Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Jedna z nejznámější restaurací v České republice – Masné krámy – vytočila v letošním roce již 1000 hl piva. Největší podíl na tom má kroužkovaný ležák Budweiser Budvar, který se v Masných krámech, jako na jediném místě na světě, čepuje přímo z tanku. Letos se ho prodalo 874,2 hl (87 % celkového objemu). Zbytek čepovaného piva tvořil tmavý ležák, výčepní pivo a nealkoholické pivo z produkce Budějovického Budvaru.

Výtoč 1000 hl piva za osm měsíců potvrzuje, že se Masným krámům po loňském znovuotevření podařilo navázat na jejich historický věhlas. Podíváme-li se na výsledky prodeje podrobněji, zjistíme, že u nás letos hosté vypili celkem 185 604 velkých a 23 992 malých piv, což jsou skutečně úctyhodná čísla,“ říká Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru.

Masné krámy však nepřitahují zájem hostů jen kvůli výbornému pivu, ale i díky skvělé kuchyni. „O tom nejlépe svědčí fakt, že během letošního roku bylo v Masných krámech zkonzumováno celkem 58 078 porcí hlavních pokrmů, tedy v průměru 238 porcí denně. Nejoblíbenějším pokrmem byl Pivovarský guláš s houskovým a špekovým knedlíkem, křenem a cibulkou, kterého bylo servírováno 6 185 porcí,“ dodává Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy.

Na dalších místech žebříčku hlavních jídel následovaly:

Staročeská vepřová pečínka, zelí, houskový a bramborový knedlík - 3 508 porcí

Grilovaná vepřová žebra - 3 218 porcí

Svíčková s houskovým knedlíkem - 3 062 porcí

Kachní stehno, zelí, houskový a bramborový knedlík - 2 316 porcí

Vepřové koleno - 1 935 porcí.

Hosté mají velký zájem také o polévky, kterých bylo podáno celkem 21 845 porcí. Nejpopulárnější polévkou se stala česnečka (6 953 porcí), těsně následovaná dršťkovou (6 797 porcí) a hovězí s játrovým štrúdlem (4 300 porcí).

Při příležitosti překonání hranice 1000 hl vytočeného piva bylo umístěno nad vchod do restaurace originální historické sudové čelo. Toto sudové čelo tvořilo součást výzdoby restaurace již v roce 1956, jako reklama na pivo z Budějovického Budvaru. „Umístění historického sudového čela nad vchod do restaurace má pro nás velký symbolický význam. Při rekonstrukci restaurace jsme dbali na historickou návaznost na původní Masné krámy, a proto jsme rádi, že tento historický artefakt je zpátky tam, kam patří,“ dodává Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

Kapacita restaurace Masné krámy je nyní 190 míst, protože díky zájmu zákazníků byly během letošního roku do interiéru přidány další 4 stoly. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 11:00 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednávat na telefonu 387 201 301 nebo e-mailem na info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Pokud si nepřinesete do restaurace vlastní PET láhev na čepované pivo, může se vám stát, že odejdete s prázdnou. Dřívější praxe, kdy hostinští zalovili za plentou a natočili nápoj do "svého" použitého umělohmotného obalu, končí. S varováním hygieniků se už setkalo několik plzeňských hospod. Hygiena podle svých slov pouze kontroluje plnění zákonných vyhlášek.

Většina plzeňských hostinských ale o nich vůbec netuší. Kdyby je kontrola chytila při čepování piva nebo limonády do obalu z vlastních zásob, může na místě uložit blokovou pokutu do 5000 korun. Pokud by šlo o větší prohřešek, například prodej více lidem, platily by restaurace po uzavření správního řízení několikanásobně více.

"Ano, jednáme podle vyhlášky o použitelnosti obalů. PET láhev je jednorázovým obalem a po použití se musí zničit," řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. Lidem, kteří si přinesou vlastní "petku", ale nebrání.

"Hygiena nám zakázala čepovat pivo do láhví, které nám tu zbudou od nealkoholických nápojů," řekla číšnice z restaurace TJ Potraviny v centru Plzně. Veškeré žádosti lidí odmítala, i když zákazníci slibovali, že případné kontrole vysvětlí, že jde o donesenou láhev, kterou si host pouze uložil ve výčepu a vyzvedne si ji při placení. "Nechci, abych dostala pokutu, přineste si svojí flašku," reagovala.

Hygiena zatím hostinské upozorňuje. Pokud by je přistihla při činu, sankci okamžitě udělí. Tomašuk ale potvrdil, že vyskládané láhve vedle pultu nelze pokládat za prokazatelný důkaz porušování vyhlášky. Hygienici nepořádají žádné zátahy na používání PET láhví, vždy jde o komplexní kontroly provozovny, při nichž se tento prohřešek zjistí. "Zatím nevím, že bychom sankce udělili," řekla hygienička.

"Podněty se u nás neobjevují, zřejmě se to dodržuje," řekl vedoucí odboru všeobecné kontroly České obchodní inspekce Milan Zahn. Pokud by inspektoři ČOI viděli, že hostinští mají vedle pultu prázdné láhve, hygienikům to oznámí. Dodržování vyhlášky je podle Zahna opodstatněné, neboť jde o obaly na jedno použití, které se nedají dobře umýt.

Tomašuk potvrdil, že kontrola čepování do plastových láhví je spíše věcí hygieny než ČOI. Zároveň uznal, že prodej piva v PET láhvích je módní, protože je možné nápoj v lednici a ve tmě skladovat poměrně dlouho. Svědčí o tom i prodej v obchodních řetězcích a supermarketech. "Doporučuji lidem, aby si do hospody nosili své vypláchnuté láhve. U nich mají jistotu, že nebyly použité na nic jiného," dodal.

"Stalo se mi, že mi chlapík z ulice přinesl pytel prázdných petek a chtěl za ně pár korun na pivo. Vyhodil jsem ho. Bůh ví, kde je sesbíral," řekl jeden z hostinských v centru Plzně.

Zdroj: PLzeň.cz | Autor: Václav Prokš


Členové Radegast týmu mohou vyhrát 1000 piv

Zajímavou motivaci získali pro letošní extrémní závod Dolomitanmann členové nadějného českého celku Radegast tým. V případě vítězství mají od svého partnera, pivovaru Radegast, slíbeno 1000 piv druhé nejprodávanější značky v ČR. "Na suchu" však nezůstanou čeští reprezentanti ani v případě umístění na druhém a třetím místě, které pivovar odmění 500, resp. 250 plechovkami piva Radegast.

"Věřím, že žádný z účastníků tohoto extrémního závodu nemá o motivaci nouzi. Nicméně pivní odměna určitě přispěje k dobré náladě a vzájemnému hecování uvnitř Radegast týmu," říká Pavel Kmínek, manažer značky Radegast.

Na nejtěžší extrémní závod světa odjíždí čtyřčlenný Radegast tým s nejvyššími ambicemi. Tomu odpovídá složení týmu, který tvoří mistr světa v jízdě na divoké vodě Kamil Mrůzek, nejlepší český běžec do vrchu Robert Krupička, mistr ČR v závodě extrémních štafet - mountainbiker Robert Novotný a několikanásobný štafetový mistr ČR, paraglidista a běžec Jan Škrabánek.

Slavný Dolomitanmann podporovala značka Radegast již v minulosti a vyslání "vlastního" týmu je tak pro druhou nejprodávanější značku v ČR návratem do drsného alpského prostředí. "Značka Radegast pochází z nádherné přírody a jejím důležitým atributem je zvládání překážek, které život přináší. To přesně koresponduje se závodem, který je o překonávání vlastních možností," dodává P. Kmínek.

Letošní 21. ročník soutěže Dolomitanmann se koná v sobotu 6. září v rakouském Lienzi. Díky náročnému profilu trati je označován jako nejtěžší extrémní závod na světě. Například běžci musí zvládnout převýšení přes 1.700 m. na 12 km trati. V každém týmu se dále představí biker, kajakář a paraglidista.


Minipivovar Kopřivnice na začátku letošního roku změnil majitele a nové vedení začalo hledat nové příležitosti k prodeji svého piva. Rozšířilo síť restaurací a začalo se orientovat na vlastní prodejní akce.

Od jara se můžete s pivy Lašský Vulkán, Chacharek, Řízek a Uhlo setkávat na poutích, pivních slavnostech po celé Moravě. Ochutnat jejich zlatý mok jste mohli i na větších pivních akcích v Olomouci a v Třebíči. Zájem o tato piva podpořila i jinakost chuti a téměř nezakalená barva, byť se jedná výslovně o piva kvasnicového typu, navíc nefiltrována a nepasterizována.

Jak nám řekl ředitel minipivovaru Lukáš Nociar: "Chtěli jsme se dostat na větší festivaly, kde je větší množství lidí, ale velké pivovary jsou na těchto akcích na několik let dopředu zalobovány, tak jsme přemýšleli a začali jsme připravovat festival vlastní. První festival, který pořádáme, se uskuteční 12.-13. září 2008 v Ostravě-Porubě, ve sportovním areálu SKALKA. Jeho název zní CHACHAREK HIP HOP FEST 2008. Pozvali jsme, a naše pozvání přijali špičky HIP HOPové scény, jako jsou VLADIMÍR 158, HUgo Toxxx, Pio Sqouad, WWO, slovenská formace Kontrafakt, a spoustu dalších i začínajících těles. V areálu bude fungovat stanové městečko, a bude zajištěna kyvadlová doprava z tram. smyčky Vřesinská. Pokud se nám náš počin podaří, chceme pořádat v roce 2009 další festivaly se zaměřením na rock, folk, pop, hiphop, popřípadě pivní slavnosti."

Nezbývá nám, než pořadatelům popřát obrovskou návštěvnost, dobré počasí a spoustu spokojených konzumentů jejich zlatavého moku. Jak jde vidět i tudy může vést cesta boje malých pivovarů s velkými.

Jen pro upřesnění uvádíme, že bližší informace naleznete na www.hiphopfest2008.cz a organizátoři vzkazují vřelé pozvání na akci, v naších končinách spíše vyjímečnou.

Zdroj: Rychvaldské sportovní a relaxační centrum s.r.o. (chacharek.cz)


Pardál rozjíždí podzimní kampaň

[pondělí, 1. září 2008]

V letošní nastolené vlně komunikace pokračuje regionální značka piva Pardál. Aktuální kampaň, která potrvá do prosince, má podpořit image značky a budovat povědomí u zákazníku. Komunikace z dílny agentury Kaspen využije televize, OOH, rádia, printu a internetu. Mediamix doplní ochutnávky a další promoakce.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Petr Tomáš Vocelka


Rozesmátí lidé, většinou s půllitrem piva v ruce, vůně grilovaných klobásek, zářící slunce a hudební všehochuť různých žánrů. Tak by se dala jednoduše popsat atmosféra, která v sobotu vládla v Plzni, kde se konal historicky první Gambrinus den.

U příležitosti tohoto pivního svátku dokonce vzniklo speciální pivo. Nepasterovaný a nefiltrovaný třináctistupňový Gambrinus Excelent, který prodejci návštěvníkům čepovali přímo z cisteren.

Gambrinus den doprovázel po celý den bohatý doprovodný program. Na náměstí Republiky dokonce organizátoři vytvořili písečnou pláž i s lehátky a pobřežní hlídkou. Právě tam si mohli lidé nejlépe vychutnat doušky osvěžujícího moku.

Neméně osvěžující byl i hudební program, který se rozjel hned na dvou scénách. Ta hlavní byla na náměstí Republiky, kde se vystřídaly kapely Turbo, Argema, Burma Jones nebo Hudba Praha. Před osmou pak vystoupil Vladimír Mišík a po něm program uzavřel první český vítěz soutěže X-factor Jiří Zonyga.

Také na druhé scéně, která vyrostla na nádvoří pivovaru, se hrálo až do pozdních nočních hodin. Na své si tam přišli zejména příznivci alternativní hudby a mladí posluchači. Jen pro ně hrály už od dopoledne kapely Different Disco, Landmine Spring, Bister Bizon nebo Nestel Postel. Po deváté večer pak nástroje rozezněly v rukou hudebníků kapel Sunshine a na dobrou noc zahrál návštěvníkům Gambrinus dne Pražský výběr II.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Plzeňský deník.cz | Autor: Petra Petříková


Chce být miss, tak se učí točit pivo

[pondělí, 1. září 2008]

Orientální tanec mezi svíčkami, které vyrobila z pivních lahví, si jako volnou disciplínu zvolila Iveta Bylíková z Chomutova. S desítkou dalších dívek bude v pátek usilovat o prvenství v nevšední soutěži krásy - Miss zlatého moku.

Dvaadvacetiletá dívka z Chomutova bude zastupovat Pivovar Louny, který si ji vybral ze 73 přihlášených dívek z celé republiky jako svou reprezentantku. Proto ji také pomáhá s přípravou. Iveta si již byla prohlédnout pivovar a seznámila se s tím, jak se zlatý mok vyrábí.

Lounský pivovar jí také pomáhá s tréninkem na povinnou disciplínu, kterou musí absolvovat všechny finalistky soutěže. Tou je točení piva. „Pivo jsem ještě nikdy netočila. Pivovar mi to domluvil v jedné hospodě tady v Chomutově asi na dvě hodiny,“ ocenila Iveta spolupráci.

Soutěž je pro pivovary reklamou Podpora pivovarů je pro dívky většinou samozřejmostí, protože nevšední soutěž je reklamou právě pro výrobce piva. Ti proto své reprezentantky podporují, jak mohou.

Pořadatelé Miss zlatého moku loni pro všechny finalistky připravili soustředění a koupel v pivních lázních. Letos se ale podobná akce nekonala. „Z různých důvodů, jako jsou pracovní povinnosti, dovolená či nemoc, se nám nepodařilo dát dívky dohromady. Proto jsem dohodl s pivovary, že každý pro svou miss připraví vlastní program,“ vysvětlil ředitel soutěže Petr Šimáček.

Miss zlatého moku pro rok 2008 vybere porota v Městském divadle v Žatci v pátek večer, kdy ve městě začne tradiční Dočesná. V porotě budou zástupci sponzorů, města, pivovarů, ale i hejtman Jiří Šulc. Kromě osmi českých dívek o titul usilují i ženy, které si přivezou tři zahraniční pivovary z Belgie, Slovenska a Slovinska.

Zdroj: MF Dnes.cz


Pivovárek opět vaří

[sobota, 30. srpen 2008]

A zase se vaří. Pivovar v Dobrušce po 13 letech obnovil výrobu piva.

V pátek tady uvařili první várku dvanáctistupňového Rampušáka. Poprvé ho veřejnosti představí na Svatováclavských slavnostech v Dobrušce na konci září.

Jedná se o kvasnicové, nefiltrované pivo, uvařené dle původní receptury. Stáčet je budeme vedle sudů i do PET lahví o objemu jeden a 1,5 litru,“ uvedl jednatel společnosti Staročeský pivovárek Milan Vedra. Rampušák bude od října k dostání v prodejně v areálu pivovaru, časem se v Dobrušce chystají rozjet i výrobu dalších druhů piv včetně speciálů.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Hradecký deník


V Oslavanech koštují pivo

[sobota, 30. srpen 2008]

Pro milovníky piva připravil Zámecký pivovar v Oslavanech na poslední srpnovou neděli pivní slavnosti.

Návštěvníci budou moci ochutnat místní piva Novic, Templář, Františkova 13 a speciální polotmavý patnáctistupňový Velmistr. Kromě dobrého pití bude také co poslouchat. Na pódiu se vystřídají skupiny Woraz, Arcus, WBC nebo The new moure experience. Děti se mohou těšit na soutěže, chybět nebude ani tombola, ohňostroj nebo pokus o rekord v pití piva.

Zdroj: MF Dnes.cz


Čtrnáctiprocentní polotmavý Grošák, tmavý speciál Černé uhlo, Hukvaldské nebo Šalvějové pivo. To je jen výběr specialit, které budou dnes a zítra k ochutnání na Štramberských pivních slavnostech. Náměstí ožije slavnostmi už dnes v 11 hodin dopoledne a příchozí se mohou těšit například na vystoupení recesistické skupiny Direkt s.m.o. z Kopřivnice, a to od 15.30 hodin, nebo půl hodiny nato na koncert Petra Bendeho. V neděli čeká návštěvníky třeba barmanská show nebo profi ukázky thai-boxu či kick-boxu.

Zdroj: MF Dnes.cz


Uctí pivo i kopec Šerák

[sobota, 30. srpen 2008]

Užijte si pivo a koncerty v Hanušovicích. Co se děje na hradech?

Hanušovice - Vrchol kopce Šeráku vysokého 13,51 metru mohou dnes symbolicky zdolat návštěvníci pivovarských slavností v Hanušovicích. A to hned několika způsoby - na horolezecké stěně nebo při ochutnávce Šeráku Speciál se stupňovitostí 13,51, který v pivovaru Holba Hanušovice vaří jen dvakrát do roka. Tentokrát uzrál pro návštěvníky pivovarských slavností, které dnes od 13 hodin oslaví první kulaté výročí.

Letošní 5. ročník Ryzích pivních slavností bude ve znamení hudby a tance. Pivovarské veselí dnes odpoledne zahájí mažoretky a slavnostní přípitek pivem Holba z právě naraženého soudku, hudební přehlídka poté vyvrcholí koncertem kapely Support Lesbiens, Bludověnky, skupiny Holátka a tradiční cimbálovky.

„Počítáme s tím, že návštěvníci tvoří pestrou věkovou paletu a každému navíc vyhovuje jiný styl zábavy. Tomu jsme se snažili přizpůsobit a umožnil nám to i rozsáhlý pivovarský areál. Instalovali jsme do něj několik pódií, aniž by se účinkující vzájemně rušili,“ vysvětluje Lenka Krellerová z marketingu pivovaru Holba.

V sobotu odpoledne pivovarské nádvoří obsadí mušketýři a večer se areál promění v mystickou arénu s komponovanou ohňovou show a Xenou v hlavní roli.

Na akci poteče sto šedesát čtyři hektolitrů slavnostního piva Šeráku ve čtyřech desítkách šenků, točit se budoue i chlazená piva Holba, Zubr, Litovel a slovenské pivo Steiger. Šerák Speciál má oproti jedenáctce stejného jména vyšší podíl sladu chmele a při jeho výrobě se používá pouze Žatecký poloraný červeňák, což je nejkvalitnější českých chmel proslulý svým typickým aroma.

Návštěvníci slavností po zaplacení vstupného, které na místě přijde na 80 korun, přispějí i na regionální charity v Šumperku, Jeseníku či Bruntále a pomohou tak postiženým lidem.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Lenka Strnadová


Už za dva roky bude v areálu hotel, ale také spousta prodejen a další vybavenosti pro zábavu a odpočinek, pak dojde na druhou etapu přestavby.

Posedět v předvánočním shonu na sklonku roku 2010 v kavárně u šálku dobré kávy či sklenky vína a nebo vybírat dárky pro své nejbližší nebude v areálu bývalého měšťanského pivovaru v Děčíně ničím nemožným. Právě naopak. V tu dobu už budou veřejnosti sloužit hotel, restaurace, kavárna a mnohé prodejny a obchůdky, které tam vzniknou úpravami a přestavbou stávajících objektů.

První práce se už rozjely a naše plány tak nezůstávají jen na papíře. Ten termín zprovoznění všech prostor v rámci první etapy přestavby areálu je prostě cílem, na kterém nechceme nic měnit,“ reagoval Vojtěch Ryvola, šéf představenstva společnosti Centrum Pivovar.

Skloubí historii s modernou

Už z prvních pohledů do projektu, který zpracovalo pražské Studio acht, je zřejmé, že investor hodlá dodržet to, co deklaroval už dříve. Dojde tam k citlivým úpravám stávajících památkově chráněných objektů. Totéž bude platit i v případě staveb, na které se sice památková péče nevztahuje, ale zaslouží si jako připomínka historie, aby se jejich ráz příliš neměnil. K tomu přibudou prvky moderní architektury.

Jedna skupina architektů se věnuje pouze záležitostem, které souvisejí s rekonstrukcí historických objektů a s odborníky z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu spolupracujeme od samého počátku našeho záměru na přestavbu pivovarského areálu,“ připomněl místopředseda představenstva společnosti Martin Král.

Co tam zatím nebude

Celkové proměny pivovaru si vyžádají náklady okolo jedné miliardy korun. Z dokončených projektů přitom vyplývá, že zatím na některé plány nedojde. K záměrům, které zatím přecházejí do druhé etapy přestavby, tak patří například vybudování multifunkčních kinosálů a nebo vytvoření atraktivních bytů v historické budově a postavení několika desítek nových bytovek v další části areálu.

Místo nejen k nakupování

V prostorách, které mají začít sloužit veřejnosti už koncem roku 2010, budou převažovat menší prodejny a obchody. Náročnější návštěvníci si mohou zajít vyzkoušet své štěstí i do tamního casina. Chybět nebude fitnesss, které se zaměří zejména na masáže a podobné relaxační procedury. Na volných plochách vznikne čtyři sta padesát parkovacích míst.

V projektu preferujeme také vytvoření dostatečných ploch zeleně, která bude i výrazným prvkem samotných parkovišť,“ tvrdil architekt Václav Hlaváček.

Část areálu bude sloužit maminkám s dětmi. Budou tam mít dokonce zvláštní vstup, kterým se dostanou do parčíku s dětským hřištěm a další doplňkovou vybaveností.

Investoři v tomto týdnu seznámili s plány proměn radu města. Myslím, že pivovarský areál bude místem pohodového nakupování i odpočinku,“ poznamenal děčínský primátor Vladislav Raška.

Zdroj: Děčínský deník | Autor: Josef Suk


Tipy na poslední srpnový víkend

[sobota, 30. srpen 2008]

Poslední srpnový víkend v Česku poteče pivo i víno proudem. Na pivních slavnostech ve Štramberku ochutnáte speciály jako Lašský vulkán, Grošák či Černé Uhlo. V Čejkovicích se zase otevírají brány vinných sklepů. Milovníky hudby jistě potěší festival Folková Ohře. Tipy na nejlepší akce - v článku.

Pivní slavnosti ve Štramberku

K ochutnání tu bude v sobotu i v neděli od 11 do 18 hodin pivo od osmi regionálních sládků. Návštěvníci mohou zkusit například čtrnáctiprocentní speciál polotmavý Grošák od Mojmíra Velkého z Minipivovaru Vojkovice, který získal první místo na letošní Jarní ceně sládků ve Zvíkově. Ochutnat můžete i čtrnáctiprocentní tmavý speciál Černé uhlo od kopřivnického sládka Jiřího Vaňka, který nabídne také Lašský Vulkán nebo třeba světlý ležák Hukvaldské pivo.

"Speciálem bude i Šalvějové pivo, světlý ležák, který se vaříval v 18. století a sloužil především ke zpevnění viklavých zubů, zamezení chvění kolen a končetin vůbec," uvedla Simona Grznárová z Infocentra Relax v podhůří Beskyd.

Na příchozí čeká spousta soutěží pro pivní znalce i sportovní fandy, hudební doprovod, pivní speciality i zábava pro děti.

Plzeň i Šumperk

Pivní slavnosti se konají i v jiných městech republiky. Příznivci Gambrinusu mohou zamířit do Plzně na nádvoří pivovaru ve Štruncových sadech a na náměstí Republiky. Mimo jiné tady vystoupí Buster Nixon, Ill Fish, Sunshine, Pražský výběr, Burma Jones, Turbo, Vladimír Mišík, Jirka Zonyga...

V Šumperku pivní slavnosti (v provozu 40 šenků, k ochutnání i speciál Holba Šerák) doplní ohňové show a bohatý hudební program - Support Lesbiens, Karel Kahovec či Viktor Sodoma,... Návštěvníci se budou moci vydat i na prohlídku pivovaru.

Zdroj: iDnes.cz - kráceno


Jihlavský pivovar se navrací k tradiční výrobě "českého" piva a ke značce Ježek a hodlá se trvale usadit na regionálním trhu.

Nová výrobní i obchodní strategie souvisí se změnou vlastníka. O jeho záměrech a dalších aktivitách jsme hovořili s předsedou představenstva společnosti K Brewery Group ing. Zdeňkem Radilem.

Česká společnost K Brewery Group druhým rokem skupuje podíly v menších tuzemských pivovarech. O které pivovary jde a proč jste nyní investovali právě v Jihlavě?

"Realizujeme postupně záměr akcionářů investovat v českém pivovarnictví. Od té doby se nám podařilo získat několik zajímavých českých společností. O některých dalších investicích ještě jednáme a je předčasné je nějak blíže konkretizovat. V současné době vlastníme různě vysoké podíly v sedmi tuzemských pivovarech. Vedle pivovaru v Jihlavě, kde jsme vlastníky majoritních 95 procent akcií, jde o Platan v Protivíně, Černou Horu, Svijany, Rohozec, Klášter a pivovar Janáček Uherský Brod."

A proč právě Jihlava?

"My jsme přesvědčeni, že tento pivovar má velký potenciál znovu se etablovat na regionálním trhu, kde měl v minulosti velice dobrou pozici. Proto se vracíme k tradičním recepturám vaření piva, i když s tím souvisejí lehce zvýšené výrobní náklady. Chceme zde v Jihlavě při výrobě piva trvale dbát na kvalitu, protože jsme si vědomi, že to spotřebitel bude vnímat pozitivně."

Jihlavský pivovar změnil majitele... Zmínil jste, že budete ještě usilovat o koupi dalších pivovarů. Můžete prozradit, jaké máte s těmito pivovary záměry?

"Chceme navázat na to, co tyto pivovary už udělaly a podpořit jejich dosavadní rozvoj. Chceme působit především v regionu a být tam co možná nejsilnější. Nemáme zatím záměr měnit nic na jejich řízení. Základní záměr je tedy dlouhodobě působit v tomto sektoru, neboť akcionáři jsou přesvědčeni, že je to do budoucna zajímavý byznys."

V médiích se ale objevily spekulace některých odborníků z pivovarnického oboru, že firma K Brewery Group možná skupuje podíly v pivovarech a nakonec je chce prodat někomu jinému...

"Nám jde jednoznačně o dlouhodobý záměr a nejedná se o žádné skupování pro někoho jiného. Investujeme vlastní prostředky bez potřeby rychlé návratnosti. Naopak nám jde o zachování tradiční české výroby v portfoliu regionálních pivovarů. Ze střednědobého a dlouhodobého hlediska se jedná o zajímavý byznys. A to platí i pro pivovar v Jihlavě. Vydělané peníze budou zůstávat v tomto regionu, budeme je reinvestovat do dalšího potřebného rozvoje."

V případě Jihlavy jste podíl kupovali od belgické firmy Bockhold N.V. Jak probíhala jednání, byla složitá?

"Když bych je měl porovnávat s jednáními s ostatními českými majiteli, tak byla mnohem komplikovanější. Už například proto, že se odehrávala v angličtině. Belgický partner měl jako svého poradce najatou renomovanou právní kancelář, takže nějakou dobu trvalo shodnout se na některých bodech v textu smlouvy. Jinak mohu jednání s Belgičany označit za korektní a příjemná. Důležité je, že jsme nakonec dospěli ke shodě a jejich podíl odkoupili."

Vraťme se ještě k vašim podílům v sedmi pivovarech. Pivovary jsou různě velké, jak rychlý očekáváte rozvoj právě v Jihlavě?

"Nejmenší je pivovar Rohozec, kde se roční výstav piva pohybuje kolem 40 000 - 50 000 hektolitrů. Nejsilnější v rámci naší skupiny je protivínský Platan, který dosahuje ročního výstavu kolem 400 000 hektolitrů piva. I když za poslední roky v Jihlavě výroba piva výrazně poklesla, já jsem přesvědčen, že má velký potenciál v tom vrátit se znovu na výsluní. Vždyť v Jihlavě se historicky uvařilo téměř 300 000 hektolitrů piva ročně. Naše plány jsou zcela konkrétní, ale nerad bych je nějak zakřikl, uvidíme..."

Zdroj: Jihlavské listy.cz | Autor: Dana Čírtková


Oštěpařka Barbora Špotáková už má píseň za zlatou olympijskou medaili, kterou získala přesně před týdnem. Hudební skupina Tři sestry dnes v pražské restauraci U Pinkasů premiérově zahrála skladbu Čtvrtá sestra, v níž oslavuje úspěšný pekingský závod české atletky.

Foto

Poslechněte si: Tři sestry - Čtvrtá sestra

Frontman skupiny Lou Fanánek Hagen v textu připomněl dramatický průběh závodu, v něž Špotáková do posledního pokusu prohrávala s Ruskou Marií Abakumovovou. Součástí je i finský komentář závodu, který na Špotákovou udělal největší dojem.

Refrén je oslavou mistryně světa, která nechala zapomenout na to, že nejčastěji rozhoduje závody hned prvním hodem. "Naštěstí však oštěp třímá dáma, která šestým tahem dává mat. Dobrá forma vážně není fáma, jednadvacátýho srpna já se mohu smát," zní za rockových tónů. Špotákové se netradiční dárek hodně líbil. "Písnička je úplně skvělá. Text je opravdu trefný, to Fanánek umí vždycky vystihnout. Je úžasné být součástí písničky, mám velkou radost," pochvalovala si velká fanynka skupiny. Už se těší, až píseň uslyší na koncertě naživo a naučí se ji sama zpívat.

Dnes jí patřila i oblíbená restaurace, která se přejmenovala na hospodu U Špotáků. Slavná oštěpařka byla dokonce symbolicky uvedena jako odpovědná vedoucí, i když tato role by jí rozhodně nebyla vlastní. "Myslím, že nejsem úplně ten typ na šéfování. Neumím na někoho pořádně zařvat. Takže bych asi byla moc hodná šéfka a brzo by se Pinkasi asi rozpadali," svěřila se. U Pinkasů je oblíbeným hostem, dostala tady poukázku na sto piv, od loňského mistrovství světa tu má vlastní půllitr a teď tady může jíst, co hrdlo ráčí. Dostala roční poukázku na jídlo zdarma, která platí i pro jejího přítele Lukáše. Prý aby příště nemusela tolik bojovat s "dobře živenou" ruskou závodnicí.

Text písně Čtvrtá sestra:

Ve čtvrtek po obědě srpen

A sedím jako běžně na báru

Výročí kladiva se srpem

A koukám v televizi na Báru

Dráha je nečekaně kluzká

A čtvrtá sestra má cit pro drama

Bohužel stále vede Ruska

A bitva bude opět prohraná

Naštěstí však oštěp třímá dáma

Která šestým tahem dává mat

Dobrá forma vážně není fáma

Jednadvacátýho srpna já se mohu smát

Zlato má mimořádnou cenu

A zápis do tabulky rekordů

Já přesto vidím za tím ženu

Která má ráda pivo a pár sester akordů

Naštěstí však oštěp třímá dáma

Která šestým tahem dává mat

Dobrá forma vážně není fáma

Jednadvacátýho srpna já se mohu smát

Zdroj: Lidovky.cz


Benešovský pivovar Ferdinand přidal k výrobě pěti druhů piv od nealkoholického po speciální ještě kvasnicové. Jedná se o pivo, které není filtrované ani pasterizované, obsahuje „živé“ kvasinky a řadu zdraví prospěšných látek, které jsou jinak při pasterizaci zničeny.

Zdroj: MF Dnes.cz


Krádež pivních sudů, které se ztratily písecké pivovarské společnosti, mají na svědomí její zaměstnanci. Policisté zjistili, že jich během přepravy vzali 140 kusů. Svému zaměstnavateli způsobili škodu za 220 tisíc korun.

Zdroj: MF Dnes.cz


Již tuto sobotu 30. srpna proběhne v Plzni velká oslava nazvaná Gambrinus den. Gambrinus pro tuto příležitost připravil nejen koncerty zajímavých kapel, říznou zábavu na atrakcích či různé soutěže, ale také nepasterovaný a nefiltrovaný pivní speciál Gambrinus 13°. Fanoušci piva už teď rozhodli o jeho názvu, dle ankety na webu www.gambrinusden.cz se tento speciál bude jmenovat Gambrinus Excelent.

Jde o silnější pivo s vyšším obsahem alkoholu (cca 5,6 % obj.) a výrazně plnou chutí. Je nefiltrované a chutná jemně po kvasnicích, což povzbuzuje dobré zažívání. Jeho chuť je vyvážená a zakulacená, sladká v souladu s jemnou chmelovou hořkostí a chmelovým aroma. Gambrinus 13° vyniká granátovou barvou, bohatou smetanovou pěnou a příjemným osvěžujícím řízem,“ popisuje pivní speciál Gambrinus 13° Jan Hlaváček, vrchní sládek piva Gambrinus. Toto pivo budou moci ochutnat pouze návštěvníci Gambrinus dne a čepovat se bude přímo z cisteren. Společně se spuštěním webových stránek www.gambrinusden.cz začalo i hlasování o název této pivní lahůdky. Nadšenci z řad veřejnosti nominovali různé názvy jako např. Jantar, Kanonýr, Zrzka či Generál, největší počet hlasů však získal návrh „Excelent“, který zaslal Luboš Balus z Kyjova.

Další informace najdete zde: http://www.gambrinus.cz/gambrinus-den/pivo-gastro/

Prožijte Gambrinus den aktivně

Gambrinus je největším sponzorem fotbalu v ČR. Nedávno byla podepsána i nová smlouva, díky níž se stává na dalších šest let sponzorem národní reprezentace, reprezentace do 21 let, Poháru ČMFS a samozřejmě také nejvyšší fotbalové soutěže, která už od roku 1997 nese název Gambrinus liga.

Proto v rámci Gambrinus dne budete mít možnost navštívit na stadionu ve Štruncových sadech ligové utkání domácí FC Viktoria Plzeň s FK Teplice, které se bude výjimečně konat právě v sobotu od 17.00 hodin. Vstupenky na zápas budete moci vyhrát v různých soutěžích.

Pokud se chcete aktivně zapojit do některé z fotbalových aktivit, neváhejte přihlásit svůj tým do některého z turnajů v plážovém fotbale, ve vodním fotbale, v lidském stolním fotbale či v klasickém stolním fotbálku. Atmosféru během televizních sportovních přenosů vždy vytváří i komentátor. Na Gambrinus dni se budete cítit opravdu jako na ligovém zápase, protože váš výkon okomentuje sportovní komentátorská legenda Karol Polák.

Do turnajů se můžete nominovat zde: http://www.gambrinus.cz/gambrinus-den/fotbal-fotbalek/

Gambrinus den se koná v Plzni poslední prázdninovou sobotu 30. 8. 2008 od 11.00 do půlnoci a vstup na všechna místa je zdarma. Všechny atrakce, soutěže a turnaje jsou určeny pouze osobám starším 18 let.

Další informace najdete na www.gambrinusden.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPAS) do současné doby ještě neobdržel oficiální vyjádření Evropské komise o uznání chráněného zeměpisného označení (PGI) „České pivo“.

I přesto ale již mohou výrobci, kteří dodrží podmínky pro výrobu Českého piva, své produkty ochranným označením podle Veselého označovat.

Spotřebitel by měl takové pivo poznat podle loga EU (modrý kroužek s hvězdičkami) a nápisu PGI. „Toto označení potvrzuje, že nejde o partyzánský název české pivo. Zároveň se tím ale výrobci vystavují kontrolám Státní zemědělské potravinářské inspekce, která má dodržování podmínek označení „České pivo“ na starosti,“ konstatoval výkonný ředitel ČSPAS Jan Veselý.

Sousloví české pivo se podle ČSPAS ještě před uznáním evropského ochrany vyskytovalo zhruba na 20 typech piv v ČR. Záruku, že je pivo vyráběno skutečně tradiční technologií a z tradičních surovin, ale bude pro spotřebitele představovat jeho identifikace chráněným zeměpisným označením a logem EU.

Dodržování podmínek výroby chráněného „Českého piva“ je dobrovolné. „Žádná povolení či licence k jeho výrobě, který měl podle některých informací vydávat ČSPAS, nejsou zapotřebí,“ zdůraznil Veselý.

Zdroj: Královéhradecko24.cz


Na největší světovou pivní slavnost Oktoberfest přijedou do Mnichova ve druhé půlce září opět miliony lidí. Kdo si ale v obřích pivních stanech včas nezamluvil místo, bude mít smůlu nebo přinejmenším honičku. Čtyři týdny před velkou slávou je téměř obsazeno.

Popularita pivního svátku se tak pro mnohé předem stává frustrací. Stoly jsou zamluvené už měsíce předem. Pořadatelé tvrdí, že každý ze 14 velkých stanů už musel odmítnout kolem 10.000 zájemců o místo. Nejvíce nabité jsou za dvoutýdenní slavnosti na rozlehlé Terezině louce víkendy.

Takzvané pivní stany, což jsou vlastně obří montované stavby, pojmou najednou až 7000 návštěvníků. Sedí se v nich u obvyklých dlouhých stolů s lavicemi; uprostřed obvykle hraje živá hudba populární popěvky a břeskné odrhovačky německé a světové provenience. Za dobrého počasí mohou sedět venku další tisíce. V každém ze stanů čepuje pivo některý z věhlasných bavorských pivovarů, k tomu se ve velkém rožní voli, prasata, kačeny nebo pro skromnější jedlíky kuřata.

Stany vedou i své seznamy náhradníků. Seznam čekajících je ale s blížící se slávou stále delší. Stejně tak velký problém je v Mnichově sehnat v té době ubytování.

Slavnost milují nejen Němci, ale houfně se do pivní mekky sjíždějí třeba Italové, Američané nebo Japonci. Masy návštěvníků neodrazuje ani cena piva: Máz neboli litrový tuplák letos bude stát rekordních 7,30 až 7,90 eura (až 220 korun). Popíjení z půllitrů je spíše společenský trapas.

Již 174. ročník slavnosti bude bavorská metropole hostit od 22. září do 7. října. Každoročně přijede šest až sedm milionu návštěvníků, kteří vypijí zhruba stejné množství litrů chmelového moku. Ve světě piva nemá nic takového obdoby.

Oktoberfest má být lidový, všeobecně přístupný a rodinný, slibuje hlavní organizátorka Gabriele Weishäuplová. Tak, jak to mají návštěvníci rádi. Proto také letos dali pořadatelé najevo, že si nepřejí propagační nebo sponzorské akce, na kterých by se předváděly hvězdy showbyznysu. Oktoberfest je ke své slávě nepotřebuje. Vedení slavnosti se tak rozhodlo poté, co se loni po Terezině louce mimo jiné producírovala v bavorském kroji mladá dědička hotelového impéria Paris Hiltonová.

Teď už se jen čeká na to, až 22. září všechno zase vypukne. Mnichovský primátor Christian Ude tradičně narazí první sud, natočí první tuplák a podá ho bavorskému premiérovi Edmundu Stoiberovi.

Zdroj: Finanční noviny.cz


«« « Strana 931 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI