Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostatní pivní dění


Pivní.info

Po desetileté odmlce čeká všechny příznivce zlatavého moku v Hodoníně opět víkend splněných snů. Manželky se tak svých drahých poloviček dočkají po oba dva dny zřejmě až před půlnocí.

Logo

Na zimním stadionu totiž na milovníky piva čeká v pátek 24. a v sobotu 25. dubna osm vyhlášených tuzemských pivovarů, které budou své značky prezentovat ve svých stáncích na obnovených Pivních slavnostech. Ty už svou tradici v Hodoníně měly. Kvůli prodeji stadionu, kde pak vietnamští trhovci nabízeli svůj tovar, byla oblíbená akce na čas zrušená. Teď ji čeká opětovné znovuzrození.

Touto společenskou a kulturní akcí chceme navázat na jednu z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších hodonínských tradičních akcí minulých let a nabídnout široké veřejnosti možnost porovnání zlatavého moku pivovarů z celé České republiky,“ uvažuje ředitel pořadatelské společnosti TEZA Hodonín Pavel Švandelka. Zaměstnavatelé nejen v Hodoníně budou mít své výrobní haly a kanceláře od čtrnácti hodin zřejmě tak pouze s ženskou osádkou. Bohatý program vystavovatelů spojený se soutěžemi všeho druhu totiž na Zimním stadionu začíná právě dvě hodiny po poledni.

Připravujeme spoustu soutěží na pódiu, jako například skládání sirek do krabičky, stříhání větviček nůžkami, počet vypitých piv načas, otvírání pivních flašek rovněž načas a další,“ prozradil za jednoho z mediálních partnerů akce Rádio Jih Petr Indra. Ten bude spolu s Jiřím Makovcem za hudebního doprovodu DJ Luďka Ptáčka po celé dva dny Pivní slavnosti moderovat. Jak neopomněl, součástí programu bude i pokus o zápis do české Knihy rekordů. „Očekáváme solidní návštěvnost, je to jediná akce tohoto druhu na hodonínsku po dlouhé době a určitě lidi natáhne,“ přeje si moderátor Indra.

Prezentaci vyhlášených pivovarů, které tu budou pivo nabízet za dobré ceny, podpoří i vítěz třetí řady Superstar Zbyněk Drda, který zazpívá v pátek od 20.15. Po oba dva dny vystoupí s tanečním programem skupina Break Dance z Hodonína. V neděli od 15.00 pak mohou zvláště pivařky obdivovat svaly a sílu Železného Zekona. Bohatý program pak po devatenácté hodině ukončí koncert rockové skupiny Mary Cocaine. „Kromě asi dvanácti značek piv mohou návštěvníci ochutnat domácí guláš, grilované klobásy a maso a spoustu sýrových specialit nejen k pivu,“ nalákal ředitel Tezy. Padesátikorunové vstupné bude podle něho slosovatelné a do půllitru si můžete kromě Plzně nechat natočit třeba Budvar, Gambrinus či Regenta.

ČASOVÝ HARMONOGRAM SLAVNOSTÍ:

24. dubna (pátek)

14.00 hod. slavnostní zahájení pivních slavností

15.00 - 15.45 hod. prezentace pivovaru „ČESKOBUDĚJOVICKÝ BUDVAR“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

16.00 - 16.45 hod. prezentace pivovaru „MINIPIVOVAR KOPŘIVNICE“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

17.00 - 17.45 hod. prezentace pivovaru „REGENT“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

18.00 - 18.45 hod. prezentace vystavovatele „MASPRO HODONÍN“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

19.00 - 19.45 hod. prezentace pivovaru „ČERNÁ HORA“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

20.00 - 20.10 hod. taneční vystoupení „Break Dance“ SVČ Hodonín

20.15 - 20.45 hod. hudební vystoupení vítěze třetí řady Česko hledá SUPERSTAR „Zbyňka Drdy“

22.00 hod. ukončení 1. dne pivních slavností

25. dubna (sobota)

12.00 hod. zahájení 2. dne pivních slavností

13.00 - 13.45 hod. prezentace pivovaru „MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR STRAKONICE“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

14.00 - 14.45 hod. prezentace pivovaru „PILSNER URQUELL“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

15.00 - 15.45 hod. kulturní vystoupení „Železný ZEKON“

16.00 - 16.30 hod. Pokus o vytvoření nového českého rekordu se zápisem do knihy

českých rekordů „NEJVÍCE ZVEDNUTÝCH PIVNÍCH

KELÍMKŮ NAD HLAVU, NA ZIMNÍM STADIOUNU V ČR“

17.00 - 17.45 hod. prezentace pivovaru „BERNARD“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

18.00 - 18.45 hod. prezentace pivovaru „STAROPRAMEN“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

19.00 - 19.10 hod. taneční vystoupení „Break Dance“ SVČ Hodonín

19.15 - 19.45 hod. hudební vystoupení české rockové skupiny „MARY COCAINE“

22.00 hod. ukončení pivních slavností

Zdroj. Hodonínský deník.cz | Autor: Hana Raiskubová


Briti zakázali reklamu na pivo

[středa, 15. duben 2009]

Britský výrobca piva Wells & Young’s musel pozastaviť svoju najnovšiu reklamnú kampaň. Dôvodom je slogan, ktorý tvrdí, že pitie piva dodáva mužom guráž.

Podľa britskej rady pre reklamu nabáda Wells & Young spotrebiteľov k pitiu piva, aby sa odhodlali povedať to čo si v skutočnosti myslia. V kampani sa totiž objavuje slogan: „Take courage my friend,“ čo sa dá interpretovať ako: „Odváž sa (dodaj si guráž), priateľ môj.

Práve grafické stvárnenie kampane v spojitosti s uvedeným sloganom spustilo lavínu sťažností. Briti poslali na radu niekoľko desiatok podnetov, v ktorých žiadajú o okamžité pozastavenie kampane.

Reklama na podporu piva Courage pritom odštartovala len prednedávnom, konkrétne 25. februára tohto roka. Spoločnosť Wells & Young’s vtedy prostredníctvom svojej internetovej stránky oznámila, že štartuje novú outdoorovú kampaň v hodnote 2 milióny libier.

Motívom kampane sa stali výjavy z bežného života, pričom hlavnú postavu stvárnil priemerný britský muž, ktorý je vystavený rôznym životným situáciám.

Tu sú ukážky:

Mamička – pulóver

Plakát

Doktor – vyšetrenie

Plakát

Manželka – nové šaty

Plakát

Vlnu kritiky spustila predovšetkým posledne uvedená reklama – manželka a jej nové šaty. Podľa sťažovateľov nabáda mužov k požitiu alkoholických nápojov, aby sa osmelili a nebáli sa povedať to, čo si v skutočnosti myslia.

Nechceli sme, aby naša reklama podnecovala mužov k vyjadreniu negatívnych komentárov na adresu žien. Chceli sme, aby povedali jednoducho to, čo si naozaj myslia,“ povedal hovorca Wells & Young pre portál Morning Advertiser.

Zdroj: Marketér.sk


Úbytek chmelnic v okrese se zastavil

[středa, 15. duben 2009]

Největší problém českého chmelařství, postupný úbytek chmelnic, se podařilo zastavit. Stalo se tak díky situaci na trhu, která pro pěstitele již není tak tragická jako před několika lety.

Likvidaci chmelnic se podařilo zastavit, není to tak, že by nové přibývaly, ale plochy chmelnic se již nezmenšují,“ říká Jiří Špringl ze společnosti Chmel „Polabská blata“, která obhospodařuje chmelnice v okolí Polep.

Historické minimum

Právě na Litoměřicku přitom členové Svazu pěstitelů chmele ČR v minulosti registrovali největší úbytek chmelnic. Jen v roce 2007 „zmizelo“ třicet pět hektarů. Od roku 2000 klesla plocha chmele v ČR o 750 hektarů, pokles plochy odrůdy Žatecký poloraný červeňák však dosáhl za stejné období již 1165 hektarů. V Žatecké a Úštěcké chmelařské oblasti jsou plochy této odrůdy na historickém minimu.

Za ubýváním plochy pro pěstování chmele stojí podle Zdeňka Rosy ze Svazu pěstitelů chmele ČR především finanční situace v tomto segmentu. „Důvod je jasný. Chmelnice stárnou a zemědělci nemají finanční prostředky na jejich obnovu,“ uvedl před časem Zdeněk Rosa. Průměrná životnost chmelnice se pohybuje okolo třiceti let.

Situaci napomohl loňský rok, kdy bylo v ČR vysázeno zhruba 250 hektarů nových chmelnic, což přispělo k zastavení úbytku chmelnic.

I přestože mají pěstitelé již uzavřené dodavatelské smlouvy pro letošní rok, poklesu výkupní ceny se obávají. „Cena bude záležet na tom, jaká bude úroda, což v tuto chvíli nejsem schopen říci. Praxe je taková, že čím větší je úroda, tím je větší tlak na snižování výkupní ceny,“ přiblížil Jiří Špringl.

Úroda chmele v roce 2008 patřila na Litoměřicku k těm nejlepším za několik posledních let.

Zmenšování ploch osázených chmelem se může opět vrátit společně s tím, jak se zhorší situace na trhu. I na toto odvětví totiž podle Zdeňka Rosy může dolehnout světová finanční krize.

Současná světová finanční krize se odráží i ve zpomalení či zastavení růstu světové produkce piva a také v hledání dalších možných úspor na straně pivovarů, což může mít negativní dopad na budoucí vývoj světové poptávky po chmelu,“ vysvětluje Zdeněk Rosa.

Export vede

Převážná většina chmele vypěstovaného na Litoměřicku jde na vývoz. Pěstitelé svoji produkci nejčastěji směřují do Japonska a Německa. „Mezi další významné odběratele českého chmele patří Finsko, Indie, USA, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. V celní statistice se minulý rok objevily 2 nové země, Botswana a Kolumbie, které rozšířily celkový počet zemí, kam se český chmel od roku 1998 vyvezl, na 75,“ přiblížil Zdeněk Rosa.

České pivo

Podle něj zůstává téměř čtvrtina české produkce chmele k dispozici domácím pivovarům a kvalitativním základem českých piv je tedy český chmel.

Česká republika s odrůdou Žatecký poloraný červeňák je stále největším producentem jemného aromatického chmele na světě,“ dodal Zdeněk Rosa.

Zdroj: Litoměřický deník.cz | Autor: Michal Závada


Lahodná chmelová chuť online

[úterý, 14. duben 2009]

Kde hledat webové stránky věnované milovníkům piva

Nejlepší web o pivu: www.pivni.info

O tom, že pivo patří v naší zemi k nejoblíbenějším nápojům, se netřeba více rozepisovat.

Není však od věci vědět o tomto zlatavém moku, který tak rádi popíjíme, i něco více než pouze jeho značku, vždyť i popíjení piva má svou kulturu. Podobně jako se na jiných webech můžete dočíst o aktualitách z domova, zahraničí, ze světa kultury i ekonomiky, přináší vám web pivni.info nejnovější informace právě ze světa piv. Zkrátka ale nepřijdou ani fandové jednotlivých pivovarů – producenty zlatavého moku můžete listovat buď díky vyobrazení mapy České republiky, nebo prostřednictvím klasického katalogu. Samostatnou sekci tvůrci webu připravili také pro články o domácím pivovarnictví, tedy takzvaném homebrewingu – nechte se inspirovat tím, jak si fajnšmekři sami vyrábí vlastní originální pivo. Vaší pozornosti by ale neměly uniknout ani „zápisky z cest“, samozřejmě jen těch pivních, nebo představení rozličných pivních slavností.

www.beers.cz

Pivovarnictví, sladovnictví a chmelařství jsou hlavními tématy internetového portálu www.beers.cz. Najdete na něm aktuální informace o současné situaci v pivovarském průmyslu, v bazaru pak můžete prodávat a kupovat pivní předměty a suvenýry nebo si můžete prolistovat aktuální čísla vybraných tematických časopisů.

www.svetpiva.cz

Příjemná procházka světem piva na vás čeká na internetové adrese www.svetpiva.cz. Mimo jiné zde najdete návody pro domácí vaření piva, pivní encyklopedii, nabízející například vysvětlení odborných termínů, degustační hodnocení vybraných českých i zahraničních piv, pozvánky na pivní akce či hodnocení restaurací.

www.pratelepiva.cz

Zajímáte-li se o pivo a pivovarnictví trochu hlouběji, pak by pro vás mohlo být velkou inspirací členství ve Sdružení přátel piva. Toto sdružení se podílí na organizování různých akcí, oceňuje nejlepší piva, pivovary, hospůdky a pro své členy má připraveny lákavé výhody. Více se dočtete na www.pratelepiva.cz.

www.pivniobzor.cz

Zajímavé perličky a čtivé články z historie a výroby zlatavého moku v našich končinách i v zahraničí přináší na svých povedených internetových stránkách www.pivniobzor.cz, pivní informační občasník.

Kromě článků a reportáží zde najdete aktuální pozvánky na pivařské slavnosti, besedy či dny otevřených dveří.

www.pivovary.info

Víte, kolik má naše země v současnosti fungujících pivovarů? A jak vypadají etikety na jejich pivních lahvích? Nebo vás zajímá, jak na ně působí současná ekonomická krize? Zkrátka o slastech a strastech současných českých pivovarů si můžete počíst na webové adrese www.pivovary.info.

www.beerborec.cz

Myslíte si, že vaše denní či týdenní spotřeba zlatavého moku stojí za pochlubení? Soutěživost byla vždy člověku vlastní, tak neváhejte a porovnejte si své výkony s ostatními pivaři na webové adrese www.beerborec.cz. Založte si svůj „účet“ a připojte se do soutěžního klání o největšího pijáka.

***

Další weby pro milovníky pěnivého zlatavého moku:

Nebojte se vstoupit:

Na internetové adrese www. ceske-hospudky.cz je vám k dispozici databáze hospůdek, restaurací a dalších míst, kde se můžete dobře najíst a napít.

Vášeň sběratelská:

Jak už sám název napovídá, internetové stránky www.pivnisberatelstvi.ic.cz jsou určené všem sběratelům artiklů s pivní tematikou.

Pro pivní cestovatele:

Ať už se vydáte do jakéhokoliv kouta naší republiky, na www.czechpubs.cz vás nasměrují do oblíbených a prověřených hospůdek a restaurací.

Skleněné království:

Sbírka pivních sklenic na internetových stránkách www.pivnisklenice.wz.cz může posloužit jako výzva a inspirace pro ostatní. Proto prodávejte, kupujte, nabízejte, handlujte.

Podpora pivní kultury:

Každý správný pivař čte časopis Pivař! O aktuálním čísle a možnostech předplatného se více dozvíte kde jinde než na www.pivar.cz.

Papírový, či keramický?:

Sbírání pivních tácků může být příjemným a nenáročným koníčkem. Své sbírky navíc můžete rozšiřovat ve všech možných hospůdkách a stejné kousky pak směňovat například na www.pivni-tacky.net.

Kam na dobré pivečko?:

Při plánování výletů za krásami naší země nezapomeňte do svých plánů zařadit také návštěvu některé z místních hospůdek. Na www.hospody.webz.cz si jistě vyberete.

Na zdraví nám všem:

A abychom nezůstali jen mezi našimi hranicemi, na webu www.worldbeerdirectory.com se seznámíte i s dalšími pivními značkami světového formátu.

Nezapomeňte na své čtyřnohé přátele:

Chcete-li, aby se i vaši němí oblíbenci poměli nebo aby jim nebylo smutno, když si vychutnáváte svůj oblíbený nápoj, pořiďte jim podobnou specialitu. Spoustu nápadů k inspiraci nabízí například www.pivopropsy.cz.

Zdroj: Computer | Autor: Mirka Spanilá


V Ostravě bude pivní festival

[úterý, 14. duben 2009]

Jarních akcí není nikdy dost a oslav zlatavého moku už vůbec ne.“ To jsou slova organizátorů ostravského pivního festivalu. Akce, která nemá obdoby, se rozjede v pátek 17. dubna od 18 hodin v klubu Rock and Roll Garage v Martinově.

Pod jednou střechou se sejdou minipivovary těchto značek: Qásek z Ostravy, Lipnický ležák z Lipníku nad Bečvou, Hukvaldský kvasnicový ležák, Vulkán z Kopřivnice, Moritz z Olomouce, brněnský Pegas, Slezan ze Skřípova, Kvasar ze Sentice, Dalešické pivo z Dalešic a premiéru bude mít Garážmistr – pivo z Rock and Roll Garage,“ láká na pestrou škálu piv z malých pivovarů Tomáš Volovecký, jeden z organizátorů ak­ce.

Ochutnat některý z vyjmenovaných zlatavých moků budou návštěvníci moci během celého příštího víkendu. K tomu budou k zakousnutí dobroty z nefalšované zabijačky, která proběhne před zraky návštěvníků v sobotu od 9 hodin.

Kulturní program, který bude nedílnou součástí pivního festivalu, zajistí oblíbené kapely i reprodukovaná hudba. Provázet a moderovat celou akci bude Rosťa Petřík, který navíc z rukávu vytáhne také několik soutěží a kvízů o tekuté ceny,“ uvedl ještě Volovecký a dodal, že v neděli přijde děti poveselit klaun.

Zdroj: Moravskoslezský deník.cz | Autor: Martin Pleva


BeerFest Olomouc 2009

[úterý, 14. duben 2009]

V Olomouci proběhne již 8. ročník největšího pivního festivalu. Není to jen přehlídka pivovarů, jedná se hlavně o kulturní akci. Proběhne od 13. do 17. května. Bude slavnostně zahájen ve středu 13.5. v 15.15 hodin naražením soudku primátorem města Olomouce. Místo konání pivního festivalu - Olomouc Lazce (dostihová dráha).

V areálu Českého pivního festivalu budou návštěvníci moci ochutnat okolo 100 druhů piva počínaje klasickými "desítkami" až po nejrůznější pivní speciály z produkce více jak 25 pivovarů z ČR, regionálních pivovarů a minipivovarů.

Po čtyři dny je pro návštěvníky největšího pivního festivalu v republice připraven bohatý doprovodný program spojený s vystoupením špiček nejen české hudební scény. Hlavními hvězdami Beerfestu budou skupiny Kryštof, Chinaski, Tři sestry, No Name, Vladimír Mišík a mnoho dalších. Hvězdou kulturního programu Českého pivního festivalu budou hudebni skupina CLAWFINGER (SWE).

Zdroj: ICM.cz


Program zářijových slavností se připravuje už nyní, příspěvek od města bude nižší.

Dokonce i přípravy 52. ročníku tradiční žatecké akce Dočesná, která se letos bude konat 4. a 5. září, se potýkají s aktuální ekonomickou krizí. Město například sníží svůj příspěvek pro letošní ročník a pořadatelský štáb z divadla musí většinu peněz sehnat z jiných zdrojů.

Chtěli bychom postavit ještě jednu scénu, bohužel ale nevíme, jestli na to získáme prostředky,“ uvedl ve středu 8. dubna Martin Veselý, ředitel Městského divadla v Žatci.

Celkový rozpočet na Dočesnou činí přibližně 2,5 milionu korun, z toho město poskytne 500 000 Kč, což je o polovinu méně než v předchozích dvou letech, zbytek financí se musí teprve získat, a to od sponzorů, stánkařů, pivovarů a majitelů atrakcí.

I přes všechny drobné problémy jsou však přípravy již od ledna v plném proudu a pořadatelé pracují na tom, aby návštěvníkům nabídli hodnotný kulturní program. Na to, jaký bude, si ovšem budeme muset ještě počkat. „Zatím je vše teprve v jednání, jsme v kontaktu například s Helenou Vondráčkovou, jestli ale na Dočesné opravdu vystoupí, to budeme vědět až koncem května,“ řekl Martin Veselý. Předloni vystoupila na dočesné další ikona české popmusic – Karel Gott.

I letošní páteční večer bude věnován ojedinělému hudebnímu projektu a bude na co se těšit, dodal M. Veselý.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Jana Valachová


Nejlepší londýnské pivovary

[sobota, 11. duben 2009]

Prohlídku londýnských historických pivovarů si budete pamatovat léta. Bez ohledu na to, jak poctivě jste ochutnávali. Český konzument je sice zvyklý na české pivo plzeňského typu a málokdy je ochotný přijmout cizí novinky, ale anglické pivo stojí za zkoušku.

Anglické pivo je pro Středoevropany zvláštní

Hlavní rozdíl je hned na první ochutnávku jasný. Angličané pijí daleko hutnější nápoj než Češi.

Nechat si ujít pivo v Londýně by bylo velkou chybou. Je stejnou součástí anglické kultury, jako je plzeňské nedílnou součástí kultury české. Nabízíme proto několik tipů na typické londýnské pivo v typickém prostředí.

Malý rodinný podnik Fuller, Smith & Turner slouží místním i turistům již 160 let. Procházku po londýnských pivovarech můžete začít právě tady a uvidíte, jak se pivo vyrábí od začátku do konce.

Podnik Fuller Smith & Turner najdete v pivovaru Griffin Brewery v Chiswicku v samém srdci Londýna.

Můžete navštívit sklep Hock Cellar, což je místnost naplněná od podlahy po strop sudy s místními ležáky jako London Pride, Organic Honey Dew, Chiswick Bitter a dalšími. Budete mít spoustu příležitostí tato klasická piva ochutnat, případně můžete načaté odpoledne zakončit v návštěvnickém centru, kde čepují vynikajícího Tullera.



Malý pivovar

Pivovar Pitfield za sebou má historii jen několika desítek let. Minipivovar však nabízí širokou paletu jedinečných domácích piv, jež rozhodně stojí za ochutnání.

Pivovar po krátkou dobu provozoval i specializovaný obchod v centru Londýna, ale pak se přestěhoval za Londýn do Colchesteru.



Pivovarnické muzeum

Pokud byste během svých pivních toulek chtěli zavítat do muzea, pak můžeme doporučit pivovar Ram Brewery ve Wandsworthu, kde se vaří pivo již od dob Alžběty I.

Pivovar se dědil z generace na generaci a dodnes zůstává jedním z nejoblíbenějších v Anglii. Pokud se tam vydáte, rozhodně si nenechte ujít pivovarnické koně, s nimiž vozkové dodnes rozvážejí po městě sudy s pivem.



Jste připraveni na seznámení se skutečným londýnským pivem? Nízkonákladové letecké společnosti vás do Londýna dopraví pohodlně za ceny už pod dva tisíce korun za obousměrnou letenku.

Zdroj: HoryDoly.cz | Autor: Pavla Krištofová


Kvasnice jsou vedlejším produktem získávaným při výrobě piva. Tímto způsobem se získávali již ve starověku. Doporučovaly se při léčbě hypovitaminóz a řadě dalších chorob. Dříve nebyla známa možnost jejich delšího uchování, a tak byly jejich léčivé účinky dostupné pouze lidem v blízkosti pivovarů. I přesto dosáhly pivovarské kvasnice širokého uznání a jsou zmiňovány v mnoha lékařských knihách.

Vedlejší produkt výroby piva

Kvasnice jsou vedlejším produktem získávaným při výrobě piva. Tímto způsobem se získávali již ve starověku. Doporučovaly se při léčbě hypovitaminóz a řadě dalších chorob. Dříve nebyla známa možnost jejich delšího uchování, a tak byly jejich léčivé účinky dostupné pouze lidem v blízkosti pivovarů. I přesto dosáhly pivovarské kvasnice širokého uznání a jsou zmiňovány v mnoha lékařských knihách.

Jak v organismu působí?

Kvasnice působí snížení nadměrného vylučování vody do střevního obsahu při infekčních průjmech. Svým dalším působením podporují aktivitu trávicích enzymů (např. maltázy, laktázy, sacharidázy) a zmírňují tak průběh průjmů. Mohou také stimulovat uvolňování insulinu při diabetu. Jsou bohatým zdrojem vitamínu B.

Co je v kvasnicích?

Pivovarské kvasnice jsou převážně bílkoviny (46 %) produkované kvasinkou pivní (Saccharomyces cerevisiae). Dále obsahují řadu důležitých enzymů, které pomáhají při trávení potravy. Z dalších látek obsahují nukleotidy, puriny (oboje se podílí na stavbě DNA), vitamíny skupiny B, polysacharidy z buněčných stěn a z buněčného obsahu.

Proti průjmu a akné…

Kvasnice jsou s výhodami užívány při průjmech, ztrátě chuti, chronickém akné, diabetu (cukrovce) a při doplnění nedostatků vitamínů. Jsou důležitým a bohatým zdrojem vitamínů B, minerálů a proteinů. Pozitivně ovlivňují centrální i periferní nervový systém. Jsou vhodné k regeneraci organismu po úrazech, operacích, namáhavé sportovní činnosti a nadměrném stresu a nervovém vypětí.

Možná rizika?

Jsou minimální. U citlivých jedinců se mohou objevit bolesti hlavy, střevní potíže, plynatost a alergické potíže.

Mám to brát?

Trpíte nedostatkem vitamínů B? Máte problémy s akné? Jste přepracovaní a často unavení? Zkuste užívat běžnou dávku kvasnic, kterou představuje 6 gramů denně. Pokud nemáte chuť na kvasnice můžete užívat některý z doplňku stravy, který obsahuje zpracované pivovarské kvasnice. Jedním z takových přípravků je třeba pangamin.

Zdroj: České noviny.cz | Autor: u Lékaře.cz


Typické charakteristiky chmele

[čtvrtek, 9. duben 2009]

Chmel patří při vaření piva vedle vody a sladu k jeho nezbytným složkám. Dříve nebyl chmel používán pouze z chuťových důvodů, ale také pro své antimikrobiální vlastnosti. V současné době získává stále víc na důležitosti cílené využití určitých odrůd, stejně tak jako přesné dávkování. Zejména s ohledem na výrobu piva, která se chuťově přesně vymezuje od jednoho konkurenta ke druhému, stoupl význam nabídky chmele. Podrobně byly popsány první zkušenosti z praxe s novými odrůdami chmele, které přišly na trh v posledních letech.

Byly porovnávány odrůdy Herkules, Opál, Smaragd a Safír a prokázán jejich vliv na kvalitu vyráběného piva.

Degustace podléhá obecně platným individuálním vlivům, přirozené, velice různorodé vlivy, byly vynechány.

Velkou roli hraje základ výroby piva, který může být různý pivovar od pivovaru, odrůda od odrůdy. Byly vysloveny určité připomínky k novým odrůdám na základě nezaměnitelných zkoušek prováděných v jednotlivých pivovarech. Jednotlivé nové odrůdy se vyznačují svou typickou charakteristikou.

Aromatická odrůda Opál dosahuje velice vysoký obsah alfa kyselin a má také velmi významný vliv na hodnotu piva, kdežto Smaragd přispívá k decentnímu ale jemnému aromatu piva.

Safír má velmi vysoký podíl ne alfa hořkých látek, které velice pozitivně působí na hořkost piva. Kromě toho je charakterizován zřetelnými charakteristikami, většinou chmelově kořeněným aroma této odrůdy.

Odrůdou s vysokým obsahem alfa kyselin je Herkules, který nabízí vysoké hodnoty při uspokojivých senzorických výsledcích u piva a očekává se, že budou také v budoucnu hrát důležitou roli.

Zdroj: Agronavigátor | Autor: Iva Hvízdalová


K lednu 2009 byl na trh uveden nový nápoj Cab Banana & Beer. Jedná se o míchaný nápoj na bázi piva, z padesáti procent piva pšeničného a padesáti procent limonády s banánovým koncentrátem. Přesto, že nápoj obsahuje podíl koncentrátu šťávy je výrobek popsán jako nápoj s prokazatelným pocitem plnosti v ústech a ovocné chuti. Produkt obsahuje 2,5 objemová alkoholu.

Míchaný nápoj na bázi piva je uveden na trh s nápoji v lahvích s dlouhým hrdlem o obsahu 0,3 litru. Zvláště silný impuls může vést k nákupu nápoje v balení po šesti lahvích. Na obalu dominuje žlutá a stříbrná barva. Tímto vzhledem lze nový výrobek zřetelně jasně rozlišit oproti jiným nápojům značky Cab, vyráběných toutéž firmou. Uvedení tohoto výrobku na trh vzbudilo velkou pozornost díky doprovodným komunikačním opatřením a promočním akcím.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autor: Iva Hvízdalová


Přiměřené pití alkoholického piva snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Na druhou stranu neprospívá mozku, játrům nebo třeba slinivce.

Ačkoli to někteří lékaři neradi slyší, pivo s obsahem alkoholu může svědčit našemu zdraví. Je prokázáno, že alkohol obecně chrání proti kardiovaskulárním chorobám.

Díky obsahu draslíku navíc pivo snižuje krevní tlak. Neznamená to ale, že máte každý večer vypít pět piv na dobrý tlak. Platí to pouze při přiměřené konzumaci.

Nadměrné pití naopak vede k poruchám srdečního rytmu.

Podle doktorů je lepší pít alkohol, pravidelně, ne nárazově. Obecně se doporučují u mužů jedno až dvě velká piva denně, u žen jedno až dvě malá piva denně, v závislosti na tělesné konstituci. Někteří lékaři navíc doporučují jeden až dva dny v týdnu alkohol zcela vynechat. Lepší je pít pivo v průběhu dne než si naráz dát třeba dva půllitry.

Pokud jde o mozek, podle Františka Vožeha z Lékařské fakulty UK v Plzni jde o prospěšnosti v souvislosti s alkoholem mluvit jen stěží. Působením alkoholu je totiž postiženo formování nových dlouhodobých paměťových stop či vybavování informací v paměti uložených.

Problematickým se stává i uchování nových informací v paměti krátkodobé. Po požití malých dávek jsou sice poruchy paměti zjistitelné pouze speciálním vyšetřením, ale se stoupajícím množstvím požitého alkoholu postižení paměti roste,“ píše Vožeh v knize Pivo a zdraví.

Zhubnout po pivu?

Je nutné počítat i s tím, že alkohol vede k ukládání tuků přednostně na břiše. Na druhou stranu lékaři zjistili u některých žen při mírné konzumaci úbytek na váze. Zdaleka se však nejedná o pravidlo. Pití piva není dobrý způsob, jak hubnout. Pravděpodobně byste navíc stejně nezhubli v pase.

Podle lékařů a dietologů by proto pivo měli pít jen štíhlí lidé. Vždy je nutné počítat s tím, že obsahuje určité kalorie, a přizpůsobit tomu jídelníček. Díky tomu, že obsahuje velké množství minerálních látek a stopových prvků, ho lidé přirovnávají k iontovým nápojům, lze ho považovat i za potravinu (pivo jako „tekutý chléb“). Pivo zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a může i omezit zácpu. Umírněné pití chrání také před rozvojem diabetu.

Pivo jako lék na žaludek?

Pro lidi trpící překyselením žaludku či pálením žáhy je vhodný Pilsner Urquell. Podle lékařů mohou dokonce lidé užívající pravidelně léky snižující kyselost v žaludku nahradit léčbu konzumací jednoho nebo dvou těchto piv denně. Nesmí ovšem trpět onemocněním, které by konzumaci alkoholu omezovalo zcela, jako například u jaterních onemocnění nebo u pankreatitidy, zánětu slinivky břišní. U jiného piva lékaři tyto účinky nepozorovali.

Ani v případě, že pivo budete popíjet jako lék na žaludek, nepřekračujte přiměřené množství. V opačném případě si můžete způsobit nejen onemocnění jater, zánět slinivky nebo žlučníku, ale dokonce i rakovinu jícnu. Při cirhóze jater dochází u mužů ke zbytnění prsů do ženského tvaru a velikosti, u žen se zase může objevit pleš nebo vousy.

Ačkoli může nadměrné pití alkoholu rakovinu - například jícnu - vyvolat, přiměřené pití piva může před některými zhoubnými nádory ochránit. Fytoestrogeny, které pivo obsahuje, snižují výskyt nádorů prostaty, dělohy a prsu a kromě toho také chrání ženy v menopauze před osteoporózou a návaly. U kuřáků ale pití piva trojnásobně zvyšuje úmrtnost na rakovinu plic.

Pivo v průběhu těhotenství

Pití alkoholického piva by se měly rozhodně vyhnout těhotné ženy a ty, které podstupují léčbu neplodnosti - ta při pití piva selhává. Pro těhotné ženy je rizikové hlavně nárazové pití. Pokud si dá žena k obědu třetinku, dítěti by se nic stát nemělo. I tak ale lékaři radí se alkoholu zcela vyhnout. Pití alkoholických nápojů během gravidity sice zvyšuje riziko potratu jen mírně, zato výrazně hrozí předčasný porod a vážná poškození plodu.

Pivo a sport

Pivo může být vhodným nápojem pro ty, kteří po výkonu trpí hypoglykemií, neboli náhlým poklesem cukru v krvi. Díky skleničce piva jí mohou předejít. Pokud ale hypoglykemií netrpíte, pivo si po sportování kvůli zvýšenému zatížení jater nedávejte. Pití piva při sportu vede například ke snížení kardiovaskulární vytrvalosti.

Často se diskutuje také o tom, zda pivo pít při nespavosti. „Alkohol odstraňuje úzkost a napětí a umožní lehčí usínání. Ale spánek, zejména v druhé části noci, je méně kvalitní a častěji se probouzíme,“ říká doktorka Lucie Závěšická.

***

Alkohol v pivu, vínu a destilátech

* 1 litr 10° piva: 28-32 g čistého alkoholu * 1 litr 12° piva: 36-42 g čistého alkoholu * 1 litr vína: 100-140 g čistého alkoholu * 1 litr destilátu (40 % obj.): 315 g čistého alkoholu * Průměrný dospělý člověk metabolizuje asi 7-10 g alkoholu za hodinu, což odpovídá asi 0,3 l piva.

Pivo jako potravina

* Půllitr piva obsahuje asi 210 kcal (880 kJ), 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 25 mg sodíku, 190 mg draslíku, 40 mg vápníku, 45 mg hořčíku, 75 mg fosforu, 50 mikrogramů selenu, 250 mikrogramů fluoridů, 3 mikrogramy jódu, 0,15 mg riboflavinu, 4 g niacinu, 0,25 mg vitaminu B6, 0,5 mikrogramu vitaminu B12, 25 mikrogramu kyseliny listové. * Nealkoholické pivo je více kalorické.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Barbora Minksová


Žinkovy by se do několika let měly stát obrovským turistickým lákadlem. Především díky americkým investorům, kteří koupili zdejší zámek a na rozdíl od svých předchůdců se pustili do oprav a budování zázemí pro návštěvníky Žinkov v otevřené a pro věc užitečné spolupráci s orgány městyse.

Foto

Zámek už během prvního roku působení nového majitele získal téměř celou novou střechu a postupně tu vzniká nový kongresový a hotelový komplex s restaurací, bazénem, podzemním parkovištěm, obnovenou zahradou či malým amfiteátrem. Vše je posvěceno památkáři a historickou hodnotu zámku to nijak neohrožuje. Investor se rozhodl a se starostou Žinkov Jiřím Pomahačem a ostatními zastupiteli podrobně projednal, že část zámku bude přístupná veřejnosti a zachovány by měly zůstat i zdejší svatební a podobné obřady.

Opravy a plány se ale netýkají jen samotného zámku, ale i jeho okolí. Původní vzhled dostane především rozlehlý zámecký park, lipová přístupová alej, most přes rybník, na jehož břehu zámek stojí. A také mlýn v městysi, na hrázi rybníka, ve kterém vznikne i restaurace a kulturní sál. Fungovat by tu měl i malý pivovar, který by vrátil žinkovské pivo, naposledy vyrobené v roce 1923, k životu a na trh. K tomu účelu už si „zámečtí“ zaregistrovali ochrannou známku a výtvarně se inspirovali symbolikou bývalého žinkovského pivovaru z konce 18. století. „Zde, v těchto dnech, je naše spolupráce asi nejvíc patrná, protože my bychom v sousedství mlýna rádi vytvořili další součást této kulturní a odpočinkové zóny z nemovitosti, která je obecní,“ říká Pomahač.

A jak že se Američané dostanou do Žinkov a mají s nimi takové velké plány? „Česká republika nás velmi zaujala a žinkovský zámek nám učaroval jedinečnou podobou a postavením na břehu rybníka i krásnou přírodou v okolí,“ svěřil se zástupce investora Chuck Robinson. Kolik turistů bude do Žinkov jezdit, si zatím netroufá odhadovat, ale již nyní, když ještě není zámek zpřístupněn, je prý vidět, že lidé o tuto památku zájem mají.

Práce na rekonstrukci zámku by měly trvat do roku 2015. „Ovšem nelze to říci s určitostí. Může se stát, že se v průběhu prací zjistí poškození většího rozsahu, než s jakým počítáme. Tak tomu bylo například i u opravy střechy, kterou už máme z 95 procent hotovou,“ podotkl Robinson. Návštěvníci Žinkov se ale dočkají otevření některých částí zámku již dříve. „Nechceme vše otevírat najednou ,ale průběžně. Například mlýn by mohl být zpřístupněn už za dva až čtyři roky,“ dodal Robinson.

Zdroj: Plzeňský deník.cz | Autor a foto: Šárka Meissnerová


Nealko vaří už polovina pivovarů

[čtvrtek, 2. duben 2009]

Jde sice stále o zlomek celkové produkce, která loni dosáhla 19,8 milionu hektolitrů, ale nealko piva se staly nejrychleji rostoucím oborem celého pivovarnického trhu.

Lahvové, točené, s minimálním obsahem alkoholu nebo i stoprocentně lihuprosté. Nealkoholické pivo táhne vítězně českým pivovarnickým trhem a každým rokem jeho produkce trhá rekordy. Loni už dodaly tuzemské pivovary na trh skoro 580 tisíc hektolitrů.

Jde sice stále o zlomek celkové produkce, která loni dosáhla 19,8 milionu hektolitrů, ale nealko piva se staly nejrychleji rostoucím oborem celého pivovarnického trhu.

Doby, kdy v Česku existovalo jediné Pito, jsou dávno pryč. Ze 47 průmyslových pivovarů v zemi už vyrábí nealko téměř polovina z nich a na výběr mají konzumenti z 23 značek. Ještě v roce 2000 dodaly pivovary na trh 117 tisíc hektolitrů. Jen v loňském roce vzrostla produkce meziročně o 16 procent. Pouze menší část z toho putovala za hranice.

Nealko pivo je nutností

Zájem o nealko roste postupně už řadu let, největší boom ale zaznamenaly pivovary v posledních dvou letech - v souvislosti s novými a přísnějšími pravidly pro řidiče. "Původně šlo o poměrně nevýznamný doplněk, teď už se ale většina producentů rychle přizpůsobuje tomuhle velmi rostoucímu trendu. Mít nealko pivo v portfoliu je dnes skoro nutnost," připomíná předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

"Výrazný nárůst spotřeby nealko piva souvisí se změnou životního stylu a odpovědností řidičů," uvedl brand manažer značky Radegast Birell Vladimír Vaněk z Plzeňského Prazdroje. Prazdroj loni vyrobil přes 320 tisíc hektolitrů Birellu, což jsou tři procenta jeho celkové produkce. Tahle značka je tak jednoznačně jedničkou na trhu. Patří jí dvě ze tří nealko piv, prodaných na domácím trhu.

Na nealko už sázejí velké i menší pivovary. Třeba v případě Pivovaru Náchod dělá už nyní jeho Primátor Nealko na 15 procent z celkové produkce 130 tisíc hektolitrů. "Ještě před platností nového silničního zákona jsme byli druzí na trhu. Dodnes je nealko pivo pro nás veledůležitá značka. A je jisté, že význam tohoto segmentu piv dál poroste. To je jedna z mála jistot na pivovarnickém trhu u nás," potvrdil ředitel náchodského pivovaru Josef Hlavatý.

Hospody berou nealko pivo po sudech

Poptávka po zlatavém moku s minimálním množstvím alkoholu už narostla natolik, že ho hospody ve velkém berou už v sudech a čepují přímo z pípy. Mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek upozorňuje, že varianta točeného pivního nealka ale není řešení pro každou hospodu. "Hospodské nebo restauratéry vybíráme s větší péčí. Naše nealkoholické pivo je méně prokvašené, a to chce větší starost a zaručený odběr," uvedl Mikulášek.

Podobně mluví i spolumajitel Pivovaru Černá Hora Jiří Fusek. "Záleží na spotřebiteli. Malý motorest dá přednost lahvím. Má-li vyšší obrat, pak vezme i nealko pivo v sudech. Je to prostě služba," říká muž, který šéfuje i Svazu malých nezávislých pivovarů.

Černohorský pivovar prodává nealkoholické pivo s "čistou nulou". Klasické pivo totiž díky speciální technologií rozdělí na dvě frakce: pivo a alkohol. Vedle čistého pivního nealka zůstane i lihovina, prodávaná jako Pivní režná.

Přísnější silniční zákon plus nové trendy v konzumaci alkoholu už přinesly nealkoholické varianty i do výroby vína. V nabídce nealka se například utkávají prakticky všichni přední výrobci a dovozci sektů a šumivých vín.

Foto

Zdroj: iHNed | Autor: Miroslav Petr


Pivovarské muzeum v Plzni připravuje ke svým padesátým narozeninám rozšíření expozice o podrobnější historii všech významných plzeňských pivovarů. Díky smlouvě s městem Plzeň také byla propojena budova muzea s plzeňským historickým podzemím.

Foto

Plný provoz bude slavnostně zahájen během oslav 50. výročí založení Pivovarského muzea ve dnech 8. – 10. května 2009, ale již od 1.dubna je možno podzemí navštívit denně od 10 do 18. Na základě právě podepsané smlouvy se Správou veřejného statku Města Plzně převzal plzeňské historické podzemí do správy Plzeňský Prazdroj, který bude veškerý výtěžek z provozování prohlídkového okruhu v podzemí vracet zpět do vylepšování této expozice a její marketingové podpory. Město jako majitel podzemí obnovilo historický vstup ze sklepení Pivovarského muzea. Napojení podzemí na Pivovarské muzeum nebylo technicky složité, propojení už kdysi existovalo a nyní byla jen odstraněna stará zazdívka stávající historické chodby. Vstup byl upraven pro pohodlí návštěvníků, nové je také osvětlení a bezpečnostní prvky. Propojovací chodba je úzká a umožní pohyb jen v jednom směru. Proto byla instalována speciální signalizace, která zaručí bezpečný pohyb skupin návštěvníků. „Po připojení prohlídkového okruhu v Plzeňském historickém podzemí chceme využít zkušeností s úspěšným provozem turistických cílů, zvýšit, povědomí o Plzeňském historickém podzemí a posílit turistickou atraktivitu centra Plzně pro návštěvníky z celého světa,“ říká Jindřiška Eliášková z Plzeňského Prazdroje. „V expozici historického podzemí zavedeme postupy a procesy, které úspěšně fungují v našich současných provozech a trasách. Zavádíme online rezervační systém, výklad průvodců je k dispozici ve všech hlavních světových jazycích.,“ doplňuje Jindřiška Eliášková. Propojení s historickým podzemím je symbolickým dárkem k 50. výročí založení Pivovarského muzea, jehož oslavy proběhnou 8. – 10. května 2009 v Pivovarském muzeu a Plzeňském historickém podzemí. Během oslav bude slavnostně „přestřižena páska“ ke vstupu do Plzeňského historického podzemí z budovy Pivovarského muzea. Pro jubilejní padesátou sezónu připravuje Pivovarské muzeum také novou expozici věnovanou historii rozvoje plzeňského pivovarnictví na přelomu 19. a 20. století. Návštěvníci se v ní seznámí nejen s historií a slávou Měšťanském pivovaru, ale nově se dozvědí i řadu stejně hodnotných zajímavostí o historii i současnosti pivovaru Gambrinus i bývalých plzeňských pivovarech Světovar a Prior.

Zdroj: Cesky Plzeňským krajem.cz


Pivní festival v Ostravě

[pátek, 27. březen 2009]

Celý víkend od pátku do neděle (17.-19. dubna 2009) se na pěti výčepních zařízeních v Rock ann Roll Garage Ostrava - Martinov vystřídá patnáct minipivovarů z celé republiky, což je opravdu slušný balík pivních chutí.

Pivovary se budou vždy snažit namíchat tak, aby byly zastoupeny jak vzdálené, tak regionální zároveň. Dále aby se každý den nějaký ten atraktivní vzdálený pivovar objevil. Čili i ti, kteří mají času méně by si měli přijít na své.

Festival moderuje Rosťa Petřík a spolumoderuje Martin Jarošek

Pivovary s potvrzenou účastí:

Kout na Šumavě, Zvíkov, Dalešice, Oslavany, Kvasar Sentice, Moritz Olomouc, Lipník nad Bečvou, Kopřivnice, Hukvaldy, Koníček Vojkovice, Slezan Leskovec a Qásek Ostrava.

Dále bude představeno nové pivo Garážmistr.

Každý pivovar přislíbil představit nejméně dva druhy piv, čili Vás čekají skutečné pivní žně. Pochopitelně budou k dispozici různé reklamní a upomínkové předměty pivovarů. Některé budou součástí cen plánovaných soutěží a kvízů v průběhu festivalů, další volně k odběru.

Pivní festival v Ostravě

České pivovarnictví patří k oborům, jichž se globální krize zatím příliš nedotkla. Loňský výstav padesátky průmyslových pivovarů dosáhl 19,806 miliónu hektolitrů, což je druhý nejvyšší výstav v historii. Je to jen o 100 tisíc hektolitrů (0,5 %) méně než v rekordním roce 2007.

S výsledky oboru za rok 2008 včera seznámil novináře předseda Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) František Šámal.

Na domácím trhu se z celkové produkce loni vypilo 16,1 miliónu hektolitrů, což je o 1,3 % méně než v předchozím roce. Na export šlo 3,71 miliónu hektolitrů, což je meziročně o 3,2 % více a historicky nejvíce.

Nejvíc piva vyrobil Plzeňský Prazdroj (10,7 miliónu hl), následovaný Pivovary Staropramen, skupinou Heineken ČR, Budvarem a skupinou PMS Přerov. Největší pivovary vyprodukovaly 86,2 % z veškerého množství. Výstav ostatních pivovarů za poslední rok klesl o 0,7 procentního bodu na 13,8 %.

"Problémy světové a domácí ekonomiky produkci našich pivovarů příliš neovlivnily. Pokles domácí spotřeby se stále daří nahrazovat vyšším exportem,“ uvedl výkonný ředitel ČSPS Jan Veselý.

Jak dodal, pivo už vyvážejí všechny tuzemské pivovary. Evropská komise loni zaregistrovala ochrannou značku České pivo, jež může na evropském trhu marketingově pomoci zejména menším výrobcům a vývozcům.

Vývoz se zdvojnásobil

Vývoz českého piva se od roku 2000 více než zdvojnásobil. Zatímco v roce 2001 průměrný export pivovarů činil 10,4 % jejich produkce, loni to bylo již 18,7 %. To je třikrát více, než je běžné ve většině pivařských zemí. Nejvíce zlatavého moku se vyváží tradičně do Německa a na Slovensko. Rusko loni předstihlo čtvrtou v pořadí Velkou Británii, následovaly Švédsko a USA. Celkem je české pivo k mání ve více než 60 zemích. „Do roku 2012 by se Česko mohlo stát sedmým největším vývozcem piva na světě,“ odhadl Šámal.

Dlouhodobým trendem je pokles konzumace výčepních piv na úkor ležáků. Desítky se přesto na celkové spotřebě piva podílejí zhruba dvěma třetinami.

V posledních letech raketově roste výroba nealkoholického piva, jehož výstav meziročně vzrostl o 16 % na 597 tisíc hektolitrů.

V poslední době roste také obliba speciálních piv, kterých se vloni vyrobilo 104 000 hl. Speciály jsou podle zástupců ČSPS vhodnou parketou právě pro menší pivovary či pro stále přibývající restaurační minipivovary.

Průměr vypitého piva na obyvatele a rok spadl ze 158,8 litru v roce 2007 na loňských 154,1 litru. Podle pivovarníků to je způsobeno přírůstkem počtu obyvatel ČR.

Zdroj: Novinky.cz | Autor: Stanislav Ptáčník


Na pivovar hledají jiné místo

[čtvrtek, 26. březen 2009]

Plánovaná výstavba minipivovaru v dosud zchátralém objektu čp. 57 v Klatovech se neuskuteční. Zástupci obecně prospěšné společnosti Úhlava nepodepsali s městem smlouvu.

O tom, že Úhlava odstoupila od smlouvy, informoval na úterním jednání klatovských zastupitelů starosta Rudolf Salvetr. „Dům měl být na základě výsledků veřejné obchodní soutěže prodán společnosti Úhlava. V únoru jsme zástupce společnosti vyzvali, zda skutečně objekt koupí. Dne 11. března jsme ale dostali písemné sdělení od Úhlavy, že odstupují od smlouvy,“ řekl první muž radnice.

Podle zástupce společnosti Úhlava Pavla Honzíka k podpisu kupní smlouvy o smlouvě budoucí skutečně nedošlo, i když byla smlouva připravená. „Důvodem je současná ekonomická situace, která se změnila. Konkrétně podmínky získání úvěru u bankovních domů,“ vysvětlil včera Deníku Honzík.

O objekt se vedly diskuse na zastupitelstvu už před rokem. Město tehdy vyhlásilo veřejnou obchodní soutěž mezi zájemci o co nejvhodnější využití. Ze dvou uchazečů se však městu nelíbil záměr ani jednoho z nich.

Ve druhém kole se do soutěže přihlásila pouze společnost Úhlava. Ta měla společně s Českou zemědělskou univerzitou v Praze objekt odkoupit za pořizovací cenu 4 miliony 102 tisíc korun. Společně zde plánovaly zřídit minipivovar a zázemí pro učňovské školství potravinářského charakteru. „Na projektu jsme strávili spoustu hodin. Proto se jeho realizace nevzdáváme, nicméně budeme hledat náhradní variantu pro umístění minipivovaru,“ uvedl Honzík.

Jak připomněl v diskusi zastupitel Jiří Štancl, v případech, kdy žadatel odstoupí od smlouvy, by měla následovat sankce. „Pro podobné případy bychom v budoucnu měli na tuto skutečnost myslet,“ uvedl Štancl.

Město nyní musí vyhlásit nový termín veřejné obchodní soutěže.

Zdroj: Klatovský deník.cz | Autor: Radmila Nagovská


Zvíkov hostil sládky malých pivovarů

[úterý, 24. březen 2009]

Velké pivovary a restaurace si poslední dobou stěžují, že jim klesá odbyt kvůli finanční krizi. Malých pivovarů se to zatím podle reakcí oslovených účastníků třetí Jarní ceny českých sládků ve Zvíkovském Podhradí příliš netýká.

Zaznamenali jsme pokles, ale hlavně v prodeji jídel, i když to také není nic závažného. Lidé chodí spíše jen na pivo. Zatím odhaduji pokles tak na pět deset procent,“ řekl Jiří Šuráň z Pivovarského domu v Praze. „Žádné ekonomické problémy nám zatím nehrozí,“ doplnil.

Jednatel zvíkovského pivovaru Michal Voldřich má podobný názor. „Pro nás je zimní období vždycky krizové a v létě jsou žně. Takže doufáme, že se u nás propad neprojeví vůbec, nebo jen tak, že zima bude o málo slabší a žně budou menší. Každopádně věříme, že lidé si naše pivo najdou,“ přál si Voldřich.

Ve Zvíkovském Podhradí se v sobotu konal třetí ročník soutěže Jarní cena českých sládků 2009, která je vypsána pro malé pivovary s výstavem do 5000 hektolitrů piva ročně.

Foto

Degustační soutěže se zúčastnilo 38 minipivovarů z celé České republiky se 123 značkami piv, z jihočeských vyslal do boje své zástupce pivovar Lipan z Dražíče a pořádající podnik.

Sládek pivovaru ve Zvíkovském Podhradí Vladislav Ličman řekl, že o obchodu se na této soutěži zástupci pivovarů příliš nebaví. „Je to spíše takové přátelské setkání. Zhodnotíme pivo, podiskutujeme, vyměníme si zkušenosti. Tato přehlídka se už stala celkem prestižní záležitostí a kvalita vzorků se postupně zvyšuje,“ tvrdil.

Jeho slova potvrdila Dagmar Hrdličková z Pivovarského domu v Praze. „Na prvním ročníku se některá piva nedala moc pít, ale to se zatím dneska nestalo a asi ani nestane,“ tvrdila. Ve výsledkové listině nakonec nejvíce uspěly tři pivovary.

Permon z Lomnice u Sokolova, který získal dvě první místa a jedno druhé, Pivovarský dvůr Zvíkov, který získal třetí místo za Královskou Zlatou labuť a první místo za třináctistupňové pivo Zlatá labuť. Pivovarský dům Praha obdržel první místo za tmavý ležák a taktéž první místo za pšeničné pivo.

Zdroj: Písecký deník.cz | Autor: Ondřej Šmíd | Foto: Jaroslav Sýbek


Do jarní degustační soutěže sládků se letos přihlásil rekordní počet minipivovarů. V sobotu v Pivovarském dvoře ve Zvíkovském Podhradí mezi sebou soupeřilo 38 výrobců, kteří přivezli celkem 130 druhů piv.

Degustátoři se shodli, že obliba malých pivovarů roste, za posledních osm let jich v České republice vzniklo zhruba šedesát. Každý ročně uvaří maximálně pět tisíc hektolitrů piva. „V republice je zhruba sedmdesát minipivovarů. My si navzájem nekonkurujeme, protože jsme daleko od sebe a máme odlišnou klientelu,“ vysvětlil v sobotu organizátor setkání sládků Michal Voldřich z Pivovarského dvora Zvíkov.

Do soutěže přihlásily pivovary světlá výčepní piva, světlé, polotmavé a tmavé ležáky, speciální piva s vysokým obsahem alkoholu a pšeničná piva. Předtím, než každé z nich dostalo na stůl šestapadesát degustátorů, otestovali organizátoři, zda je pivo skutečně zařazené do správné kategorie. Pivo kontroloval speciální přístroj. Vzorek vstříkli do moderního přístroje, který během několika minut ověřil, zda může být ve vybrané skupině. „Hodnotí hustotu piva, pH, barvu, stupňovitost, a dokonce i energetickou hodnotu,“ vyjmenoval Karel Voldřich, který přístroj obsluhoval.

Degustátoři pak měli složitou úlohu. Posoudit všech sto třicet piv. „Hodnotí se vzhled, barva, vůně, hořkost, plnost chuti a cizí vůně. Své vlastní pivo poznat mezi ostatními je ale velmi složité a já osobně to nedokážu,“ přiznal jeden z degustátorů Ladislav Veselý z pražského pivovaru U Medvídků.

Právě odtud pocházelo nejsilnější pivo v soutěži - XBeer 33. Třiatřicetistupňové pivo není určené pro pivaře, kteří si dají několik půllitrů za večer. „Je opravdu silné. Pije se po dvou deci,“ vysvětlil Veselý.

Soutěž sládků malých pivovarů je především zábavou než klasickým duelem mezi rivaly. Minipivovary totiž nemohou konkurovat velkým výrobcům s výstavem několik desítek tisíc hektolitrů ročně. Jejich výhodou je, že vyrábějí pivo pro užší skupinu lidí, mohou vařit třeba limitované řady piv nebo experimentovat se stupňovitostí. Pivo už si může doma připravit kdokoliv. Existují malé varny, které se vejdou do obývacího pokoje nebo garáže. Každý si tak může například na rodinnou oslavu vyrobit své domácí pivo.

Výsledky soutěže:

Světlá výčepní piva

Stříbrňák (U Rybiček), Stříbro

Světlé ležáky 11%

Ryzák, Vojkovice

Světlé ležáky 12%

Purkmistr PD, Plzeň

Tmavý ležák

Štěpán, Praha

Polotmavý ležák

Permon, Lomnice u Sokolova

Tmavý speciál

Permon 15, Lomnice u Sokolova

Pšeničná piva

Pšeničné pivo, Praha

Polotmavý speciál

Excelent 13, Rýmařov

Světlý speciál

Zlatá labuť 13, Zvíkovské Podhradí

Extra speciál (17% +)

Třebonická Eržíka 17, Třebonice

Zdroj: iDnes.cz



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI