Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostatní pivní dění


Pivní.info

Jak postupovat při degustaci piva? Jak vybrat ten nejlepší vzorek piva? „To máto podobné jako se svíčkovou,“ říká čtyřiasedmdesátiletý František Pinkava. Včera byl tento muž v porotě ankety Extra Pivní Pečeť 2010. V týdnu mohl také ochutnat řadu produktů vysočinských pivovarů. Na táborské pivní slavnosti zavítal po sedmnácté v jejich dvacetileté historii.

Jinak je to velký sběratel pivních etiket, tácků a dalších propriet, které mají co do činění s pivovarnictvím.

* Podle čeho hodnotíte chuť piva?

To máte podobné jako se svíčkovou. Je potřeba, aby pivo bylo jemné a mělo určité vlastnosti. Zkoumáte, jestli se vzorek přiblíží vaší „chuťové buňce“. Pak jste spokojen.

* Včera jste vybíral ze čtyřiadvaceti piv to nejlepší. Piva byla různé chuti - světlá, tmavá, speciály. Jakou jste zvolil strategii?

Když je na degustaci moc piv, není to dobré. To pak už ke konci ztrácíte i chuť. Čtyřiadvacet piv za dopoledne, to ale ujde. Pivo si usrknete, poválíte na jazyku... prostě zjišťujete, zda odpovídá vůně a zejména chuť.

* Máte nějaký pivní ideál?

To asi ne. Piva se podle mě liší v několika věcech. Tou první je použitá voda a druhou zpracování a pivní přísady.

* Když jste se dověděl výsledek pátečního hodnocení zástupců pivovarů, novinářů i veřejnosti, trefil jste se do pořadí vítězů? Tipoval jste za vítěze pivovary z Litovle, Černé Hory a Krásného Března?

Trefil jsem se asi z padesáti procent. Degustace má jednoduše ryze subjektivní charakter.

* Kolik jste toho během celých slavností vypil?

Že bych pivo konzumoval ve velkém, to ne. Ono by to ani nešlo.

* Jak to?

Kdybych vypil od každého stánku jen jednu skleničku, bylo by to nepředstavitelné množství piva. Točilo se tady ze 127 píp a navíc se zde prodávalo asi 130 až 140 různých značek lahvového piva - mým odhadem.

* Jinak jste mi říkal, že jste velkým sběratelem. Co a jak dlouho sbíráte?

Sběratelem jsem od doby, kdy jsem v důchodu. To je od roku 1990. Doma mám v současnosti zhruba 22 tisíc českých etiket a mnoho zahraničních. Jinak sbírám kalendáříky a tužky pivovarů, pivní tácky. Prostě všechno od piva - až na korunkové uzávěry.

* A jaké skvosty máte z Vysočiny?

Etikety mám například z Havlíčkova Brodu, z Humpolce... v poslední době mají hezké štítky i pelhřimovští a nově také jihlavští pivovarníci. Vlastním také některé kousky z Dalešic, což je menší vysočinský pivovar. Ten se také snaží o zajímavou propagaci - v rámci svých možností.

* A nejstarší exponáty máte z jakého období?

Ve sbírce jich je jen z Vysočiny asi 25 předválečných. Etikety, vydané před rokem 1945, ale nesháním cíleně. Jejich dostupnost je malá a také finančně na ně nemám. Etikety obecně stojí od stokoruny do několika tisíc korun. Předválečné jsou drahé. Ty zachovalé stojí i 3500 korun - zaleží na kvalitě a stavu štítku.

* Pozval byste milovníky piva nebo sběratele někdy opět do Tábora?

Ano, sběratelé mohou do našeho města opět přijet na konci února na sběratelské setkání. Během něj budeme volit i nejhezčí tácky a etikety.

* Co na vaši sběratelskou činnost říká manželka?

Exponátů mám tisíce, zabírají jednu místnost. A žena mě z ní někdy už chce vyhodit (usmívá se).

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Jaroslav Paclík


Až tisícovka lidí denně zamířila od úterý do pátku do táborského hotelu Palcát. Přitáhla je tam šance ochutnat více než stovku druhů piva v rámci 20. ročníku Slavností piva a minerálních vod. Festival vyvrcholil včera závěrečným večerem. „Jsme spokojeni. Cestu do Tábora si našly pivovary z domova i ciziny. V 16 kategoriích odborníci hodnotili přes 420 pivních vzorků,“ uvedl hlavní organizátor Alois Srb.

Absolutním vítězem a držitelem Extra Zlaté pečeti se stalo pivo Premium Pivovar Litovel 12. „Druhá příčka patří černohorskému tmavému ležáku Granát a třetí pak výčepnímu Zlatopramenu,“ potvrdil konečné hodnocení ze včerejšího dne Srb.

Ceny Zlatý český pramen se udělovaly i ve dvou kategoriích minerálních vod. Ty sice byly zastoupeny v podstatně nižším počtu, ale nejvíce degustátoři ocenili Excelsior višeň z Mariánských Lázní a Brusnianku sýtenu ze slovenské společnosti Kúpele Brusno.

Srb považuje letošní ročník za rekordní nejen díky počtu degustací, ale i celkového zájmu veřejnosti.

Poznala to osobně i Marie Mašková z Tábora. „Na páteční galavečer si kupujeme lístky s manželem už devět let hned první den předprodeje, na ostatní dny je sháníme až na místě. Letos jsme ale vždy získali jen místa do předsálí,“ podotkla táborská seniorka s tím, že příští rok si prý lepší sezení zajistí včas.

Po všechny čtyři dny mohli diváci ochutnávat nejen pěnivý mok, ale i kulinářské speciality, které k pivu patří. Například jitrnice, bramboráky nebo staročeský hambáč, což je cmunda s uzeným, cibulkou a zelnou plackou.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Slováci šetria už aj na pive

[sobota, 6. únor 2010]

Spotreba piva na Slovensku už viac rokov prudko klesá. Vlaňajšok nie je výnimkou. Podľa prvých odhadov klesla medziročne výroba piva o 8 percent.

Pritom ešte v roku 2002 pivovary sebavedome vyhlasovali, že je len otázkou času, kedy Slováci vypijú sto litrov piva priemerne na hlavu. Namiesto útoku na rekord prišiel pád.

Za posledných osem rokov sa znížila výroba piva na Slovensku o pol druha milióna hektolitrov. Prakticky to znamená, že priemerná spotreba klesla z 94 litrov v roku 2002 na minuloročných 78 litrov. Taký je prvý odhad Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

"Slováci sa v roku poznačenom krízou stali striedmejšími spotrebiteľmi piva," povedal šéf pivovarníckeho zväzu Roman Šusták. Pokles spotreby zasiahol celú Európu. Aj veľkí vývozcovia piva České pivovary očakávajú osempercentný prepad výroby piva. Úpadok v spotrebe hlásia nové pivovarnícke krajiny ako Poľsko, Rusko či Rumunsko.

Najviac znížený predaj pocítili tradičné pivné reštaurácie a hostince. Miroslav Kluka, ktorý už tridsiaty rok čapuje pivo v najznámejšej topoľčianskej reštaurácii Zlatý baránok, považuje vlaňajšiu sezónu za katastrofálnu. Predaj mu padol takmer o jednu tretinu.

"Ľudia poprichádzali o prácu alebo menej zarábajú. Už to nie je ako kedysi, že za stôl sa posadila štvorica chlapov a každý z nich objednal tomu druhému po pive. Dnes čoraz viac klientov vysedáva pri jednom či dokonca malom pive," opisuje rozdiel medzi starými a novými pivovarníckymi časmi Miroslav Kluka.

Obraz slovenského pivára sa mení, tak ako sa mení životný štýl. Ľudia musia v práci podávať vyššie výkony, sú viac motorizovaní, a to všetko sa prejavuje na spotrebe piva. Dokumentuje to aj štatistika. Už takmer desaťročie napríklad klesá spotreba sudového piva a, naopak, začína sa predávať viac fľaškového. Ešte v roku 2001 sa vyčapovalo do pollitrových pohárov 45 percent všetkého piva, vlani to však bolo menej ako 39 percent.

Úplne novým fenoménom sa stal predaj piva v plastových fľašiach. "Rastie z roka na rok a vlani dosiahol podiel piva naplneného do PET fliaš jedenásť percent," uviedla hovorkyňa spoločnosti Heineken Slovensko Hanka Šimková. Súčasne rastie podiel desaťstupňového piva na úkor kedysi tradičnej dvanástky. Kým desiatky sa vlani v obchodoch predalo 80 percent, na dvanástku pripadol zvyšok.

Regionálne sa však situácia v spotrebe desiatky a dvanástky rôzni. V pivovare Steiger Vyhne boli ležiaky, teda dvanástkové pivá, pilierom predaja aj vlani. Podľa riaditeľa Steigra Jaroslava Vysloužila sa nedá tvrdiť, že ľudia si nedožičia drahé pivo. Steiger je najväčším dovozcom prémiového Budvaru na Slovensko a vlani jeho predaj na prekvapenie stúpol. Aj Vysloužil však priznal, že tak ako v Nemecku a Česku aj na Slovensku ide do popredia predaj fľaškového piva na úkor sudového. O množstve predaného piva tak čoraz viac rozhoduje jeho cena.

Zdroj: Peniaze Pravda.sk


Zatím nejúspěšnějšími jihočeskými pivovary na 20. ročníku Slavností piva a minerálních vod v Táboře jsou strakonický, českokrumlovský a protivínský.

Strakonickému polotmavému ležáku Klostermann patří druhá pozice v této kategorii, krumlovský Eggenberg vybojoval v kategorii piva se sníženým obsahem cukru první místo,“ vypočítává hlavní organizátor slavností Alois Srb.

Protivínský pivovar Platan zase obsadil třetí místo v kategorii nealkoholických piv se svým Platanem nealko. Všechna uvedená piva se účastnila soutěžního degustačního klání ve středu.

Degustátoři z českých i zahraničních pivovarů hodnotí u vzorků vůni, chuť, hořkost, plnost a říz.

Při včerejším degustování výrobků z malých pivovarů se Jihočechům tolik nedařilo. „U poroty bodovalo na prvních místech světlé pivo Huťské výčepní z minipivovaru Harrachov. Za nejlepší světlý ležák si do Chyše odváží tamější zámecký pivovar za pivo Prokop,“ listoval aktuálnímí výsledky včera vpodvečer Srb.

Další pivní pečeť za světlý speciál patří Permonu ze sokolovského pivovaru a Zámeckému černému v kategorii tmavých piv z minipivovaru Oslavany.

Dnes budou všechna nejlepší piva ze 17 kategorií soutěžit o titul poroty a absolutní vítězství.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Pivní slavnosti v Táboře zahrnují nejen veřejné či odborné ochutnávky piva, ale přinášejí i další rozměr – mohou přispět k rozvoji cestovního ruchu v regionu. Na táborské slavnosti piva totiž každý rok míří delegace ze zahraničí.

Letos organizátoři přivítali mimo jiné pořadatele jednoho z největších evropských festivalů piva – Belgrade Beer Fest. Festival v srbském Bělehradu se letos bude konat po osmé. Loňský ročník navštívilo během pěti dnů 650 000 lidí. ,,Akce se koná pod širým nebem. Představují se na ní jak srbské pivovary, tak výrobci ze zahraničí. Samozřejmostí je hudební doprovodný program. Lidé neplatí žádné vstupné, přesto procházejí bezpečnostní kontrolou. Zakládáme si na tom, že je akce bezkonfliktní, příjemná a pohodová. Chceme sbližovat lidi z celé bývalé Jugoslávie i z ostatních zemí, a to se nám velmi dobře daří,“ říká hlavní organizátor Ivan-Vanja Maslov z agentury Beogradska Kulturna Mreža.

On i jeho kolegové jsou z táborských slavností nadšeni, byť jsou obě akce hodně odlišné. Obdivují hlavně obrovský sortiment, který návštěvníci mohou ochutnat, a také systém odborných degustací, kde mohou zvítězit i zdánlivě neznámá piva z menších pivovarů. Na bělehradských slavnostech se loni představila i česká piva. ,,U stánků s českým pivem byly dlouhé fronty, protože české pivo má v Srbsku velmi dobré jméno,“ připomíná marketinkový manažer agentury Miloš Aleksič.

Ambicí pořadatelů srbského festivalu je přilákat každý rok nové návštěvníky, a to i ze zahraničí. ,,Chceme představit naši zemi jako vstřícnou, moderní a bezpečnou a přispět k lepšímu image Srbska. Máme podporu bělehradské radnice a mnoha sponzorů. Snažíme se například přispívat i k ekologii a pomáhat veřejnému sektoru. V kampani „Sbírám, abych recykloval“ lidé přinášejí prázdné pivní plechovky. Peníze získané prodejem tohoto odpadu jsme věnovali na rozvoj bělehradských škol,“ doplňuje Ivan-Vanja Maslov.

Podle hlavního organizátora táborských slavností Aloise Srba jsou podobné kontakty velmi důležité: ,,Velmi si vážíme toho, že pořadatelé bělehradského festivalu naše pozvání do Tábora přijali. Je dobré si vyměňovat zkušenosti a rozšiřovat si obzory. Organizátoři festivalu tady navazují další kontakty, prohlédli si další města, což může přivést turisty ze Srbska do jižních Čech.“ Marketinkový manažer Miloš Aleksič potvrzuje, že uvažují o myšlence uspořádat na příští táborské pivní slavnosti zájezd pro podnikatele a novináře ze Srbska: ,,Zároveň bychom byli moc rádi, kdybychom na oplátku Čechy nalákali k nám. Letošní Belgrade Beer Fest se koná od 18. do 22. srpna. Všichni jste srdečně zváni!

Zdroj: Tisková zpráva Slavností piva v Táboře


Británie chce zavést bezpečnější půllitry, které by měly snížit počet zranění způsobených sklem při hospodských rvačkách. Ministr vnitra Alan Johnson ve čtvrtek představil prototypy dvou sklenic, které by se neměly rozbít na nebezpečné ostré střepy. Zároveň však nemají popudit konzervativní pijáky, kteří z plastu pít odmítají.

Foto

Podle ministerstva vnitra citovaného agenturou AP je v Británii každý rok zraněno sklem z půllitrů při rvačkách na 87 000 lidí. Střepy jsou často při bitkách používány jako nejvhodnější zbraň, která je po ruce. Scéna bitky v britském baru s pivní sklenicí patří i k nejděsivějších scénám proslulého skotského filmu Trainspotting.

Britské zdravotnictví přijdou podle ministerstva tato zranění na 2,7 miliardy liber (80 miliard korun) za rok.

"Je to nejen jedna z odpovědí na hospodské násilí, ale i vhodná alternativa k plastovým sklenicím," uvedl Johnson. Celoplastovou náhradu sklenic na pintu piva (0,568 litru) totiž Britové nepřijali, a proto britská Design Council na objednávku ministerstva vnitra vyvinula dva prototypy nových sklenic. Jejich modely jako by využily metodu "chytrá horákyně".

V obou případech jde o skleněné půllitry využívající tenkou vrstvu umělé pryskyřice. Jeden typ sklenice je na vnitřní straně potažen tenkou vrstvou plastu, ve druhém je pryskyřice mezi dvěma skleněnými vrstvami. V obou případech by při rozbití měla držet střepy pohromadě.

Oba typy nyní projdou řadou testů a pak by měly být nasazeny na zkoušku v prvních barech a hospodách. Případné objednávky budou čistě dobrovolnou záležitostí.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


ři zahájení slavností tekly proudem klasické značky i nejrůznější pivní speciality, višňové pivo nevyjímaje

Foro

Pane vrchní, co jste to přinesl v půllitru za krásu! To pivo s parádní pěnou! To není pěna, to je šlehaná smetana, to je chladivý pudink, to je sám parádní gól…

Těmito slovy vypůjčenými od Bohumila Hrabala zahájila starostka Hana Randová jubilejní už dvacátý ročník táborských slavností piva a minerálních vod. „K pivu mám dobrý vztah. To je ostatně vidět i na mém břiše,“ zahájil rozverně hejtman Jiří Zimola, který si první den slavností rovněž nenechal ujít.

U stánků se ochutnávala kromě klasiky i nejrůznější nepasterizovaná piva, piva s ovocnými příchutěmi nebo třeba jubilejní pivo slavností, takzvaný Jublák.

Ti nejpovolanější

Nejenže k pivu v Táboře zasedli degustátoři, kteří musí letos posoudit na 380 vzorků piv. Co je však nejdůležitější, s posuzováním kvality zlatavého moku začali v úterý v hotelu Palcát ti nejpovolanější – totiž pivaři.

Jsem tu podruhé. Zachutnalo mi jedno holandské pivo. Dávám přednost spíš polotmavým nebo tmavým pivům. Teď jsme s kamarádkou ochutnaly višňové pivo, ale to už víckrát pít nebudu. Bylo příšerné,“ hodnotila Zuzana Kleinová z Tábora.

Jako odbornice na slovo vzatá se ukázala i Zina Hadrmanová z České Třebové. „Jsme tu už asi na šestém ročníku. Mužský sbírají pivní suvenýry. Jelikož jezdíme na pivní festivaly často, tak tu pro mě moc novinek není. Většinu pivovarů už znám,“ vysvětlila.

Sama prý ráda ochutnává různá piva. „Nejsem ten typ, co pije jen jednu značku,“ směje se a pochvaluje si, že se táborské slavnosti konají jako jedny z mála v zimě.

Úplným nováčkem na pivních slavnostech byl v úterý Pavel Pazdýrek. „Akorát jsem vešel, dal jsem si první pivo a rozhlížím se po značkách, které tu jsou. Chci ochutnat hlavně piva, která neznám. Určitě mezi ně budou patřit nějaká nepasterizovaná, spíš ležáky než desítky. Objemy mám napité z mládí. Teď už si vybírám,“ smál se.

Co vás dnes čeká

I dnes čeká v hotelu Palcát na návštěvník od 16 hodin sál plný stánků s pivy.

Chybět nebudou ani soutěže a hudební vystoupení. Večerem opět provede dýdžej a moderátor Vladimír Kosťa Kostínek. Na pódiu přivítá kromě dechové hudby Melody Band také táborskou bigbeatovou skupinu Big Papa, hrající hudbu šedesátých a sedmdesátých let.

Mimo hlavní sál zahraje harmonikář Josef Matura alias Pepíno a harmonikářka Pavla Koudelková.

Zdroj: Táborský deník.cz | Autorka: Petra Šitnerová | Foto: David Peltán


Klub zve na československý čtvrtek

[čtvrtek, 4. únor 2010]

V rámci dnešního klubového čtvrtku zavítá do plzeňského Klubu malých pivovarů ing. L. Kovács, majitel minipivovaru Kaltenecker v Rožňavě nedaleko Košic, který je zároveň místopředsedou Svazu malých nezávislých pivovarů na Slovensku. Při této příležitosti se zde bude točit řada zajímavých druhů piv z produkce Kalteneckera. Klubový večer začíná v 17.30 hodin a vstup na něj je zdarma.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Před dvaceti lety tehdejší šéf táborského hotelu Jordán Alois Srb vymyslel pivní slavnosti. Čtyřdenní jubilejní akce letos přilákala 95 pivovarů, jejich piva bojují o tituly Zlatá pivní pečeť.

* Nedá se při degustování nějak švindlovat?

To zcela vylučuji. Máme tady hned dva kontrolní orgány. Zástupce Bureau Veritas a České zemědělské potravinářské inspekce. Ti hned na začátku vylosují pořadí anonymních degustovaných vzorků a pak kontrolují, jestli se dodržuje.

* Dáváte vy sám přednost nějakým pivům?

Já rozeznávám jenom dobré a špatné pivo. Chutnají mi česká a slovenská. Polská, bavorská a belgická jsou piva náročná. Mohu je vypít, ale asi bych si na ně dlouhodobě musel zvykat.

* A jak hodnotíte Jublák? Pivo, které jste si nechali uvařit speciálně pro letošní 20. ročník.

Jedná se o třikrát dochmelené pivo. Ta chuť je velice výrazná, není filtrované. Je to speciální nápoj, který nikde jinde nedostanete. Nechali jsme si ho uvařit 10 hektolitrů v jednom malém jihočeském pivovaru. Ve kterém? Nezlobte se, to neprozradím.

* Podaří se vám alespoň v zákulisí nějaké vzorky ochutnat?

První tři dny piju jenom minerálky. Když ze mne v pátek večer napětí celé akce spadne, jedno si dám.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Výsledky degustací z 3.2. 2010

[čtvrtek, 4. únor 2010]

Na XX. Reprezentačních slavnostech piva a minerálních vod v Táboře dnes pokračovaly odborné degustace. Kromě piva se hodnotily i minerální vody. Výsledky najdete v příloze.

Zítra budou degustátoři posuzovat piva z minipivovarů, světlá speciální piva a kvasnicová piva. V pátek dopoledne proběhne závěrečná degustace piv, která zvítězila v jednotlivých kategoriích. Vybrané pivo získá zvláštní cenu velké poroty. Této degustace se mohou zúčastnit i novináři. Začátek je (v pátek 5/2) v 10 hodin v kongresovém sále táborské Jihočeské univerzity. Jste srdečně zváni!

Ve 12 hodin se pak na stejném místě koná závěrečná tisková konference. Oficiální vyhlášení výsledků a předání titulů Zlatá pivní pečeť 2010 a Zlatý český pramen 2010 proběhne v pátek v 18 hodin v Hotelu Palcát.

SVĚTLÉ VÝČEPNÍ

1) Zlatopramen výčepní - Pivovar Krásné Březno

2) Krušovice desítka - Královský pivovar Krušovice

3) Pernštejn světlé výčepní - Pivovar Pernštejn Pardubice, a.s.

TMAVÉ VÝČEPNÍ

1) Březňák tmavé výčepní pivo - Pivovar Velké Březno

2) Starobrno černé - Heineken Česká republika - Pivovar Starobrno

3) Hradební tm. výčepní 10% - Měšť. pivovar v Poličce, a.s.

3) Dark Litovel tm. výč. - Pivovar Litovel, a.s.

SVĚTLÝ LEŽÁK

1) Primátor ležák 11% - Pivovar Náchod, a.s.

2) Medium jedenáctiprocentní pivo - Heineken Česká republika - Pivovar Starobrno

3) Hostan hradní - Heineken Česká republika - Pivovar Starobrno

TMAVÝ LEŽÁK

1) Černá Hora Granát tm. lež. - Pivovar Černá Hora, a.s., Černá Hora

2) Primátor Premium Dark - Pivovar Náchod, a.s.

3) Postřižinské pivo tmavý 11% ležák - Pivovar Nymburk, s.r.o.

NEALKO PIVA

1) Primátor Nealko - Pivovar Náchod, a.s.

2) Svijanský Vozka - Pivovar Svijany a.s.

3) Platan - nealko - Pivovar Platan,a.s., Protivín

PIVO SE SNÍŽENÝM OBSAHEM CUKRU

1) Eggenberg světlé pivo se sníž. obs. cukru - Pivovar Eggenberg, a.s.- Český Krumlov

2) Rohozec Skalák Czech - Pivovar Rohozec, a.s. - Malý Rohozec

3) Fitness - Pivovar Svijany a.s.

POLOTMAVÉ

1) Primátor Polotmavý 13% - Pivovar Náchod, a.s.

2) Polotmavý ležák KLOSTERMANN - Měšť. pivovar Strakonice, a.s.

3) Sedm kulí - Pivovar Ferdinand a.s., Benešov

Zdroj: Tisková zpráva Slavností piva v Táboře


Nasát atmosféru a ochutnat piva, o kterých v obchodech a hospodách nezavadíte. To je důvod, proč do táborského hotelu Palcát přijíždějí lidé z celé republiky.

Na letošním jubilejním XX. ročníku, který trvá do pátku, čekají na pivní znalce opravdové lahůdky.

Ve čtyřiceti stáncích si je možné objednat přes sto druhů speciálních piv z tuzemska i zahraničí. Většinou mají 13 stupňů a více. Premiéru na letošních slavnostech mají silná piva z Belgie.

Podle reakcí pivařů je co ochutnávat. Na své si přišly i ženy, které zajímala piva s příchutěmi jahod, višní a dalšího ovoce. Těsno bylo i u stánku s nejslavnějším rakouským svrchně kvašeným pivem, které je považováno za nejlepší svého druhu na světě. „Nemusím jezdit do Alp, stačí do Tábora. Když si dám v horách tři tato hustá piva, mám energii na celý den. A tady stojí třetinu,“ pochvaloval si Jan Kovář z Prahy.

Letošní dvacátý ročník má rekordní účast nejen pivovarů, které soutěží o ocenění Zlatá pivní pečeť, ale i v počtu druhů piv, které mohou návštěvníci ochutnat.

Speciálně pro tuto příležitost jsme uvařili pivo Jublák. Je to skutečně řádně uleželý prémiový světlý ležák v 300 lahvích. Jednou z nich bude sběratelská rarita,“ řekl Blesku hlavní organizátor slavností Alois Srb.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Blesk.cz | Autorka: Vlaďka Hradská


Jubilejní dvacáté Slavnosti piva začaly v jihočeském Táboře. Existují už první vítězové v kategorii výčepních piv, kteří získali titul Zlatá pivní pečeť.

Nositelem první Zlaté pivní pečeti se po degustaci odborníků stal Zlatopramen výčepní z Pivovaru Ústí nad Labem. Na druhém místě skončilo pivo Krkovice světlé a na třetím Pernštejn světlé výčepní pivo. Odborníci v následujících dnech ohodnotí bezmála čtyři sta vzorků v 17 kategoriích. Celkem se do soutěže přihlásilo přes 90 českých i zahraničních pivovarů.

Maraton ochutnávek začal kategorií světlé výčepní pivo, mezi lidmi známější jako světlá desítka. Do této soutěže pivovary přihlásily 42 vzorků. U každého hodnotí odborníci vůni, chuť, hořkost, plnost a říz,“ uvedl Alois Srb.

V úterý v 17 hodin bude oficiálně zahájena veřejná část slavností v Hotelu Palcát. Účast přislíbili první náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, představitelé Tábora a další hosté.

Degustace pokračují i ve středu, čtvrtek a v pátek, tento den pak Slavnosti zakončí finálový večer. Na něm budou vyhlášeny kompletní výsledky, a to jak v pivech, tak v minerálních vodách, které letos přivezlo do Tábora pět výrobců. Minerálky soutěží o titul Zlatý český pramen.

Zdroj: Regiony24.cz | Mediafax


Společnost Ernst & Young nově zpracovává přehled o prodeji piva všech tuzemských pivovarů. Za tuto zakázku má od Českého svazu pivovarů a sladoven dostávat ročně 200 tisíc korun. Pro Euro.cz to uvedl zdroj z branže. Ernst & Young nyní místo profesního svazu soustřeďuje průběžná data o výstavu jednotlivých pivovarů. Statistiku bude zpracovávat za každé čtvrtletí.

Dlouhé roky předávaly pivovary informace o výrobě profesnímu svazu, který je vyhodnocoval ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Podrobný přehled pak rozesílal všem členům a zveřejňoval pouze celková čísla za obor. Od poloviny loňského roku však nejsilnější hráči na trhu přestali svazu poskytovat měsíční údaje o výrobě. Vysvětlovali to tím, že vzájemné odhalování výrobních výsledků narušuje hospodářskou soutěž.

Svaz proto vypsal tendr na nezávislou společnost, která má soustřeďovat údaje od jednotlivých pivovarů a svazu předávat jen souhrnná čísla. Do soutěže se dle informací Euro.cz přihlásily také společnosti Incoma, Deloitte a AC Nielsen. Rozhodující byla nabízená cena.

Zdroj: Euro.cz | Autorka: Táňa Králová


Podle průzkumu provedeného společností K Brewery Group na nezávislém vzorku restaurací hrozí v nejbližší době v odvětví pohostinství masivní propouštění. Téměř polovina provozoven je ve ztrátě, jen za měsíc leden v průměru zaznamenaly meziroční pokles tržeb cca o čtvrtinu. Více než polovina provozoven zvažuje propouštění zaměstnanců anebo ukončení činnosti.

Pohostinství a cestovní ruch patří mezi odvětví, na nichž se hospodářská krize projevila velmi tvrdě už v minulém období. Teď se podnikatelé v oboru cítí navíc ohroženi ještě zvýšením daňové zátěže. Podniky a živnostníky v odvětví pohostinství totiž významně zasáhlo lednové zvýšení spotřební daně z piva o třetinu a sazby DPH na 20 %.

Pokud polovina našich odběratelů nebude schopna plnit své závazky nebo rovnou zkrachuje, bude to mít likvidační účinek také na malé nezávislé pivovary,“ uvedl generální ředitel společnosti K Brewery Group Zdeněk Radil.

Průzkumy se v pesimismu shodují

Podle předchozích průzkumů Asociace hotelů a restaurací České republiky téměř 75% provozovatelů restaurací očekává v roce 2010 propad v tržbách oproti již slabšímu roku 2009 a celkově negativní hospodářský výsledek.

Tyto údaje korespondují s takzvaným čistým indexem trhu práce, který z odpovědí 750 firem z různých odvětví a regionů v Česku sestavuje společnost Manpower.

Podle jejího průzkumu bude v příštím čtvrtletí pokračovat oslabení náborových aktivit prakticky ve všech oborech. Výjimkou by měly být finance, pojištění, nemovitosti a ostatní služby podnikům. Naopak až alarmující vyhlídky jsou v oborech ubytování a stravování.

Index se stanovuje podle poměru zaměstnavatelů, kteří předpokládají snížení náboru k těm, co připravují jeho zvýšení. Celkový čistý index pro první kvartál 2010 v Česku má hodnotu -6, v oblasti ubytování a stravování je to ale dokonce -37.

Zdroj: Novinky.cz


O spotřební dani z piva by dnes znovu měli rozhodovat poslanci. Dolní komora parlamentu posoudí návrh senátu na její snížení na úroveň před prvním lednem 2010.

Pivovarům se současná daň nelíbí. Znamenala zdražení piva až o korunu. Pro menší provozy prý to může být likvidační. Podle ředitele svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého přispívá ke špatné situaci i hospodářská krize.

"V průběhu roku 2009 klesala spotřeba piva jednak proto, že se poněkud snížila tuzemská spotřeba, ale hlavně ubyli turisti. Do této nepříznivé situace ještě přichází dramatické zvýšení spotřební daně o 33 procent, což je skutečně veliká rána," řekl Veselý.

Poslanci změnu nechtějí

Sněmovna ale změně moc nakloněná není. "Já tomu návrhu senátu rozumím spíš jako snaze upozornit na to, že zdanění jednotlivých komodit není jednotné. V dané situaci státního rozpočtu poslanecký klub ODS návrh na snížení daně nepodpoří," potvrdil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Návrat spotřební daně na původní úroveň se nelíbí ani komunistům. "Hlavně tam není jen to pivo, takže podpořit senátní návrh by znamenalo schválit i jiné věci, které se nám líbí možná ještě méně," prohlásil poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Vhodná doba pro snížení spotřební daně na pivo není ani podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autoři: Veronika Malá a Igor Maňour


K dnešnímu dni je na XX. Slavnosti piva a minerálních vod v Táboře přihlášeno už 92 pivovarů. Devadesát z nich se zúčastní odborných degustací o Zlatou pivní pečeť. Kromě českých jde o zástupce Slovenska (6), Belgie (5), Německa (4), Polska (4), Nizozemska (1) a Rakouska (1). Ve veřejné části v Hotelu Palcát budou lidé vybírat z více než 100 značek piva z produkce 44 domácích i zahraničních pivovarů a minipivovarů. Slavnosti začínají přesně za týden, 2. února 2010, a potrvají do pátku 5. února 2010.

Odborné degustace piva o titul Zlatá pivní pečeť proběhnou v 17 kategoriích. Pivovary dodají k posouzení přes 300 vzorků piva. Největší konkurence bude mezi světlými prémiovými ležáky, kde je do soutěže přihlášeno 43 vzorků. Druhou nejpočetnější kategorií je světlé výčepní pivo s 42 vzorky a třetí nejzastoupenější je kategorie světlý speciál vyrobený v minipivovaru, kde je 35 vzorků.

Rozšířil se i počet přihlášených do soutěže o Zlatý český pramen. K pěti největším výrobcům minerálních vod z České republiky a jednomu ze Slovenska přibyl jeden italský. Minerální voda SANTANNA (Zdroj Vinadio Sp.A Torino) pramení ve výšce 1 600 metrů v srdci Alp a je známá už pět století .

Co se týká předprodeje vstupenek, týden před zahájením slavností je na všechny dny vyprodáno na hlavní sál a do přísálí. Na úterý, středu a čtvrtek zbývá několik desítek vstupenek na balkon a do restaurací. Na pátek je zcela vyprodáno do všech prostor Hotelu Palcát. Vstupenky prodává táborské městské Infocentrum na Žižkově náměstí. Otevřeno je ve všední dny od 9 do 16 hodin a lístky stojí od 90 do 120 korun.

Informace o slavnostech piva najdete také na webových stránkách www.slavnostipivatabor.cz.

Zdroj: Slavnosti piva Tábor.cz


Němci méně pijí

[sobota, 30. leden 2010]

Němci pijí stále méně piva. Loni konzum klesl poprvé pod deset miliard litrů – na 9,998 miliardy.

Je to o 2,8 procenta méně než předloni. V Bavorsku je pokles menší, „jen“ o 1,6 procenta. Ředitel Svazu bavorských pivovarníků Walter König menší výstav přičítá ubývání obyvatel, přičemž ti, kteří zbývají, prý navíc pijí méně... Pasovský deník PNP k tomu dodává, že bavorské pivovary jsou přitom ve dvojitém tlaku, neboť v této spolkové zemi dominují malé a střední pivovary. „Bojují tedy nejen s celkovým poklesem konzumu, ale i s tlakem koncernů, které zaplavují trh levným pivem,“ píše PNP.

Zamračené Rakousko

V Horních Rakousích bylo v lednu až 25 mrazivých dnů, kdy teplota během 24 hodin nevystoupila nad nulu. Je to až o 15 takových dnů víc než je dlouholetý průměr. Celkově byla teplota až o 2,2 stupně nižší, ale zůstala ještě daleko za rekordy. Například freistadtských –4,8 stupně zaostalo výrazně za rokem 1942, kdy tu měli průměrně –10,9 stupně. Extrémně málo bylo také slunečního svitu. Například v Gmundenu jen 19 hodin. „V průměrných lednech tu slunce svítí 44 hodin,“ poznamenává deník OÖN.

Zdroj: Českobudějovický deník.cz | Autor: Vladimír Majer


Nejlepší drinky by se měly objevit v restauracích v Žatci, aby lákaly turisty, řekl T. Okamura

Čtyřicet studentů z patnácti škol z celé ČR ve středu 27. ledna bojovalo v divadle v Žatci o přízeň odborné poroty v rámci soutěže Žatecké pivo cup.

Druhý ročník soutěže připravilo Střední odborné učiliště a střední odborná škola SČMSD v Žatci.

Úkolem soutěžících je připravit nápoj, který obsahuje pivo ze Žateckého pivovaru. Soutěží se ve dvou kategoriích – klasik a flair,“ sdělil Milan Bočkai z pořadatelské školy. Odborníci hodnotili nejen výslednou chuť nápoje, ale i způsob přípravy, čistotu skleniček a úpravu stolu.

Tato soutěž je velmi dobrý nápad. Regionální gastronomické speciality je přesně to, co z hlediska rozvoje cestovního ruchu českým regionům stále chybí. Navíc tato soutěž je postavená na mladých lidech, které je třeba pro to podchytit,“ řekl v žateckém divadle Tomio Okamura, česko – japonský podnikatel, člen prezidia a tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

V Česku je známý také jako jeden z investorů televizního pořadu Den D. „Mohu pomoci vítězné recepty medializovat. Bylo by ale dobré, kdyby se objevily pivní speciality v restauracích v historickém jádru Žatce, aby byly lákadlem pro turisty. Na gastronomii je z velké části založen turistický ruch řady zemí, například Itálie, Francie nebo Španělska,“ vyplynulo z jeho slov.

Podle něj české regiony stále pokulhávají v nabídce pro zahraniční turisty. Také proto jich většina přijede jen do Prahy. „Stále chybí turistická infrastruktura, jako jsou třeba vhodné hotely. A navíc třeba lákadla v podobě lokálních gastronomických specialit. Turistika je o osobních požitcích. A jedním z nich je se dobře najíst a napít,“ řekl.

Na gastronomických specialitách ze žateckého chmele a piv, které jsou z něj uvařené, je částečně založen Chrám chmele a piva, který se v Žatci nyní realizuje. V jeho rámci se buduje na náměstí Prokopa Velkého restaurace a minipivovar, kde se mají takové speciality hostům nabízet. Projekt má být dokončen v příštím roce.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Jaké jsou doopravdy produkty ze dna nabídky tuzemských supermarketů? Jak velkou chybu můžete udělat, když při nákupu sáhnete vedle? Jaká je daň za nízkou cenu?

Média i veřejnost dnes věnují tolik pozornosti složení, původu a ceně potravin, že se téměř vytratil rozhodující aspekt jídla – chuť. Rozhodli jsme se proto prozkoumat, jak jsou na tom levné výrobky nejen s ohledem na zdraví konzumentů, ale i na jejich chuťové buňky. V supermarketech jsme si nejprve vytipovali potraviny, jejichž výrobci obvykle chemikáliemi nešetří. S pomocí odborníka na výživu a potravinářského technologa Víta Syrového jsme pak vybrali desítku těch, které svým složením hřeší nejvíce, a gastronomická novinářka Hana Michopulu je poté ohodnotila po chuťové stránce.

Každá potravina od nás také získala bodové vysvědčení za množství škodlivých chemikálií ve složení. Všechna "éčka" jsme ohodnotili jedním až pěti body podle škodlivosti a výsledek sečetli. Nejlepší by tedy byla čerstvá plnohodnotná surovina s 0 body, nejhorší naopak takový průmyslový výrobek, jenž obsahuje nejvíce nevhodných aditiv, a získá tak nejvíce bodů. K určení škodlivosti jednotlivých látek posloužil přehled vypracovaný v knize Tajemství výrobců potravin.

Tajemné pivo pro diabetiky

(Ambrosius Free, výrobce: Pivovar Holba. 8 bodů)

Foto

"Je v něm cítit něco navíc, co tam nepatří. Má podivnou pachuť," přemýšlí Hanka Michopulu a složení jí dává za pravdu. "Tomu, kdo považuje pivo za přírodní produkt, by po přečtení údajů o složení asi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Otázkou je, co si představit pod pojmy ,upravený chmel‘ a ,chmelový extrakt‘. Něco z chmelu to asi obsahovat bude, ale kdo ví co. Z dále uváděných látek je šokující náhradní sladidlo. Že by bylo toto pivo určeno jen pro diabetiky? Barvivo a kyselina již jen doplňují celkový nepříznivý dojem," rozebírá složení nealkoholického piva Syrový.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Vojtěch Bednář | Kráceno


Žatecké pivo bude možná v Unesco

[čtvrtek, 28. leden 2010]

Pěstování chmele má na Žatecku tradici možná delší než tisíc let. Snad každé pivo na světě má něco společného se Žatcem. A to by měl podle ministerstva kultury i žateckých vědět celý svět. A možná že opravdu bude. Historická pivovarská oblast v Žatci totiž aspiruje o zapsání na seznam Unesco.

Budovy staré více než sto let. Dříve se v nich skladoval chmel a vařilo pivo. Teď tu vzniká obří svatostánek piva s příznačným názvem Chrám chmele, který má být navíc zapsán na celosvětový seznam chráněných památek.

Jiří Vent, ředitel Chrámu chmele a piva: "V Evropě obdobné město s podobnými sklady a chmelařskými technickými památkami neexistuje."

Jiří Vaníček, žatecký architekt: "Bylo vytipováno cirka 21 budov, které by měly být zahrnuty do Unesca."

Jednání s Unescem začnou příští rok. Proces zapsání na seznam památek ale trvá i několik let.

Obyvatelé Žatce: "Je to fajn, když tam bude, to zvýší turistický ruch ve městě." "Určitě by to byl nějaký přínos pro město, jezdilo by sem i víc lidí se dívat na to."

Davy turistů sem ale mohou začít proudit už v létě. V srpnu by se mělo otevřít muzeum chmele a také nová dominanta města pivní maják - vyhlídková věž vysoká 42 metrů. My jsme se nahoru podívali už dnes.

V případě hezkého počasí jsou z věže vidět vrcholky Krušných hor, Českého středohoří a dokonce dohlédnete až na okraj Prahy.

Na vrchol věže pojede multimediální výtah, který bude připomínat let balónem. Lákadel pro turisty ale bude mnohem více. Vedení Chrámu chmele vzkazuje, přijeďte se podívat.

Zdroj: R1 Lyra | Autor: Tomáš Novák



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI