsem se, zda chce se mnou. Čtyřiačtyřicetiletý servisní technik Jiří Komárek byl nabídkou nadšený. Samozřejmě, že jsem hned souhlasil, směje se. Byl to unikátní a skvělý projekt. Všechna setkání byla přátelská a perfektní, takže jsme se těšili na každou ochutnávku. Bylo to hezké a příjemné vytržení z každodenních starostí. Navíc jsme spojili příjemné s užitečným. Zašli jsme si na pivo a mohli do toho ještě kecat, říká Komárek starší, jehož portrét zdobí také pivní tácky. Možná někomu zkazím chuť, když bude pivo pít a přitom koukat na mne, směje se. Ale představuji si, jak za čtyřicet let budou Pardála popíjet mí vnuci a budou říkat: Na tomhle pivu se podílel náš děda. Na pivním tácku s Pardálem jsou i Komárkova slova: Snažil jsem se, aby jeho chuť byla pěkně nahořklá. Jako moje žena v neděli ráno. Je to průšvih, protože nevím, jak to vysvětlím doma, mudruje Komárek. Ale žena je tolerantní, vždyť jsme spolu dvacet let. Zná mě, takže ji nic nepřekvapí, říká a dodává, že si přeje, aby Pardála točili u nich v Hrejkovicích nebo v sousední obci Velká v hospodě Pod Kaštanem. Mezi těmi, kteří posuzovali hořkost, chuť, říz i teplotu, byl i čtyřiatřicetiletý Miroslav Melichar z Bechyně. Přišli kolem desáté večer, že shánějí lidi, co by chtěli ochutnávat a vyrábět pivo. Servírka doporučila nás, a už byli u našeho stolu. Hledali lidi do dvaadvaceti let, ale vybrali jen mě. Tak jsem jezdil ochutnávat a nemělo to chybu, libuje si Melichar. Vždyť komu se v republice stane, že může určovat chuť nového piva. Pivo měli hodnotit dvacetiletí, ale nakonec ho hodnotili staří pardálové jako my, říká. Když jsem nové pivo ochutnal, překvapila mě jeho barva a hořkost. Pivo úplně odpovídá tomu, co jsem chtěl. O tom, že obětavě nasazuje ledviny a játra pro blaho jihočeských pivařů, věděla jen jeho žena. Dělám v lese a stromům to povídat nebudu, směje se Melichar, který doufá, že se Pardál chytne i v Bechyni. Když je pivo podle mé chutě, snad bude chutnat i ostatním. Na výsledku se podepsali nejen Jihočeši. Pocházím z Trenčína, říká ochutnávač Pavol Sýkora, kterého objevili v táborské hospodě. Přišla za mnou hezká děvčata, zda bych to nechtěl zkusit. Řekl jsem si, proč ne. Pardál mi chutná, a tak si myslím, že bude chutnat i ostatním Slovákům, usmívá se Sýkora. (Českobudějovický deník)


Při příležitosti spolupráce Velkopopovického Kozla s filmem Vratné lahve režiséra Jana Svěráka, který do kin přijde již 8. března, provedla značka Velkopopovický Kozel mezi spotřebiteli aktuální průzkum na téma vracení pivních lahví, který mapuje zvyklosti a preference spotřebitelů s tímto momentem spojené. Podle výsledků dává 57 % nakupujících přednost výkupnímu automatu před živým výkupčím a většině z nich by nevadilo, kdyby tyto pracovní pozice zcela nahradilo automatizovaný strojový sběr lahví.

Hrdinou příběhu Vratných lahví je učitel v důchodu, který přijme brigádnické místo ve výkupu lahví v jednom pražském supermarketu. Jak dnes vlastně Češi vnímají tento fenomén? Podle průzkumu Velkopopovického Kozla provedeného v různých typech nákupního prostředí spotřebitelé nejčastěji vracejí pivní lahve jednou týdně, v počtu od 1 do 6 kusů a v tašce.

Při vracení lahví mají raději výkupní automat, nikoli výkupčího, a nevadilo by jim, kdyby výkupčí lahví zcela nahradil automatizovaný výběr lahví prostřednictvím automatu. Rozdíly v preferencích spotřebitelů v tomto směru nevykazují ani odlišné typy nákupních míst – téměř totožné jsou odpovědi respondentů nakupujících v drobných nezávislých prodejnách, supermarketech i hypermarketech.

Při příležitosti této spolupráce značka Velkopopovický Kozel uvedla na trh také speciální balení s potiskem, který avizuje premiéru filmu Vratné lahve a jako bonus nabízí filmovou melodii do mobilního telefonu. Kromě speciálního balení (deset lahvích varianty Velkopopovický Kozel Světlý nebo osm lahví 11o Medium) zve spotřebitele do kin také televizní reklama Velkopopovického Kozla a aktualizovaná etiketa na lahvích, zobrazující logo filmu a datum jeho premiéry. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


K natáčení nejnovějšího filmu Jana Svěráka Vratné lahve, který do českých kin dorazí již za dva dny, přispěl pivovar Velké Popovice mimo jiné dodáním celkem 1075 přepravek plných i prázdných lahví, což představuje přibližně 13 500 pivních lahví. Motivací tohoto spojení není pouze tematická provázanost, ale také souznění hodnot, které film dnes již „klasické" tvůrčí dvojice Jana a Zdeňka Svěrákových i tradiční česká značka sdílejí.

"Jsem rád, že si Velkopopovický Kozel mohl zahrát v tomto českém filmu. Je pro nás důležité, aby byl vnímán jako kvalitní česká značka, která je lidem blízká a zosobňuje tradiční české životní hodnoty. Proto je spojení s typicky českou autorskou dvojicí Jana a Zdeňka Svěrákových více než příhodné," řekl Martin Kuděla, manažer značky Velkopopovický Kozel.

Hrdinou příběhu Vratných lahví je učitel v důchodu, který přijme brigádnické místo ve výkupu lahví v pražském supermarketu. Po svém se tak vypořádává se změnami, které se dějí kolem něj, i s těmi, které přibývající věk přináší jemu samotnému. Hlavní role ztvárnili Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová, které v rolích manželů známe již z komedie Na samotě u lesa. Do dalších rolí byli obsazeni například Tatiana Vilhelmová, Jiří Macháček, Pavel Landovský, Nela Boudová nebo Jan Budař.

Při příležitosti spolupráce s filmem Vratné lahve značka Velkopopovický Kozel uvedla na trh také speciální balení s potiskem, který avizuje premiéru filmu Vratné lahve a jako bonus nabízí filmovou melodii do mobilního telefonu. Kromě speciálního balení (deset lahvích varianty Velkopopovický Kozel Světlý nebo osm lahví 11o Medium) zve spotřebitele do kin také televizní reklama Velkopopovického Kozla a aktualizovaná etiketa na lahvích, zobrazující logo filmu a datum jeho premiéry. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Pivovar Velké Popovice, třetí největší v České republice a největší pivovar na území středních Čech, přilákal za uplynulý rok 7245 návštěvníků. Nejatraktivnější destinací je kromě „domácích" Čechů pro obyvatele zemí, kde se zároveň licenčně vyrábí: z 1021 cizinců, kteří do pivovaru v uplynulém roce zavítali, bylo 45 % ruských návštěvníků a dalších 30 % přijelo z Maďarska. Pivovar Velké Popovice v minulém roce otevřel novou návštěvnickou trasu a obnovil historické pivovarské nádvoří.

V loňském roce zrekonstruované historické pivovarské nádvoří a novou návštěvnickou trasu si za posledních 12 měsíců prohlédlo 7245 návštěvníků z České republiky i zahraničí, což představuje meziroční nárůst návštěvnosti o více než 16 %.

„Díky stále rostoucímu exportu a především díky licenční výrobě, která dnes úspěšně funguje na Slovensku, v Rusku a nejnověji i v Maďarsku, slaví Velkopopovický Kozel úspěchy také v zahraničí. Jeho popularitu v těchto zemích dokresluje mimo jiné fakt, že tři čtvrtiny zahraničních návštěvníků pivovaru Velké Popovice přijíždějí právě ze dvou zemí, kde je Velkopopovický Kozel licenčně vyráběn - z Ruska (45 %) a Maďarska (30 %). Vůbec celkově jde o nejprodávanější české pivo za hranicemi ČR," řekl Pavel Šemík, manažer pivovaru Velké Popovice. „Například v Rusku je nejznámějším a nejúspěšnějším českým pivem," upřesnil.

Devadesátiminutová exkurze do pivovaru je spojená s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928. Nabízí ukázku vstupních surovin, představuje měděnou varní soupravu s varními kotli o kapacitě 500 hl. Videospot přibližuje, jak probíhá hlavní kvašení piva na spilkách. Přímo na původní varně z roku 1928 lze ochutnat již hotové pivo a následně pokračovat do ležáckého sklepa, kde v tancích probíhá dokvašování piva. Následuje stáčírna lahví s plně automatickou lahvovou a kegovou linkou. Jejich kapacita je 36 000 lahví a 330 KEG sudů za hodinu. Nejnovější investicí byla instalace nového inspektoru lahví, který využívá nejmodernějších metod kontroly. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Utkají se o titul princ výčepních

[neděle, 11. březen 2007]

Regionální kolo soutěže Krušovické čepování o titul princ výčepních se minulý týden uskutečnilo v sedlčanském Středním odborném učilišti v Bezručově ulici.

„Kromě tří tříčlenných družstev ze Sedlčan se tohoto kola zúčastnila i dvě družstva z Vlašimi,“ uvedl Vlastimil Bradáč z krušovického pivovaru. Pokolikáté se tato soutěž v Sedlčanech koná?

Podruhé, i když loni šlo pouze o místní kolo. Oproti minulému roku se žáci výrazně zlepšili a dávají si větší pozor nejen na to, jak pivo čepují, ale také na to, jak se chovají a nápoj prezentují.

Jaký je její smysl?

Cílem této soutěže, kterou v celém Česku pořádáme již pošesté, je naučit žáky oboru kuchař-číšník dobře svému řemeslu. Proto vlastní soutěži předcházela vzdělávací část o pivu a jeho čepování.

Z jakých částí se soutěž skládá?

Ze dvou. První tvořil teoretický test ze znalostí piva, jeho ošetřování a podávání, druhou vlastní čepování. Jaké byly výsledky?

Do finále, které se uskuteční 17. května v Krušovicích, postoupilo sedlčanské družstvo ve složení Vendula Slaninová, Jakub Krameš a Pavel Mašek, mezi jednotlivci byl nejúspěšnější Pavel Mašek.

A jaké jsou ceny?

Vítězné družstvo získá pro školu deset tisíc korun a nejlepší jednotlivec prestižní titul princ výčepních. (MF Dnes)


Pivovar v Kostelci navštíví Cimrman

[neděle, 11. březen 2007]

Jedním z mála míst, která na svých cestách prokazatelně nikdy nenavštívil Jára Cimrman, je Kostelec nad Černými lesy. Mnozí Kosteláci to považují za historickou ostudu, která bude alespoň částečně napravena prostřednictvím jedné z Mistrových her tuto sobotu v 18 hodin v místním pivovaře. Známého Posla z Liptákova provede ochotnický soubor Vichr z hor působící ve Vysokém Chlumci.

Je to taková parta nadšenců, kteří považují Cimrmana právem za génia a mnohým se stal i životním vzorem, vysvětluje Tomáš Vodochodský z kosteleckého pivovaru. O určitém duševním až intelektuálním propojení s osobou málem zapomenutého génia vypovídá vlastně již doba vzniku divadelního souboru. Založili ho 6. 6. 2006 přesně 66 minut po půlnoci, doplnil. Zlatá doba ochotnického divadla je patrně již za námi, ale přesto se mnozí snaží o její návrat. Známý je soubor J. K. Tyla z Kutné Hory, kterému kdysi dávno dokonce město postavilo vlastní budovu, aktivní jsou ochotníci z Drahobudic u Zásmuk. Přímo v Kostelci dlouho amatérští herci působili jako součást pěveckého sdružení Lumír, ve městě probíhal divadelní festival Podlipanské hry, který byl svého času schopen konkurovat Jiráskovu Hronovu. Slovo pivovar je sice od vaření piva, ale dříve byly pivovary i určitým společenským centrem města a mnohdy i regionu. Chceme se o něco podobného pokusit i tady u nás, řekl Vodochodský. V Kostelci své umění před slušným počtem diváků již několik souborů předvedlo. Snad největší popularitu si získal spolek Koza z Kozojed, pořadatelé by přivítali divadelní soubory, které by zahrály pro nejmenší diváky a ukázaly jim, že existuje i jiný druh zábavy než počítačové hry. Divadlem však kulturní nabídka nekončí. Ještě letos se děti mohou těšit na dětský den ve století páry, veselé malování, soutěžní a sportovní den nebo pivovarskou pouť. Na dospělé čeká množství zábavy s muzikou, pivovarské slavnosti, gurmánské hody, návraty do historie, řada výstav a burzy. (Kolínský deník)


V pivovaru zavoněly jitrničky

[neděle, 11. březen 2007]

Jitrničky budou za chvíli, ale už se podává gulášek, pánové. Podobné hlášky byly kolem poledne k slyšení na dvoře postřižinského pivovaru. Mohlo to znamenat jediné: prasátko si äzlomilo nožičkuô a zaměstnanci si mohli pochutnat na ovárku, gulášku, jitrničkách a dalších pochoutkách, které k zabíjačce neodmyslitelně patří. Zapíjelo se, jak jinak, Postřižinským pivem. Klasická hrabalovská atmosféra prostoupila celý legendární pivovar. Zabíjačka se v novodobé historii pivovaru konala už potřetí. Na její hladký průběh dohlížel usměvavý ředitel pivovaru Pavel Benák. äVětšinu si zaměstnanci dělali sami, uznale kýval hlavou a pochopitelně osobně koštoval různé vepřové lahůdky.

V areálu nymburského pivovaru se potřetí v novodobé historii konala zabíjačka. Zaměstnanci si tak mohli pochutnat na ovárku, gulášku, jitrničkách a dalších pochoutkách. (Nymburský deník)


Pivovar Nymburk poprvé vyveze své Postřižinské pivo do Izraele. Po několika měsících vývoje vyprodukoval pivovar pivo nesoucí název Nitro Beer. Právě to je určeno pro izraelský trh. „Oproti prémiovému ležáku je silnější, má 5,5 procenta alkoholu, střední říz a velmi jemnou hořkost,“ uvedl ředitel nymburského pivovaru Pavel Benák s tím, že novinka bude vyvážena i do Spojených států amerických. S prodejem na českém trhu se zatím nepočítá. „Jedinou možností, kde mohou lidé pivo ochutnat, je naše prodejna v pivovaře,“ dodal Benák. (MF Dnes)


Bohumil Hrabal je nesmrtelný. Jeden z největších spisovatelů dvacátého století by letos oslavil jedenadevadesáté narozeniny, kdyby tomu nebylo devět let, co opustil tento svět.

Letos se již poosmé uskuteční akce nazvaná Hrabalovo Kersko, která se koná vždy třetí sobotu v květnu, tentokrát tedy 20. května.

Autorovo dílo získalo další rozměr na začátku devadesátých let, kdy se nymburský pivovar rozhodl přejmenovat své produkty podle literárního díla Postřižiny, kde neméně důležitou roli sehrálo skvostné filmové zpracování pod taktovkou dvorního režiséra Hrabalova díla Jiřího Menzela.

Nymburský pivovar oslavil v loňském roce 110 let své existence, ale teprve od počátku devadesátých let dvacátého století jsou produkty pivovaru prezentovány pod značkou Postřižinské pivo. Bohumil Hrabal prožil v samotném pivovaru osmadvacet let, kdy jeho otec v nymburském pivovaru pracoval.

Postřižinské pivo je převážně regionální značkou a literární dílo prezentuje i ve svých jednotlivých produktech, které nesou názvy: Doktorova osmička, Pepinova desítka, Francinův ležák.

To nejlepší si pivovar nechal pro speciální třináctistupňové pivo, které se jmenuje Bogan, což je přezdívka Bohumila Hrabala. Na všech etiketách nymburského pivovaru najdete fotografii spisovatele.

Když chtěl pivovar připomenout život Bohumila Hrabala v pivovaru pamětní deskou, držel se přesně spisovatelových slov: "Já žádnou desku nechci, ale když, tak jen ve výšce, kam čurají psi". Pamětní desku v nymburském pivovaru opravdu nehledejte ve výšce očí, ale ve výšce kolen.

Spjatost s dílem Postřižiny dotahuje nymburský pivovar do detailu i tím, že pro své zaměstnance koná zabijačku, tak jak se uskutečnila ve filmovém zpracování. "Pravidelně v březnu si hned dva zlomí nohu," říká ředitel pivovaru Pavel Benák a dodává: "vůně ovaru a jitrniček k nymburskému pivovaru patří."

Postřížinské pivo vzniklo díky Bohumilu Hrabalovi, který ještě za svého života dal k používání názvů jednotlivých produktů souhlas.

Těžko budete v širokém okolí hledat pivo, které vzniklo z literárního díla, i to je důkaz nesmrtelnosti Bohumila Hrabala. Spisovatele i pivo připomíná také turistická známka, kterou si můžete u brány pivovaru zakoupit. (Gurmán.centrum)


Sběratelé ocenili březnický pivovar

[neděle, 11. březen 2007]

Březnický pivovar zabodoval v soutěži v Táboře. Sdružení klubů sběratelů pivovarských suvenýrů a historie pivovarnictví ČR udělilo pivovaru čtyři diplomy. Ze 13. ročníku soutěže si přivezl pivovar 2. místo za nejhezčí sérii pivních etiket. Třetí místo získal v soutěži o nejhezčí pivní korunku roku 2006. Pivo Bastard přineslo druhé místo v soutěži o nejhezčí etiketu. Pivovar sebral i druhé místo za nejhezčí sérii pivních etiket. (Příbramský deník)


Před deseti lety visela v hospodě v Branově u Křivoklátu na Rakovnicku vlajka na půl žerdi a štamgasti přišli v černých kravatách, protože místní hostinský právě dotáčel poslední sud piva Bakalář. Dnes si hosté Rybářské bašty Oty Pavla zvláštně nasládlou chuť rakovnického piva znovu připomenou. Pivovar se postupně vzpamatovává z krachu a se svým pivem se vrací do míst, kde se mu dařilo.

„Znovunaražení sudu rakovnického dvanáctistupňového Bakaláře v Branově doprovodí malá oslava, při které dostanou lidé prvních sto piv zdarma,“ potvrzuje hospodský Milan Štiller. Odmítá ale, že by se Bakalář v Branově vracel na stoly hostů. Tam i nadále zůstane především Gambrinus, který se v baště točí už několik let. „Nechám na lidech, jestli rakovnické pivo budou pít nebo ne. K ničemu je tlačit nebudu. Počítám ale spíš s tím, že by se Bakalář točil v létě při fotbale nebo o víkendech. Hlavním pivem však zůstane Gambrinus,“ trvá na svém Štiller.

Není se čemu divit. Od majitele značky má chladicí zařízení, pípu i další vybavení. „Víme, že vrátit se zpátky k lidem je těžké. Spíš se nám to daří v těch menších vesničkách, kde se Bakalář tradičně pil a lidé si na něj ještě vzpomínají,“ říká obchodní ředitel pivovaru Marek Simbartl.

V Branově se před krachem rakovnického pivovaru točil Bakalář 40 let. Místní obyvatel Vlastimil Král patří mezi ty, kteří si na to pomatují. V Rybářské baště proto dnes nebude chybět: „Mně Bakalář chutná, v krámě si ho kupuju, takže jsem rád, že se vrací i do hospody.“ Když pivovar před deseti lety krachl, po chuti Bakaláře se mu zpočátku stýskalo. Teď je rád, že se vrací. (MF Dnes)


Staropramen má nový reklamní spot

[sobota, 10. březen 2007]

Dnes startuje vysílání nové televizní reklamy na značku Staropramen. Autorem kreativního konceptu spotu, který provází slogan „Staropramen. Žiješ jen jednou.“, je agentura Young & Rubicam.

Tento spot vznikl na základě nového positioningu značky Staropramen, který je založen na hledání originálních způsobů, jak prožít všední situace. Ze zkoumání životního stylu cílové skupiny vyplynula potřeba žít stále pestrý a zábavný život, neupadající do běžného stereotypu. Staropramen proto ve své nové TV reklamě vybízí k úvaze „Kdy jsi naposledy udělal něco jinak?“

„Očekáváme, že nový spot osloví především mladé duchem, kteří chtějí zkoušet nové věci, objevovat nekonvenční řešení stereotypních situací a žít svůj život naplno,“ říká Petr Dvořák, marketingový ředitel Pivovarů Staropramen.

Televizní kampaň značky Staropramen bude doprovázet hit od skupiny The Kinks – „You Really Got Me“. „Nové aranžmá od skupin Roe-Deer a The Prostitutes dodalo této známé melodii modernější vyznění,“ říká Alex McReynolds z agentury Young & Rubicam.

Nový positioning bude aplikován na všechny marketingové aktivity značky Staropramen.

Spot můžete zhlédnout na www.staropramen.cz. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


«« « Strana 1004 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI