Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Holba investuje

[pondělí, 2. červen 2008]

Hanušovický pivovar Holba dokončil rekonstrukci horkovodního hospodářství. Investice přišla na téměř šest miliónů korun.

Nová technologie umožní efektivnější předávání tepla v různých fázích výroby, přinese finanční úsporu a bude mít i pozitivní ekologický dopad. „Nový systém nahradí soustavu železných zásobních nádrží, používanou v pivovaru téměř třicet let,“ uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Letos počítá vedení Holby s investicemi ve výši téměř 40 miliónů korun.

Zdroj: Právo.cz


Dva poslední květnové dny patří na Staré radnici pivu, malým nezávislým pivovarům a lidové zábavě. Milovníky zlatého moku čeká produkce čtrnácti menších podniků z celé země, za níž by jinak museli složitě cestovat. Oblíbený zlatavý nápoj tak mají v několika verzích přímo na dlani.

Foto

Součástí pivní akce byl v pátek od půl druhé kostýmovaný průvod městem. V čele vřavy jel nefalšovaný pivovarský vůz tažený koňmi. Program v Radnické ulici vyvrcholí soutěží o nejlepší pivo.

Foto

Už od pátku tak mohou pivní znalci osobně hodnotit říz pivních moků ze Svijan, z Náchoda, Poličky, Žatce, Sentic, Varnsdorfu a mnoha dalších měst.

Foto

"Jde o piva vyráběná tradičním řemeslným způsobem bez použití metod z velkoprodukcí," zdůraznil prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.

Foto

Zdroj: iDnes.cz | Foto: Monika Tomášková


Pivovarský dvůr Plzeň: luxus a tradice

[pondělí, 2. červen 2008]

Plzeň a pivo patří neodmyslitelně k sobě. Místem, které potvrzuje pokračování této tradice, se nově stal sportovně-relaxační komplex Pivovarský dvůr v Plzni-Černicích.

Spojením restaurantu, pivnice a pivovaru Purkmistr s Hotelem Purkmistr, konferenčním sálem, letní terasou, VIP salonkem a barem s bowlingem vzniklo místo ideální pro konání nejrůznějších firemních a společenských akcí. Komplex Pivovarského dvora vznikl v klidném prostředí památkové rezervace na Selské návsi. Jeho výhodou je velmi dobrá dostupnost od dálnice D5 spojující Prahu se SRN, kdy sjezd k hotelu trvá pouhé tři minuty. Pivovarský dvůr nabízí vhodné prostory pro pořádání konferencí, školení, prezentací, motivačních programů a v neposlední řadě i svatebních hostin.

Hotel Purkmistr má k dispozici 65 lůžek ve 29 dvoulůžkových pokojích, jednom jednolůžkovém a dvou apartmánech. Konferenční sál s kapacitou až 80 osob je vybaven kompletní konferenční technikou řízenou inteligentním systémem Creston přes barevný WiFi panel.

Přilehlá restaurace až pro 90 hostů v prvním patře budovy s nabídkou gastronomických specialit je kompletně vybavena pro pořádání rautů, svateb i školení.

Návštěvníci Pivnice Purkmistr se 70 místy v přízemí pravého křídla Pivovarského dvora oceňují zejména stylové zařízení a typickou atmosféru pivovaru, kterou vytváří měděná dvoutělesová varna v čele pivnice. V restauračním pivovaru mohou hosté zhlédnout ukázku technologie vaření piva klasickým českým způsobem, prohlédnou si pivovarské sklepy, včetně kvašení piva v otevřených kvasných kádích a zrání v ležáckých tancích. V pivnici pak mohou ochutnat několik druhů vynikajícího nefiltrovaného a nepasterizovaného dvanáctistupňového ležáku Purkmistr včetně ochucených piv jako např. borůvkové, višňové či medové a dále zvlášť pečlivě připravovaná a ošetřovaná piva jubilejní. "Jednotlivé receptury vyvinul a odzkoušel (a uvařil podle nich naše piva) známý plzeňský sládek ing. Josef Krýsl, který získal za svoje postupy v soutěžích malých a restauračních pivovarů řadu ocenění," připomíná marketingový manažer ing. Petr Míč.

Nový jídelní lístek připravený šéfkuchařem Václavem Pachem nabízí pestrý seznam specialit a dobrot z pivovarského dvora vhodných k pivu včetně možnosti grilování ve dvoře nebo možnost pořádání zabijaček.

Celý komplex je klimatizován a pokryt bezplatným WiFi připojením na internet. Hostům je k dispozici 21 parkovacích míst v krytých garážích s možností on-line sledování zaparkovaného vozu. Další parkovací místa včetně dvou pro autobusy se nacházejí ve dvoře.

Pro aktivní odpočinek je k dispozici bowlingová hala se třemi dráhami, na kterých může současně hrát až 24 hráčů. Stylový interiér s kamennou klenbou a motivy dřevěných sudů připomíná pivovarské sklepení. Cyklisté mohou využít přilehlou síť cyklostezek vedoucích například k blízkému hradu Radyně nebo loveckému zámku Kozel.

"Pro stálé zákazníky jsme připravili exkluzivní bonusový systém, který prostřednictvím VIP karet umožňuje čerpání řady výhod a dárků, jako třeba vouchery na jednorázovou konzumaci, pobyt ve wellness centru Gondola, bowlingu v Pivovarském dvoře či pobyt v hotelech Purkmistr či Gondola v centru Plzně," uzavírá Míč.

Zdroj: iHNed.cz


Jednu z najväčších marketingových kampaní vo svojej histórii spúšťa od 1.júna 2008 Pivovar STEIGER, a.s., Vyhne. Základom rebrandingu je nová profilácia značky STEIGER , založená na legende o jašteričkách a nájdení zlata v Banskej Štiavnici. Verejnosť by malo zaujať 150 bilbordov, 110 rozhlasových spotov, viac ako 700.000 výtlačkov grafickej kampane v printových médiách a zlatým klincom je turné legendárnej skupiny OLYMPIC v deviatich slovenských mestách. Oficiálny názov podujatia, ktoré začína 6.júna 2008 v Humennom je OLYMPIC tour 2008 - Tour piva a dobrej hudby. Na marketingové akcie plánuje pivovar STEIGER tento rok vynaložiť celkovo 35 miliónov korún, čo je na malý pivovar obrovská čiastka. Informoval o tom manažér marketingu Emil Mihálik.

Dodal, že pivovar STEIGER mení nielen svoju pečať, ale dolaďuje aj logo, etikety a celý podporný marketing. Autorom novej grafiky je dizajnér Vladimír Kovařík z Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne. Pivovar tiež zavádza označenia classic pre 10-stupňové, premium pre 11-stupňové a gold pre 12-stupňové pivá, aké sa používajú v Česku.

,,Predchádzajúce profilácie „Kráľovský pivovar“ a „Templárski rytieri“ sa neosvedčili, navyše spojenie vyhnianskeho piva s templárskymi rytiermi je historicky sporné. Nová profilácia, založená na legende o nájdení zlata v Banskej Štiavnici, je ľúbivá, pomerne vierohodná a nie účelovo vytvorená,“ povedal E.Mihálik. Poukázal na väzbu pivovaru na Banskú Štiavnicu, ktorá mnoho rokov pivovar vo Vyhniach vlastnila.

„Hoci zlato a striebro sa už zo zeme vyťažilo, legenda o zlatom poklade pokračuje v zlatistom pive Steiger z Vyhní. Aj názov Steiger je spätý s banskoštiavnickým baníctvom, keďže znamená banský majster, predák. Spojenie s baníckou tradíciou má vyjadrovať aj nápis DAJ BOH ŠŤASTIA po latinsky DA DEUS FORTUNAE na novej pečati pivovaru. Okrem pečate dochádza v STEIGRI aj k zmene etikiet na fľašiach. Odlišná bude aj plechovka, v ktorej sa tento zlatistý mok predáva. Nie je lesklá, ale matná, čím vytvára pocit, že nápoj je vychladený," dodal E.Mihálik.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Steiger


Chrudim: pivovar je v nedohlednu

[sobota, 31. květen 2008]

Podle plánu chrudimských radních měl už touto dobou stát v průmyslové zóně nový pivovar. Jenže není tam po něm ani stopy. Společnost Brewer, která ho měla postavit, pro něj dodnes nekoupila žádné pozemky. Šance, že pivovar v Chrudimi vyroste, je stále menší.

„Letos to určitě nestihnou, nemají koupený pozemek,“ řekl starosta Chrudimi Jan Čechlovský.

I když pivovar s městem dál o pozemky vyjednává, jeho majitel nedokáže říct, zda do Chrudimi přijde, nebo ne. „Nemůžu říct tak ani tak. Vše je v přípravné fázi, pořád jednáme,“ řekl ředitel pivovaru Vladimír Bobek.

Společnost Brewer mohla koupit pozemky od města za výrazně nižší cenu, protože přišla do průmyslové zóny jako první investor. Přestože cena pouhých 320 korun za metr čtvereční nadělala před dvěma lety v chrudimském zastupitelstvu hodně zlé krve, zastupitelé ji schválili. Firma Brewer ovšem nesplnila podmínku města a pozemky do konce letošního dubna nekoupila. Nyní by si musela hodně připlatit. „Tvrdí, že o stavbu pivovaru mají dál zájem. Ředitele jsem ale upozornil, že nyní už musejí počítat s cenou v rozmezí 550 až 600 korun. Ta platí pro všechny zájemce o pozemky v zóně,“ uvedl Petr Řezníček.

Firma Brewer má nyní podle města zájem o menší pozemek o rozloze zhruba 2,5 hektarů, kde by postavila pivovar. „Už ale nechtějí stavět stáčírnu, takže jejich potřeba pozemků je menší než dřív,“ uvedl Řezníček. Společnost Brewer vyrábí a vyváží levná piva zejména do zemí Evropské unie. Mezi významné exportní trhy Breweru patří zejména Itálie, Maďarsko, Polsko a Španělsko. Firma vyrábí značky piva Starovar, Bohemian a Forman ve vratných půllitrových lahvích, netypických skleněných lahvích, plechovkách i PET lahvích. Do maďarských supermarketů dodává pivo značky Hektor. Pokud by pivovar do Chrudimi nepřišel, neznamenalo by to pro Chrudim žádnou pohromu. Město dokončilo stavbu silnice do zóny a věří, že investoři ji dříve nebo později naplní. Zatím půldruhého hektaru pozemku koupila chrudimská společnost Dřevovýroba Ficek, zhruba 5,5 hektarů odkoupil výrobce tubusů pro větrné elektrárny Siag.

V dubnu chrudimští radní schválili prodej asi 0,66 hektaru pozemků společnosti Trias CR Chrudim za 550 korun za metr čtverečný. Společnost Trias provozuje velkoobchod s oříšky a semeny pro pekaře a cukráře. V zóně plánuje postavit sklady, později možná i balicí linku na výrobu maloobchodních balení. „V provozu by našlo práci asi deset lidí,“ uvedl místostarosta Petr Řezníček.

Vedení města zároveň odmítlo dalšího zájemce o pozemky v zóně. Firma CZ Expres chtěla v lokalitě vybudovat logistické centrum a sklady zboží, radní však měli obavy z velkého dopravního zatížení příjezdové komunikace.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: David Půlpán


Velkým úspěchem se může pochlubit kapela Žatečanka, která jako jediná klasická dechovka koncertovala v sobotu 24. května na Českém pivním festivalu v Praze – Holešovicích. Kapela tak, na rozdíl od pivovaru, reprezentovala na festivalu město chmele a lákala návštěvníky na Dočesnou.

Foto

„Na této největší gastronomické události v ČR jsme vystupovali se zpěváky Milanem Černohouzem a Olgou Filípkovou k tanci i poslechu od 12 a končili ve 22 hodin před návštěvníky ze zemí snad celého světa. Pak, že nemá nikdo dechovku rád! Několikrát jsme museli přidávat,“ informoval kapelník Jaroslav Filípek. Cílem Českého pivního festivalu, který potrvá do 1. června, je představit produkci českých pivovarů co možná největšímu počtu tuzemských a zahraničních návštěvníků, včetně prezentace české gastronomie. O velikosti akce svědčí například velkoprostorové stany pro deset tisíc míst k sezení a 350 servírek jednotně oblečených v tradičních krojích i bohatý kulturní program. „Bylo fascinující vidět nadšení našich příznivců dechovky spolu s Francouzi, Kanaďany nebo Japonci a všichni zpívali kromě světoznámé Vejvodovy polky Škoda lásky i písničku To město je Žatec nebo To žatecké pivečko. Tím se také hovořilo i o Žateckém pivovaru, ačkoliv se na festivalu žatecké pivo nečepuje,“ doplnil manažer Žatečanky Petr Šimáček. V průběhu celodenního pořadu v sobotu žatečtí hudebníci rozdávali propagační materiály o městě chmele, zvali účastníky festivalu do Žatce na zářijovou Dočesnou, na soutěž Miss zlatého moku i na festival dechovek Žatecký Hopfest, který bude součástí letošní Dočesné 6. září.

Zdroj a foto: e-region.cz | Autor: Josef Krucký


Pijete pivo? Pak možná i vy budete jednou moci rozhodovat o tom, jak by měla vypadat lahev vaší oblíbené značky. Pokud nějaký pivovar opět udělá anketu.

Pivovar Louny takto v průběhu jednoho roku oslovil na dvě desítky milovníků zlatavého moku. Výsledkem je zcela nová etiketa i tvar pivní lahve. „K etiketám se vyjadřovali sami spotřebitelé, kteří si mohli říct, co jim usnadňuje život, když si pivo třeba vybírají v regálech,“ vysvětlila manažerka značky Louny Daniela Klančíková. Pivařům ukázali několik návrhů na novou podobu etikety, předložili jim i konkurenční značky. „Logo by se mělo na hrdle zmenšit, ale zvýrazněte, že je to ležák,“ říkali například pracovníkům pivovaru. Etikety tak vznikaly rok, postupně se zrodilo deset různých variant.

Lahve lounského piva s užšími hrdly i s novými etiketami se v obchodech objeví v příštích dnech.

U ležáků bude dominovat zlatá barva, u výčepních piv stříbrná. Odlišit bude možné piva i při pohledu seshora podle zátek. „U etikety je modernější písmo a spotřebitelé si také řekli o výraznější motiv chmelu,“ dodala Klančíková.

Lounský pivovar patří do skupiny Drinks Union, který nové lahve používá už pro piva Zlatopramen a Březňák.

Zdroj: MF Dnes.cz


Štamgasti v Rýmařově, návštěvníci Jeseníků a vůbec vyznavači piva z malých pivovarů jistě při té zprávě zaplesají.

Pivovar v hotelu Excelent v Rýmařově začal po třech letech opět vařit stejnojmenné vlastní pivo a obnovil ve městě tradici vaření piva, sahající do roku 1662. Poprvé ho zájemci mohli ochutnat minulý týden.

Pivovar zatím bude pokrývat poptávku své restaurace, točí prozatím dvě vlastní piva - jedenáctistupňový světlý ležák a polotmavý třináctistupňový speciál. Točí se přímo z tanků umístěných v několik set let starém sklepě, a to samozřejmě v nefiltrovaném a nepasterizovaném stavu. „Snažili jsme se také dát pivovaru novější podobu, má novou fasádu a střechu, pokoje procházejí postupnou rekonstrukcí,“ říká Roman Vepřek, předseda představenstva akciové společnosti Pátá stavební cz, která obnovila činnost pivovaru. Pivovar se bude zatím snažit hlavně pokrýt poptávku po novém pivu ve své restauraci.

Jednou týdně pro ni sládek vaří dvacet hektolitrů světlého a dvacet hektolitrů tmavého piva. Sládka si rýmařovský pivovar „půjčuje“ z minipivovaru U Koníčka ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku. „Dnes je docela těžké nalézt dobrého sládka. K ruce mu je ale vždy jeden náš člověk, který musí trvale dohlížet na všechny další procesy, které uvařením nové dávky startují. Zejména jde o důsledné hlídání teplot při kvašení a následném zrání,“ říká Roman Vepřek.

Říká, že nečeká od pivovaru žádné obrovské zázraky. „Pouze jsme chtěli znovu pivovar uvést do chodu, protože návštěvníci hotelu a restaurace stále doufali, že se tady zase jednou bude vlastní pivo čepovat. Také nechceme jen pořád poslouchat, co to je a jak se dělá turistický ruch, ale chtěli jsme obnovením pivovaru k rozvoji cestovního ruchu přispět,“ říká Vepřek.

Pivovar Excelent v Rýmařově si v době své první obnovené existence od devadesátých let minulého století do roku 2005 vydobyl renomé, a proto noví majitelé ani neuvažovali o změně názvu piva a hotelu. „Možná se jen změnilo to, že podnik dnes má asi polovinu zaměstnanců, kteří v pivovaru pracovali v minulosti,“ říká Vepřek.

Restaurace Excelent bude mít na čepu šest piv, z toho tři by byla piva vlastní a lidé by je měli vnímat jako jakýsi stálý a příjemný pivařský stánek. „Několikrát v roce nabídku piv oživíme o zvláštní speciály. Rovněž vzdáleně zvažujeme projekt pivních lázní, ale to je zatím moc vzdálená budoucnost,“ dodává Vepřek.

Zdroj: MF Dnes.cz


Návštěva pivovaru Bernard v Humpolci

[pátek, 30. květen 2008]

Včera jsme navštívili v rámci soutěže s pivem Bernard stejnojmenný pivovar v Humpolci. Na místo nás (asi 60 lidí) vezl jen jeden autobus, takže to byl docela stres. V pivovaru nás již přivítali rozesmátí zaměstnanci, kteří nás provedli nejdůležitějšími částmi pivovaru - varna, sklepy a plnírna sudů. Během prohlídky jsme se dozvěděli, jak obtížný měl pivovar začátek po nákupu v aukci, jaké jsou základní principi vaření piva a vše jsme viděli za běžného provozu. Nejvíce se nám líbila plnící linka na sudy.

Po prohlídce velké části pivovaru následovala prezentace pivovaru samotným majitelem p. Bernardem, který vzhled k tomu, že byl dobře informován o našem původu - tedy Obchodní akademie Pelhřimov, nás seznámil celkem podrobně s vývojem podniku po stránce ekonomické. Během přednášky jsme mohli ochutnávat nealkoholické pivo Bernard Free. Pokud jste pivovar Bernard ještě nenavštívili lze ho doporučit jako dobrý turistický cíl a ani návštěva přilehlé, nově otevřené prodejny Bernard není k zahození. Před odjezdem si nás p. Bernard ještě vyfotil a jelo se domů :)

Zdroj a video: i-Vysočina.cz


Kúpa amerických pivovarov Anheuser-Busch belgickým rivalom InBev môže odštartovať celú sériu fúzií v pivovarníckom priemysle. Podľa agentúry Bloomberg by sa údajne mohli spojiť juhoafrická pivovarnícka skupina SABMiller a americká Molson Coors Brewing a cieľom akvizície by mohli byť aj pivovary v Mexiku a Turecku.

Minulý týždeň sa objavili v britských Financial Times informácie, že InBev zvažuje podanie ponuky na kúpu amerických pivovarov Anheuser-Busch. V prípade, že by k tomu došlo, InBev by získal viac než polovicu amerického trhu a zhruba štvrtinu celosvetových tržieb z predaja piva. InBev, najväčšie pivovary na svete z pohľadu tržieb, prevádzkujú závody v Brazílii, Európe a Číne, Anheuser-Busch sú zasa najväčšie pivovary v USA.

"Svetová pivovarnícka päťka kontroluje momentálne už dve tretiny globálneho trhu," povedal analytik z Landsbanki Kepler v Amsterdame Marcel Hooijmaijers. "Teraz by svoj podiel mohli zvýšiť na 85 %."

Podľa nemenovaného zdroja začal InBev o kúpe Anheuser-Busch, prípadne firmy SABMiller, uvažovať potom ako pivovarnícke skupiny Heineken a Carlsberg kúpili tento rok za 7,8 miliardy libier (304,11 miliardy Sk) pivovary Scottish & Newcastle. Favoritom na akvizíciu sa z dvoch zvažovaných spoločností stal Anheuser-Busch. Ani jedna z firiem (Inbev či Anheuser-Busch) sa k informáciám nevyjadrili.

"SABMiller bude musieť teraz podľa všetkého posunúť trochu ďalej pôvodné plány spojiť svoju americkú divíziu s tamojšou divíziou kanadsko-americkej spoločnosti Molson Coors," tvrdí analytik z Dresdner Kleinwort Andrew Holland. SABMiller a MolsonCoors oznámili vytvorenie spoločného podniku zo svojich amerických divízií v októbri minulého roka, keď SABMiller stratil časť z tunajšieho trhu práve v prospech Anheuser-Busch. Prepojenie sa očakáva v priebehu niekoľkých týždňov. Podľa Hollanda by to neskôr mohlo viesť k spojeniu aj ich materských firiem. Aj v tomto prípade spoločnosti odmietli reagovať.

Podľa nedávnej správy ratingovej spoločnosti Fitch Ratings majú spomedzi svetovej päťky najväčšiu "finančnú flexibilitu" na možné akvizície práve InBev a Anheuser-Busch. Ak sa InBev pre kúpu rozhodne, s financiami by mu mohli pomôcť Banco Santander a JPMorgan.

Údajný záujem InBevu o americkú firmu nie je náhodný. Ak chce expandovať, z 10 najväčších pivovarov na svete má možnosť len cez Anheuser-Busch alebo SABMiller. Ostatné majú podľa Hooijmaijersa buď komplikovanú akcionársku štruktúru, ktorá akvizíciu komplikuje, alebo už vytvorili aliancie s inými spoločnosťami. Japonské pivovary Kirin Holdings a Asahi Breweries zasa nie sú veľmi atraktívne pre pokles japonského trhu s pivom.

Aj Heineken má ďalšie akvizičné plány. Podľa analytika Hollanda by ďalším jeho cieľom mohli byť najväčšie turecké pivovary Anadolu Efes Biracilik & Malt Sanayii, prípadne najväčší producent piva v Latinskej Amerike, mexická firma Fomento Economico. "Toto sa samozrejme neudeje hneď, ale pre budúcnosť s tým počítať treba," povedal Holland.

Podľa Fitch budú pokračovať akvizície aj v Európe, najmä v rámci regiónov. Na starom kontinente je nezávislých ešte 8 až 10 spoločností, no rastúce náklady a úsilie zvýšiť zisky ich skôr alebo neskôr dostanú do akvizičného vlaku.

Informovala agentúra Bloomberg.

Zdroj: SME.sk


Devátý ročník celostátní přehlídky chmelových moků Radniční dny s malými nezávislými pivovary začíná dnes a pokračuje v sobotu v Brně v Radnické ulici a na nádvoří Staré radnice.

Čtrnáct malých pivovarů z celé republiky na ní představuje asi 40 druhů běžných i speciálních piv, limonády a nealko piva. Letos se premiérově představí Minipivovar Kocour z Varnsdorfu a společnost Klášterní produkty Brno. Ochutnávku z čepu i z lahví doplňuje stylový kolturní program.Například na dnešek je naplánován historický pivovarský průvod středem města se zástupci jednotlivých pivovarů, jehož součástí bude pivovarský vůz tažený koněm. Novinkou v průvodu budou mj. parkuroví koně a středověká hudba.

Zdroj: Haló noviny.cz


Havlíčkobrodská společnost ROSS Holding odkoupila stoprocentní podíl firmy Pivotech s. r. o., chce pokračovat v původním záměru výstavby malého pivovaru v Chotěboři.

"Společnost Pivotech, s. r. o. byla založena anglickým podnikatelem v roce 2007 s cílem vybudovat v Chotěboři malý regionální pivovar. Společnost zakoupila v Chotěboři pozemek a připravovala výstavbu, ale vzhledem ke změně obchodní strategie, byla společnost Pivotech na začátku roku 2008 k prodeji. Následně proběhla jednání se zástupci společnosti ROSS Holding, která v dubnu letošního roku stoprocentní podíl společnosti Pivotech, s. r. o. odkoupila," uvedla Zdena Stryková, public relations ROSS Holding s. r. o. s tím, že nový majitel chce navrhnout, postavit a rozběhnout výrobu piva vařeného tradičním způsobem a najít mu místo na trhu. V plánu je vznik akciové společnosti, která by zajišťovala výrobu a distribuci nové značky, následně chce ROSS svůj podíl ve společnosti zmenšit ve prospěch dalších zájemců.

"Pro ROSS je tento obchodní počin další z možností, jak pokračovat ve svých developerských aktivitách, tentokrát na poli výrobního průmyslu. Na výstavbě pivovaru se budou podílet všechny specializované složky společnosti, v budoucnu ROSS plánuje jednat o dalších dodávkách technologických celků jak v České republice, tak do zahraničí.

V současné době se připravují technologické plány pro stavbu pivovaru, následně bude vypracován stavební projekt. Zahájení výstavby je naplánováno na konec roku 2008, zahájení zkušebního provozu na jaro 2009 tak, aby produkce piva mohla být zahájena před letní sezonou 2009," dodala Zdena Stryková.

Pivovar by měl produkovat typicky české pivo z českých surovin a vyrábět ho chce z moravského sladu, žateckého chmele a vody z Českomoravské vrchoviny. "Bude se prodávat filtrované a také nekonzervované, kvasnicové. Pivovar podobné velikosti a typu zatím na Vysočině chybí, a proto má projekt velkou podporu mimo jiné i obyvatel Chotěboře," uzavřela Zdena Stryková.

Zdroj: Vysočina-News.cz | Autor: Milan Pilař


Město Žatec a tamní pivovar se dohodly na splátkování dluhu, jehož zaplacení město požaduje po firmě za to, že včas neopravila tři domy v centru. Dluh je ve výši 485 tisíc korun.

Foto

Společnost Žatecký pivovar koupila v roce 2002 od města domy č.p. 84 a 85 s tím, že pod podmínkou smluvní pokuty je opraví do konce letošního ledna. K tomu ale nedošlo. Stejně tak jako v případě domu č.p. 639, který měl pivovar zrekonstruovat rovněž do konce letošního ledna. Pivovar bude dluh hradit od tohoto měsíce formou měsíčních splátek ve výši třicet tisíc korun. Tento týden to schválili žatečtí radní. Trojice domů se nachází v bezprostřední blízkosti pivovaru mezi ulicí J. Hory a Žižkovým náměstím.

Zatímco ještě před několika lety město zpravidla žádosti vlastníků domů o posunutí termínů rekonstrukcí schvalovalo, nyní je téměř vždy zastupitelstvo na doporučení radních zamítá. Majitelé nemovitostí, kteří je před časem koupili od města, tak musí v případě nedodržení termínu splatit smluvní pokuty. Například na poslední schůzi žatečtí zastupitelé jednali o celkem třech žádostech na prodloužení termínů oprav domů nebo prominutí smluvní pokuty.

Ani jedné tamní zástupci občanů nevyhověli, a to i přesto, že někteří zastupitelé vyjádřili pochybnosti o tom, zda město není příliš tvrdé v hodnocení dokončení rekonstrukcí. Některým domům totiž prý chybí k dokončení jen fasáda. „Každý ví, do čeho jde. Stavebníci nemohou vstupovat do projektů, pokud ví, že nemohou dostát svým závazkům. Nemůžeme jim neustále ustupovat,“ vysvětloval nekompromisní postoj radnice Erich Knoblauch, starosta Žatce.

Promíjení pokut a žádosti o prodloužení termínů se staly v poslední době tradičním bodem jednání žateckých zastupitelů. Někteří z nich volají po změně systému prodeje domů.

Zdroj: Žatecký deník | Autoři: Petr Kynšt, Zbyněk Dlouhý | Foto: Jan Vraný


Japonský pivovar Sapporo Holdings tento týden oznámil, že hodlá připravit první várku meziplanetárního ležáku. K varu chmelového moku použije naklíčeného ječmene, který byl určitou dobu skladován na Mezinárodní vesmírné stanici. Podle Japonců je jejich pilotní projekt součástí příprav na budoucnost, v níž lidé budou v meziplanetárním prostoru trávit více času.

Podle pivovaru Sapporo bude základem piva ječmen třetí generace, který strávil v roce 2006 pět měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici.

V listopadu bude prvních sto lahví

„Chce dokončit pivo letos v listopadu. Bude to první vesmírné pivo,“ uvedl šéf pivovaru Sapporo Juniči Ičikawa. Společnost má dostatek sladu na to, aby vytvořila asi sto lahví vesmírného ležáku, zatím ale bezprostředně neplánuje, že by z várky udělala komerční trhák.

Pivovar spolupracuje z biologem Manabu Sugimotem z Okajamské univerzity, který se zabýval v rámci ruského vesmírného projektu výzkumem pěstování poživatelných rostlin v meziplanetárním prostoru.

Ječmen patří mezi odolné plodiny

Ječmen dokáže růst v relativně velmi drsných podmínkách, při nízkých i vysokých teplotách, je bohatý na vlákninu a živiny, takže se pro vesmírné zemědělství výtečně hodí.

„V budoucnosti můžeme dojít do bodu, kde lidé budou trávit ve vesmíru delší dobu času a budou si muset pěstovat potravu, aby se uživili. Dlouhodobě doufáme, že náš vesmírný výzkum nebude jen o produkci potravin, ale také o tom, jak si jídlo užít a relaxovat,“ uvedl docent Sugimoto.

Zdroj: Novinky.cz


Pivovary lákají turisty

[středa, 28. květen 2008]

Největší zájem o prohlídku mají skupiny návštěvníků z Ruska, Maďarska a Velké Británie

Střední Čechy - Středočeské hrady, zámky nebo muzea nejsou jedinými místy, která lákají turisty. Novým trendem jsou pivovary.

Například pivovar Velké Popovice navštěvuje tolik turistů, že investuje několik milionů korun do nové prohlídkové trasy. Včera slavnostně otevřel první část.

„Reagujeme tím na rostoucí zájem nejen spotřebitelů, ale i turistů,“ uvedl Tomáš Raboch, manažer návštěvnického provozu Plzeňského Prazdroje, jehož je Velkopopovický Kozel součástí od roku 2002.

Zatímco v roce 2006 navštívilo pivovar přes sedm tisíc lidí, loni to bylo deset tisíc, což je nárůst o 45 procent, a letos už pivovarem prošly téměř dva tisíce návštěvníků.

Největší zájem o prohlídku pivovaru mají skupiny z Ruska, Maďarska a Velké Británie, tedy ze zemí, kde po pivu Velkopopovický Kozel roste poptávka.

Od včerejšího dne je veřejnosti nově přístupná projekční místnost, kde krátký film návštěvníkům přiblíží historii pivovaru až po současnost a také proces výroby piva. Pivovar ale plánuje návštěvnickou trasu ještě letos dál rozšiřovat a hodlá do toho vložit až deset milionů korun. „V tuto chvíli je dokončena teprve první fáze.

V rámci projektu dojde také k řadě změn v dosavadním půdorysu areálu, novinkou bude také zpřístupnění rozsáhlého parku na území pivovaru,“ doplnila Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru. Otevře se tady také návštěvnické centrum a prodejna suvenýrů.

První zastávkou na trase devadesátiminutové exkurze, na kterou se musejí návštěvníci den předem objednat, je nádvoří. Výklad je zaměřen na historii. Pak se postupuje k nové varně, kde je připravena ukázka surovin, z nichž se pivo vaří. Od varny se přechází k ležáckému sklepu, v němž pivo dokvašuje ve více než 300 tancích. Součástí exkurze je prohlídka stáčíren, návštěva maskota kozla Oldy a ochutnávka piva. „Pivovar se stává důležitějším turistickým cílem nejen pro milovníky piva,“ upozornil Raboch.

Podobná exkurze čeká i návštěvníky pivovaru Ferdinand v Benešově, kde se v pátek oslaví svátek Ferdinanda muzikou. Areál bude otevřený už od 14 hodin. „Zájem o exkurze se zvyšuje, chceme se dál otevírat veřejnosti. Největší návštěvnost je právě v dny, kdy připravíme i nějaký program,“ poznamenal Petr Koubek z pivovaru Ferdinand.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Markéta Bušková


Do rozvoje návštěvnické trasy a navazujících služeb investuje v letošním roce na 10 milionů Kč

Pivovar Velké Popovice dnes představuje realizaci první části projektu rozvoje nové prohlídkové trasy. Reaguje tak na rostoucí zájem spotřebitelů i další turistické veřejnosti o bližší seznámení s výrobou a tradicí piva Velkopopovický Kozel. Od dnešního slavnostního otevření je veřejnosti přístupná projekční místnost, kde krátký film návštěvníkům přiblíží historii pivovaru až po současnost a také proces výroby piva Velkopopovický Kozel. V rámci přibližně desetimilionové investice v průběhu roku dále postupně vznikne kompletně nová prohlídková trasa pivovaru včetně návštěvnického centra a prodejny suvenýrů.

Rok 2008 bude v pivovaru Velké Popovice patřit projektu rozvoje nové prohlídkové trasy. Postupně tak vznikne kompletní nová návštěvnická trasa včetně návštěvnického centra a prodejny suvenýrů. Těmito změnami pivovar Velké Popovice reaguje na rostoucí zájem o tradiční české pivo Velkopopovický Kozel a místo, k němuž se tato tradice váže. Pivovar navštívilo v loňském roce přes 10 tisíc osob, což je meziroční růst o 45 %, za první čtyři měsíce letošního roku to byly 2000 návštěvníků, což představuje meziroční nárůst o dalších 20 %.

„V tuto chvíli je dokončena a veřejnosti přístupná první fáze projektu, a sice projekční místnost, v níž se prostřednictvím krátkého filmu mohou návštěvníci seznámit se stručnou historií pivovaru a procesem výroby piva Velkopopovický Kozel. V rámci projektu dojde také k řadě změn v dosavadním půdorysu areálu, novinkou bude také zpřístupnění rozsáhlého parku na území pivovaru pro veřejnost,“ upřesňuje Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pivovar Ostravar dnes oficiálně oznámil dvě klíčové informace týkající se oblíbených Slavností pivovaru Ostravar – datum konání a hudební program. Letošní již desátý ročník proběhne v sobotu 21. června a hlavní hudební hvězdou bude kapela roku Chinaski.

Historie Slavností pivovaru Ostravar se začala psát před deseti lety. Tehdy se pivovar poprvé rozhodl otevřít své brány a ukázat návštěvníkům proces vaření piva. „Postupem času jsme program stále vylepšovali, až se ze Slavností stala jedna z největších jednodenních akcí v regionu,“ vzpomíná manažer značky Ostravar Pavel Barvík.

Kombinace zajímavé prohlídky pivovaru přímo v centru města spojená s kvalitním hudebním a doprovodným programem láká každoročně čím dál více lidí. V loňském roce si cestu do ostravského pivovaru našlo více než dvanáct tisíc návštěvníků. Také letošní ročník slibuje atraktivní podívanou.

„Hlavní hudební hvězdou letošního ročníku bude kapela Chinaski, která získala na posledním vyhodnocení Akademie populární hudby titul „kapela roku“, prozrazuje Pavel Barvík.

Kromě kapely Chinaski se návštěvníci mohou těšit také na vtipné texty a energické vystoupení kapely Wohnout, která se v pivovaru Ostravar představí vůbec poprvé, na oblíbenou Mňágu a Žďorp, ústeckou kapelu UDG nebo na Vaška Bláhu, který tentokrát přijede s formací Medvěd 009. Ze zahraničních hostů se na pódiu představí slovenská kapela Desmod, která se na slovenské scéně pohybuje už více jak 10 let a na svém kontě má řadu hitů.

Průvodcem celého odpoledne a večera bude velký znalec české hudební scény - moderátor Pavel Anděl.

„Vzhledem k tomu, že letošní ročník ponese jubilejní desítku, nemohli jsme polevit v kvalitě a přitom jsme chtěli pozvat především kapely, které na Slavnostech doposud nehrály. A jsem pyšný na to, že se nám tento nelehký cíl podařilo splnit,“ říká závěrem Pavel Barvík, manažer značky Ostravar.

Místem konání ostravských pivních slavností se stane již tradičně areál pivovaru Ostravar na Hornopolní ulici.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


26. mája (TASR) Kúpa Anheuser-Busch za 46 miliárd USD (907,7 miliardy Sk) by pre akcionárov InBev prvé tri roky po kompletizácii akvizície negenerovala žiadnu hodnotu. Tvrdí to banka Banque Degroof SA.

Britský denník Financial Times (FT) v piatok informoval, že belgický pivovar InBev pracuje na ponuke na kúpu najväčšieho amerického výrobcu piva Anheuser Busch. Akvizícia by pri predpokladanej cene za akciu Anheuser-Busch 65 USD v budúcom roku znížila zisk na akciu InBevu o 22 %. Dnes to v správe klientom napísal bruselský analytik banky Degroof Marc Leemans.

Leemans napriek tomu predpokladá, že na viac ako 50 % sa bude InBev snažiť o realizáciu akvizície. Synergie by totiž pri nízkom geografickom prekrývaní umožnili úspory.

O ponuke InBevu, ktorý vyrába pivá, ako sú Stella Artois, Beck's a Brahma, na kúpu amerického giganta, medzi značky ktorého patria Budweiser a Bud Light, sa špekulovalo už dlhší čas. Fúzia by vytvorila spoločnosť distribuujúcu štvrtinu piva na svetovom trhu. Tiež by umožnila InBevu expandovať v USA, kde Anheuser-Busch kontroluje takmer polovicu trhu.

Podľa amsterdamského analytika ING Gerarda Rijka otázkou nie je, či príde k tejto transakcii, ale kedy k nej príde. Tento názor zdieľajú aj ďalší odborníci z brandže. "Konsolidácia musí pokračovať. Existujú strategické synergie v Severnej Amerike a Číne," uviedol Rijk.

InBev vznikol v roku 2004 fúziou belgického pivovaru Interbrew s brazílskym AmBev. Má silnú pozíciu na nasýtenom európskom trhu a expanduje v Latinskej Amerike, predovšetkým na kľúčovom brazílskom trhu, rovnako ako vo východnej Európe a Ázii. Anheuser je dominantný v USA, vlastní 50-% podiel v mexickej spoločnosti Grupo Modelo a má silnú pozíciu v Číne prostredníctvom svojho 27-% podielu v spoločnosti Tsingtao.

Prípadné prevzatie by rozšírilo geografickú prítomnosť InBevu, pričom aktivity oboch pivovarov sa prekrývajú iba málo. Transakcia by tiež posilnila prémiový segment belgickej spoločnosti a viedla k úsporám, predovšetkým v USA. InBev už má jednu dohodu s firmou Anheuser-Bush, ktorá distribuuje jeho pivá v USA.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Zdroj: SME.sk


Bratislava bude už po piatykrát dejiskom národného pivného festivalu – JUNIFEST 2008! Festival bude prebiehať počas desiatich dní od piatka 13. 6. do nedele 22. 6., tak ako po minulé roky v priestoroch haly B bratislavského výstaviska INCHEBA. Každý deň od 16.00 hodiny ponúkne svojim návštevníkom okrem bohatého výberu pivných značiek a gurmánskych špecialít množstvo atrakcií, koncertov a zábavy a navyše aj spotrebiteľské výhody, ktoré ponúka 1. NEZÁVISLÉ ZDRUŽENIE SPOTREBITEĽOV – JUNIFEST. Návštevníci festivalu po prvýkrát získajú aj mimoriadne a trvalé výhody vo svete financií, obchodu a služieb.

Festival je inšpirovaný slávnym mníchovským Oktoberfestom a už niekoľko rokov je obľúbeným miestom oddychu nielen Bratislavčanov a návštevníkov z rôznych kútov Slovenska, všetkých vekových a spoločenských kategórií, ale aj zahraničných návštevníkov Slovenska a hlavného mesta. Pravidelne ho navštevujú aj veľvyslanci, politici, umelci, podnikatelia či turisti, ktorí sa v tom čase nachádzajú na Slovensku.

Festival JUNIFEST je jedinečným hudobno-zábavným a zároveň gurmánskym podujatím, ktoré nemá na Slovensku obdobu a určite sa ho oplatí navštíviť. JUNIFEST ako jediný festival ponúka široký výber čapovaného piva od viacerých pivovarov, ktoré sa čapuje do veľkých – litrových pivových krígľov. K pivu a ostatným ponúkaným nápojom sa tu podávajú rôzne gurmánske špeciality, medzi ktorými nechýbajú bravčové rebierka, bravčové koleno, husacina, lokše, pečené kuriatka, nakladaný hermelín a iné dobroty. JUNIFEST je tak vhodným a obľúbeným miestom aj na zorganizovanie neformálneho pracovného či spoločenského posedenia s dobrým jedlom a nápojmi, ktoré si každý návštevník môže vychutnať, pohodlne sediac pri stole a sledujúc program festivalu.

V kultúrnom programe sa v tomto roku opäť vystriedajú tie najväčšie hviezdy slovenskej a českej populárnej hudby rôznych žánrov od folklóru cez rock, country, pop až po tanečnú hudbu. JUNIFEST 2008 však tentoraz privíta aj zaujímavých zahraničných hostí a predstaví niekoľko absolútnych noviniek. Prvýkrát si na svoje prídu priaznivci elektronickej tanečnej hudby. V pondelok 16. 6. bude v hale B prebiehať veľká JUNIFEST TOP DANCE PARTY so špeciálnym hosťom, holandským dídžejom známym pod menom MARCO V, ktorý patrí medzi svetovú špičku. Okrem neho sa bude tancovať aj na produkciu popredných slovenských dídžejov Milana Lieskovskeho, Roberta Buriana a z Českej republiky pricestuje Michael C.

Spokojní môžu byť aj fanúšikovia tvrdej rockovej hudby, lebo v pondelok 16. 6. paralelne s JUNIFEST TOP DANCE PARTY vystúpi na samostatnom koncerte v EXPO ARÉNE Incheby heavy-metalová legenda, britská kapela JUDAS PRIEST. Tej budú predchádzať vystúpenia kapiel Interitus, Heed a Kreyson. Po druhej hodine rannej bude pokračovať heavy-metalová nádielka v hale B JUNIFESTU koncertmi ďalších rockových skupín do skorého rána.

Lahôdkou programu bude streda 18. jún, keď bude pódium JUNIFESTU patriť legende československej populárnej hudby, skupine OLYMPIC, ktorá sa predstaví svojím festivalovým koncertom najväčších hitov.

Nedeľa 15. 6. bude venovaná staršej generácii a každému, kto má rád folklór, dychovku a ľudovú hudbu a zábavu. V programe nazvanom Akcent Paráda a Zlatá Dychovka sa pod vedením Martina Jakubca a kapely Akcent Live predstavia tiež Jadranka, Oľga Szabová, Zdeno Sychra, Monika Stanislavová, Rochard Sacher, víťazné dychové hudby z televíznej súťaže ZLATÁ DYCHOVKA, Vojenský folklórny súbor Jánošík a ďalší. Vrcholom nedeľného programu bude vystúpenie orchestra Zlaté Husle a sólistov excelentného folklórneho súboru LÚČNICA. Z celého programu sa pripravuje televízny záznam.

Na JUNIFESTE si ako každý rok aj teraz nájde každý to svoje. Medzi ďalšie atraktívne mená programu nepochybne patria František Nedvěd, Gladiator, Kmeťo Band, Horkýže Slíže, Nocadeň, AYA, Tublatanka, Robo Šimko, Kamelot, Allan Mikušek, Žobráci s Michalom Hudákom, Taktici, Senzus, Bukasový Masív, Fleret, Terne Čhave, Fredy’s Dance Group, či Barbora Šulíková. Zastúpené sú rôzne hudobné žánre a tiež zahraniční interpréti. Z Holandska to bude okrem Marca V aj speváčka Loes Van Schaijk z holandsko-slovenskej skupiny Waterflow, z Británie zase James Evans zo zoskupenia James Evans & Band, z Afriky sa predstaví na Slovensku pôsobiaci Thierry s formáciou Thierry and friends. Medzi ďalších účinkujúcich patria: Nový Rownák, Rasťo a Lujza, tanečná skupina Cloggshow, Lenka Ferenčíková, Party Lounge, Sexit, Rea, Big Deal, R.A.D.O, Stará Škola, Setback, Arccus, Rockarolla, Anka Repková, a ďalší.

V sobotu 21.6. od 11.00 cca do 17.00 sa v Hale B v rámci festivalu JUNIFEST uskutoční ďalšia špeciálna akcia, a síce šesťhodinový maratón fitnessu, tanca, zábavy a dobrej nálady - Fredy Ayisi FITNESS, DANCE & ZUMBA PARTY pod taktovkou známeho Fredy Ayisiho a jeho Ayisi’s Dance & Training Center. Príďte si zacvičiť, zatancovať a nabiť sa pozitívnou energiou. Stanete sa súčasťou jednej z najväčších Fitness Party na Slovensku! Okrem toho na tých najlepších čakajú aj vecné ceny. Spolu sa uskutoční až 5 tréningov: Taerobik, Hip Hop Body Shop, Body Distress, Kangoo Jumps a tiež sa môžete tešiť na čoraz populárnejšiu horúcu Zumbu s cvičiteľkou Danielou Česnekovou! Predpredaj vstupeniek na fitness party prebieha v sieti Ticketportal, ako aj priamo v Ayisi’s Dance & Training Center na Wilsonovej ulici v Bratislave.

Absolútnou novinkou festivalu je tiež mediálna súťaž krásy Slovenska MISS JUNIFEST 2008, ktorej voľbu majú možnosť ovplyvniť aj samotní diváci, a to SMS hlasovaním. Súčasťou programu bratislavského festivalu budú kastingy uchádzačiek o titul MISS, verejné fotografovanie a predstavovanie finalistiek jednotlivých krajov Slovenska. Výťažok zo súťaže a zbierky je určený na zlepšenie kvality života pacientov s onkologickými ochoreniami a ich rodín.

Nebude chýbať ani bohatý sprievodný program, ako napríklad pokrový turnaj, exhibícia slovenského štvorkolkového tímu, prekonávanie slovenských rekordov, pivné a iné súťaže o skvelé ceny, a iné atrakcie a zaujímavosti. Počas celého festivalu bude divákov sprevádzať moderátor a skvelý zabávač Richard Vrablec, ktorému bude moderátorsky sekundovať Zuzana Viciaňová.

Vstupné na bežný festivalový deň je symbolických 100 Sk. Vstupenky na špeciálne dni 16. 6. a 18 .6. sú v cene 250 Sk v predpredaji siete Ticketportal, rovnako ako aj výhodná festivalová permanentka, s ktorou jej držitelia len za 490 Sk získajú voľný vstup na celý festival vrátane JUNIFEST TOP DANCE PARTY a koncertu OLYMPICU, zároveň získajú vstup do JUNIFEST – 1. NEZÁVISLÉHO ZDRUŽENIA SPOTREBITEĽOV, NÁKUPNÉ ŠEKY s množstvom zliav a výhod, kartu zliav a výhod SPHERE CARD, 1 FESTIVALOVÉ PIVO ZDARMA a šancu súťažiť o skvelé ceny. Do spotrebiteľského združenia JUNIFEST bude možné zaregistrovať sa aj priamo na mieste a získať tak atraktívne celoročné zľavy a výhody vo svete financií, obchodu a služieb od partnerov združenia. Bude to napríklad 33 % zľava na nákup pneumatík, 15 % zľava na bielu techniku a mnohé ďalšie!

Organizačný tím, účinkujúci a partneri festivalu JUNIFEST 2008 vás srdečne pozývajú stráviť nezabudnuteľné júnové dni v spoločnosti piva, dobrého jedla, zabávajúcich sa ľudí, skvelej hudby a dobrej nálady.

Všetky potrebné informácie o festivale (vrátane video zostrihu z minulého roka), ako aj o ďalších aktivitách spoločnosti JUNIFEST GROUP, s. r. o., sa nachádzajú na webstránke www.junifest.sk.

Plakát

Zdroj: Gregi.net


Pivní festival: Nuda a předražené pivo

[pondělí, 26. květen 2008]

Většina novinářů sice pilně opisuje z tiskové zprávy, že jde o největší gastronomickou událost, ale v případě pivního festivalu za holešovickým výstavištěm (trvá do neděle), mají slova daleko k činům. Vyjma slušné hudební produkce tu při naší návštěvě vládla mdlá a rozpačitá atmosféra a za pivo si k tučnému vstupnému počítali 39 Kč.

Na svátcích piva by se mělo pivo nabízet levněji než jindy. Nepochopením téhle jednoduché aritmetiky si pořadatelé odradili hodně hostů a při naší nedělní návštěvě tak některé festivalové stany zely prázdnotou. Hostesky a hostesáci v bílých šatech s červenými čtverečky tu postávají bez práce a harmonikáři působí v poloprázdných bílých stanech jako maskoti nějakého nepovedeného filmu.

Za festivalovou branou i v jednotlivých stanech, si běžné peníze vyměníte za festivalové tolary (1 tolar za 39 Kč) a můžete vyrazit. V jednotlivých stanech za ně dostanete 30 druhů piv čepovaných do skleněných půllitrů a k tomu si můžete objednat hospodskou klasiku jako klobásku, nakládaný hermelín, utopence, apod. Jako největší gastronomická slavnost to rozhodně nevypadá a ceny jsou navíc děsivě předražené. Za pivo i limonádu zaplatíte 39 Kč, za utopence 78 Kč a za půl kuřete 156 Kč! K tomu si ještě připočtěte vstupné, které stojí 120 Kč na osobu.

Nebýt kvalitní hudební produkce, byly by to vyhozené peníze. Pokud jste ale fanouškem kapel jako Sto zvířat, České srdce nebo Michala Pavlíčka, dá se to zkousnout.

Fotoreportáž:

Foto

Korunky za tolárky si můžete vyměnit skoro kdekoliv...

Foto

Vyjma hostesek a hudebníků je na festivalu trochu prázdno

Foto

Když ale fotíte ze správného úhlu...kapel je všude dostatek a nutno říct, že se všichni opravdu snaží.

Foto

Hostesky tančí...

Foto

A Švejk se svojí vyvolenou zapřádá s hosty učené rozhovory.

Foto

Největší atrakcí je velký rožnící se býk

Foto

Řezníci tu dělají svému cechu čest. Jeden stánek je ale trochu málo

Foto

Snad sem jen nepřijedou z Bavorska a nebudou srovnávat....:-)

Zdroj: PragueOut.cz


«« « Strana 951 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI