Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Senát odmítá dražší pivo, sněmovna na něm naopak trvá

Co se píše o pivovarech a pivu


Senát odmítá dražší pivo, sněmovna na něm naopak trvá

[neděle, 24. leden 2010]

Sněmovna bude na své schůzi příští týden jednat o návrhu senátu ponechat spotřební daně z piva v původní výši. Zvýšení této daně navrhla vláda, ale senát návrh zákona vrátil sněmovně s pozměňovacím návrhem na zachování dosavadní výše daně.

Zvýšení spotřební daně z piva, které je součástí implementace evropské směrnice o spotřebních daních a zároveň snahou vlády o řešení rozpočtových schodků, v minulosti vyvolalo vlnu kritiky. "Zvýšení daně z piva o 50 procent by nutně vedlo k úpadku malých nezávislých pivovarů v České republice a ke ztrátě tisíců pracovních míst v pivovarnictví, gastronomii, zemědělství a dodavatelském průmyslu. Taková ale nemůže politika vlády České republiky být," komentovali v otevřeném dopise ministru financí Eduardu Janotovi zástupci malých pivovarů skutečnost, že kromě spotřebních daní vzroste i daň z přidané hodnoty.

Sněmovna však zákon navzdory kritice schválila a odeslala k projednání do senátu. Senátoři za ODS však se zvýšením spotřební daně z piva nesouhlasili a senátor Jaroslav Kubera podal pozměňovací návrh na zachování spotřební daně na původní výši. "Všichni se holedbají ohledem na slabší sociální skupiny, takže já se k nim přidávám. Pro důchodce je často jediná radost v týdnu, když jdou dvakrát týdně do hospody na dvě nebo tři piva. A pro ně je tohle zvýšení docela radikální," řekl v senátu Kubera.

"Vtip je v tom, že vinařská lobby si prosadila, aby na víno byla nulová daň. To je v této hospodářské situaci úplně padlé na hlavu, aby daň na zbytnou pochutinu byla nula procent. Naopak se má zvýšit daň na pivo, protože vinaři si od toho zřejmě slibují, že lidé začnou více pít víno," řekl Mediafaxu Kubera. "My jsme často obviňováni, že můj návrh zatěžuje státní rozpočet, ale to je nesmysl, protože my jen navrhujeme, aby ta daň zůstala taková, jaká byla dosud," dodal Kubera.

Zda bude Kuberův návrh schválen, se rozhodne na lednové schůzi sněmovny. Ta začíná v úterý 26. ledna.

Zdroj: Kurzy.cz | Autor: Jiří Táborský


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Sekal

neděle, 24. leden 2010
20:32

Sekal

Ano, padlé na hlavu, Kubera mi mluví z duše.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

sladek

pondělí, 25. leden 2010
12:57

to Sekal: České pivovary jsou cca ze 70% v rukách nadnárodních společností, ty se řídí úplně jinými pravidly než o co bojuje senát, zavírající Louny to jenom potvrzují.V hlubokém socialismu bylo běžné že pivovary měly meziroční výpadky 10 i více % a žádný se nezavřel - dokázaly to ustát.Nadnárodní společnosti přesunou svoje problémy na stát a stát se stará o nezaměstnané a kluci z Afriky i z Holandska si přicházejí na své.Pokud tyto firmy a další nebudou vtaženy do problematiky zaměstnanosti a nebudou se na úkor svých očekávaných zisků spolupodílet na financování nezaměstnanosti může vydávat Janota balíčky jak na běžícím pásu a nic se nezmění.Ani se nedivím že senátoři v rámci očekávání lepších zítřků nepříjdou s něčím rozumnějším


napsal(a): sladek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI