Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Stern: Češi mají nejlepší pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


Stern: Češi mají nejlepší pivo

[pondělí, 12. červen 2006]

Češi jsou mistři! K tomuto závěru dospěl zatím jen německý týdeník Stern, jehož redaktoři uspořádali neobvyklou soutěž. Pili totiž "proti sobě" piva ze všech účastnických zemí fotbalového mistrovství světa, které začne v Německu za necelý týden. A u jejich chuťových buněk vyhrál český Budweiser Budvar před pivem Jelen ze Srbska.

Testovací manšaft Sternu měl problémy některá piva vůbec dostat do Německa, například nealkoholické pivo z Íránu, a z Toga se jim vůbec žádný mok nepodařilo získat. Problémy ale fanoušky fotbalu a dobrých nápojů neodradily. Šéfem pětičlenné poroty se stal "pivní papež", novinář Conrad Seidl, který platí jako expert na zlatavý mok.

Piva byla rozdělena podle herního plánu a skupin na mistrovství světa a nastalo ochutnávání naslepo. Nikdo z testujících nevěděl, jaké pivo právě pije. Čtyři členové poroty měli každý po jednom hlasu, šéf poroty měl tři, jimiž bylo možné piva ohodnotit.

Nápoje z arabských zemí neobstály už v předkole. Saúdskoarabské pivo prý páchlo po rybách a íránské bylo cítit jako staré seno. Třeba ghanské pivo ale sklízelo chválu: "Skvělá barva!" tvrdil jeden z porotců, zatímco druhý oceňoval chuť chmele.

Po čtyřhodinové degustaci se tým dostal do finále se "dvěma mimořádně dobrými nápoji" a rozhodnutí poroty bylo skutečně těsné 4:3. "Vyhrálo ale všem známé a ceněné pivo, starý dobrý Budweiser, a navíc jsme poznali a ocenili dosud neznámé pivo ze Srbska - Jelen. V krátkosti: otázka nápojů je vyřešena. Teď jde ještě o to kulaté (míč) a hranaté (branku)," uzavírá Stern.

Budweiser Budvar má v Německu velmi dobrý zvuk. Patří mezi nejprodávanější importované ležáky a ročně se ho tam prodá kolem 200.000 hektolitrů. (České noviny)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI