Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Slavnosti piva nabídly speciality i klasiku

Co se píše o pivovarech a pivu


Slavnosti piva nabídly speciality i klasiku

[čtvrtek, 4. únor 2010]

ři zahájení slavností tekly proudem klasické značky i nejrůznější pivní speciality, višňové pivo nevyjímaje

Foro

Pane vrchní, co jste to přinesl v půllitru za krásu! To pivo s parádní pěnou! To není pěna, to je šlehaná smetana, to je chladivý pudink, to je sám parádní gól…

Těmito slovy vypůjčenými od Bohumila Hrabala zahájila starostka Hana Randová jubilejní už dvacátý ročník táborských slavností piva a minerálních vod. „K pivu mám dobrý vztah. To je ostatně vidět i na mém břiše,“ zahájil rozverně hejtman Jiří Zimola, který si první den slavností rovněž nenechal ujít.

U stánků se ochutnávala kromě klasiky i nejrůznější nepasterizovaná piva, piva s ovocnými příchutěmi nebo třeba jubilejní pivo slavností, takzvaný Jublák.

Ti nejpovolanější

Nejenže k pivu v Táboře zasedli degustátoři, kteří musí letos posoudit na 380 vzorků piv. Co je však nejdůležitější, s posuzováním kvality zlatavého moku začali v úterý v hotelu Palcát ti nejpovolanější – totiž pivaři.

Jsem tu podruhé. Zachutnalo mi jedno holandské pivo. Dávám přednost spíš polotmavým nebo tmavým pivům. Teď jsme s kamarádkou ochutnaly višňové pivo, ale to už víckrát pít nebudu. Bylo příšerné,“ hodnotila Zuzana Kleinová z Tábora.

Jako odbornice na slovo vzatá se ukázala i Zina Hadrmanová z České Třebové. „Jsme tu už asi na šestém ročníku. Mužský sbírají pivní suvenýry. Jelikož jezdíme na pivní festivaly často, tak tu pro mě moc novinek není. Většinu pivovarů už znám,“ vysvětlila.

Sama prý ráda ochutnává různá piva. „Nejsem ten typ, co pije jen jednu značku,“ směje se a pochvaluje si, že se táborské slavnosti konají jako jedny z mála v zimě.

Úplným nováčkem na pivních slavnostech byl v úterý Pavel Pazdýrek. „Akorát jsem vešel, dal jsem si první pivo a rozhlížím se po značkách, které tu jsou. Chci ochutnat hlavně piva, která neznám. Určitě mezi ně budou patřit nějaká nepasterizovaná, spíš ležáky než desítky. Objemy mám napité z mládí. Teď už si vybírám,“ smál se.

Co vás dnes čeká

I dnes čeká v hotelu Palcát na návštěvník od 16 hodin sál plný stánků s pivy.

Chybět nebudou ani soutěže a hudební vystoupení. Večerem opět provede dýdžej a moderátor Vladimír Kosťa Kostínek. Na pódiu přivítá kromě dechové hudby Melody Band také táborskou bigbeatovou skupinu Big Papa, hrající hudbu šedesátých a sedmdesátých let.

Mimo hlavní sál zahraje harmonikář Josef Matura alias Pepíno a harmonikářka Pavla Koudelková.

Zdroj: Táborský deník.cz | Autorka: Petra Šitnerová | Foto: David Peltán


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI