Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostatní pivní dění


Pivní.info

Otevřeme Česko!

[středa, 6. leden 2021]

Lidé zaměstnaní nebo podnikající v gastronomii letos bohužel neprožívají příliš veselé vánoční svátky. Jedná se přitom o cca 40 000 podnikatelů, 150 000 zaměstnanců a jejich rodiny, na které tvrdě dopadají aktuální restrikce spojené s uzavřením gastronomie. Není už přitom podstatný rozdíl, jestli jsme ve čtvrtém nebo pátém stupni PES, dopady jsou obdobné.

Chápeme složitou epidemickou situaci, ve které se nyní nacházíme. Klíčové nicméně je, aby vláda vedle restrikcí schválila také účinné kompenzace a pomohla tak gastronomii přežít. Současné kompenzace pro hospody a restaurace ve výši odpovídající cca 40% nákladů nejsou dostatečné - pokrývají pouze část mzdových nákladů a polovinu nájemného (dle nového návrhu celé nájemné). Provozovatelé si ale ze svého nadále hradí ostatní náklady, jako jsou energie, splátky vybavení, případně úvěrů. A část z nich na to v současné situaci jednoduše nemá. Proto je potřeba navýšit kompenzace na úroveň 60 % nákladů, jinak česká ekonomika utrpí výraznou ztrátu - mnoho podniků bude nuceno zavřít a propustit své zaměstnance.

Aktuální situace a její případné další zhoršení má také výrazné sekundární dopady na dodavatelské společnosti v gastronomii, včetně pivovarů. Vláda by se proto měla zabývat i funkčním kompenzačním programem pro postižené dodavatele. V kritické situaci jsou zejména malé pivovary a minipivovary, které jsou závislé na prodeji čepovaného piva. Ani ty však zatím bohužel ve většině případů na kompenzace nedosáhnou.

Stejně důležitá jako výše kompenzací je i jednoduchý proces pro jejich získání. Po vzoru jiných zemích by mělo, namísto složitých formulářů a potvrzení, stačit jedno čestné prohlášení. Cílem by mělo být, aby se peníze k lidem dostaly co nejrychleji, a aby na ně dosáhly všechny zasažené subjekty, nejenom pár vyvolených.

S ohledem na připravovanou aktualizaci systému PES apelujeme na vládu, aby zvážila udržení provozu gastronomie i ve 4. stupni, podobně jako nově funguje maloobchod a služby. I gastronomii je možné s využitím režimových opatřeních a sektorem připraveného programu Bezpečná restaurace udržet ve 4. stupni otevřenou a bezpečnou. Je to ostatně lepší, než aby si lidé (bez jakékoliv kontroly) pořádali rodinné oslavy a večírky v domácím prostředí. Dle epidemických dat je dlouhodobě největší riziko nákazy doma, v práci a ve škole, ne v restauraci.

Citace: Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven
















Jak reagují minipivovary na dopady pandemie?

[pondělí, 14. prosinec 2020]





PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI