Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostatní pivní dění


Pivní.info

Ve městě se zase bude vařit pivo. Tradici výroby chmelového moku tam chce obnovit společnost Křinický pivovar. Ta pro své podnikání využije objekt bývalé restaurace pod kostelem na náměstí.

Prodej objektu zastupitelé města projednávali opakovaně. Tentokrát jednohlasně rozhodli o tom, aby se novými vlastníky stala právě společnost Křinický pivovar. Zaplatí 1,5 milionu korun a součástí smlouvy jsou i další ujednání. Například složení dvoumilionové kauce. Ta bude kupující společnosti vrácena po splnění další podmínky, kterou je vynaložení investice do získaného objektu v celkové výši 10 miliónů,“ uvedl starosta města Jan Kolář.

Krásnolipští očekávají, že nově vybudovaný pivovárek v prostorách dlouho chátrající a teď prodané restaurace by mohl ještě více zvýšit turistickou atraktivitu sídelního města Správy národního parku České Švýcarsko.

Věříme, že to bude další rozšíření potenciálu, který se tady už podařilo vybudovat. Například jenom v Domě Českého Švýcarska na Klinickém náměstí se v sezóně vystřídá okolo třiceti tisíc návštěvníků. Pivovárek by mohl být dalším lákadlem k tomu, aby se do našeho města vydávali další turisté,“ dodal Kolář.

První půllitry s novým křinickým pivem by mohli milovníci chmelového moku pozvednout už v příštím roce.

Docela se na tuhle událost těším. Vždycky se rád podívám tam, kde začnou vařit novou značku piva. Nenechal jsem si ujít otevření varnsdorfského pivovaru Kocour a určitě se rozjedu příští rok i do Krásné Lípy. Také očekávám, že jenom na papíře neskončí záměry obnovy pivovaru v Děčíně, který se má stát součástí přestavby pivovarského areálu,“ poznamenal děčínský pivní štamgast Jaroslav Chaloupka.

Krásná Lípa měla v minulosti pivovar, který stával v místě dnešního panelového sídliště.

Zdroj: Děčínský deník.cz


Desaťdňový "oktoberfest", známy z Mníchova, by sa na jeseň mal po prvý raz uskutočniť vo Viedni. Organizátori očakávajú do 300.000 návštevníkov.

Viedenský sviatok piva pripravia v zábavnom parku Prater v dňoch 23. septembra až 2. októbra. Návštevníci si budú môcť lahodný mok a rôzne špeciality vychutnať v štyroch obrovských stanoch.

VIP-stan poslúži asi pre 600 hostí, okrem toho sa plánuje vybudovanie stanu vína a dvoch pivných stanov. Ponúknu tu viedenské "šnicle", klobásky, či cisársky trhanec.

Okrem dobrého jedla a pitia čaká záujemcov aj 480 hodín hudby - typických viedenských skladieb, ľudoviek, ale aj hitov súčasnosti. Organizátori už teraz hosťom radia, aby si miesto radšej rezervovali vopred - na internete.

Zdroj: Čas.sk | TASR


PIVO

Česká republika bezpochyby patří mezi pět pivních velmocí. Na rozdíl od Německa, Belgie, Anglie nebo USA však již několik let postrádá časopis, který se zaměřuje výhradně na toto téma a oslovuje širokou veřejnost.

První číslo měsíčníku Pivo, Bier & Ale vydá nakladatelství ROW 26. ledna 2011.

Uzavře se období příprav, které trvalo s menšími přestávkami od prosince 2009. Čtrnáct měsíců představuje dostatečně dlouhou dobu, abychom našli tři základní témata, jimiž se staly kvalita, tradice a rozmanitost. Během mnoha setkání a diskusí jsme si vyjasnili koncept pravidelných rubrik a našli tým zasvěcených autorů s osobitým pohledem na svět piva. Chceme-li hovořit o kvalitě, znamená to především kritický přístup k výběru piv i pivovarů.

Od úvodního čísla díky tomu Pivo, Bier & Ale nabídne stálé rubriky na téma degustace, nová piva, rodinné pivovary, pivní turistika po Čechách i do zahraničí, ale také gastronomie nebo káva. V každém čísle čtenář najde rozhovor se sládkem, velký profil českého i zahraničního pivovaru, kulatý stůl na téma 4. pípa nebo ukázky dopisních papírů a dalších dokumentů z pivovarů z dob před více než stoletím. Seriály na pokračování nesou například názvy Pár kousků teorie nikoho nezabije, Čepujeme s ..., Tajemství pivního skla, Franky, země piva.

Pivo, Bier & Ale vyjde v rozsahu 64 stran ve formátu A4 a lepenou vazbou V2. Náklad dosáhne počtu 5 000 výtisků. Grafickým řešením se chce vyrovnat zavedeným časopisům o gastronomii nebo vínu. Doporučená prodejní cena časopisu činí 49 Kč.

V lednu 2011 vydavatel spustí také internetové stránky www.pivobierale.cz. Obě média budou vedle sebe působit souběžně. Internetové stránky nabídnou především informace, prostor pro diskuse, možnost hlasování v anketách i soutěžích a podporu prodeje měsíčníku včetně jeho akcí.

Jestliže se na internetové verzi může podílet každý předplatitel měsíčníku nebo v omezené míře i návštěvník stránek, v tištěné verzi půjde o autorské materiály z pera profesionálů, kteří dokážou nabídnout zasvěcený pohled. Měsíčník se proto zaměří na výběr a komentování nejpodstatnějších informací, nabídne rozhovory a reportáže, hodnocení a výsledky degustací. Nechce se negativně vymezovat a ani spojovat obsah článků se zaplacením inzerátu. Smyslem měsíčníku zůstane snaha najít a charakterizovat skutečně kvalitní piva, připomenout a popsat tradiční postupy. Pokud bude úspěšný, vytvoří kolem sebe vlivnou skupinu autorů i čtenářů, kteří ocení poctivost pivovarů i hostinských. Za velmi důležité považujeme, aby se český konzument piva orientoval v nabídce zahraničních piv včetně speciálů s vyšším obsahem alkoholu, ale zároveň si uvědomil, že základem pivní kultury a české tradice zůstává kvalitní ležák jako společenské pivo k rozhovoru v hospodě.

Přílohou časopisu se od třetího čísla stanou volně vložené listy Encyklopedie piva. Na přední straně vždy představí jedno konkrétní pivo a na zadní straně listu pak pivovar, který jej vaří. Listy se stanou příležitostí pro pivovary, aby podrobně představily své produkty a prostřednictvím mnoha konkrétních údajů přesvědčily zájemce o jeho kvalitě. Z jednotlivých listů lze postupem času sestavit encyklopedii, nebo z nich vytvářet atraktivní pivní lístky v hospodách a specializovaných prodejnách.

České i zahraniční pivovary získají v podobě příloh možnost nejen prezentovat piva, ale také nabídnout čtenářům širokou škálu pozorností a dárků od plakátů, etiket, kapesních map až po CD nebo DVD. Chybět nebudou ani pozvánky na festivaly a různé akce, kupony se slevou nebo pohlednice.

BIER

Nový časopis dává svým názvem jednoznačně najevo, že svou část zaměří na německá piva. Kdo již navštívil Bamberg, Forchheim a především malá městečka a vesnice v jejich okolí, kde se v oblasti Franků nacházejí desítky malých rodinných pivovarů, tuší nebo dobře ví, proč jsem se tak rozhodl. Pravidelnou rubriku bych si netroufl do časopisu zařadit bez podpory velkého znalce franckých pivovarů Franka Wetzla a jeho přátel. Franky v sobě mají neopakovatelnou atmosféru, jaká byla v českých hospodách a rodinných pivovarech před 2. světovou válkou.

ALE

Pokud mám uvést, kdo mě inspiroval k vydávání měsíčníku Pivo, Bier & Ale, pak na prvním místě musím uvést společenství CAMRA, které svými akcemi, festivaly, knihami a řadou dalších aktivit trvale podporuje zájem o Real Ale, svrchně kvašené pivo, které zůstalo důkazem originality pivního trhu v Anglii. V Belgii se naopak Ale stalo základem celosvětového úspěchu a díky němu tato malá země, mnoha rysy velmi podobná té naší, právem přitahuje pozornost největších pivních znalců od USA až po Japonsko. Řadě Čechů lichotí, že se o nás dlouhodobě píše i hovoří v souvislosti s největším množstvím vypitého piva. Redakce měsíčníku Pivo, Bier & Ale naopak vynaloží snahu, aby se jeho čtenáři stále častěji objevovali mezi fajnšmekry, kteří si v Belgii v ničem nezadají s pivními turisty právě z USA nebo Japonska.

PIVO, BIER & ALE a něco navíc

Časopis Pivo, Bier & Ale chce být měsíčníkem pro všechny geniální hostinské a jejich štamgasty, zaměří se také na organizování degustací a představování piv pro čtenáře při společenských akcích, abychom prezentovali především tradiční výrobu piva v rodinných, malých a středních pivovarech. Soustavně se chceme věnovat pivní kultuře a podpoře turistiky, jejíž součástí se stane návštěva pivovarů, ale také spojení tras s atraktivními místy z pohledu historie, architektury nebo umění.

Profil našeho čtenáře odpovídá novým návštěvníkům kultovních hospod a restaurací typy Pivovarský klub v Karlíně, První Pivní Tramway, Zlý časy v Praze, Klub malých pivovarů v Plzni nebo Na Božence v Brně. Jde o příznivce piva, kteří preferují kvalitu, jsou ochotni za ní zaplatit vyšší cenu a mají zálibu v hledání nových značek i stylu piva, očekávají sezónní speciály k svátkům a festivalům. Zároveň však zůstávají poměrně konzervativní, když se opakovaně nebo pravidelně vrací pouze ke značce, která se vaří z prvotřídních surovin a s vysokými nároky na kvalitu. V řadě případů se jedná osobnosti, které ovlivňují vkus ve svém okolí stejně jako módní trendy a nálady dalších zákazníků.

Dám si jedno Pivo, Bier & Ale

Měsíčník se bude prodávat pod tímto sloganem především ve vybrané síti hospod, výčepů, restaurací a minipivovarů. Druhou variantu představují specializované prodejny piva s širokým sortimentem. Celkově počítáme s vytvořením zhruba stovky prodejních míst. Řada prodejců chtěla časopis nejprve vidět, takže prodej prvního čísla se na řadě míst rozběhne postupně, druhé číslo vyjde 28. února a každé další poslední den v měsíci.

Pavel Borowiec, vydavatel a šéfredaktor

Pavel Borowiec absolvoval Univerzitu Karlovu v Praze v roce 1980. Pracoval ve Filmovém studiu Barrandov, Československé akademii věd a na Rektorátu Univerzity Karlovy. V devadesátých letech vydával kultovní časopis Audio Video Revue. Od roku 2001 se jako ředitel DVD Group.cz zabývá marketingovou podporou formátu DVD video. Od roku 2005 organizuje výstavu Home Cinema Praha, která se během šesti ročníků stala největší výstavou na téma domácí zábavy v ČR. Publikoval stovky článků především v Týdeníku Televize a dalších denících a časopisech, aktuálně externě spolupracuje se Stereo a video nebo Brand & Stories.

Zdroj: Pivo Bier & Ale


Restauraci s vlastním pivovarem a výstavu v zámeckých pokojích chystá vlastník zámku v Rychvaldu.

Foto

Práce na zámku již běží, doba trvání je ale zhruba na dva roky. Možná déle,“ uvedl Radim Průša z ostravské firmy Šmíra Print, která zámeček v současné době vlastní.

Vedení města informace o tom, že se zámek konečně opravuje, potěšila. „Jsme za to rádi. Na konci ledna mám s majitelem zámku schůzku, kde se budeme bavit o podrobnostech. Jsem rychvaldský patriot, takže jsem ráda, že zámek nespadne,“ řekla starostka města Šárka Kapková.

Zdroj: Havířovský deník.cz | Autorka: Nina Macošková | Foto: Tomáš Januszek


Drahocenná surovina voda si oprávněně zasluhuje pozornost jako základ každého výrobního procesu. Proto má stále větší význam uplatnění celého jejího potenciálu. Kontrola a hospodárné využití vody je při výrobě piva prioritou. Za tímto účelem se v pivovarech provádějí vizuální sledování vodovodního potrubí, čerpadel a provozních nádob. Dále je věnována značná pozornost postupům při úpravě vody, pravidelnému měření její vodivosti a čirosti, mikrobiologickým testům na přítomnost virů, bakterií a spor a sledování výskytu parazitů. O zjištěných nedostatcích je pak nutné neprodleně informovat a zajistit nápravu například uzavřením studní nebo přerušením činnosti čerpadel proto, aby se předešlo nežádoucím vlivům na kvalitu konečného výrobku.

Z porovnávání výsledků analýz vody v jižním Bavorsku v letech 1993-2002 vyplynulo, že 30-50 % v jednotlivých pivovarech individuálně testovaných vzorků vody překračovalo doporučené a absolutní limity mikrobiologických hodnot.

Měření nutná k zaručení potřebné kvality vody musí být pevně stanovena a následně aktivně dodržována. Pro mikrobiologické hodnocení kvality vody a hygieny, musí být v Německu splněny požadavky právních předpisů pro pitnou vodu (TrinkwVO).

Dále musí splňovat zvláštní směrnice pro použití vody v pivovarství, smí obsahovat pouze povolené množství mikroorganismů a další jiná specifika, což navazuje na obecný základ zajišťující spolehlivou míru čistoty vody. Proto musí být běžné analýzy pitné vody rozšířené tak, aby obsahovaly i parametry specifické pro pivovarství.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


Pijte pivo!“, vzkazují lidem pěstitelé chmele na Přerovsku. Právě této plodiny se totiž loni urodilo rekordní množství. I když na některých lokalitách na střední Moravě deště a dlouhodobě podmáčená půda chmel zničily, na Žatecku ho bylo tolik, že jeho množství převýšilo poptávku.

Ještě v červenci pěstitelé chmele odhadovali, že úroda bude kvůli chladným nocím v květnu a červnu a také kvůli opakovaným povodním, dešťům a promoklé půdě velmi špatná. To nakonec platí jen o několika lokalitách. Například na nízko položených chmelnicích u Domaželic se voda slila v jedno velké jezero a dlouho zde zůstala.

Bylo to špatné, celou plochu jsme měli pod vodou,“ poznamenává agronom Filip Pohančeník z Agrasu Želatovice.

Tam, kde se chmelu urodilo dost, není ale jeho kvalita nijak vynikající. „Dopadlo to tak, že sklizeň byla průměrná, dokonce i lehce nadprůměrná. V obsahu hořkých látek, které jsou při výrobě piva důležité a podle kterých se také určuje kvalita a cena, to ale dopadlo hůře,“ vysvětluje chmelař Tršické zemědělské Ivo Macháček.

Rekordní úroda

Producenti chmele se tak musejí smířit s nižšími cenami a dokonce mají problém tuto surovinu prodat. „V celé republice byla letos rekordní úroda. Část sklizeného chmele nám dosud zůstává neprodaná,“ říká předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský.

Chmelaři se také shodují na nižší poptávce ze strany pivovarů. „Pivovary poptávku omezují. Cena chmele šla dolů i proto, že se ho hodně urodilo v žatecké oblasti, což má zásadní význam,“ komentuje situaci Macháček.

Možná je to i tím, že spotřebitelé mají zájem o lehčí typy piv, na které je potřeba menší množství chmele,“ doplňuje Lichnovský.

Těžší piva jsou v kurzu

Tento trend však podle mluvčí přerovského pivovaru Zubr Hany Matulové neplatí. „Je to přesně naopak. Celorepublikově se zvyšuje poptávka po vícestupňových pivech,“ vysvětluje Matulová.

Se snížením cen piva kvůli nadúrodě chmele zákazníci počítat nemohou. „Cenu piva určuje řada ukazatelů. Kromě surovin je to například energie, u níž naopak došlo k navýšení ceny,“ upozorňuje mluvčí přerovského pivovaru.

Podle šetření Českého statistického úřadu v uplynulých měsících vzrostla průměrná cena za půl litru světlého výčepního lahvového piva v Olomouckém kraji z 9,77 korun na začátku října až na 10,03 korun v první polovině ledna letošního roku.

Zdroj: Deník.cz | Autorka: Pavla Kubištová


Palestinské pivo z českého chmele

[středa, 26. leden 2011]

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg včera navštívil pivovar v palestinském Tajbe TAJBE (Od našeho zvláštního zpravodaje) Nadím Chúrí sedí na bednách s lahvovým pivem, kývá nohama a spokojeně vypráví. O tom, jaké to je, založit v Palestině pivovar. O zkušenostech z USA i hostech z celého světa, kteří za ním teď jezdí do Tajbe.

Je výborné, lehce trpké, jak mám rád,“ konstatoval se sklenicí palestinského piva v ruce český ministr Karel Schwarzenberg, který také včera dorazil do Tajbe na návštěvu. Přijel i takříkajíc na kontrolu. Palestinské pivo se totiž vyrábí z českého a bavorského chmele.

Pivovarník Chúrí je křesťan, stejně jako naprostá většina z 1 452 obyvatel vesnice Tajbe, která leží asi 35 kilometrů severně od Jeruzaléma. Podle Bible tu měl s učedníky pobývat také Ježíš, než se vydal na Horu pokušení. Palestina je sice převážně oddána islámu, alkohol však zdejší muslimové tolerují přinejmenším v křesťanském prostředí. Cyničtí jazykové dodávají, že i leckteří následovníci Mohamedovi občas zamíří do Vesnice Pokušení a pivo v Tajbe zakoupí.

Prastará křesťanská osada je zasazena do typické biblické krajiny. Přesto v Tajbe pořádají Oktoberfest. Ano, typicky bavorskou pivní slavnost, kterou tu navštíví i tisícovky lidí. Nadím Chúrí totiž hledal pivní svátek, který ve spolupráci s německými diplomaty našel.

Majitel prvního palestinského pivovaru je vlastenec, který doufá ve vznik samostatného palestinského státu - a ve výhledu mu tak poněkud překáží židovská osada, která se uvelebila na protějším kopci.

Pivovar prý neměl a ani nemá politické problémy, což je pochopitelné, neboť Západní břeh nyní řídí pragmatické hnutí Fatah. I v dobách, kdy zde vládli ministři z radikálně islamistické organizace Hamas, neměl s výrobou piva trable.

Jen prý byl hamasisty požádán, aby vyráběl i nealkoholické pivo, které nyní činí asi 15 až 20 procent z roční produkce šesti tisíc hektolitrů. Ač vlastenec, Nadím Churí zjevně má obchodního ducha, kterého dostal šanci tříbit i v americkém Bostonu, kde žil od konce 70. do začátku 90. let. Své pivo nevyváží jen do USA či Evropy, ale samozřejmě i do Izraele.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Pavel Novotný


Do diářů českých turistů mířících na dovolenou či alespoň někam na víkend stále více přibývá položka „návštěva pivovaru“. Na prohlídkách se ale vydělat nedá, shodují se pivovary oslovené deníkem E15, avšak za budování povědomí o pivovaru a jeho značkách to ale bezpochyby stojí. Staropramen tak proto do letošní rekonstrukce návštěvnického centra na pražském Smíchově vloží řádově desetimiliony korun.

Loni mohlo podle dostupných údajů projít pivovary nejméně 400 tisíc lidí. „Přibývá počet pivovarů, které prohlídky organizují, i počet jejich návštěvníků. Krize se ale projevila poklesem počtu cizinců a nárůstem tuzemských zájemců,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Hromadné organizované návštěvy přitom podle něj představují porevoluční novinku – za předchozího režimu či za první republiky se prohlídky takto ve velkém nepořádaly.

Návštěvnické okruhy ve všech čtyřech pivovarech Plzeňského Prazdroje loni prošlo přes čtvrt milionu lidí, tedy zhruba o šest procent více než o rok dříve. Počet českých návštěvníků stoupl dokonce o dvě pětiny a nyní jich je většina. „Nahrál nám trend loňského roku, kdy Češi zůstávali na dovolenou v tuzemsku a vyhledávali místní turistické cíle,“ uvedl manažer služeb cestovního ruchu Prazdroje Tomáš Raboch. Velkou roli hrálo i zpřístupnění pivovaru Gambrinus, do kterého se lidé mohou podívat poprvé po 140 letech od založení pivovaru.

Ze sedmi pivovarů skupiny K Brewery jich mohou lidé prozkoumat šest. „Největší zájem je bezesporu o černohorský pivovar na Blanensku, ve kterém se pivní turistice cíleně dlouhodobě věnují a kde návštěvnost loni dosáhla téměř devíti tisíc lidí,“ uvedla mluvčí skupiny Barbora Burešová. Krize měla spíše pozitivní vliv. „Díky tomu, že lidé vlivem krize více cestují po tuzemsku než do zahraničí, horší hospodářská situace zájem o exkurze udržuje, či dokonce zvyšuje,“ doplnila Burešová.

Podle samotných pivovarů výnosy ze vstupného náklady na provoz tras nezaplatí. Je to ale součást marketingu a vytváření obrazu o daném pivovaru a jeho značkách. „Je to konkurenční výhoda proti výrobcům ostatních nápojů – snad s výjimkou vinařů. Zajímá to také velmi místní samosprávu – je to součást lákání turistů do regionů,“ poznamenal Veselý.

Zdroj: E15.cz | Autor: Dušan Kütner


Středeční 3. zasedání Zastupitelstva města Krásná Lípa mělo na pořadu, vyjma standardních bodů programu, především doplnění finančního výboru ZM a opětovné projednání prodeje objektu na Křinickém náměstí 7/12 (bývalá Restaurace pod kostelem).

Finanční výbor zastupitelstva byl rozšířen o dva nové členy Romana Soukupa (nominován KSČM) a Bc. Jitku Hodkovou (nominována Sdružením 2010).

Foto

Prodej objektu Křinické náměstí 7/12 projednávalo zastupitelstvo opakovaně. Jednohlasně podpořilo záměr vybudování turistického minipivovaru a objekt odprodalo společnosti Křinický pivovar, s. r. o. za cenu 1,5 mil. Kč s tím, že při podpisu kupní smlouvy bude na účet města Krásná Lípa, kromě kupní ceny složena i kauce ve výši 2 mil. Kč, která bude kupujícímu vrácena po splnění podmínek – především po prokázání investice do objektu v celkové výši 10 mil. Kč.

Chátrající restaurace tak dostane nového vlastníka a my se můžeme těšit, že v roce 2012 ochutnáme po mnoha desetiletích krásnolipské pivo.

Zdroj: Krásná lípa.cz


Co s přebytkem chmele na českém i zahraničním trhu, který způsobila rekordní loňská úroda? Touto otázkou se zaobírala většina chmelařů i na Rakovnicku.

K situaci rovněž přispěl i pokles produkce piva jak v České republice, tak i v ostatních tradičních pivovarských zemích. Obchodní firmy krátily smluvní odběry.

Družstvo

Nadbytečný chmel vykoupilo Chmelařství, družstvo Žatec, jehož jsou pěstitelé členy, za minimální zálohové ceny. Tím alespoň trochu producentům pomohlo. Jak se chmel dále zpracuje, jestli se pustí na trh, o tom rozhodne představenstvo družstva.

Rekordní úrodu potvrdil také Pavel Řepík, ředitel Probiosu Kounov: „Například žatecký poloranný červeňák dal až jeden a půl tuny z hektaru, oproti běžným jedna celá dvěma desetinám. Výnos nám ještě snížilo jarní krupobití. Zhruba dvanáct procent úrody nemáme pokryto smlouvou.

Na dlouhodobé smlouvy a partnerství se spoléhají v Zemědělské společnosti Chrášťany. „Prodali jsme veškerý chmel. Pomohl nám také obsah alfa hořkých látek, který je v okolí Chrášťan a Olešné dlouhodobě nadprůměrný,“ řekl Miloslav Klas.

Složitá situace může pokračovat i v letošním roce. Mnoho pěstitelů ještě nemá smluvně pokrytou celou příští sezonu. Obchodníci nemají totiž o chmel zájem. Někteří chmelaři jsou pro znehodnocení přebytečného chmele, protože puštěním na trh by jeho cena katastrofálně propadla.

Vyšší náklady

Dalo by se říci, že chmelaři vypěstovali chmel navíc, takže s penězi za něj vlastně ani nepočítali. Ale rekordní úroda přinesla prodloužení sklizně až o tři dny.

Rovněž průběh vegetačního roku přinesl vyšší nároky na ošetřování proti škůdcům. To vše znamená více nákladů, které se pěstitelům z důvodu propadu cen zpět nevrátí.

Svaz pěstitelů chmele chmelařům doporučuje část ploch letos uvést do klidu a vůbec je neobdělávat. Rozhodně snížení produkce neřešit bouráním chmelnic, protože jejich plocha na Rakovnicku každým rokem ubývá.

Například v roce 2009 tady stálo 1422 hektarů chmelnic s celkovou produkcí 1766 tun z hektaru, vloni 1389 hektarů z rekordní produkcí 1986 tun z hektaru. Chmelnice u nás ubývají rychleji než v Německu a jejich obnova také trvá déle. Tím by mohli Němci naše pěstitele nakonec vytlačit z trhu. Pokles rozlohy se očekává i v dalších letech, stejně jako ve světě.

Vrhnout se na obnovu porostů a zakládání nových chmelnic je jedním z řešení, jak překonat současnou krizi. Že nyní chmelaři více investují, potvrdil Zdeněk Rosa, předseda představenstva: „V posledních letech se opět zvýšila aktivita pěstitelů chmele v investicích do oboru chmelařství. Tyto investice byly směřovány z velké části do nových výsadeb chmele, které nahrazovaly staré porosty, dále do výstavby chmelnic, ale také do chmelařských technologií.“

Pěstitelé chmele loni díky příznivým vegetačním podmínkám vypěstovali velké množství zeleného zlata nad rámec smluv uzavřených s odběrateli. Chmel se stal téměř neprodejný. Jeho cena poklesla až na sto padesát tisíc korun za tunu. Přitom například před dvěma lety se cena pohybovala od sto osmdesáti až do dvou set dvaceti tisíc korun.

Zdroj: Deník.cz | Autorka: Šárka Hoblíková


O slavnosti je velký zájem. Na závěrečný páteční večer již vstupenky neseženete.

Slavnosti piva, které v hotelu Palcát začnou již prvního února, jsou veřejností vnímány především jako ochutnávkový veletrh desítek druhů piva. Přesto mají i své zákulisí, které je vyhrazeno především odborníkům.

Ti budou hodnotit soutěžní vzorky a hledat vítěze Zlaté pivní pečetě. Letos budou navíc s pořadateli spolupracovat také odborníci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy.

,,Na úterý prvního února jsme připravili odbornou přednášku profesorů a doktorandů pražské vysoké školy v přednáškovém sále střední školy obchodu a služeb. Začne v 10 hodin, přednáška s výstižným názvem Pivo bude přístupná i veřejnosti,“ dodává Alois Srb.

Slavnosti stále více lákají i výrobce piva ze zahraničí. Do Tábora se proto letos přijedou podívat například Portugalci, kteří se budou zajímat nejen o pivo, ale také o cestovní ruch. Účast potvrdila také desetičlenná delegace z Ruska se vzorky piva z nezávislých pivovarů. Přijedou představitelé belgických pivovarů Brouwerij HUYGHE a Brouwerij Bosteels, pivo bude na čepu, obrovský sortiment v točených i lahvových pivech představí zástupci skotského pivovaru BrewDog.

Po loňské úspěšné návštěvě se do Tábora vrátí také pořadatelé velkého pivního festivalu z Bělehradu. Nároční fajnšmekři budou moci ochutnat pivo z Dánska, Norska, Francie nebo Anglie. Nebude chybět ani produkce tří bavorských pivovarů.

,,O táborské pivní slavnosti se zajímají i zahraniční novináři. Byl jsem osloven zástupcem televize z Regensburgu, kde o nás budou vysílat v pořadu Kam na výlet. Příspěvek by se měl objevit v asi pěti bavorských televizích. Po odvysílání v Německu by se reportáž měla objevit i v jedné české celoplošné televizi,“ neskrývá radost Srb.

Slavnosti si ale udržují také obrovský zájem domácích fanoušků piva. Na závěrečný páteční večer již vstupenky neseženete. Pokud si ale svátek piva nechcete nechat ujít, pak je nejlépe návštěvu směřovat na úterý a středu, kdy je vyprodán jen hlavní sál a jeho přísálí, ale do ostatních prostor hotelu ještě vstupenky jsou. Na čtvrtek zbývají ke stání a do čínské restaurace. Vstupenky koupíte v infocentru na Žižkově náměstí.

Zdroj: Táborský deník.cz | Autorka: Alena Šatrová


Načepovat ukázkový půllitr piva není žádná legrace. Ukázalo se to i při sobotním pelhřimovském klání Mistr výčepní.

Správné pivo musí mít v první řadě poctivou míru. Pěna by měla být pořádně hustá, to aby hostovi hned neopadla. Naši pradědečkové dokonce tvrdili, že pořádná čepice udrží desetník. Ty ale máme zrušené, takže to tímto způsobem těžko posoudíme,“ rozesmál se jeden ze čtveřice porotců, obchodní ředitel Poutníka Jiří Vacek.

Roznášet pivo je také umění

Hodnotila se ale také stavovská etiketa, tedy držení tácu, postavení sklenice znakem k hostovi, ale také nezbytný úsměv. „Kyselý obličej a půllitr mokrý od přeteklého piva není to, co hosta přiláká, aby si zašel do stejné restaurace i příště,“ doplnil další z rozhodčích, Martin Ecler.

Osm mladých výčepních zápolilo nejenom se čtveřicí disciplín. „Přenosná pípa je docela záludná. Mění se v ní tlak, není snadné to trefit,“ pravil celkově druhý student hotelovky Ladislav Edr, který zároveň brigádničí za výčepními pulty. Zatímco při prvních dvou ročnících se soutěžící potýkali s pelhřimovskou desítkou, tentokrát teklo ve Staré Tiskárně dvanáctistupňové pivo.

Pro výčepní je to živější, příjemnější materiál. Lépe pění, mohou si s ním více vyhrát,“ vysvětlil změnu Vacek.

Zásluhou tohoto rozhodnutí prožila náročnější, přesto veselé odpoledne také hrstka přítomných diváků. Veškerá „soutěžní piva“ totiž, samozřejmě po pečlivém oznámkování, přistála na stolech před nimi.

A komu chmelové pití až tolik „nejede“, ten mohl vyzkoušet jeden z trojice drinků, které namíchal o přestávce klání Michal Pohl.

Mistr výčepní - výsledky

1. Veronika Baštýřová (Gastrostella)

2. Ladislav Edr (Hotelová škola)

3. Šárka Dvořáková (Strměchy)

4. Šárka Vítů (Stará Tiskárna)

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Pelhřimovský deník.cz | Autor: Michal Vítů


Více než třicet druhů piv, z toho pět točených, která se ale pravidelně střídají. A na dvou stolech dokonce nainstalované samoobslužné výčepní zařízení. To je rarita, jakou se na Znojemsku může zatím chlubit jen Petr Vachek ve své dosud zánovní pivnici U šneka.

Foto

Nyní usiluje o to, stát se členem Aliance P.I.V. (pivně inteligentních výčepů). A to jako vůbec první na jižní Moravě.

Pivnici jsem otevřel začátkem června u příležitosti právě probíhajících pivních slavností. Pozvolna se dostáváme do povědomí široké veřejnosti. Nyní máme již stálou klientelu, spokojení hosté se vrací a přivádějí své přátele. Na dvou stolech máme, jako jediní ve Znojmě, instalované samoobslužné pípy,“ popisuje svou hospodu Vachek.

Podle něj nelze říct, že by nějaké pivo chutnalo štamgastům více než jiné. „Vše závisí na chuti jednotlivých hostů. Ke štamgastům se řadí i ženy. Mohu odhadnout, že je jich asi jedna třetina proti pánskému osazenstvu pivnice. V letošním roce plánujeme asi jednou do měsíce představení a prezentaci jednotlivých pivovarů,“ tvrdí Vachek.

Pivnice U šneka se uchází o členství v Alianci pivně inteligentních výčepů. Tato aliance sdružuje hospody, které nabízejí piva ze středních a malých pivovarů. Nechovají se k sobě jako konkurenti, ale společnými silami šíří osvětu o pivním moku. O každém pivu jsou schopni podat vyčerpávající informace. „Každé pivo, které je danou hospodou či pivnicí nabízeno, má vystaven „pivní list“. Zde je uvedeno místo původu, tedy pivovar a město, kde se zlatavý mok vaří.

Nechybí ani údaje o obsahu alkoholu, hořkosti a barvě. Netradičním údajem, který je zpravidla utajován – je zveřejnění autora receptu a sládka včetně vlastní receptury a složení piva,“ popisuje majitel pivnice. Aliance má nyní sedm členů, šest pražských pivnic a jednu plzeňskou. Vachek by měl být prvním zástupcem jižní Moravy a Znojemska.

Zástupci Aliance neudělují členství každému. Po nynější návštěvě ji zopakují znovu a neohlášeně, asi za půl roku. Hodnotí samozřejmě atmosféru pivnice, dostatek informací o čepovaném pivu, jeho kvalitu, čistotu výčepního zařízení a vše, co směřuje ke spokojenému zákazníkovi,“ vysvětlil Vachek.

V jeho pivnici můžete ochutnat piva s netradičními názvy, jako jsou Bomby a granáty, Zabiják z Nuslí, Malinový rarášek nebo Slepý bílý kanec.

Petr Vachek vystudoval střední pivovarnickou školu, od roku 1990 pracoval jako podsládek v pivovaru Břeclav, potom v pivovaru Pardubice. V roce 1996 si otevřel svou první hospodu, dalších patnáct let se věnoval zcela jinému oboru. Nyní bydlí pět let ve Znojmě a je provozovatelem pivnice U šneka. „Název není odvozen od rychlosti obsluhy, ale od mé přezdívky šnek,“ dodává hospodský.

Zdroj: Znojemský deník.cz | Autorka a foto: Ilona Pergrová


Češi objevují malé pivovary

[středa, 19. leden 2011]

Češi se postupně učí ochutnávat a oceňovat i piva malých a méně známých pivovarů. Zatímco před lety odmítali ochutnat cokoliv jiného než "velkoznačky" typu Gambrinus nebo Staropramen, dnes začínají objevovat i téměř neznámá piva. Povětšinou regionální výrobci tak v posledních letech zažívají doslova zlaté časy.

Matuška, Velkorybnický Hastrman nebo Malý Rohozec - to nejsou pohádkové postavy, ale názvy piv z malých pivovar, které se čím dál víc v restauracích prosazují. Zákazníkům chutnají a provozovatelům hospod pomáhají odlišit se od konkurence. „Zatímco dřív byla na tři ulice jedna hospoda, dnes jsou v jedné ulici tři. A tím pádem oni mají mezi sebou velmi tvrdý konkurenční boj a snaží se nalákat zákazníky,“ vysvětluje ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Hospodští tak často například vedle zavedené značky nabízí i méně známá piva a třeba po měsíci jejich nabídku obměňují. „Zákazník tak pořád chodí do té samé hospody, ale může vyzkoušet různá piva, která by před tím vůbec nepotkal,“ popisuje Veselý.

Ale ani s velkými značkami to není zas tak hrozné. Například druhý největší pivovar světa SABMiller, pod který patří Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast oznámil, že za mu devět měsíců uplynulého roku vzrostly prodeje o dvě procenta.

Celý článek včetně videa naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Podle statistického spolkového úřadu má více než 1 300 pivovarů v Německu spotřebu energie téměř čtyři miliony megawatthodin. Při konvenční výrobě této energie vzniká každoročně 2,36 milionů tun oxidu uhličitého. To odpovídá zhruba pěti svátkům bez automobilového provozu. Všichni v současné době hovoří o obnovitelných energiích, ale pouze málo firem využívá stávajících možností, jako je například využití blokových tepláren.

Bloková teplárna je zařízení určené k získávání elektrické energie a tepla, které je provozováno zejména v místě spotřeby tepla. Vyrobeným užitkovým teplem může být ale také napájena rozvodná síť tohoto média. K tomu se využívá princip kogenerace.

Bloková teplárna pracující na bázi rostlinných olejů představuje ekologickou, lokální, trvalou a zdanitelnou výrobu tepla. Toto rozumné využití energie a tepla vede v současnosti k refinancování za méně než pět let. Přičemž část získané energie může poskytovat jak elektrický proud, tak i teplo a nebo ji lze prodávat třetím osobám. Jedná se o naprosto soběstačnou formu zajištění energií nutných pro provoz pivovarů. Vedle jasně daného ekonomického využití se ještě k tomu navíc šetří životní prostředí a stejným způsobem je energeticky posílen i celý region.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


V Táboře pokračují přípravy 21. Reprezentačních slavností piva, které se uskuteční od 1. do 4. února 2011 v Hotelu Palcát.

V prvním únorovém týdnu zároveň opět proběhnou odborné anonymní degustace o Zlatou pivní pečeť. Zájem o tuto značku se mezi výrobci piva stále zvyšuje, i když konkurence je obrovská. Hodnocení je ale maximálně objektivní a navíc probíhá pod několikanásobnou kontrolou certifikačních společností.

Soutěže piva letos certifikují světově renomované společnosti Bureau Veritas Czech Republic, TUV SUD Czech s.r.o. , 3EC-NSF International a Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky.

,,Každý degustátor má možnost zpětně ověřovat hodnocení své i svých kolegů. Svědčí to o neustále rostoucí důvěře i prestiži ocenění Zlatá pivní pečeť ,“ říká hlavní organizátor slavností Alois Srb.

V letošním ročníku budou navíc s pořadateli spolupracovat také odborníci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy.

,,Na úterý 1. února jsme připravili odbornou přednášku profesorů a doktorandů VŠCHT Praha v přednáškovém sále Střední školy obchodu a služeb. Začne v 10 hodin dopoledne a očekáváme účast zhruba 150 studentů. Přednáška s výstižným a jednoduchým názvem Pivo bude přístupná i laické a pivovarské veřejnosti,“ dodává Alois Srb.

Slavnosti stále více lákají i výrobce piva ze zahraničí. Do Tábora se proto letos přijedou podívat například Portugalci, kteří se budou zajímat nejen o pivo a vše, co s ním souvisí, ale také o cestovní ruch. Svou účast potvrdila také desetičlenná delegace z Ruska se vzorky tamního piva z nezávislých pivovarů. Přijedou představitelé belgických pivovarů Brouwerij HUYGHE a Brouwerij Bosteels, pivo bude na čepu, obrovský sortiment v točených i lahvových pivech představí zástupci skotského pivovaru BrewDog. Po loňské úspěšné návštěvě se do Tábora vrátí také pořadatelé velkého pivního festivalu z Bělehradu. Nároční fajnšmekři budou moci ochutnat také pivo z Dánska, Norska, Francie nebo Anglie. Nebude chybět ani produkce tří bavorských pivovarů včetně točeného Paulanera z Mnichova, zejména piva Oktoberfest. Do odborných degustací poprvé vstupují se svými výrobky také dva asijské pivovary: z japonské Yokohamy a kazašské Astany. Nejvíce pořadatelé oceňují přihlášku ruského obra Baltika Breweries Russia, který vlastní koncern Carlsberg a má 11 velkých pivovarů. Premiéru absolvuje i maďarský pivovar Serforrás Miškolc s pivem ochuceným tokajským vínem. V neposlední řadě dorazí opakovaně polské Browary Lubelskie s.a. z Lublinu,které byly v minulém roce úspěšní s pivem PERLA, Hofbräu Kaltenhausen, Hallein z Rakouska a Heineken Slovakia, pivovar Zlatý Bažant Hurbanovo, Popper Bytča, Kaltenecker Rožňava, Sessler Trnava, Urpín Banská Bystrica a Steiger Vyhne ze Slovenské republiky.

,,O táborské pivní slavnosti se zajímají i zahraniční novináři. Byl jsem byl osloven zástupcem televize z Regensburgu, kde o nás budou vysílat v pořadu Kam na výlet. Příspěvek by se měl objevit v asi pěti bavorských televizích. Po odvysílání v Německu by se reportáž měla objevit i v jedné české celoplošné televizi,“ neskrývá radost Alois Srb.

Slavnosti si ale udržují také obrovský zájem domácích fanoušků piva. Týden po zahájení předprodeje zbývají vstupenky hlavně na úterý a středu, tedy první dva dny slavností. Na čtvrtek už jsou jen lístky na stání nebo mimo hlavní sál Hotelu Palcát. Pátek je absolutně vyprodaný. Předprodej probíhá v městském infocentru na Žižkově náměstí.

V kulturním programu se během slavností představí třeba Ilona Csáková, Maxim Turbulenc a jejich ČECHO DECHO, dívčí kapela The Apples nebo populární táborská skupina Big Papa. Vše doplní tradiční diskotéky, vystoupení harmonikářů, dechovky a další hudební styly tak, aby si všichni návštěvníci akce přišli na své.

XXI. Reprezentační slavnosti piva se konají pod záštitou náměstka ministra pro místní rozvoj České republiky Ing.Michala Janeby, pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a pod záštitou České centrály cestovního ruchu CzechTourism. Pořadateli jsou Město Tábor, produkční agentura REVEL, Jihočeská univerzita, ekonomická fakulta, České Budějovice, umělecká agentura RichArt, Střední škola obchodu, řemesel a služeb Tábor a Hotel Palcát.

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne 4. února 2011 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Zdroj: První zprávy.cz


Restaurace hotelu Záložna v centru Litovle by se již brzy měla změnit na příjemné místo s dobrým jídlem a pitím. Několikamilionová oprava restauračních prostor se chýlí ke konci, město už vypsalo výběrové řízení na dlouhodobého nájemce.

Foto

Zastupitelstvo odsouhlasilo pokračování opravy restaurační části hotelu Záložna. Koncem dubna by mělo být hotovo,“ uvedl místostarosta Litovle Petr Šrůtek.

Město vypsalo výběrové řízení na budoucího nájemce restaurace a otevřít by ji chtělo do 11. června letošního roku. Tehdy se totiž ve městě konají tradiční Hanácké Benátky.

Nevíme jestli se nám to podaří. Záleží na tom, jestli budeme mít nájemce. Oslovíme i ředitele Litovelského pivovaru. Myslíme si, že by mohl mít na náměstí vlajkovou loď. Když tam partnera neseženeme, obrátíme se jinam,“ pokračoval místostarosta.

Litovelští obyvatelé by novou restauraci v centru města uvítali, už několik let tam totiž chybí.

Původní restaurace na Záložně byla hodně navštěvovaná, teď to strašně dlouho leží ladem. V centru nic není, okolo jsou jen zakouřené hospůdky,“ řekla Adriana Sienelová z Litovle.

Restaurační zařízení na Záložně bylo naposledy otevřené před šesti lety, pak je zavřeli hygienici. V budově je také kulturní část se sály a hotelová část, která sice krátkou dobu fungovala jako ubytovna, dnes je ale opět zavřená.

Celou budovu jsme odkanalizovali a další etapa teď je restaurační část za zhruba šestnáct milionů korun,“ vysvětlil místostarosta.

Projekt na celkovou rekonstrukci budovy z roku 2000, asi za osmdesát milionů, jsme předělali. Budeme jednat s novým nájemcem o hotelové části, třeba by se nám ji společnou investicí podařilo dát do provozu,“ podotkl.

Zároveň vysvětlil, že město na rekonstrukci restaurace a hotelu nemůže získat žádné dotace. Mohl by ji dostat podnikatel, ale najít někoho, kdo by si budovu pronajal a restauraci opravil, se nepodařilo.

Takže do restaurace jde město samo z vlastních peněz. Budoucí nájemce by mohl sehnat peníze na hotelovou část,“ dodal Šrůtek.

Zdroj: Olomoucký deník.cz | Autorka: Petra Opletalová | Foto: Radovan Vašíček


Španělští vědci potvrdili názor většiny pivařů: pití piva je zdravé, ovšem je třeba dodat zásadní ALE…

Ideálním množstvím je maximálně jeden půllitr denně!

Španělé se zabývali i středomořským jídelníčkem a rizikem kardiovaskulárních chorob. Přišli na velmi povzbudivé výsledky. Průzkumu se zúčastnilo 1249 mužů a žen ve věku kolem 57 let. Ti, kteří své oblíbené středomořské pokrmy zapili půllitrem zlatitého moku, dokonce o několik kilo zhubli!

Pivo má úplně stejné blahodárné účinky na lidské zdraví jako umírněné množství vína. Obsahuje folikové kyseliny, vitaminy, železo, vápník – všechny tyto látky chrání srdce. U pravidelného pijana piva, který to s pitím nepřehání, je snížené riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku. A co je důležité – má i méně tělesného tuku!

Pivo je sice energeticky vydatné, ale pokud zůstanete u jednoho půllitru, zkonzumujete 200 kalorií. To je stejně jako kdybyste vypili šálek café latté či plnotučného mléka. Pro ženy je doporučené množství piva nižší, ideální je 0,3 litru.

Zdroj: AHA online.cz


Točené pivo Paulaner z Mnichova, bavorský Oktoberfest Bier nebo piva z pivovaru BrewDog ze skotského Fraserburghu – to jsou jen namátkou vybrané zahraniční exkluzivní novinky, které budou moci ochutnat návštěvníci XXI. Ročníku reprezentačních slavností piva a minerálních vod v Táboře. Ty se uskuteční od 1. do 4. února v Hotelu Palcát.

Největší setkání pivovarníků a výrobců piva v České republice zůstává jak odbornou degustační soutěží pro desítky pivovarů z České republiky i ze zahraničí, tak populárním setkáním milovníků zlatého moku nad stovkami druhů piva. Veřejná část slavností se opět odehraje v hotelu Palcát. Zázemím pro náročné degustační soutěže zůstává kongresový sál Jihočeské univerzity v Táboře.

Zlatá pivní pečeť

Do degustační soutěže o titul Zlatá pivní pečeť se letos hlásí celkem 92 pivovarů. Jsou mezi nimi tuzemské i nadnárodní pivovary, pivovarské domy a minipivovary. O prestižní ocenění se bude soutěžit v 21 kategoriích. Ve srovnání s loňským ročníkem přibylo 5 kategorií.

Seznam kategorií

 nealkoholické pivo

 pivo se sníženým obsahem cukru

 světlé výčepní pivo

 světlý ležák

 světlý ležák prémium

 tmavé výčepní pivo

 polotmavé pivo

 tmavý ležák

 tmavé speciální pivo

 světlé speciální pivo

 polotmavé pivo z minipivovaru

 světlý ležák z minipivovaru

 speciální pivo světlé z minipivovaru

 tmavé pivo z minipivovaru

 kvasnicové a nefiltrované pivo

 tmavé pivo z minipivovaru

 pšeničné pivo

 netradiční pivo

 ochucená piva

 pivo typu ALE

O Zlatou pivní pečeť se ucházejí i dva asijské pivovary.

Do odborných degustací poprvé vstupují se svými výrobky také dva asijské pivovary: z japonské Yokohamy a kazašské Astany. Přihlásili 4 vzorky do kategorie ležáků a speciálů.

Premiéru absolvují i maďarský pivovar Serforrás Miškolc, bavorský Paulaner Mnichov nebo BrewDog ze Skotska. Opakovaně dorazí 3 pivovary z Belgie, 3 pivovary z Bavorska, jeden z Rakouska, jeden z Nizozemska, 5 ze Slovenské republiky. Kvalitu své produkce bude moci poměřit i několik nových českých malých pivovarů, jako např. Šumavský pivovar z Vimperka, Pivovar Bravůr Loučná nad Desnou, Pivovar na Rychtě z Ústí nad Labem, Chebský pivovar. V minulém roce hodnotili degustátoři více než 460 vzorků piva z 92 pivovarů a minipivovarů. Letos pořadatelé předpokládají ještě větší počet hodnocených vzorků. Konečné číslo bude zřejmé až těsně před začátkem degustací. Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách a k propagačním účelům

Zlatý český pramen

Součástí slavností je i soutěž o nejlepší minerální vodu. O titul Zlatý český pramen budou vedle největších výrobců z České a Slovenské republiky bojovat výrobci z Itálie a Gruzie. Minerálky se hodnotí ve dvou kategoriích – ochucená a neochucená. K dnešnímu dni je přihlášeno 20 vzorků.

Degustace jsou díky naprosté anonymitě a kontrole maximálně objektivní.

Z hlediska účasti pivovarů v odborné degustační soutěži jsou Slavnosti piva v Táboře největší svého druhu v České republice. Odborné degustace jsou přísně anonymní a oficiálně garantované odbornými autoritami. Soutěže piva certifikuje světově renomovaná společnost Bureau Veritas Czech Republic a Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky. Soutěže minerálních vod kontroluje mezinárodní certifikační koncern TÜV SÜD. V letošním roce porotu posílí navíc i americký auditorský a certifikační koncern 3EC International. „Takže můžeme směle uvést, že tak objektivními kontrolními parametry nedisponuje žádná soutěž piva na světě. Každý degustátor má možnost zpětně ověřovat hodnocení své i svých kolegů. Svědčí to o neustále rostoucí důvěře i prestiži ocenění Zlatá pivní pečeť a Zlatý český pramen,“ uvedl hlavní organizátor slavností Alois Srb. V letošním ročníku budou navíc s pořadateli spolupracovat také odborníci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Střední průmyslové školy potravinářských technologií z Prahy. Anonymní degustace proběhnou v kongresovém sále Jihočeské univerzity v Táboře.

Na návštěvníky čeká nejméně 100 druhů piva, k němu tradiční pochoutky a kulturní program.

Během čtyř dnů mohou návštěvníci slavností vybírat ze 100 druhů piva u 46 stánků. Raritou bude například pivo Oktobrfest z Mnichova. Nároční fajnšmekři budou moci ochutnat také pivo z Dánska, Norska, Francie nebo Anglie. Opakovaně se na slavnostech objeví belgické pivo ze čtyř tamních pivovarů a nebude chybět ani produkce tří bavorských pivovarů včetně točeného Paulanera z Mnichova. Premiéru budou mít na slavnostech i některé tuzemské výrobky. Hosté například poprvé ochutnají pivo z pivovaru Matuška z Broum, Domácího pivovaru Berounský Medvěd z Berouna, Rodinného pivovaru Pacov nebo pivovaru Belvedér Železná Ruda a dalších.

Pro XXI. Slavnosti piva v Táboře budou opět vyhrazena všechna místa v hotelu Palcát, tedy nejen sál a přísálí, ale i restaurace v přízemí, čínská restaurace nebo P Club a letos poprvé i Klub 604. Návštěvníci se jako každoročně mohou těšit na vybrané pochoutky k pivu – zabijačkové speciality, guláš nebo utopence.

Slavnosti pro veřejnost začínají každý den od 16 hodin. Součástí bude i letos kulturní program s pozvanými hosty - v úterý se představí třeba Ilona Csáková, ve středu Maxim Turbulenc a ČECHO DECHO, ve čtvrtek dívčí kapela The Apples a v pátek vystoupí populární táborská skupina Big Papa, kterou doplní už tradiční diskotéka Radia BLANÍK s Vláďou Slezákem. Richard Dušák z agentury RichArt, který má kulturní program na starost, dodává: ,,Kromě těchto hostů vystoupí na slavnostech také tradiční taneční orchestr Melody band Pacov, Jiří Matyáš band Tábor nebo táborský diskžokej Vladimír Kostínek. Věříme, že návštěvníci slavností budou spokojeni a budou se dobře bavit.

Předprodej vstupenek

Předprodej vstupenek bude probíhat v městském Infocentru na Žižkově náměstí od 11. ledna 2011. Za lístky na úterý a středu zaplatí návštěvníci 120 korun. Čtvrteční vstupné je 130 a na páteční slavnostní zakončení festivalu spojené s předáním cen vítězným pivovarům a výrobcům minerálek stojí vstupenka 150 korun.

XXI. Reprezentační slavnosti piva se konají pod záštitou náměstka ministra pro místní rozvoj České republiky Ing.Michala Janeby, pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a pod záštitou České centrály cestovního ruchu CzechTourism. Pořadateli jsou město Tábor, produkční agentura REVEL, Jihočeská univerzita, ekonomická fakulta, České Budějovice, umělecká agentura RichArt, Střední škola obchodu, řemesel a služeb Tábor a Hotel Palcát.

Závěrečná tisková konference spojená se setkáním zástupců pivovarů s vedením města a se bude konat 4. února 2011 v 11,oo hod. v kongresovém sále Jihočeské univerzity v Táboře.

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne 4. února 2011 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Prezentace výrobců a obchodních partnerů v Hotelu Palcát v průběhu slavností:

Královský Pivovar Krušovice, a.s. 750 53 Krušovice

Pivovar Krásné Březno Zlatopramen, Drážďanská 80, 400 07 Ústí nad Labem

Starobrno a.s. Hlinky 160/12, 661 47 Brno

Pivovar Velké Březno Březňák, Pivovarská 116, 403 22 Velké Březno

Holbau Kaltenhausen, Salzachtal Bundesstrasse Nord 37, Hallein

Heineken NV, Twede Wetergplantsoen 21, 1017 ZD Amstarodam

Belton, s.r.o., Pivovar Eggenberg, Latrán, Český Krumlov

Pivovar Poutník, DUP – Družstvo Pelhřimov, 393 01 Pelhřimov

Pivovar Ferdinand, a.s. Táborská 306, 256 01 Benešov

Měšťanský pivovar v Poličce, spol. s.r.o., Pivovarská 151, 572 14 Polička

Pivovar Nymburk, s.r.o. Pražská 581, 288 25 Nymburk

Pivovary Staropramen, a.s. Nádražní 84, 150 00 Praha 5 – Smíchov

Pivovar Holba, a.s. Pivovarská 261, 788 33 Hanušovice

Pivovar Litovel, a.s. Palackého 934, 784 01 Litovel

Pivovar Nová Paka, a.s. Pivovarská 400, 509 01 Nová Paka

Malostránský pivovar Velké Meziříčí, Aqueko, s.r.o. Velké Meziříčí (stánek Sdružení přátel piva)

Pivovarský Dvůr Zvíkov, s.r.o. Zvíkovské Podhradí 92, 397 01 Písek

Minipivovar Vyšší Brod, Kaplická 28, 382 73 Vyšší Brod

Pivovarský Dvůr Lipan, Dražíč 50, Týn nad Vltavou

Klášterní Pivovar Strahov, Strahovské nádvoří, 118 01 Praha 1

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s. Dobrovského 2027, 530 02 Havlíčkův Brod

Pivovar Svijany a.s. Svijany 25, 463 46 Příšovice

Rodinný pivovar Bernard a.s. 396 01 Humpolec

Pivovar Platan s.r.o., pivovar 168, 398 11 Protivín

Pivovar Černá Hora, a.s. Pivovarská, Černá Hora

Pivovar Vysoký Chlumec , a.s. 262 52 Vysoký Chlumec č.29 (stánky Palcát 604)

Pivovar Náchod, a.s. Dobrošovská 130, 574 40 Náchod (stánky Palcát 604)

Pivovar Chotěboř, s.r.o. Průmyslová 1755, 583 01 Chotěboř

Brouwerij Bosteels, Kerkstraat 96, 9255 Buggenhout

Brouwerij Lefebbvre, Chemin du Croly 54, 1430 Quevast

Brouwerij Van Steenberge, Lindenlaan 25, 9940 Ertvel

Pivovar na Rychtě spol.s.r.o. Ústí nad Labem (stánek Sdružení přátel piva)

Pivovar Herold Březnice a.s. (stánek Sdružení přátel piva)

Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o., Východní 1547, 40 747 Varnsdorf

BERGGQUELL-Brauerei Lobau, Westrstrasse 7, 02 708 Lobau

Budějovický měšťanský pivovar, a.s. Lidická tř. 458/31, 370 01 České Budějovice

Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. Podskalská 324, 386 01 Strakonice

Bohemia Regent, a.s. Trocnovské náměstí 124, 379 01 Třeboň

Paulaner Brewery GmbH a CO KG, Munchen

BrewDog Ltd., Fraserburgh

Staročeský pivovárek, s.r.o. Křovická 267, 518 01 Dobruška

Pivovar Matuška, U Radnice 115, 267 42 Broumy

Pivovar Berounský medvěd, Tyršova 135, 266 01 Beroun

Pivovar Belvedér, Železná Ruda 189, 340 04 Železná Ruda

Rodinný pivovar Pacov, Jana Autengrubera 318, 395 01 Pacov

Minipivovar Slezan, Leskovec u Březové, Opava

Zdroj: Tisková zpráva Reprezentačních slavností piva a minerálních vod v Táboře


Ve Velké Británii by mělo být brzy k dostání další pivo vyrobené v Česku. Nepůjde však o pivo tuzemské receptury, ale o pivo, které v Pákistánu vaří pivovar Murree Brewery. Ten jej chce dodávat i do pákistánských a dalších asijských restaurací převážně v Londýně.

Vývoz přímo z Pákistánu firmě zakazují tamní přísné islámské zákony. Na výrobě se proto chce Murree Brewery domluvit s některým z českých pivovarů. Pokud se tak stane, bude to první podobná spolupráce mezi českým a pákistánským pivovarem.

Ještě jsme se zcela nerozhodli, kde se bude naše pivo vařit. Jednáme ale s několika pivovary blízko Prahy,“ řekl deníku E15 ředitel společnosti Isphanyar Bhandara. „Vybrali jsme si Česko kvůli dobré kvalitě piva,“ podotkl Bhandara. Který konkrétní pivovar oslovili, neuvedl s tím, že zatím není spolupráce potvrzena. Firmu by ale potěšilo, kdyby našla distributory i v Česku či regionu střední Evropy, dodal.

Britskému deníku Daily Telegraph Bhandara řekl, že chce především opanovat tamní početné asijské etnické restaurace. Nyní je tam totiž k dostání převážně indické pivo a to je pro Pákistánce Bhandaru těžko přijatelné. Murree Brewery má navíc dobré předpoklady k úspěchu, protože vznikl v roce 1860, a je tak dědictvím z doby britské koloniální nadvlády v Indii. Ze zahraničních trhů se ale musel stáhnout s nástupem vlády islamistů.

Licenční výroba zahraničního piva v tuzemských pivovarech není podle šéfa svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého nic neobvyklého.

Například Staropramen licenčně vyrábí belgické pivo Stella Artois a vaří i japonské pivo Asahi Super Dry. V Budějovickém měšťanském pivovaru předloni začala licenční výroba značek Pražečka a Černovar pro největšího ruského dovozce piv Russian Tradition Group, který loni v létě koupil pivovar Bakalář v Rakovníku. „Výroba pro pákistánský pivovar, to tady ještě nebylo. Je to až překvapení,“ řekl deníku E15 Veselý.

Zdroj: E15.cz | Autoři: David Klimeš a Dušan Kütner



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI