Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarníci: Spotřební daň ať je i na víno

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovarníci: Spotřební daň ať je i na víno

[úterý, 17. listopad 2009]

Vinaři uhájili nulovou spotřební daň na víno. Prozatím. Někteří zástupci pivovarů hlasitě protestují. A vyhrožují Štrasburkem.

Výrobci piva vykopali válečnou sekeru. Proti vinařům. Důvodem je spotřební daň. Zatímco u vína zůstal i po posledním jednání v senátu nulová, pivovarníci musejí státu odvádět stále vyšší částky. A to se jim nelíbí.

Chceme srovnatelné podmínky s ostatními nápoji. Z desítky piva platíme z hektolitru státu spotřební daň dvě stě čtyřicet korun, po novém tři sta dvacet. A vinaři nic. Přitom krabicové víno lze v supermarketech koupit litr za osmnáct korun. Bez obalu tedy za desetikorunu, takže je levnější než litr desítky,“ kroutí hlavou místopředseda Českého Svazu Pivovarů a Sladoven Jiří Fusek.

Senátor Jan Hajda z Pavlova to však vidí jinak. Právě on zorganizoval a řídil v Senátu jednání, na kterém se v minulém týdnu rozhodovalo o spotřební dani na víno. Vedle zástupců ministerstva financí se ho zúčastnili členové vinařského svazu, vinařského fondu i svazu zpracovatelů.

Pokud není zavedena spotřební daň v rámci Evropské unie u všech členských států, kde se víno produkuje, nelze jednostranně zhoršit konkurenceschopnost našich vinařů,“ argumentoval senátor.

A přidal i další důvody, proč zatím u vína – na rozdíl od piva – zůstala nulová spotřební daň. „Pivovarníků je zhruba šedesát, naproti tomu vinařů, včetně těch drobných, několik tisíc. Výběr daně by byl proto velmi náročný. Navíc vinaři, kteří obdělávají vinice, se významně podílí na údržbě a kulturním vzhledu krajiny,“ připomněl Hajda.

Ve chvíli, kdy v senátu vedl důležité jednání, protestovali pivovarníci před ministerstvem financí proti zvýšení spotřební daně u piva. Zároveň požadovali zavedení spotřební daně u vína. Byť neuspěli, v tažení proti vínu jsou mnozí odhodlaní pokračovat.

Jsem rozzuřený na poslance i senátory, že se rozhodli zničit české pivo. A nedám pokoj, dokud se to nenapraví,“ nechal se slyšet například Fusek, který si je připravený na nerovné podmínky stěžovat až ve Štrasburku.

Současnou situaci považuje za urážku českého piva jako nejlepšího artiklu, který dnes republika má. „Kvalitní české pivo pomalu zahyne, protože nám konkurují dovážené vinařské šmejdy. A naši vinaři na tom participují. To mi vadí. Není seriózní zatěžovat jeden nápoj nesmyslnými daněmi, zatímco jiné mají nulu,“ vyjádřil svůj názor spolumajitel pivovaru Černá hora, který paradoxně pochází z Kyjova.

Podle ředitele společnosti Patria Kobylí Josefa Čačíka se však jedná o klasický lobbing pivařů. „Spotřební daň by byla k tíži vinařů. Vzhledem k napjaté situaci na trhu by se navýšení jen stěží podařilo promítnout do ceny vín. Vezmeme–li v úvahu fakt, že menší daň než pět korun z litru se nevyplatí vybírat, zahnalo by to mnohé vinaře k nulovému zisku,“ míní Čačík.

Ten je přesvědčený, že zdanění piva vyvažuje zpoplatněný vinařský fond. „Spotřební daň z piva se platí všude ve světě, zatímco víno obvykle jen v zemích, kde se nevyrábí. Například v Polsku. V Německu nebo v Rakousku ale spotřební daň na víno není,“ poukazuje na zavedenou evropskou praxi.

Zdroj: Znojemský deník.cz | Autor: Michal Šupálek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

VozechV

čtvrtek, 19. listopad 2009
17:13

VozechV

Spotřební daň by byla k tíži vinařů. Vzhledem k napjaté situaci na trhu by se navýšení jen stěží podařilo promítnout do ceny vín. Vezmeme–li v úvahu fakt, že menší daň než pět korun z litru se nevyplatí vybírat, zahnalo by to mnohé vinaře k nulovému zisku - a u piva je to jinak? Tyto argumenty jsou totální nesmysl.

„Spotřební daň z piva se platí všude ve světě, zatímco víno obvykle jen v zemích, kde se nevyrábí. Například v Polsku. V Německu nebo v Rakousku ale spotřební daň na víno není,“ A co takhle Francie? není vinařskou zemí? Je! Mají nulovou spotřební daň? Ne!!!


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Dan

středa, 18. listopad 2009
00:19

Dan

Některé argumenty vinařů jsou opravdu přihlouplé...

"Výrobci piva vykopali válečnou sekeru. Proti vinařům"
Výrobci piva snad vytáhli do boje s úplatnými zákonodárci a né s vinaři...

"Podle ředitele společnosti Patria Kobylí Josefa Čačíka se však jedná o klasický lobbing pivařů. „Spotřební daň by byla k tíži vinařů."
Oni platí nulovou daň a ještě se cítí být ohroženi. Tady jde jednoznačně o lobbing vinařů...

"Pivovarníků je zhruba šedesát, naproti tomu vinařů, včetně těch drobných, několik tisíc. Výběr daně by byl proto velmi náročný"
Výběr by byl u několika tisíc náročný??? A co výběr daní u jiných profesí a živností, kterých je ještě víc? Tento argument někdo vislovil u lahve slivovice...

Pokud to takto vidí vinaři, tak já mám jasno.
Ode dneška nekoupím ani láhev našeho vína, ale jen a jen pivo...
Už z principu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 18.11.2009 ve 00:21:25


napsal(a): Dan [Odpovědět]

siki

úterý, 17. listopad 2009
19:15

siki

„Pivovarníků je zhruba šedesát, naproti tomu vinařů, včetně těch drobných, několik tisíc." Pan Hajda je v obraze....I pivovarníků je několik tisíc, jen si pivo nechávají pro sebe, protože ho smějí uvařit jen 200 litrů ročně, na rozdíl od dvou tisíc litrů vína, a ani ho nesmějí prodávat, na rozdíl vína.... Vsadím se, že kdyby se na víno, které má dvojnásobek alkoholu než pivo, zavedly stejné podmínky jako pro pivo, rázem by také stovky vinařů ubylo.... A kecy o tom, že je to jinde stejně mě nezajímají.....Jinde mají například běžná referenda, dálnice zadarmo, nebo třeba více elektriky z obnovitelných zdrojů, tak proč se neopičit i tady?


napsal(a): siki [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI