Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novinky a aktuální dění

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní.info

Tmavý Dačický je v letošním roce skutečně ve formě a sbírá jednu cenu za druhou. Další vítězství si přivezl z víkendové Žatecké dočesné, kde v odborné degustaci porazil všechny své konkurenty v kategorii tmavá výčepní piva. „V letošním roce jde již o druhou odbornou degustaci, ve které jsme zvítězili a třetí cenu celkem. Je více než zřejmé, že tmavý Dačický je skutečně kvalitní poctivé české pivo. Jsem hrdý na všechny mé spolupracovníky, kteří v našem pivovaru pivo vaří,“ řekl Zdeněk Siblík, ředitel pivovaru Kutná Hora ze skupiny Drinks Union.

Na druhém místě se za Dačickým umístil jihlavský Ježek, třetí pak skončila další značka ze skupiny Drinks Union, tmavý výčepní Březňák. Navíc čtrnáctistupňový světlý speciál Březňák zvítězil také ve své kategorii speciálů a Zlatopramen 11, také ze skupiny Drinks Union, vyhrál kategorii jedenáctek. „Tři ocenění z takovéto soutěže je pro naše sládky, sklepmistry, vařiče a všechny ostatní, kteří se kolem výroby našich piv pohybují, obrovským uznáním,“ pochvaluje si výrobně-technický ředitel skupiny Drinks Union Daniel Váša.

Pro tmavého Dačického je to celkem již letošní třetí cena. Obhájil již vítězství ve své kategorii na pivovarských slavnostech v Táboře, druhé místo pak obhájil na Slavnostech piva v Českých Budějovicích.

„Z umístění máme obrovskou radost. Naše piva Dačický totiž vaříme skutečně poctivě, klasickým způsobem a z těch nejlepších ingrediencí. Je vidět, že naše péče slaví úspěch. Tmavé pivo prostě vařit umíme a naše poctivá práce přináší ovoce,“ řekl nový sládek pivovaru v Kutné Hoře Jan Hejra. (Tisková zpráva Drinks Union)


Braník má nového majitele

[pondělí, 10. září 2007]

Společnost ING Real Estate Development rozšířila své portfolio o další projekt. Od společnosti Pivovary Staropramen a. s. odkoupila areál bývalého pivovaru Braník. Kupní smlouva byla podepsána na základě vítězství ING Real Estate Development ve výběrovém řízení.

"Pozemek o velikosti zhruba 5 ha je v tuto chvíli částečně zastavěn objekty bývalého pivovaru. Naším záměrem je vybudovat z této dnes nevyužívané lokality atraktivní místo, do kterého se vrátí příjemný duch metropole," uvádí Renáta Kodadová, tisková mluvčí společnosti ING Real Estate Development. Podoba budoucího areálu bývalého pivovaru bude přizpůsobená plánované změně územního plánu.

"V tuto chvíli není o finální podobě projektu rozhodnuto. Předpokládáme zde rezidenční výstavbu doplněnou o potřebnou občanskou vybavenost, maloobchod a další služby," prozrazuje Renáta Kodadová.

Areál bývalého pivovaru Braník se nachází ve velmi dobře dostupné oblasti Prahy 4. Blízkost centra města nabízí budoucím obyvatelům dobrou dopravní obslužnost, nedaleký les pak klidovou zónu.

"V našem plánu rozhodně počítáme se zachováním lesa a také s rozšířením zelených ploch. Vzhledem k nedaleké rekreační oblasti okolo Vltavy nebo golfovému areálu v Hodkovičkách chceme zachovat příjemný ráz této lokality a zdůraznit její perspektivu pro život v metropoli."

Výroba piva byla v pivovaru Braník ukončena v závěru ledna letošního roku. Původní majitel - Pivovary Staropramen - ji přesunul do pivovaru Staropramen na Smíchově. (iHNed)


Atraktivní hudební program a oslava 100miliontého hektolitru piva přilákaly tuto sobotu téměř 10 tisíc návštěvníků na festival Staropramen SmíchOff Summer. Pivo včetně speciálně připraveného kvasnicového Staropramen Granátu se točilo ze 70 kohoutů. Od odpoledních hodin zněla ze dvou pódií hudební produkce celkem jedenácti kapel nejen českých, ale i zahraničních. Nadšení návštěvníci si za slunečného počasí mohli vychutnat k pivu Staropramen také skutečné hudební lahůdky.

Z domácích kapel se představili pražští Support Lesbiens, ústečtí UDG, Gipsy.cz s frontmanem Radoslavem „Gipsy“ Bangou, Roe Deer, Clou, Southpaw, Cocotte Minute a táborští Sunshine. Velký úspěch sklidili i zahraniční hosté, punk-rockoví Horkýže Slíže ze slovenské Nitry a francouzská La Phaze. Vrcholem celého programu byli velmi očekávaní belgičtí Hooverphonic, kteří za velkého potlesku návštěvníků v zaplněném dvoře pivovaru, první část hudebního festivalu SmíchOff Summer zakončili.

Tímto festival Staropramen SmíchOff Summer nekončil. Oslava pokračovala od 23:00 v Retro Music Hall taneční párty s produkcí známých evropských DJs, Giuseppe Ottavianiho z Itálie, německého dua Cosmic Gate a sympatického holanďana Benjamina Batese.

„Chtěli jsme posunout slavnosti pivovaru směrem k festivalovému formátu. Návštěvníci si jistě užili vystoupení špičky české klubové scény i zahraničních hudebních kapel,“ pochvaloval si Daniel Musialek, brand manažer značky Staropramen.

Staropramen SmíchOff Summer navázal po roční pauze, kdy v pivovaru Staropramen probíhala rozsáhlá modernizace, na tradici populárních Slavností Staropramen. Zároveň byl SmíchOff Summer oslavou stomiliontého hektolitru piva, který se v pivovaru Staropramen od první várky v roce 1871 až doposud uvařil. Jubilejní hektolitr oslavil spolu s přítomnými přípitkem z hlavního pódia vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Modernizaci za více než 700 miliónů korun dokončil po roce a půl smíchovský pivovar Staropramen. Její součástí bylo vybudování nové stáčecí linky, skladových prostor a také převzetí výrobní technologie z pivovaru Braník, kde byla výroba ukončena. Pivo této značky se nyní vaří ve Staropramenu.

Podle mluvčí Pivovarů Staropramen Michaely Trýznové má společnost po uzavření Braníka v Česku dva výrobní provozy - Staropramen a Ostravar.

"Nová stáčecí linka je určena pro potřeby domácího trhu," uvedl vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux. Její instalace začala v listopadu 2006, v únoru 2007 začal zkušební provoz. Zařízení je schopno naplnit až 16 lahví za sekundu a podle Staropramenu se řadí do skupiny těch nejvýkonnějších v Evropě.

Výrobu v Braníku firma ukončila v závěru ledna. Podle výrobního a technického ředitele Pivovarů Staropramen Františka Šámala rostoucí výstav branického pivovaru vyžadoval modernizaci výroby, kterou závod vzhledem ke své uzavřené poloze a statusu kulturní památky neumožňoval. Areál Braníka získala ve výběrovém řízení společnost ING Real Estate Development, jež v objektu plánuje výstavbu bytů.

Nynější modernizace Staropramenu navázala na předchozí etapy, při nichž byla v roce 1997 v pivovaru zprovozněna nová varna a v roce 2004 instalovány nové cylindrokonické tanky na výrobu piva.

Pivovary Staropramen s patnáctiprocentním podílem na domácím trhu jsou druhým největším producentem piva v České republice. Patří do skupiny InBev, přední světové pivovarnické společnosti. (Novinky)


Hooverphonic přijedou na smíchovské pivo

[pondělí, 10. září 2007]

Smíchovský pivovar Staropramen chystá návrat k pivním slavnostem. V sobotu 22. září se v jeho areálu uskuteční hudební festival SmíchOff Summer, na kterém kromě domácích kapel vystoupí také hosté ze zahraničí. Festival navazuje po roční pauze na tradici šesti ročníků populárních červnových Slavností Staropramen, na něž se v roce 2005 dostavilo 13 tisíc návštěvníků, kteří zvládli vypít tři sta hektolitrů piva ze stovky píp.

Letošní akce se odehraje přímo nádvoří pivovaru, který v posledních dvou letech prošel rozsáhlou modernizací. Část oslav bude probíhat také u Pivní pohotovosti v ulici Svornosti. Od 13 do 22 hodin bude hrát živá hudba. Hlavní hvězdou bude belgické trio Hooverphonic, které na začátek příštího roku chystá nové album.

Z Francie dorazí francouzská electro-punková formace La Phaze a ze Slovenska punkoví recesisté Horkýže Slíže. Z domácích kapel do atmosféry říznou Sunshine, Support Lesbiens, Gipsy.cz, Cocotte Minute nebo Clou.

Hodinu před půlnocí se oslavy přesunou do vinohradského klubu Retro Music Hall, kde se předvede německé tranceové duo Cosmic Gate, italský tranceový DJ Giuseppe Ottaviani nebo Benjamin Bates z Holandska, jehož specialitou je tech-house.

"SmíchOff Summer bude také oslavou stomiliontého hektolitru piva, který se v pivovaru od první várky v roce 1871 až doposud uvařil. Jeho výroba připadá právě na září," upozorňuje vrchní sládek Zdeněk Lux.

Kromě muziky bude tahákem také kvasnicový Staropramen Granát, který je k dostání pouze u příležitosti slavností. Vstupenky na SmíchOff Summer v ceně 200 Kč pro areál pivovaru Staropramen a v ceně 200 Kč pro areál Retro Music Hall jsou k dispozici v obvyklých předprodejních sítích. (iDnes)


Plní především ty, které si zákazníci přinesou sami, před plněním soudky ještě vysanitují. Doba plnění i se sanitací je do 20 minut. Pokud zákazník soudek nemá, mají v oběhu vlastní soudky, které nenesou logo pivovaru a jsou zapůjčovány oproti záloze. Narážecí jehly nepůjčují.

Přesto je nejlepší si dopředu zavolat a domluvit se, jelikož pan majitel bývá často mimo pivovárek a potom nemá kdo soudek stočit. Ceny piva jsou jako na čepu v restauraci v současné době 11° za 18,- Kč, 12° za 20.- Kč a 13° za 22.- Kč za 0,5 l.

[Soudky] 13:14 [permalink] [reaguj]


Horské středisko Harrachov má pro turisty další lákadlo. Kromě lyžování mohou okusit blahodárné účinky piva v nově otevřených pivních lázních.

Relaxační koupel v chmelovém nápoji je v nabídce harrachovského minipivovaru Novosad a syn. Od jeho otevření na konci července lázně navštívily stovky zvědavců. „Zájem je opravdu veliký. Máme tu zhruba 15 lidí denně, což je podle nás veliký úspěch už vzhledem k tomu, že jsme zatím ještě ani nevydali žádné letáčky. Naši zákazníci mohou směle říci – koupali jsme se v pivu,“ uvedl majitel společnosti František Novosad. A co je vlastně na koupeli v tmavém ležáku tak zvláštní?

Foto

„Je to obrovský relax. Návštěvníci se nejdříve na dvacet minut ponoří do koupele, kde je pramenitá voda z místní 150 let staré studny, přírodní kvasnicové pivo František a Čerňák. Potom následuje odpočívárna a masáže,“ říká František Novosad. Minipivovar myslel na jednotlivce i na zamilované páry, které se nechtějí odloučit ani ve vaně. Pro ně jsou v lázních dvě speciální dvojvany. K dispozici je také dalších šest van pro samotáře. „Lidé si často pobyt v pivních lázních dávají jako dárek. Někteří už se nám dokonce i vrátili,“ doplnil majitel minipivovaru. Pivní koupele mají podle odborníků blahodárné účinky pro lidi s kožními, cévními i ischemickými chorobami.

Příznivě ovlivňuje také srdeční činnost a krevní oběh. Harrachovské pivní lázně se ještě budou dále rozšiřovat. Přibudou dřevěné vany pro dvojice a rozšíří se masážní prostory. Podle starosty Harrachova Tomáše Ploce nová atrakce zvyšuje přitažlivost městečka pro turisty. Pivní lázně mohou navštěvovat v jakémkoliv ročním období a za kteréhokoliv počasí. Ne pro všechny je ale pivní koupel dostatečně lákavá. „Zní to zvláštně. Bála bych se, že bych pak byla cítit pivem, a to pro mě lákavé rozhodně není,“ řekla Eva Fejfarová z Harrachova. Milovníci piva mohou každopádně okusit a posoudit sami. (Deník)


Dění v srpnu 2007

[čtvrtek, 23. srpen 2007]

Pololetní zisk skupiny InBev vzrostl o 27 procent

Čistý zisk největšího světového producenta piva InBev se v prvním pololetí zvýšil meziročně o 27 procent na 1,13 miliardy eur. Tržby vzrostly o deset procent na 6,77 miliardy eur, především díky vzestupu prodeje ve střední a východní Evropě, sdělila společnost, do níž v České republice patří Pivovary Staropramen.

Ve druhém čtvrtletí se zisk skupiny před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) zvýšil o 16,5 procenta na 1,23 miliardy eur a překonal odhady analytiků. Tržby se ve srovnatelném měření zvýšily o 7,6 procenta na 3,72 miliardy eur.

Celkový objem prodeje nápojů vzrostl ve čtvrtletí o pět procent, z toho piva o 4,6 procenta. Na vyspělých trzích západní Evropy a Severní Ameriky sice odbyt klesal, skupina si to však vynahradila na rozvíjejících se trzích Jižní Ameriky, Asie a především východní Evropy. V regionu střední a východní Evropy se její odbyt zvýšil o 15 procent.

Společnost InBev vznikla v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev a nyní její produkce piva těsně překračuje produkci světové dvojky SABMiller. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi 15procentní podíl. (ČT24)

Návštěvníci restaurací vyberou Mistra v točení piva!

Mistrovství v točení prémiového ležáku Stella Artois jde do 5. ročníku. V České republice proběhne letos již 5. ročník mistrovství, které má celosvětově jedenáctiletou tradici. O tom, kdo se 19. září zúčastní velkého VIP finále, jehož vítěz bude reprezentovat naši zemi na mezinárodním finále v Belgii, poprvé rozhodnou samotní spotřebitelé.

Mistrovství republiky ČR a SR v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois se při svém pátém ročníku stává novodobou tradicí. Předchozí ročníky byly postaveny na regionálních kolech, jejichž vítězové se pak utkali ve finále o umístění na stupních vítězů. Loni se regionální kola přesunula na náměstí velkých měst a získala zaslouženou pozornost veřejnosti. Letos si značka Stella Artois dovolila přizvat do poroty, hodnotící výkon barmanů, ještě širší veřejnost. Hodnotit a nakonec i vybírat nejlepší barmany budou samotní hosté, příznivci a především opravdoví znalci piva Stella Artois.

Hosté hodnotí u každé sklenice piva Stella Artois dodržování pěti atributů, které jsou viditelnou součástí servírovacího rituálu: opláchnutá číše, správná výška pěny, originální rozetka a podtácek a na závěr správné postavení číše před zákazníka. Bezchybné dodržování celého servírovacího rituálu zaručuje, že zákazník - znalec může vychutnat svoji sklenici piva Stella Artois v nejvyšší kvalitě. Hosté, kteří jsou schopni poznat a ocenit servírovací rituál, jsou nakonec tou nejnáročnější porotou, jakou si lze představit.

„Cílem mistrovství je zvyšovat úroveň čepování prémiového ležáku Stella Artois, který má unikátní servírovací rituál. Chceme ale šířit povědomí o rituálu také mezi spotřebiteli,“ říká Zdeněk Prajs, manažer značky Stella Artois. „Když bude spotřebitel správné servírování vyžadovat a nesleví z kvality, je to ta nejlepší záruka, že pro barmany se stane rituál naprostou samozřejmostí a host si tak pivo správně vychutná. Proto jsme spotřebitele do hodnocení aktivně zapojili,“ dodává.

Jak může spotřebitel nominovat svého barmana do finále? Stačí zajít do jedné ze 116 restaurací v celé České republice, v nichž hlasování až do konce srpna probíhá, objednat si ležák Stella Artois a poté ohodnotit všechny detaily, které dokazují, zda byla Stella Artois správně načepována a naservírována. Hodnocení odešle host formou sms zprávy. Na jednoho hlasujícího spotřebitele navíc čeká skvělá výhra - výlet pro dvě osoby soukromým letadlem na typickou večeři francouzské ústřicové sezóny v La Rochelle.

Všechny sms zprávy budou zpracovány a dvacet nejlépe hodnocených provozoven nominuje svého barmana. Spolu s dalšími deseti, kteří dostanou divokou kartu od odborníků z Pivovarů Staropramen hodnotících v terénu, se utkají ve velkém VIP finále. To proběhne 19. září v Praze a jeho vítěz – Mistr České republiky – bude zastupovat náš stát na říjnovém světovém finále v Belgii.

V loňském roce vyhrála finále Mistrovství ČR a SR již podruhé žena – Lada Chmelíková, která obhájila titul z roku 2005. V Belgii reprezentovala naši zemi druhá v pořadí Denisa Gregorová, neboť světového finále se národní vítěz může zúčastnit pouze jednou.

***

Znalec si všímá každého detailu (kritéria hodnocení spotřebiteli):

- pěna ležáku Stella Artois musí být vysoká na dva prsty

- obsluha musí při servírování postavit sklenici Stella Artois logem směrem k Vám

- sklenice musí být opláchnutá

- na noze sklenice Stella Artois musí být umístěna rozetka

- pod sklenicí musí být originální podtácek

***

Stella Artois ve světě

- pátá největší mezinárodní značka

- nejprodávanější belgické pivo

- prodává se ve více než 80 zemích

- v roce 2006 se jí celosvětově prodalo 10 mil. hl

- vaří se na základě zkušeností získávaných od roku 1366

***

Shrnutí historie Mistrovství ČR a SR v točení prémiového ležáku Stella Artois (2003 – 2006):

V uplynulých letech vzešli finalisté, kteří změřili své síly ve velkém finále, z jednotlivých regionálních kol, v nichž je hodnotila odborná porota. Regionálních kol se za čtyři roky trvání soutěže zúčastnilo téměř 350 barmanů, číšníků a majitelů restaurací z celé ČR a v roce 2006 poprvé také ze Slovenska.

***

Regionální kola probíhala:

v r. 2003 pouze ve značkových restauracích Staropramen

v letech 2004 - 2005 v předsálí multikin PalaceCinemas

v roce 2006 na náměstích v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích, Brně, Ústí nad Labem a Bratislavě

***

Velkého finále mistrovství se dosud zúčastnilo celkem 55 barmanů.

***

Vítězové uplynulých ročníků:

2003 Petr Hrubec, Karlovy Vary

2004 Filip Hála, Sportbar Marila, Příbram

2005-2006 Lada Chmelíková, Bar Filip, Rokycany

(Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Potrefená husa je v lázních! Lázeňské město Karlovy Vary má Potrefenou husu Sport Bar

Prvotřídní gastronomie spojená se sportovním vyžitím. I to patří do značkového konceptu Staropramen - Potrefená husa. Další Potrefená husa - Sport Bar byla v srpnu otevřena právě v Karlových Varech. Její součástí jsou také čtyři dráhy pro bowling a další čtyři pro kuželky.

Po Mladé Boleslavi a pražských Bohnicích jsou Karlovy Vary třetím městem, kde byla otevřena Potrefená husa - Sport Bar. „Design Potrefené husy Sport Bar se vyznačuje sportovně laděnou tématikou, množstvím televizí i velkoplošným plátnem, na němž mohou fanoušci sledovat sportovní přenosy“ říká David Petřík, manažer značkových restaurací Staropramen.

Nová Potrefená husa se nachází v rekonstruovaných skladových prostorách na karlovarském sídlišti Rybáře. „Potrefená husa Sport Bar je vhodný koncept právě do velkých sídlišť, kde často není žádná kvalitní restaurace a místní se tak musejí za dobrým jídlem a zábavou vydávat do center měst. My jim chceme tuto možnost nabídnout přímo v místě jejich bydliště,“ vysvětluje David Petřík. „Objekt bývalých skladových prostor je pro Potrefenou husu Sport Bar ideální. Má velké výkladce, je prostorný a vzdušný,“ dodává.

Potrefená husa Sport Bar nabízí 7 druhů točeného piva v čele s pivem Staropramen, řadu lahvových belgických speciálů a standardně kvalitní gastronomii. „U Potrefené husy Sport Baru se setkáme se specialitami k pivu, nechybí ani velmi oblíbená barová jídla. Charakteristická je však především svým zaměřením na moderněji pojatou českou kuchyni, například s lehkými saláty a těstovinami,“ říká David Petřík.

K dispozici je 148 míst k sezení v prostoru restaurace, 40 míst u bowlingu a nechybí ani venkovní zahrádka, která pojme dalších 48 návštěvníků. K pobavení mohou hosté využít čtyři bowlingové a čtyři kuželkové dráhy.

***

Speciality Potrefené husy Sport Baru v Karlových Varech

Kuřecí prsa plněná sýrovo-česnekovou nádivkou ochucenou koriandrem, podávaná s belgickou bramborovou kaší

Restované masové nudličky se šalotkou, cukrovým hráškem, cuketou, grilovanými paprikami a pikantní čínskou omáčkou, doplněné houbovým rizotem

***

Potrefená husa Sport Bar - Karlovy Vary

Sedlecká 271, Karlovy Vary

tel.+420 353 541 541

potrefenahusakv@seznam.cz

***

Otevírací doba:

NE-ČT 11:00 - 23:00

PÁ-SO 11:00 - 02:00

***

Značkový koncept Staropramen

Myšlenka konceptu značkových restaurací Staropramen vznikla v roce 1998. „Nyní v Karlových Varech otevíráme již 21. Potrefenou husu, jsou to pro značku Staropramen významné referenční provozovny,“ říká Daniel Musialek, manažer značky Staropramen. Potrefené husy jsou úspěšně provozovány i v „rodných“ městech konkurenčních pivovarů, jako jsou Plzeň, České Budějovice či Brno.

V současné době zahrnuje koncept Potrefené husy tři typy:

Potrefená husa Restaurace

Kosmopolitní moderní restaurace, která je obvykle situována do center velkých měst. Důraz je v ní kladen na kvalitu podávaného piva, pokrmů i poskytovaných služeb.

Potrefená husa Sport Bar

Záměrem tohoto typu je přinést styl Potrefené husy do sídlišť a menších měst, přispět k povznesení gastronomické a pivní kultury v těchto lokalitách a nabídnout lidem možnost zajít do kvalitní restaurace bez nutnosti cestovat do centra města.

Potrefená husa Beerpoint

Byla vyvinuta speciálně jako koncept s nabídkou piv a kvalitních pokrmů do obchodních center ve velkých městech. Umístění Beerpointu v nákupních centrech přináší zákazníkům další přidanou hodnotu – možnost ochutnat v klidu restaurace pivní značku a následně si ji zakoupit v blízkém hypermarketu.

Značkové koncepty Staropramen jsou provozovány na bázi franchisingu. Franchisant musí ve své restauraci kromě architektonických nároků (jednotná barevnost interiéru, umístění baru, výška židlí apod.) dodržovat i závazek týkající se kvality piva, poskytovaného servisu a struktury jídelníčku. Musí též akceptovat požadavky na pravidelné kontroly kvality ze strany Pivovarů Staropramen a na účast svých zaměstnanců na školeních, která pro ně Pivovary Staropramen pořádají. Všechny zásady správného chodu značkové restaurace Staropramen jsou detailně popsány v manuálu.

Partnerem společnosti Pivovary Staropramen pro rozvoj gastronomických konceptů je firma F&B Concepts s.r.o. (www.fbconcepts.cz). (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Staropramen má problém: není Hoegaarden

Většina píp, ze kterých má v Česku téct belgické kvasnicové pivo Hoegaarden, je stále na suchu. O problémech s jeho dodávkami MF DNES informovala již na začátku května, ale od té doby se toho v belgickém pivovaru, který patří mezinárodnímu gigantu InBev, příliš nezměnilo.

"V současné době nedokážeme říci, kdy budou dodávky piva Hoegaarden White obnoveny," uvedla Michaela Trýznová, mluvčí Staropramenu, který pivo v Česku distribuuje. Staropramen patří do skupiny InBev také.

Problémy způsobilo nezvládnuté stěhování výroby z původního areálu v belgickém Hoegaardenu do zhruba padesát kilometrů vzdáleného pivovaru v Jupille. "Převedení výroby trvá déle, než se původně předpokládalo," tvrdí Trýznová.

Točený Hoegaarden chybí v celé Evropě. V Česku na nedostatek piva nejméně doplácejí značkové restaurace Staropramenu Potrefená husa, které jsou zásobovány přednostně. Ostatní mají obvykle smůlu.

Stále naléháme

Hoegaarden je na české poměry drahé pivo – půllitr stojí obvykle od pětatřiceti korun výš. Čepuje se především ve velkých městech a v podnicích, které na něj lákají movitější klientelu.

Zahraniční původ má v Česku jen asi každé sté prodané pivo z celkových šestnácti milionů hektolitrů. Staropramen si údajně zvýšení dodávek do Česka vymoci nemůže, o přídělech rozhoduje InBev.

"Na pivovar stále naléháme, naposled nám v polovině července slíbili, že do měsíce pivo dostaneme. Uvidíme příští týden, zda se jim slib podaří dodržet," řekla Hana Sotonová, majitelka penzionu Orličky na Orlickoústecku.

Divný výpadek

Její podnik začal nabízet Hoegaarden na jaře, ale na čepu se udržel jen krátce. Jiným restauracím už trpělivost došla. Například pražský podnik Los v Oslu kvůli nepravidelným dodávkám přešel od Staropramenu k Plzeňskému Prazdroji.

Právě hospodští bývají obvykle první na ráně nespokojených hostů. "Není možné jim jednoduše oznámit, že pivo není, ať si pár týdnů počkají," upozorňuje šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Sám u žádného českého pivovaru podobně rozsáhlý výpadek nikdy nezažil. "Dokonce i při povodních před pěti lety si jihočeské pivovary Eggenberg a Samson zajistily stáčení svého piva v jiných podnicích," dává příklad Veselý. Zaplavené pivovary tehdy využily služeb konkurence ve Strakonicích, Protivíně nebo Humpolci. (iDnes)


Zisk brněnského pivovaru Starobrno vzrostl v prvním pololetí meziročně o 117 procent na 70 milionů korun. Tržby společnosti, která patří do nizozemské pivovarské skupiny Heineken, vzrostly ve stejném období o 9,2 procenta na 680 milionů korun.

Podíl nápojů Starobrna na domácím trhu stoupl na 5,3 procenta, což z pivovaru dělá třetího největšího výrobce v ČR. Export zaznamenal nárůst 4,5 procenta na 35 tisíc hektolitrů alkoholických i nealkoholických nápojů.

Za velkým rozdílem v zisku oproti loňskému prvnímu pololetí stojí investice do nového typu lahví v hodnotě 115 milionů korun, kterou společnost loni provedla. K dobrým výsledkům pomohlo také letošní mimořádně příznivé počasí.

Pivovar investuje také do rozvoje zařízení. V říjnu začala pětiletá rekonstrukce varny, která má zvýšit její kapacitu o 40 procent. (iHNed)


Provozní zisk nizozemské pivovarské skupiny Heineken se za první pololetí zvýšil meziročně o 25 procent na 906 milionů eur. Výsledky překonaly odhady zejména díky silnému růstu na rozvojových trzích, sdělila firma, která nyní kupuje Královský pivovar Krušovice.

Tržby za pololetí stouply o osm procent na 6,13 miliardy eur. Čtvrtý největší výrobce piva na světě předpokládá, že růst odbytu bude pokračovat i ve druhém pololetí, kvůli horšímu počasí však pomalejším tempem.

Analytici podle agentury Reuters čekali zisk 861 milionů eur a tržby 6,2 miliardy eur. Heineken vytváří asi 70 procent svého provozního zisku v západní Evropě a USA, tedy na nasycených trzích, kde se těžko dosahuje dalšího růstu. Aby uspokojilo investory, začalo vedení firmy podnikat razantnější akvizice na dalších trzích. (iDnes)


Zdražení piva se prozatím nemusejí obávat pivaři, kteří si oblíbili značky Zubr, Holba a Litovel. Problémy ale přijít mohou. Pivovary tvrdí, že vysoké ceny sladovnického ječmene zatím ustojí. Větší obavy však mají z chystaného zvýšení cen energií.

Výkupní ceny sladovnického ječmene letos zemědělci považují za doslova rekordní. V minulosti za tunu dostávali okolo tří tisíc korun. „Teď jim obchodníci nabízejí přes šest tisíc korun za tunu, což je maximum posledních několika let. Loni se sladovnický ječmen prodával zhruba za 3200 korun. V celém světě jsou nízké zásoby, takže ceny dál porostou. Pivo podraží také kvůli nárůstu daně z přidané hodnoty a očekávanému zvýšení cen energií. Dá se předpokládat, že pěnivý mok zdraží už na podzim,“ míní ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč.

Pivovary Zubr, Holba a Litovel se však zatím snaží ceny zachovat na stejné úrovni. „Vývoj u sladu a ječmenů nyní monitorujeme a posuzujeme dopady na cenu piva. Menší výkyvy v cenách vstupních surovin se snažíme dorovnávat vnitřními úsporami. Pokud se přidá avizované razantní zdražení energií, může se to už cen piva dotknout,“ připustil obchodní ředitel moravské pivovarnické skupiny Antonín Chytil. (Olomoucký deník)


Najlepšie slovenské pivá varia v Hurbanove. Také sú závery hodnotiacich komisií v súťaži o najlepšie slovenské fľaškové pivo - Slovenská pivná korunka 2007. Až 7 z 9 ocenení získali značky z portfólia spoločnosti Heineken Slovensko, a. s., ktorej sídlom je Hurbanovo. Tohtoročné korunky odovzdá minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa 18. augusta na medzinárodnom veľtrhu Agrokomplex v Nitre.

Manažér pre vonkajšie vzťahy a. s. Heineken Slovensko Roman Krajniak ďalej informoval, že v 2. ročníku profesionálnej degustácie skompletizovalo pivo Zlatý Bažant zbierku pivných koruniek ziskom striebornej a dvoch bronzových. Striebornú Slovenskú pivnú korunku získal Zlatý bažant v kategórii tmavé pivá (stupňovitosť do 12 %) a bronzové v kategóriách svetlé pivá (stupňovitosť do 10 % a 12 %).

"Absolútnym víťazom Slovenskej pivnej korunky 2007 je najpredávanejšie pivo na Slovensku - Corgoň, ktorý zvíťazil vo všetkých troch sledovaných kategóriách. Zlaté korunky si teda odniesol v kategóriách svetlé pivá (stupňovitosť do 10 % aj 12 %) a tmavé pivá (stupňovitosť do 12 %) a potvrdil tak vysokú kvalitu tradičných slovenských pív vyrábaných v hurbanovskom pivovare," konštatoval Krajniak.

Tohtoročná novinka, Kelt výčapná desiatka, už v prvom roku svojho pôsobenia na trhu SR presvedčila hodnotiace komisie a zo súťaže si odnáša Striebornú pivnú korunku v kategórii svetlé pivá (stupňovitosť do 10 %).

Súťaž o najlepšie slovenské fľaškové pivo - Slovenská pivná korunka 2007 vyhlásilo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS). Cieľom anonymnej degustácie fľaškových pív bolo nájsť najkvalitnejšie slovenské pivá. Do súťaže sa mohli zapojiť slovenskí výrobcovia piva - členovia SZVPS a prihlásiť tak svoje originálne značky. Na súťažnej degustácii sa zúčastnilo 33 vzoriek pív v troch kategóriách. Na základe komisionálneho senzorického hodnotenia vyhodnotili tri najlepšie pivá v každej kategórii. Súťažilo sa v troch kategóriách, išlo o svetlé pivá (stupňovitosť do 10 %), svetlé pivá (stupňovitosť do 12 %) a tmavé pivá (stupňovitosť do 12 %).

Odborná anonymná degustácia sa uskutočnila 8. augusta 2007 v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave v Bratislave. Zmyslové hodnotenie súťažných vzoriek vykonávali dve od seba nezávislé komisie. Okrem už spomenutých inštitúcií súťaž spoluorganizovali Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU.

Spoločnosť Heineken Slovensko je viac ako 10 rokov lídrom na pivnom trhu SR so stabilným trhovým podielom nad 40 %. Je súčasťou jednej z najväčších pivovarníckych skupín na svete - Heineken N.V. Spolu so značkou Heineken, vlajkovou loďou portfólia spoločnosti, Heineken v SR predáva niekoľko silných domácich značiek, Zlatý Bažant, Corgoň, Kelt, Martiner a Gemer, ako i niektoré známe zahraničné značky, Starobrno a Desperados.

Okrem investícií do pivovaru, Heineken vybudoval v Hurbanove aj najväčšiu sladovňu v strednej a východnej Európe. Investície prevýšili sumu 5 miliárd Sk, čo bolo asi 70 % celkových investícií v odvetví. Heineken Slovensko patrí podľa Trend Top 2006 medzi najväčšie spoločnosti v potravinárskom odvetví. (SME)


Nový svetový rekord v hromadnom pití piva dnes vytvorili návštevníci veľtrhu Agrokomplex v Nitre. Päťdesiatlitrový sud piva načapovaný do 166 pohárov v objeme 0,3 litra dokázali vypiť za 14,59 sekundy.

Uvedeným časom o 2,79 sekundy prekonali doterajší rekord vytvorený v tomto roku v Bratislave na pivnom festivale Junifest. Dobrovoľníkov spomedzi návštevníkov veľtrhu na vytvorenie rekordu sa podarilo organizátorom nájsť v priebehu 10 minút.

Rekord by mal byť podľa slov zástupcu Slovenských rekordov Romana Farkaša zaevidovaný v Guinnessovej knihe rekordov. O zápis do svetovej knihy rekordov požiada ročne zhruba 70-tisíc rekordérov v rôznych oblastiach. Proces registrácie trvá približne dva až tri roky.

Súťaž o najlepšie pivo

Pivo Corgoň od výrobcu Heineken Slovensko sa stalo najlepším pivom vyrábajúcim sa na Slovensku v kategórii 10-percentné svetlé pivo, 12-percentné svetlé pivo i v kategórii tmavé pivá. Rozhodli o tom dve odborné degustačné komisie, zložené zo zástupcov všetkých pivovarov na Slovensku.

Ocenenie Slovenská pivná korunka 2007 odovzdal víťazom počas dnešného veľtrhu Agrokomplex v Nitre minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa. Súťaž o najlepšie slovenské fľaškové pivá vyhlásilo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS). Všetky pivovary prihlásili do súťaže 33 vzoriek piva, ktoré súťažili v troch kategóriách.

Odbornú komisiu tvorilo osem mužov a osem žien, pričom posudzovali čistotu chuti a vône, dojem po napití, lahodnú chmeľovú horkosť a rezkosť spôsobenú oxidom uhličitým. Podľa slov výkonného riaditeľa SZVPS Romana Šustáka o poradí vzoriek v súťaži často rozhodoval i tzv. rozstrel medzi vzorkami s rovnakým počtom bodov. (Sme)


Nejbližší akce s čepovaným BONem

[středa, 22. srpen 2007]

Žatecká dočesná – pokud se na poslední chvíli nic nestane, tak bude mít BON premiéru v Žatci na náměstí s vlastním stánkem ve dnech 31.8.-1.9.2007. Na čepu bude 12 světlá Kvasničák, 14 tmavá Kvasničák a 10 světlá filtrovaná. První návštěvníci můžou zažít i malé pivní překvapení.

1.Valašský septemberfest – malá Valašská (severomoravská) protiváha „mnichovských pivních slavností“ v Liščím mlýně ve Frenštátě pod Radhoštěm. Přijede 6 mini ze severního koutu Moravy. Jsem zvědavý, jak se organizátorům povede první ročník a zda budou následovat další. Více na www.septemberfest.cz

Radegastův rej na Pustevnách – koho zláká a pojede na tento rej dne 1.9.2007 na Pustevny v Beskydech, pak si může zvolit z nepřeberné nabídky piva Radegast, nebo navštívit malou dřevěnici v centru Pusteven a dopřát si 3 druhy piva BON.

Čepovaný BON v Zašové? – ano, ale jen dne 8.9.2007 na Zašovských slavnostech pořádaných obcí Zašová. (Tisková zpráva pivovaru Bon Zašová)


Pivovarské slavnosti a Noc patriotů

[středa, 22. srpen 2007]

Rok s rokem se sešel a je tu opět jedna z největších regionálních společenských událostí, Pivovarské slavnosti Pivovaru Janáček, a. s., v Uherském Brodě. Stejně jako v předcházejících ročnících, tak i v tomto letošním doznávají Pivovarské slavnosti určitých změn.

Jejich cílem je jednak obohatit kulturní program, jednak podpořit věhlas uherskobrodského piva i v dosud málo obsazených lokalitách Zlínského kraje a dalších teritorií, zejména na Moravě. Za nejzásadnější změnu lze považovat rozšíření Pivovarských slavností o páteční program, který je koncipován jako oslava vlajkové lodi pivovaru, jedenáctistupňového světlého piva Patriot.

Tento program nese příznačný název - Noc patriotů. Stejně jako je oslavou piva Patriot, stejně tak je současně i poděkováním všem, kteří si tento zlatavý mok oblíbili. O bližší vyjádření ke změnám a obsahu Pivovarských slavností jsme požádali generálního ředitele Pivovaru Janáček, Ivana Pjeviče.

Proč právě tyto změny?

Zřejmě málokomu uniklo, že léto a především prázdniny jsou doslova přesyceny různými společenskými akcemi, od tanečních zábav, přes koncerty až po rozličné festiválky a festivaly. Návštěvníci těchto akcí mají nepřeberné množství lákadel, která nejsou zdaleka schopni navštívit, a tak samozřejmě vybírají z těch nejzajímavějších a nejpoutavějších.

Pivovarské slavnosti, ač jsou v povědomí veřejnosti poměrně stabilně zakotveny, nesmí zůstat pozadu, a tak zcela pochopitelně dochází k úpravám, které mají za cíl zatraktivnit program, a tím uspokojit pravidelné návštěvníky a přilákat nové, pokud možno i ze vzdálenějších míst našeho kraje a přilehlých oblastí.

Můžete přiblížit programové změny?

Jak již bylo poznamenáno, zásadní změnou je rozšíření programu Pivovarských slavností o Noc patriotů. Program Noci patriotů oslovuje především příznivce rockové muziky. Bohužel musíme zklamat všechny, kteří se těšili na francouzskou speedmetalovou skupinu Heavenly. Vzhledem k tomu, že bylo náhle zrušeno jejich koncertování na Slovensku, nebylo možné uskutečnit jejich vystoupení na našich slavnostech.

Přesto se návštěvníci mohou těšit na hodnotný program, především na vítěze Rockové 12 Radia Rock Max, což je soutěž mladých rockových kapel, jejímž partnerem je právě Pivovar Janáček, a. s. Vítězné mety prvního ročníku dosáhla skupina Free Fall, která při svém vystoupení představí i svoje nové CD. Na Noci patriotů dále vystoupí Non revolver, Nohow, Imortela, Street 69 a HBS. Sobota i neděle budou v tradičním duchu, takže všechny zúčastněné určitě potěší setkání s rockovými legendami Deep Purple v podání Koberec bandu s frontmanem Mirou Kobercem Koňárkem, bluesovým uskupením Folimanka blues, stále zářivější zlínskou skupinou Jackye, nadějí rockové scény skupinou Praetorian, která na Pivovarských slavnostech pokřtí nové album, a již na slavnostech dobře známými Reflexy originál, dále se skupinou Chaos in Head či kapelou Bufet.

Klidnější ráz nedělního programu zahájí vystoupení sličných mažoretek a slavnostní tuplákování. Následně se představí Orchestr LŠU z Uh. Brodu, VSP band a určitě nepřehlédnutelná skupina slováckého panku s netradičním názvem Hádramašmátrá. Po oba dny budou areálem pivovaru znít melodie a zpěvy country - v sobotu Jižané, v neděli Country Mix, dechové hudby Rozmarýnka, cimbálové muziky či harmonikářů. Určitě si každý přijde na své.

Co říci závěrem?

Závěrem nesmíme opomenout informaci o tom, že v sobotu a neděli budou čepována všechna piva ze sortimentu Pivovaru Janáček. Dobrou zprávou bude dozajista snížení pátečního vstupného na 90 Kč. Stejně příjemně, ne-li příjemněji, zapůsobí páteční cena piva Patriot. Páteční noc, Noc patriotů, je věnována oslavě našeho nejprodávanějšího piva, jedenáctistupňového Patriota. Proto dopřejeme všem, aby si ho užili plnými doušky, a to půllitr za báječných 13 Kč.

Program Pivovarských slavností

***

Pátek 24. srpna od 17.30 hodin

* Noc patriotů (pivovarská zahrada)

***

Sobota 25. srpna od 16.00 hodin

* Bufet, Chaos in Head, Folimanka Blues, Jackye, Praetorian, Deep Purple revival, Reflexy original (pivovarská zahrada)

* country Jižané (nádvoří)

* harmonikáři (spilka)

* cimbálová muzika (sladovna)

***

Neděle 26. srpna od 15.00 hodin

* Slavnostní tuplákování, mažoretky, country mix (nádvoří)

* Orchestr LŠU, VSP Band, Hádramašmátrá (pivovarská zahrada)

* harmonikáři (spilka)

* DH Rozmarýnka (sladovna)

***

Vstupné:

* 90 Kč (pátek a sobota)

* 70 Kč (neděle)

* 30 Kč (mládež)

***

V sobotu a neděli čepování všech druhů piva Janáček, exkurze do jinak nepřístupných částí Pivovaru Janáček. (Zlin.cz)


Za pivem do Brodu

[středa, 22. srpen 2007]

Do tajů výroby piva mohou proniknout návštěvníci pivovaru v Uherském Brodě. Jediný pivovar ve Zlínském kraji, pivovar Janáček v Uherském Brodě, nabízí nevšední strávení horkého letního dne. Návštěvníkům nabízí exkurze spojené s výrobou nápoje z vody, sladu a chmele.

„Zájemce provedeme celou výrobou, seznámíme je s technologií výroby piva, s historií pivovaru a nechybí ani ochutnávka. Důležité však je, aby si návštěvu domluvili alespoň týden dopředu,“ řekl sládek uherskobrodského pivovaru Jaroslav Horehleď, který je zároveň také odborným průvodcem pro exkurze.

Podmínkou je, aby skupina zájemců měla alespoň deset členů. Naopak maximální počet zájemců o exkurzi je čtyřicet. Vstupné stojí 50 korun na osobu a zahrnuje také ochutnávku. Podle průvodce není exkurze vhodná pro děti.

Základem výroby je voda, chmel a slad

Výroba piva vychází ze tří základních surovin, kterými jsou voda, slad a chmel. „Nejdůležitější surovinou je slad vyrobený z ječmene procesem sladování. První fází výroby je šrotování sladu, takto upravená surovina se smíchá v určitém poměru s vodou a přivádí se do varny,“ popsal počátek výroby piva sládek.

Dále podle něj následuje rmutování, kdy se fyzikálně chemickou cestou rozštěpí hlavní součást sladu, škrob, na nižší zkvasitelné cukry. Pak přichází na řadu proces zcezování, v němž se oddělí zbytky zrn od hlavního roztoku – sladiny.

„Na závěr se sladina vaří s chmelem a získá se tak mladina, tedy roztok cukrů a hořkých látek. Poté mladina přechází přes vířivou káď, kde dochází k separaci hrubých kalů a protéká průtokovým chladičem, který zchlazuje mladinu na zákvasnou teplotu,“ vysvětlil Horehleď.

Hlavní kvašení probíhá v prostoru spilky v otevřených kádích po přidání pivovarských kvasnic. V tomto procesu prokvašuje cukr na alkohol, oxid uhličitý a teplo. Takto vzniklé mladé pivo se suduje do ležáckého sklepa.

„V ležáckém sklepě probíhá zrání piva podle stupňovitosti a pivo zde chuťově dozrává a nasycuje se oxidem uhličitým, čímž se vytváří říz piva. Dochází ke zjemňování chuti a vytváří se konečný buket piva. Celý proces je ukončen v okamžiku, kdy se pivo dvojnásobně filtruje s využitím moderních technologií. Veškeré pivo není pasterizováno. Takto připravený nápoj se stáčí do lahví a sudů a je připraven k expedici,“ dodal sládek.

Do cechu pivovarníků patřila i rodina Komenského

Pivovarnictví má v Uherském Brodě dlouhou tradici, která sahá až do středověku. Podle tamního sládka je s pivem spojen dokonce i Jan Amos Komenský, protože jeho otec byl členem cechu pivovarníků.

První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si měšťané postavili v roce 1614, ale již v roce 1643 byl zničen za třicetileté války švédskými vojsky. Druhý pivovar byl postaven v roce 1652. Od roku 1848 byl tento pivovar pronajímán.

Jedním z posledních nájemců panského pivovaru byl český sládek František Bedřich Janáček. Pro neshody s majitelem panského pivovaru se rozhodl postavit si vlastní pivovar, jehož stavbou započal v roce 1894 a dokončil ji v roce 1895. Mezi světovými válkami patřil k nejmodernějším ve střední Evropě. „Toto postavení jsme opět obnovili díky rozsáhlé moderní rekonstrukci v roce 1993,“ řekl Jaroslav Horehleď.

* Pivovar Janáček Uherský Brod Exkurze: průvodce vás seznámí s historií pivovaru a s technologií výroby piva Kontakt: nutno objednat minimálně týden dopředu, telefonní číslo: 732 908 631 nebo e-mailová adresa: sladek@pivovar-janacek.cz Počet osob: minimálně 10, maximálně 40 Upozornění: Exkurze je vhodná pro starší mládež a dospělé, není vhodná pro malé děti Cena: 50 korun za osobu, včetně ochutnávky (MF Dnes)


Dvěma podnikatelům se podařilo zrekonstruovat zchátralý zámek v Ostravě-Zábřehu a vrátit ho na seznam chráněných kulturních památek. V zámeckém areálu vedle římskokatolického kostela v Zábřehu už funguje minipivovar.

„Zájemci si mohou přírodní nefiltrované a nepasterované zámecké pivo - světlý i tmavý jedenáctistupňový ležák - zatím koupit v sudech. Už brzy, asi po kolaudaci začátkem září, by měla být otevřena zámecká pivnice, restaurace, vinárna a hotel,“ uvedl ředitel Zámku Zábřeh Radovan Koudelka. Dodal, že na svatého Václava, který je patronem sladovníků a pivovarníků, v pátek 28. září, bude zámecký pivovar slavnostně vysvěcen.

Foto

Bývalou vodní tvrz v 16. století přestavěnou na zámek, která v posledních dvaceti letech jenom chátrala, až musela být vyškrtnuta ze seznamu chráněných kulturních památek, koupil podnikatel Petr Hradil společně s Erichem Bergmannem. Před dvěma roky si noví majitelé troufli začít s opravami, na které do té doby nenašel nikdo odvahu ani peníze. Slíbili, že zdevastovaný zámek zachrání, vrátí mu zašlý lesk a docílí i opětovného zapsání historické budovy na seznam chráněných kulturních památek. To se jim také podařilo.

Zachovali zámku i jeho původní styl. V hotelových pokojích s telefony, televizory se satelitním příjmem a vysokorychlostním připojením k internetu tak hosté najdou původní renesanční či barokní dřevěné trámové stropy i starožitný nábytek nakoupený v aukcích. Jen postele s nebesy jsou dílem dnešních truhlářů. (Moravskoslezský deník)


Radegast den 2007 – Nošovické hry

[úterý, 21. srpen 2007]

Radegast vás zve na tradiční slavnost pivovaru Radegast v Nošovicích, která se koná 15. září. Čekají vás hned čtyři hudebně-zábavné scény, spousta soutěží a speciální pivo, jehož název si můžete v naší anketě sami vybrat. Program začíná už v deset hodin dopoledne a před desátou večerní se rozhodně nekončí! Na místo se navíc můžete vydat historickým vlakem.

Na hlavní hudební scéně se můžete těšit třeba na legendární Katapult, Kamila Střihavku a Leaders, Maxim Turbulence, Pavla Nováka nebo Gábu al Dhábu. Na pódiu „oddechové“ scény zase užijete spousty zábavy. Objeví se zpívající právník Ivo Jahelka i další baviči: duo Josef Alois Náhlovský a Josef Mladý nebo slovenský komik a vypravěč Ander z Košíc.

Silné zastoupení má tentokrát i adrenalinová část Nošovických her. Předvedou se vám mistři světa v U-rampě všech možných disciplín a mnozí další borci ovládající nejrůznější kola a kolečka.

O Šampionovi Nošovických her pro rok 2007 se zase rozhodne na Soutěžní scéně. Přijďte poměřit svou sílu, obratnost, zručnost, výdrž, inteligenci a rychlost v originálním víceboji s ostatními milovníky piva Radegast. Nebo se přijďte jen tak pobavit, jestli máte rádi netradiční disciplíny či zábavu ve sportovním duchu.

Neobvyklé atrakce a ceny na vás čekají i v oblíbeném Radegastově městečku zábavy. Zhlédnout můžete navíc i pokus o překonání světového rekordu v podání mnohonásobného siláka René Golem Richtera nebo exhibici cirkusového provazochodce Emanuela Berouska. Na vše přitom budou dohlížet moderátoři Sabotáže České televize – Tobi a Vladimír.

Přijďte si užít Radegast den do Nošovic, nebo ještě lépe – nechte se svézt speciálním parním vlakem! Vstup na akci je tradičně zdarma. (Web Radegast)


Se sudem, který se podle organizátorů vzepřel vůli boha Radegasta a nechtěl být vypit, bojovali účastníci letošního ročníku akce, nazvané Radegasův Rej. Organizátoři vyzvali partu dobrovolníků, aby odnesli sud z Pusteven k oblíbené soše pohanského boha na cestě na Radhošť.

Parta dobrovolníků vyrazila s plným sudem piva o hmotnosti třiceti litrů, tedy šedesáti půllitrů. Všichni z nich přijali za svůj trochu dětinský příběh sudu. U sochy Radegasta měli boha požádat o pomoc. „Ten nakonec rozhodl, že neposlušný sud je třeba okamžitě vypít a to těmi, kteří jej v rozmarném beskydském počasí k soše přinesli,“ sdělil Pavel Sobol agentury, která zastupuje nošovický pivovar.

Odměnou tahačům piva bylo, že si mohli celý sud dole za odměnu vypít. Zástupci pivovaru Radegast žertem řekli, že v dalších ročnících se zátěž bude zvyšovat a účastníci ponesou k soše padesátilitrový sud.

Zcela jinou roli hrály pivní sudy na druhé části Radegastova Reje, která se konala v Ostravě na Černé louce. Proslulá bubenická formace Jumping Drums je použila jako součást svého vybavení. „Ostravou tak duněly nejen bubny, ale i pět prázdných sudů značky Radegast. Své vystoupení navíc skupina doplnila o vzývání boha Radegasta,“ sdělil pracovník mediální agentury Pavel Sobol.

Letošní Radegastův Rej proběhl tradičně souběžně na Pustevnách a v Ostravě. S horskou částí si pohrálo počasí, ale i přes jeho rozmary si na Pustevny našlo cestu více než dva a půl tisíce lidí. Největším tahákem byly na poutním místě kapely Mňága a Žďorp a Jablkoň. Odpolednímu a večernímu programu v Ostravě dominovaly slovenská kapela Peha a známá pardubická kapela Ready Kirken. Doplňkový program a pivo přilákalo na Černou louku přes čtyři tisíce návštěvníků. (MF Dnes)


Lipnický pivovar rozšíří výrobu

[úterý, 21. srpen 2007]

Hrubou stavbu už má objekt, v němž najde v příštím roce zázemí minipivovar v Lipníku nad Bečvou. Nejmenší pivovar v přerovském regionu svůj provoz zahájil už před třemi lety. Výčepní pivo dosud vaří ve stísněných prostorách v blízkosti lipnického náměstí. Příští rok však rozjede výrobu v nové budově s větší varnou, která pivovaru umožní rozšíření výroby i sortimentu.

„V současné době vaříme jedenáctistupňové nefiltrované pivo s názvem Lipnický ležák a o Vánocích a Velikonocích třináctistupňový polotmavý speciál zvaný Lipnický ležák sváteční,“ upřesnil Radek Sekanina, jeden z majitelů Prvního soukromého pivovaru společenského, jehož název připomíná jeden z prvních lipnických pivovarů, založený v roce 1886.

Majitelé současného pivovaru tak před třemi lety navázali na pivovarskou tradici, která ve městě vyhasla před devadesáti lety. „Chtěli jsme tuto tradici obnovit,“ vysvětlil i za Pavla Adámka, s nímž pivovar vlastní, Radek Sekanina.

Foto

Nový pivovar se v současné době staví zhruba dvě stě metrů od místa, kde se v minulosti vařil pěnivý mok. „Po přestěhování do nových prostor plánujeme rozšíření výroby. Dnes máme roční výstav piva kolem jednoho sta hektolitrů, do budoucna bychom chtěli produkovat až tři tisíce hektolitrů. Po našem pivu je totiž momentálně taková poptávka, že ji nemůžeme uspokojit,“ řekl Radek Sekanina.

Majitelé lipnického pivovaru počítají v nových prostorách také s rozšířením sortimentu. „Chtěli bychom začít s výrobou dvanáctistupňového ležáku světlého i tmavého,“ doplnil Sekanina.

Zda budou majitelé v budoucnu stáčet i do lahví, to prý ukáže až čas. „Na tento záměr bychom potřebovali novou výrobní linku, a to je otázka velkých investic. Už rozjetí nové provozovny nás bude stát určitý obnos, neboť musíme zakoupit novou varnu a také technologii. Naše další nabídka pro zákazníky se proto bude odvíjet od toho, jak budeme v budoucnu prosperovat,“ vysvětlil Radek Sekanina. (Hranický deník)


«« « Strana 985 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI