Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostatní pivní dění


Pivní.info

Německý sport čelí hrozbě obrovských ztrát z reklamních příjmů. Spolková vláda totiž plánuje drasticky zredukovat i reklamu na pivo, která přináší německým klubům ročně přes 800 milionů eur (téměř 20 miliard korun). Nejvíce by tento krok postihl fotbal. Sportovní svazy i pivovary se zkoušejí s vládou dohodnout, konečné rozhodnutí padne na jejich jednání 15. září.

Německý fotbal přitom prosperuje jako nikdy předtím a ještě vloni byl nejziskovějším v Evropě. Teď ale přichází jedna rána za druhou. Na konci července zakázal německý antimonopolní úřad bundeslize šestiletou televizní smlouvu, která měla fotbalu přinášet půl miliardy eur ročně. Důvodem byla údajně nedostatečná ochrana spotřebitelů. Vadil především zákaz vysílat sestřihy na veřejnoprávní televizi před osmou hodinou.

Tentokrát se dostal německý sport do střetu se spolkovou vládou. Ta již v minulosti výrazně omezila reklamu sázkových společností ve sportu, teď chystá totéž i na výrobce piva. Reklama na cigarety a tvrdý alkohol je přitom omezena již v rámci evropské legislativy, dodatečný zákaz pivní reklamy by mohl platit už od ledna příštího roku.

Nový zákaz by se měl týkat veškeré reklamy na pivo na dresech, televizních spotů i názvů arén. Prostor pro loga výrobců piva by měl být jen minimální. S nápadem na zákaz pivní reklamy přišla třiatřicetiletá vládní zmocněnkyně pro drogové závislosti Sabine Bätzingová. "I kdyby to byla reklama na pivo bez alkoholu, mladí ten rozdíl nemohou poznat," prohlásila Bätzingová ze socialistické SPD.

Ani jedné z dotčených stran se to ovšem pranic nelíbí a už si s ní dohodly na 15. září společné jednání. "Když vidím, jak se politici při fotbalových šampionátech mohou s fotbalisty i funkcionáři samou láskou umačkat, pak si říkám, kam se ta jejich láska poděla teď. Zrovna teď, kdy je nejvíc potřebujeme," prohlásil předseda představenstva Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge.

Německý sport už bije na poplach a počítá škody. Kluby by podle agentury SID přišly o 300 milionů eur ročně, dalších 557 milionů by prý sport ztratil na příjmu z televizní reklamy. "Proboha, to si vážně někdo myslí, že se kvůli logu na dresu budou mladí upíjet do němoty?" prohlásil Hans Jürgen Grabias z marketingu pivovaru Krombacher.

Zdroj: iHNed.cz


Pivaři mohou ochutnávat vzorky

[sobota, 9. srpen 2008]

Devět druhů točených piv, terasa, grilování, 200 míst k sezení, venkovní terasa, opékané sele,udírna, živá hudba - taková je nabídka akce s názvem Litomyšlský pivní festiválek. K tomu pořadatelé nabízejí několik soutěží, například v chytání pivních tácků.

Zdroj: MF Dnes.cz


Čtyři druhy točeného piva a bluegrassová klasika v podání petičlenné kapely Pergamen z Českých Budějovic. To jsou hlavní lákadla zítřejších slavností piva s názvem Husinecké vědro na parkúru jezdeckého oddílu Husinec. Akce začíná ve 14 hodin.

Pro návštěvníky jsou připravené soutěže ve zručnosti, v tanci o Husinecké vědro nebo v rychlosti pití piva. V programu jsou také ukázky vozidel Veterán klubu Kaplice nebo breakbeatové předtančení od mistrů světa a Evropy.

Zdroj: MF dnes.cz


Pijáci piva jsou ozdobou Žatce

[sobota, 9. srpen 2008]

Obrovský obraz patří od tohoto týdne k ozdobám centra Žatce. Tři muže s půllitry piva, jak sedí na žoku s chmelem, namaloval akademický malíř Lubomír Fárka. Jako předlohu využil historický snímek, jehož originální skleněný negativ je vystaven v Chmelařském muzeu.

Obraz o rozměrech 11,5 krát 7,5 metrů v ulici Obránců míru symbolizuje chmelařskou historii i tradici vaření piva v Žatci. Jeho výroba stála zhruba 90 tisíc korun. „Město pronajalo plochu občanskému sdružení, pan Fárka to namaloval, chmelařské firmy daly peníze,“ shrnul žatecký radní Radek Růžička.

Zdroj: MF Dnes.cz


Pivní soutěže o největší pivní břich či pití piva na čas, ochutnávka patnácti druhů piv, orientální tanec, recesistické vystoupení a kankán i polykání žiletek fakírem budou moci zažít v sobotu 9. srpna návštěvníci bohumínského Hobbyparku v centru města. Od 14 hodin zde totiž propuknou historicky první pivní slavnosti.

K poslechu, ochutnávce piva i tanci bude návštěvníkům pivních slavností hrát kapela Lavina, orlovská kapela Carneval a večer pak bohumínská formace Grog. „Své recesistické vystoupení i kankánu předvedou návštěvníkům pivních slavností i mažoretky z Horní Lhoty. Ty jsou pověstné tím, že průměrný věk členek této taneční skupiny je nad 60 let a průměrná hmotnost nad 70 kilogramů. Známé jsou i z pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím, kde účinkovaly na konci loňského roku,“ uvedla mluvčí města Bohumín Lucie Balcarová.

Kromě mažoretek bude na pivních slavnostech k vidění i orientální tanec v podání tanečnice Yasminy. Další umění z Orientu předvede fakír Hakim. Ten divákům ukáže, jak se dá hrát s ohněm a nebude chybět polykání žiletek či meče i další napínavé atrakce.

Milovníci piva se mohou těšit na ochutnávku chmelového moku hned z pěti pivovarů, které představí celkem 15 druhů piv. Kromě piva si však lidé budou moci pochutnat na grilovaném mase a rybách, sýrech, točené zmrzlině, ledové tříšti či cukrovinkách. „Na ty nejmenší návštěvníky čekají také atrakce i soutěže. Děti se budou moci projet v autíčkách, zaskákat si ve skákacím hradě či si zaházet velkými hracími kostkami nebo mohou zkusit házení do plechovek. Na ty, kteří rádi pokoušejí štěstěnu, čeká i kolo štěstí,“ řekla Lucie Balcarová. Soutěže však čekají nejen na děti, ale i na dospělé. Ti budou soutěžit v pití piva na čas a pořadatelé tak chtějí založit rekord prvních pivních slavností. Chybět nebude ani klání ve znalostech piva a pivovarnictví a závodit se bude také o největší pivní břich.

Zdroj: Info z města.cz


Jedenapadesátá Dočesná, slavnosti piva a chmele, se ani letos v Žatci neobejdou bez hvězd. Překonat jubilejní 50. ročník a návštěvu Karla Gotta sice bude těžké, pořadatelé ale slibují opět velkolepou podívanou pro všechny věkové kategorie.

Foto

Padesátý první ročník se bude konat v pátek 5. a sobotu 6. září. Hlavní podium bude tradičně na náměstí Svobody.

„Hlavním lákadlem v pátek bude vystoupení Michala Pavlíčka. V první části koncertu vystoupí s osmdesátičlenným orchestrem, druhá bude věnována kytarovým legendám, ve třetí si přivede hosty. Přislíbeni jsou například Bára Basiková nebo Vilém Čok,“ uvedl ředitel žateckého divadla Martin Veselý, který má každoročně slavnosti piva a chmele na starosti.

Hlavní hvězdou letošní Dočesné měla být kapela Chinaski. Zda ale v Žatci skutečně vystoupí, se neví. Manažeři kapely se zatím nevyjádřili, jestli Chinaski budou dále pokračovat v koncertování. Skupinu totiž v minulých dnech postihla tragédie, když po nehodě na motorce zemřel její bubeník a textař Pavel Grohman. Ani pokud populární Chinaski nepřijedou, nebudou se ale rozhodně návštěvníci v sobotu nudit. To už je programem provede moderátor Radek Jirgl. „Milovníci taneční hudby se mohou těšit na Maduar,“ přiblížil M. Veselý. Přijede také Lenka Filipová.

Oproti předchozím letům nebudou podia tři, ale pouze dvě. Bez diváků letos zůstane oblíbená divadelní zahrada, na které byla několik let umístěna country scéna. „Dočesná v divadelní zahradě probíhala na pozemku, který nebyl zkolaudován. Město bohužel nechce do tohoto projektu investovat, takže country scéna tam již nemůže být,“ zdůvodnil Martin Veselý. Country z Dočesné ale nezmizí, country scéna se přesune na autobusové nádraží. „Country tam bude v pátek od 18 hodin do půlnoci. V sobotu pak na stejném místě od rána do čtrnácti bude dětská scéna, odpoledne a večer rocková,“ vypočítal Veselý změny.

I na druhé scéně nebude nouze o známá jména. „Největším country tahákem by měla být Věra Martinová, na dětské scéně potom se svými písničkami Jaroslav Uhlíř. Fanoušky rocku určitě potěší kapely Horkýže Slíže nebo Škwor,“ sdělil ředitel divadla.

V pozadí nezůstanou ani milovníci dechové hudby. V rámci Dočesné se totiž v sobotu v žateckém letním kině uskuteční oblíbený Hopfest.

Pořadatelé připravili také jednu úplnou novinku. „Ve Dvořákově ulici vznikne historické tržiště. Představena budou řemesla i tradiční občerstvení. Budou tam také ukázky šermířů nebo hudební vystoupení,“ říká ředitel. Sám je prý zvědav, jaký ohlas u návštěvníků novinka získá.

Během loňského ročníku, na počet návštěvníků rekordního, byly problémy s přeplněnými toaletami. „Přijali jsme potřebná opatření, počet toalet jsme opět navýšili,“ slíbil M. Veselý.

S pivovary se stále jedná, osloveno jich bylo několik desítek. „V současné době vím o čtrnácti pivovarech, které projevily zájem do Žatce přijet,“ dodal.

Zdroj: Žatecký deník | Autor: Hynek Dlouhý | Foto: Petr Kinšt


O tom, že v malebném městysu se kdysi vařilo pivo možná nevědí mnozí místní obyvatelé, chataři ani výletníci.

Díky aktivitě občanského sdružení Rataj, které se angažuje při obnově místních památek, však ožil i tento dávno zapomenutý objekt, který se nachází v těsné blízkosti zámku. „Ty sklepní prostory se začaly obnovovat již v šedesátých letech, kdy tu měl vzniknout klub mládeže, ale nakonec se ty práce zastavily v polovině,“ přiblížila Eva Jančíková z občanského sdružení Rataj. Bohužel již tedy nedošlo na zavedení vody a elektřiny.

Členové sdružení se rozhodli atmosféry pivovarských sklepů využít pro pořádání kulturních akcí, které by přinášely případné byť drobné příspěvky na další obnovu interiérů. „Již se nám podařilo vystavět schody do sklepení, kam se původně lezlo po skále,“ připomněla Eva Jančíková.

Původně uvažovali i o umístění expozice věnované pivovaru a jeho historii. „Zjistili jsme, že je tam obrovská vlhkost, proto je tam možné mít pouze u exponáty, na které tak nepůsobí,“ dodala Jančíková. Nově otevřená část pivovarských sklepů tvoří zhruba třetinu z celé části sklepení. Chybí ještě upravit podlahy a stěny, které jsou obložené cihlami.

Pivovar tu fungoval od konce šestnáctého století, kdy si ho postavili pánové Malešičtí z Černošic. Pivo se vyrábělo až do druhé poloviny 19. století, kdy vyhořel. Zůstala jen část obvodových zdí, které byly nově zastřešeny. Areál nyní vypadá jako pět na sebe navazujících objektů, který dříve sloužil jako dílna a později jako kino.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Jitka Pokorná


Od ukončení výroby piva v Mělníku letos uplyne významné výročí. Lidé se o pivovarech v Podolí, Pšovce a v Mlazicích dozvědí prostřednictvím připravované výstavy. „Expozice připomene historii výroby piva v pivovaru na Podolí i Pšovce,“ říká Martin Klihavec z Mělníka, který ji připravuje.

Chystáte výstavu k výrobě piva, proč?

V Mělníku se jedno velké panelové sídliště jmenuje Pivovar, ale málokdo si uvědomí, že tento název je odvozený od místa, kde stával kdysi mělnický pivovar. Letos ke konci roku, konkrétně v prosinci, uplyne 50 let od ukončení výroby piva.

Kde byly ve městě pivovary a jaký měly osud?

Výstava připomene historii výroby piva v pivovaru na Podolí i na Pšovce. Již v roce 1626 měšťané Mělníka založili Panský pivovar a vinopalnu města Mělníka při městském dvoře v Doleních Přívorech. Poté, co v roce 1726 vyhořel, přenesli výrobu piva do bývalého dvora v Mělníku Podolí. V letech 1900-1901 byla postavena nová budova pivovaru. Před druhou světovou válkou byl pivovar několik let v majetku rodiny Lobkowiczů. Po znárodnění v roce 1948 byl začleněn do národního podniku Polabské pivovary, poté pod Nymburské pivovary a nakonec do národního podniku Středočeské pivovary, ale jen do roku 1958, kdy byl zrušen. Poté již sloužily hlavně pivovarské sklepy jako sklady banánů národního podniku Zelenina až do 70. let 20. století. kdy byla celá budova zbourána a začalo se s výstavbou panelového sídliště.

Co všechno bude na výstavě k vidění?

Budou tu dobové fotografie jak budovy pivovaru, tak interiéru pivovaru, staré pohlednice, na kterých je zachycen pivovar, pivní lahve s tlačenými nápisy, etikety, plány, různé dokumenty a reklamní materiály jako například reklamní cedule, hlavičkový papír či reklamy z tisku.

Jsou všechny exponáty vaše, nebo si nějaké půjčíte?

Všechny vystavené exponáty jsou z mé sbírky, které se věnuji teprve od roku 1997. Získávám je na mnoha burzách sběratelů pivních suvenýrů nebo z bazarů či vetešnictví po celé České republice. Řadu předmětů mám i od místních obyvatel a pamětníků.

Kdy a kde výstava bude?

Výstava bude zahájena vernisáží ve středu 10. září 2008 v 18 hodin ve vstupní hale mělnického Masarykova kulturního domu. Potrvá dva měsíce, přesně do 31. října 2008.

Zdroj: MF Dnes.cz


Již tradičně je druhý víkend ve Vrchlabí ve znaku konzumace pivního moku a letos tomu zajisté nebude jinak. Na jedenáctý ročník Krkonošských pivních slavností přijalo pozvání prozatím osm pivovarů známých i méně známých značek.

Návštěvník se také může těšit na bohatý kulturní program a jelikož májí letošní slavnosti v názvu dvě jedničky, dvě české jedničky také vysoupí. Bude to Lucie Bílá a Věra Martinová.

Pivní slavnosti proběhnou na vrchlabském náměstí v sobotu 9. srpna od 9.00 hodin.

Zdroj: Hradecký deník.cz


Antimonopolní úřad chce prověřit, zda se tuzemské pivovary nedomlouvají na chystaném zdražení. Potvrdil to šéf sekce hospodářské soutěže úřadu Robert Neruda s tím, že podobný průzkum dělá úřad vždy, když oborové skupiny oznámí hromadné zdražení. Většinou se ukáže, že podobné výroky nemají s kartelem nic společného, přesto chce úřad situaci pečlivě sledovat, uvedl Neruda.

O zdražování informoval ve středu šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Ceny se zvýší podle něj i přesto, že klesají ceny ječmene. Všichni výrobci zatím o svých plánech mlčí. "Bojí se toho, že ztratí trh. Ne, že by lidé přestali pít, ale že přejdou k levnějším značkám," uvedl Veselý.

"Pokaždé, když nějaký svaz informuje o chystaném zdražení, vyzýváme ho, aby to nedělal. Na žádnou kartelovou dohodu ale většinou nepřijdeme," uvedl Neruda. Letos už se úřad zajímal například o omezení dodávek tuzemských mlékařů, toto jednání ale podle něj nemohlo poškodit trh. Na rozdíl od kartelu drůbežářských firem, které se dohodly na společném vyjednávání se zpracovateli masa a dostali za to pokuty v řádech statisíc až milionů korun.

Zdroj: Finance.cz


Britský úřední šiml se pase na půllitrech a pintách. Dokládá to případ polského majitele hospody Kuchnia Polska v britském Dorcasteru, který točil pivo značky Zywiec do půllitrů, namísto aby nabízel tradiční pinty. Teď mu hrozí tučná pokuta, nebo dokonce soud. Napsal to na svých internetových stránkách britský deník The Daily Telegraph.

Provozovatel hospody Nic Davison obdržel upozornění, že užíváním půllitrů a třetinkových sklenic, které dostal od polského pivovaru, porušuje zákon. Pokud svůj prohřešek nenapraví, může dostat pokutu až ve výši 2000 liber (asi 60 000 Kč). A když výměnu skla nestihne do 28 dní, čeká ho soud.

Pinty vs. Evropa

Britové o zachování svého systému vah a měr vedli dlouhá léta spor s Evropskou unií, která požadovala sjednocení s evropským metrickým systémem. Nakonec v boji o libru, palec, stopu či pintu zvítězili a mohou je dál používat. I když zákon často požaduje, aby se měřilo také v kilogramech či metrech, v případě točených nápojů trvá na pintách.

Živnostníci v Británii, obzvlášť ti, kteří pocházejí ze zahraničí, se proti nařízení bouří. Tvrdí, že by každý měl mít možnost vybrat si sám, který systém měření bude ve svém podnikání používat. Úřední šiml ale řádí dál.

"Je to nemyslné. Je to natvrdlé a absurdní. Nějaká šarže na oddělení obchodnických standardů se prostě zbláznila... Prostě se ukázalo, jak je ten zákon hloupý," zformuloval za všechny ostatní stížnost Davison.

Zdroj: Týden.cz


Festival piva v Roštíně

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

ro mnohé je to ta nejpříjemnější letní kombinace. Pivo a hudba. V míře vrchovaté se jí dostane už od zítřka všem návštěvníkům Slavností piva v rekreačním areálu Kamínka u Roštína.

Pořadatelé se letos snažili a na oslavu zlatavého nápoje nalákali hodně zvučná jména. Povedlo se jim ulovit kapelu Divokej Bill, která dopředu avizovala, že letos v létě příliš vystupovat nechce, nebo slovenské No Name. Přijedou také skupiny Arakain, Škwor neboWalda Gang. „Zajímavé bude také vystoupení skupiny, jež si říká Legendy se vracejí. Je to kytarové uskupení kolem prezidenta hudební akademie Petra Šišky a Romana Izaiáše z Dogy, kteří zahrají akusticky,“ přiblížil program hlavní organizátor Lubomír Zakravač.

Oproti klasickým festivalům by na Kamínce pivo nemělo hrát druhé housle, veškeré dění se bude točit kolem něj. „Už teď můžu slíbit minimálně patnáct druhů piv ze sedmi pivovarů. Kromě klasických značek, jako je Pilsner Urquell, Radegast nebo Staropramen, nabídneme také méně známé pivo Svijany. Milovníci tohoto nápoje dostanou k ochutnání kvasnicové nefiltrované nebo klášterní pivo,“ vypočítal část tekutých lákadel Zakravač.

Nebude se však pít jen tak, pro návštěvníky se chystá hned několik soutěží. „Lidé se mohou zúčastnit třeba soutěže s názvem pivní moták. Desetkrát musí oběhnout pivní sud a po tomto výkonu pak ještě najít hostesku s půllitrem a ten vypít,“ popsal jednu ze záludných disciplín pořadatel. Návštěvníci si to mohou rozdat i ve štafetách a dalších soutěžích, které se už za několik ročníků festivalu ustálily. „Některé už ale bohužel nepořádáme. Dřív se porovnávala i pivní břicha, ale jeden z účastníků měl takové míry, že už by ho asi nikdo nepřekonal,“ popsal se smíchem Zakravač. Zájemci si mohou na místě také zdarma nechat nakreslit vlastní karikaturu. Kdo se chce na Slavnosti piva vypravit, má ještě dnes možnost koupit zvýhodněnou dvoudenní vstupenku. Lístek dostane v předprodeji za 350 korun. Na místě se bude platit o stokorunu víc.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Martina Fojtů


Užijte si relax v pivních lázních

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

Každý určitě zná ten pocit naprosté únavy a vyčerpanosti po dlouhém pracovním týdnu. A většina z nás v této chvíli zatouží alespoň po kratičkém odpočinku. Takovým příjemným relaxem mohou být třeba pivní lázně. Zlatavým mokem nelze svlažit pouze hrdlo, ale také tělo.

Foto

Rádi byste si odpočinuli, ale klasické procedury a wellness centra vás nebaví? Jeďte do pivních lázní! Pivní lázně jsou skvělou novinkou, která pro vás bude příjemnou a vítanou změnou! Kromě koupele si můžete dopřát také léčebnou kúru, masáže i zábaly a co víc – zároveň u toho můžete popíjet pivo.

Znovuzrozená z pivní pěny

Hlavní složkou pivní lázně je voda o teplotě asi 35 °C, obohacená přísadami, ze kterých se vaří pivo (kvasnice, chmelové mláto nebo sladový šrot) a drcenými bylinkami. Množství a pořadí přidávání jednotlivých složek se bohužel nedozvíme, jelikož se samozřejmě jedná o obchodní tajemství. V každých lázních narazíte na odlišné složení koupele, ale v zásadě budou všechny stejné. Vychladnutí lázně zabraňuje dřevo, ze kterého jsou kádě vyrobeny. Hladina vody je pokryta charakteristickou pivní pěnou a prostor aromatizován vůní čerstvě uvařeného piva.

Co vás vlastně čeká?

Pocit jako v sedmém nebi! Pivo, respektive jeho složky, se vám do organismu dostávají doslova celým tělem. Ke koupeli totiž dostanete také třetinku vychlazeného piva. Příznivá teplota vody postupně způsobí mírné zvýšení srdeční činnosti a aktivaci krevního oběhu v celé cévní soustavě. Lázeň prohřeje pokožku a uvolní póry, kterými se při pocení odplavují z podkoží škodlivé látky. Chmelové mláto působí jako očistný peeling odstraňující z těla unavené části kůže.

Doba pobytu v lázni je dvacet minut. Po uplynutí této doby buď půjdete na objednanou masáž, nebo do relaxační místnosti, kde budete asi třicet minut odpočívat. Tam vás zabalí do prostěradla a do deky. Při tlumeném osvětlení, relaxační hudbě a optimálně teplotě přichází fáze uvolnění. A ke správnému uvolnění je vám poskytnuta další sklenička vychlazeného piva. Prohřáté tělo dokončuje fázi pocení, srdeční činnost se zklidňuje, pozvolna klesá krevní tlak, uvolňují se svaly a obnovuje tělesná energie.

Očištěná pokožka přijímá prospěšné látky, které po koupeli na kůži ulpěly a postupně se vstřebávají póry do podkoží. Po koupeli ani po relaxaci se nesprchujte alespoň šest hodin, jinak procedura nebude mít ty správné účinky.

Zdroj a foto: Móda.cz | Autor: Blanka Florová


Pivo, levný elixír krásy

[středa, 6. srpen 2008]

Pivaři říkají, že pivo dělá krásná těla. Výzkumy ukazují, že je to pravda. Zlatavý mok obsahuje látky, které zvyšují kvalitu nehtů a pokožky. Antioxidanty pomáhají v boji proti stárnutí. Konzumace ale musí být s mírou!

Na český národní nápoj dá dopustit opravdu jen málokdo. Jeho spotřeba dosahovala podle údajů z roku 2004 neuvěřitelných 156,9 litru na obyvatele. Češi tak suverénně předběhli i takové pijáky, jako jsou Dánové (89,9 litru na osobu), Němci (115,8) nebo Irové (131,1).

Krásnější vlasy, nehty i pokožka

O blahodárných účincích vína na lidské zdraví se diskutuje již dlouho. Výzkumy ale ukazují, že ani pivo by nemělo být opomíjeno. I v tomto zlatavém moku se totiž nacházejí příznivé hodnoty prospěšných látek.

"Pivo obsahuje dále řadu proteinů a spektrum B vitaminů (dokonce ve větším množství, než jsou přítomny ve víně), které zvyšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. V pivu je obsažena i řada iontů (jsou zastoupeny v různém množství, některých je ale v pivu méně než ve víně, např. železa). Antioxidanty, které obecně řečeno zpomalují stárnutí organismu, jsou obsaženy v pivu v přibližně stejném množství jako ve víně, liší se spíše typem (mají různý původ – chmel versus hrozny)," píší Z. Rokyta a M. Králíčková v knize Pivo a zdraví.

Pokud by se některé příslušnice něžnějšího pohlaví rozhodly pít tento nápoj od rána do večera, aby měly krásnější pleť, byly by zklamány. Stejně jako u drtivé většiny potravin a nápojů, i zde platí, že všeho má být s mírou. Doporučovanou denní dávku totiž tvoří pouze 1 půllitr tohoto zlatavého moku. Pokud byste se rozhodly přeci jen raději důvěřovat účinkům vína, zde je limit ještě nižší. Každý den by žena mohla vypít maximálně 2 decilitry.

Pozor na kalorie

Příznivé účinky by nicméně snadno mohly přebít ty negativní. Nesmíme totiž opomínat kalorickou hodnotu piva. Měli by si ho raději odpustit všichni ti, kteří usilují o snížení své váhy. Lidé snažící se udržet si svou hmotnost by měli pamatovat na rovnovážný příjem a výdej energie. V ideálním případě by si tak ti, kteří během dne nevykonávají fyzicky náročné aktivity, měli jít v průběhu dne například zacvičit, aby se přebytečné kalorie nehromadily.

Pokud jste zastánci vytrvalostních sportů, jako jsou maratony či náročné plavecké tratě, vyvarujte se konzumaci piva záhy před, v průběhu i po této aktivitě. Důvod je jednoduchý: vaše tělo má při těchto náročných sportech dost starostí samo se sebou. Jestliže organismus musí navíc zpracovávat alkohol, může docházet k přetěžování jater.

Riziko spontánního potratu

Konzumaci zlatavého moku by ženy měly výrazně omezit především v momentě, kdy se chystají otěhotnět.

"Bylo prokázáno, že pokud ženy pily více než půllitr piva či více než 2 dcl vína denně pravidelně v období jednoho roku před léčbou neplodnosti, množství jim odebraných vajíček se snižovalo až o 13% a stejný příjem alkoholu v průběhu 1 měsíce před léčbou téměř trojnásobně zvyšoval možnost neúspěchu léčby a dvojnásobně zvyšoval riziko spontánního potratu," konstatují Z. Rokyta a M. Králíčková.

Pití piva by měly ženy v ideálním případě zcela vynechat nejen v průběhu samotného těhotenství, ale i v době kojení. Alkohol, který se prostřednictvím piva dostane do organismu, proniká i do mateřského mléka. Dětem pravidelně konzumujícím takovéto upravené mléko hrozí narušení vývoje. Negativní vliv se projeví i po psychické stránce, neboť kojenci mateřské mléko nechutná, odmítá jej, a tím se zhoršuje vazba mezi ním a jeho matkou.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Kateřina Samuelová


Zapít mohutným douškem piva tučnou pečínku patří k české kulturně-společenské tradici víc než poslech Mé vlasti Bedřicha Smetany. Jak ukazují statistiky, každý Čech, včetně nemluvňat a nemohoucích starců, vypije 160 litrů zlatavého moku ročně.

Přitom jsou Češi poměrně věrnými zákazníky a na nějaké experimentování s ochutnáváním piv různých značek nebo dokonce s kombinacemi piva a jídla si zatím moc nepotrpí. Čeští pivaři mají ve značkách většinou jasno a jsou jim věrní. Muž odkojený plzní opovrhuje budvarem stejně jako staropramenem křtěný Pražan plzní. Jinak je tomu například u Belgičanů, kteří pěnivému moku také holdují po staletí a dovedou ochutnávat nejrůznější piva z širokého spektra, které mají na pípě v jednotlivých restauracích. Češi si na změny a testování jiných značek zatím příliš nepotrpí. Možná ochutnají, ale honem se vrátí ke své pípě, svému stolu a svým kamarádům.

Po desetiletích, kdy českým, moravským i slezským malým a středním pivovarům hrozil zánik, se situace na pivovarnickém trhu stabilizovala, přežila i řada mikropivovarů. Nabídka na trhu je díky tomu skutečně pestrá. Významně také stoupá, především kvůli nulové toleranci alkoholu za volantem, spotřeba nealkoholického piva.

Opravdoví milci tohoto nápoje tak mohou srovnávat nejrůznější značky piv rozdílných chutí, síly a barvy. Dokonce se v pivu mohou v rámci pivních lázní i koupat.

České pivo a asijská gastronomie?

Podobně jako se to už léta dělá s vínem, i s pivem je možné experimentovat a hledat k různým druhům nejvhodnější pokrmy. Jenomže se to v našich končinách zatím moc nepraktikuje. V české společnosti totiž převládá všeobecné přesvědčení, že k pivu jsou nejlepší utopenci, nakládaný hermelín nebo tlačenka, případně guláš. A o svátcích pěkně vypečená husa nebo vepřo-knedlo-zelo.

Je proto zaznamenáníhodné, že se už objevují první pokusy o snoubení jídla s pivem na skutečně profesionální úrovni. O testování tohoto druhu se však nesnaží tradiční české restaurace. Ty jsou totiž limitovány tím, co mají smluvně na čepu. Zkombinovat jídlo s pivem zkouší v pražském luxusním hotelu nadnárodního řetězce Mandarin Oriental.

Pochopitelně i pivo určené k testování v kombinaci s jídlem musí být nejenom správně vybrané, ale také dobře ošetřené (viz Sládkovy tipy). O to se v Mandarinu stará jeden z otců zdejších řízených pivních degustací nazvaných Czech Beer Academy a programu snoubení piva s jídlem Martin Hamáček.

Je zajímavé, že Českou pivní akademii vede rodilý Američan Evan Rail, který vydal v angličtině výpravnou publikaci o českém pivu a je opravdovým znalcem našeho národního nápoje. Pozoruhodný je rovněž fakt, že jídla určená ke snoubení s českým pivem vybral a připravil šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental Ari Munandar, původem z Indonésie.

Složení pokrmů tomu odpovídá. Jako předkrm ke speciální nabídce jídel a českých piv se podává wonton z pekingské kachny s dušeným bok choy a redukcí z čerstvého zázvoru a citronovou trávou. K tomu se pije vysokostupňový silný světlý ležák (15°, 6,5 % alkoholu) s opravdu robustní sladovnickou chutí Baron z Pivovaru Svijany. Baron se velice dobře vyrovnává s výraznou pikantní chutí jídla a dohromady s ním vytváří dokonalý chuťový zážitek.

I další pokrm voní asijskou exotikou, kterou bychom k českému pivu netipovali. Polévka Tom Kha Goong s krevetami v kokosovém vývaru se šalotkou se zapíjí vyváženým vysokostupňovým speciálním tmavým pivem ležáckého typu Svijanská kněžna, rovněž ze svijanského pivovaru. Po ostřejší chuti polévky je doušek tmavého piva jemným pohlazením.

K hlavnímu jídlu, tradičním thajským nudlím s krevetami Phad Thai, se pije české pivo typu Weizenbier, jež je populární hlavně v Německu. Tohle pochází z náchodského pivovaru a je to jedno z řady piv značky Primátor. Ani zde nejde tvůrcům menu nic vytknout. Dokázali úspěšně spojit tradiční chutě českého piva s asijskou kuchyní. Pouze dezert - pěna z bílé čokolády Valrhona s mangovými perličkami, zázvorovou omáčkou a křupavou oplatkou - se už tentokrát obešel bez piva.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Libor Ševčík


Vznikají v nich byty i stáje

[středa, 6. srpen 2008]

Ve středních Čechách lze najít desítky bývalých pivovarů. Už roky se v nich pivo nevaří, patří ale k zajímavým architektonickým pamětihodnostem. Některé budovy před úplným zchátráním zachránili nadšenci, kteří je přestavují pro různé účely.

V mnoha středočeských pivovarech se už dávno pivo nevaří. Cenné budovy zde ale stojí, i když často jsou v havarijním stavu. Najít pro zajímavé objekty a areály náhradní využití, které by je před úplným zánikem zachránilo, se podaří jen někdy.

U bývalého pivovaru v Mníšku pod Brdy v okrese Praha-západ nebylo před deseti lety k poznání, k jakému účelu původně sloužil. Pivo se tu přestalo vařit již v roce 1928 a objekt postupně chátral.

„Uvnitř nebylo nic než hliněná podlaha, ale prostor nás zaujal kvůli části dochované klenby,“ říká Jiřina Rosáková z Divadélka Káji Maříka, které v bývalém pivovaru působí již několik sezon.

„Proto jsme v roce 2001 přišli na radnici s návrhem na jeho využití. Radní pak vypsali soutěž a my jsme ji vyhráli,“ dodává Rosáková.

Při rekonstrukci se nalezly staré noviny a střepy od lahví, které dnes zdobí restauraci uvnitř objektu. „Jenom divadlo by nás v tak malém městě, jako je Mníšek, neuživilo. Proto jsme v pivovaru vybudovali ještě restauraci, kanceláře a byty. Také divadelní sál je využíván k různým akcím. Pronajímáme ho pro firemní akce, semináře i svatby,“ vysvětluje Rosáková.

Dobříš: velký komplex luxusních bytů Rekonstrukce mníšeckého pivovaru zabrala rok. Budova sama není památkově chráněná, ale nachází se v památkovém pásmu. Proto se budoucí provozovatelé, kteří pivovar koupili od města, snažili o spolupráci s památkáři. Návštěvníci tak dnes chodí na kulturní akce do bývalé pivovarské lednice.

V nedaleké Dobříši, která už patří do okresu Příbram, byl zase komplex místního pivovaru proměněn ve více než 120 nových bytů. V parostrojním pivovaru z roku 1879 se přestalo pivo vařit zhruba před 30 lety. Poté sloužil jako sklad a na začátku třetího tisíciletí zůstal pustý. Toho využila pražská stavební firma, která objekt v těsné blízkosti dobříšského rybníka Papež přetvořila v soubor pěti obytných domů.

„Došlo sice k mírnému časovému skluzu ve výstavbě, ale nakonec byly koncem loňského roku zkolaudovány všechny byty. Do nich se teď postupně stěhují zájemci,“ uvádí Martin Štěpánek z pražské stavební společnosti.

Nově navržené budovy v dobříšském areálu respektují vzhled původních historických objektů, výtvarné řešení průčelí na domech je inspirováno rastrem pásů režného zdiva pivovaru. Projektanti přitom kladli důraz na jednoznačné odlišení rekonstruovaných a nově navrhovaných objektů.

Takové řešení má řadu příznivců i odpůrců. „Jezdím kolem autem a z dálky vypadá pivovar krásně. Vevnitř jsem však nebyla, tak nevím, k jak velkým zásahům tam došlo,“ uvedla obyvatelka nedalekéhoMníšku pod Brdy.

Kritičtější je k rekonstrukci Milan Starec, který se osudy pivovarů v Česku amatérsky zabývá. „Je to škoda. Z původního pivovaru nezbylo skoro nic. Na druhou stranu můžeme být rádi, že objekt vůbec stojí,“ podotýká.

Český Brod: chtějí znovu začít vařit pivo O tom, že se dají zachránit i značně zchátralé budovy, svědčí rekonstrukce pivovaru v Českém Brodě. Tam se pivo přestalo vařit před čtyřiceti lety, pak sloužily prostory jen jako skladiště.

„V roce 1994, kdy jsme pivovar koupili, byl vstup do areálu doslova životu nebezpečný. Museli jsme zbourat některé zdi a objekt znovu zastřešit. Dnes tu máme kanceláře, obchodní prostory, sídlo internetové firmy a zbývá poslední krok - začít vařit pivo,“ vypočítává Jan Klinecký, jednatel společnosti, která objekt vlastní. Klinecký doufá, že s přispěním evropských fondů se podaří pivovaru vrátit i jeho původní funkci.

„Ale je to běh na dlouhou trať. Chceme, aby vedle pivovaru ještě vznikla restaurace a penzion. Na konci roku podáme žádost o stavební povolení a celkový výsledek vidím v horizontu dvou tří let,“ doplňuje Klinecký.

Přitom má jasnou představu o obnovení vaření piva. Pivovar by se měl soustředit na původní výrobní receptury. Vařilo by se kvasnicové pivo a k významným datům by vznikaly speciální várky.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Martin Stavěla


Pivo čapoval nonstop 84 hodín

[pondělí, 4. srpen 2008]

Nielen vďaka vynaliezavosti, ale aj značnej vytrvalosti a kondícii sa čoskoro ocitne možno v Guinnessovej knihe rekordov Belgičan Ivan Stuyts.

V podniku Café Veurleste v prístavnom meste Antverpy stál totiž za barom nepretržite 84 hodín a čapoval tam jedno pivo za druhým, informovali miestne noviny Gazet van Antwerpen.

Keďže doterajší rekord v nepretržitom čapovaní nápojov vraj mal "iba" 24 hodín, v zápise do rekordných tabuliek, ktorému bude predchádzať ešte zaslanie príslušných dokumentov do Londýna, zrejme nič nebude stáť v ceste.

Zdroj: Dnes.sk


Výčepní Jihlavska 2008

[pondělí, 4. srpen 2008]

Cech hostinských Jihlavska pořádá soutěž Výčepní Jihlavska 2008 (Ředitel soutěže: Lukáš Fiala, předseda Cechu hostinských Jihlava, Tajemník soutěže: Alena Valová, ředitelka hotelu EuroAgentur Bussiness hotel Jihlava, Garant soutěže: Ing. Jan Kylberger, ředitel Pivovaru a sodovkárny a.s., Jihlava)

Pozvánka

Místo konání: zahrada Pivovarské restaurace, Vrchlického 2, Jihlava (v případě nepříznivého počasí – sál Restaurace Krystal, Žižkova 1872/89, Jihlava)

Startovné (pouze pro soutěž Výčepní Jihlavska 2008) 100,- Kč

Časový harmonogram:

Od 13:00 hod. bude zajištěna reprodukovaná hudba.

Po dobu soutěže hraje kapela „Umí hovno“

13:00 Zápis a registrace

13:30 Losování soutěžního pořadí

14:00 Slavnostní zahájení soutěže

14:15 Soutěž v čepování piva

15:15 Běh číšníků s pivem

15:45 Pití piva na čas

16:30 Vyhlášení výsledku a předání cen

Soutěžní disciplíny:

1. Načepování a servis piva;

2. Běh číšníků s pivem;

3. Pití piva na čas (divácká soutěž);

4. Nejsympatičtější výčepní Jihlavska 2008 (divácká soutěž);

Vítěz obdrží certifikát jakosti:

• Mistr výčepní Jihlavska 2008

Cílem soutěže je:

• popularizovat tradiční kvalitní české nápoje;

• vytvořit tradici vysoké úrovně „české pivní kultury“;

• uplatňovat nápaditost, profesionalitu a moderní trendy v nápojové gastronomii;

• popularizovat povolání číšníka;

Sponzoři: Plzeňský Prazdroj, Pivovar Krušovice, Pivovar Staropramen, Pivovar Budvar

Kritéria hodnocení jednotlivých disciplín

1. Načepování a servis piva

• načepování 2 sklenic piva;

• způsob čepování;

• způsob servírování;

• celkový image soutěžícího;

2. Překážkový běh s pivem:

• soutěžící načepuje pivo, které po překonání všech překážek předá porotě;

• po absolvování trati se měří hladina piva;

• pokud soutěžící pivo převrhne a vylije je diskvalifikován;

• hodnotí se čas a technika (elegance) provedení úkolu;

3. Pití piva na čas (soutěž pro diváky)

• soutěžící dostane pivo (půl litr);

• hodnotí se čas;

4. Nejsympatičtější výčepní Jihlavska 2008

• diváci vyberou nejsympatičtějšího výčepního;

Oblečení:

Profesní, nebo oblečení pivovaru

Přihlášky k soutěži:

Závaznou účast na soutěži potvrdí soutěžící zasláním vyplněného formuláře, který je v rubrice - ke stažení.

Termín pro zaslání závazné přihlášky je do 31. 8. 2008.

Na adresu:

Přihlášky se přijímají písemně.

Gastronomická akademie o. s., Vílanec 89, 588 35

E-mail: spv@ji.cz

Mobil: 420 728 944 761

Propozice a přihlášku je možno si stáhnout na www.gastro-akademie.cz

Změna programu vyhrazena

Součásti soutěže bude doprovodný program.

Přejeme hodně úspěchů v přípravě a soutěžícím hodně štěstí.

Zdroj: Tisková zpráva Cechu hostinských Jihlavska


Guinness má ďalšiu megareklamu

[pondělí, 4. srpen 2008]

Jeden z najznámejších pivovarov na svete Guinness predstavil ďalšiu megalomanskú reklamu zo série kultových spotov. Tentokrát sa na 4-pintový pohár Guinness-u premenil mrakodrap.

V najnovšej reklame pivovaru Guinness si zahralo viac ako 900 ľudí. Ich úlohou bolo zapínať a vypínať svetlá, tak aby vytvorili z mrakodrapu najväčší 4-pintový pohár čierneho moku na svete.

Rovnako ako v prípade pol miliardovej reklamy Guinnessu, o ktorej sme informovali v novembri minulého roka, aj tento spot pripravila reklamná agentúra BBDO.

Minútový televízny spot, ktorý začína tým, že do budovy mrakodrapu vbehne naraz niekoľko stoviek ľudí, pokračuje vizuálne pôsobivým divadlom, až napokon hra zhasínajúcich svetiel vytvorí najväčší 4-pintový pohár Guinness-u na svete. Spočiatku nekoordinované zhasínanie a zapínanie svetiel účinkujúcimi končí po krátkej chvíli svetelným divadlom na vrchole mrakodrapu, ktoré pripomína pohár práve načapovaného piva.

Rozpočet poslednej reklamy firmy Guinness dosiahol úroveň takmer pol miliardy slovenských korún. Televízny spot, ktorý sa zapísal do histórie ako najdrahší spot všetkých čias zobrazuje padajúce dominové kocky. Tie sú interpretované rôznymi tvarmi a predmetmi. Medzi inými aj padajúcimi knihami, vrecami, pneumatikami, či dokonca autami. Aj v tomto prípade patrí záver televíznej reklamy ikone írskeho piva, ktorou je 4-pintový pohár Guinness-u.

Tmavočierny mok, ktorý preslávil Írsko, ale aj samotných Írov musí však najnovšie čeliť internetovým videám. Prostredníctvom najznámejších video-portálov sa totiž rozšírilo virálne video, ktoré zobrazuje ženu pri sexe, pričom na jej chrbte je fľaška piva Guinness. Napriek tomu, že nie je možné vidieť žiadne podrobnejšie detaily, verejnosť tento spot odsúdila. Jej charakter je totiž príliš sexistický čo umocňuje trojica chlapov, ktorí pri sexe zdieľajú okrem rovnakej ženy, aj rovnakú fľašu piva Guinness. V závere spotu je uvedený slogan: Daj si pivo s kamarátom. … alebo s dvomi.

Spoločnosť Guinness sa od poslednej virálnej reklamy dištancovala, aj keď nie je vylúčené, že dala tichý súhlas na jej publikovanie. Takáto forma prezentácie a propagácie značky pritom nie je vo svete internetu ničím novým, ani výnimočným. Charakter medzinárodnej počítačovej siete je pre virálny typ marketingu a reklamy ako voda na mlyn.

O takomto tichom súhlase sa hovorí aj v prípade automobilky Volkswagen, ktorej reklama na Polo sa objavila len na internete. Aj tento spot sa v prostredí nových komunikačných foriem stal tzv. virálnym, respektíve vírovým. Koniec koncov aj negatívna publicita môže zvýšiť povedomie o značke. V zlom, avšak oveľa častejšie v tom dobrom slova zmysle.

Zdroj: Marketér.sk


Strategie vaření piva v Německu

[sobota, 2. srpen 2008]

Ještě po více než patnácti letech od opětovného sjednocení existují značné strukturální a hospodářské rozdíly mezi západním a východním Německem. Plynule se rozvíjejí jednotlivé hospodářské sféry, jako je například potravinářský průmysl s odvětvím vaření piva. I v nových spolkových zemích se dynamicky a úspěšně uplatňují podniky v konkurenčním prostředí. Německý trh s pivem čelí vysokému konkurenčnímu tlaku během silných strukturálních změn. Nově vznikají pouze pivovary s potřebným finančním a manažerským vybavením, které mají naději na přežití. Mezi pivovary západního a východního Německa byly zjištěny značné podobnosti, ale i rozdíly z hlediska uplatnění strategického managementu. Podobnosti se vyskytují v oblasti uvádění obchodních značek na trh a při závádění inovací. Největší rozdíly existují co se týče protfolia výrobků, stupně internacionalizace, distribučních kanálů, zabezpečení marketingu, cenové politiky, výrobních nákladů, produktivity a podnikových úspěchů. Hlavní a převažující rozdíly mezi pivovary v západním a východním Německu jsou ve strategickém managementu. Rozdíly jsou vysvětlovány jak různým podnikovým prostředím, regionálními spotřebitelskými preferencemi a socioekonomickými podmínkami, ale i nízkými příjmy ve východním Německu. V důsledku okolností, které ovlivňují produkci pivovarů z východního Německa a kde dochází k jejich uplatnění na trhu s pivem je nutné zajistit odbyt na celém východoněmeckém trhu. Ukázalo se, že východoněmecké pivovary mají některé další konkurenční výhody proti západoněmeckým výrobcům. To se týká především oblasti kapacity, nákladů na jeden hektolitr, výstavu piva, nárůstu odbytu a ziskovosti jednotlivých značek. V protikladu k tomu disponují západoněmecké pivovary některými významnějšími značkami. Východoněmecké pivovary se lépe uplatňují v konkurenčních prostředí společného trhu. Západoněmecké pivovary vykazují vyšší zisky v prémiové části trhu. Nadále se může, díky rozšíření Evropské unie směrem na východ, očekávat mnohokrát zmiňovaný vývoj prodeje do některých východoevropských zemí. Vývoz východoněmeckých pivovarů se bude v budoucnu zvyšovat. Celkem vzato by mohly být v průběžném hodnocení pivovary z východního Německa úspěšnější než pivovary západoněmecké.

Uvedené výsledky ukazují, že u východoněmeckých pivovarů byla nalezena správná strategie zohledňující zvláštnosti jejich trhů. Pro všechny německé pivovary zůstává hlavní výzvou porozumění německému trhu a jeho budoucímu vývoji.

Zdroj: Agronavigátor.cz



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI