Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Češi chtějí na pivo s Karlem Gottem i prezidentem

Co se píše o pivovarech a pivu


Češi chtějí na pivo s Karlem Gottem i prezidentem

[čtvrtek, 24. leden 2008]

„Kdybyste mohli jít na pivo s někým, koho dobře znáte, s kým byste šli nejraději?“ V porovnání s Brity nebo Poláky, kteří by na pivo nejraději vyrazili s přáteli nebo s někým z rodiny, Češi favorizují hlavně politiky. Poláci a Maďaři preferují spíše domácí osobnosti, zatímco Češi se vůbec nebrání mezinárodním celebritám. Ukázala to další část výzkumu zvyklostí konzumentů piva*, který nechává zpracovat společnost SABMiller, světová pivovarnická dvojka a vlastník tuzemského Plzeňského Prazdroje.

Ve Velké Británii, Polsku, Maďarsku a Rumunsku se na předních příčkách vždy umístili přátelé a rodina. „Na jedno“ by s partnerkou nebo kamarádem v těchto zemích vyrazilo

7-8 procent dotázaných. U nás by s přáteli šlo popít pouze jedno procento pivařů a „pivo s někým z rodiny“ se vůbec neprobojovalo do první dvacítky. Češi si při výzkumu zřejmě představovali někoho, s kým na pivo pravděpodobně nikdy nezajdou, ale rádi by si ten zážitek dopřáli.

Češi nejčastěji jmenovali politiky, zejména pak prezidenty. Čtyři procenta dotázaných by šla ráda pivo se současným prezidentem Václavem Klausem a tři procenta by uvítala společnost bývalého prezidenta Václava Havla. “Výzkum ukazuje, že politika je pro Čechy téma, kterému se při posezení u piva rádi věnují. Ani politici neberou pivní tématiku na lehkou váhu. Například oba současní prezidentští kandidáti navštívili při svých předvolebních cestách významné české pivovary,“ říká Jiří Mareček, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje.

V Rumunsku by s prezidentem Traianem Basescu šlo na pivo dokonce neuvěřitelných

13 % dotázaných. Tak vysokého čísla nedosáhl nikdo jiný v žádné ze zkoumaných zemí.

Jediný, koho by Češi upřednostnili před prezidentem jako partnera k pivu, je zpěvák Karel Gott (volila by ho tři procenta dotázaných). Kromě celebrit ze showbyznysu by lidé na pivo rádi zašli se sportovci (Jaromír Jágr, Petr Čech), se spisovateli (Bohumil Hrabal, Jaroslav Hašek), ale také s podnikateli (Vladimír Železný).

V Británii, Maďarsku a Polsku jsou hrdí a upřednostňují spíše krajany než mezinárodní celebrity. U nás si naopak zahraniční celebrity nevedou špatně – mezi žádané společníky Čechů k posezení u piva patří herec Bruce Willis a americký prezident George Bush.

20 nejžádanějších společníků Čechů k posezení u piva

1. Karel Gott

2. Václav Klaus

3. Václav Havel

4. Bruce Willis

5. Bolek Polívka

6. Jaromír Jágr

7. George Bush

8. Přátelé/ kolegové/známí

9. Roman Šebrle

10. Brad Pitt

11. Johnny Depp

12. Petr Kolár

13. Daniel Landa

14. Jan Werich

15. Bohumil Hrabal

16. Lucie Bílá

17. Pepa Vojtek

18. Sylvester Stallone

19. David Beckham

20. Nicolas Cage

* Výzkum zpracovává společnost SABMiller na vzorku více než 7,5 tisíce plnoletých osob, které pijí pivo alespoň jednou za dva týdny. Statistické šetření probíhá v 15 evropských zemích (Belgie, Česká republika, Dánsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie). V každé zemi odpovídá přibližně 500 respondentů, z toho 70 % mužů a 30 % žen.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 12:33 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jiří Kaňa

pátek, 25. leden 2008
07:38

to Chody:
Jo táák, oni najednou dostali strach, aby si náhodou někdo špatně nevyložil ta bájná 4%... :-)


napsal(a): Jiří Kaňa [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 24. leden 2008
20:32

Chody

Předkládám dodatek k TZ:

Dobrý den,
rád bych vysvětlil rozdílnost údajů o pořadí a počtu procent, které dostal Václav Klaus a Karel Gott. Čísla jsou správně, jen chybí drobné upřesnění.

1) "Čtyři procenta dotázaných by šla ráda na pivo se současným prezidentem Václavem Klausem"
Přesně řečeno: jmenovitě s Václavem Klausem chtěla 3 % respondentů, další 1 % chtělo jít "s prezidentem". Tato procenta jsme v tomto odstavci sečetli.

2) "Jediný, koho by Češi upřednostnili před prezidentem jako partnera k pivu, je zpěvák Karel Gott (volila by ho tři procenta dotázaných)."
Poznámka: měřeno reálným počtem hlasů, Karel Gott měl skutečně víc příznivců než Václav Klaus jmenovitě.

Je nám jasné, že bylo vhodnější držet se jedné linie. V tuto chvíli tedy necháme na redakci, zda se rozhodne uplatnit pohled první nebo pohled druhý. Tak jako tak, v absolutním počtu hlasů zvítězil Karel Gott stejně jen o vlásek!

Roman Binder


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Libor

čtvrtek, 24. leden 2008
17:42

Libor

to jiri.kana: prečo je Chody až na 3. mieste? :-)


ICQ: 425728891

napsal(a): Libor [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 24. leden 2008
17:31

jiri.kana

Můj žebříček:
1. Krakonoš
2. Rumcajs
3. Chody


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
06:50


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI