Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostatní pivní dění


Pivní.info

Úvod roka znížil predaj piva

[pondělí, 27. duben 2009]

Začiatok roka pivovarom nevyšiel. Za prvé tri mesiace roku 2009 sa vyrobilo len 613 850 hektolitrov piva, čo bolo o 12 percent menej ako v rovnakom období vlaňajška.

Pod viac rokov pokračujúci trend klesajúcej spotreby piva sa podpísala dlhá zima trvajúca až do konca marca, nástup krízy, ako aj zdraženie piva o 5 až 7 percent.

"Slovensko nebolo jedinou krajinou, kde klesol predaj piva. Zasiahol celú Európu vrátane Českej republiky,“ povedal riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták.

Medzi oboma krajinami je však predsa len jeden rozdiel. Kým v Česku sa spotreba začala dostávať na úroveň vlaňajška už v priebehu marca, na Slovensku sa pivovarníkom zvýšil odbyt až v apríli, keď sa nečakane prudko oteplilo.

Zdá sa, že nie kríza, prechod na euro, ale počasie je kľúčový faktor, ktorý rozhoduje o tom, koľko piva ľudia vypijú. Svedčí o tom pohľad do štatistiky piva predaného počas týždňa pred veľkonočnými sviatkami.

Peter Lehocký z bratislavského Terna uvádza, že tohto roku pred Veľkou nocou predali o 20 percent piva viac. "Z toho mi vychádza, že keď svieti slnko a je teplejšie, ľudia nakupujú viac piva,“ usudzuje obchodník.

"Pivo sa bude piť stále. Počasie pitie piva buď podporuje, alebo od neho odrádza,“ myslí Roman Šusták. V čase krízy však predsa len badať istú odchýlku v správaní sa spotrebiteľov. Tá podľa Jana Veselého, riaditeľa českého pivovarníckeho zväzu, spočíva v tom, že ľudia uprednostňujú lacnejšie značky pív. "Máme to už historicky odsledované, vždy, keď príde hospodársky pokles, ľudia šetria a žiadajú lacnejšie pivo,“ tvrdí Veselý.

Slovenskí pivári nie sú výnimkou. „Už vlani, teda v čase, keď sa ľudia necítili ohrození krízou, sa presadzovali lacnejšie 8– až 10–percentné pivá. Ich podiel na výrobe dosiahol 72,5 percenta. Zato dvanástky, ktorá mala ešte začiatkom deväťdesiatych rokov rozhodujúce postavenie na trhu, sa vlani vyrobilo len 21 percent. Zvyšok výroby pripadol na nealkoholické pivo a špeciálne 14– a 16–percentné pivá,“ povedal Roman Šusták.

"Kým ešte v osemdesiatych rokoch bolo pivo najčastejšie podávaným nápojom v pohostinstvách, dnes čelí tvrdej konkurencii veľkého množstva nealkoholických nápojov podporovaných silnou reklamou,“ upozornil Jaroslav Vysloužil, generálny riaditeľ Pivovaru Steiger Vyhne. A Roman Šusták dodáva, že ak si pivo ešte stále drží postavenie nápoja s prívlastkom ľudový, tak preto, lebo na Slovensku sa podobne ako v Česku predáva najlacnejšie z celej Európskej únie.

Zdroj: Správy Pravda.sk | Autor: Jozef Sedlák


Místo hokeje mohli lidé na hodonínském zimním stadionu okoštovat pivo. Jeho brány se otevřely také v sobotu v pravé poledne.

Milovníci zlatavého moku, kteří jsou z Hodonína, nebo jím projíždějí, mají tento víkend jedinečnou příležitost. V pátek odpoledne totiž začaly na hodonínském zimním stadionu Slavnosti piva. V nabídce byly a v sobotu ještě jsou kromě velkopivovarů i raritky. Lidé tak mohou okoštovat pivo z devíti pivovarů.

Některé pivovary prezentovaly i jiné značky. Takže výběr je větší. Kromě velkých klasických pivovarů se představily i minipivovary. Je jich tu dost a myslím, že jsou to kvalitní pivovary,“ informoval organizátor a ředitel společnosti TeZa Hodonín Pavel Švandelka. Samotná akce začala v pátek ve dvě hodiny odpoledne. Od tří hodin se prezentovaly zúčastněné pivovary.

V devatenáct hodin začalo taneční vystoupení, po kterém zazpíval finalista Superstar Zbyněk Drda,“ doplnil Švandelka. Kdo by však čekal celodenní program s živou hudbou, musí jinam. „Ke slavnostem patří hudební doprovod, nějaké vstupy a scénky, lidi si ale chtějí především povykládat a pobavit se. Naším cílem nebylo udělat koncert, ale dát lidem možnost ochutnat jiné druhy piva,“ vysvětlil Švandelka. Právě kvůli tomu přišel například Hodoňák Petr Černošek.

Bydlím celkem blízko, tak jsem přišel ochutnat jiné pivo, než si můžu dát během roku v Hodoníně,“ řekl. Své šance využily i pivovary. „Jde o první ročník, takže jsme to zkusili. Čepujeme tmavé a světlé ležáky,“ pozval zástupce jednoho z pivovárků Lukáš Rociar.

V sobse brány zimního stadionu otevřou lidem ve dvanáct hodin. Od třinácté začne opět prezentace pivovarů. „Ve tři hodiny vystoupí Železný Zekon a ve čtyři se pokusíme o překonání českého rekordu. Za účasti notáře bychom rádi překonali rekord. Budeme se snažit o největší počet zvednutých pivních kelímků na zimním stadionu v České republice,“ řekl Švandelka. V devatenáct hodin vystoupí hodonínská kapela Mary Cocaine.

Fotografie naleznete zde...

Zdroj: Hodonínský deník.cz | Autor: Zuzana Černá


Žádnou osobní zkušenost s drogami nemám a pivo za drogu nepovažuji. Myslím si, že debata, zda je pivo drogou, je záměrné matení pojmů podněcované těmi, kteří si přejí v ČR lehké drogy legalizovat. Jde jim o to, že pokud „pivo je droga“, kterou „přece skoro každý požívá“, proč pak současně nelegalizovat požívání lehkých drog (marihuany). Ne, pivo nepovažuji za drogu a jsem silně proti legalizaci lehkých drog.

Zdroj: EU portál.cz | Autor: Ivo Strejček - Poslanec ODS v Evropském parlamentu


První japonské pivo bez alkoholu je tak populární, že se pivovar musel tento týden omlouvat prostřednictvím novinových reklam za jeho nedostatek v obchodech. Nečekaný zájem o Kirin Free tak zaskočil i jeho výrobce.

Foto

Podle mluvčího společnosti Kirin Holdings jde skutečně o první pivo na japonském trhu bez obsahu alkoholu.

Dosud byly nabízené produkty pod zákonem definovanou hranicí jednoho procenta obsahu alkoholu, ty však nemohly uspokojit například těhotné ženy nebo řidiče. Před několika lety totiž japonská vláda zpřísnila pravidla pro řízení pod vlivem alkoholu.

Japonská piva Kirin, Asahi či Sapporo jsou známá po celém světě. Produkt, který firma inzeruje jako "sodovku s pivní chutí", je jedním z mála úspěšných výrobků na upadajícím japonském trhu s pivy, který se za posledních deset let propadl asi o 15 procent.

K popularitě zřejmě rovněž přispívá cena, která je 150 jenů (asi 32 korun) za plechovku o obsahu 350 mililitrů, přičemž srovnatelné alkoholické pivo stojí 220 jenů (asi 46 korun).

Zdroj: Lidovky.cz


Velmi osobitou chuť a také výborný říz mívají piva, jež se s láskou vaří v malých pivovarech. Jedinečnou možnost ochutnat mnohé z nich o tomto víkendu měli návštěvníci ostravského pivního festivalu – tedy unikátní akce, která se konala v klubu Rock and Roll Garage v Martinově.

Miluju pivo, takže nemůžu chybět na této zajímavé akci. Právě piju místního Garážmistra, který tady má premiéru. A musím říct, že je výborný,“ pochvaloval si pivní festival jeden ze sobotních návštěvníků, Aleš Abrahamčik.

Spokojeni byli postarší manželé Remencovi ze Žiliny, kteří byli v Ostravě na návštěvě a na pivní festival zavítali náhodou. „Pivo je tady dobré – kvasnicové a zdravé. Už toho ale nevypijeme hodně,“ poznamenali s úsměvem.

Na čepu nemohl chybět kromě nového Garážmistra ani další ostravský zástupce Qásek, který už dobře znají návštěvníci hospůdky Hobit v centru města. Výčepní však točili do půllitrů třeba i Hukvaldský kvasnicový ležák, Vulkán z Kopřivnice, brněnský Pegas a další značky z malých pivovarů.

Festival navíc nebyl jen o pití piva, ale i o dalších doprovodných akcích. Zpestřením byla pravá domácí zabijačka, připraveny byly soutěže pro děti. Zápolili i dospělí, a to třeba v držení „tupláku“ plného piva v natažené ruce na čas. Vítěz se dostal přes tři minuty. Večer hrály kapely, zábavu přinášel i moderátor Rosťa Petřík.

Foto a video zde...

Zdroj: Moravskoslezský deník.cz | Autor: Martin Pleva


Bílinský pivovar dlouho zůstával bez zájmu. Ovšem byla by opravdu škoda nechat tuto více než 400 let starou památku zchátrat. Bílina nyní hledá cesty, jak pivovar znovu oživit. Myšlena je tím rekonstrukce budovy a další možnosti na využívání.

Foto

Velkým příslibem je možnost získání dotací z Evropské unie. Toho by samozřejmě chtěla Bílina využít, podmínkou však je, aby našla v tomto projektu partnera. V lednu navštívili Bílinu zájemci z Německa, prohlédli si pivovar, aby zhodnotili situaci.

Zájem mají Němci

Jednou z podmínek pro přijetí finanční dotace je nalézt vhodného partnera, který by se podílel na revitalizaci bílinského pivovaru. Našli jsme vážné zájemce ze Saska v rámci přeshraniční spolupráce. Jedná se o dotační titul Cíl 3 a rekonstrukce pivovaru by měla mít několik etap. Většinový podíl by v tomto projektu mělo město a menšinový saská strana,“ vysvětlil tehdy Ján Boháč z odboru rozvoje města.

Nyní již potvrdil, že zájem německé strany trvá, že přislíbila spoluúčast a do projektu s Bílinou půjde. Základní předpoklad byl splněn a mohlo se postupovat dál.

Boháč oslovil dva architekty, zda by měli zájem se na projektu podílet. „Jedná se o architekta Dolanského, který dělal i pivovar v Chyši a architekta Hlaváčka, který vyučuje na ČVUT,“ přiblížil Boháč. I přesto, že na studii projektu je možné uvolnit minimální částku, došlo k dohodě s oběma odborníky. Nezávisle na sobě vypracovali studie, do kterých promítl každý něco ze svých představ.

Boháč oba návrhy velmi chválí, jsou v nich totiž zahrnuté nejen představy architektů, ale také potřeby pro město a jeho obyvatele, což architektům sdělil Boháč.

Se studiemi byla seznámena rada města a také starosta Josef Horáček. Ten nezanedbatelný krok dopředu velmi vítá.

Studie jsou a teď jak dál?“ ptá se Boháč. Sám však vzápětí na svou otázku odpovídá. Kontaktoval se s různými odoborníky v dané oblasti a velmi si cení toho, že by s městem na projektu chtělo spolupracovat i ČVUT.

Diskuze s památkáři

Nyní přijde na řadu setkání s památkáři. Ti by měli posoudit, do jaké míry jsou studie slučitelné s jejich představami a požadavky. Boháč vysvětlil, že právě studie jsou základem. Je možné nad nimi diskutovat, měnit je, upravovat. Jsou odrazem pro další kroky.

Pokud by se projekt podařilo zrealizovat, město by nejen získalo zpět fungující pivovar, ale především lákavou turistickou zajímavost.

Podle Boháče by zde možná mohlo vzniknout jakési multifunkční centrum, možná technické centrum, které by umožnilo vzdělávání, ověřování různých vědeckých teorií.

Něco podobného již snad podle Boháče existuje někde v Plzni. Tato zajímavá myšlenka by prý v případě uskutečnění byla velkým přínosem jak pro českou, tak i německou stranu.

Zdroj: Teplický deník.cz | Foto: Zdeněk Traxler


Klobásky uzené nad višňovým a bukovým dřevem s trochou olšové vůně a pak chlazené studeným kouřem. To byla laskomina, která ze stánku Pepy Rabase před hlavní karlovarskou poštou zmizela téměř okamžitě. Kromě domácích uzenin mohli návštěvníci uplynulý víkend ochutnat pivo z regionálních minipivovarů, nabídnout si jehněčí biosteak či ovčí sýr z nežichovské biofarmy Belina nebo štrúdl, česnekáče či paštičky z pekárny Bernard. Plněné taštičky vzali útokem ruští hosté. „Moc jim chutnají, už téměř zmizely,“ pochlubil se Pepa Rabas.

Sobotní déšť ale prodejcům příliš nepřál. Přesto bylo živo i u stánků s pivem. Své pivo zde nabízely pivovary z Velichova a Lokte. Pivo z Chyše v sobotu před hlavní poštu nedorazilo a absentoval i Velký Rybník. „Ti prý nemají kapacitu, proto tady nejsou,“ vysvětlovali pivovarníci.

Na tržišti ale nechyběl stánek s karlovarskou becherovkou, kterou stylově doplnil vedlejší pult se suvenýry HC Energie. „Stánky jsou tu otevřené denně od 10 do 17 hodin. Týden regionálních pivovarů před hlavní poštou je novinkou, chtěli jsme toto prostranství oživit, lidem nabídnout na ochutnání tradiční produkty našeho regionu a také je pozvat tam, kde se vyrábějí,“ uvedl spolupořadatel akce Vladimír Suchan. Například u stánku s biosteaky a sýry tak hosté obdrželi mapky s cyklotrasami a hypostezkami, které zpracovali členové toužimského sdružení Cesta z města i z biofarmy Belina. K návštěvě hradu zvali také Loketští a Velichovští? „Vezměte kolo a přijeďte k nám do hospody,“ přidali pozvání k návštěvě k pivní ochutnávce.

Součástí trhů je i kulturní scéna. V neděli zde vystoupily kapely Uriah heep revival a The Shadows revival a program zde bude až do čtvrtka, kdy Týden regionálních pivovarů končí.

A jak si prodejci poradili se sobotním deštěm a menší návštěvností? „Zboží musíte zákazníkům nabídnout s úsměvem a pak se rádi vracejí. Jak se říká, líná huba, holé neštěstí. Prostě je třeba jít štěstí naproti,“ smál se Pepa Rabas i pivovarníci.

Zdroj: Karlovarský deník.cz | Autor: Ivana Kalinová


Lokalita kolem náměstí Prokopa Velkého v Žatci se má během dvou let změnit v turisticky atraktviní centrum s tématikou chmele a piva.

Foto

V rámci projektu Chrámu chmele a piva došlo v minulých dnech ze strany města k předání staveniště firmě Metall quatro. Tím projekt de facto stavebně začíná.

Firma z Mostu pro město provede stavební část projektu za přibližně čtvrt miliardy korun, na který Žatec získal dotaci 211 milionů korun z Evropské unie.

Předány byly objekty na náměstí Prokopa Velkého a v jeho sousedství, kde má vyrůst čtyřicet metrů vysoká rozhledna s atypickým výtahem spojená lávkou přes Miléniovou ulici s regionálním informačním centrem, minipivovar, restaurace, dětské hřiště – vše s tématikou chmele a piva. V rámci projektu dojde také k rekonstrukcím povrchů ulic, revitalizaci klášterní zahrady pod domovem důchodců a rekonstrukci bývalé renesanční sladovny v Masarykově ulici.

Projekt má být stavebně realizován ve čtyřech etapách, všechny mají skončit v roce 2011. Cílem je přeměna v současné době zanedbané části města s nevyužívanými chmelařskými budovami na turisticky atraktivní centrum.

Kromě stavebních prací vyjdou na desítky milionů korun také výtvarná díla, zařízení a technologie, které budou v rekonstruovaných objektech s tématikou chmele umístěny. Zajímavostí bude atypický výtah v rozhledně či orloj s hodinami a figurkami. Prostory zrekonstruovaných budov budou zdobit například velká skleněná chmelová šiška či plastika chmelaře. Na náměstí Prokopa Velkého mají stříkat fontány evokující růst chmele.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Dnešní díl našeho seriálu o zdravém životním stylu opět věnujeme těm z vás, kdo by rádi shodili nějaké to kilo na váze.

Řeč je především o mužích, kterým začíná z různých důvodů vadit „bříško“ a přemýšlejí, jak se ho v dohledné době zbavit. Za Radkou Setrmajerovou jich přichází hodně a většinou se stejnou otázkou: „Mohu zhubnout bez toho, že bych musel zapomenout večer s kamarády na pivo?

Odbornice z Hradce Králové je ke svým pacientům ovšem nesmlouvavá, pokud chtějí zatočit s nadváhou, pak by se měli napěněného půllitru vyvarovat. „Alkohol je totiž bohatým zdrojem energie, protože jeden gram poskytuje 29 kJ. Podporuje navíc vznik rizikové obezity,“ podotýká Setrmajerová a hned vysvětluje: „V tomto případě hovoříme o obezitě typu jablka, to si na sobě lehce představíte. Navíc alkohol zvyšuje hladinu krevních tuků!

Především muži se pití alkoholu a nejvíce pochopitelně piva vzdát nechtějí, do poradny přicházejí s tím, že se sklenkou vody by si u stolu připadali dost „přihlouple“. A tak jsou výmluvy kolikrát nekonečné a zapírání prohřešků také. „Jenže já to na nich poznám, pokud pijí každý den. Někdy přistoupím na kompromis, ale pivo pánům moc nepovoluji. Pokud jsou v režimu hubnutí, tak jim dovolím nějaký jiný druh alkoholu. Ale maximálně si mohou dopřát skleničku suchého vína, ideální je vinný střik,“ popisuje možný scénář Setrmajerová a upřesňuje: „A rozhodně ne každý den! Moje představa je jednou za čas, dejme tomu jednou za týden, čtrnáct dní.“ Točí se vám z tého představy hlava? Pak si musíte ujasnit priority. Alkohol se sice na vzniku nádorových onemocnění podílí pouze v pěti procentech případů, prim hrají obezita spolu s výživovými faktory (35%) a kouření (30%), ale jeho pravidelná konzumace se na našem zdraví výrazně podepisuje.

Zdroj: Orlický deník.cz | Autor: Jan Pokorný


Zapít bio steak pivem z regionálních pivovarů mohou ode dneška lidé před karlovarskou hlavní poštou. Až do 23. dubna zde potrvá týden regionálních českých pivovarů. Organizátoři pamatovali i na kulturu. V neděli od 15. hodiny u pošty vystoupí kapely Uriah Heep revival a The Shadows revival. Vstup je zdarma.

Stánky jsou otevřené denně od 10 do 18 hodin. Týden regionálních pivovarů je v Karlových Varech novinka. Chceme, aby prostory v centru města dostaly punc trhovního místa, kde se obyvatelé Karlových Varů i jejich návštěvníci seznámí s tradicemi lázní,“ řekl spolupořadatel akce Vladimír Suchan.

Své pivo budou nabízet regionální pivovary z Velichova, Lokte, Sokolova a Chyše. S ochutnávkou svých výrobků se představí i biofarmy z Karlovarského kraje. Stánky s ochutnávkou bude mít také likérka Karlovarská Becherovka. Masné výroby k ochutnání i ke koupi nabídne karlovarská společnost Prima.

Kdo počítá, že prodejci budou nabízet před poštou pivo zdarma, bude zklamaný. „Pivovárky nejsou totiž tak bohaté, aby něco takového utáhly,“ vysvětlil Vladimír Suchan. Smysl celé akce je podle něj především v pozvání do míst, kde jsou regionální pivovary a současně významné turistické památky. Letáčky, které zvou například k návštěvě hradu v Lokti, dostanou zájemci u stánkařů. Na své si podle pořadatelů přijde na týdnu pivovarů celá rodina. Její hlava si koupí pivo, manželka si dá limonádu ve stanu s občerstvením, děti ochutnají sýr z biofarmy a všichni se pobaví při vystoupení hudebních skupin. V úterý například zahraje country kapela. Ve čtvrtek zahraje na harmoniku harmonikář „dědek Zábranský“.

Pokud bude mít týden regionálních pivovarů náležitý ohlas mezi návštěvníky, pořadatelé počítají s dalším ročníkem. „Asi by jej rozšířili do celého regionu,“ řekl Vladimír Suchan.

Zatím je podle něj jisté, že další trhy, tentokrát řemeslnické, se u hlavní pošty uskuteční před slavnostním zahájením lázeňské sezony v Karlových Varech od pondělí 27. dubna do neděle 3. května.

Letos se u pošty uskutečnily velikonoční trhy. Podle pořadatelů se setkaly s úspěchem, protože stánkaři na rozdíl od některých trhů v minulosti neprodělali. „Je to všechno o potkávání lidí v obchodním centru města při o tradičních svátcích, jako jsou Velikonoce či Vánoce,“ říkají pořadatelé. Potřebnou dobu k vytvoření tradice odhadují na pět až šest let.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Vladimír Zedník


Po desetileté odmlce čeká všechny příznivce zlatavého moku v Hodoníně opět víkend splněných snů. Manželky se tak svých drahých poloviček dočkají po oba dva dny zřejmě až před půlnocí.

Logo

Na zimním stadionu totiž na milovníky piva čeká v pátek 24. a v sobotu 25. dubna osm vyhlášených tuzemských pivovarů, které budou své značky prezentovat ve svých stáncích na obnovených Pivních slavnostech. Ty už svou tradici v Hodoníně měly. Kvůli prodeji stadionu, kde pak vietnamští trhovci nabízeli svůj tovar, byla oblíbená akce na čas zrušená. Teď ji čeká opětovné znovuzrození.

Touto společenskou a kulturní akcí chceme navázat na jednu z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších hodonínských tradičních akcí minulých let a nabídnout široké veřejnosti možnost porovnání zlatavého moku pivovarů z celé České republiky,“ uvažuje ředitel pořadatelské společnosti TEZA Hodonín Pavel Švandelka. Zaměstnavatelé nejen v Hodoníně budou mít své výrobní haly a kanceláře od čtrnácti hodin zřejmě tak pouze s ženskou osádkou. Bohatý program vystavovatelů spojený se soutěžemi všeho druhu totiž na Zimním stadionu začíná právě dvě hodiny po poledni.

Připravujeme spoustu soutěží na pódiu, jako například skládání sirek do krabičky, stříhání větviček nůžkami, počet vypitých piv načas, otvírání pivních flašek rovněž načas a další,“ prozradil za jednoho z mediálních partnerů akce Rádio Jih Petr Indra. Ten bude spolu s Jiřím Makovcem za hudebního doprovodu DJ Luďka Ptáčka po celé dva dny Pivní slavnosti moderovat. Jak neopomněl, součástí programu bude i pokus o zápis do české Knihy rekordů. „Očekáváme solidní návštěvnost, je to jediná akce tohoto druhu na hodonínsku po dlouhé době a určitě lidi natáhne,“ přeje si moderátor Indra.

Prezentaci vyhlášených pivovarů, které tu budou pivo nabízet za dobré ceny, podpoří i vítěz třetí řady Superstar Zbyněk Drda, který zazpívá v pátek od 20.15. Po oba dva dny vystoupí s tanečním programem skupina Break Dance z Hodonína. V neděli od 15.00 pak mohou zvláště pivařky obdivovat svaly a sílu Železného Zekona. Bohatý program pak po devatenácté hodině ukončí koncert rockové skupiny Mary Cocaine. „Kromě asi dvanácti značek piv mohou návštěvníci ochutnat domácí guláš, grilované klobásy a maso a spoustu sýrových specialit nejen k pivu,“ nalákal ředitel Tezy. Padesátikorunové vstupné bude podle něho slosovatelné a do půllitru si můžete kromě Plzně nechat natočit třeba Budvar, Gambrinus či Regenta.

ČASOVÝ HARMONOGRAM SLAVNOSTÍ:

24. dubna (pátek)

14.00 hod. slavnostní zahájení pivních slavností

15.00 - 15.45 hod. prezentace pivovaru „ČESKOBUDĚJOVICKÝ BUDVAR“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

16.00 - 16.45 hod. prezentace pivovaru „MINIPIVOVAR KOPŘIVNICE“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

17.00 - 17.45 hod. prezentace pivovaru „REGENT“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

18.00 - 18.45 hod. prezentace vystavovatele „MASPRO HODONÍN“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

19.00 - 19.45 hod. prezentace pivovaru „ČERNÁ HORA“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

20.00 - 20.10 hod. taneční vystoupení „Break Dance“ SVČ Hodonín

20.15 - 20.45 hod. hudební vystoupení vítěze třetí řady Česko hledá SUPERSTAR „Zbyňka Drdy“

22.00 hod. ukončení 1. dne pivních slavností

25. dubna (sobota)

12.00 hod. zahájení 2. dne pivních slavností

13.00 - 13.45 hod. prezentace pivovaru „MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR STRAKONICE“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

14.00 - 14.45 hod. prezentace pivovaru „PILSNER URQUELL“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

15.00 - 15.45 hod. kulturní vystoupení „Železný ZEKON“

16.00 - 16.30 hod. Pokus o vytvoření nového českého rekordu se zápisem do knihy

českých rekordů „NEJVÍCE ZVEDNUTÝCH PIVNÍCH

KELÍMKŮ NAD HLAVU, NA ZIMNÍM STADIOUNU V ČR“

17.00 - 17.45 hod. prezentace pivovaru „BERNARD“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

18.00 - 18.45 hod. prezentace pivovaru „STAROPRAMEN“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

19.00 - 19.10 hod. taneční vystoupení „Break Dance“ SVČ Hodonín

19.15 - 19.45 hod. hudební vystoupení české rockové skupiny „MARY COCAINE“

22.00 hod. ukončení pivních slavností

Zdroj. Hodonínský deník.cz | Autor: Hana Raiskubová


Briti zakázali reklamu na pivo

[středa, 15. duben 2009]

Britský výrobca piva Wells & Young’s musel pozastaviť svoju najnovšiu reklamnú kampaň. Dôvodom je slogan, ktorý tvrdí, že pitie piva dodáva mužom guráž.

Podľa britskej rady pre reklamu nabáda Wells & Young spotrebiteľov k pitiu piva, aby sa odhodlali povedať to čo si v skutočnosti myslia. V kampani sa totiž objavuje slogan: „Take courage my friend,“ čo sa dá interpretovať ako: „Odváž sa (dodaj si guráž), priateľ môj.

Práve grafické stvárnenie kampane v spojitosti s uvedeným sloganom spustilo lavínu sťažností. Briti poslali na radu niekoľko desiatok podnetov, v ktorých žiadajú o okamžité pozastavenie kampane.

Reklama na podporu piva Courage pritom odštartovala len prednedávnom, konkrétne 25. februára tohto roka. Spoločnosť Wells & Young’s vtedy prostredníctvom svojej internetovej stránky oznámila, že štartuje novú outdoorovú kampaň v hodnote 2 milióny libier.

Motívom kampane sa stali výjavy z bežného života, pričom hlavnú postavu stvárnil priemerný britský muž, ktorý je vystavený rôznym životným situáciám.

Tu sú ukážky:

Mamička – pulóver

Plakát

Doktor – vyšetrenie

Plakát

Manželka – nové šaty

Plakát

Vlnu kritiky spustila predovšetkým posledne uvedená reklama – manželka a jej nové šaty. Podľa sťažovateľov nabáda mužov k požitiu alkoholických nápojov, aby sa osmelili a nebáli sa povedať to, čo si v skutočnosti myslia.

Nechceli sme, aby naša reklama podnecovala mužov k vyjadreniu negatívnych komentárov na adresu žien. Chceli sme, aby povedali jednoducho to, čo si naozaj myslia,“ povedal hovorca Wells & Young pre portál Morning Advertiser.

Zdroj: Marketér.sk


Úbytek chmelnic v okrese se zastavil

[středa, 15. duben 2009]

Největší problém českého chmelařství, postupný úbytek chmelnic, se podařilo zastavit. Stalo se tak díky situaci na trhu, která pro pěstitele již není tak tragická jako před několika lety.

Likvidaci chmelnic se podařilo zastavit, není to tak, že by nové přibývaly, ale plochy chmelnic se již nezmenšují,“ říká Jiří Špringl ze společnosti Chmel „Polabská blata“, která obhospodařuje chmelnice v okolí Polep.

Historické minimum

Právě na Litoměřicku přitom členové Svazu pěstitelů chmele ČR v minulosti registrovali největší úbytek chmelnic. Jen v roce 2007 „zmizelo“ třicet pět hektarů. Od roku 2000 klesla plocha chmele v ČR o 750 hektarů, pokles plochy odrůdy Žatecký poloraný červeňák však dosáhl za stejné období již 1165 hektarů. V Žatecké a Úštěcké chmelařské oblasti jsou plochy této odrůdy na historickém minimu.

Za ubýváním plochy pro pěstování chmele stojí podle Zdeňka Rosy ze Svazu pěstitelů chmele ČR především finanční situace v tomto segmentu. „Důvod je jasný. Chmelnice stárnou a zemědělci nemají finanční prostředky na jejich obnovu,“ uvedl před časem Zdeněk Rosa. Průměrná životnost chmelnice se pohybuje okolo třiceti let.

Situaci napomohl loňský rok, kdy bylo v ČR vysázeno zhruba 250 hektarů nových chmelnic, což přispělo k zastavení úbytku chmelnic.

I přestože mají pěstitelé již uzavřené dodavatelské smlouvy pro letošní rok, poklesu výkupní ceny se obávají. „Cena bude záležet na tom, jaká bude úroda, což v tuto chvíli nejsem schopen říci. Praxe je taková, že čím větší je úroda, tím je větší tlak na snižování výkupní ceny,“ přiblížil Jiří Špringl.

Úroda chmele v roce 2008 patřila na Litoměřicku k těm nejlepším za několik posledních let.

Zmenšování ploch osázených chmelem se může opět vrátit společně s tím, jak se zhorší situace na trhu. I na toto odvětví totiž podle Zdeňka Rosy může dolehnout světová finanční krize.

Současná světová finanční krize se odráží i ve zpomalení či zastavení růstu světové produkce piva a také v hledání dalších možných úspor na straně pivovarů, což může mít negativní dopad na budoucí vývoj světové poptávky po chmelu,“ vysvětluje Zdeněk Rosa.

Export vede

Převážná většina chmele vypěstovaného na Litoměřicku jde na vývoz. Pěstitelé svoji produkci nejčastěji směřují do Japonska a Německa. „Mezi další významné odběratele českého chmele patří Finsko, Indie, USA, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. V celní statistice se minulý rok objevily 2 nové země, Botswana a Kolumbie, které rozšířily celkový počet zemí, kam se český chmel od roku 1998 vyvezl, na 75,“ přiblížil Zdeněk Rosa.

České pivo

Podle něj zůstává téměř čtvrtina české produkce chmele k dispozici domácím pivovarům a kvalitativním základem českých piv je tedy český chmel.

Česká republika s odrůdou Žatecký poloraný červeňák je stále největším producentem jemného aromatického chmele na světě,“ dodal Zdeněk Rosa.

Zdroj: Litoměřický deník.cz | Autor: Michal Závada


Lahodná chmelová chuť online

[úterý, 14. duben 2009]

Kde hledat webové stránky věnované milovníkům piva

Nejlepší web o pivu: www.pivni.info

O tom, že pivo patří v naší zemi k nejoblíbenějším nápojům, se netřeba více rozepisovat.

Není však od věci vědět o tomto zlatavém moku, který tak rádi popíjíme, i něco více než pouze jeho značku, vždyť i popíjení piva má svou kulturu. Podobně jako se na jiných webech můžete dočíst o aktualitách z domova, zahraničí, ze světa kultury i ekonomiky, přináší vám web pivni.info nejnovější informace právě ze světa piv. Zkrátka ale nepřijdou ani fandové jednotlivých pivovarů – producenty zlatavého moku můžete listovat buď díky vyobrazení mapy České republiky, nebo prostřednictvím klasického katalogu. Samostatnou sekci tvůrci webu připravili také pro články o domácím pivovarnictví, tedy takzvaném homebrewingu – nechte se inspirovat tím, jak si fajnšmekři sami vyrábí vlastní originální pivo. Vaší pozornosti by ale neměly uniknout ani „zápisky z cest“, samozřejmě jen těch pivních, nebo představení rozličných pivních slavností.

www.beers.cz

Pivovarnictví, sladovnictví a chmelařství jsou hlavními tématy internetového portálu www.beers.cz. Najdete na něm aktuální informace o současné situaci v pivovarském průmyslu, v bazaru pak můžete prodávat a kupovat pivní předměty a suvenýry nebo si můžete prolistovat aktuální čísla vybraných tematických časopisů.

www.svetpiva.cz

Příjemná procházka světem piva na vás čeká na internetové adrese www.svetpiva.cz. Mimo jiné zde najdete návody pro domácí vaření piva, pivní encyklopedii, nabízející například vysvětlení odborných termínů, degustační hodnocení vybraných českých i zahraničních piv, pozvánky na pivní akce či hodnocení restaurací.

www.pratelepiva.cz

Zajímáte-li se o pivo a pivovarnictví trochu hlouběji, pak by pro vás mohlo být velkou inspirací členství ve Sdružení přátel piva. Toto sdružení se podílí na organizování různých akcí, oceňuje nejlepší piva, pivovary, hospůdky a pro své členy má připraveny lákavé výhody. Více se dočtete na www.pratelepiva.cz.

www.pivniobzor.cz

Zajímavé perličky a čtivé články z historie a výroby zlatavého moku v našich končinách i v zahraničí přináší na svých povedených internetových stránkách www.pivniobzor.cz, pivní informační občasník.

Kromě článků a reportáží zde najdete aktuální pozvánky na pivařské slavnosti, besedy či dny otevřených dveří.

www.pivovary.info

Víte, kolik má naše země v současnosti fungujících pivovarů? A jak vypadají etikety na jejich pivních lahvích? Nebo vás zajímá, jak na ně působí současná ekonomická krize? Zkrátka o slastech a strastech současných českých pivovarů si můžete počíst na webové adrese www.pivovary.info.

www.beerborec.cz

Myslíte si, že vaše denní či týdenní spotřeba zlatavého moku stojí za pochlubení? Soutěživost byla vždy člověku vlastní, tak neváhejte a porovnejte si své výkony s ostatními pivaři na webové adrese www.beerborec.cz. Založte si svůj „účet“ a připojte se do soutěžního klání o největšího pijáka.

***

Další weby pro milovníky pěnivého zlatavého moku:

Nebojte se vstoupit:

Na internetové adrese www. ceske-hospudky.cz je vám k dispozici databáze hospůdek, restaurací a dalších míst, kde se můžete dobře najíst a napít.

Vášeň sběratelská:

Jak už sám název napovídá, internetové stránky www.pivnisberatelstvi.ic.cz jsou určené všem sběratelům artiklů s pivní tematikou.

Pro pivní cestovatele:

Ať už se vydáte do jakéhokoliv kouta naší republiky, na www.czechpubs.cz vás nasměrují do oblíbených a prověřených hospůdek a restaurací.

Skleněné království:

Sbírka pivních sklenic na internetových stránkách www.pivnisklenice.wz.cz může posloužit jako výzva a inspirace pro ostatní. Proto prodávejte, kupujte, nabízejte, handlujte.

Podpora pivní kultury:

Každý správný pivař čte časopis Pivař! O aktuálním čísle a možnostech předplatného se více dozvíte kde jinde než na www.pivar.cz.

Papírový, či keramický?:

Sbírání pivních tácků může být příjemným a nenáročným koníčkem. Své sbírky navíc můžete rozšiřovat ve všech možných hospůdkách a stejné kousky pak směňovat například na www.pivni-tacky.net.

Kam na dobré pivečko?:

Při plánování výletů za krásami naší země nezapomeňte do svých plánů zařadit také návštěvu některé z místních hospůdek. Na www.hospody.webz.cz si jistě vyberete.

Na zdraví nám všem:

A abychom nezůstali jen mezi našimi hranicemi, na webu www.worldbeerdirectory.com se seznámíte i s dalšími pivními značkami světového formátu.

Nezapomeňte na své čtyřnohé přátele:

Chcete-li, aby se i vaši němí oblíbenci poměli nebo aby jim nebylo smutno, když si vychutnáváte svůj oblíbený nápoj, pořiďte jim podobnou specialitu. Spoustu nápadů k inspiraci nabízí například www.pivopropsy.cz.

Zdroj: Computer | Autor: Mirka Spanilá


V Ostravě bude pivní festival

[úterý, 14. duben 2009]

Jarních akcí není nikdy dost a oslav zlatavého moku už vůbec ne.“ To jsou slova organizátorů ostravského pivního festivalu. Akce, která nemá obdoby, se rozjede v pátek 17. dubna od 18 hodin v klubu Rock and Roll Garage v Martinově.

Pod jednou střechou se sejdou minipivovary těchto značek: Qásek z Ostravy, Lipnický ležák z Lipníku nad Bečvou, Hukvaldský kvasnicový ležák, Vulkán z Kopřivnice, Moritz z Olomouce, brněnský Pegas, Slezan ze Skřípova, Kvasar ze Sentice, Dalešické pivo z Dalešic a premiéru bude mít Garážmistr – pivo z Rock and Roll Garage,“ láká na pestrou škálu piv z malých pivovarů Tomáš Volovecký, jeden z organizátorů ak­ce.

Ochutnat některý z vyjmenovaných zlatavých moků budou návštěvníci moci během celého příštího víkendu. K tomu budou k zakousnutí dobroty z nefalšované zabijačky, která proběhne před zraky návštěvníků v sobotu od 9 hodin.

Kulturní program, který bude nedílnou součástí pivního festivalu, zajistí oblíbené kapely i reprodukovaná hudba. Provázet a moderovat celou akci bude Rosťa Petřík, který navíc z rukávu vytáhne také několik soutěží a kvízů o tekuté ceny,“ uvedl ještě Volovecký a dodal, že v neděli přijde děti poveselit klaun.

Zdroj: Moravskoslezský deník.cz | Autor: Martin Pleva


BeerFest Olomouc 2009

[úterý, 14. duben 2009]

V Olomouci proběhne již 8. ročník největšího pivního festivalu. Není to jen přehlídka pivovarů, jedná se hlavně o kulturní akci. Proběhne od 13. do 17. května. Bude slavnostně zahájen ve středu 13.5. v 15.15 hodin naražením soudku primátorem města Olomouce. Místo konání pivního festivalu - Olomouc Lazce (dostihová dráha).

V areálu Českého pivního festivalu budou návštěvníci moci ochutnat okolo 100 druhů piva počínaje klasickými "desítkami" až po nejrůznější pivní speciály z produkce více jak 25 pivovarů z ČR, regionálních pivovarů a minipivovarů.

Po čtyři dny je pro návštěvníky největšího pivního festivalu v republice připraven bohatý doprovodný program spojený s vystoupením špiček nejen české hudební scény. Hlavními hvězdami Beerfestu budou skupiny Kryštof, Chinaski, Tři sestry, No Name, Vladimír Mišík a mnoho dalších. Hvězdou kulturního programu Českého pivního festivalu budou hudebni skupina CLAWFINGER (SWE).

Zdroj: ICM.cz


Program zářijových slavností se připravuje už nyní, příspěvek od města bude nižší.

Dokonce i přípravy 52. ročníku tradiční žatecké akce Dočesná, která se letos bude konat 4. a 5. září, se potýkají s aktuální ekonomickou krizí. Město například sníží svůj příspěvek pro letošní ročník a pořadatelský štáb z divadla musí většinu peněz sehnat z jiných zdrojů.

Chtěli bychom postavit ještě jednu scénu, bohužel ale nevíme, jestli na to získáme prostředky,“ uvedl ve středu 8. dubna Martin Veselý, ředitel Městského divadla v Žatci.

Celkový rozpočet na Dočesnou činí přibližně 2,5 milionu korun, z toho město poskytne 500 000 Kč, což je o polovinu méně než v předchozích dvou letech, zbytek financí se musí teprve získat, a to od sponzorů, stánkařů, pivovarů a majitelů atrakcí.

I přes všechny drobné problémy jsou však přípravy již od ledna v plném proudu a pořadatelé pracují na tom, aby návštěvníkům nabídli hodnotný kulturní program. Na to, jaký bude, si ovšem budeme muset ještě počkat. „Zatím je vše teprve v jednání, jsme v kontaktu například s Helenou Vondráčkovou, jestli ale na Dočesné opravdu vystoupí, to budeme vědět až koncem května,“ řekl Martin Veselý. Předloni vystoupila na dočesné další ikona české popmusic – Karel Gott.

I letošní páteční večer bude věnován ojedinělému hudebnímu projektu a bude na co se těšit, dodal M. Veselý.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Jana Valachová


Nejlepší londýnské pivovary

[sobota, 11. duben 2009]

Prohlídku londýnských historických pivovarů si budete pamatovat léta. Bez ohledu na to, jak poctivě jste ochutnávali. Český konzument je sice zvyklý na české pivo plzeňského typu a málokdy je ochotný přijmout cizí novinky, ale anglické pivo stojí za zkoušku.

Anglické pivo je pro Středoevropany zvláštní

Hlavní rozdíl je hned na první ochutnávku jasný. Angličané pijí daleko hutnější nápoj než Češi.

Nechat si ujít pivo v Londýně by bylo velkou chybou. Je stejnou součástí anglické kultury, jako je plzeňské nedílnou součástí kultury české. Nabízíme proto několik tipů na typické londýnské pivo v typickém prostředí.

Malý rodinný podnik Fuller, Smith & Turner slouží místním i turistům již 160 let. Procházku po londýnských pivovarech můžete začít právě tady a uvidíte, jak se pivo vyrábí od začátku do konce.

Podnik Fuller Smith & Turner najdete v pivovaru Griffin Brewery v Chiswicku v samém srdci Londýna.

Můžete navštívit sklep Hock Cellar, což je místnost naplněná od podlahy po strop sudy s místními ležáky jako London Pride, Organic Honey Dew, Chiswick Bitter a dalšími. Budete mít spoustu příležitostí tato klasická piva ochutnat, případně můžete načaté odpoledne zakončit v návštěvnickém centru, kde čepují vynikajícího Tullera.



Malý pivovar

Pivovar Pitfield za sebou má historii jen několika desítek let. Minipivovar však nabízí širokou paletu jedinečných domácích piv, jež rozhodně stojí za ochutnání.

Pivovar po krátkou dobu provozoval i specializovaný obchod v centru Londýna, ale pak se přestěhoval za Londýn do Colchesteru.



Pivovarnické muzeum

Pokud byste během svých pivních toulek chtěli zavítat do muzea, pak můžeme doporučit pivovar Ram Brewery ve Wandsworthu, kde se vaří pivo již od dob Alžběty I.

Pivovar se dědil z generace na generaci a dodnes zůstává jedním z nejoblíbenějších v Anglii. Pokud se tam vydáte, rozhodně si nenechte ujít pivovarnické koně, s nimiž vozkové dodnes rozvážejí po městě sudy s pivem.



Jste připraveni na seznámení se skutečným londýnským pivem? Nízkonákladové letecké společnosti vás do Londýna dopraví pohodlně za ceny už pod dva tisíce korun za obousměrnou letenku.

Zdroj: HoryDoly.cz | Autor: Pavla Krištofová


Kvasnice jsou vedlejším produktem získávaným při výrobě piva. Tímto způsobem se získávali již ve starověku. Doporučovaly se při léčbě hypovitaminóz a řadě dalších chorob. Dříve nebyla známa možnost jejich delšího uchování, a tak byly jejich léčivé účinky dostupné pouze lidem v blízkosti pivovarů. I přesto dosáhly pivovarské kvasnice širokého uznání a jsou zmiňovány v mnoha lékařských knihách.

Vedlejší produkt výroby piva

Kvasnice jsou vedlejším produktem získávaným při výrobě piva. Tímto způsobem se získávali již ve starověku. Doporučovaly se při léčbě hypovitaminóz a řadě dalších chorob. Dříve nebyla známa možnost jejich delšího uchování, a tak byly jejich léčivé účinky dostupné pouze lidem v blízkosti pivovarů. I přesto dosáhly pivovarské kvasnice širokého uznání a jsou zmiňovány v mnoha lékařských knihách.

Jak v organismu působí?

Kvasnice působí snížení nadměrného vylučování vody do střevního obsahu při infekčních průjmech. Svým dalším působením podporují aktivitu trávicích enzymů (např. maltázy, laktázy, sacharidázy) a zmírňují tak průběh průjmů. Mohou také stimulovat uvolňování insulinu při diabetu. Jsou bohatým zdrojem vitamínu B.

Co je v kvasnicích?

Pivovarské kvasnice jsou převážně bílkoviny (46 %) produkované kvasinkou pivní (Saccharomyces cerevisiae). Dále obsahují řadu důležitých enzymů, které pomáhají při trávení potravy. Z dalších látek obsahují nukleotidy, puriny (oboje se podílí na stavbě DNA), vitamíny skupiny B, polysacharidy z buněčných stěn a z buněčného obsahu.

Proti průjmu a akné…

Kvasnice jsou s výhodami užívány při průjmech, ztrátě chuti, chronickém akné, diabetu (cukrovce) a při doplnění nedostatků vitamínů. Jsou důležitým a bohatým zdrojem vitamínů B, minerálů a proteinů. Pozitivně ovlivňují centrální i periferní nervový systém. Jsou vhodné k regeneraci organismu po úrazech, operacích, namáhavé sportovní činnosti a nadměrném stresu a nervovém vypětí.

Možná rizika?

Jsou minimální. U citlivých jedinců se mohou objevit bolesti hlavy, střevní potíže, plynatost a alergické potíže.

Mám to brát?

Trpíte nedostatkem vitamínů B? Máte problémy s akné? Jste přepracovaní a často unavení? Zkuste užívat běžnou dávku kvasnic, kterou představuje 6 gramů denně. Pokud nemáte chuť na kvasnice můžete užívat některý z doplňku stravy, který obsahuje zpracované pivovarské kvasnice. Jedním z takových přípravků je třeba pangamin.

Zdroj: České noviny.cz | Autor: u Lékaře.cz


Typické charakteristiky chmele

[čtvrtek, 9. duben 2009]

Chmel patří při vaření piva vedle vody a sladu k jeho nezbytným složkám. Dříve nebyl chmel používán pouze z chuťových důvodů, ale také pro své antimikrobiální vlastnosti. V současné době získává stále víc na důležitosti cílené využití určitých odrůd, stejně tak jako přesné dávkování. Zejména s ohledem na výrobu piva, která se chuťově přesně vymezuje od jednoho konkurenta ke druhému, stoupl význam nabídky chmele. Podrobně byly popsány první zkušenosti z praxe s novými odrůdami chmele, které přišly na trh v posledních letech.

Byly porovnávány odrůdy Herkules, Opál, Smaragd a Safír a prokázán jejich vliv na kvalitu vyráběného piva.

Degustace podléhá obecně platným individuálním vlivům, přirozené, velice různorodé vlivy, byly vynechány.

Velkou roli hraje základ výroby piva, který může být různý pivovar od pivovaru, odrůda od odrůdy. Byly vysloveny určité připomínky k novým odrůdám na základě nezaměnitelných zkoušek prováděných v jednotlivých pivovarech. Jednotlivé nové odrůdy se vyznačují svou typickou charakteristikou.

Aromatická odrůda Opál dosahuje velice vysoký obsah alfa kyselin a má také velmi významný vliv na hodnotu piva, kdežto Smaragd přispívá k decentnímu ale jemnému aromatu piva.

Safír má velmi vysoký podíl ne alfa hořkých látek, které velice pozitivně působí na hořkost piva. Kromě toho je charakterizován zřetelnými charakteristikami, většinou chmelově kořeněným aroma této odrůdy.

Odrůdou s vysokým obsahem alfa kyselin je Herkules, který nabízí vysoké hodnoty při uspokojivých senzorických výsledcích u piva a očekává se, že budou také v budoucnu hrát důležitou roli.

Zdroj: Agronavigátor | Autor: Iva Hvízdalová



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI