Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ježkovy pivní tanky jsou jako první v Třebíči

Co se píše o pivovarech a pivu


Ježkovy pivní tanky jsou jako první v Třebíči

[neděle, 12. duben 2009]

Pivo s bohatou pěnou, nepasterizované a chutnější? Od čtvrka takové nabízí restaurace v třebíčské čtvrti Hájek. Ta se stala první hospodou v kraji, ve které jihlavský pivovar zavedl čepování nepasterizovaného piva z tanků, místo klasických sudů.

Foto

Do centra Horácka tak ve čtvrtek vyrazila i delegace z pivovaru. Přítomen byl i Lubomír Kýsl, zástupce firmy, která pro jihlavský pivovar montuje tankové nádrže ve vybraných hospodách.

Kýsl vysvětlil princip a výhody skladování piva v tancích, namísto sudů. „Do tanku se ze zásobovací cisterny tlačí pivo vzduchem. Z tanků putuje přes výčep přímo k zákazníkovi,“ vysvětlil Kýsl.

Bez pasterizace

Pivo v tancích je nepasterizované, tím je náchylnější k tomu, aby se zkazilo, jeho trvanlivost je asi měsíc.

V tanku je umístěn speciální vak, který se mění při každém plnění tanku. Nehrozí tedy žádná kontaminace,“ rozptýlil obavy Kýsl.

Pivo je podle něj chutnější, s bohatší a trvanlivější pěnou než pivo ze sudů. Tanky jsou umístěné ve sklepní místnosti, kde je teplota kolem sedmi stupňů Celsia.

Výhody pozná i obsluha, ta nemusí běhat do sklepa měnit sudy,“ dodal ještě Kýsl.

Investice do tankového zařízení se podle něj pivovaru vrátí přibližně do půl roku.

Poté, co v Třebíči byly nainstalovány dva tanky s celkovým objemem dva tisíce litrů, přijdou na řadu další dvě restaurace v Jihlavě.

Při příležitosti čtvrtečního setkání v Třebíči pivovar prezentoval výsledky své práce za uplynulé měsíce.

Za první tři měsíce letošního roku pivovarnictví v Čechách hlásí pokles ve výrobě piva až o dvacet procent,“ hodnotil současný vývoj u nás obchodní ředitel jihlavského pivovaru Miloš Vostrý a pokračoval: „Ježek má své výsledky opačné, zdvojnásobili jsme prodeje sudového piva oproti stejnému období loňského roku a registrujeme stále se zvyšující poptávku z restauračních podnicích, také prodej lahvového piva předčil naše očekávání,“ řekl Vostrý.

Pivovar na setkání také avizoval změnu termínu konání Dne Ježka, místo tradičního termínu v září ožije jihlavský pivovar 19. června.

Program letos budou doprovázet městské slavnosti s názvem Havíření. V ten den také pivovar otevře nově zrekonstruovanou Pivovarskou restauraci a zahrádku.

Zdroj: Jihlavský deník.cz | Autor: Michal Kolařík | Foto: Michaela Hasíková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Chody

neděle, 12. duben 2009
13:50

Chody

Lubomír Kýsl? Nejdná se o pana Krýsla, majitele plzeňské firmy LUKR?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI