Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bednáři Plzeňského Prazdroje vyrobili první dřevěnou káď po 35 letech

Co se píše o pivovarech a pivu


Bednáři Plzeňského Prazdroje vyrobili první dřevěnou káď po 35 letech

[středa, 23. leden 2008]

Bednáři v pivovaru Plzeňského Prazdroje dnes dokončili novou dřevěnou kvasnou káď a instalovali ji v pivovarských sklepích. Předtím byla poslední dřevěná káď vyrobena v roce 1973. Pivo Pilsner Urquell zrající v dubových sudech ve sklepním skanzenu není jen součástí ochutnávek pro návštěvníky, ale hlavně slouží jako podklad k trvalému porovnávání s pivem vyráběným dnes v moderních technologických zařízeních.

Foto

Nejstarší káď, která se nyní nachází ve sklepním skanzenu plzeňského pivovaru, pochází z roku 1897. Naposledy vznikla nová káď v roce 1973, tzn. jejich výroba byla obnovena po 35 letech. Po dokončení nové kádě již plzeňští bednáři pracují na další. „Ve sklepích Plzeňského Prazdroje se nachází celkem 47 dřevěných kvasných kádí, postupně je všechny plánujeme vyměnit za nové,“ říká bednářský mistr Josef Hrůza.

„Pivo Pilsner Urquell vyráběné v současném technologickém zařízení musí mít naprosto stejnou chuť a další vlastnosti jako mělo pivo vyráběné před sto lety ve dřevěných kádích a sudech. Proto tuto část provozu udržujeme a neustále obnovujeme," uvedl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, při dnešním slavnostním křtu nové kádě pivem.

Foto

Bednářské a bečvářské dílny, ve kterých bednáři vyráběli dřevěné kádě a sudy, tvořily ještě v nedávné minulosti zcela neodmyslitelnou součást pivovarů. Začátkem 20. století se v pivovarských sklepích v Plzni používalo na 9000 dubových sudů a kádí. Bednářství se jako tvořivý obor rozvíjelo zhruba do poloviny 20. století, kdy jeho postupný útlum přivodilo užívání kovových nádob v domácnostech i průmyslové výrobě.

Velká bednářská výroba skončila v Plzeňském Prazdroji s přechodem na modernější výrobu v roce 1992. Plzeňský pivovar je však jedním z posledních míst v Evropě, kde se toto tradiční řemeslo zachovává a dále se rozvíjí. Díky partě devíti bednářů, kteří se stále starají o sudy a kádě, může pivovar ve svých sklepích udržovat v malém objemu tradiční způsob výroby nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell.

Foto

Běžnou pracovní náplň bednářů v plzeňském pivovaru dnes tvoří:

- Pravidelná údržba dřevěných sudů a kádí:

- výměna dřeva – tzv. dužin (nejsou chemicky ošetřeny),

- čištění a smolení sudů,

- čištění kádí a

- manipulace se sudy (vysklepování), doprava zpět do sklepa (sedlání)

- Výroba dřevěných výrobků pro prodejnu suvenýrů

- Nově také výroba ležáckých sudů a kvasných kádí

Na výrobu pivních sudů a kádí se používá výhradně dubové dřevo, které by mělo před použitím schnout nejméně osm let. Životnost sudu je 40 - 80 let.

Zdroj a foto: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Paja

čtvrtek, 24. leden 2008
13:42

Paja

V plzenske priloze MF pro zmenu pisou, ze diky drevenym sudum mohou kazdy den overovat jestli pivo z nich ma skutecne stejnou chut jako z CKT :-))). Boze, ten ochutnavac tam je p. Vorlicek nebo pi Tacheci :o)...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Martin Štros

čtvrtek, 24. leden 2008
12:41

a jo to jsem si nevšimnul ;) tak je to lež ;))


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

ambiente

čtvrtek, 24. leden 2008
11:28

Tady ale pozor, pivo podávané dole ve sklepě je nepasterizované a především nefiltrované, takže logicky bude jiné, než jaké si koupíte někde v obchodě..
---------------------------------
Zpráva byla upravena adminem 24.01.2008 ve 11:29:00


napsal(a): ambiente (potucek(a)post.cz) [Odpovědět]

Paja

čtvrtek, 24. leden 2008
09:12

Paja

to Martin Štros: Vzdyt tam je napsano, ze pivo vyrabene soucanou technologii musi mit stejnou chut jako pred 100 lety... rekl obchodni sladek... Takze bud to porovnava nekdo, kdo nema chutove bunky ;) a nebo to je lez. BTW co je naplni prace obchodniho sladka? Obchodovat nebo varit pivo? Nebo varit pivo za nejnizsi naklady a zajistovat nejvyssi moznou cenu?


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
09:57


posted by: Inzerce

Martin Štros

čtvrtek, 24. leden 2008
00:03

To je jako bych napsal, že teploměr slouží k tom, abych porovnával teploty v červenci a lednu.
Tím ovšem neříkám nic o tom, že červenec a leden jsou stejně teplé měsíc, ale porovnávat je můžu, že? A Prazdroj porovnává... v textu není ani zmínka o tom, jak takové porovnání dopadá.
Chápete princip napsání PR článku? Tam prostě žádná lež není!


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Dan

středa, 23. leden 2008
23:34

Dan

Myslím že ta klasika v plzeňském pivovaru má dva důvody. Ten první je čistě marketingový. Musí stále lidem vnucovat pocit, že dnes pijí to co pili před desítkami let. Druhý je ten, že produkují určitý objem piva vyráběného klasicky pro úzkou VIP klientelu, různé akce atd. Prostě pro lidi kterým nemůžou dát "cékátéčko".
Nějaké srovnávání chutí a vlastností je nesmysl. I bez přímého srovnání každý kdo má jen trochu funkční chuťové smysly ví, že do pravého piva to má hóódně daleko.
Takže takovéto informace o bednářích a klasice v Plzeňském Prazdroji, jsou k smíchu a zároveň k pláči.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dejv

středa, 23. leden 2008
13:38

Cha, cha, cha. Sice bohulibá činnost, ale ať si dělají srandu z někoho jiného, že pivo z dubového sudu chutná jako z CKT. Byl jsem osobně v Prazdroji na exkurzi a to co dávají ochutnat zákazníkům z dřevěných sudů, to se nedá s klasickou točenou Plzní vůbec srovnat. To bylo výborné pivko jak z malého pivovárku. Je to od nich pouze reklama a dobrý marketingový tah.


napsal(a): Dejv [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI