Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info









Podorlické pivní pábení

[čtvrtek, 11. říjen 2012]


Na konci roku se konají různé taškařice a veselice, soubor Furiant z Bakova nad Jizerou jezdívá na exkurze do pivovarů.

Foto

Vánoční a silvestrovské radovánky jsou za námi. A tak nám nezbývá, než si zavzpomínat na pěkné chvíle ve společnosti prima lidí a těšit se buď na další svátky, na dovolenou a nebo na další advent.

A nebo si ten nadcházející rok zpříjemnit třeba takovým zajímavým výletem, jako to udělali na konci roku členové souboru Furiant a jejich známí a kamarádi, když se vypravili na exkurzi do pivovaru. A protože už navštívili v uplynulých letech pivovar v Nymburce a Nové Pace, tentokrát se rozhodli pro pivovar vzdálenější, aby si užili projížďky vlakem.

Je to s podivem, ale z Bakova nad Jizerou až do Rychnova nad Kněžnou bylo pohodlné a celkem rychlé spojení bez zbytečných časových prostojů při přesedání, a že se přesedalo celkem čtyřikrát.

V pivovaru přivítal výpravu v dobových kostýmech jednatel společnosti a po vypovězení krátké historie pivovaru obeznámil přítomné i s dlouhou historií budovy. Pak už skupinu o třiceti lidech vedl rovnou ke zdroji.

Varna je v Rychnově sice malá, ale útulná a hned v úvodu dostanete třetinku výborného piva. Následovala procházka po dalších místnostech pivovaru, kdy se všichni pohodlně usadili v palírně a ochutnávali Zilvara, Kněžnu a Habrováka. Že vám názvy něco připomínají? Správně, knihu Karla Poláčka Bylo nás pět. Ten zde ve městě tvořil a asi by se hodně divil, kdyby potkal Furianty, protože všichni vypadali jako by právě vyšli z povedeného televizního seriálu s Petrem Bajzou v čele.

V palírně se ale ochutnávala i skvělá hruškovice, a tak poté vzaly žaludky přítomných za vděk utopenci, či nakládaným hermelínem. Oběd v hotelu na náměstí byl také bezchybný, a tak se všichni mohli přesunout na nádraží a pohodlně docestovat zase zpět do Bakova.

Ostatní cestující vzali se sympatiemi za společnost rozjařenou partičku a někteří i děkovali, že se mohli s folklórním souborem vrátit o mnoho a mnoho let zpátky. Tak uvidíme, kam nás Furianti pozvou před příštím Silvestrem.

Zdroj: Novinky.cz | Autorka a foto: Monika Čapková


Kačenka s Rampušákem, mobilní informační centrum Infobus a desítka Zilvar z rychnovského pivovaru. To vše mohli vidět a ochutnat návštěvníci víkendového veletrhu, kteří zavítali do expozice Východních Čech pod hlavičkou Orlické hory a Podorlicko.

Nadcházející sobotu, tedy 21. března, bude opět otevřen Městský podorlický pivovar v Rychnově nad Kněžnou. Několik doušků z první várky piva mohli ochutnat hosté Infotouru, druhou várku pivovar rozdá lidem při sobotním slavnostním znovuotevření. „Akci jsme nazvali Vítání jara a kromě ochutnávek piva je připravena také zabijačka, která k pivu patří,“ zval návštěvníky rychnovský místostarosta Miroslav Richter.

Zdroj: Rychnovský deník.cz | Autor: Miloslav Dostálek a Martin Černý | Kráceno


10 Rychnovský Zilvar

Etiketa

11 Rychnovský Kaštan

Etiketa

12 Rychnovská Kněžna

Etiketa

Speciál Rychnovský Habrovák

Etiketa

Dovolujeme si oznámit, že na přelomu roku 2008/2009 byl zahájen zkušební provoz MINIPIVOVARU. Prvá ochutnávka rychnovského piva se uskuteční v Hotelu HAVEL a v pivnici Hotelu HAVEL v Rychnově nad Kněžnou dne *20.2.2009*. V Hotelu HAVEL a v pivnici bude probíhat týden rychnovského piva. Na čepu budou kvasnicová piva:

RYCHNOVSKÝ ZILVAR, polotmavý RYCHNOVSKÝ KAŠTAN a RYCHNOVSKÁ KNĚŽNA.

Další ochutnávka spojená s možností exkurze minipivovaru se uskuteční v objektu areálu pivovaru v Rychnově nad Kněžnou dne *21.3.2009*. V rámci této ochutnávky bude v areálu kulturní program, s jehož obsahem Vás seznámíme v co nejkratší době na také stránkách pivovaru.

Zdroj: Pivovar Rychnov.cz


Rychnov chce malý pivovar

[pátek, 20. červen 2008]

Radnice a potomek tamních pivovarníků se dohodli, že ve městě společně obnoví výrobu piva

Rychnov nad Kněžnou - Zatímco v Náchodě se radnice městského pivovaru zbavuje, v Rychnově nad Kněžnou nový městský pivovar právě vzniká. Půjde však o úplně jiný druh podnikání, spíš o malou atrakci pro turisty s ročním výstavem do tisíce hektolitrů. Minipivovar bude vařit podle tradiční receptury místních pivovarníků.

Rychnovští zastupitelé v pondělí rozhodli, že město spolu se soukromníkem založí Městský podorlický pivovar. Radnice bude mít ve firmě čtvrtinový podíl.

„V Rychnově pivovar býval a vlastník areálu vrátil budovy do dobrého stavu. Bude to připomínka této tradice,“ řekl rychnovský starosta Jiří Rokl (SNK-ED).

Rodina Mikšových provozovala v Rychnově pivovar pro kolowratskou vrchnost od roku 1916 a o dva roky později ho koupila. Vnuk původních majitelů Jan Mikš před patnácti lety restituoval zchátralý provoz pod zámkem a provozuje tam Podorlickou sodovkárnu. V památkově chráněném areálu pořádá také kulturní akce.

Pivovar bude vařit tři nebo čtyři speciály, první várka se chystá možná už na Vánoce. Provoz se vrátí do historické budovy, kde pro návštěvníky vznikne šenk. „Jsem rád, že město do společnosti vstoupilo, je to podpora turistiky. Já vložím kvalitu a tradici, pivo se bude vařit podle receptů mého dědy,“ plánuje pražský právník Jan Mikš.

Město do nové firmy vloží padesát tisíc korun a získá dvě místa v tříčlenné dozorčí radě. Také poskytne společnosti do roku 2017 úvěr 1,34 milionu korun. Přes čtyři miliony korun dá do firmy soukromý vlastník. Peníze poslouží na nákup technologie i na stavební úpravy. Zastupitelé vznik pivovaru odsouhlasili celkem hladce, očekávají totiž, že se stane novou atrakcí ve městě. Může prý přilákat lidi na jiné než průmyslově vařené pivo. „Vidím v tom spíš centrum zábavy, ne pivovar, který by měl konkurovat velkým podnikům,“ míní zastupitel Luděk Petr (VPM), který vznik firmy podpořil.

Opoziční zastupitelka Miroslava Němcová (ODS) je však toho názoru, že čtvrtinový podíl je pro město málo. „Město by mělo držet aspoň polovinu. Je tu však asi velká touha vyrábět pivo,“ uvedla Němcová.

Mikšův pivovar s ročním výstavem patnáct tisíc hektolitrů piva patřil ve své době ke středně velkým. V roce 1948 ho znárodnili a v roce 1962 pivovar zanikl. Výroba se tehdy přesunula do Dobrušky, v Rychnově zůstala pouze sodovkárna. Majitel v posledních letech rozšířil výrobu o sirupy, pěstitelskou moštárnu a palírnu.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Štěpánka Tůmová



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI