Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nealkoholické pivo není popelka

Co se píše o pivovarech a pivu


Nealkoholické pivo není popelka

[úterý, 22. duben 2008]

"Součástí našeho letošního partnerství s Pražským maratonem budou i aktivity, které zde ještě žádná značka nedělala," slibuje Daniel Musialek, brand manager značky Staropramen.

Foto

Pivní trh začíná stagnovat, co s tím?

Český pivní trh dlouhodobě stagnuje, respektive zaznamenává mírný pokles, a lze předpokládat, že tento trend pro něj bude příznačný i v budoucnu. Na druhou stranu za poslední dva roky docházelo k mírnému nárůstu.

Ten ale byl v řádu desetin procenta...

Přesně tak, nárůst celého českého pivního trhu v loňském roce představoval půl procenta.

Co se s tím dá dělat?

Je třeba být lepší než konkurence, zaujmout spotřebitele. Značka Staropramen proto v předloňském roce udělala řadu strategických změn včetně změny cílové skupiny a positioningu značky. Dnes mohu říci, že toto "cvičení" bylo velmi úspěšné.

Podle čeho tak usuzujete?

Značka Staropramen rostla výrazněji než trh. Celkově se nárůst prodeje pohyboval okolo devíti procent. Při mírném růstu celého trhu to znamenalo její výrazný nárůst z hlediska tržního podílu.

Co bylo hlavním důvodem pro změnu cílové skupiny?

Značka, chce-li být úspěšná, musí reflektovat změny v chování spotřebitelů a jejich preference. Za posledních pár let došlo k velkým změnám v jejich životním stylu. Tomu se musela značka přizpůsobit. Staropramen už nechtěl být běžná pivní značka pro klasického spotřebitele. Museli jsme si najít segment na trhu, ve kterém se budeme dále profilovat, a tím se odlišíme od ostatních konkurenčních značek.

Kdo to tedy má nyní být?

Zaměřujeme se na spotřebitele s aktivním životním stylem, kteří vyhledávají maximální pestrost prožitků při trávení volného času a kladou důraz na zážitky.

Takže už to nejsou starší pánové v hospodách?

Ano, chceme se zaměřit na mladší lidi, ale v našem pojetí jsou to lidé "mladí duchem". Pro značku Staropramen není rozhodující věk, ale životní postoj. Můžete najít staršího, ale zároveň velmi aktivního člověka, který jezdí na raftu, na lyžích, vyhledává hudební festivaly...

Tímto směrem jde i komunikace...

Značka chce svou komunikací spotřebitele trochu "nakopnout". Proto používáme provokativní heslo "Kdy jsi naposledy udělal něco jinak". Naším cílem je oslovit a upoutat zmiňovanou cílovou skupinu. Na druhé straně, klasické pivní spotřebitele, které má značka dlouhodobě, nechceme určitě odrazovat. Nicméně komunikace už na ně není zaměřena.

Změnit vnímání značky není zcela jednoduché...

Určitě je to zásadní krok. Staropramen si s sebou nese určité historické vnímání. Přestože jsme na svoji historii hrdí, tento náhled se neslučuje s novým positioningem značky. Nicméně, když se znovu podíváme na nárůst prodejů a tržního podílu značky, dominantní část tvořili lidé z nové cílové skupiny, které chceme značkou oslovovat.

Současným velkým tématem je zdravý životní styl. Předpokládám, že už také podnikáte vhodné kroky...

Lidé dnes tráví v práci hodně času a volný čas je pro ně vzácný, proto si ho chtějí maximálně užít. Vyhledávají aktivity, které jim přinesou nějaký zážitek. Mezi ně patří zejména eventy, jako např. Pražský mezinárodní maraton nebo hudební festivaly. Právě v těchto oblastech se značka Staropramen hodně profiluje. V loňském roce jsme byly partnerem Pražského maratonu, což bylo poprvé, kdy se pivní značka s podobnou aktivitou spojila.

Proto i pivo "maraton"?

Nemohu zcela vyzradit, co chystáme. Nicméně součástí našeho letošního partnerství s Pražským maratonem budou i aktivity, které zde ještě žádná značka nedělala. V tuto chvíli mohu jen prozradit, že půjde o hodně zážitkově orientovanou aktivitu pro promoci značky.

Když se podívám na komunikaci pivovarů, stále vede televize...

To jste popsal přesně. Klasické kanály, tedy televize, outdoor a internet, stále vedou. Na druhé straně se snažíme využívat i netradiční média typu ambasadorských programů, se kterými jsme byli velmi spokojeni při launchi CoolKegu.

Když už jsme u CoolKegu, po prvotním nárůstu se samochladicím sudům příliš nedaří...

Záleží na tom, čemu budeme říkat prvotní nárůst. Jedná se o velmi sezonní výrobek. Z tohoto pohledu bych i hodnotil křivku prodejů. Tedy nejde o neúspěch produktu, ale o sezonnost. Již nyní se dostáváme do fáze, kdy se opět začíná zvyšovat poptávka. My jsme s prodeji CoolKegu velmi spokojeni.

Jaká se pro CoolKeg chystá další podpora?

V tuto chvíli je pro nás důležité především rozšíření distribuce. Minulý rok jsme spolupracovali exkluzivně pouze s jedním partnerem. Nyní chceme rozšířit distribuci na daleko více prodejních míst. Druhá věc samozřejmě je, že jde o výrobek, který potřebuje neustále zvyšovat povědomí. Chystáme proto ATL komunikaci a také další spolupráci s ambasadory, které již máme.

Tedy do běžných obchodních řetězců?

Přesně tak. Budeme se soustřeďovat na tato místa prodeje.

Claim "Děláme věci jinak" hodně vybízí k méně tradičním formátům, než je TV...

Minulý rok jsme aktivně spolupracovali se Stream TV. Vysílali jsme video natočené speciálně pro tento kanál. Podle návštěvnosti byl tento projekt velmi úspěšný. Alespoň v porovnání s jinými videi.

To ale bylo období, kdy stream byl něco nového. Nicméně očekávám, že spolupráce bude pokračovat...

Samozřejmě se to přímo nabízí. Byli bychom asi hloupí, kdybychom s podobným pozitioningem s podobnými kanály nepracovali. Některé projekty v této oblasti se určitě chystají.

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Graf

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Tomáš Hejda

[AB InBev] 07:46 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jarda

pátek, 25. duben 2008
15:44

MirEgg To máš pravdu, snad jsem se ostraváků nedotkl :-? Ještě že nejsem z Prahy a nemohu být nařčen z pragocentrismu :-)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

MirEgg

pátek, 25. duben 2008
10:05

MirEgg

Jarda: Já jen, že jsi navrhoval zrušit jedinou značku piva, která aspoň v Ostravě a okolí trošku narušuje hegemonii Radegastu :-)


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 24. duben 2008
17:29

Dwarf

to Jarda: v tom případě jsem předchozí informaci úplně nepochopil, nově skutečnosti beru na vědomí :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 24. duben 2008
17:19

Dwarf: Vždyť já neříkám, že jsem z něj nějak zvlášť udělaný. 99% mé spotřeby jsou regionály, k nákupu využívám častých služebních cest. Jen tvrdím, že z té bídy velkovýrobců mi chutná nejvíc. Prostě jednooký mezi slepými králem.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
00:12


posted by: Inzerce

Dwarf

středa, 23. duben 2008
21:44

Dwarf

to Jarda: co jsem zkoušel posledně Staropramen, jen jsem se utvrdil v tom, že to je prázdná voda... holt jinej názor :-) asi jsem příliš rozmlsanej spoustou piv z regionálních a minipivovarů :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jarda

středa, 23. duben 2008
16:17

Dwarf : Jasně, dík za upřesnění. Mínil jsem to tak, že z piv vyráběných touto technologií je na tom chuťově velmi dobře.

MirEgg : Ostravar si už moc nepamatuji, respektive 12°, desítka mě ale opravdu moc nejela. Naopak Strong tedy fakt ano. Pokud jsi z Ostravska, byl jsem tam před 14-ti dny na služebce a spojil to s poznávacím kolečkem: Ostravar-Zábřeh-Hlučín. Kolega mě vozil a já mu kupoval kofolu :-) Tedy Zábřeh a hlavně ten Avar Hlučín, to fakt nemá chybu.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

MirEgg

středa, 23. duben 2008
11:29

MirEgg

to Jarda: Jakože Ostravar zrušit 12° a 10° a nechat jenom Strong???


napsal(a): MirEgg [Odpovědět]

Dwarf

středa, 23. duben 2008
08:23

Dwarf

to Jarda: njn, problém je v tom, že Staropramen neředí dvanáctku na desítku, ale sedmnáctku na dvanáctku (a desítku)...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jarda

úterý, 22. duben 2008
20:11

Bohatě by stačilo přestat cpát českým pivním fajnšmekrům sterilní bezduché europivo Stella, houmelesům Braník a zaměřit se na tradiční produkci. Ležák Staropramen považuji za nejlepší ze sériových piv, u desítky bych se vrátil k tradičnímu vaření a přestal ředit dvanáctku sodovkou a ze speciálů nabídl Ostravar Strong. Zbytek bych vynechal a díky ušetřené kapacitě zvýšil produkci a sundal cenu. V pořadí 12/10/Strong pak točené tak 18/15/20 Kč, lahvové 11/8/13 Kč.


napsal(a): Jarda [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI