Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Pivovar Budějovický Budvar, n.p. získal stříbrnou medaili ve světové soutěži „Brewers Association (BA) World Beer Cup ? 2006“. Tato soutěž hodnotí piva z celého světa a určuje nejvýznačnější druhy piva, které jsou v současnosti ve světě vyráběny.

Zlaté, stříbrné a bronzové medaile v 85 pivních kategoriích byly uděleny během slavnostního večera „World Beer Cup Gala Awards Ceremony" ve Washington State Convention & Trade Center v Seattlu v USA.

Budějovický Budvar získal stříbrnou medaili v kategorii „Bohemian-Style Pilsener“ za světlý ležák Budweiser Budvar, který se do USA vyváží pod jménem Czechvar Premium Czech Lager. Devadesát dnů ležení, použití nejkvalitnějších surovin (hlávkový žatecký chmel, vybraný moravský slad a voda z artéských studní) a dlouhá tradice vaření piva v Českých Budějovicích jsou zárukou nenapodobitelné chuti ležáku Budweiser Budvar. Tento ležák se vyznačuje hustou bohatou pěnou a výrazně zlatožlutou barvou. Vůně ležáku je výrazná, typicky pivní s akcentem chmelového aroma. Hořkost je slabé až střední intenzity, jemného až slabě drsného charakteru s krátkodobým dozníváním. Ležák má střední až silný říz, který u konzumenta vyvolává pocit vybízející k dalšímu napití. Je to pivo ozdobené mnoha medailemi a diplomy z tuzemských i zahraničních soutěží jakosti.

Budějovický Budvar, n.p. patří mezi nejúspěšnější české firmy a během 110 let své existence si vybudoval silnou pozici na českém trhu i v zahraničí. Světlý ležák Budweiser Budvar patří mezi nejexportovanější české značky piva a vyváží se do 50 zemí světa.

„Velmi si vážíme tohoto ocenění. Obstáli jsme v obrovské konkurenci nejkvalitnějších druhů piva z celého světa. Fakt, že v porotě měli převahu Američané, nám dělá obzvláště velkou radost, protože naše značka Czechvar není v USA příliš známá,“ říká Ing. Josef Tolar, sládek Budějovického Budvaru.

Vítěze soutěže „World Beer Cup 2006“ vybírala mezinárodní porota ze 2 221 vzorků, které do soutěže dodalo 540 pivovarů z celkem 56 zemí. K účasti bylo vyzváno celkem 3 800 pivovarů ze 100 zemí.

Mezinárodní porotu tvořilo 109 odborníků z 18 zemí: Austrálie (3), Rakousko (1), Belgie (8), Kanada (3), Kajmanské ostrovy (1), Česká republika (1), Dánsko (3), Finsko (1), Německo (12), Itálie (1), Japonsko (4), Nizozemsko (3), Nový Zéland (1), Rumunsko (1), Singapur (1), Švédsko (2), Velká Británie (8) a USA (55).

Pro více informací o „World Beer Cup 2006“ navštivte webovou stránku www.WorldBeerCup.org

Soutěž World Beer Cup se koná každé dva roky již od roku 1996 pod záštitou organizace “Brewers Association”. “Brewers Association” (BA) je neziskovým obchodním a vzdělávacím sdružením pro menší tradiční a nezávislé americké pivovary, které sídlí ve městě Boulder, Colorado, USA. Cílem BA je propagace a ochrana poctivého amerického piva a také podpora společenství pivních nadšenců. Pro získání dalších informací navštivte webovou stránku www.beertown.org. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Obyvatelé kraje, proslulého množstvím přírodních i umělých vodních ploch, si zvolili svůj nejoblíbenější rybník. V šestém kole hlasování ankety

o „7 divů jižních Čech“, v kterém se rozhodovalo od 24. května až do dnešního dne, zvítězil rybník Svět. Anketu, kterou pořádá Budějovický Budvar, n.p., uzavře v příštím kole výběr jihočeského divu v kategorii „Přírodní úkaz“.

Třeboňský rybník Svět, oblíbený cíl dovolených, zvítězil před největším tuzemským rybníkem Rožmberk a dalším velikánem, rybníkem Bezdrevem. Někteří Jihočeši se s úkolem zvolit nejobdivuhodnější rybník vypořádali s nadhledem, podobně jako Iveta Toušlová, moderátorka České televize. „Volím rybník Rožmberk, protože je největší,“ uvedla k hlasování známá jihočeská rodačka.

Pro největší český rybník ale hlasovali lidé také z dalších pohnutek. "Jihočeským divem je pro mě rybník Rožmberk. Je to obrovské a úžasné technické dílo, které ale dokonale splývá s přírodou a přirozeně doplňuje krajinu. Jeho velikost si nejvíce uvědomíte, když ho musíte přepádlovat," míní slavný hokejista Jaroslav Pouzar.

O krásách jihočeského regionu lidé rozhodují už od 22. března. V prvním kole Jihočeši zvolili divem v kategorii „Náměstí“ českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. V následujících hlasováních se hned dvakrát projevila podmanivost Českého Krumlova. Historické město bylo zvoleno jihočeským divem v kategorii „Město nebo obec“ a současně je také místem, kde se nachází další jihočeský div z kategorie „Technická zajímavost“ – otáčivé hlediště. Jihočeským divem byl vybrán také zámek Hluboká nad Vltavou.

Další tři kola ankety jsou zaměřena na přírodní krásy jihočeského regionu. V kategorii „Vodácká řeka“ zvolili lidé řeku Vltavu, po dnes ukončeném hlasování znají Jihočeši i div kraje v kategorii „Rybník“. Poslední kolo ankety, které začíná v poslední květnový den, rozhodne o jihočeském divu v kategorii „Přírodní úkaz“. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Španělský nejvyšší soud zamítl odvolání americké společnosti Anheuser-Busch a s konečnou platností potvrdil Budějovickému Budvaru registraci ochranných známek „Budějovický Budvar“.

Budějovický Budvar, n.p. může s konečnou platností ve Španělsku využívat na svých výrobcích označení „Budějovický Budvar“. Registraci ochranných známek „Budějovický Budvar“ jihočeskému pivovaru definitivně potvrdil španělský nejvyšší soud, když minulý týden zamítl odvolání americké společnosti Anheuser-Busch proti předchozímu shodnému rozhodnutí Vrchního soudu v Madridu. Vrchní soud rozhodl už v roce 2003 ve věci registrace ochranných známek „Budějovický Budvar“ ve prospěch českého výrobce.

„Přestože je pro nás Španělsko dosud malým trhem, který nepatří mezi 10 našich nejdůležitějších vývozních zemí, očekáváme, že konečné rozhodnutí nejvyššího soudu pomůže rozvoji našich obchodních aktivit. Především jsme získali definitivní právní jistotu, která podstatně snižuje rizika při našich investicích do marketingu a podpory značky „Budějovický Budvar“ ve Španělsku,“ komentoval rozhodnutí soudu Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru. Budějovický Budvar, n.p. vyváží do Španělska v posledních letech více než 4 000 hl světlého ležáku ročně. V roce 2005 činil meziroční nárůst vývozu 4%.

Známkoprávní spor ve Španělsku má počátek v roce 1997, kdy Budějovický Budvar, n. p. podal u místního patentového úřadu přihlášky ochranných známek „Budějovický Budvar“. Patentový úřad kvůli námitkám americké společnosti Anheuser-Busch ve druhé instanci odmítl jihočeskému pivovaru ochranné zámky zaregistrovat. Americká strana argumentovala potenciální možností záměny ochranné známky „Budějovický Budvar“ s jejich platnými ochrannými známkami „Budweiser“ a „Bud“. Budějovický Budvar, n.p. podal proti závěru patentového úřadu již v roce 1999 správní žalobu k Vrchnímu soudu v Madridu, který v roce 2003 rozhodnutí španělského patentového úřadu zamítl a ochranné známky „Budějovický Budvar“ zaregistroval. Anheuser-Busch se proti tomu odvolal k nevyššímu soudu, ale ten verdikt vrchního soudu v květnu 2006 s konečnou platností potvrdil. Rozhodnutí je konečné a nelze se proti němu odvolat.

(Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


První červnovou sobotu 3. června se od 9 do 21 hodin uskuteční již 14. ročník Dne Kozla, setkání příznivců Velkopopovického Kozla, které se tradičně koná v pivovaru Velké Popovice. Letošní program ve stylu rozmarných pivních slavností, potulných artistů a kejklířů podle organizátorů přiláká opět více než 10 000 návštěvníků. Ti se kromě jiného mohou těšit na exkluzivní pivní speciál Velkopopovický Kozel Sládek, který bude možné ochutnat pouze na Dni Kozla.

„Letošní program přináší velkou podívanou ve stylu rozmarných pivních slavností – návštěvníci se mohou těšit na vystoupení řady kejklířů a artistů, například provazochodců na vertikálním i horizontálním laně nebo polykačů ohně. Sami návštěvníci si budou moci leccos vyzkoušet, ani letos nebudou chybět Kozlí soutěže včetně tradiční kuželkářské a další zajímavé atrakce jako například historická střelnice. Po celý den budou zároveň probíhat exkurze pivovarem,“ uvádí Martin Kuděla, manažer značky Velkopopovický Kozel.

Pro návštěvníky budou v sobotu ráno a dopoledne pravidelně po půlhodině vypravovány autobusy z Prahy od stanice metra Opatov přímo do Velkých Popovic, a to v těchto časech: 8.30, 9.00, 9.30, 10.00, 10.30 a 11.00. Ti, kteří se chtějí před dobrou zábavou projít, se mohou zúčastnit zajímavých turistických pochodů, které jsou organizovány ze třech různě vzdálených míst. Můžete si tak vybrat mezi 27km trasou z pražské zastávky tramvaje Hostivařská, 20km trasou z vlakového nádraží v Říčanech (start je v obou případech naplánován od 7 do 9 hodin) a 10km výletem z vlakové zastávky v Mnichovicích, odkud se vyráží mezi 9. hodinou a 11.30.

Pro všechny účastníky má Kozel připravenou výjimečnou odměnu, kterou nikde jinde neochutnáte. Kromě Velkopopovického Kozla Světlého, Tmavého a 11° Medium si můžete totiž vyzkoušet kvasnicový nefiltrovaný a nepasterizovaný speciál Velkopopovický Kozel Sládek. Velkopopovičtí mistři sládci jej na základě odborných degustací stvořili zvlášť pro návštěvníky Dne Kozla. Velkopopovický Kozel Sládek je připravený klasickou technologií a stáčený speciálně do cisterny, má výrazné karamelové aroma díky použití speciálních sladů a může se pochlubit harmonickou plnou chutí, v níž je vyvážena sladkost i hořkost.

Celým dnem budou provázet moderátoři Aleš Háma, Jan Dobiáš a Miloš Keller a příjemnou muziku převážně ve stylu folk a country obstarají na dvou scénách umístěných v areálu pivovaru Fleret a Jarmila Šuláková, Vlasta Redl, František Nedvěd a Druhé podání, Koňaboj, Bezefšeho a další. S mnohými z nich se můžete setkat také v rámci bohaté nabídky folk a country festivalů Léto s Kozlem 2006. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Již po roce od uvedení na český trh získal Velkopopovický Kozel 11° Medium stříbrnou medaili Australian International Beer Awards

Stříbrnou medaili si Velkopopovický Kozel odvezl za svou jedenáctistupňovou variantu Velkopopovický Kozel 11° Medium z australského Melbourne. Minulý týden zde proběhlo slavnostní předávání mezinárodních ocenění Australian International Beer Awards, která udělili odborní porotci těm nejlepším z celkového počtu 969 přihlášených pivních vzorků, které reprezentovaly 31 zemí světa.

Již od počátku dubna probíhal proces odborného posuzování kvality soutěžních pivních vzorků, kterých bylo letos registrováno neuvěřitelných 969. Plody své práce vyslalo k odbornému mezinárodnímu posouzení 31 zemí včetně České republiky, jejíž barvy úspěšně obhájil Velkopopovický Kozel, když za svou jedenáctistupňovou variantu Velkopopovický Kozel 11° Medium získal stříbrnou medaili: „Po loňském uvedení nové, jedenáctistupňové varianty Kozel 11° Medium na český trh jsme zaznamenali velký úspěch. Jsme rádi, že se nyní potvrzuje její úspěšnost i v náročném mezinárodním srovnání. Kozel změřil své síly v konkurenci 30 dalších zemí světa a dokázal, že jeho tradiční kvalita obstojí i v kritériích náročné mezinárodní pivní soutěže,“ uvedl Martin Kuděla, manažer značky Velkopopovický Kozel.

Australian International Beer Award je třetí největší profesionální pivní soutěž na světě. Pořádá ji Royal Agricultural Society of Victoria (Královská zemědělská společnost ve Victorii) ve spolupráci s University of Ballarat, která jako jediná na jižní polokouli nabízí akreditované kurzy pivovarnictví. Soutěž byla založena roku 1987, aby odměňovala vynikající výkony na poli pivovarnictví a pomáhala podporovat toto odvětví na mezinárodní úrovni. Patronem Australian International Beer Awards je premiér provincie Victoria.

Registrované vzorky byly v rámci posuzování odbornou porotou podrobeny více než osmidenní analýze, při níž byly zkoumány z hlediska svých chuťových vlastností, aromatu, vzhledu a stylu, ale také technické kvality. U balení je pak kritériem jeho estetická úroveň, kvalita informací o produktu, které poskytuje, a účelnost balení. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Imperial z Krušovic vyhrál v Americe

[čtvrtek, 11. květen 2006]

World Beer Cup je nejprestižnější světová degustační soutěž piv. Koná se od roku 1996 každé dva roky a letošní ročník v americkém Seattle zaznamenal rekordní účast - 540 pivovarů z 56 zemí poslalo k posouzení 2 221 druhů piv. V pětaosmdesáti kategoriích je hodnotili odborníci z celého světa a na galavečeru 14. dubna se rozdávaly prestižní ceny. Světlý ležák Imperial z Královského pivovaru Krušovice zaznamenal skvělý úspěch - ve své kategoriii ( Bohemian - Style Pilsener - 39 hodnocených piv) byl oceněn zlatou medailí. Za ním na 2. místě skončil Czechvar z Budějovického Budvaru a bronz si odvezli zástupci Klášterního pivovaru z německého Alpirsbachu. (Web Krušovice)


Řádná valná hromada společnosti Královský pivovar Krušovice rozhodla, že téměř 158 mil. korun ze zisku za loňský rok půjde na splácení úvěrů. Zbylých 5 % zisku bude použito na doplnění rezervního fondu.

Pivovar loni vytvořil čistý zisk 166,2 mil.korun, a zaznamenal tak nejlepší hospodářský výsledek od roku 1992, kdy společnost vznikla. Čistá zadluženost se snížila z předloňských více než 473 mil. na 272,5 mil. korun v roce 2005.

"Společnost prochází v posledních letech obdobím každoročního ekonomického růstu," uvedl generální ředitel a místopředseda představenstva pivovaru Pavel Gregorič. Za hlavní důvody dobrých výsledků označil vyšší tržby, hospodárnost v nákladech a zvýšení produktivity práce.

Export do 26 zemí loni vzrostl o více než 29 % na téměř 200 tis. hektolitrů. Největším odběratelem je Německo, následované Ruskem a Slovenskem. Mezi zámořské odběratele patří například Austrálie a USA. Kromě značky Krušovice společnost navíc vyvezla 175 tis. hektolitrů značky Sternburg vyráběné výhradně pro německý trh.

Celkově bylo v Krušovicích loni uvařeno na 872 tis. hektolitrů piva. Při rekordním výstavu v roce 1997 krušovičtí uvařili zhruba milión hektolitrů piva. Na trh pod pod značkou Krušovice dodávají pět druhů piva (výčepní světlé, výčepní tmavé, Jubilejní světlý ležák, světlý ležák Imperial a výčepní světlé Mušketýr) a míchaný nápoj Radler.cz.

Společnost zaměstnává zhruba 300 lidí. Jejich průměrná mzda se meziročně zvýšila o 6,1 % na 20 863 korun. (Moderní obchod)


Krušovické pivo loni vydělávalo

[čtvrtek, 11. květen 2006]

Pivovar Krušovice loni vytvořil čistý zisk 166,2 milionu korun. Proti roku 2004 si tak polepšil o více než 46 milionů korun a zaznamenal nejlepší hospodářský výsledek od roku 1992, kdy vznikla akciová společnost Královský pivovar Krušovice. Hlavním důvodem rekordního hospodářského výsledku je mimořádně dobře se rozvíjející export. Export pivovaru do 25 zemí vzrostl z přibližně 154 000 hektolitrů piva v roce 2004 na více než 374 000 hektolitrů v roce 2005. (Českobudějovické listy)


Kulturu, sport a charitativní projekty podpoří i letos kutnohorský pivovar. Jeho provozovatel, ústecká společnost Drinks union, směřuje do těch to oblastí více než čtvrt milionu korun. Finančně podpořili jubilejní patnáctý ročník Kutnohorského stříbření, jehož součástí bude i Den otevřených dveří v pivovaru Lorec. "Lidé tak budou mít možnost poznat, jak se pivo Dačický vyrábí. Chceme ukázat, kolik práce stojí za tím, než si mohou s chutí vypít svůj půllitr piva," podotkl ředitel kutnohorského pivovaru Zdeněk Siblík. Příspěvek směřuje však také fotbalovým a hokejovým klubům, Tylovu divadlu, Svazu postižených Kutná Hora a na Kutnohorskou laťku. "Jsem vděčný všem sponzorům, kteří tuto akci podporují. Dvojnásobnou radost mám, pokud se partnerem stane místní firma," řekl organizátor akce Zdeněk Lubenský. Kutnohorský pivovar byl postaven v roce 1573 a součástí společnosti Drinks union se stal v roce 2002. Dvě stě tisíc hektolitrů piva roční produkce čítá pět druhů exportovaných, například až do Německa. (Kutnohorský deník)


Pivovar Nymburk se představuje

[čtvrtek, 11. květen 2006]

Kořeny pivovarnictví v Nymburce

Počátky pivovarnictví jsou v našem kraji velmi úzce spjaty se samostatným založením města Nymburk v roce 1275. První oficiální, i když nepřímou zmínku o vaření piva ve městě, obsahuje listina krále Jana Lucemburského z roku 1327. V ní král městu vrací některá privilegia po zničení města Janem Birbrštejnem. Jedním z nich bylo právo mílové, které zaručovalo Nymburským monopolní postavení, neboť šenkovat a vařit pivo bez souhlasu městské rady bylo zakázáno v okruhu jedné míle (11,25 km).

Bývalo obvyklé, že várečníci -stejně jako bohatí měšťané - se stávali představiteli města. A tak je v historických pramenech v 60. letech 14. století zmíněn patrně první nymburský pivovarník Jan, řečený sladovník. Je také známo, že v 16. století ve městě pracovalo nejméně 15 sladoven a 10 pivovarů, které vařily více než 15 tisíc hektolitrů piva! Ránu prosperitě nymburskému pivovarnictví však přinesla konfiskace městského majetku v roce 1547 jako odplata za účast města ve stavovském povstání proti Habsburkům. Další ranou byla třicetiletá válka, po ní v Nymburce zůstal pouze jeden pivovar. Ten však při velkém požáru města v roce 1686 shořel. Byl opraven, ale v roce 1706 bylo rozhodnuto postavit nový na příhodnějším místě, v dnešní Soudní ulici. Tento pivovar zde vydržel 2 století.

Historie našeho pivovaru

Novodobá historie nymburského pivovarnictví se začala psát v roce 1785 s ustanovením Měšťanského pivovaru a posléze založením s.r.o. Nymburský pivovar s.r.o. 29. dubna 1895 a pak stavbou nového pivovaru. V něm byl první výstav proveden 19. března 1898.

Již první sezonu byl dosažen výstav přes 21 000 hl. Nymburské pivo odebírala značná část hostinců v regionu. Uspěšné začátky moderního pivovarnictví v Nymburce však zastavila 1. světová válka. Teprve v roce 1925 se množství vyrobeného piva ustálilo na předválečné úrovni. Přišla rekonstrukce, modernizace a v roce 1928 poprvé pivo rozváží první automobil. Výroba roste. V době hospodářské krize (1929 - 1933) se pivovaru dobře daří. 2. světová válka hrubě zasáhla do pivovarnického podnikání. Došlo k omezení stupňovitosti piva a k omezení množství výroby (pod 80 % předválečné výroby) atd.

Po válce se pivovar dostal v rámci znárodnění do národní správy. Funkci správce vykonává až do roku 1948 František Hrabal, otec světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala, který v Nymburce prožil dětství. Po roce 1948 byla cesta pivovaru velmi klikatá. Nejdříve se pivovar stal součástí sdružení místních podniků, pak byl začleněn do Polabských pivovarů Kolín a po několika měsících byl založen národní podnik. Nymburské pivovary sdružující i další pivovary v okolí (pivovary v Mělníce, Brandýse n/Labem apod.). Toto spojení se v roce 1955 nezdálo příliš výhodné, a tak náš pivovar přešel opět do Polabských pivovarů Kolín. Na počátku 90. let 20. století je pivovar zařazen do Pivovarů Bohemia a.s. Praha. 7. 12. 1972 bylo poprvé dosaženo 100 tisíc hl. ročního výstavu.

Největší pábitel

Dnes - se stále rostoucí konkurencí a přílivem kvalitních značek ze zahraničí - si nymburský pivovar stále drží velmi dobré jméno doma i v cizině. Do povědomí národa se naše pivo dostalo především díky úzkému spojení s jedním z nejvýznamnějších českých spisovatelů, Bohumilem Hrabalem.

Prostředí a lidi „milého pivovárku“ neopakovatelným způsobem popsal ve svých knihách. Postřižiny, dílo, ve kterém spisovatel popisuje své dětství v našem pivovaru, byly také jedinečně natočeny. Mistr, jak byl spisovatel nazýván, také dovolil použít své motivy pro obchodní název a registrovanou ochrannou známku. Zlatavý nápoj z Nymburka se tak jmenuje Postřižinské pivo.

Pivovar dnes

Na počátku 90. let je pivovar zařazen do Pivovarů Bohemia a.s. Praha a je modernizován. 1. ledna 1993 vznikla Pivovar Nymburk, spol. s r.o., jako 100% dceřiná společnost. O tři roky později dochází k úplnému osamostatnění. V posledních deseti letech pivovar prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Přestože bylo investováno do moderních technologií, zůstává pivovar věrný klasickému způsobu výroby piva - vaření na dva rmuty z kvalitní pramenité vody, sladovnického ječmene a žateckého chmele. Kvašení a dokvašování probíhá na spilce a ve sklepě. Kapacita pivovaru činí 200 000 hl. ročně. Pivovar vaří 6 druhů světlých piv. 2 piva tmavá a speciální. Na tuzemský trh je vystavováno pod názvem Postřižinské pivo, na export pak pod registrovanými značkami Gold Bohemia Beer a Nymburk Lager Beer. Pivo je stáčeno do 30 l a 50 l sudů, 0,33 l a 0,5 l lahví, 0,5 l plechovek a cisterny. Podle způsobu výroby a konečné úpravy má pivo trvanlivost od 30 dnů do 1 roku.

Více než jedna pětina z celkového prodeje je exportováno především do Německa, Švédska, Dánska, Maďarska, Francie, Slovinska, Itálie, Velké Británie, Polska a Austrálie. Každým rokem, vždy třetí sobotu v červnu, pivovar pořádá DNY POSTŘIŽINSKÉHO PIVA.

Bohatý program pro celou rodinu. Vystoupení řady známých umělců a skupin. Jízdy parních vlaků, mnoho soutěží pro děti a dospělé o hodnotné ceny.

***

Ocenění Postřižinského piva

2000

Cena českých sládků, Praha - 3. místo - Bogan, 13% světlý speciál

2001

Pivtest Trutnov - 3. místo - Francinův ležák, 12% světlý ležák

Cena českých sládků, Praha - 3. místo - Bogan, 13% světlý speciál

2002

Česká pivní pečeť, Tábor - 2. místo - Zlatovar, 11% světlý ležák

Pivo České republiky, České Budějovice - 3. místo - Zlatovar, 11% světlý ležák

Cena českých sládků, Praha - 2. místo - Bogan, 13% světlý speciál

2003

Česká pivní pečeť, Tábor - 2. místo - Postřižinské tmavé pivo

2004

Pivo České republiky, České Budějovice - 1. místo - Postřižinské tmavé pivo

Novinářská cena, České Budějovice - 3. místo - Zlatovar, 11% světlý ležák

Sdružení přátel piva - 3. místo - Pepinova desítka

2005

Česká pivní pečeť, Tábor - 2. místo - Postřižinské tmavé pivo

Pivo České republiky, České Budějovice - 3. místo - Zlatovar, 11% světlý ležák

Pivo České republiky - 1. místo - Postřižinské tmavé pivo

Pivtest Trutnov - 2. místo - Francinův ležák

***

NABÍDKA

-

Postřižinské pivo lahvové

Postřižinské světlé pivo lehké - 3,1% alk.

Postřižinské světlé pivo výčepní - 3,5% alk.

Postřižinské pivo světlé výčepní - Pepinova desítka - 4,0% alk.

Postřižinské pivo světlý ležák - Zlatovar - 4,5% alk.

Postřižinské pivo světlý ležák - Francinův ležák - 5,0% alk.

Postřižinské pivo tmavý ležák - 4,3% alk.

Postřižinské pivo speciální - Bogan - 5,5% alk.

-

Sortiment - Vývozní

Gold Bohemia Beer - 3,5% alk.

Gold Bohemia Beer - 4,5% alk.

Gold Bohemia Beer - 5,0% alk.

(MF Dnes)


Klášterské pivo upevňuje svoji pozici

[čtvrtek, 11. květen 2006]

Horní hranice technologických možností v klášterském pivovaru je 140 tisíc hektolitrů vystaveného piva za rok. Vše nasvědčuje tomu, že se letos k této hranici v Klášteře přiblíží. Už loňský nárůst výstavu na téměř 100 tisíc hektolitrů piva signalizoval, že pivo jde dobře na odbyt. Našla se nová odbytiště, na těch původních si klášterské pivo uchovalo přízeň zákazníků. To, jak významně poroste výstav, záleží v tuto chvíli podstatným dílem na rozjetí kontraktu s čínským odběratelem. Smlouva sice byla podepsána v závěru loňského roku, ale vše nejde tak rychle, jak by si mnozí třeba představovali. Vzdálenost čínského trhu a s ním spojené administrativní záležitosti popohánějí vzájemnou spolupráci stále kupředu, nicméně vše se musí pečlivě doladit a dojednat. Obchodní ředitel společnosti Ecoholding Josef Špryňar, která pivovar provozuje, věří, že v polovině roku by k prvním dodávkám klášterského piva na čínský trh mělo dojít. Po klášterském pivu je ale "hlad" i v jiných končinách. Horečně se jedná o uvedení na trh ve Švédsku a v Itálii. Jako velký klad uvádí Josef Špryňar smlouvu s řetězcem supermarketů Norma na českém obchodním poli. Důraz na český trh dokládá i fakt, že se klášterskému pivu daří třeba v rekreačních zařízeních v Krkonoších. Na Mladoboleslavsku se pivo s nálepkou Klášter objevilo v dalších restauracích. Daří se prorazit i v zajímavých zařízeních v Praze. (Boleslavský deník)


Od června se v Číně začne prodávat ve velkém první české pivo. Pivovaru Klášter se totiž podařilo po roce příprav prosadit na čínském trhu, který spotřebuje 17 procent světové produkce piva. "Podepsány jsou dvě smlouvy, vždy s jinou oblastí. Zbrzdila nás jen registrace ochranné známky Klášterský ležák, protože s podobnou přišla i německá konkurence," říká Jiří Žwak, ředitel společnosti Ekoholding, která pivovar vlastní.

Klášter, který obchod připravuje s pomocí čínské ambasády v Praze, hodlá do země vozit pětilitrové "párty" soudky a třetinkové láhve. Smlouva rovněž předpokládá technologickou pomoc jednomu z místních pivovarů.

Dosud zástupci tuzemských pivovarů vozili do Číny pouze vzorky svých výrobků, sondovali trh, průlomovou smlouvu se jim podepsat nepodařilo. Ani nyní velké pivovary nepočítají s tím, že by se o příchod na tamní trh pokoušely.

Ústecká společnost Drinks Union o Čínu ztratila zájem kvůli složité legislativě. "Trh jsme sondovali, ale nakonec jsme se rozhodli tam aktivně nepůsobit," přiznává prokurista firmy Josef Vejlupek.

O registraci své české verze ochranné známky se v Číně snaží Budějovický Budvar, neboť známka Budweiser tam patří americkému pivovaru Anheuser Busch. Ale i tak Budvar, opírající svou prosperitu o silný export, ještě vyčkává. "Ten trh je velmi roztříštěný. Spotřebu hodně ovlivňuje ekonomická vyspělost regionů. V průmyslových, hospodářsky silných částech je podstatně vyšší než v těch zemědělských," říká ředitel pivovaru Jiří Boček.

Číňané zatím nemohou pít ani piva z Plzeňského Prazdroje. "Rozhodnutí o zařazení prémiové značky Pilsner Urquell do portfolia dceřiné firmy SABMiller v Číně leží právě na ni. Zatím to nebylo rozhodnuto," říká Alexej Bechtin, mluvčí Prazdroje.

Velcí hráči již přišli

Na čínském trhu zatím dominují vesměs levná místní piva nebo piva vyráběná v licenci. Nadnárodní pivní skupiny investují v zemi miliardy dolarů. Dánský Carlsberg má v zemi podíl už ve dvaceti pivovarech, hlavně na západě země, a se svými partnery už ovládá na 63 procent trhu. Dvojkou za ním je skupina SABMiller. Ta přišla do Číny v roce 1994. Nyní vlastní 49 procent firmy China Resources Snow Breweries, která provozuje 41 pivovarů. Největší světový výrobce piva Inbev zase zaplatí 18,3 miliardy korun (614 miliónů eur) za čínský pivovar Fujian Sedrin Brewery. Po dokončení transakce v roce 2007 bude patřit mezi největší producenty piva v zemi s ročním prodejem téměř 35 miliónů hektolitrů.

Náklady? Jako do USA

"Podnikat v Číně není jednoduché," říká Petr Peniaštek, šéf Lobkowiczkého pivovaru. "I proto zahraniční firmy kupují místní pivovary a vaří v nich své licenční pivo. To jim podnikání v zemi usnadňuje," říká. Podle Žwaka ze společnosti Ekoholding ale pro tuzemské pivovary nemusí být vývoz do Číny nepředstavitelně nákladný. Podle něho dopravní náklady nejsou vyšší než při vývozu do USA. Ani přes známá ochranářská opatření čínských úřadů firma zatím u piva na mimořádné administrativní nebo celní bariéry nenarazila. I ona ale ví, že pro české pivovarníky jde o neprobádané území.

"Poptávkou po našem pivu jsme si jistí. Ale jak se nám nakonec podaří prosadit - to je věc jiná," uvědomuje si rizika Žwak. (iHNed)


Slavnosti Staropramen

[středa, 10. květen 2006]

Slavnosti Staropramen, na které Vás každoročně rádi zveme, se v letošním roce neuskuteční. Důvodem je rozšiřování kapacity našeho pivovaru Staropramen a s ní související stavební úpravy areálu. Pevně věříme, že se za rok společně znovu skvěle pobavíme a vychutnáme si výborný Staropramen. (Web Staropramen)


Starobrněnské perličky

[neděle, 23. duben 2006]

Společnost STAROBRNO v roce 2005 s rekordním ziskem Provozního zisku ve výši téměř 150 milionů Kč dosáhla v roce 2005 společnost STAROBRNO. Takto dobrého výsledku bylo dosaženo i přes nepříznivé počasí v letních měsících loňského roku, které se výrazným způsobem negativně odrazilo v celkové spotřebě piva i nealkoholických nápojů. Celkový prodej nápojů dosáhl v roce 2005 objemu 963 tisíc hl, což znamená 1,8% pokles oproti roku 2004. Tento pokles byl způsoben kromě snížení objemu exportu také nižším prodejem doplňkového sortimentu obchodního zboží. V porovnání s loňským rokem prodej piva zůstává na stejné úrovni. Tuzemský prodej vlastního piva a značek skupiny Heineken dosáhl přes jednoprocentní pokles trhu přibližně stejné hodnoty jako v loňském roce, tj. 819 tisíc hl.

***

Odbyt v tis. hl 2005 2004 2003 2002

Starobrno tuzemsko 517 529 552 530

Starobrno export 39 50 47 36

Hostan tuzemsko 193 202 208 203

Hostan export 2 3 2 5 Zlatý

Bažant tuzemsko 93 79 0 0

Heineken tuzemsko 7 1 0 0

Pivo ostatní 13 14 12 12

Zulu 7 0 0 0

Nealko a ost. nápoje 92 103 123 116

Celkem 963 981 944 902

***

Podíl společnosti STAROBRNO na domácím trhu se v roce 2005 zvýšil z 5 % na 5,1 %. Z hlediska meziročního růstu na domácím trhu je STAROBRNO druhou nejúspěšnější pivovarnickou skupinou v České republice. Na jižní Moravě a zejména v Brně je stále značka Starobrno dominantní značkou, což platí rovněž pro značku Hostan na jihu jižní Moravy. Významný nárůst byl zaznamenán v prodeji značky HEINEKEN v České republice, který dosáhl výše 7 tis. hl, což znamená průlom v segmentu superpremiových piv. Pozitivní vývoj na dosažené výsledky mělo rovněž zvýšení objemu licenční výroby značky Zlatý Bažant v pivovaru Starobrno. Své místo na trhu si nachází také vlastní přírodní limonády ZULU Kola a ZULU Citron, jejichž výroba byla zahájena v polovině loňského roku v pivovaru Hostan a do konce roku bylo prodáno přes 7 tisíc hl. Tržby za prodej vlastního a koncernového piva v tuzemsku se ve srovnání s rokem 2004 zvýšily o 37 milionů Kč na celkových 1,204 miliardy Kč. To představuje meziroční nárůst o 3,2 %.

V zahraničí prodalo STAROBRNO 128 tisíc hl piva, z čehož 87 tisíc hl představuje licenční výroba piva Starobrna pro slovenský trh ve společnosti Heineken Slovensko. Dalšími nejvýznamnějšími odběratelskými zeměmi byly v pořadí podle množství Švédsko, Rakousko, Německo a Velká Británie. (Brněnský deník)


Milí příznivci Starobrna

[neděle, 23. duben 2006]

vítejte na stránkách jarního vydání Starobrněnských novin. Že se vám to jaro nějak nepozdává? Tak si zazpívejte s Jarkem Nohavicou " To mokre bile svinstvo pada mi za limec, čtvrty měsic v jednym kuse furt prosinec, večer to odhažu, namažu zada, rano se vzbudim a zas , píp` pada."

Ale věřte, že ladovská zima už odeznívá, přichází jaro a bude překrásné a plné báječných zážitků. Rád bych vás už nyní pozval na ty starobrněnské. Na Farmě Bolka Polívky v Olšanech, na Šiklově mlýně i Ranči v Kostelanech vás rádi přivítáme, občerstvíme a napojíme naším pivem po celý rok. Navíc tu máme na sezonu opět připravenu celou řadu zábavných akcí, show, přehlídek i klání. Nejen zarputilí sportovci, ale i hobbíci a teoretici jízdy závodní se mohou přihlásit na cyklistickou Starobrno Tour, která startuje 8. května na brněnské přehradě. Jste- li milovníky vlnobití stovek wattů kvalitní živé muziky, pak jste těmi správnými potenciálními návštěvníky HOSTAN pivních slavností ve Znojmě v prvním červnovém víkendu. Na léto připravujeme již tradičně STAROBRNO Festival slunce ve Strážnici a Starobrněnskou lávku v Říčanech. Pro motocyklové příznivce máme dobrou zprávu. STAROBRNO je opět oficiálním dodavatelem závodu mistrovství světa silničních motocyklů Gauloises Grand Prix Brno. Na závěr netopné sezony se otevřou brány Starobrněnského pivovaru a zvesela se za doprovodu skvělé muziky, soutěží a ohňostrojů rozloučíme se sluníčkem.

Abych nezapomněl, máme pro vás také řadu inovací, ale ty už vlastně dobře znáte. Byť někteří máme pocit, že jde o přirozenou evoluci, jsme podezíráni z malé revoluce. Týká se totiž obalů. Pro výrobky našich pivovarů jsme zvolili vlastní tvar lahve zvané long neck, tedy dlouhý krk. Ty mají ostatně i labutě a jak jsou přirozeně elegantní a důstojné. Také Heineken v půllitrové vratné lahvi značně zamíchal kartami na trhu mezinárodních značek u nás. Rok po uvedení na trh bude pravděpodobně nejprodávanější mezinárodní značkou v obchodech v České republice. A navrch vytahujeme další trumf z rukávu, tentokrát pro gastronomii, revoluční výčepní systém David. A přídavkem zelené pivo na Zelený čtvrtek. Doufám, že už vás teď hlodá zvědavost až na konečcích prstů. . a na závěr, " věřte velevážení porotci a degustátoři, že si toho opravdu nesmírně vážíme, ale už je to fakt nuda jmenovat všechna ta ocenění" a vrchní sládek opět mává dalšími diplomy.

Takže, na zdraví se zcela a určitě nejlepším pivem na Moravě. Cheers! Ege segedre! Na zdorovie! Prost! . a hlavně na brzké otevření zahrádek. (Brněnský deník)


Pivovarnícka spoločnosť Heineken Slovensko, a.s. Nitra začala v hurbanovskom pivovare s rozsiahlou investíciou do technológií. Hodnota investície dosiahne viac ako 1 mil. eur a spoločnosť ju plánuje ...

Pivovarnícka spoločnosť Heineken Slovensko, a.s. Nitra začala v hurbanovskom pivovare s rozsiahlou investíciou do technológií. Hodnota investície dosiahne viac ako 1 mil. eur a spoločnosť ju plánuje ukončiť za dva roky. Investičnú akciu smeruje pivovar do celkovej modernizácie linky plechovkového piva a kúpy novej baliacej linky. Súčasná kapacita podniku 16 tis. plechoviek piva za hodinu by sa tak mala v priebehu dvoch rokov zvýšiť na dvojnásobok. K tomuto rozhodnutiu pristúpila spoločnosť kvôli rýchlemu rastu odbytu v segmente plechovkového piva. Ako ďalej uviedol Roman Krajniak so spoločnosti Heineken Slovensko, nová baliaca linka bude schopná baliť pivo do plnofarebnej fólie, čo zvyšuje atraktívnosť balenia pre spotrebiteľa. Napriek skutočnosti, že trh s pivom na Slovensku vo všeobecnosti klesá, kľúčové značky Zlatý Bažant a Corgoň majú podľa R. Krajniaka v segmente plechovkového piva rastúci trend.

Heineken je s podielom nad 40 % najväčším pivovarníckym koncernom na slovenskom trhu s pivom. Na Slovensku pôsobí desať rokov, od vstupu do pivovaru Zlatý Bažant v Hurbanove. V súčasnosti už má v portfóliu aj značky Corgoň, Kelt, Martiner a Gemer. Zahraničné značky reprezentuje Heineken, Starobrno a Desperados. Okrem pivovaru v Hurbanove, kde vybudoval aj najväčšiu sladovňu v strednej Európe, varí v súčasnosti pivo aj v Rimavskej Sobote. Kumulatívne investície spoločnosti presiahli v roku 2005 hodnotu 5 mld. Sk, čo je zhruba 70 % celkových investícií do tohto odvetvia na Slovensku. Podľa rebríčka TREND Top 2005 je Heineken Slovensko najväčším podnikom v odvetví potravinárskeho a tabakového priemyslu. (24hod.sk)


Juhoafrický pivovarnícky koncern SABMiller plánuje investovať do modernizácie technológií a do zvýšenia výrobnej kapacity topoľčianskeho pivovaru Topvar. Kapacita Topvaru by tak mala vzrásť po vstupe zahraničného investora zo súčasných 700 tis. hektolitrov (hl) na milión hektolitrov (hl) ročne. Uviedli to na stretnutí s novinármi predstavitelia SABMilleru a Topvaru. Ako ďalej skonštatoval generálny riaditeľ pivovaru Šariš Imrich Havriš, výška investícií ešte nie je upresnená a bude predmetom ďalších analýz. Mike Short, generálny riaditeľ plzenského Prazdroja, ktorý tiež patrí do juhoafrickej pivovarníckej skupiny, zároveň ubezpečil, že cieľom spoločnosti SABMiller je upevniť a posilniť značku Topvar na slovenskom trhu. Topvar si dlhé roky udržiaval pozíciu slovenského pivovaru s čisto slovenským kapitálom. Generálny riaditeľ topoľčianskeho pivovaru Peter Vendelín preto na margo vstupu zahraničného investora uviedol, že vedenie podniku s týmto krokom súhlasilo kvôli dlhšie trvajúcej stagnácii Topvaru, ako aj celého slovenského trhu s pivom.

Topvar vyrobil v roku 2005 celkom 521 tis. hektolitrov piva. V tomto roku plánujú zvýšiť objem výroby na 550 tis. až 560 tis. hektolitrov. Podľa Vendelína však výroba závisí od letnej sezóny a počasia. SABMiller pôsobí na slovenskom trhu prostredníctvom pivovaru Šariš od roku 1997. Šariš vyrobil vlani 1,25 mil. hektolitrov piva, v tomto roku by mal vyprodukovať približne rovnaké množstvo.

Nadnárodná pivovarnícka skupina SABMiller uzavrela akvizíciu 48,4-percentného podielu v slovenskom pivovare Topvar 22. marca tohto roku. Spoločnosť týmto krokom reagovala na schválenie transakcie Protimonopolným úradom (PMÚ) SR 13. marca. Na základe kúpneho kontraktu predajú súčasní majoritní akcionári do konca septembra ďalšie akcie Topvaru spoločnosti SABMiller, čím sa podiel juhoafrickej firmy v slovenskom pivovare zvýši minimálne na 67 %. Následne by mal SABMiller v priebehu ďalších 18 mesiacov získať zostávajúce akcie Topvaru na základe rôznych put a call opcií.

Pivovarnícka spoločnosť SABMiller zaznamenala vo finančnom roku 2004/2005 nárast zisku o 33 %. Skupina dosiahla zisk pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou (EBITDA) zhruba 72 mld. Sk. Topvar ukončil rok 2004 s výrobou v hodnote 816 mil. Sk a s čistým ziskom 8,68 mil. Sk. Z celkovej produkcie pivovaru odoberajú domáci obchodní partneri približne 95 %, zvyšok smeruje na export. V súčasnosti Topvar vyváža pivo alebo slad do viac ako 18 štátov sveta. (hnonline.sk)


Místní podnikatel koupil dům v centru města a to v Riegrově ulici. Donedávna zde sídlil Vinný restaurant u Matěje. Nyní se zde buduje minipivovar s restaurací. Restaurace by měla být třípatrová a měli by se zde vařit i některá speciální piva např. banánové. Nyní se nakupuje 70 stolů a nabírají se číšníci a kuchaři. Kdy bude pivovar otevřen se mi nepodařilo zjistit, ale asi tak za 2 až 3 měsíce. (Petr Melichárek, http://web.quick.cz/petruvsvet)


Brigádníci, kteří si přes léto přivydělávali u linky na plnění plechovek v přerovském pivovaru Zubr, zřejmě přijdou o práci. Nahradí je nová plnicí linka za pětadvacet milionů korun. Už z ní sjíždějí první plechovky s pivem, které poputují do Řecka.

Ředitel pivovaru Pavel Svoboda tvrdí, že je k nákupu vedla hlavně snaha zachovat co nejdéle kvalitu piva. "Nový plnič umožňuje výrazné snížení obsahu kyslíku v pivu a tím dlouho uchová jeho chuťové vlastnosti," řekl Svoboda.

S novou linkou ušetří nejen na mzdách. "Má také nižší energetické ztráty a vyšší spolehlivost. Úspora by měla činit až dva miliony korun ročně," odhadl Svoboda.

Na modernizované lince stáčí pivo do plechovek také sesterské pivovary Holba a Litovel. Loni se prodalo celkem 59 tisíc hektolitrů piva v plechu, z toho zhruba polovina patřila Zubru.

Do konce roku 2010 chce vedení firmy investovat do úprav podniku 300 milionů korun. Zhruba stejnou částku investoval pivovar od modernizace v posledních pěti letech.

Nový investiční plán pivovaru zahrnuje mimo jiné stavbu centrální stáčírny a skladu. Akci za zhruba 80 milionů korun chce vedení závodu zahájit začátkem příštího roku. Zubr má dále v plánu koupi nového chladiče mladiny a tanků, což jsou velkoobjemové sudy na pivo. "Chceme si pořídit stojací tanky, které eliminují negativní vliv kyslíku na kvalitu piva," doplnil Svoboda.

Výčet investic zahrnuje rovněž řešení technologie ležáckého sklepu. "V případě této akce zatím nemohu být konkrétní. Existuje několik variant řešení. Zřejmě ale půjdeme cestou nového know how, které bude šité na míru našemu pivovaru," uvedl Svoboda. Další peníze si vyžádá například systém automatického chlazení na spilce.

Přerovští pivovarníci uspěli v posledních letech na několika prestižních soutěžích. Dvakrát po sobě například získali titul Evropská pivní hvězda. Se světlým výčepním pivem bodovali také v letošním ročníku soutěže Zlatý pohár Pivex.

Pivovar Zubr je také v Evropě výjimečný tím, že jako hlavního sládka zaměstnává ženu.

Přerovský pivovar je členem skupiny pivovarů Zubr, Holba, Litovel. Skupina loni stejně jako v roce 2004 vyrobila téměř jeden milion hektolitrů piva. Pivovary Zubr, Holba a Litovel prodávají svoji produkci především na Moravě a ve východních Čechách. (iDnes)


Zelené pivo už večer nebylo

[čtvrtek, 20. duben 2006]

Pivaři, kteří se včera večer těšili na speciální zelené Starobrno, měli smůlu. Ve většině hospod totiž došlo už odpoledne. „Už kolem šesté nikde nebylo. Procestovali jsme půlku Brna a nic. V jedné hospodě dokonce došlo hned po našem příchodu. To je fakt k vzteku,“ postěžoval si Čeněk Pospíšil.

Radost neměli ani v hospodách, kde zelené pivo točili. „Dostali jsme z pivovaru jen malý sud, za čtyřicet minut bylo všechno pryč. Přišlo snad tisíc lidí a když zjistili, že už není, vynadali nám a šli jinam,“ řekla výčepní restaurace U Kormidla Věra Kliková. Pivovar totiž záměrně vyrobil jen velmi omezené množství netradičního nápoje a rozvezl po celé republice jen 100 hektolitrů. (MF Dnes)


«« « Strana 1030 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI