Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dění v pivovarech

Pivovary


Pivní.info

Iveta Bylíková přijela navštívit „svůj“ pivovar i s maminkou a bratrem. Půvabná černovláska z Chomutova bude hájit barvy piva Louny v soutěži Miss zlatého moku 2008.

Iveta Bylíková, jedenadvacetiletá stavební projektantka, právě ukončila náročný kurz vizážistky a stylistky. „Měnit zaměstnání však nehodlám, tohle je spíše moje záliba,“ sdělila Iveta hned po příjezdu do lounského pivovaru. Při jeho návštěvě se seznámila s ředitelem Danielem Urbanem, který ji i rodinné příslušníky pivovarem provedl a seznámil je s technologií výroby piva. Iveta však ochutnala pouze nealko, neboť do pivovaru přijela za volantem stříbrného Passata. Při ochutnávce ostatních piv ji rád zastoupil bratr Jan.

Reprezentantka lounského pivovaru na sebe prozradila, že mezi její záliby patří adrenalinové sporty jako je paragliding nebo jízda na motokáře. Na finále soutěže se těší a do hlediště přiveze i své přátele.

O titul Miss zlatého moku 2008 bude deset finalistek bojovat už 5. září na gala večeru v Městském divadle v Žatci. Prestižní akce, ve které dívky měří své dovednosti například v ručním česání chmele nebo čepování piva, je již tradiční součástí žatecké Dočesné. Soutěže se letos účastní reprezentantky všech čtyř značek společnosti Drinks Union a dívky zastupující další pivní značky z České republiky. Pořadatelem je pražská agentura Gejzír, záštitu nad Miss zlatého moku převzal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Jedna z nejznámější restaurací v České republice – Masné krámy – vytočila v letošním roce již 1000 hl piva. Největší podíl na tom má kroužkovaný ležák Budweiser Budvar, který se v Masných krámech, jako na jediném místě na světě, čepuje přímo z tanku. Letos se ho prodalo 874,2 hl (87 % celkového objemu). Zbytek čepovaného piva tvořil tmavý ležák, výčepní pivo a nealkoholické pivo z produkce Budějovického Budvaru.

Výtoč 1000 hl piva za osm měsíců potvrzuje, že se Masným krámům po loňském znovuotevření podařilo navázat na jejich historický věhlas. Podíváme-li se na výsledky prodeje podrobněji, zjistíme, že u nás letos hosté vypili celkem 185 604 velkých a 23 992 malých piv, což jsou skutečně úctyhodná čísla,“ říká Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru.

Masné krámy však nepřitahují zájem hostů jen kvůli výbornému pivu, ale i díky skvělé kuchyni. „O tom nejlépe svědčí fakt, že během letošního roku bylo v Masných krámech zkonzumováno celkem 58 078 porcí hlavních pokrmů, tedy v průměru 238 porcí denně. Nejoblíbenějším pokrmem byl Pivovarský guláš s houskovým a špekovým knedlíkem, křenem a cibulkou, kterého bylo servírováno 6 185 porcí,“ dodává Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy.

Na dalších místech žebříčku hlavních jídel následovaly:

Staročeská vepřová pečínka, zelí, houskový a bramborový knedlík - 3 508 porcí

Grilovaná vepřová žebra - 3 218 porcí

Svíčková s houskovým knedlíkem - 3 062 porcí

Kachní stehno, zelí, houskový a bramborový knedlík - 2 316 porcí

Vepřové koleno - 1 935 porcí.

Hosté mají velký zájem také o polévky, kterých bylo podáno celkem 21 845 porcí. Nejpopulárnější polévkou se stala česnečka (6 953 porcí), těsně následovaná dršťkovou (6 797 porcí) a hovězí s játrovým štrúdlem (4 300 porcí).

Při příležitosti překonání hranice 1000 hl vytočeného piva bylo umístěno nad vchod do restaurace originální historické sudové čelo. Toto sudové čelo tvořilo součást výzdoby restaurace již v roce 1956, jako reklama na pivo z Budějovického Budvaru. „Umístění historického sudového čela nad vchod do restaurace má pro nás velký symbolický význam. Při rekonstrukci restaurace jsme dbali na historickou návaznost na původní Masné krámy, a proto jsme rádi, že tento historický artefakt je zpátky tam, kam patří,“ dodává Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

Kapacita restaurace Masné krámy je nyní 190 míst, protože díky zájmu zákazníků byly během letošního roku do interiéru přidány další 4 stoly. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 11:00 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednávat na telefonu 387 201 301 nebo e-mailem na info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Členové Radegast týmu mohou vyhrát 1000 piv

Zajímavou motivaci získali pro letošní extrémní závod Dolomitanmann členové nadějného českého celku Radegast tým. V případě vítězství mají od svého partnera, pivovaru Radegast, slíbeno 1000 piv druhé nejprodávanější značky v ČR. "Na suchu" však nezůstanou čeští reprezentanti ani v případě umístění na druhém a třetím místě, které pivovar odmění 500, resp. 250 plechovkami piva Radegast.

"Věřím, že žádný z účastníků tohoto extrémního závodu nemá o motivaci nouzi. Nicméně pivní odměna určitě přispěje k dobré náladě a vzájemnému hecování uvnitř Radegast týmu," říká Pavel Kmínek, manažer značky Radegast.

Na nejtěžší extrémní závod světa odjíždí čtyřčlenný Radegast tým s nejvyššími ambicemi. Tomu odpovídá složení týmu, který tvoří mistr světa v jízdě na divoké vodě Kamil Mrůzek, nejlepší český běžec do vrchu Robert Krupička, mistr ČR v závodě extrémních štafet - mountainbiker Robert Novotný a několikanásobný štafetový mistr ČR, paraglidista a běžec Jan Škrabánek.

Slavný Dolomitanmann podporovala značka Radegast již v minulosti a vyslání "vlastního" týmu je tak pro druhou nejprodávanější značku v ČR návratem do drsného alpského prostředí. "Značka Radegast pochází z nádherné přírody a jejím důležitým atributem je zvládání překážek, které život přináší. To přesně koresponduje se závodem, který je o překonávání vlastních možností," dodává P. Kmínek.

Letošní 21. ročník soutěže Dolomitanmann se koná v sobotu 6. září v rakouském Lienzi. Díky náročnému profilu trati je označován jako nejtěžší extrémní závod na světě. Například běžci musí zvládnout převýšení přes 1.700 m. na 12 km trati. V každém týmu se dále představí biker, kajakář a paraglidista.


Minipivovar Kopřivnice na začátku letošního roku změnil majitele a nové vedení začalo hledat nové příležitosti k prodeji svého piva. Rozšířilo síť restaurací a začalo se orientovat na vlastní prodejní akce.

Od jara se můžete s pivy Lašský Vulkán, Chacharek, Řízek a Uhlo setkávat na poutích, pivních slavnostech po celé Moravě. Ochutnat jejich zlatý mok jste mohli i na větších pivních akcích v Olomouci a v Třebíči. Zájem o tato piva podpořila i jinakost chuti a téměř nezakalená barva, byť se jedná výslovně o piva kvasnicového typu, navíc nefiltrována a nepasterizována.

Jak nám řekl ředitel minipivovaru Lukáš Nociar: "Chtěli jsme se dostat na větší festivaly, kde je větší množství lidí, ale velké pivovary jsou na těchto akcích na několik let dopředu zalobovány, tak jsme přemýšleli a začali jsme připravovat festival vlastní. První festival, který pořádáme, se uskuteční 12.-13. září 2008 v Ostravě-Porubě, ve sportovním areálu SKALKA. Jeho název zní CHACHAREK HIP HOP FEST 2008. Pozvali jsme, a naše pozvání přijali špičky HIP HOPové scény, jako jsou VLADIMÍR 158, HUgo Toxxx, Pio Sqouad, WWO, slovenská formace Kontrafakt, a spoustu dalších i začínajících těles. V areálu bude fungovat stanové městečko, a bude zajištěna kyvadlová doprava z tram. smyčky Vřesinská. Pokud se nám náš počin podaří, chceme pořádat v roce 2009 další festivaly se zaměřením na rock, folk, pop, hiphop, popřípadě pivní slavnosti."

Nezbývá nám, než pořadatelům popřát obrovskou návštěvnost, dobré počasí a spoustu spokojených konzumentů jejich zlatavého moku. Jak jde vidět i tudy může vést cesta boje malých pivovarů s velkými.

Jen pro upřesnění uvádíme, že bližší informace naleznete na www.hiphopfest2008.cz a organizátoři vzkazují vřelé pozvání na akci, v naších končinách spíše vyjímečnou.

Zdroj: Rychvaldské sportovní a relaxační centrum s.r.o. (chacharek.cz)


Pardál rozjíždí podzimní kampaň

[pondělí, 1. září 2008]

V letošní nastolené vlně komunikace pokračuje regionální značka piva Pardál. Aktuální kampaň, která potrvá do prosince, má podpořit image značky a budovat povědomí u zákazníku. Komunikace z dílny agentury Kaspen využije televize, OOH, rádia, printu a internetu. Mediamix doplní ochutnávky a další promoakce.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Petr Tomáš Vocelka


Rozesmátí lidé, většinou s půllitrem piva v ruce, vůně grilovaných klobásek, zářící slunce a hudební všehochuť různých žánrů. Tak by se dala jednoduše popsat atmosféra, která v sobotu vládla v Plzni, kde se konal historicky první Gambrinus den.

U příležitosti tohoto pivního svátku dokonce vzniklo speciální pivo. Nepasterovaný a nefiltrovaný třináctistupňový Gambrinus Excelent, který prodejci návštěvníkům čepovali přímo z cisteren.

Gambrinus den doprovázel po celý den bohatý doprovodný program. Na náměstí Republiky dokonce organizátoři vytvořili písečnou pláž i s lehátky a pobřežní hlídkou. Právě tam si mohli lidé nejlépe vychutnat doušky osvěžujícího moku.

Neméně osvěžující byl i hudební program, který se rozjel hned na dvou scénách. Ta hlavní byla na náměstí Republiky, kde se vystřídaly kapely Turbo, Argema, Burma Jones nebo Hudba Praha. Před osmou pak vystoupil Vladimír Mišík a po něm program uzavřel první český vítěz soutěže X-factor Jiří Zonyga.

Také na druhé scéně, která vyrostla na nádvoří pivovaru, se hrálo až do pozdních nočních hodin. Na své si tam přišli zejména příznivci alternativní hudby a mladí posluchači. Jen pro ně hrály už od dopoledne kapely Different Disco, Landmine Spring, Bister Bizon nebo Nestel Postel. Po deváté večer pak nástroje rozezněly v rukou hudebníků kapel Sunshine a na dobrou noc zahrál návštěvníkům Gambrinus dne Pražský výběr II.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Plzeňský deník.cz | Autor: Petra Petříková


Pivovárek opět vaří

[sobota, 30. srpen 2008]

A zase se vaří. Pivovar v Dobrušce po 13 letech obnovil výrobu piva.

V pátek tady uvařili první várku dvanáctistupňového Rampušáka. Poprvé ho veřejnosti představí na Svatováclavských slavnostech v Dobrušce na konci září.

Jedná se o kvasnicové, nefiltrované pivo, uvařené dle původní receptury. Stáčet je budeme vedle sudů i do PET lahví o objemu jeden a 1,5 litru,“ uvedl jednatel společnosti Staročeský pivovárek Milan Vedra. Rampušák bude od října k dostání v prodejně v areálu pivovaru, časem se v Dobrušce chystají rozjet i výrobu dalších druhů piv včetně speciálů.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Hradecký deník


V Oslavanech koštují pivo

[sobota, 30. srpen 2008]

Pro milovníky piva připravil Zámecký pivovar v Oslavanech na poslední srpnovou neděli pivní slavnosti.

Návštěvníci budou moci ochutnat místní piva Novic, Templář, Františkova 13 a speciální polotmavý patnáctistupňový Velmistr. Kromě dobrého pití bude také co poslouchat. Na pódiu se vystřídají skupiny Woraz, Arcus, WBC nebo The new moure experience. Děti se mohou těšit na soutěže, chybět nebude ani tombola, ohňostroj nebo pokus o rekord v pití piva.

Zdroj: MF Dnes.cz


Uctí pivo i kopec Šerák

[sobota, 30. srpen 2008]

Užijte si pivo a koncerty v Hanušovicích. Co se děje na hradech?

Hanušovice - Vrchol kopce Šeráku vysokého 13,51 metru mohou dnes symbolicky zdolat návštěvníci pivovarských slavností v Hanušovicích. A to hned několika způsoby - na horolezecké stěně nebo při ochutnávce Šeráku Speciál se stupňovitostí 13,51, který v pivovaru Holba Hanušovice vaří jen dvakrát do roka. Tentokrát uzrál pro návštěvníky pivovarských slavností, které dnes od 13 hodin oslaví první kulaté výročí.

Letošní 5. ročník Ryzích pivních slavností bude ve znamení hudby a tance. Pivovarské veselí dnes odpoledne zahájí mažoretky a slavnostní přípitek pivem Holba z právě naraženého soudku, hudební přehlídka poté vyvrcholí koncertem kapely Support Lesbiens, Bludověnky, skupiny Holátka a tradiční cimbálovky.

„Počítáme s tím, že návštěvníci tvoří pestrou věkovou paletu a každému navíc vyhovuje jiný styl zábavy. Tomu jsme se snažili přizpůsobit a umožnil nám to i rozsáhlý pivovarský areál. Instalovali jsme do něj několik pódií, aniž by se účinkující vzájemně rušili,“ vysvětluje Lenka Krellerová z marketingu pivovaru Holba.

V sobotu odpoledne pivovarské nádvoří obsadí mušketýři a večer se areál promění v mystickou arénu s komponovanou ohňovou show a Xenou v hlavní roli.

Na akci poteče sto šedesát čtyři hektolitrů slavnostního piva Šeráku ve čtyřech desítkách šenků, točit se budoue i chlazená piva Holba, Zubr, Litovel a slovenské pivo Steiger. Šerák Speciál má oproti jedenáctce stejného jména vyšší podíl sladu chmele a při jeho výrobě se používá pouze Žatecký poloraný červeňák, což je nejkvalitnější českých chmel proslulý svým typickým aroma.

Návštěvníci slavností po zaplacení vstupného, které na místě přijde na 80 korun, přispějí i na regionální charity v Šumperku, Jeseníku či Bruntále a pomohou tak postiženým lidem.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Lenka Strnadová


Už za dva roky bude v areálu hotel, ale také spousta prodejen a další vybavenosti pro zábavu a odpočinek, pak dojde na druhou etapu přestavby.

Posedět v předvánočním shonu na sklonku roku 2010 v kavárně u šálku dobré kávy či sklenky vína a nebo vybírat dárky pro své nejbližší nebude v areálu bývalého měšťanského pivovaru v Děčíně ničím nemožným. Právě naopak. V tu dobu už budou veřejnosti sloužit hotel, restaurace, kavárna a mnohé prodejny a obchůdky, které tam vzniknou úpravami a přestavbou stávajících objektů.

První práce se už rozjely a naše plány tak nezůstávají jen na papíře. Ten termín zprovoznění všech prostor v rámci první etapy přestavby areálu je prostě cílem, na kterém nechceme nic měnit,“ reagoval Vojtěch Ryvola, šéf představenstva společnosti Centrum Pivovar.

Skloubí historii s modernou

Už z prvních pohledů do projektu, který zpracovalo pražské Studio acht, je zřejmé, že investor hodlá dodržet to, co deklaroval už dříve. Dojde tam k citlivým úpravám stávajících památkově chráněných objektů. Totéž bude platit i v případě staveb, na které se sice památková péče nevztahuje, ale zaslouží si jako připomínka historie, aby se jejich ráz příliš neměnil. K tomu přibudou prvky moderní architektury.

Jedna skupina architektů se věnuje pouze záležitostem, které souvisejí s rekonstrukcí historických objektů a s odborníky z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu spolupracujeme od samého počátku našeho záměru na přestavbu pivovarského areálu,“ připomněl místopředseda představenstva společnosti Martin Král.

Co tam zatím nebude

Celkové proměny pivovaru si vyžádají náklady okolo jedné miliardy korun. Z dokončených projektů přitom vyplývá, že zatím na některé plány nedojde. K záměrům, které zatím přecházejí do druhé etapy přestavby, tak patří například vybudování multifunkčních kinosálů a nebo vytvoření atraktivních bytů v historické budově a postavení několika desítek nových bytovek v další části areálu.

Místo nejen k nakupování

V prostorách, které mají začít sloužit veřejnosti už koncem roku 2010, budou převažovat menší prodejny a obchody. Náročnější návštěvníci si mohou zajít vyzkoušet své štěstí i do tamního casina. Chybět nebude fitnesss, které se zaměří zejména na masáže a podobné relaxační procedury. Na volných plochách vznikne čtyři sta padesát parkovacích míst.

V projektu preferujeme také vytvoření dostatečných ploch zeleně, která bude i výrazným prvkem samotných parkovišť,“ tvrdil architekt Václav Hlaváček.

Část areálu bude sloužit maminkám s dětmi. Budou tam mít dokonce zvláštní vstup, kterým se dostanou do parčíku s dětským hřištěm a další doplňkovou vybaveností.

Investoři v tomto týdnu seznámili s plány proměn radu města. Myslím, že pivovarský areál bude místem pohodového nakupování i odpočinku,“ poznamenal děčínský primátor Vladislav Raška.

Zdroj: Děčínský deník | Autor: Josef Suk


Jihlavský pivovar se navrací k tradiční výrobě "českého" piva a ke značce Ježek a hodlá se trvale usadit na regionálním trhu.

Nová výrobní i obchodní strategie souvisí se změnou vlastníka. O jeho záměrech a dalších aktivitách jsme hovořili s předsedou představenstva společnosti K Brewery Group ing. Zdeňkem Radilem.

Česká společnost K Brewery Group druhým rokem skupuje podíly v menších tuzemských pivovarech. O které pivovary jde a proč jste nyní investovali právě v Jihlavě?

"Realizujeme postupně záměr akcionářů investovat v českém pivovarnictví. Od té doby se nám podařilo získat několik zajímavých českých společností. O některých dalších investicích ještě jednáme a je předčasné je nějak blíže konkretizovat. V současné době vlastníme různě vysoké podíly v sedmi tuzemských pivovarech. Vedle pivovaru v Jihlavě, kde jsme vlastníky majoritních 95 procent akcií, jde o Platan v Protivíně, Černou Horu, Svijany, Rohozec, Klášter a pivovar Janáček Uherský Brod."

A proč právě Jihlava?

"My jsme přesvědčeni, že tento pivovar má velký potenciál znovu se etablovat na regionálním trhu, kde měl v minulosti velice dobrou pozici. Proto se vracíme k tradičním recepturám vaření piva, i když s tím souvisejí lehce zvýšené výrobní náklady. Chceme zde v Jihlavě při výrobě piva trvale dbát na kvalitu, protože jsme si vědomi, že to spotřebitel bude vnímat pozitivně."

Jihlavský pivovar změnil majitele... Zmínil jste, že budete ještě usilovat o koupi dalších pivovarů. Můžete prozradit, jaké máte s těmito pivovary záměry?

"Chceme navázat na to, co tyto pivovary už udělaly a podpořit jejich dosavadní rozvoj. Chceme působit především v regionu a být tam co možná nejsilnější. Nemáme zatím záměr měnit nic na jejich řízení. Základní záměr je tedy dlouhodobě působit v tomto sektoru, neboť akcionáři jsou přesvědčeni, že je to do budoucna zajímavý byznys."

V médiích se ale objevily spekulace některých odborníků z pivovarnického oboru, že firma K Brewery Group možná skupuje podíly v pivovarech a nakonec je chce prodat někomu jinému...

"Nám jde jednoznačně o dlouhodobý záměr a nejedná se o žádné skupování pro někoho jiného. Investujeme vlastní prostředky bez potřeby rychlé návratnosti. Naopak nám jde o zachování tradiční české výroby v portfoliu regionálních pivovarů. Ze střednědobého a dlouhodobého hlediska se jedná o zajímavý byznys. A to platí i pro pivovar v Jihlavě. Vydělané peníze budou zůstávat v tomto regionu, budeme je reinvestovat do dalšího potřebného rozvoje."

V případě Jihlavy jste podíl kupovali od belgické firmy Bockhold N.V. Jak probíhala jednání, byla složitá?

"Když bych je měl porovnávat s jednáními s ostatními českými majiteli, tak byla mnohem komplikovanější. Už například proto, že se odehrávala v angličtině. Belgický partner měl jako svého poradce najatou renomovanou právní kancelář, takže nějakou dobu trvalo shodnout se na některých bodech v textu smlouvy. Jinak mohu jednání s Belgičany označit za korektní a příjemná. Důležité je, že jsme nakonec dospěli ke shodě a jejich podíl odkoupili."

Vraťme se ještě k vašim podílům v sedmi pivovarech. Pivovary jsou různě velké, jak rychlý očekáváte rozvoj právě v Jihlavě?

"Nejmenší je pivovar Rohozec, kde se roční výstav piva pohybuje kolem 40 000 - 50 000 hektolitrů. Nejsilnější v rámci naší skupiny je protivínský Platan, který dosahuje ročního výstavu kolem 400 000 hektolitrů piva. I když za poslední roky v Jihlavě výroba piva výrazně poklesla, já jsem přesvědčen, že má velký potenciál v tom vrátit se znovu na výsluní. Vždyť v Jihlavě se historicky uvařilo téměř 300 000 hektolitrů piva ročně. Naše plány jsou zcela konkrétní, ale nerad bych je nějak zakřikl, uvidíme..."

Zdroj: Jihlavské listy.cz | Autor: Dana Čírtková


Již tuto sobotu 30. srpna proběhne v Plzni velká oslava nazvaná Gambrinus den. Gambrinus pro tuto příležitost připravil nejen koncerty zajímavých kapel, říznou zábavu na atrakcích či různé soutěže, ale také nepasterovaný a nefiltrovaný pivní speciál Gambrinus 13°. Fanoušci piva už teď rozhodli o jeho názvu, dle ankety na webu www.gambrinusden.cz se tento speciál bude jmenovat Gambrinus Excelent.

Jde o silnější pivo s vyšším obsahem alkoholu (cca 5,6 % obj.) a výrazně plnou chutí. Je nefiltrované a chutná jemně po kvasnicích, což povzbuzuje dobré zažívání. Jeho chuť je vyvážená a zakulacená, sladká v souladu s jemnou chmelovou hořkostí a chmelovým aroma. Gambrinus 13° vyniká granátovou barvou, bohatou smetanovou pěnou a příjemným osvěžujícím řízem,“ popisuje pivní speciál Gambrinus 13° Jan Hlaváček, vrchní sládek piva Gambrinus. Toto pivo budou moci ochutnat pouze návštěvníci Gambrinus dne a čepovat se bude přímo z cisteren. Společně se spuštěním webových stránek www.gambrinusden.cz začalo i hlasování o název této pivní lahůdky. Nadšenci z řad veřejnosti nominovali různé názvy jako např. Jantar, Kanonýr, Zrzka či Generál, největší počet hlasů však získal návrh „Excelent“, který zaslal Luboš Balus z Kyjova.

Další informace najdete zde: http://www.gambrinus.cz/gambrinus-den/pivo-gastro/

Prožijte Gambrinus den aktivně

Gambrinus je největším sponzorem fotbalu v ČR. Nedávno byla podepsána i nová smlouva, díky níž se stává na dalších šest let sponzorem národní reprezentace, reprezentace do 21 let, Poháru ČMFS a samozřejmě také nejvyšší fotbalové soutěže, která už od roku 1997 nese název Gambrinus liga.

Proto v rámci Gambrinus dne budete mít možnost navštívit na stadionu ve Štruncových sadech ligové utkání domácí FC Viktoria Plzeň s FK Teplice, které se bude výjimečně konat právě v sobotu od 17.00 hodin. Vstupenky na zápas budete moci vyhrát v různých soutěžích.

Pokud se chcete aktivně zapojit do některé z fotbalových aktivit, neváhejte přihlásit svůj tým do některého z turnajů v plážovém fotbale, ve vodním fotbale, v lidském stolním fotbale či v klasickém stolním fotbálku. Atmosféru během televizních sportovních přenosů vždy vytváří i komentátor. Na Gambrinus dni se budete cítit opravdu jako na ligovém zápase, protože váš výkon okomentuje sportovní komentátorská legenda Karol Polák.

Do turnajů se můžete nominovat zde: http://www.gambrinus.cz/gambrinus-den/fotbal-fotbalek/

Gambrinus den se koná v Plzni poslední prázdninovou sobotu 30. 8. 2008 od 11.00 do půlnoci a vstup na všechna místa je zdarma. Všechny atrakce, soutěže a turnaje jsou určeny pouze osobám starším 18 let.

Další informace najdete na www.gambrinusden.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pivo Šariš opäť zlaté

[středa, 27. srpen 2008]

Pivo Šariš získalo prvé miesto v súťaži o najlepšie slovenské pivá „Slovenská pivná korunka 2008“. Zlato si pivo Šariš vybojovalo v kategórii 10% svetlé pivá.

Zlatú pivnú korunku pre pivo Šariš si na Medzinárodnej potravinárskej výstave Agrokomplex v Nitre v sobotu z rúk ministra pôdohospodárstva SR, Stanislava Becíka prevzal Paolo Lanzarotti, generálny riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar, a.s. „Sme veľmi radi, že sme získali toto ocenenie. Základná požiadavka, ktorú musí spĺňať skvelá značka piva je jeho výborná kvalita. Uznanie, ktoré sme dnes získali je jednou z vecí, ktorá potvrdzuje náš záväzok vyrábať značky najvyššej kvality,“ uviedol Paolo Lanzarotti, generálny riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar, a.s.

Slovenská pivná korunka je prestížna celoslovenská súťaž, v rámci ktorej degustátori hodnotia slovenské fľaškové pivá. Zapojiť sa do nej mohli všetci členovia Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a prihlásiť mohli všetky svoje originálne značky. Súťažnej degustácie sa zúčastnilo 32 vzoriek pív v troch súťažných kategóriách, z ktorých na základe senzorického hodnotenia komisia určila tri najlepšie pivá v každej kategórii.

Šariš 10% svetlé pivo je charakteristické výraznou, ale príjemne doznievajúcou horkosťou, sladovou plnosťou a rezkosťou, ktorá je daná prirodzeným obsahom oxidu uhličitého. Jeho výnimočné vlastnosti – príjemne harmonická chuť, bohatá trvanlivá pena, ľahká stráviteľnosť a osviežujúce účinky ho zaraďujú medzi najobľúbenejšie pivá na trhu,“ uviedla Denisa Pernicová, Brand manažérka značky Šariš zo spoločnosti Pivovary Topvar, a. s.

Na súťaži Slovenská pivná korunka 2008 získali ocenenia aj ďalšie pivné značky z portfólia spoločnosti Pivovary Topvar, a.s. – Smädný mních striebro v kategórii 10% svetlé pivá a Radegast Birell zlato v nesúťažnej kategórii nealko pív.

Organizátorom súťaže Slovenská pivná korunka, ktorá sa tento rok uskutočnila už po tretíkrát, je Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Spoluorganizátormi sú Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Štátny veterinárny a potravinový ústav v Bratislave a Slovenská technická univerzita – Fakulta chemickej a potravinárskej technológie.

Výsledky súťaže Slovenská pivná korunka 2008

Oficiálne (súťažné) kategórie

I. kategória: 10% svetlé pivá

1. 10% Šariš

2. 10% Smädný mních

3. 10% Zlatý bažant

II. kategória: svetlé pivá do 12%

1. 11% Urpiner

2. 12% Argus

3. 12% Martiner

III. kategória: tmavé pivá

1. Zlatý bažant

2. Ambrozius

3. Popper

Nesúťažná kategória: nealko pivá

1. Radegast Birell

2. Zlatý bažant

3. Clausthaler

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar


Královskému pivovaru Krušovice loni meziročně klesly tržby o 4,2 procenta na 1,146 miliardy korun. Čistý zisk společnosti se meziročně snížil o 12,1 procenta na 159,7 milionu korun. Informace vyplývají z účetní uzávěrky společnosti zveřejněné v Obchodním rejstříku.

V loňském roce pivovaru vzrostla hodnota exportu meziročně o 6,3 procenta na 260 tisíc hektolitrů, i přesto však došlo k poklesu celkového prodeje značky Krušovice o dvě procenta na 689 765 hektolitrů. Nejprodávanejším produktem v tuzemsku byl výčepní světlé Krušovice Mušketýr (48,5 procenta z celkového tuzemského prodeje). Pivovar Krušovice také v loňském roce vyprodukoval 160 828 hektolitrů piva značky Sternburg, které je určeno výhradně na německý trh.

Královský pivovar má v rámci České republiky exkluzivitu na prodej nealkoholického piva Clausthaler, který je vyráběn v pivovaru Binding Brauerei ve Frankfurtu nad Mohanem. V roce 2007 bylo prodáno 8250 hektolitrů tohoto nealkoholického piva.

Zdroj: Web Reporter.cz


Postřižiny Bohumila Hrabala zpracovalo už mnoho divadelních souborů. Ten, co jej zahrál v nymburském pivovaru tento víkend, však nemá obdoby.

Že se sejdou na prknech, které znamenají svět, profesionální herci spolu s ochotníky, není nic divného. Ale aby se na scéně objevil společně nymburský starosta Ladislav Kutík, krajský hejtman Petr Bendl spolu s ředitelem pivovaru, to tu ještě nebylo.

V pátek a sobotu měli diváci možnost zhlédnout netradiční nastudování Hrabalových Postřižin v nymburském pivovaru. Jednu z roliček si v nich zahrál i nymburský starosta Ladislav Kutík. „U stolu hrajeme opravdový mariáš, ale jinak jsem vůbec nevěděl, co mě čeká, protože dnešní představení je pro mne premiéra. Akorát mi řekli, kde budu stát nebo sedět,“ řekl s úsměvem o přestávce pátečního představení starosta Kutík.

Ale aby diváci nebyli zklamaní z toho, že se na scéně objeví jen politici, připravili autoři soubor jak se patří. V roli doktora Gruntoráda si zahrál známý moderátor a herec Jan Rosák, kominického mistra a člena správní rady pivovaru ztvárnil zpěvák Pavel Vítek, který dokonce neváhal při známé scéně s Maryškou na komíně skočit do hasičské plachty. „Není to žádný skvost, ale důležité je, že jsme se pobavili,“ zhodnotil neobvyklé představení jeden z diváků, kterých do pivovaru přišlo několik set.

Video a foto zde...

Zdroj: Nymburský deník | Autor: Milena Jínová


V rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané se dnes konají slavnosti piva, pochutnat si můžete na místním moku i řadě dalších laskomin. Připraven je pestrý hudební program, lety balónem nad pivovarský komín i jízdy zvláštním vlakem

Tradiční slavnosti piva se uskuteční dnes v rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku.

Pro návštěvníky jsou přichystány netradičních prohlídky pivovaru, které oživí hrané scénky ze života vesnické chasy a k vidění na nich bude mimo jiné i kouzelná kašna. Startuje se od 10 do 14 hodin každých dvacet minut u hlavní brány pivovaru a vstup je volný.

Milovníky piva zajisté zlákají odemčené pivovarské sklepy, které nabízejí ochutnávku kvasnicového piva z ležáckých sudů. Dopolední program ve Staré sladovně si užijí i děti, pro které je připravena dětská zahrada Hitradia FM Plus. Návštěvníci si tu budou moci vyzkoušet i letní verzi curlingu. „Letní metaná je opravdová specialita. Je to vlastně bavorská národní hra a u nás se bude hrát vůbec poprvé v západních Čechách,“ láká ředitel chodovarského pivovaru Jiří Plevka.

Odpolední program se bude odehrávat v pivovarské zahradě a jedním z jeho největších lákadel je možnost proletět se balónem nad pivovarský komín. „Pohled z balónu dolů na celé okolí je nádherný, stejně jako pohled přímo z komína pivovaru. Na ten se tu těšíme snad všichni,“ dodává Plevka. O hudební program se postarají kapely Plzeňští Heligonkáři, Chodovarka a Argema. Od osmi večer pak vystoupí František Ringo Čech.

Ani v přestávkách mezi hudebními bloky nebude o zábavu nouze. Vyhlášen bude Pivní rytíř Chodovaru 2008 a speciálně pro dámy je připravena vlasová poradna aneb Slavnostní účes paní sládkové pod vedením stylisty a kadeřníka roku 2007 Michala Zapoměla. Neméně zajímavé bude losování tomboly, jejíž hlavní cenou je poukaz na víkendový pobyt v hotelu U Sládka včetně koupele v pivních lázních pro dvě osoby. Připraveny jsou i soudky piva Chodovar a mnoho dalších cen.

Po celý den mohou návštěvníci ochutnat kvasnicové Chodské pivo či speciality šéfkuchaře Restaurace Ve Skále. „Pro dámy, kterým by kvasnicové pivo nechutnalo, máme připravené pivo višňové, které jim zaručeně chutnat bude,“ slibuje Plevka.

V pivovaru mysleli také na dopravu. Řidiči mohou nechat auto doma. Do Chodové Plané pojedou dnes dva zvláštní vlaky. První vyjíždí z Plzně v půl deváté ráno, do Chodové Plané dorazí v pravé poledne. Pojede přes Stod, Horšovský Týn, Bor a Tachov. Zpět do Plzně pojede po stejné trase z Chodové Plané ve 20:35 hodin. Druhý vlak vyjíždí dnes v 10 hodin z Karlových Varů. Podrobný jízdní řád Chodovar Expressů a další informace najdete na www.chodovar.cz.

Dnes v Chodové Plané

Netradiční prohlídky pivovaru 10.00 - 14.00 hrané scénky ze života pivovarské chasy aneb kontrola z Bruselu, kouzelná pivovarská kašna, odemčené pivovarské sklepy, ochutnávka kvasnicového piva z ležáckých sudů ve skalním sklepě, lety balónem nad pivovarský komín, dětská zahrada Hitrádia FM PLUS, Letní Metaná (Summer Curling)

Vstupné a doprava na slavnosti Vstupné do pivovarské zahrady 80 Kč. Děti do 140 cm vstup volný. Jízda zvláštních vlaků »Chodovar Expres« z Plzně a Sokolova, jízdné 100 Kč (platí současně jako volná vstupenka na program v pivovarské zahradě).

Zdroj: MF dnes.cz | Autor: Kateřina Tauchenová


S Pivovarem Eggenberg, a. s., Český Krumlov bylo v dubnu zahájeno insolvenční řízení a v květnu na něj byl prohlášen konkurz (KSCB 27 INS 1466/2008).

Návrh podal dlužník sám s tím, že jeho závazky po lhůtě splatnosti činily k 11. dubnu 154 milionů, majetek včetně pohledávek a zásob asi 73 miliony, a společnost je tedy předlužena.

Podle návrhu je v platební neschopnosti především proto, že Vrchní soud v Praze „otočil“ rozhodnutí Krajského soudu v Č. Budějovicích a přiznal Factoringu České spořitelny pohledávku 7,24 milionu s příslušenstvím. Krajský soud nato k jejímu vymožení nařídil exekuci a exekutor vydal exekuční příkaz, na jehož základě nemůže pivovar disponovat se svým majetkem. O zmíněnou pohledávku je nyní vedeno dovolací řízení u Nejvyššího soudu ČR.

Nemovitosti „zmizely“

V majetku dlužníka je drobný investiční majetek, zásoby a něco na účtech a pokladnách v celkové výši kolem šestnácti milionů, aktuálně však nikoliv nemovitosti, které nyní vlastní jiný subjekt, společnost s ručením omezeným, a část zařízení, které patří leasingové společnosti.

Nápadně nevýhodný vklad nemovitého majetku do společnosti Pivo Eggenberg A. D. 1560, spol. s r. o., hodlá správce napadnout žalobou jako neúčinný právní úkon. Vklad 210 milionů byl dle internetové verze obchodního rejstříku „oceněn“ na 30procentní majetkový podíl, 20tisícové vklady dvou fyzických osob pak po 35 procentech... Správce chce rovněž napadnout jako neplatný převod obchodního podílu více než 200 milionů z Piva Eggenberg do majetku jiného subjektu za nápadně nevýhodných podmínek.

To se zřejmě váže k 13. prosinci 2006, kdy se obchodní podíl Pivovaru Eggenberg v Pivu Eggenberg A. D. 1560 „ztenčil“ na 3,23 milionu a společnost Tema, a. s., Plzeň, naopak v ní měla splacením 206,809.999 Kč získat 99 procent. Podle internetového výpisu z obchodního rejstříku je momentálně jediným „úřadujícím“ členem představenstva Temy Plzeň Petr Vicenda.

Ten je také jediným jednatelem Piva Eggenberg A. D. 1560, když do letošního 16. června jím byl také Jiří Shrbený, syn předsedy představenstva úpadce Pivovaru Eggenberg. Vicenda figuruje dále jako jednatel společností Pivovar Český Krumlov, s. r. o., za níž má úpadce pohledávku 5,5 mil. z titulu ručitelského závazku a kterému správce do konkurzu uznal pohledávku 1,3 milionu.

Pohledávky úpadce za dodavateli činily k polovině května asi 4,5 milionu.

Odstraňovali škody?

Ke konkurzu se přihlásilo v termínu 48 věřitelů s pohledávkami za asi 137 milionů korun.

Největším věřitelem Pivovaru Eggenberg je Beltton, s. r. o., sídlící na adrese úpadce. Přihlásil pohledávku ve výši 86,529.775 korun.

Beltton je v obchodním rejstříku od 2. června 2005 se základním kapitálem 200.000 Kč. Podnikal ve specializovaném maloobchodě se smíšeným zbožím, velkoobchodě a zprostředkování obchodu a služeb, od letošního dubna i v reklamní činnosti a marketingu. Společníkem je Iiro Vuerola.

Pohledávku Belttonu rozporuje další věřitel úpadce Factoring České spořitelny, s. a. Poukazuje na to, že věřitel nabyl podle svého tvrzení tuto pohledávku postoupením v únoru 2007 a letos v únoru Pivovar Eggenberg tento závazek uznal. Factoring uvádí, že jediný společník Belttonu rozhodl letos v lednu o přejmenování společnosti na Eggenberg Invest s. r. o., byť změnu nenavrhl k zápisu do rejstříku. Factoring z toho dovozuje, že by mohlo jít o personální propojení s úpadcem, případně že by se mohlo jednat o pohledávku fiktivní.

Zástupce Belttonu se na přezkumném jednání nad intervencí Factoringu rozhořčil. Ke své společnosti řekl, že dávno před úpadkem pivovaru – v letech 2005, 2006 – participovala na vznikajícím projektu uvádění značky Eggenberg do Skandinávie, Pobaltí a Anglie, na modernizaci části pivovaru a přípravě na stavbu nového závodu na zelené louce. Beltton prý takto investoval do společného záměru několik milionů. Proto taky požádal o pronájem zařízení úpadce, aby pokryl nasmlouvané zakázky.

K přihlášené pohledávce řekl, že ji Belttonu postoupil věřitel pivovaru 1. Západočeská z titulu neuhrazených poskytnutých prací po povodních 2002.

Insolvenční správce ing. Štěpán Bláha pohledávku uznal. „Není důvod ji popřít,“ řekl s tím, že v účetnictví úpadce z rozhodných let je řádně doložena.

Podle internetu byla 1. Západočeská (stavební) s. r. o. dvou společníků ve věku 21 a 24 let zapsána do rejstříku 3. září 2007. Pokud tedy mělo jít o práce po povodních, byla nejspíš i ona postupníkem původní pohledávky – pozn. red.

Druhým největším věřitelem Pivovaru Eggenberg v konkurzu je nynější předseda představenstva Jiří Shrbený, a to s pohledávkou skoro 32,8 milionu. Také tuto pohledávku Faktoring napadá, ale ji má za správce za zjištěnou, doloženou v účetnictví úpadce: Jiří Shrbený měl pivovaru poskytovat účelové finanční půjčky rovněž k odstranění povodňových škod. Odkud prostředky měl, to pak není otázka pro insolvenčního správce, uvedl ing. Bláha.

Shrnul, že z firmy „vyvedený“ nemovitý majetek napadne žalobou (zatím jej zablokoval v katastru), v případě zmíněných pohledávek že ale nemá „titul“, jak je popřít. Popřel naopak pohledávku Factoringu České spořitelny ve výši přes 7,2 milionu, jež vedla k podání návrhu na konkurz (viz výše).

Co ostatní?

Z „objemnějších“ věřitelů Pivovaru Eggenberg zmiňme ještě e.on (2,14 mil.), Celní úřad (1,17 mil.), VaK JČ (254.251 Kč), Raven Trading (1,63 mil.), Marzek Etikette (320.404,50), Linde Gas (258.153,90). A také správu sociálního zabezpečení s původně přihlášenými 620.831 a VZP (235.722), jimž ale předseda představenstva Shrbený ze své kapsy ještě za zaměstnance pivovaru zaplatil dodatečně 200.000 korun.

Členy výboru věřitelů byly zvoleny Beltton, F. P. Print, s. r.o., Roudné (pohledávka 602.343 Kč) a ČSSZ (474.488 Kč).

Podařilo se vyřešit výrobu, která hrozila zastavením vzhledem k daňovým předpisům: mladinu uvařil Beltton, který ji prodá pivovaru v konkurzu a také zaplatí spotřební daň.

Cílem správy podstaty je získat zpět nemovitosti a pivovar prodat jako podnik. Podle představ ing. Bláhy za nejméně za 200 milionů.

Zdroj: Českobudějovický deník.cz | Autor: Vladimír Majer


V případě krize by plzeňané byli zásobováni vodou z pivovaru a teplárny

Zástupci plzeňské vodárny dnes definitivně schválili do provozu čerpací stanici, kterou Plzeňský Prazdroj vybudoval společnou investicí s městem. V případě krize, jako je kontaminace vodního zdroje nebo technická závada, by pivovar posloužil jako záložní zdroj pitné vody pro obyvatele Plzně.

V listopadu loňského roku uzavřelo město Plzeň s Plzeňským Prazdrojem smlouvu o dodávce pitné vody v případě nouzového režimu při kontaminaci vodních zdrojů. Společnou investicí pěti milionů korun, na které se podílely obě strany přibližně polovinou částky, byla zřízena automatická tlaková stanice. Její výstavba započala v listopadu 2007 a byla dokončena v dubnu letošního roku. "Za běžného provozu slouží celkem šest čerpadel o celkovém výkonu 380 m3/hod k dodávce vody do stáčíren k mytí lahví a sudů. Stanice je kdykoliv připravena k okamžitému využití pro nouzové zásobování města, jelikož pivovar zajišťuje její pravidelnou údržbu a stoprocentní technický stav," říká Vladimír Šťovíček, vodohospodář Plzeňského Prazdroje.

V případě nouze by tedy byla stanice schopna dodat více než 9 tisíc m3 vody denně do městského vodovodu. Takové množství vody by stačilo k nouzovému zásobování přibližně 90 tisíc obyvatel, tedy přibližně poloviny obyvatel. "Náhradní zdroj vody výrazně zvyšuje bezpečnost v oblasti zásobování města vodou v extrémních situacích. Doufáme, že takový stav nenastane. Přesto se ale usíná s lepším pocitem, když víme, že existuje alternativa," říká Petr Liška z magistrátu města Plzně.

Při hledání optimálního řešení v čase havárie hraje roli to, o jaký problém se jedná. Kroky při řešení situace stanovuje krizový štáb, ve kterém by zasedli představitelé města, a například také zástupci hygienické stanice a vodáren. V nouzovém režimu by plzeňská vodárna musela najít optimální systém distribuce vody. Jednotlivé městské rozvody vody by byly pravděpodobně zásobovány střídavě ve třech okruzích. V případě krátkodobého výpadku by pak připadalo do úvahy řešení, jako je například distribuce pitné vody do hydrantů a prostřednictvím cisteren, nebo pokračování v dodávce pitné vody za současné odstávky teplé vody. Je totiž praxí prověřeno, že při odstávce teplé vody, která se připravuje ohřevem pitné vody, poklesne spotřeba přibližně o polovinu.

Co by muselo nastat, aby byla ohrožena dodávka vody Plzeňanům

Plzeňská vodárna využívá v současnosti jako hlavní zdroj povrchovou vodu z řeky Úhlavy. Proto by jednou z příčin mohla být kontaminace této řeky. Právě proto je krizový scénář zásobení vody z pivovaru vhodný: pivovarská voda z hlubinných vrtů na Roudné je kvalitnější než voda kojenecká a vaří se z ní piva Plzeňského Prazdroje. A právě tato voda by dočasně tekla v městském vodovodu v kombinaci s čištěnou vodou z řeky Mže, kterou dodává Plzeňská teplárenská.

"Plzeňská vodárna doposud nikdy nemusela čelit takovému problému. Dokonce ani při povodních v roce 2002 nedošlo k výpadkům dodávky vody," dodává Jan Kretek, vedoucí úseku pitných vod plzeňské vodárny.

Prazdroj spolupracuje s Městem Plzeň

Na jaře podepsali zástupci Prazdroje a města Plzně smlouvu o krizovém řízení.

Součástí spolupráce je také podpora při živelných pohromách, jako jsou záplavy. Plzeňský Prazdroj je připraven poskytnout městu těžkou manipulační techniku. V případě ohrožení by město mohlo využít také skladovací prostory Plzeňského Prazdroje.

Konkrétním vyjádřením smlouvy byla například spolupráce při chystaném pochodu neonacistů v Plzni na jaře tohoto roku. Dalším příkladem spolupráce pivovaru s městem je také deklarace o spolupráci na rozvoji cestovního ruchu, kterou podepsali představitelé pivovaru a města letos v květnu.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Nad malými soukromými pivovary se v Česku smráká, drtivou většinu trhu totiž ovládly nadnárodní pivovarské koncerny. Stejně je tomu i na Valašsku, v regionu se totiž do těchto dní zachoval už jenom jeden jediný: rodinný vsetínský podnik Valášek.

Malé pivovary nemají v Česku na růžích ustláno a vedle pivních gigantů se prosadí jen zřídka. Velké pivovary hospody doslova skupují. Po podepsání smlouvy restaurace s velkým pivovarem, se nemáme šanci nikde uchytit,“ vysvětlil sládek a majitel Valášku v jedné osobě Jan Dohnal.

Proto čepuje pivo ve vlastní hospodě, která patří k pivovaru, a pak už jen v restauracích ve Zlíně a v Prostějově. Přesto prý zájem o jeho značku roste, a to i šest let po jeho otevření.

Jedním z důvodů rostoucí popularity je podle Dohnala fakt, že minipivovar vaří klasickou technologií, bez urychlování výrobních procesů.

Používáme na výrobu jen kvalitní suroviny, což je slad z hanáckých ječmenů a žatecký chmel. Proto v našem pivu nenajdete žádné chmelové extrakty,“ pochlubil se sládek.

V nabídce vsetínského minipivovaru lidé najdou světlé a tmavé ležáky, višňová, mandlová i kávová piva, i čtrnáctiprocentní světlá piva, jenž se podávají obzvlášť na Vánoce a na Velikonoce.

Nabízíme ještě pivo kvasnicové, které má v sobě celou řadu vitamínů B a proto je velmi zdravé. Samozřejmě máme i filtrovaná piva,“ doplnil Dohnal.

Dalším trumfem, který pomáhá minipivovaru přežít, je restaurace patřící značce. „Byli jsme tam s rodinou na večeři sice poprvé, ale líbilo se nám to. Terasa je nádherná i ten zurčící potůček protékající okolo,“ pochválila si třeba Jana Pešková ze Vsetína.

Mě ani tak neokouzlil potok, ale to pivo. V životě jsem o kávovém neslyšel, jen mě mrzí, že jsem se nemohl podívat, jak taková pochutina vzniká,“ dodal její manžel Marek.

Dohnal totiž místnostmi, kde vzniká zlatavý mok, provádí návštěvníky jen výjimečně.

"Lidé o exkurze sice mají zájem, jenže musíme dodržovat čistotu. Navíc tady pracuji jen já a můj pomocník, a pak bychom neměli žádný čas na vaření a museli by jsme jen umývat,“ vysvětlil omezený počet exkurzí vsetínský sládek.

Zdroj: Zlínský deník.cz | Autor: Kristýna Jarošová


Ve dnech 2. až 6. sprna se konal v Honolulu na Havaji světový pivovarský kongres „World Brewing Congress 2008“. Spolu se zástupci z více než 35 zemí se ho zúčastnili i čeští výzkumní pracovníci, kteří úspěšně prezentovali výsledky výzkumné činnosti Budějovického Budvaru, n.p. zaměřené na kvalitu piva.

Budějovický Budvar, n.p. jako jeden z významných tuzemských pivovarů se velmi aktivně zajímá o vývoj a zvyšování kvality piva. Z tohoto důvodu mj. provádí řadu vědeckých výzkumů, jejichž některé výsledky byly nedávno úspěšně prezentovány na světovém pivovarském kongresu „World Brewing Congress 2008“ (WBC). Čeští odborníci byli, společně s odborníky z více než 35 zemí, pozváni organizátory kongresu, aby se podělili o své poznatky a zkušenosti. WBC se koná pravidelně každé čtyři roky a zaměřuje se na aktuální témata z oblasti pivovarnictví. Letošní ročník byl pořádán ve dnech 2. až 6. srpna v havajském Honolulu.

Tématem vystoupení výzkumných pracovníků z Budějovického Budvaru, n.p. na kongresu WBC 2008 byly odborné prezentace (postery) týkající se stárnutí piva, tvorby i rozpadu pivní pěny a jejich modelování, využití infračervené spektroskopie při kontrole pivovarských surovin a sledování průběhu hlavního kvašení piva. „Ve své práci jsme se zaměřili na tato témata, která jsou v současném pivovarství aktuální, neboť se týkají základních vlastností piva, podle nichž posuzuje jeho kvalitu spotřebitel. O tom, že jsme vybrali zajímavá témata nepochybně svědčí nejen zájem odborné veřejnosti, ale i to, že všechna naše nabízená sdělení byla přijata,“ říká Doc. Ing. Jan Šavel, CSc., vedoucí výzkumného oddělení Budějovického Budvaru, n.p. Některé z těchto příspěvků budou publikovány např. v americkém odborném magazínu Technical Quarterly & The MBAA Communicator.

Budějovický Budvar, n.p. se aktivně podílí na výzkumné a vývojové činnosti, podporuje i vědecké publikace a jeho odborníci se účastní mezinárodních vědeckých kongresů. Hlavním cílem výzkumu Budějovického Budvaru n.p. je zlepšování vlastností piva, tedy vliv jakostních znaků piva na spotřebitele a vliv jakostních znaků surovin na požadované parametry piva. „Vědecký pokrok jako nástroj hlubšího poznání detailní technologie podporujeme, ale výroba jako taková se u nás stále řídí stejnými tradičními zásadami a principy, které jsou založeny na výběru co nejkvalitnějších surovin při uplatnění nejmodernějších způsobů řízení výroby,“ doplňuje Ing. Josef Tolar, sládek pivovaru. Pivo z Budějovického Budvaru si mezi spotřebiteli na celém světě získalo oblibu právě díky tradiční výrobě z hlávkového žateckého chmele, vybraného moravského sladu a vysoce kvalitní měkké vody čerpané z vlastních, více než 300 m hlubokých artéských studní.

Kongres WBC je pořádán již od roku 1984. Mezi hlavní řečníky letošního WBC patřili Daniel W. Bena z „PepsiCo“ International s přednáškou na téma trvale udržitelný rozvoj a pivovarnictví, dále Scott Mortensen ze společnosti „International Flavors and Fragrances“ s vystoupením na téma předvídání spotřebitelských chuťových preferencí v dynamickém tržním prostředí a konečně Lester Jones z „Beer Institute“ s tématem ekonomické vyhlídky na globální trh a jejich dopad na pivovarnictví. Kongres WBC 2008 organizovaly asociace „Master Brewers Association of the Americas“ a „American Society of Brewing Chemists“ ve spolupráci s „Brewery Convention of Japan“, „European Brewery Convention“ a „Institute of Brewing & Distilling". Více informací o WBC 2008 naleznete na www.worldbrewingcongress.org.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


«« « Strana 408 z 510 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI