Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

10 nejhorších potravin z nabídky českých supermarketů

Co se píše o pivovarech a pivu


10 nejhorších potravin z nabídky českých supermarketů

[čtvrtek, 28. leden 2010]

Jaké jsou doopravdy produkty ze dna nabídky tuzemských supermarketů? Jak velkou chybu můžete udělat, když při nákupu sáhnete vedle? Jaká je daň za nízkou cenu?

Média i veřejnost dnes věnují tolik pozornosti složení, původu a ceně potravin, že se téměř vytratil rozhodující aspekt jídla – chuť. Rozhodli jsme se proto prozkoumat, jak jsou na tom levné výrobky nejen s ohledem na zdraví konzumentů, ale i na jejich chuťové buňky. V supermarketech jsme si nejprve vytipovali potraviny, jejichž výrobci obvykle chemikáliemi nešetří. S pomocí odborníka na výživu a potravinářského technologa Víta Syrového jsme pak vybrali desítku těch, které svým složením hřeší nejvíce, a gastronomická novinářka Hana Michopulu je poté ohodnotila po chuťové stránce.

Každá potravina od nás také získala bodové vysvědčení za množství škodlivých chemikálií ve složení. Všechna "éčka" jsme ohodnotili jedním až pěti body podle škodlivosti a výsledek sečetli. Nejlepší by tedy byla čerstvá plnohodnotná surovina s 0 body, nejhorší naopak takový průmyslový výrobek, jenž obsahuje nejvíce nevhodných aditiv, a získá tak nejvíce bodů. K určení škodlivosti jednotlivých látek posloužil přehled vypracovaný v knize Tajemství výrobců potravin.

Tajemné pivo pro diabetiky

(Ambrosius Free, výrobce: Pivovar Holba. 8 bodů)

Foto

"Je v něm cítit něco navíc, co tam nepatří. Má podivnou pachuť," přemýšlí Hanka Michopulu a složení jí dává za pravdu. "Tomu, kdo považuje pivo za přírodní produkt, by po přečtení údajů o složení asi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Otázkou je, co si představit pod pojmy ,upravený chmel‘ a ,chmelový extrakt‘. Něco z chmelu to asi obsahovat bude, ale kdo ví co. Z dále uváděných látek je šokující náhradní sladidlo. Že by bylo toto pivo určeno jen pro diabetiky? Barvivo a kyselina již jen doplňují celkový nepříznivý dojem," rozebírá složení nealkoholického piva Syrový.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Vojtěch Bednář | Kráceno


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

tomaš

čtvrtek, 28. leden 2010
17:59

tomáš

Určitě je to hnus, ale třeba upravený chmel muže být jenom lisovaný a to už je uprava.


napsal(a): tomaš [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 28. leden 2010
10:50

Pavel R.

To zas byla odborná ochutnávka... Baba řekne že jí pivo smrdí a chlap si přečte etiketu :D :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
05:04


posted by: Inzerce

Jirka

čtvrtek, 28. leden 2010
11:26

to Pavel R.:
Ten chlapík co si přečetl etiketu, je slušnej odborník na výrobu potravin... Článek sice není po odborné stránce "nic moc" ale pokud tento člověk něco napíše tak rozhodně ví o čem mluví...


napsal(a): Jirka (mrkevnik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 28. leden 2010
11:54

Henri

to Jirka: Já bych jen dodal, že ani nemusím být velkým odborníkem na výrobu potravin, abych po přečtení etikety ihned věděl, že toto asi není to pravé ořechové.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Jirka

čtvrtek, 28. leden 2010
12:26

to Henri:
S tím souhlasím... Jde o to do jaké míry výrobce uvede 100% údaje. Termín "chmelový extrakt" je pro mě osobně nic neříkající.
Sám jsem měl v Ečkách a ostatních přísadách a ingrediencích velký chaos, protože pro člověka, který se touto problematikou nezaobírá je to "španělská vesnice". Až po vyhledání na netu jsem musel svůj přístup k některým "potravinám" radikálně změnit.


napsal(a): Jirka (mrkevnik(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Trhac

čtvrtek, 28. leden 2010
10:25

Trhac

Tak to sem se zasmál:-D Sice Ambrosius sajrajtem nepochybně je, ovšem pozastavovat se třeba nad upraveným chmelem?:-D Vsadím se, že třeba chmelové produkty na hambyhnusu přijdou slečince OK:-D
Jinak sladidlo je ve spoustě nealko piv, a opravdu nechápu proč...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

swooper

čtvrtek, 28. leden 2010
10:54

swooper

to Trhac: Mě jednou dostala Diana Kobzanová když na Frekvenci 1 měla anketu jestli lidi pijou pivo či co.... A volal chlápek, že pije a to nejradši desítku. A ta nána na to, že tu ať vůbec nepije že neni zdravá, že každá desítka je doslazovaná, ať si dá radši dvanáctku :D :D a je i jasný jakou myslela....


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 28. leden 2010
10:57

Pavel R.

to swooper: Určitě myslela nedoslazovanou :D :D


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI