Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeň 12

Co Vy na to a jiné názory


verze pro tisk

Plzeň 12

Plzeň 12

Trochu mám s tímto označením problém a myslím, že nejen já.

1) Pivo bych označoval v souladu s výrobcem, tedy Pilsner Urquell. Ještě jsem ochoten reflektovat překlad a historickou značku, tedy Plzeňský Prazdroj. Plzeň je název města a jelikož je v tomto městě více výrobců zlatavého moku, je toto označení matoucí.

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell

2) Stupňovitost tohoto piva byla změřena kolem 11,7 EPM např. 2003 ; 2018

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell

Na etiketě samotného piva samozřejmě zmínku o EPM nikde nenajdete, firma ctí české zákony a uvádí v souladu s vyhláškou o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí jen světlý ležák, který má EPM 11% a 12%. Dle této vyhlášky se Obsah extraktu původní mladiny, stanovený výpočtem podle velkého Ballingova vzorce, posuzuje hodnotou zaokrouhlenou na celé číslo směrem dolů. Tedy dle naší legislativy má pivo Pilsner Urquell 11% EPM!

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell

Problém podle mého začíná u některých prodávajících, kteří jej označují jako 12. Ať už na cedulích před hospodou nebo ústně při dotazu jaké že to mají pivo. Dle mého názoru toto jednání naplňuje definici podle Zákonu o ochraně spotřebitele, kde se píše, cituji: "Nikdo nesmí klamat spotřebitele, zejména uvádět nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepřesné, nejasné, dvojsmyslné nebo přehnané údaje anebo zamlčet údaje o skutečných vlastnostech výrobků nebo služeb či úrovni nákupních podmínek."

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell

A výrobci, tedy Plzeňskému Prazdroji, to zřejmě náramně vyhovuje. V tiskové zprávě s názvem Fakta a mýty (nejen) o plzeňském pivu najdete tento odstavec:

Je plzeň opravdu „dvanáctka”?

Většina lidí se při výběru piva řídí také číselnými údaji – zpravidla 10, 11, 12, kterými jsou jednotlivá piva označována. Mnozí si zároveň myslí, že tyto údaje vyjadřují množství alkoholu v pivu. Tento omyl proto stojí za rozšířeným mýtem, že plzeňské pivo se 4,4 % alkoholu nemůže být „dvanáctka”.

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell

Tato čísla ale množství alkoholu nevyjadřují a souvisí s ním jen částečně. Uvádí poměr zkvasitelného extraktu v mladině (cukry), ze kterých je pivo kvašeno. Spíše, než o množství alkoholu tak napovídá, jaký chuťový zážitek z daného piva budeme mít. Občas se tak můžeme setkat s „desítkou”, která bude mít i 5 % alkoholu, protože pivo nechal sládek více prokvasit.

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell

Co laikovi z takového vysvětlení asi vyplyne? Nikde není zmíněné opravdové % EPM. A přitom by stačila třeba věta: Pivo Pilsner Urquell má cca 11,7% EPM, což ho neopravňuje používat označení 12%, ale věříme že svou chutí leckterou dvanáctku předčí. Ale to by tomu museli sami věřit...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1138x] [28. srpen 2024]
[Glosy] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

pátek, 13. září 2024
10:14

Chody

Jeden příklad ze sociálních sítí:
::alt


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Sekal

úterý, 3. září 2024
08:52

Sekal

Myslím, že EPM je jejich poslední problém. To pivo posílá do kolen nízká kultura čepování - trubky, mastné sklo, podtáčení Kozlem atd. Pak se to nepije dobře. A to jsem navštívil různé Mekky plzňofilů po Praze i za přítomnosti různých prodavačů teplé vody, kteří ukazovali, jak načepovat čochtana, to bylo sice podivuhodně bizarní, ale stejně to pivo mělo skoro vždycky nějaký ocas. PU mi chutnal akorát u Pinkasů, kde ale byl zároveň dost podchlazený, navíc do té pasti na rusáky asi nikdo nepoleze dobrovolně.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dan

středa, 28. srpen 2024
15:50

Dan

Takhle kdyby klamal spotřebitele malý pivovar, tak po něm úřady hned půjdou. Ale u PU si to nedovolí.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI