Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ve sněmovně se rozhodne o tom, jaká bude cena piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Ve sněmovně se rozhodne o tom, jaká bude cena piva

[úterý, 2. únor 2010]

O spotřební dani z piva by dnes znovu měli rozhodovat poslanci. Dolní komora parlamentu posoudí návrh senátu na její snížení na úroveň před prvním lednem 2010.

Pivovarům se současná daň nelíbí. Znamenala zdražení piva až o korunu. Pro menší provozy prý to může být likvidační. Podle ředitele svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého přispívá ke špatné situaci i hospodářská krize.

"V průběhu roku 2009 klesala spotřeba piva jednak proto, že se poněkud snížila tuzemská spotřeba, ale hlavně ubyli turisti. Do této nepříznivé situace ještě přichází dramatické zvýšení spotřební daně o 33 procent, což je skutečně veliká rána," řekl Veselý.

Poslanci změnu nechtějí

Sněmovna ale změně moc nakloněná není. "Já tomu návrhu senátu rozumím spíš jako snaze upozornit na to, že zdanění jednotlivých komodit není jednotné. V dané situaci státního rozpočtu poslanecký klub ODS návrh na snížení daně nepodpoří," potvrdil šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Návrat spotřební daně na původní úroveň se nelíbí ani komunistům. "Hlavně tam není jen to pivo, takže podpořit senátní návrh by znamenalo schválit i jiné věci, které se nám líbí možná ještě méně," prohlásil poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Vhodná doba pro snížení spotřební daně na pivo není ani podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autoři: Veronika Malá a Igor Maňour


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI