Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dění v pivovarech

Pivovary


Pivní.info

Pivovar Urpiner ohrozovali plamene!

[středa, 7. září 2011]

Rozsiahly požiar suchej trávy a niekoľkých stromov dnes vystrašil majiteľov niekoľkých firiem v priemyselnej časti mesta. Hrozilo, že oheň preskočí na drevené haly s množstvom tovaru, či neďaleký pivovar a spôsobí vážne škody. Vďaka rýchlemu zásahu policajtov a hasičov sa po asi hodine podarilo dostať plamene pod kontrolu.

V blízkosti pivovaru Urpiner začalo zatiaľ z neznámych príčin horieť krátko po 14-tej hodine. Vplyvom silného vetra vznikol z malého ohníka rozsiahly požiar. Majitelia okolitých firiem okamžite privolali hasičov a políciu.

Mal som strach, oheň sa rýchlo šíril a keďže hneď vedľa plota máme sklady s dreveným tovarom, hrozilo, že plamene preskočia aj k nám,“ povedal zástupca jednej drevárskej firmy. Oheň zachvátil pole so suchou trávou, ale aj niekoľko stromov. Dym bolo vidieť z rôznych časti Banskej Bystrice.

Ešte pred príchodom hasičov sa šíreniu požiaru pokúšali zabrániť mestskí a štátni policajti. Plamene hasili pomocou konárov. Definitívne ho dostali pod kontrolu až hasiči na dvoch cisternách. Čo presne požiar spôsobilo, zatiaľ nie je jasné. Nie je vylúčené, že pri takom suchom počasí to mohol byť aj ohorok z cigarety.

Zdroj: Topky.sk

http://www.topky.sk/cl/10/1286276/Pivovar-Urpiner-ohrozovali-plamene-


Pivo Šariš je skvelým dôkazom toho, že aj lokálna slovenská značka sa môže úspešne etablovať a konkurovať najkvalitnejším pivným značkám na svete. Svedčí o tom úspech na prestížnej medzinárodnej súťaži Monde Selection, kde pivo Šariš uspelo už jedenásty rok za sebou.

Zlatú medailu získal tmavý Šariš 11% a dve strieborné medaily boli udelené pivám Šariš 10% a Šariš 12%. Kontinuálne oceňovanie kvality posunulo toto slovenské pivo do elitnej spoločnosti najkvalitnejších pivných značiek sveta.

Značka kvality Monde Selection je známa na celom svete. Svedčí o vysokej úrovni produktov, ktorá je potvrdená nezávislými porotcami z celého sveta. Len málo značiek piva sa môže každoročne pochváliť úspechmi, ktoré značka Šariš už jedenásť rokov po sebe dosahuje. Nepretržité oceňovanie nás už vlani posunulo do elitnej spoločnosti tých najkvalitnejších pivných značiek na svete, ktoré získali ocenenie Crystal Prestige Trophy. Je nám cťou, že môžeme zdieľať rovnaké uznanie ako najkvalitnejšie značky svetových výrobcov, tento rok napríklad – San Miguel, Bavaria, Budweiser, Club Colombia, Molson Canadian, Tyskie. Naši zákazníci a spotrebitelia si zaslúžia byť informovaní o úspechoch ich obľúbeného piva a nás to o to viac zaväzuje aj naďalej vyrábať pivo tej najvyššej kvality,“ uviedol na margo úspechu Ivan Seleštiansky, brand manažér značky Šariš.

Slávnostný ceremoniál, počas ktorého boli odovzdané ocenenia najlepším svetovým pivným značkám, sa uskutočnil v belgickom Bruseli.

Medzinárodný inštitút kvality Monde Selection vznikol v roku 1961 v Belgicku. Jeho cieľom je vytvorenie medzinárodných označení kvality, ktoré sú pre spotrebiteľa signálom, že si kupuje výrobok vysokej kvalitatívnej hodnoty. Nezávislosť je základnou črtou inštitútu. Monde Selection organizuje každý rok súťaž World Selections of Quality (Svetový výber kvality).

Pri hodnotení piva sa posudzuje jeho chuť, vzhľad, grafické stvárnenie etikety a jej informatívny charakter. Hodnotiaca komisia je zostavená zo štyroch tímov po piatich špecialistoch, ktorí pivo hodnotia nezávisle od seba podľa jednotlivých charakteristík. Na základe súčtu bodových ohodnotení sa stanovuje výsledné poradie.

Úspech na lokálnej i globálnej úrovni

Najobľúbenejšia a najpredávanejšia značka piva na východnom Slovensku je skvelým príkladom úspechu na lokálnej i globálnej úrovni. 36.1% spotrebiteľov na východnom Slovensku označuje Šariš za svoju hlavnú značku.

Zdroj: Pluska.sk | PR článok

http://www.pluska.sk/slovensko/spolocnost/saris-elitnej-spolocnosti-najkvalitnejsich-piv-sveta.html


Nošovice zažijí v sobotu 10. září jednu z největších akcí v Moravskoslezském kraji. Už podeváté se tady uskuteční Radegast den, který každoročně navštěvuje přes 20 tis. lidí. Program proběhne na čtyřech scénách, otevřené bude Návštěvnické centrum a chybět nebudou ani prohlídky pivovaru. Fanoušci hořkého piva se mohou těšit na Petra Koláře, Xindla X, Aleše Valentu a řadu dalších hvězd. Nošovičtí sládci uvařili pro tuto příležitost nefiltrovaný ležák, který bude i s dalšími pivy Radegast na čepu na 28 místech.

Podtitul letošního ročníku akce zní Radegast svolává svůj kmen k překonání rekordů. „Držíme se tradice, že každý ročník nabízí originální program. Letos budou scény plné náročných výkonů a překonávání met. Dokonce dojde k pokusu o zápis do světové Guinessovy knihy rekordů ve skoku na jedné ruce,“ přiblížil rekordní zaměření akce manažer značky Radegast Marek Málek.

Na hudebním pódiu vystoupí hvězdy české scény Petr Kolář, Xindl X či Vypsaná fixa. Scénu s extrémními rekordy bude moderovat olympijský vítěz Aleš Valenta. Na kulinářské scéně se návštěvníci dozví, jak degustovat pivo a jak ho správně načepovat. Jídlo tady uvaří populární herec Martin Zounar, který dohlédne na pokus o překonání rekordu v pojídání pivních jednohubek.

Pro Radegast den uvařili nošovičtí sládci tradičně nefiltrovaný ležák. Na čepu budou ale i další piva Radegast. Na 28 místech bude v permanenci 62 výčepních kohoutů. „Na Radegast den jsme se připravili poctivě a pivo zcela určitě nedojde. Věřím, že bůh Radegast pohlídá počasí a naši fanoušci si správně hořké pivo i bohatý program pořádně užijí,“ řekl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Program startuje úderem 10. hodiny a skončí ve 22 hod. Do Nošovic pojede parní vlak z Frýdku-Místku a Ostravy. Zajištěna bude i autobusová doprava. Novinkou je vlak Českých drah z Dobré ve 22:42, na který navazují přípoje do Ostravy a Frenštátu p. R. Detailní jízdní řád je na stránkách www.radegast.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1027%22%3ERadegast


Pivovar Černá Hora na Blanensku si odvezl prestižní ocenění z odborné degustační soutěže Dočesná 2011. Její porota o uplynulém víkendu rozhodla, že výčepnímu pivu Kern náleží bronzová medaile v kategorii polotmavých piv.

Z ocenění mám velkou radost. Těší mě, když vidím, že se značka Černá Hora napříč republikou stala synonymem pro poctivé a dobré pivo,“ uvedl Vlastimil Zedek, sládek černohorského pivovaru.

Odborná degustační soutěž Dočesná probíhá již tradičně pod záštitou Chmelařského institutu v Žatci, a to při příležitosti Žateckých slavností. Do letošního 54. ročníku se přihlásilo 35 pivovarů s rekordními 196 vzorky piv.

Piva z Černé Hory získala celou řadu ocenění i loni – v soutěži Zlatá Salima 2010 zvítězil pšeničný ležák Velen v kategorii alkoholických nápojů. První místo obsadil také černohorský Granát v soutěži Pivo České republiky 2010, zlatou medaili v kategorii neobvyklých piv si z klání Znojemský hrozen odvezl opět Velen. Druhé místo obsadila na Dočesné 2010 piva 1530 v kategorii speciální pivo světlé a Kamelot mezi světlými ležáky. Sdružení přátel piva 2010 potom ocenilo Moravské sklepní nefiltrované stříbrnou medailí.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery


Do jihočeského Pivovaru Protivín putuje prestižní ocenění z odborné degustační soutěže Dočesná 2011. Její porota o uplynulém víkendu udělila stříbrnou medaili světlému výčepnímu pivu Schwarzenberg 10 %.

Z ocenění mám já i všichni moji kolegové radost. Bereme jej jako důkaz, že naše pivo vaříme dobře, a to nás motivuje v dalším úsilí,“ uvedl Michal Voldřich, sládek protivínského pivovaru.

Odborná degustační soutěž Dočesná probíhá již tradičně pod záštitou Chmelařského institutu v Žatci, a to při příležitosti Žateckých slavností. Do letošního 54. ročníku se přihlásilo 35 pivovarů s rekordními 196 vzorky piv.

Výčepní pivo Schwarzenberg tímto úspěchem navazuje na výsledky z letošního Piva České republiky a loňské Dočesné, na kterých obsadilo také druhé místo. Pozadu nezůstávají ani další protivínská piva - Prácheňská Perla získala druhé nejvyšší ocenění v kláních Znojemský hrozen 2010 a Sdružení přátel piva 2010. Úspěchy pak sklízí také vlajková loď celé skupiny značka Lobkowicz, která si odvezla ocenění například ze soutěží Pivo České republiky 2011 (3. místo pro Lobkowicz Premium Nealko), Australian International Beer Awards 2011 (3. místo pro Lobkowicz Premium i Lobkowicz Premium Nealko) či Zlatý pohár PIVEX – PIVO 2011 (Certifikáty za vyrovnanou kvalitu v obou kolech soutěže pro Lobkowicz Premium, Lobkowicz Premium Nealko i pivo Merlin).

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery


Na tři desítky gulášů, každý coby specialita dle osvědčeného receptu a ještě větší množství píp s pivem domácích značek, které máte rádi. A k tomu Tublatanka, Citron a pestrý koktejl muziky v podání místních kapel – to je letošní v pořadí již 7. ZUBRFEST. Propukne 10. září od 10 hodin na Výstavišti Přerov, které se promění v největší hospodu na Moravě.

Od rána ho totiž zaplní polní kuchyně a proběhne tady Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů a současně i dopolední program Krajských dožínkových slavností na počest ukončení žní na Hané. Ke guláši patří dobré pivo, a proto domácí ZUBR, ale i Litovel, Holba a dokonce slovenský Steiger potečou z desítek výčepních zařízení.

Programovým tahákem letošního ZUBRFESTU jsou Tublatanka a Citron, kterým bude patřit hlavní pódium. Na něm vystoupí také hosté Steve Walsh & Doug Yowell ( USA) s kapelou November 2nd. Naopak vedlejší tzv. nezávislou scénu obsadí místní kapely jako Cookies,

E- one, Ginger nebo Stará dobrá Ruční Práce a další, na které pak naváže DJ Mirek Karásek se svým večerním diskotékovým koktejlem.

Od rána bude v areálu výstaviště v provozu na 30 polních kuchyní, kde to bude pěkně vřít. Milovníci nejlidovějšího pokrmu se mohou těšit na guláše podle roztodivných receptur od klasického hovězího až po oblíbené zvěřinové. Soutěžní týmy budou mít k dispozici malý kotlík s uzavřeným ohništěm a přípravu guláše budou muset zvládnout v časovém limitu 5 hodin. Jiná omezení prakticky neexistují. Maso ani speciální ingredience na přípravu nejsou předepsány a záleží tedy pouze na fantazii a osobních zkušenostech každého kuchaře. Kolem poledne budou gulášové speciality k prodeji, aby jejich kvality mohli posoudit také návštěvníci. Soutěžní guláše ohodnotí porota profesionálních kuchařů a stejně jako v minulých letech bude záležet nejen na samotné chuti guláše, ale i jeho servírování a hodnotí se i originalita místa přípravy. Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů má u kuchařů velký ohlas a každoročně se ho zúčastní nejen domácí, ale i zahraniční kuchařské týmy.

Vždy druhou sobotu v září žije Přerov ZUBRFESTem už 7 rok a zájem o akci každoročně roste. Loni přišlo na 10 tisíc návštěvníků a s podobnou návštěvností, pokud vyjde počasí, se počítá i letos.

Vstupenky v hodnotě 80 Kč bude možné zakoupit v den konání akce při vstupu na výstaviště.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Zubr Přerov


Hanušovický pivovar si vybrali jako zastávku na trase organizátoři Rallye MORAVIA - - prestižní akce, na kterou se sjíždějí historická vozidla z celé Evropy. Do pivovaru zavítají v pátek 9. září 2011 v 11 hodin. Na nádvoří odstaví své krasavce a sami navštíví pivovar a pivovarské muzeum, aby poznali tradiční výrobu českého piva. Seznámí se s tím, jak správně pivo degustovat, aby odhalili jeho charakteristiku i celkovou kvalitu a ochutnají také novinku v nabídce značky – polotmavou Holbu Šerák, kterou pivovar právě nyní uvádí na trh.

Rallye MORAVIA 2011 je prestižní mezinárodní soutěží veteránů, kterou tradičně pořádá Veteran Car Club Ostrava za podpory Olomouckého kraje a podnikatelských subjektů.

Pojede ji 50 veteránů se svými majiteli z České republiky, Slovenska, Polska, Švýcarska, Německa a Francie. Trasa soutěže se každý rok mění, do Jeseníků se rallye veteránů vrací po 12 letech. V Jeseníkách je kromě pivovaru láká zdejší terén, nádherná příroda a bohatství kulturních památek.

Nejstarším automobilem rallye bude Tatra 12 sport p. Jiřího Kleina z Veteran Car Clubu Ostrava, vyrobený v roce 1922. Historické automobily jsou z hlediska zákona technickou památkou, která dokumentuje technickou úroveň příslušné doby a její vývoj. Mají vysokou hodnotu jako generační odkaz a svým majitelům přinášejí zábavu jako předmět technické či sběratelské hobby.

Většina účastníků si své historické vozy do místa startu vozí na přepravnících, neboť cesta po ose představující mnohdy stovky kilometrů znamená pro posádky velkou fyzickou námahu, jednak i riziko, plynoucí z možné poruchy po cestě, bez možnosti operativní technické asistence. Celou trasu Rallye MORAVIA 2011 pak už absolvují ve svých vozidlech.

Historické automobily opatřené registrační značkou historického vozidla se smějí pohybovat po veřejných komunikacích jen omezeně – zkušební jízdy, cesty na soutěže, sraz či výstavu a při účasti v organizované soutěži.Ceny historických automobilů jsou různé a řídí se nabídkou a poptávkou, stejně jako jiné tržní komodity. Cena veterána může dosáhnout až 5 mil. € a zásadně se do ní promítají ukazatele jako tradice značky, původ vozu a úroveň renovace, výjimečnost vozu a jeho historie i počet vyrobených kusů.

Za výrobce nejlepších automobilů světa je již od r.1918 považována britská značka Rolls-Royce; Legendární patron Ettore Bugatti na adresu těch, kteří si předsevzali vyrobit nejlepší vůz na světě, kdysi prohlásil : „Chcete-li vyrobit nejlepší automobil na světě, musí být lepší než Rolls-Royce.

V na pivovarském nádvoří zaparkují klenoty mezi veterány jako např.:

Bugatti 49, r.v.1931, p.Ing.Karola Pavlů z Veterán Klubu Bratislava. Vozy legendární francouzské značky Bugatti patří mezi sběrateli mezi nejvyhledávanější pro svou technickou vyspělost a sportovní srdce, dokumentované bezpočetnou sbírkou vavřínů v rychlostním závodech. K jedinečnostem těchto vozů patří výtečné ovládání a výjimečný design světových designérů.. Jedná se o cestovní automobil vybavený řadovým osmiválcovým tříventilovým motorem OHC o objemu 3,3 l a výkonu 62,5 kW (85 ks), dosahující max.rychlosti 140 km/hod., jenž byl vyroben v počtu 470 ks;

Unikátní Lagonda 3,5 l LWB, r.v.1933, p.Miroslava Krejsy. Britské vozy dnes se již nevyskytující značky Lagonda, představují unikátní sběratelský klenot.Vůz vyniká udivujícím výkonem, podpořeným bohatou kolekcí vítězství v rychlostních soutěžích, brilantními jízdními vlastnostmi a vynikající řemeslnou kvalitou. Vůz je poháněn řadovým šestiválcovým motorem OHV o objemu 3,6 l o výkonu 64,7 kW (88 ks) a dosahuje max. rychlosti 140 km/hod. Byl vyroben v počtu pouhých 65 ks;

Peugeot 402 Darl´Mat, r.v.1938, p.Jacquese Lesueura, prezidenta Clubu des Vieux Volants v Sochaux, Francie; sportovní automobil vyvinutý a vyroběný v počtu 105 ks v dílnách pařížského koncesionáře Peugeota Léonem Darl´Matem. Základ tvoří upravené šasi z modelu Peugeot 302 a k pohonu slouží upravený řadový čtyřválcový motor OHV o objemu 2,0 litru a výkonu 56,1 kW (70 ks). Vůz s překrásnou přísně aerodynamickou karosérií roadster vyvinutou Marcelem Pourtout ve spolupráci s odborníkem na aerodynamiku Adrienem Paulinem poprvé v aerodynamickém tunelu dosáhl max. rychlosti 150 km/hod. Tento vůz stále přesvědčuje svou skvělou dynamikou a ovladatelností a také on dosáhl celé řady vítězství ve vytrvalostních rychlostních soutěžích.

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Pivovar Janáček, jediný průmyslový pivovar ve Zlínském kraji, získal prestižní ocenění. Porota odborné degustační soutěže Dočesná 2011 o uplynulém víkendu rozhodla, že mezi světlými speciálními pivy zvítězil uherskobrodský Comenius a dvanáctce Janáček Extra náleží stříbrná medaile v kategorii 12% ležáků.

Výsledky soutěže mne samozřejmě těší. A nejen mne, ale i všechny mé kolegy, kteří se na výrobě piva Janáček podílejí. Je to velké ocenění naší práce,“ uvedl Lukančo Trifončovski, výrobní ředitel pivovaru v Uherském Brodě.

Odborná degustační soutěž Dočesná probíhá již tradičně pod záštitou Chmelařského institutu v Žatci, a to při příležitosti Žateckých slavností. Do letošního 54. ročníku se přihlásilo 35 pivovarů s rekordními 196 vzorky piv.

Zdroj: Tisková zpráva K-Brewery


Před pár dny dostaly malé pivovary nečekaně košem od Plzeňského prazdroje, důležité kvasnice jim ale dodá pivovar Bernard. Rodinný podnik uzavřel rámcovou smlouvu na dlouhodobé dodávky kvasnic a ječmenného sladu s Českomoravským svazem minipivovarů.

Malým pivovarům hrozilo, že se kvůli přerušení dodávek dostanou do problémů. Kvasnice jsou nezbytnou surovinou pro výrobu piva, a to zejména pro malé pivovary, které si je neprodukují samy. Plzeňský Prazdroj ale ze dne na den, přestože ještě před měsícem spolupráci vychvaloval, rozhodl o tom, že malým pivovarům nebude kvasnice dál dodávat.

Hovořilo se o tom, že Prazdroj, který dodával řadě pivovarů kvasnice prostřednictvím společnosti Gambrinus, stopl dodávky z konkurenčních důvodů. Malým pivovarům se v poslední době daří, což se děje na úkor velkých hráčů na trhu.

Pivovar Bernard tvrdí, že konkurenci naopak vítá. "Vždy jsem bojoval za chuťovou pestrost a rozmanitost českého pivního trhu, již mu dávají právě minipivovary a malé pivovary. Proto jsme se rozhodli, že dodávky kvasnic, ale i ječmenného sladu minipivovarům zajistíme my. Tento týden podepíšeme s Českomoravským svazem minipivovarů rámcovou smlouvu, ve které se zavážeme k jejich dlouhodobým dodávkám," uvedl spolumajitel rodinného pivovaru Stanislav Bernard.

"Minipivovary jsou kořením pivního trhu - jejich piva jsou alternativou k průmyslově vyráběným 'europivům' s unifikovanou chutí," říká Jan Šuráň, předseda Českomoravského svazu minipivovarů. "Krok Plzeňského Prazdroje, který zastavil v srpnu dodávky kvasnic minipivovarům může u nich vést k výraznému navýšení nákladů, což může mít vliv na jejich další existenci. Přitom ještě v červenci hovořil vrchní sládek Gambrinusu o dodávkách kvasnic minipivovarům jako o kolegiální výpomoci," dodal.

Kvasnice jsou nezbytnou surovinou pro výrobu piva, které zajistí přeměnu cukrů na alkohol. K jejich výrobě je potřeba propagační stanice, která představuje nemalou investici, již si minipivovar může jen těžko dovolit. Z tohoto důvodu je zažitým zvykem, že velké pivovary prodávají kvasnice těm malým. V České republice je některým z nich až donedávna dodával Plzeňský Prazdroj.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Filip Horáček

http://ekonomika.idnes.cz/kvasnice-doda-minipivovarum-bernard-dodavky-jim-nahle-stopl-prazdroj-1kr-/ekoakcie.aspx?c=A110905_142826_ekoakcie_fih


Starobrno netradičním způsobem oslavuje začátek hokejové sezony. Pro hokejové fanoušky brněnské Komety uvařili v pivovaru speciální modré pivo.

Sportovní fanoušci na celém světě mají vlastní kluby a hospody, kde se setkávají. Šálami na krku oblečeni v dresech dávají najevo příslušnost ke svému klubu. Pivovar Starobrno však pro fanoušky brněnské Komety připravil unikát, pivní specialitu v barvě klubu – modré pivo.

Jedná se o jedenáctistupňové pivo, uvařené z toho nejlepšího moravského ječmene, kvalitního žateckého chmele, z vody z Březové a z vlastního druhu kvasnic. Punc výjimečnosti mu ale dodává především jeho – pro Kometu typická – modrá barva.

Nad Modrou Kometou si ve Starobrnu lámali hlavu celý půlrok, největším úskalím byla podle hlavního sládka Tomáše Pluháčka právě barva. „Ten správný odstín jsme nakonec získali díky borůvkám, které pivu dodávají i sladší nádech a vůni,“ vysvětluje Pluháček a dodává: “Obarvit zlatavé pivo do modra byla skutečná výzva,“ doplňuje s tajnůstkářským úsměvem. Víc informací k receptuře ale prozradit nechce.

Modré pivo je určeno na oslavu začátku hokejové sezóny, bude ho tedy vyrobeno pouze velice omezené množství, které bude k dispozici ve všech hospodách sdružujících fanoušky HC Kometa Brno.

Zdroj: Finance.cz

http://www.finance.cz/zpravy/finance/324284-starobrno-prichazi-s-modrou-pivni-specialitou/


Pilsner Fest je svátkem nejen piv Pilsner Urquell a Gambrinus a hudby, ale také příležitostí přijet na exkurzi a dozvědět se o fenoménu plzeňského piva mnoho zajímavých informací. Všem milovníkům piva, pivovarnictví a netradičních zážitků se díky novému projektu Pilsner Fest nekončí... slavte dál! otevírá možnost o zářijových víkendech zavítat na speciální prohlídky do Pivovarského muzea i Plzeňského historického podzemí nebo se projet po areálu pivovarů Prazdroj a Gambrinus na voze taženém pivovarskými koňmi.

Chtěli jsme udržet sváteční pilsnerfestovskou atmosféru i po ukončení festivalu, a tak vznikl projekt Pilsner Fest nekončí... slavte dále! Nyní mají návštěvníci příležitost zažít unikátní prohlídky Pivovarského muzea i Plzeňského historického podzemí. Zajímavá také bude projížďka areálem plzeňských pivovarů na formanském voze taženém pivovarskými koňmi. Myslím, že tuto příležitost ocení jak ti návštěvníci, pro které bude návštěva premiérou, tak ti, kteří již u nás na prohlídce byli,“ láká na unikátní program Jitka Froydová z Plzeňského Prazdroje.

V Pivovarském muzeu se návštěvníci prostřednictvím hraných scének i neobvyklých chutí přenesou do dávné minulosti. Zájemci starší 18 let ochutnají speciální pivo uvařené podle původní receptury ze 16. století. Hrané scénky zase poodhalí, jak se žilo v právovárečném domě, ve kterém se muzeum nachází. Závěrečné soutěže prověří například schopnost návštěvníků rozpoznat dle chuti jednotlivé druhy piva. Dávné vaření piva zavládne v Pivovarském muzeu každou zářijovou sobotu, tzn. 3., 10., 17. a 24. září.

Zájemce o historii jistě nadchne Plzeňské historické podzemí. Působivý labyrint chodeb, sklepů a studní, který byl budován pod městem již od 14. století, patří k nejrozlehlejším v České republice. Během prohlídky návštěvníci odhalí tajemství autentických nálezů a zákoutí, které podzemí skrývá, a poznají život středověkých obyvatel Plzně. Stanou aktéry tajemného servírovacího rituálu piva Master, které si budou mít možnost vychutnat v magické atmosféře městské vodárenské věže. Magické podzemí zve návštěvníky o sobotách 3., 10., 17. a 24. září.

O tom, jaký je pohled z formanského povozu, se budou moci přesvědčit ti návštěvníci pivovaru, kteří využijí speciální projížďku na voze taženém pivovarskými koňmi. Nahlédnou i do těch zákoutí plzeňských pivovarů, do kterých se běžný návštěvník nepodívá. Poznají zblízka památky, které tvoří historické industriální dědictví pivovarů Plzeňský Prazdroj i Gambrinus, např. elektrocentrálu, říční vodárnu, vodárenskou věž, ale také fungující provozy jako sladovnu nebo varnu. Součástí prohlídky je oblíbená návštěva historických sklepů s ochutnávkou nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell čepovaného přímo z dubového ležáckého sudu (pro starší 18 let). Tyto vyjížďky se konají v neděli 4., 18. 25. září a 2. října.

Všechny tyto netradiční ,postpilsnerfestovské‘ aktivity vyvrcholí Oslavami uvaření první várky piva Pilsner Urquell ve dnech 1. - 4. října.

Projekt Pilsner Fest nekončí... slavte dále! navazuje na netradiční prohlídky pivovarů Plzeňský Prazdroj a Gambrinus, které se konaly během Pilsner Festu za zvýhodněné vstupné a s prodlouženou otevírací dobou a které navštívilo rekordních 2680 návštěvníků.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1024


Hostem úterního (30. srpna) magazínu „Je jaká je“ po 9:05 byla Dagmar Vlková, jedna z mála žen v Česku, která pracuje jako sládek pivovaru.

Foto

Dagmar Vlková je sládkem Měšťanského pivovaru Strakonice, a.s., který je posledním pivovarem v České republice ve vlastnictví města. Asi vás napadne, že jsme udělali gramatickou chybu a pokud jde o ženu, mělo zde být napsáno sládková. Podle Dagmar Vlkové se ale toto označení její profese nepoužívá a „sládková“ není ani správně česky. Používá se pouze „sládek“. Ne náhodou. „Žen sládků“ totiž ona sama zná jen opravdu málo, resp. setkala se v Česku jen se dvěma a z toho jedna dáma je již v důchodu. „Na pozici podsládka, tedy sládka čekatele, je žen již více. Ale žen sládků opravdu mnoho neznám,“ řekla Dagmar Vlková.

Pro tuto profesi se rozhodla již na základní škole. Často chodila za svou mámou, která v pivovaru pracovala a vůně, která vaření piva doprovází, jí prostě učarovala. „Krásně to tam vonělo a byla tam spousta úžasných, dobrosrdečných lidí, kteří si vzájemně pomáhali. To, co se dělo před 20lety, se děje v pivovarech i dnes.“ Po základní škole nastoupila do pivovarské školy v Praze, poté byla technikem výroby a v pivovaru prošla vlastně všemi profesemi, od laboratoře po výrobu. „Na pozici sládka měšťanského pivovaru si mě vybral muž, který zde byl sládkem 41 let a který mě učil tři roky.

Pivo je pro mě celoživotní láskou. Mým životem je má rodina, mým koníčkem je pivovarnictví,“ říká Dagmar Vlková s tím, že je to prý na ní i vidět. „Pivo je živým organismem od počátku až do konce a také se tak k němu musí přistupovat.“ Tato profese je specifická také tím, že se v českém pivovarnictví pohybuje zhruba 200 lidí, všichni se dobře znají a mají k sobě vzájemnou úctu.

Dnes jsou moderní piva, která mají různé příchuti. To ale Dagmar Vlkové není zrovna moc po chuti. Je příznivcem tradice, ale i tyto moky vyzkoušela. Když už si musí vybrat, tak doporučuje pivo s esencí grapefruitu. To jediné prý „skousla“. „Pivo má být pivem a limonáda limonádou. Dnes mají o piva s různou příchutí zájem hlavně mladí lidé. Já to moc nepodporuji, spíše bych se přikláněla k tomu, aby se více nabízela piva s menším obsahem alkoholu, než s různými příchutěmi.“ Ještě před nedávnem jsme byli zvyklí na označeni podle stupňů alkoholu, jako např. 8%, 10%, 12%. Se změnou legislativ je tento údaj nepovinný a na etiketách jej obvykle nenajdeme. Pěnivý mok je spíše zařazován do různých kategorií jako např. ležák, světlé pivo, nealkoholické pivo, tmavý ležák, polotmavý ležák či např. světlý speciál. Vše záleží na pivovaru.

V Česku samozřejmě existují také soukromé pivovary. Ty se pak na různé speciality rádi zaměřují. Jen tak mohou velkým pivovarům konkurovat. Ohlídat prý takové pivo ve velkých várkách je prý velmi složité. To je pak prostor pro malé soukromníky.

Vaření piva v Pootaví, kde sídlí právě Měšťanský pivovar Strakonice, má hluboké kořeny v dávné historii. Pivo se ve Strakonicích vaří již od roku 1308.

Celý rozhovor Marie Retkové najdete v audiozáznamu zde...

Zdroj: Rozhlas.cz | Autorka: Věra Luptáková | Foto: Jan Sklenář

http://www.rozhlas.cz/praha/radiozpravy/_zprava/941078


Nejprodávanější moravské pivo bude od 30. srpna k dostání v novém typu obalu. Tradiční sklo a plechovky doplní mezi pivaři stále oblíbenější PET lahev. Nová 1,5 litrová lahev se světlým výčepním pivem Radegast Originál najde uplatnění zejména při výpravách do přírody, kdy vynikne její vysoká odolnost proti rozbití a také schopnost tohoto obalového materiálu déle udržet pivo ve správné teplotě.

Radegast přichází s plastovou PET lahví v období, kdy trh zaznamenává růst obliby tohoto typu obalu. „Signál od spotřebitelů je jasný. PET lahev u svého piva vyžadují. To nejdůležitější je pro nás nabídnout výbornou chuť našeho piva co nejvíce spotřebitelům a k tomu nám nová PET lahev pomůže,“ přibližuje hlavní motiv Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.

Nové 1,5 litrové balení ocení zejména příznivci pobytu v přírodě. Díky své pevné konstrukci lehce odolá nárazům na kámen či pádu z batohu na zem. Dále umožňuje pít pivo postupně a po každém napití láhev znovu uzavřít.

Tvar i design nové láhve byl navržen speciálně pro Radegast, obsahuje mj. tvář tohoto pohanského boha. Ohled byl brán také na praktické aspekty, jako jsou ergonomický tvar pro snadnou manipulaci nebo výška a šířka pro optimální skladnost.

Distribuce Radegastu v PET lahvi se rozbíhá 30. srpna. Během několika dnů bude nové balení dostupné ve většině prodejen, kde lidé Radegast běžně nakupují.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1022%22%3ERadegast


Sobotní program Dne otevřených dveří pivovaru Rychtář si nenechalo ujít několik tisíc návštěvníků.

Sérii letošních koncertů „Léto s Rychtářem“ zakončil sobotní Den otevřených dveří Pivovaru Rychtář.

Vstupné bylo zdarma a tak se v areálu pivovaru sešlo za bohatým kulturním programem několik tisíc lidí. Stovky z nich přitom absolvovaly i trasu exkurze, při níž si mohly prohlédnout výrobu pěnivého moku. S výbornou odezvou se setkala také ochutnávka speciálního polotmavého třináctistupňového piva, uvařeného právě pro tuto slavnostní příležitost. Někteří příchozí se dokonce sami podíleli na doprovodném programu a účastnili se třeba soutěže ve skládání co nejvyšší věže z pivních přepravek.

Zatímco v sobotu dopoledne panovalo počasí přímo tropické, později se ochladilo a navečer přišel silný déšť. To však neodradilo příznivce Petra Koláře a později i kapely Kryštof, jejíž frontman Richard Krajčo ukázal nejen to, že dokáže dav pěkně rozproudit, ale že umí dokonce poručit i počasí. Ihned po písničce „Obchodník s deštěm“ totiž déšť ustal, posluchači sklapli deštníky a koncert si pak již užívali naplno.

V Hlinsku se představily i další kapely. Kromě rockových klasiků či mladých nadějí se na obou instalovaných pódiích vystřídala rovněž dechovka či folklórní hudba.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Chrudimský deník | Autoři: Marek Nečina a Radek Pavlík

http://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/den-otevrenych-dveri-rychtar20110828.html


Chladný červenec se podepsal na odbytu humpoleckého piva. Tamní pivovar Bernard hlásí meziroční pokles výstavu o téměř 20 procent. „Zatímco jsme během loňského července vyrobili přes 23 tisíc hektolitrů piva, letos to bylo jen 19 180,“ uvedl pro Euro.cz mluvčí firmy Zdeněk Mikulášek. „Druhové zastoupení bylo stejné jako v jiných měsících,“ dodal Mikulášek. Podle něj dlouhodobě stoupá zájem o nealkoholické pivo, které společnost vaří ve čtyřech příchutích.

Bernardu ovšem nepovedený červenec nemusí příliš mrzet. Kromě toho, že může výpadek dohnat díky nynějším srpnovým horkům, tak se chlubí rekordními výsledky za pololetí. „Přes letošní vrtkavé počasí jsme poprvé v historii překonali stotisícovou hranici prodaného piva,“ prohlásil vrchní sládek Josef Vávra. Prodej v tomto období vzrostl o více než čtyři procenta na 101 475 hektolitrů.

Firma navíc v červnu zaznamenala absolutní měsíční rekord. „Vyexpedovali jsme 23 779 hektolitrů, což je historicky nejvíce v jediném měsíci za dvacet let existence našeho pivovaru,“ doplnil expedient Roman Jonáš.

Za celý rok 2010 Bernard uvařil 204 tisíc hektolitrů piva a vykázal čistý zisk přes 46 milionů korun. Podíl nealkoholických piv a nápojů na celkovém výstavu se meziročně zvýšil o 1,3 procenta.

Zdroj: Agris | Euro

http://www.agris.cz/detail.php?iSub=518&id=172637


V sobotu 3.9. se od 14. hodin uskuteční Den otevřených dveří v pivovaru Starobrno s doprovodným programem a koncerty různých kapel.

Pivovar Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě. Začátky pivovaru sahají do 14. století. Významný mezník v jeho historii představuje konec 18. století. V té době došlo k největšímu rozvoji pivovarnictví. Posledními majiteli starého klášterního pivovaru byli Josef Mandel a Hermann Hayek, kteří v roce 1872 vystavěli v Hlinkách zcela nový pivovar.

V roce 1943 vzniká nová společnost - První brněnský akciový pivovar a moravská sladovna, po roce 1948 byl začleněn do podniku Středomoravské pivovary. V roce 1992 se pivovar stává akciovou společností a získává významnou cenu - 1. místo na pivním veletrhu Pivex. Privatizací v roce 1994 se společnost stala součástí rakouské pivovarnické skupiny BBAG.

Den otevřených dveří přinese návštěvníkům možnost podívat se do zázemí pivovaru. V rámci prohlídek s průvodci, o které je každoročně velký zájem, se návštěvníci seznámí s postupem výroby piva, plnění lahví nebo například pivovarskými sklady.

V rámci doprovodného programu se uskuteční nejrůznější soutěže. V soutěži o nejsilnějšího borce budou návštěvníci zdolávat siloměr, simulátor páky nebo simulátor boxu. Mezi další soutěže bude patřit Air Guitar nebo Karaoke.

Během celého dne se budou konat nejrůznější vystoupení. Uvidíte například komediální vystoupení účinkujících z pořadu Na Stojáka Daniela Čecha, Karla Hynka nebo Lukáše Pavláska. Koncertovat zde budou skupiny Čechomor, Sto Zvířat, Divokej Bill, UDG nebo Wohnout. Moderovat vystoupení budou Tomáš Zástěra a Tomáš Novotný.

Program zakončí ohňostroj. Vstup do areálu pivovaru i na koncerty je zdarma! V prostoru pivovaru budou desítky stánků s občerstvením nebo pípami na čepování "lahodného moku" - piva Starobrno.

Zdroj: Novinky.cz | Autor: Martin Varták

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/jihomoravsky-kraj/brno-mesto/1796-6466-pivovar-starobrno-otevre-sve-brany-verejnosti.html


Rekord v hromadném přípitku, mistr v držení dvou tupláků a rekordní návštěvnost, tak vypadal další ročník oslav plzeňských piv Pilsner Fest. Jak agentuře Mediafax v neděli sdělil jeden z organizátorů akce Jiří Mareček, festival navštívilo 42 tisíc lidí.

Návštěvníci vypili za tři dny na 130 tisíc plzeňských piv. “V pátečním třicetistupňovém horku padl rekord v hromadném přípitku - 5493 lidí a vznikl také zcela nový český rekord v držení tupláků,“ uvedl Mareček.

A dodal, že největším silákem, který ve finále dokázal v předpažení udržet v každé ruce tuplák s pivem po nejdelší čas, byl Miroslav Duda, který svým rekordním časem 10 minut a 21 sekund získal titul mistra ČR v této disciplíně.

Kromě jiného bylo letošní novinkou propojení Pilsner Festu s benefiční událostí Běh pro Paraple. Zde se na běžecké trati střetli v duelech návštěvníci i známé osobnosti a poražený vždy věnoval předem vsazenou částku na konto Centra Paraple. Celkem pro Paraple věnovali návštěvníci více než 15 tisíc korun. Jako dar Centru Paraple předal za Plzeňský Prazdroj sládek Václav Berka šek na 100 tisíc.

Na této sumě se podíleli symbolickou částkou z vypitých piv v průběhu srpna pivaři ve vybraných plzeňských hospodách.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: René Kekely

http://www.mediafax.cz/kultura/3273902-Letosni-Pilsner-Fest-navstivilo-42-tisic-lidi-a-vypilo-se-650-hektolitru-piva


Nový rekord v hromadném přípitku zaznamenal v pátek první den konání festivalu Pilsner Fest v Plzni. Jak v sobotu agentuře Mediafax řekl Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje, na tradiční oslavě si připilo pivy Urquell a Gambrinus 5493 lidí.

"Loňský zápis tak byl překonán o 162 připíjejících. Hromadný přípitek moderovali generální ředitel Plzeňského Prazdroje Doug Brodman a primátor města Plzně Martin Baxa společně s plzeňskými sládky," řekl Jurina.

Přípitek se uskutečnil v jeden okamžik pod oběma festivalovými pódii, která byla propojena telemostem.

Pivo na přípitek bylo zdarma a vydávalo se na 40 místech již 30 minut před akcí. Rekord ověřili komisaři z agentury Dobrý den po přepočítání prázdných plechovek. Celkem 80 hostesek je sbíralo 1 hodinu a 25 minut. Plechovky odevzdávali lidé do označených kontejnerů. Po přepočtu budou plechovky ekologicky zlikvidovány, jelikož Pilsner Fest je součástí projektu Čistý festival.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: René Kekely

http://www.mediafax.cz/regiony/3273427-Pilsner-Fest-hlasi-novy-rekord-v-hromadnem-pripitku


Až na osm let by mohl jít do vězení vyškovský starosta Jiří Piňos (ČSSD).

On a další bývalý manažer vyškovského pivovaru čelí obvinění pro porušení povinností při správě cizího majetku. Jejich vinou měl státní podnik přijít o milionové částky kvůli nevýhodným transakcím. S informací přišla Česká televize.

Obvinění potvrdila i jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. „Mohu potvrdit, že oběma členům představenstva společnosti sdělil vyšetřovatel obvinění pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. Svým jednáním způsobili škodu přesahující šest milionů korun, hrozí jim tak trest odnětí svobody až na osm let,“ sdělila Vedrová.

Současný vyškovský starosta a bývalý ředitel pivovaru, který poslední léta bojoval s milionovými ztrátami, obvinění odmítá. „Obvinění je absurdní, samozřejmě ho odmítám. Počkám si na to, jak to celé dopadne. Jsem nicméně v klidu, svědomí mám čisté,“ uvedl Piňos.

Podle České televize čelí Piňos obvinění z nevýhodného prodeje sodovkárny v Tečovicích. Státní podnik tak měl údajně přijít o šest milionů korun.

Jediným kritériem při prodeji měla být cena, která neměla být nižší než pět a půl milionu korun. „Veřejná soutěž byla vypsaná v lednu roku 2006. S vítěznou firmou společnost uzavřela smlouvu, ta byla velmi výhodná, nikoliv však pro prodávající,“ vysvětlila Vedrová.

Prodejce se měl podle ní například nesmyslně zavázat k tomu, že bude platit smluvní pokutu ve výši 0,1 procenta z kupní ceny za každý den prodlení, pokud by kupujícímu řádně nepředal veškerý majetek. „Přitom majetek, který se prodávající zavázal předat, se v areálu sodovkárny vůbec nenacházel. Prodávající společnost se tak dobrovolně zavázala k sankčnímu plnění, o kterém dopředu věděla, že nevyhnutelně nastane,“ dodala policejní mluvčí.

Obvinění čelil také Piňosův nástupce Zdeněk Řehák. Ten měl zase uzavřít nevýhodnou smlouvu na skladování piva s firmou, v jejímž představenstvu sám figuroval. Jeho vyjádření se redakci Vyškovskému deníku Rovnosti nepodařilo získat.

Vedení podniku mělo také za jeho působení objednat propagační předměty za šest a půl milionu korun. Jeho případ však policisté odložili. S oběma transakcemi totiž souhlasil také vlastník pivovaru, tedy ministerstvo zemědělství. „Nejsem samozřejmě padlý na hlavu, abych uzavíral něco sám za sebe. Pochopitelně i o prodeji sodovkárny rozhodovalo ministerstvo. Vše bylo s jeho souhlasem,“ dodal Piňos.

Skloňování vyškovského pivovaru s obviněním se nelíbí ani jeho současnému vedení. „Určitě není dobré, když je pivovar negativně propírán v médiích. Nicméně jsme pouze nájemci pivovaru, s jeho minulostí a hospodařením nemáme vůbec nic společného. Dalšího provozu se nebojím,“ vyjádřil se výkonný ředitel pivovaru Miloš Hrabák.

Pražská společnost Czech Beverage Industry Company podepsala smlouvu o pronájmu pivovaru začátkem letošního roku. Na deset let.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autor: Michal Kočí

http://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/pinos-celi-obvineni-kvuli-pivovaru20110823.html


Devátý ročník série koncertů Léta s Rychtářem zakončí v sobotu 27. srpna tradiční Den otevřených dveří hlineckého pivovaru. Tyto výroční slavnosti se konají jednou za dva roky, letos oslaví pivovar 98 let od svého založení.

Hudební i doprovodný program obsadí celý pivovarský areál včetně přilehlého amfiteátru, kde se pořádají oblíbené koncerty populárních skupin. Osmadevadesátiny Rychtáře v něm oslaví Petr Kolář, Richard Krajčo, Vladimír Mišík a mnoho dalších. Návštěvníci se budou moci podívat do jinak nepřístupných míst pivovaru a nahlédnout tak pod pokličku tajemství výroby hlineckého piva v rámci bezplatných exkurzí.

Výčepy na Dni otevřených dveří budou nabízet všechna točená piva značky Rychtář a také pouze pro tuto příležitost uvařený polotmavý speciál 13o, pojmenovaný HLINECKÉ. To se vyznačuje jantarovou barvou, bohatou pěnou a karamelovou vůní. "Pivní fajnšmekři se tak mohou těšit na příjemně hořké pivo se silným řízem, po jehož vypití budou mít chuť dát si další,“ doplňuje Milan Morávek, sládek Pivovaru Rychtář. HLINECKÉ se vyrábí jako ostatní piva v Hlinsku z hlávkového chmele, a to poctivě – na výslednou stupňovitost 13 % bez ředění piva vodou technologií HGB a bez urychlování výroby použitím CK tanků, jak to dnes vidíme u velkých pivovarů. Zhruba pětina ze 130 hl bude stočena také do lahví, takže o pivní zážitek nepřijdou ani řidiči, kteří si na polotmavém speciálu budou moci pochutnat po příjezdu domů.

Na nádvoří pivovaru vyroste šermířské městečko, u kterého se odehraje několik historických soubojů, bitev, ohňová show a podium zde bude patřit především folklórním a dechovým souborům. Začátek programu je připraven na 13:00. Na startující Hlinečanku naváže populární Túfaranka a country partička Klondike. Mezi nimi se představí slovenský folklórní soubor Váh z Půchova, šermíři, proběhne ukázka výcviku psů a další doprovodná vystoupení. Večer na nádvoří pak zakončí domácí kapela Artur.

Hlavní hudební program se však odehraje ve velkém prostoru amfiteátru Rychtář. Odpoledne ocení především mladší publikum, pro které zahrají kromě domácí kapely Basic Experience a ostravských Nebe oblíbení Mandrage. Ti po úspěchu singlů Kapky proti slzám, Hledá se žena a aktuálních Františkových Lázní se zařadili na špičku české rockové scény. Ovšem mají před sebou ještě dlouhou cestu, než se z nich stane rocková legenda jako z Vladimíra Mišíka. Ten vystoupí se svojí skupinou ETC v podvečer před velice očekávaným vystoupením Petra Koláře. Večerním Hlinskem pak budou znít hity jako Ještě že tě lásko mám nebo novinková píseň Navzdory hříchům v jedinečném živém podání.

Na závěr hudebního programu Dne otevřených dveří pivovaru Rychtář obsadí hlavní podium přední česká hudební skupina Kryštof. Jejich strhující koncert poskládaný ze samých hitovek, z nichž většina je známá i z rádií a nebo filmové a televizní tvorby, jistě rozhýbe celý amfiteátr. Kdo by neznal Obchodníka s deštěm, Rubikon, veleúspěšnou Lolitu a nebo nejnovější Střepy. Richard Krajčo navíc plánuje pro sebe a kapelu delší pauzu, tedy hlinecké vystoupení bude jedno z posledních, kdy bude možné vidět Kryštof na podiu. Poslední skupinou, která celé slavnosti zakončí, bude skvělá ska formace Fast Food Orchestra.

Vstup na Den otevřených dveří pivovaru Rychtář v Hlinsku 27. srpna je samozřejmě zdarma. Akce začíná po 13:00 na nádvoří pivovaru a bohatý kulturní program je naplánovaný až do 24:00. Kromě výčepních míst se všemi pivy značky Rychtář, včetně třináctistupňového HLINECKÉHO či speciálně chmeleného prémiového ležáku, bude v areálu i mnoho stánků s občerstvením a pochutinami všeho druhu. K dispozici bude také parkoviště pro návštěvníky zdarma s vlastním vstupem hned za amfiteátrem, které zvýší komfort mimohlineckým návštěvníkům.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery


«« « Strana 324 z 510 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI