Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dění v pivovarech

Pivovary


Pivní.info

Lidé letos pijí více piva Zubr

[čtvrtek, 21. červenec 2005]

Přerovský pivovar prodal do konce června 141 tisíc hektolitrů pěnivého moku. Lidé pijí letos více piva než loni. Svědčí o tom alespoň nárůst spotřeby, který v prvním pololetí zaznamenaly v Olomouckém kraji přerovský pivovar Zubr a hanušovický pivovar Holba.

Za uplynulých šest měsíců prodal jen Zubr 141 tisíc hektolitrů piva, což je o šest tisíc hektolitrů více než ve stejném období loni.

„Vzrostl především prodej sudového piva, kterého bylo prodáno o sedm tisíc hektolitrů více než za první pololetí loňského roku. Celkem 74 tisíc hektolitrů,“ řekl ve čtvrtek novinářům ředitel přerovského pivovaru Pavel Svoboda.

Naopak export podle něj v porovnání s rokem 2004 o něco poklesl. Firma letos prodala v tuzemsku do konce června celkem 125 tisíc hektolitrů piva, v zahraničí pak 16 tisíc hektolitrů. V letošním pololetí utržila 200 miliónů korun, což je o tři milióny korun více než v prvních šesti měsících loni.

„Loni byl kvůli špatnému počasí slabší květen, vše se pak dohnalo v červnu. Letos je počasí naopak poměrně vyrovnané. Výrazně přitom zvýšila odbyt tropická vedra na konci května. Zvýšení prodeje o každé procento je však velmi obtížné, protože konkurence na trhu je velká,“ poznamenal ředitel. Podle něj vzrůstá mezi konzumenty pěnivého moku obliba vícestupňových piv. Zájem o desítku klesá.

Zpestřením nabídky čepovaného piva Zubr je kvasnicové pivo, které si konzumenti mohou poručit zatím v pěti hospodách v Přerově. Podle Svobody je o kvasnicové pivo stále větší zájem. „Proto plánujeme rozšíření počtu hospod, do kterých jej dodáváme, nejprve v Přerově a následně i okolí,“ dodal Svoboda.

Loni pivovar zaznamenal dvojnásobný nárůst exportu na Slovensko, kam se vyvezlo 16 500 hektolitrů piva, což bylo 45 procent veškerého exportu. Přerovského Zubra ale během loňského roku mohli ochutnat také lidé v Maďarsku, Polsku, ve Slovinsku, Švédsku, v Itálii, Řecku, Rusku, Anglii, ve Finsku, v Izraeli a také v Kolumbii či Turkmenistánu.

V letošním roce by již konzumenti přerovského piva neměli podle Svobody pocítit zvýšení cen. „Ceny upravujeme jednou ročně obvykle v březnu, letos už se k tomuto kroku nechystáme,“ podotkl Svoboda. Poměrně nízké ceny piva v ČR jsou podle něj evropským fenoménem.(Právo)


Zvýšit vývoz do zahraničí plánuje vyškovský pivovar. Ten začal v letošním roce dodávat své pivo na trhy ve Spojených státech, v Maďarsku, na Slovensku a v Německu. Zájem o ně nyní projevili také obchodníci v Bulharsku a Itálii.

" Pokud si chceme udržet výrobní kapacitu, musíme vycházet z toho, že více piva se na domácím trhu už asi jen těžko prodá. Navíc se mění životní styl, roste spotřeba vína a dalších druhů alkoholu právě na úkor piva. Musíme tedy hledat i odbytiště v zahraničí," vysvětlil rostoucí export ředitel vyškovského pivovaru Jiří Piňos.

" Vše je zatím ve stadiu jednání. Nejslibněji se zatím jeví možnost dodávat vyškovské pivo do Bulharska. Zájemcem je dopravní společnost, která dováží zboží do České republiky a hledá vytížení pro svá vozidla na cestu zpátky. Do Itálie jsme dodali vzorky, které měly slušný ohlas," upřesnil ředitel.

Podle vedoucího marketingu pivovaru Pavla Pily se pivovaru sázka na export vyplatila. " Odhaduji, že na konci roku bude činit podíl vyváženého piva na celkovém obratu šest až osm procent, a to není zanedbatelné číslo," řekl Pila. Drtivá část vyškovského piva určeného pro tuzemský trh putuje k odběratelům z vyškovského okresu.

Největší zahraniční obrat dělá vyškovský pivovar v Maďarsku, nejobtížněji se prosazuje ve tvrdém konkurenčním prostředí v Německu. O další várku vyškovského piva projevil zájem i odběratel ve Spojených státech. " Novou zásilku dvanáctistupňového piva do USA jsme stáčeli tento týden, odejít by měla v pondělí nebo ve čtvrtek," řekl Piňos.

Podle něj nyní plánuje pivovar i rozšíření sortimentu o další produkty. " Začali jsme stáčet do sudů limonády ze sodovkárny ve Zlíně. Zájem je poměrně velký, takže plánujeme, že v areálu pivovaru vybudujeme novou stáčírnu limonád, které bychom tu sami vyráběli," uzavřel Piňos. (Rovnost)


Pivovar chce ve Zlíně vařit pivo

[středa, 20. červenec 2005]

Ve Zlíně se možná bude vařit pivo. Pivovar Černá Hora jedná s radnicí o tom, že by v centru Zlína vybudoval řádově za 200 milionů korun zábavní sportovní areál. Jeho součástí by se mohl stát i malý pivovar.

„Nabízíme městu spolupráci. Pokud se dohodneme, tak bychom mohli začít stavět ve druhém pololetí příštího roku a do konce roku 2007 by mohl být areál hotov,“ upřesnil záměr generální ředitel Pivovaru Černá Hora a prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.

Pivovar projevil zájem o prostor pod zlínskou sportovní halou, radnici by se však podobné aktivity více líbily v továrním areálu. „Mělo by to být jakési polyfunkční centrum zábavy. Něco jako Stodolní ulice v Ostravě,“ konstatoval primátor Zlína Tomáš Úlehla. Počítá se zde se sportovišti, soláriem, saunou, kavárnami i restauracemi. Fusek předpokládá, že v areálu by mohlo vzniknout až 100 pracovních příležitostí. Pivovar by měl vařit podle zvláštní receptury nové Zlínské pivo, které by se prodávalo přímo v restauracích a částečně se i plnilo do láhví. „Stala by se z něj místní specialita,“ navrhuje Fusek.

Pivo by se ve Zlíně nevařilo poprvé. Právě před sto lety ukončil ve Zlíně výrobu tohoto nápoje pivovar, který sídlil v Soudní ulici, kde později pracoval až do roku 2003 okresní soud. (MF Dnes)


Dvanáct statných chlapíků ve speciálních pivních dresech brázdících moravské i české silnice na koloběžkách. A speciální čtyřapůlmetrová koloběžka Kvasarka postavená z dílů motocyklu Jawa 250. Přesně takový obrázek se může naskytnout každému, kdo potká účastníky Kvasarka Tour 2005.

Ti vyrazili v sobotu v sedm hodin ráno z Adamova na týdenní koloběžkovou pouť na jih Čech.

"V plánu máme návštěvy pivovarů i pamětihodností. Chceme ochutnat regionální piva, dozvědět se něco o technologii jejich výroby, poznat krajinu jižních Čech i lidi, kteří tam žijí. Zároveň jsme ale také jakýsi reklamní předmět pivovaru Černá Hora," popsal těsně před startem Kamil Vašíček, vedoucí výpravy, otec koloběžky Kvasarka a současně předseda Sdružení přátel piva Adamov, které podobné výpravy do nejrůznějších koutů nejen naší republiky pořádá každé léto už od roku 1998.

"Chceme, aby o nás lidé slyšeli a napříště věděli, že nejsme jugoslávské pivo, jak si stále mnozí myslí," vysvětlil Hubert Adámek z propagace Pivovaru Černá Hora.

Celodenní vysedávání u chmelového moku ale adamovské pivní koloběžkáře rozhodně nečeká. Denně musejí urazit zhruba padesát kilometrů. Ti z nich, kteří pojedou na Kvasarce, navíc budou držet v pohybu stodevadesátikilový stroj.

"Jsme sdružení přátel piva, nejsme ale sdružení přátel opilců. Propagujeme pohyb, pivem budeme spíš doplňovat vypocené tekutiny. Není nic horšího, než potkat opilého koloběžkáře," brání se Vašíček případným nařčením, že výprava bude porušovat dopravní předpisy.

Těsně před startem panovala mezi přáteli piva i přes brzkou ranní hodinu a dlouhou předodjezdovou přípravu dobrá nálada. Ke jmennému seznamu potřebnému pro vstup do jaderné elektrárny Temelín, který hodlají adamovští koloběžkáři navštívit, připisují výšky, váhy, věk či obvody pivního pupku. Týdenního koloběžkování po jižních Čechách, které podle svých slov vůbec neznají, se nebojí.

"Náročné budou první dva dny, pak si tělo zvykne. Nebezpečná bude hlavně jízda z kopce, brzdí se totiž brzdami, patami či skokem do trávy," popsal nejstarší účastník závodu, čtyřicetiletý Radek Peterek.

Doprovodné vozidlo na osmou Kvasarka tour výjimečně nejede. "Terén snad bude přívětivý a lidé vstřícní, neočekáváme větší komplikace," zadoufal Vašíček těsně před prvním koloběžkářským odrazem. (iDnes)


Návštěvníci Hedeinheimu ochutnají jihlavské pivo. Zástupci Jihlavy se o tomto víkendu zúčastní Mezinárodního pouličního festivalu Heidenheim „Straßenfest 2005“. Jako každý rok se zde budou prezentovat všechna partnerská města Heidenheimu a budou nabízet své speciality - tentokrát typický nápoj svého regionu. Jihlava bude nabízet zdarma jihlavské pivo Ježek 11%. Delegace do Heindenheimu veze čtyři soudky, celkem tedy 200 litrů piva. (Politikon, kráceno)


V roce 1991 vydražil v Humpolci místní pivovar Stanislav Bernard se svými kamarády Josefem Vávrou a Rudolfem Šmejkalem. Bernard dal pivu své jméno a na ceduli Připsal první rodinný pivovar v Čechách. Do znaku umístil dva bernardýny a začal s rekonstrukcí pivovaru a objížděním restaurací.

Původní stará chuť humpoleckého piva je pryč díky Bernardovu kamarádovi Vávrovi. "Ten do rodiny také patří, vždyť vaří pivo, které nese moje jméno," říká Bernard.

Vlastní rodinu Bernard do Humpolce přestěhoval až o něco později, ale jak sám přiznává, bylo to důležité rozhodnutí.

"Helena mě vždy podporuje a je mi v životě velkou oporou," říká Bernard. Aby ne. Stará se totiž o peníze.

Když ho žena Helena v červnu 1993 následovala do několik set kilometrů vzdáleného, pro ni tehdy cizího města, musela zapomenout na předchozí učitelské roky. "Naštěstí jsem nevěděla, co mne čeká. Dnes mi protékají rukama miliony měsíčně," říká Helena.

Finance dělá dodnes, ale postupně jí do toho stále více mluví i jejich syn Filip. Čerstvý absolvent VŠE má v pivovaru omladit pohled na finance a kontrolu. Před čtyřmi lety do té doby rodinná firma přibrala do party i dalšího vlastníka - belgický pivovar Duvel Moortgat. Na české poměry středně velkému pivovaru se tím ulevilo a mohl myslet nejen na přežití, ale i na další rozvoj.

V Humpolci si Bernard postavil dům a považuje ho za druhý domov, místní ho zvolili do zastupitelstva. Když ho někdo pošle do "háje", moc mu to nevadí. V Háji ve Slezsku má svůj první domov.

"Kuličky jsem v Humpolci s klukama necvrnkal. Když přijedu domů do Slezska, máme na co vzpomínat: chytání pstruhů v potoce, fotbálek, ale i holky. Mám dvě místa, kde jsem rád, a nijak to neřeším," říká Bernard.

Vlastní cestou se vydal další člen z rodiny, dcera Hanka. Svoji budoucnost nespojila s pivovarem jako bratr, ale vrhla se na zahradní architekturu. Vystudovala ji nejen v Česku, ale i v Barceloně a nyní se tím živí v Brně. (iDnes)


V pivovaru se hraje bowling

[neděle, 17. červenec 2005]

Ve městě se znovu pije dvanáctistupňové pivo, které se zde podle originální receptury začalo po mnohaleté přestávce vařit. Zatím je k dispozici pouze v pivovaru, do budoucna se počítá s oficiální distribucí. V obnoveném pivovaře lze posedět nad půllitrem ve stylové hospůdce, prohlédnout si pivovarský klenot - starou sladovnu, ale také si jít zahrát bowling. Malým návštěvníkům slouží dětský koutek a hřiště.

Přestavba pivovaru na zábavní centrum pokračuje podle plánu.

"Ještě letos hodláme v areálu otevřít další velkou restauraci s více než sto padesáti místy. Ta již funguje, ale pouze na vybrané akce. Pracujeme také na projektu pivovarského muzea, shromažďujeme materiály," uvedla provozní zařízení Radka Svobodová.

Sladovat se přestalo v polovině června.

"Máme dezinfekční pauzu, nová výroba bude zahájena v září," sdělila provozní. Hlinecká firma, která pivovar rekonstruovala, pro zájemce pořádá také celodenní exkurze.

"Program zahrnuje prohlídku starých sklepů, tradičního vybavení a samozřejmě nechybí ochutnávka piva," dodala Svobodová. (Krkonošské noviny)


Soukromý Pivovar Svijany na Liberecku díky investicím od roku 1998, kdy ho získali současní majitelé, zvýšil téměř pětinásobně výstav z původních 38.000 hektolitrů na loňských 178.000 hektolitrů piva. Podnik v posledních letech do modernizace technologie a rozšíření výroby vložil kolem 150 milionů korun. "Letos výroba dál poroste, předpokládáme, že uvaříme téměř 200.000 hektolitrů piva," řekl ředitel pivovaru František Horák.

Pivovar Svijany má tradici od roku 1564 a se svými 80 zaměstnanci patří k nejmenším českým pivovarům. Společnost, kterou vlastní skupina soukromých osob, loni realizovala zakázky za 200 milionů korun. Jen v letošním roce investoval pivovar do modernizace a rozšíření kapacity zhruba 40 milionů korun a dalších 30 milionů by měla stát modernizace Pivovaru Malý Rohozec na Semilsku, jejž firma koupila v loňském roce.

"Dokončili jsme dvě nové stáčecí linky na plnění sudů, které jsou schopny jich za hodinu naplnit 115," řekl Horák. Pivovar také podle něj vybudoval šest nových kvasných kádí a ležácký sklep rozšířil o dalších deset tanků, do nichž se vejde 6300 hektolitrů piva. "Výrobní kapacita pivovaru se tím zvýšila na 230.000 hektolitrů piva za rok. S dalšími investicemi zatím nepočítáme," dodal Horák.

Svijanský pivovar prodává většinu své produkce "kolem komína" - téměř 90 procent piva se spotřebuje přímo v Libereckém kraji, zbytek míří do Prahy a dalších regionů. "Vyvážíme minimálně, export nepotřebujeme, protože veškerou produkci prodáme doma," vysvětlil Horák. O místní trh se přitom pivovar dělí ještě se Soukromým pivovarem Hols Vratislavice. Přesto každoročně odbyt roste a svijanští podle Horáka dokonce musejí odběratele odmítat. "Letos jsme počítali s výstavem kolem 185.000 hektolitrů, ale už teď je jasné, že bude nejméně o 10.000 hektolitrů vyšší," dodal ředitel pivovaru. (iGenus)

[Svijany] 20:09 [permalink] [reaguj]


Svijany začnou vařit nealko pivo

[sobota, 16. červenec 2005]

Po úspěchu se svými alkoholickými nápoji se chystá Pivovar Svijany proniknout na trh s nealkoholickými pivy.

„Začneme ho vyrábět určitě ještě letos,“ řekl ředitel pivovaru František Horák. „Chceme to zkusit, ještě jsme ho nikdy nedělali,“ dodal. Podle něj by se mohlo na trhu uchytit. „Myslím, že pro řidiče je to mnohem lepší než sladká limonáda,“ podotkl. Svijanský pivovar by se tak zařadil mezi čtrnáct českých výrobců nealkoholického piva. Podle statistik spotřeba piva s minimálním obsahem alkoholu mírně roste. „Mnoho pivovarů se tomu nevěnuje, je to jen okrajový sortiment,“ řekl Petr Brynych z Výzkumného ústavu pivovarnického a sladovnického.

Podle něj je výroba nealkoholického piva o něco složitější, než u normálního. „Jsou dva způsoby. Buď se uvaří a pak se různými cestami odstraňuje alkohol, nebo se kvašení vede tak, že pivo má maximálně půl procenta alkoholu,“ dodal Brynych. Jakou cestu zvolí svijanský pivovar zatím není jasné.

Pivovar letos investoval dalších čtyřicet milionů korun do svého rozvoje, celková kapacita už tak dosáhla 230 tisíc hektolitrů ročně. „Máme novou stáčírnu na sudy, spilku a ležácké sklepy,“ vypočetl Horák. Odbyt piva stále roste, letos zřejmě poprvé uvaří ve Svijanech více jak 200 tisíc hektolitrů. „Zatím tomu výsledky nasvědčují,“ dodal Horák. Ještě před sedmi lety hrozil přitom pivovaru zánik. (MF Dnes)

[Svijany] 20:09 [permalink] [reaguj]


Největší pivní svátek čeká rekordní počet návštěvníků, v areálu zahrají i Tři sestry. Další vylepšení přichystali pořadatelé jedněch z největších pivních slavností v republice. Už šestnáctý ročník Slavností Svijanského piva proběhne v sobotu 16. července. „Asi hlavní změnou je výměna pódií. Hlavní kapely budou hrát na scéně, kde se hrálo country a jazz,“ řekl starosta Svijanského Újezdu Bohuslav Kratochvíl. „K hlavnímu pódiu se tak vejde více lidí,“ vysvětlil starosta.

Pro obec v Pojizeří jsou slavnosti vždy velkou událostí, na jejich organizaci se podílí prakticky celá vesnice. Zisky z organizace slavností si pak rozdělují mezi sebe hlavně místní spolky.

Tři sestry i Turbo

Na hlavním pódiu letos vystoupí například Tři sestry, Turbo, Hush nebo De bill Heads. Druhá scéna bude patřit „měkčí“ hudbě, především country a jazzu.

Slavnosti lákají každým rokem čím dál více lidí. Jen loni branami prošlo patnáct tisíc žíznivců. „Přidali jsme dalších deset píp, pivo poteče celkem ze šedesáti,“ řekl ředitel svijanského pivovaru František Horák. Jen loni tu vytočili přes 600 padesátilitrových sudů.

Pro řadu lidí z regionu i širokého okolí patří slavnosti k vrcholům léta. „Není to jen o pivě. Člověk tu potká za jeden den tolik známých, že bych sem jezdil snad i kdybych nemohl pít,“ říká Marek Dvořák z Turnova.

Na návštěvníky čeká kromě všech druhů piv také bohaté občerstvení, kolotoče nebo večerní ohňostroj. Oproti loňskému roku podražilo o desetikorunu vstupné na 70 Kč, pořadatelé však slibují větší komfort. „Přibudou další toalety, budou tu čtyři pokladny,“ vypočetl starosta. Podstatně lepší podmínky budou mít i motoristé: na silnici do Pěnčína vznikne další záchytné parkoviště pro 500 aut.

Svijanské slavnosti mají podle ředitele pivovaru mezi lidmi takovou oblibu hlavně díky dlouhé tradici. „Byli jsme první, kdo s tím přišel. Také nám roste počet zákazníků,“ vysvětlil Horák.

Dnes patří slavnosti regionálního pivovaru k největším v republice. Jejich úspěšný příběh není jen náhodou podobný úspěchu, jaký provází zmrtvýchvstání svijanského pivovaru. Stejně jako svijanskému pivu přibývá každoročně i příznivců slavností.

Těm zatím přeje prakticky každý rok počasí. Víkend, kdy akce probíhá, je vždy téměř jistě slunečno či polojasno, ale nikdy příliš velké horko nebo naopak zima či déšť. „Bude záležet na počasí, ale to nám vždy přeje. Máme to nahoře u svatého Petra jištěné,“ říká s nadsázkou Horák. „Když přijde opět patnáct tisíc lidí, budeme spokojeni,“ uzavřel starosta. (MF Dnes)


Kultovní české rockové skupiny Tři sestry a Turbo, několik druhů piva, pijácké soutěže nebo pouťové atrakace slibuje program letošních Svijanských slavností, které otevřou své brány v sobotu po poledni.

Od třinácti hodin mohou lidé vstoupit do areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě, kde mají probíhat slavnosti až do ranních hodin. „Letos chystáme již šestnáctý ročník. Vloni jsme vytočili asi třicet tisíc litrů piva. Pokud vyjde počasí, očekáváme letos podobnou návštěvu,“ řekl ředitel svijanského pivovaru František Horák. Návštěvníci se mohou i letos těšit na všechny druhy zdejšího piva.

„Desítka bude za 13 korun, s každým stupněm pak poroste cena piva o korunu,“ dodal Horák. Návštěvníkům slavností bude hrát na dvou pódiích dvanáct skupin. „Půjde o různé žánry, od dechovky po bigbít. Hvězdami programu budou kapely Turbo a Tři sestry, které začnou hrát asi od sedmnácti hodin,“ řekl Horák. „Večer chystáme ohňostroj.“

Během sobotního odpoledne zajistí náštěvníkům cestu kyvadlová doprava z Turnova do Svijanského Újezda a zpět. Autobusy mají jezdit od 13 do 18 hodin. „Pro návštěvníky, kteří přijedou autem, jsme připravili dostatek parkovacích míst poblíž areálu koupaliště,“ podotkl Horák. Pivo poteče v sobotu na slavnostech ze šedesáti píp. K dostání budou i značkové sklenice a suvenýry. Vstupenka na slavnosti stojí 70 korun. (Právo)

[Svijany] 20:09 [permalink] [reaguj]


Ještě v roce 1997 hrozilo Svijanskému pivovaru zrušení. Jeho majitel, společnost Pražské pivovary, se chystal, že posílí činnost vlajkové lodi společnosti, smíchovského pivovaru, a zmodernizuje branický pivovar. Svijanský pivovar měl jít z kola ven.

Naštěstí pro milovníky svianského moku k tomu nedošlo.Tehdejší a současný ředitel František Horák (na snímku) našel investory a společně pivovar od Pražských pivovarů odkoupili. O dobrém kroku svědčí současný roční výstav 200 tisíc hektolitrů piva. "Všechny peníze z prodeje piva jdou do modernizace a rozšiřování provozů, letos zřejmě magickou hranici 200 tisíc hektolitrů ročního výstavu překročíme," uvedl Horák.

Tím se sice svijanský pivovar vymaní z možnosti být členem Svazu malých nezávislých pivovarů a už nebude požívat úlevy na daních, ale úspěšný prodej a narůstající množství hospod, které od něj berou pivo, budou náplastí na tuto újmu. "Na náš zdar připijeme s návštěvníky 16. července na svijanských slavnostech," dodal Horák. (Českobudějovické listy)

[Svijany] 20:09 [permalink] [reaguj]


Stovky návštěvníků si v sobotu dopoledne na Pivovarských slavnostech prohlédlo výrobu piva Březňák. "Nemáme co tajit, tajemství výroby dobrého piva spočívá v kvalitních lidech. Prohlídky pořádáme pravidelně a nyní, když jsme otevřeli novou exkurzní trasu, ještě přibudou," řekl Jaroslav Rottenborn, ředitel Pivovaru Velké Březno - od roku 1998 součásti společnosti Drinks Union. Sobotní lidová veselice s panem Zippichem - tvář Březňáku - nabídla dětské atrakce včetně minimotorek, kulinářské speciality i opečené vuřty, kapelu Ústečanka, country Kliďánko i show Las Vegas. Nejzajímavější ovšem byly právě exkurze po výrobní trase pivovaru, který příští rok slaví 400 let. Už v roce 1900 vyráběl 18 druhů piv, měl zastoupení v Londýně, Vídni, Hamburku, Kapském městě a desítkách dalších míst světa. V roce 1910 dokonce dodával pivo do anglické Sněmovny lordů. Na začátku trasy ředitel uvedl, že se ve Velkém Březně vyrábí pivo plzeňského typu. "Děláte tedy velkobřezenskou Plzeň," ptal se Petr Anotoška, který žije v Březně 35 let, ale v pivovaru byl poprvé. "Není to napodobováním Plzně, ale jeho charakterem," vysvětlil Rottenborn. Cesta vedla okolo sladovny do varny z roku 1933, nejstarší části pivovaru. "Pivo vzniká kvašením obilovin, vymyslela ho sama příroda. Postupem času se do něj začalo přidávat koření, v našem případě chmel," řekl ředitel. Přesto je základem výroby kvalitní voda - velkobřezenská 12ř jí má 88 procent. Ležák zraje ve speciálních tancích ve sklepě na úrovni hladiny Labe 50 dní. "Proto je tak zdravý," soudil další návštěvník.

Do sklepů vedla trasa přes spilku, kde vzniká při 7 st. C z uvařené mladiny mladé zelené pivo. "Nezbytná je při výrobě piva čistota a láska," uvedl ředitel. "Zajímalo mě, jak pivo vzniká. Nikdy jsem v pivovaru nebyla, je to poučné," tvrdila Šárka Machátová z Dolních Zálezel, pracovnice ústecké univerzity. Přišla s přítelem Petrem Antoškem. "Je super, že nás provází právě ředitel," řekl. Na návštěvu výroby Březňáku, končila v moderní, počítači řízené stáčírně láhví z roku 1995, zavítali i manželé Milena Kelichová a Zdeněk Francl z Veltěže u Loun. "Žena dělá ve firmě, která sem dodává ječmen na výrobu sladu," uvedl muž. Ředitel vysvětlil, že pivovar je jedním z mála, který si ještě slad vyrábí. Je to spíše nerentabilní, ale Velkobřezenští vědí, co dělají. Drinks Unionu patří Březňák i Zlatopramen. "Naše pivo se v Krásném Březně plní do sudů, my zde Zlatopramen stáčíme do láhví," prozradil Jaroslav Rottenborn. Pivovarské slavnosti si nenechal ujít, resp. vystupoval zde František Sysel, herec ústeckého divadla a bavič. "Je to pro mě rodinná záležitost, prvně jsem tu byl v patnácti.

Na brigádě v roce 1961 jsem sundával basy s pivem z pásu, abych si vydělal na tranzistorák," řekl bavič a moderátor, přistižený s půllitrem v ruce. "Naši předkové toto pivo dotáhli k dokonalosti, na tom už není co zlepšit. Ale špatný hostinský ho bohužel může zkazit," tvrdil. Sysel chce kandidovat na pana Zippicha. Přiznal to v přítomnosti toho současného - Vladimíra Beníčka z Těchlovic u Děčína. Také on s gustem popíjel Březňák, v ruce nezbytný doutník. "O podpis mě ještě nikdo nežádal, jste první," překvapil hosta Arnošta Pondělíka, pracovníka ústeckého magistrátu. "Na exkurzi mě asi nejvíc fascinovalo, jak nám šla ve sklepě pivovaru pára od úst," přiznal úředník. (Ústecký deník)


V Chyši budou vařit Prokopa

[středa, 13. červenec 2005]

Původně to Vladimír Lažanský, majitel zámku v Chyši, prozradit nechtěl. Při povídání o pokračující práci na rekonstrukci pivovaru v sousedství zámku a následném dotazu, jaké jméno dostane chyšské pivo do vínku, konstatoval, že mluvit o jeho názvu by bylo možná předčasné. Nakonec však neodolal a pochlubil se.

"Nad názvem se pochopitelně zamýšlíme už delší dobu. Dopadlo to tak, že naše pivo zřejmě pokřtíme jménem Prokop," říká zámecký pán Lažanský. Podle něho totiž právě Prokop Lažanský jako první chyšský zámecký pán z rodu Lažanských v roce 1766 navázal na tradici vaření piva v pivovaru vedle zámku.

Renesanční pivovar v Chyši fungoval od roku 1580 a zanikl v roce 1932.

"V tomto období ukončila svoji činnost většina malých, rodinných pivovarů. Svůj podíl na tom měl především plzeňský pivovar, který přišel s pasterizací, díky které se plzeňské pivo stalo trvanlivějším a dalo se tak vyvážet na velké vzdálenosti," vypráví Lažanský.

Budova a vnitřní zařízení pivovaru v současné době prochází intenzivní rekonstrukcí. Podle Lažanského jako pravděpodobný termín uvedení chyšského pivovaru do provozu přichází v úvahu duben příštího roku.

"Otevřeme sice následně jednu pivnici v Karlových Varech, ale většina naší produkce zůstane v Chyši," přibližuje Lažanský plány Chyšských.

Pivo Prokop nebude ani filtrované, ani pasterizované. Podle majitele zámku to však neznamená, že bude kalné, ani nic podobného.

"Náš produkt nebude mít pouze tak zlatavou barvu, na jakou jsou lidé zvyklí z běžné domácí produkce. Co se týče životnosti, tak v sudech naše pivo vydrží přibližně měsíc," uzavírá Lažanský. (Karlovarské noviny)


V pivovaru tleskali závodníkům s ficáky

[středa, 13. červenec 2005]

Nádvoří rodinného pivovaru patřilo v sobotu 9. ročníku Mistrovství Evropy v koulení pivních sudů. Dvoučlenná družstva musela pohánět dřevěné sudy ficáky, nebo-li dřevěnými tyčemi, co nejrychleji do cíle. Muži běželi pivní míli, což je 600 metrů, ženy měly trať poloviční. Klání pořádal Český svaz malých nezávislých pivovarů ve spolupráci s rodinným pivovarem Chodovar.

Závody zahájili starosta Chodové Plané Pavel Vopat a Boris Damzog, první muž na radnici družebního bavorského Störnsteinu. K rozběhům se postavilo osm smíšených, stejný počet ženských a dvacet družstev mužů z Německa, Velké Británie a České republiky. V horku slunečného dne to neměli jednoduché. Nebyla nouze o dramatické momenty, ale projevila se vůle dobře reprezentovat. Na startu byli i závodníci, kteří nastoupili na poslední chvíli, například chodovoplánští hasiči.

"Vlastimil Heteš a Jiří Oravec byli náhradníky, ale podali dobrý výkon a zaslouží uznání," pochválil je trenér Ivan Mejta.

Organizátoři připravili také doprovodné programy, například cyklistickou jízdu z Březové u Sokolova do Chodové Plané, parní vlak z Plzně, setkání majitelů vozů Mini Cooper a pro děti dětskou zahradu s nejrůznějšími soutěžemi.

Nechyběla ani prohlídka pivovaru a vodník Pivílko (Jaroslav Vatter) čepoval u kašny pivo.

Vůbec poprvé se konal závod na kolečkových in-line bruslích. Závodníci museli dopravit tác s poháry Il-sana do cíle bez vylití. Vítězem byl František Vondra z Plzně, druhý Radim Macháček z Mar. Lázní a třetí domácí Jiří Plevka ml., který byl s umístěním maximálně spokojen.

Finálové výsledky koulení - Ženy: 1. Burton College/Chodovar (Christine Norris, Yvona Plevková), 2. Pivovar U Fleků (Monika Vybíralová, Karolína Chramosilová), 3. Linde Technoplyn (Kateřina Kovaříková, Růžena Solarová).

Smíšená mužstva: 1.Burton College (Keith a Christine Norris), 2. Hospoda Na dílech (Vojtěch Plevka, Lenka Prokešová), 3. Chmelařství Lupulino (Dana Štorková, Sheard Graeme - nejvzdálenější účastník z Austrálie!)

Muži: 1. Křelovice (Stanislav Hausner, Jan Šild), 2. Burton College/Chodovar (Keith Norris, Vojtěch Plevka), 3. Pivní klub II. (Josef Velát, Jan Röhrich). (Tachovský deník)


Začíná Léto s Prazdrojem

[středa, 13. červenec 2005]

Ve čtvrtek se od 19:30 koná letošní první koncert v tradiční sérii hudebních čtvrtků. Vstup na všechny koncerty je zdarma. Součástí Léta s Prazdrojem budou poslední červencový víkend i dvě vystoupení v rámci turistické Olympiády, kterou ve spolupráci s městem Plzeň a s Plzeňským Prazdrojem pořádá Svaz českých turistů. Léto s Prazdrojem vyvrcholí na začátku října již tradičním Pilsner Festem.

Plzeňský Prazdroj,a.s. i letos nabídne příznivcům hudby sérii koncertů populárních skupin pod společným názvem „Léto s Prazdrojem“. Jako první dnes na nádvoří pivovaru vystoupí Vypsaná Fixa a Pod Stolem, dále se fanoušci dobré hudby a skvělého piva mohou těšit například i na skupiny Replay, Znouzectnost nebo Semtex. I letos budou akce Léta s Prazdrojem obohacena o vystoupení mladých plzeňských kapel.

Poslední červencový víkend bude ve znamení turistické olympiády. „Plánujeme kromě jiného také prodlouženou otevírací dobu Návštěvnického centra i Pivovarského muzea, “ řekl Vladimír Jurina, manažer Plzeňského Prazdroje odpovědný za marketing návštěvnických aktivit, „prohlídky navíc budou probíhat každou půlhodinu, takže doufáme, že budeme moci přivítat co nejvíce zájemců - všichni jsou samozřejmě co nejsrdečněji zváni.“

Program koncertů na nádvoří plzeňského pivovaru:

30. 6. Vypsaná Fixa + Pod Stolem

7. 7. Neřež + Kasiopea

14. 7. Sarin + Replay

21. 7. Post-it + Antabus

28. 7. Pavla Kapitánová & BAND + Cofrum Marling

29. 7. Jiskra + host

30. 7. MHS

4. 8. Tři Sestry revival banda + Siláž

11. 8. Traband + Navzájem

18. 8. Znouzectnost + Bikini

25. 8. Lucie Revival + No exit

1. 9. Semtex + LSD

30.9. – 2.10. Pilsner Fest

Doprovodné akce a výstavy budou během celého léta probíhat jak v prostorách pivovaru a jeho Návštěvnického centra, tak i v Pivovarském muzeu, případně v jiných lokalitách Plzně. Koncerty se budou konat za každého počasí, jejich začátky jsou v půl osmé a vstup na ně je zdarma. Speciality na grilu a výborně ošetřené pivo od mistrů výčepních z Prazdroje poskytne letní zahrádka a v případě nepříznivého počasí restaurace Na Spilce. (regionplzen.cz)


Budvar získá značku v Číně

[úterý, 12. červenec 2005]

Budějovickému Budvaru se podle dnešních Lidových novin a Mladé fronty Dnes otevírají možnosti k prodeji piva v Číně. Ve sporu o registraci ochranné známky, jejž Budvar od roku 1999 vedl s americkým pivovarem Anheuser-Busch u čínského Státního úřadu pro průmysl a obchod, uspěla česká firma, píšou.

Oba deníky ale upozorňují, že rozhodnutí o registraci značky ještě nemusí být definitivní. Američané mají možnost se odvolat. "Naše ochranné známky budou definitivně zaregistrovány teprve pokud se Američané v dané lhůtě neodvolají," citují LN mluvčího Budvaru Petra Samce.

"Přesto jsme rádi. Poptávka po zahraničním pivu se teprve začíná zvedat, přesto má tento trh pro nás do budoucna velký potenciál," řekl MfD ředitel Budvaru Jiří Boček.

Anheuser-Busch a Budějovický Budvar se přou o název Budweiser a další ochranné známky už od roku 1906. Po celém světě spolu stále vedou asi 40 známkoprávních sporů a více než 70 správních řízení před patentovými úřady. Budvar má nyní zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. (Finanční noviny)


Americký pivovar Anheuser-Busch Cos v Maďarsku vyhrál vleklý známkoprávní spor s českou společností Budějovický Budvar. Ta musí na příkaz soudu přestat v Maďarsku používat obchodní známky Bud, Budweiser Budvar a Budweiser Bier-Budvar. Mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec se odmítl k rozhodnutí vyjádřit dokud podnik nebude mít oficiální znění rozsudku.

Budějovický Budvar se u názvů odvolával na registraci o označení původu, která definuje původ zboží podle místa výroby a dalších specifických vazeb na lokalitu. Soud ale rozhodl, že název Bud se nevztahuje k městu České Budějovice, jak se Budvar snažil prokázat, podotýká agentura AP.

"Pro Anheuser-Busch je to další významné soudní rozhodnutí, které nás utvrzuje v odhodlání chránit naše věhlasné obchodní známky po celém světě," řekl k rozhodnutí soudu prezident a výkonný ředitel společnosti Anheuser-Busch International Stephen J. Burrows.

Anheuser-Busch a Budějovický Budvar se přou o název Budweiser a další ochranné známky už od roku 1906. Po celém světě spolu stále vedou asi 40 známkoprávních sporů. Anheuser si před lety zvolil název Budweiser, protože byl známý v Německu, odkud rodina Buschových přišla do Ameriky a začala tam vařit pivo.

Počátky pivovaru sahají do roku 1852 a Američané argumentují tím, že název Budweiser začali používat už v roce 1876. Budvar byl ale založen až v roce 1895. České Budějovice, kde pivovar působí, se označují v německy mluvících zemích jako Budweis. Pivo se v této oblasti vaří už od roku 1265. (ct24.cz)


Ačkoliv městský soud v Budapešti neuznal Budějovickému Budvaru některé obchodní známky s označením původu, vedení pivovaru po rozboru verdiktu tvrdí, že ze sporu vyšlo jako vítěz. Soud rozhodoval ve sporu o ochranné známky, který Budvar vede s americkým konkurentem.

Odvolací soud přitom dal za pravdu maďarskému patentovému úřadu, který už dříve rozhodl, že chráněným označením původu je pouze Budějovické pivo a Českobudějovické pivo včetně překladů.

Věčný rival Budějovického Budvaru americký Anheuser-Busch totiž v Maďarsku napadl všechna tato označení budvarského piva, mimo jiné i Budějovický Budvar, Budějovické pivo-Budvar a Bud.

"V platnosti zůstávají všechny ochranné známky. Rozhodnutí soudu nenaruší žádné naše obchodní aktivity v Maďarsku," uvedl manažer střediska pro styk s veřejností Budějovického Budvaru Petr Samec.

Budějovický Budvar si rozsudek vykládá tak, že soud pouze potvrdil neplatnost některých označení původu piva, ale v žádném případě to neznamená, že by tím dával společnosti Anheuser-Busch právo k užívání jeho ochranných známek v Maďarsku.

Pivovar Budějovický Budvar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než stovce zemí světa. (iDnes)


Popovický kozel získal tři medaile

[pondělí, 11. červenec 2005]

Osmatřicet zemí a tisíc druhů piva za sebou nechal Velkopopovický kozel na mezinárodním klání cen kvality Monde Selection. Z Bruselu si minulý týden přivezl tři zlaté medaile.

Kvalita se hodnotila například podle chuťových vlastností a vzhledu, do umístění ale zasáhla i grafická kvalita a informační hodnota etikety. „Máme velkou radost, že české pivo získalo tak prestižní ocenění,“ říká manažer Velkopopovického Kozla Petr Polák.

Podle něj se mimo jiné opět prokázalo, že české pivo dokáže čelit konkurenci i v celosvětovém měřítku. Velkopopovický Kozel totiž nebyl jediným českým medailistou. V dalších kategoriích si zlato odvezl i Radegast. Pivní soutěž je tradiční a vzorky se vybírají několik měsíců. Hodnotí se od ledna do dubna. Posuzování vzorků piva bylo na čtyřech týmech specialistů. Byly podrobeny laboratorní analýze a odborníci pivo také ochutnávali.

Mezinárodní institut kvality Monde Selection byl založen v roce 1961 v Bruselu. Je považován za organizaci, která má velké slovo ve výběru kvality.

Snaží se usnadňovat lidem orientaci na trhu s pivem, vínem či destiláty, ale také nealkoholickými nápoji a některými dalšími druhy potravin. (MF Dnes)


«« « Strana 485 z 511 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI