Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Pivovar přivítal 2011. návštěvníka

[pondělí, 20. červen 2011]

Dvě desítky účastníků exkurze v hanušovickém pivovaru vchází do varny piva plné nasládlé vůně. Třicetiletý mladík se ani nestačí rozhlédnout po prostoru se čtveřicí měděných kádí a čeká na něj překvapení. Petr Suchý se dozvídá, že se stal jubilejním 2011. návštěvníkem, který v letošním roce do pivovaru zavítal.

Nečekal jsem to. Nikdy jsem nic nevyhrál, je to první výhra v mém životě,“ svěřil se překvapený řidič tramvaje z Olomouce několik chvil poté, co si z rukou obchodního ředitele pivovaru Zdeňka Mareše převzal dárkový koš plný piva.

Suchý přiznává, že spíše než pěnivý mok má v oblibě víno. „Pivo mám ale také rád. Když je dobré, určitě se rád napiju,“ dodává.

Jubilejního 2011. návštěvníka Pivovar Holba v Hanušovicích přivítal 17. června. Prohlídky reálného provozu organizuje jako jeden z mála v České republice. O exkurze je velký zájem; jen loni se do výroby podívalo na šest tisíc lidí. Během hodinové prohlídky zájemci nahlédnou do varny, spilky, laboratoře nebo do ležáckých sklepů. Součástí zpravidla bývá i degustace.

Pivovar nabírá brigádníky, pěnivý mok nezdraží

S nástupem léta začíná hanušovickému pivovaru sezona. Podle vedení firmy v teplých červnových dnech narostl odbyt piva Holba až o třetinu.

„Zatím je náš denní rekord 1200 hektolitrů, který ještě určitě naroste,“ řekl obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Mareš.

Kvůli zvýšené poptávce dá podnik přes léto práci asi desítce brigádníků.

Pracují především na stáčírně sudů. Většina z nich u nás není poprvé, takže provoz dobře znají,“ poznamenal výkonný ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Za prvních pět měsíců letošního roku uvařili v Hanušovicích o čtyři procenta piva více než loni.

O zvýšení počtu stálých zaměstnanců zatím neuvažujeme,“ řekla mluvčí pivovaru Hana Matulová. Uvedla, že podnik v současnosti neplánuje ani zdražení svých produktů.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Šumperský deník | Autor: Petr Krňávek

http://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/foto-pivovat-privital--navstevnika20110617.html


Brněnský pivovar má nové tanky

[pondělí, 20. červen 2011]

Devět milionů litrů piva bude v budoucnu kvasit ve dvou nových nádržích v brněnském pivovaru Starobrno. Pracovníci specializované německé firmy obří nádrže začali v pivovaru umísťovat v pátek.

Tank má rozměry dvaadvacet metrů na výšku a pět a půl metru v průměru. Takže jejich doprava po souši pochopitelně nebyla jednoduchá,“ řekl vrchní sládek pivovaru Tomáš Pluháček. Proto putovaly nejdřív z Německa po Dunaji do Bratislavy až poté dálnici do Brna. Pluháček upozornil, že z hlediska dopravy je Mendlovo náměstí, na němž pivovar sídlí, hodně komplikované.

Je tu spousta trolejí. Poslední kilometrový úsek proto trval nákladu asi čtyři hodiny,“ řekl Pluháček.

Zdroj: Brněnský deník | Autor: Attila Racek

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-brnensky-pivovar-ma-nove-tanky20110617.html


Přijede císař, bude nové pivo!

[pondělí, 20. červen 2011]

Speciální císařský třináctistupňový ležák Kaiserbier čeká na své ústecké příznivce, bude i pro čtenáře Deníku.

Pravé císařské pivo Kaiserbier. Přesně to se pokusili ve spolupráci s ústeckým muzeem „zrekonstruovat“ v restauraci a minipivovaru Na Rychtě. Ústečané jej budou moci ochutnat zhruba za čtrnáct dní při slavnostním otevření opraveného muzea.

Kaiserbier před více než sto lety vařil ústecký měšťanský pivovar a dodával jej do Vídně na císařský dvůr. „Velmi rád ho pil císař František Josef I. i anglický král Eduard v Karlových Varech,“ líčil historik z ústeckého muzea Václav Houfek. „Zatím to vypadá, že se náš vědecký pokus vydařil,“ řekl při včerejší kontrolní ochutnávce.

Pivo stále žije

Jaká je charakteristika císařského piva? „Vypadá to na 13 stupňový světlý ležák,“ popisovala pivo sládková Martina Valterová. „Vaříme ho z českého sladu, dováženého z Benešova. Jelikož ho nefiltrujeme ani nepasterujeme, stále žije. Je to poznat na pěně, jak hezky drží a je hustá jako smetana.

Houfek pak dodal, že je lehké, ale zákeřně silné. „Seknout tam tři, tak v se později může stát, že pak seknou ty tři s vámi,“ popisoval Kaiserbier s nadsázkou. Minipivovar si pro Kaiserbier nechal odlít speciální velké skleněné lahve. „Není to ale pivo na skladování, musí se rychle vypít.

Právě soudek speciálního piva Kaiserbier je hlavní cenou letní soutěže Deník s Jeho Výsostí (2. díl bude ve středu). Císař František Josef I. Ústí před 110 lety navštívil a právě ústeckým pivem s tímto označením se osvěžil. Vypil tři půllitry a jak se zmiňuje dobový tisk: „Jeho Veličenstvo celou sklenici až na pár kapek vyprázdnilo.

Super ceny

Deník otiskne až do 28. června seriál čtyř článků o tom, jak slavná návštěva Jeho Veličenstva probíhala. U každého najdete soutěžní otázku.

Na výherce čekají kromě sudu Kaiserbier i lahvinky kvalitních nápojů od likérky Granette, dárkové balíčky s kosmetikou z bývalé schichtovy továrny, nebo poukázky na večeři v Hospůdce U Lípy na Střekově, v hodnotě 500 korun, jež věnoval majitel Vlastimil Žáček. Publikace a suvenýry věnuje i muzeum, jež na své otevření 30. června pozvalo i císaře Františka Josefa I. Ten také výherce při otevření muzea vylosuje a předá výhercům ceny.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Ústecký deník | Autor: Janni Vorlíček

http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20110617_wv_pivo_cisar_usti.html


Nový reklamní spot s názvem Chci si to dát...na značku piva Starobrno je od soboty 18. 6. ve vysílání všech hlavních televizních stanic. Jde o první reklamu v duchu nového sloganu Pivo s moravským srdcem, která hodlá oslovit také mladší generaci. Reklama poběží i v regionálních kinech a bude ke shlédnutí na internetu. Motivy z reklamy se budou objevovat také na všech klíčových festivalech, které značka Starobrno podporuje.

Vznik nové reklamy měla na starosti agentura Grey v produkci Boogiefilms, režie se ujal Američan Frank Borin. Samotné natáčení bylo velmi atraktivní i pro přihlížející Brňany. Reklama totiž vznikala během dvou nocí na nejznámějších místech jihomoravské metropole – například v ulicích vedoucích k Zelnému trhu či pod katedrálou Petrov. Natáčelo se ale i na terase Pivovarské restaurace v bezprostřední blízkosti pivovaru Starobrno na Mendlově náměstí. V reklamě účinkují spousty brněnských herců a nechybí ani překvapení v podobě letadla čmelák se šikovným pilotem. Písničku ke klipu nazpívali Dan Bárta, Viktor Dyk a moravská hudební legenda Roman Dragoun.

Reklama podporuje regionální hrdost. Zejména oslavuje jihomoravskou metropoli, jako město, které žije. Chceme oslovit mladou generaci, proto je reklama energická, nicméně pracuje se známou moravskou srdnatostí a bodrostí,“ přibližuje spot group brand manažer značky Starobrno Jiří Rákosník.

Zdroj: Marketingové noviny

http://www.marketingovenoviny.cz/?Action=View&ARTICLE_ID=9993


Přerovský Pivovar Zubr zahájil provoz nové stáčírny a centrálního skladu za 140 milionů korun. Jedná se o největší investici pivovaru za posledních 20 let. Projekt výrazně modernizuje stáčení piva do sudů, plechovek i plastových lahví, mění režim skladování a usnadňuje následnou expedici. Výstavba objektu a montáž technologií trvala 18 měsíců.

Stáčírna se nachází v jihovýchodní části areálu na místě nevyužívaných budov garáží a ledovny. Její součástí je řada zajímavých technických řešení, které jsou v tuzemském pivovarnickém průmyslu zatím ojedinělé.

Patří k nim zejména depaletizace a paletizace PET lahví a plechovek pomocí robotických pracovišť i komplexní automatická manipulace se sudy. Moderní zařízení umožňuje operativní regulaci výkonu, což je důležité zejména pro bezproblémové vykrývání sezónních špiček.

Zdroj: Euro.cz | Autor: David Vagaday

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=100184


Na zámku Konopiště se mohou návštěvníci seznámit s postupem vaření piva za dob Františka Ferdinanda a v současnosti - a to při hodinové přednášce ve čtvrtek 23. června od 18 hodin.

Jak se vařilo pivo za Františka Ferdinanda a jak se vaří dnes? Přednáška manažera benešovského pivovaru Václava Vyvadila o vaření piva se uskuteční 23. června na zámku Konopiště. Součástí přednášky bude i ochutnávka benešovského piva.

Od roku 1887 se vařilo pivo v pivovaru, který patřil majiteli konopišťského panství Františku Ferdinandovi d´Este. Ten v roce 1897 dokončil přestavbu, která dala základ dnešnímu pivovaru v Benešově s produkcí 50 000 až 60 000 hektolitrů piva ročně.

Nová obchodní známka Ferdinand přinesla v roce 1992 rekord v ročním výstavu piva 233 712 hektolitrů. Dvanáctistupňové pivo Ferdinand bylo oceněno druhým místem v celostátní soutěži ČOI. V roce 1994 zahájil Benešovský pivovar výrobu deset a dvanáctistupňového piva s názvem Staročeské pivo a doplnil tak řadu svých piv o další druh vedle již tradičně vyráběných světlých a černých piv pod názvem Ferdinand. V současné době pivovar vyrábí pět druhů piv.

Zdroj: Novinky.cz | Autorka: Ivana Kvasnicová

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/stredocesky-kraj/benesov/684-5151-jak-se-varilo-pivo-za-frantiska-ferdinanda-a-jak-se-vari-dnes.html


Vysokochlumečtí sládci navazují na tradici vaření výčepního piva v tomto pivovaru a přicházejí s novou desítkou nazvanou Princ Max X. V distribuci je od dubna letošního roku a již jej čepuje na devět desítek hospod v Praze a ve Středočeském kraji.

Výčepní piva vyráběná ve Vysokém Chlumci se v posledních letech jmenovala Princ. Právě s tímto odkazem jsme vymýšleli název pro naše nové pivo, ačkoli ho vaříme podle odlišné receptury než před lety,“ vysvětlil Pavel Kortus, sládek Pivovaru Vysoký Chlumec. Právě na vyšší stupňovitost odkazuje druhá část názvu – Max X, tedy maximální nebo nejsilnější desítka, protože právě tou na tuzemském pivním trhu pivo o stupňovitosti 10,7 % pravděpodobně je. „I přesto zůstal obsah alkoholu zachován na 4,0 % obj.,“ uvedl Kortus.

Pivo se vyznačuje plnou sladovou chutí, která později přechází do příjemné chmelové hořkosti. Princ Max X rovněž zaujme medovou barvou a sladovou vůní.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery

Princ Max X: nejsilnější desítka na trhu

Sponzora odradily nepovolené výčepy

[čtvrtek, 16. červen 2011]

Posledního velkého sponzora Zahrady - Velkopopovický pivovar - odradil fakt, že na soukromých zahradách u frekventované uličky mezi hlavní scénou v amfiteátru a takzvanou Kapličkou se kromě stánkařů s drobnými suvenýry objevily i stánky s pivem. "Točilo se tam asi osm druhů jiných piv. Když hlavní sponzor nemá výtoč, tak se neudrží," vysvětlil Konečný.

Pořadatelé festivalu spolu s náměšťskou radnicí letos přišli s opatřením, které má situaci zachránit - zaslepí uličku mezi Kapličkou a amfiteátrem, kudy dosud proudily davy lidí a potencionálních zákazníků nepovolených stánků s pivem. I když to znepříjemní cestu i návštěvníkům (budou muset oklikou kolem zámku), festival tak chce udržet letošního sponzora - brněnský pivovar. "Jestli ani tento sponzor nevydrží, tak Zahrada v Náměšti je možná letos naposledy," dodal Konečný.

Starostka Náměště na Hané Marta Husičková si neumí obec bez festivalu představit. "Je to pro nás nejen prestižní záležitost, ale co bychom také dělali s areálem amfiteátru? K ničemu jinému než folkovému festivalu se nehodí," podotkla.

Na starostku přišlo trestní oznámení a dostává anonymy

Nic jiného než Zahrada a pak srpnové lidové Hanácké slavnosti se v náměšťském amfiteátru ani nekoná. Konec Zahrady by byl pro obec ranou i z toho důvodu, že každým rokem do areálu investuje statisíce korun, přičemž předloni za milion korun vybudovala zázemí pro účinkující.

Husičková, na kterou už podnikatelé ze zahrad podali trestní oznámení a chodí jí také anonymy, tvrdí, že obec nechce bránit stánkařům, kteří prodávají drobnosti. Vadí jí ale stánky s pivem. "Místní lidé se zřejmě drží hesla: Hanák se stará - Hanák má. Neuvědomují si, že kdyby nebylo festivalu, tak nemají vůbec nic," poznamenala starostka.

Zdroj: iDnes | Autorka: Petra Klimková | Kráceno

http://olomouc.idnes.cz/legendarni-festival-zahrada-mozna-skonci-ublizuji-mu-cerne-stanky-105-/olomouc-zpravy.aspx?c=A110614_1602947_olomouc-zpravy_sot


Budějovický Budvar zve na Budvar Fest

[čtvrtek, 16. červen 2011]

Budějovický Budvar připravil zajímavé zpestření nadcházejícího víkendu. V průběhu pátého ročníku rockového festivalu Budvar Fest se postupně představí 5 hudebních formací z České republiky. Hlavní hvězdou programu bude německá horror punková kapela The CRIMSON GHOSTS. Chybět nebude občerstvení, soutěže o ceny a projížďky na motorovém člunu na řece Malši. Pro případ deště bude pro diváky připraven pivní stan s kapacitou 500 míst k sezení. Akce se koná 18. června na parkovišti TJ Sokol v Českých Budějovicích od 13 hodin. Vstup zdarma.

Pestrý výběr tvrdší rockové hudby nabídne obyvatelům a návštěvníkům Českých Budějovic hudební festival Budvar Fest. Jeho již pátý ročník se koná v sobotu 18. června 2011 od 13 hodin na tradičním místě – tedy na parkovišti TJ Sokol v Českých Budějovicích.

Budvar Fest vstupuje již do svého pátého ročníku a stává se tradiční akcí, na kterou jsou fanoušci zvyklí a na kterou se těší. Lidem velmi vyhovuje možnost zpestřit si víkendový program přímo v centru města. Budvar Fest je pro nás generálkou na tradiční Den v Budvaru, který letos proběhne 10. září a nabídne divákům ještě bohatší program na dvou hudebních pódiích,“ říká Petr Klein, manažer promo akcí z Budějovického Budvaru.

V průběhu pátého ročníku rockového festivalu Budvar Fest se postupně představí 5 hudebních formací z České republiky. Hlavní hvězdou programu bude německá horror punková kapela The CRIMSON GHOSTS. Chybět nebude občerstvení, soutěže o ceny a projížďky na motorovém člunu na řece Malši. Pro případ deště bude pro diváky připraven pivní stan s kapacitou 500 míst k sezení. Vstup zdarma.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru

http://budweiser-budvar.cz/pro-media/tiskove-zpravy/budvar-fest11.html


Nepomucké pivní slavnosti 2011

[čtvrtek, 16. červen 2011]

Vezměte červenec, přidejte k němu Nepomuk a máte pivní slavnosti. Tahle rovnice platí již devatenáctý rok a letos bude navíc už po čtvrté v novém hávu – s velkým výběrem všemožných značek zlatavého moku a vstupem zdarma. Tato podoba slavností se zdá být prozatím vcelku úspěšnou, a tak toto léto nečekejte na nepomuckém náměstí žádné převratné změny, jen postupný růst a vývoj tradiční prázdninové akce.

Dobré pivo a malé pivovary jsou v posledních letech čím dál větším hitem a tak i nepomucké slavnosti přivítají opět o něco více zástupců sládkovského řemesla. Letos by počet značek, které zde budou k ochutnání, měl překročit již úctyhodnou padesátku. Velká část z nich bude patřit k těm, na které v regálu hypermarketu nenarazíte, často jsou dokonce k ochutnání jen v jedné či několika málo hospodách. A takhle pohromadě budou k vidění možná právě jen v Nepomuku.

Už to je pádný důvod k návštěvě zdejších pivních slavností. Ale nikoliv jediný. K poctivému pivu patří dobré jídlo, a proto organizátoři nezapomněli ani na pestrou nabídku všelijakých pochutin: klobáskami na grilu počínaje a kozími sýry či hovězími hamburgery z místního ekologického chovu konče.

Nejenom jídlem a pivem živ je člověk, a tak i Nepomucké pivní slavnosti nabízejí kulturní program, který stojí za pozornost. Jistotou je stylově rozmanitá hudební produkce, v níž si snad každý najde to své – no posuďte sami: revival populární Lucie, dechový orchestr z Klatov, klasičtí rockeři Papa Joe, nabroušený hard core v podání strakonických Delusion, plzeňská Frajara Putika kombinující ska s prvky world music či folkový Jolly Band.

Letošními novinkami v programu pak budou ukázky dřevorubeckých disciplín – timbersports, za účasti vicemistra světa a čtyřnásobného mistra Evropy Martina Komárka, a také rozmanité pivní soutěže. Závodit mezi sebou budou i zúčastněné pivovary, a to o přízeň návštěvníků – připravena je opět anketa o nejlepší pivo slavností. Uvidíme, zda-li Purkmistr z Černic obhájí loňské vítězství. Vzhledem k tomu, že letos by měla dorazit i Železná Ruda, půjde nepochybně o těžký souboj.

Nepomucké slavnosti se budou konat v sobotu 9. července od jedenácté dopolední až do hluboké noci. Program začíná po poledni a končí o půlnoci. Tou dobou pak startuje taneční afterparty za doprovodu zlámaných beatů v místním klubu Coffee-shop. Kdo nemá v plánu se zdržet až tak dlouho, může s sebou vzít i své ratolesti, kterým udělají jistě radost cukrovinky, zmrzlina či skákací hrad.

Jak již bylo zmíněno, pivní slavnosti se konají na nepomuckém náměstí a vstup je zdarma. Přijďte, jste vítáni.

Zdroj: Tisková zpráva Občanského sdružení Nepal | Autor: Pavel Kroupa


Dávným Francouzům chutnalo pivo

[čtvrtek, 16. červen 2011]

Moderní Francie je proslavená vínem, ale v době železné se zde pravidelně vařilo také pivo.

Důkazy o vaření piva ve Francii, které sahají až do 5. století před naším letopočtem, objevili archeologové z francouzského Národního centra vědeckého výzkumu (CNRS). V sedimentu, který pochází z vykopávek známého naleziště Roquepertuse v Provence, našli naklíčená semena ječmene. Jejich špatný stav naznačoval, že semena prošla částí sladovacího procesu. Jejich objev spolu se zbytky zařízení domácí sladovny naznačuje, že v době železné se obyvatelé Francie vedle přípravy vína pravidelně věnovali také vaření piva.

A jak celý proces vypadal? Podle archeologů lidé zrna ječmene nejprve nechali máčet ve vodě. Nasáklá je pak rozházeli po vyhrazené části ploché dlážděné podlahy, kde semena začala klíčit. Ve správné fázi klíčení je lidé opražili v peci a rozemleli kamenným mlýnkem. Slad pak nechali fermentovat v nádobách.

Zdroj: Rozhlas.cz

http://www.rozhlas.cz/zpravy/historie/_zprava/908266


Pivovaru Litovel se v prvních pěti měsících letošního roku meziročně zvýšil prodej asi o deset procent. Spotřebě podle vedení závodu přálo mimo jiné slunečné jarní počasí. Litovelský pivovar loni vystavil zhruba 160 tisíc hektolitrů piva, meziročně o něco méně.

"Stejně jako jiné tuzemské výrobce piva i nás v minulém roce postihla z hlediska prodejů světová hospodářská krize. V celém Česku se prodeje snížily zhruba o devět až deset procent, v našem případě to bylo výrazně méně," uvedl ředitel litovelského pivovaru Lumír Hyneček.

Doplnil, že letos se situace na trhu zlepšila. "Letošní rok vidíme vzhledem k vývoji v prvních pěti měsících roku, kdy nám prodeje vzrostly, pozitivně. Doufejme, že nám bude počasí přát, protože počasí je našim nejlepším marketingovým nástrojem. Je také vidět, že se ekonomika trochu oživuje," uvedl Hyneček.

Pivovar Litovel je členem skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel. Tyto pivovary prodávají svoji produkci především na Moravě a ve východních Čechách.

Zdroj: Olomouc.cz

http://zpravodajstvi.olomouc.cz/clanky/Pivovaru-Litovel-se-letos-zvysil-prodej-spotrebe-pralo-pocasi-16296

[Litovel] 14:11 [permalink] [reaguj]


[pi] 14:08 [permalink] [comments: 7]


Šestý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender přešel z úvodní části k sérii čtyř regionálních kol. Barmani a výčepní plzeňského ležáku dnes změřili své dovednosti v Plzni v pivovaru Plzeňského Prazdroje. Vítězem se stal Ronald Steiger z penzionu V Lukách z Dlouhé Vsi u Sušice. Právě vítěz klání a další čtyři nejlepší si zajistili postup do celostátního kola, které se uskuteční v Plzni 4. srpna. Celkově v Plzni soutěžilo 24 výčepních, z toho tři ženy.

Měl jsem značnou trému. Přítelkyně, která mi tady držela palce, říkala, jak moc to na mě bylo poznat… Možná to poznala i porota,“ usmíval se vítěz regionálního kola Ronald Steiger. „Základem je udělat u toho i trochu show, nejlepší pivo na světě, kterým je Pilsner Urquell, i takhle nabídnout, umět ho prezentovat. Host se musí cítit dobře,“ dodal ke svému dnešnímu úspěchu Ronald Steiger, který se regionálního finále soutěže zúčastnil potřetí a po loňském 2. místě se dočkal vítězství.

Plzeň přivítala nejlepší výčepní nejen ze západních, ale i části severních a jižních Čech. Další regionální kola proběhnou v tomto týdnu v Praze, Benešově a Brně. I z nich postoupí vždy pět nejúspěšnějších. Společně tak utvoří elitní dvacítku, která se utká v Plzni 4. srpna v národním finále. S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získá vítěz pivo na rok zdarma a také možnost uvařit si společně se sládkem Václavem Berkou vlastní várku piva do své provozovny. Hlavní výhrou je ale samozřejmě možnost utkat se o celkový triumf v mezinárodním finále, které se koná letos na začátku října v Plzni a Praze.

V plzeňském regionálním kole nás nejvíce zaujal Ronald Steiger, který prokázal ohromné charisma a podal jasný důkaz o tom, že Pilsner Urquell se nechá nádherně čepovat i v malém penzionku v obci s několika stovkami obyvatel,“ komentoval průběh soutěže v Plzni starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodal: „Pilsner Urquell Master Bartender je soutěž pro všechny ctižádostivé výčepní, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal skutečný mistr, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo, ale také charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj a znalosti správné péče o pivo.

Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2011 se přihlásilo celkem 320 českých výčepních a barmanů. Ještě před regionálními koly proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Do každého regionálního kola postoupilo vždy cca 30-35 nejlepších výčepních.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender všem zájemcům otevírá nové možnosti. Titul nejlepšího výčepního je prestižní nejen pro jeho nositele, ale je i přínosem pro restauraci, kde jeho majitel působí. Prokazatelně zvedá tržby a zajišťuje zájem veřejnosti. Soutěž je výzvou také pro ženy. V loňské konkurenci dalších 250 výčepních z Čech, Moravy a Slezska se v národním kole probojovala na druhé místo Jana Zachariášová z brněnského VŠK Terč, a svým úspěchem vyvrátila předsudky, že je výčepnictví ryze mužskou záležitostí.

Zdroj: Prazdroj.cz | Autor: Vladimír Jurina

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/981%22%3ERegion%C3%A1ln%C3%AD


Porovnávání úrovně migrace bisfenolu A z vnitřního ochranného laku plechovek určených pro balení různých druhů potravin.

V průběhu výroby plechovek určených k balení potravin je prováděn nástřik vnitřního ochranného laku. Vnitřní lak slouží jako protikorozní ochrana a brání změnám chuti balených potravin.

Bisfenol A (BPA) je chemikálie, která se vyskytuje v tomto vnitřním ochranném laku nápojových plechovek a konzerv. BPA je sporná sloučenina, vzhledem k tomu, že se uvolňuje do balených potravin a jeho příjem má podle všeho negativní vliv na lidské zdraví.

Migrace BPA z ochranné vrstvy laku do piva není však nikterak závažná. V plechovkovém pivu jsou koncentrace BPA velmi malé. Ve srovnání s jinými potravinami (viz tabulka), je pivo zatíženo tímto problémem minimálně, což pravděpodobně souvisí s výrazně kratší dobou tepelného zpracování. Obecně je přípustná výše uvolňování umělých hmot přicházejících do kontaktu s potravinami jasně stanovená. V Evropské unii je pro BPA platná hraniční hodnota, která činí 600 µg/kg.

Maximální koncentrace zjištěná v pivních plechovkách (6,5 µg BPA/l) je zřetelně nižší než výše uvedený mezní příjem. Příjem BPA z plechovek je tedy, vzhledem k měřenému přípustnému dennímu příjmu, velmi malý. Požití jednoho litru plechovkového piva odpovídá, u dospělé osoby vážící 70 kg, méně než 0,2 % přípustné denní dávky. Dospělí konzumenti piva nepatří do rizikové skupiny ohrožené BPA a pivní, resp. nápojové plechovky nepředstavují v současné době významný zdroj BPA, a proto se neuvažuje o nějakých dalších zvláštních omezeních.

Ze současného pohledu je obsah BPA, včetně odvozených rizik dopadu na zdraví u konzumentů piva, hodnocen jako nízký.

Koncentrace BPA u různých potravin balených do plechovek

Potravina | BPA (µg/kg)

Zelenina (fazole/kukuřice/rajčata) | 20-35

Ovoce (broskve/mango/ananas) | 5-25

Polévky (bramborová/gulášová) | 20

Mléčné výrobky (kondenzované mléko) | 31

Nápoje (nealko/pivo)| 0,1-6,5

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová | Brauwelt

http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=111619&ids=173


Když chcete vyrazit zchladit žízeň pivem někam do hospůdky, můžete si být jistí, že nenarazíte na žádnou se stejnou nabídkou. Druhů zlatavého moku, v jehož pití Česká republika suverénně dominuje, je spousta.

Stále častěji se na pivním trhu objevují doposud neznámé značky ze zahraničí. Někde jsou na ně ovšem již zvyklí.

My například už devět let čepujeme belgický Hoegaarden. K dalším nepříliš známým značkám, které u nás máme, patří například i pivo Vratislav. To je u nás dva roky,“ popsal provozovatel Chelsea Pubu ve Zlíně Roman Peška. Příznivců těchto nezvyklých značek podle něj není málo. „Je jich méně než klasických pivařů, ale zájem je,“ doplnil.

Podobně to vidí i číšník Jan Mana ze zlínského Canada Pubu, kde je výběr piva také široký. „Tak třeba Heineken pijí hlavně mladí. Kvasnicová piva zase lákají starší a ty zkušenější. Někde uprostřed je Starobrno,“ vysvětlil Mana. Zda si člověk troufne vyzkoušet jedno z netradičních piv, podle něj záleží na náladě. „Někteří přijdou a při výběru se rozhodnou zkusit ty rozmarnější kousky,“ dodal Mana s tím, že netradiční piva mají v nabídce už od založení hospody.

Zkouší hlavně mladí

To samé se dá říci o podniku U Čápa v Záhlinicích na Kroměřížsku, který funguje od letošního ledna. Má od začátku v nabídce pivo Poutník. „Chodí sem na něj převážně mladí, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Je také o něco levnější,“ objasnil tamní provozovatel Rostislav Murda.

Dalším z podniků, kde si návštěvníci zvykli na nové značky piv, je uherskohradišťský Nadrahach.cz. Do jejich nabídky patří již celkem známé Svijany a také piva značky Harrach. „Přes zimu jsme ho museli na nějaký čas zrušit, ale v teplejších měsících je velmi oblíbený. No a Svijany samozřejmě taky. Ty se čepují opravdu hodně,“ svěřila se Drahoslava Smetanová z hospůdky Nadrahach.cz, která funguje bezmála dva roky.

O tři roky déle mají nevšední pivo v hospodě U Jasana v Rožnově pod Radhoštěm. Je jím Bon. „Je tu celkem oblíbené. Lidi ho pijí rádi,“ potvrdil zájem návštěvníků tamní číšník Petr Čermák.

Velkým oblíbencem netradičních piv je i pětatřicetiletý Jan Horňák ze Vsetínska, který se prý nebojí experimentovat. „Když dorazím do podniku, kde mají nějaké netradiční pivo, tak ho hned vyzkouším. Rád experimentuju a ochutnávám další,“ svěřil se.

Zdroj: Zlínský deník | Autor: Marek Houser

http://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/pivari-v-kraji-radi-zkousi-nezvykle-druhy20110614.html


Pokud si představujete, že pivovarský den je určen pouze pro příznivce zlatavého moku, přijeďte se o opaku přesvědčit 18. června do Pivovaru Nymburk. Dobře vychlazené Postřižinské pivo, včetně nejnovějšího čtrnáctistupňového Svátečního speciálu samozřejmě chybět nebude, těšit se ale můžete také na pestrý program pro celou rodinu.

Prohlédnout si můžete zázemí pivovaru a samotnou výrobu, kromě toho se můžete například svézt parním vlakem. K vidění budou rovněž historická osobní auta. Připraveno je vystoupení Václava Neckáře, Jiřího Schmitzera a kapel Tři sestry Banditos či Divokej Bill. Moderátorkou bude Heidi Janků, která zdejším dnem otevřených dveří provází již tradičně.

Program začíná ve dvoře Pivovaru Nymburk v sobotu 18. června v 9 hodin. Cesta parním vlakem, který vás do Nymburka dopraví z Lysé nad Labem, bude zdarma. Jízdní řád tohoto vlaku s barovým vagónem naleznete na stránkách Pivovaru Nymburk. V prostorách pivovaru jsou kromě hudebních vystoupení připraveny také další aktivity jak pro dospělé, tak pro děti.

Soutěžit se bude například o zájezd k moři s cestovní kanceláří EXIM Tours. Chybět nebude ani řada stánků s občerstvením a sladkostmi. Své brány pivovar znovu uzavře až přibližně v 19.30, kdy také odjede poslední parní vlak. Vstupné se na tomto dni otevřených dveří neplatí, jedinou podmínku vstupu je dobrá nálada.

Zdroj: Tisková zpráva Postřižinského pivovaru Nymburk | Beaufort


Unikátní třináctistupňové pivo neobvyklé červené barvy se právě stáčí do sudů, aby včas našlo cestu do celkem 2500 restauračních zařízení v Čechách i na Moravě. Už podruhé sváteční pivo k oslavě slunovratu navařil vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. A jak je v případě jeho speciálů zvykem, receptura je přísně střeženým tajemstvím. Pípy se Svatojánským pivem se roztočí na jediný den v roce 24. června.

Specifickou chuť a vůni i neobvyklou barvu pivo získává rubínový speciál z extraktu několika druhů bylin. „Inspirace pochází z pohanských oslav letního slunovratu. Toto období prý bylinám dodává magickou sílu. Lidé tehdy Svatojánskou noc z 23. na 24. června oslavovali jako plnou lásky a kouzel. Považovali ji za magickou, plnou zázraků, tajemna a nadpřirozených úkazů. Staří Keltové šli ještě dále. Speciální pivo muselo obsahovat nejen ty správné byliny. Aby získalo skutečně kouzelnou moc, musely je vařit vnadné ženy,“ vysvětluje poutavě svou inspiraci Petr Hauskrecht.

Svatojánské pivo má krásnou rubínovou barvu, plnou sametovou chuť se středně silným řízem. Vyznačuje se dále vyšší hořkostí, kterou nenapodobitelným způsobem podtrhuje příchuť použitých bylinek. „Unikátnost piva tkví v tom, že je pravděpodobně jako jediné na světě zbarveno čistě přírodními produkty bez jakýchkoli syntetických přísad,“ konstatuje Petr Hauskrecht. Kromě výtečné chuti je ale i zdravé. „Svatojánské pivo má díky bylinám vysoký obsah antioxidantů. Ty jsou známé pozitivním vlivem na organismus, protože likvidují volné radikály, považované za potenciální karcinogeny,“ říká Petr Hauskrecht.

Svatojánské pivo se vařilo klasických způsobem na dva rmuty. Hlavní kvašení proběhlo v otevřených kádích a trvalo osm dní. Dále pivo dozrávalo v ležáckém sklepě při teplotě 2 stupně Celsia po šedesát dní. Dlouhým zráním svatojánské pivo získalo lahodný říz, vyváženou chuť a typický buket. K výrobě piva byly použity nejkvalitnější suroviny včetně jemného aromatického chmelu z oblasti Žatce, což mu dodává jemnou hořkost s výrazným chmelovým aroma.

Celkem letos ve Velkém Březně vyrobili 3000 hektolitrů Svatojánského piva, které se v sudech rozvezou do 2500 hospod. Do Čech se distribuuje 1400 hektolitrů, na Moravu 1600 hektolitrů. Štamgasti pivo ve svých oblíbených hospodách najdou snadno: budou označeny samolepkami na dveřích i plakáty. Stojánky na stolech nabídnou hostům k přečtení zajímavé informacemi o tom, co vlastně z orosených půllitrů pijí. Seznam všech restauračních zařízení, kde se bude Svatojánské pivo točit, lze vyhledat na webových stránkách www.svatojanskepivo.cz.

Zdroj: Heineken Česká republika

http://www.heinekenceskarepublika.cz/cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/2011/295


Celkem sedm cen na prvních třech místech. To je skvělá bilance pivních značek z portfolia společnosti Heineken Česká republika z prestižní degustační soutěže Pivo České republiky 2011, která se v tradičním červnovém termínu uskutečnila v Českých Budějovicích. Heineken se tak na soutěži stal neúspěšnější výpravou ze všech zúčastněných.

Zlatou medaili si z Budějovic odvezly celkem tři značky. Hned první den soutěže bodoval Hostan Naše Pivko, a to v kategorii světlých výčepních piv. Hostan Naše Pivko obstál v silně obsazené kategorii světlých výčepních piv, v níž degustátoři posuzovali na třicet vzorků.

Druhé zlato putovalo do Brna. Ležák Starobrno vyhrál v kategorii Světlý ležák Premium. „Těší nás, že náš Ležák Starobrno vyhrál v kategorii Světlý ležák Premium, kterou si nejvíc cení pivaři i odborníci. Pivovary do této kategorie posílají vždy to nejlepší, co mají a co mohou nabídnout,“ komentoval vítězství piva Tomáš Pluháček. Současně podotkl, že ho těší úspěch v tak velké konkurenci ostatních pivovarů. „Úspěch je o to cennější, že letos byla kategorie prémiových ležáků hojně obsazena. Sešlo se v ní na třicet vzorků, které o vítězství soupeřily,“ dodal Tomáš Pluháček. Ležák Starobrno je podle něj plné pivo s vyváženou hořkostí a příjemným řízem, které se velmi dobře pije.

Do třetice se z prvního místa radovali pivovarníci ve Velkém Březně. Na zlatou medaili mezi dvaadvaceti přihlášenými pivy dosáhl čtrnáctistupňový světlý ležák Březňák, a to v kategorii světlých speciálních piv. Březňák je uleželý speciál s vyšším obsahem alkoholu s plnou chutí a hořkostí a sytou zlatou barvou. Vítězstvím ve své kategorii se nechlubí poprvé, v dřívějších letech se mu podařilo bodovat na řadě prestižních degustačních soutěžích - rovněž na Pivu České republiky v Českých Budějovicích, Pivní pečeti v Táboře i Dočesné v Žatci.

Dvě druhá místa patří značkám Hostan a Březňák. Hostan Hradní se radoval z druhého místa v kategorii světlých ležáků. Na druhém místě skončilo i tmavé pivo. Březňák tmavý výčepní se vaří v pivovaru ve Velkém Březně.

Dvě značky se radovaly z bronzových medailí. V kategorii světlých ležáků degustátoři ocenili Zlatopramen 11. S prázdnou neodešel ani Královský pivovar Krušovice. Jeho Krušovice Černé byly třetí mezi tmavými výčepními pivy.

Celkové výsledky zhodnotil sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč, který soutěž přímo v Českých Budějovicích sledoval a na sobotním slavnostním večeru přebíral všechna ocenění Heinekenu. „Z výsledků máme obrovskou radost, protože jsme se stali nejúspěšnější výpravou. Ukázali jsme, že naše společnost zejména ve světlých pivech dominuje,“ komentoval výsledky soutěže Pivo České republiky 2011 Michal Rouč.

Degustační soutěž Pivo České republiky 2011 je nedílnou součástí Slavností piva, které se každoročně začátkem června konají na českobudějovickém výstavišti. Letošní ročník byl patnáctý v řadě. Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství, hejtmana Jihočeského kraje a primátora Českých Budějovic. Pořadatelem degustační soutěže je Výstaviště České Budějovice ve spolupráci s firmou REVEL, produkční agenturou Alois Srb Tábor. Letos se soutěžilo v celkem 17 kategoriích, do nichž se přihlásilo 52 pivovarů s 261 vzorky piv. Vesměs šlo o pivovary tuzemské, ze zahraničí se účastnily pivovary ze Slovenska a Běloruska. Vysoký počet přihlášených piv potvrzuje vysokou kvalitu soutěže. Degustace byly anonymní, prováděli je kvalifikovaní odborníci z pivovarů z České republiky i ze Slovenska.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Na dni Kozla se vypilo přes 26 000 piv

[pondělí, 13. červen 2011]

Na tradiční Den Kozla, který se konal v sobotu ve Velkých Popovicích, přišlo podle odhadů pořadatelů přes 15 000 návštěvníků. Ti se mohli po roce práce odměnit oroseným speciálním polotmavým nefiltrovaným nepasterizovaným ležákem Fachman, uvařeným jednou v roce u příležitosti Dne Kozla. V sobotu se vypilo rekordní množství 26 500 piv včetně speciálu Fachman. Jedná se o největší výtoč v historii Dne Kozla.

Více než 1700 lidí si prošlo návštěvnickou trasu v pivovaru a přes 3500 lidí se zapojilo do stavby dřevěné Kozlí hospůdky, která vznikla v průběhu tohoto dne: „Každý z návštěvníků měl možnost napsat osobní vzkaz na šindel, který řemeslníci následně umístili na střeše hospůdky. Ta se stala součástí pivovaru a v průběhu roku bude sloužit všem návštěvníkům Kozlích akcí,“ slibuje manažer pivovaru Velkopopovický Kozel, Jaroslav Hacko.

Starostka Velkých Popovic, Martina Čermáková, obdržela jako dárek městu dvě dřevěné sochy Kozlů vytvořené profesionálními dřevosochaři. Mohutné sochy se stanou symbolickými strážci, kteří budou stát před branami města a vítat všechny nové návštěvníky.

Svou show uchvátil všechny přítomné světový rekordman v profesionálních dřevorubeckých disciplínách, Martin Komárek. Tancechtiví pivaři se zapojili do chytlavých songů kapel Yo Yo Band, Šlapeto a Děda Mládek Illegal Band. Přes tisícovka návštěvníků využila možnosti svést se do Velkých Popovic a zpět do Prahy historickým parním vlakem Zelený Anton.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje | Ogilvy Public Relations


«« « Strana 769 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI