Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

V příštím týdnu dostane chodovoplánský rodinný pivovar první dodávku nových přepravek na pivo vyrobených novou technologií. "Začneme je používat od začátku září. Ty stávající jsou sedm let v oběhu a mají svou životnost za sebou," řekl nám jednatel rodinného pivovaru Jiří Plevka mladší. (Tachovský deník)


Návštěvníky lákalo pivo

[neděle, 13. srpen 2006]

Tradiční pivní slavnosti rodinného pivovaru Chodovar se konaly v sobotu v Chodové Plané na Tachovsku. Branami pivovarské zahrady přišlo přes dva tisíce diváků.

"Nejsme tady poprvé a z předchozích let máme dobré zkušenosti," pochvalovali si manželé Martin a Renata Kalousovi z Plzně. Program byl opravdu pestrý. Hosté mohli zhlédnout příjezd historického vlaku, navštívit pivní lázně a zúčastnit se prohlídky provozu pivovaru. "Tady dělat, to by se mi určitě líbilo. Hezky to tu voní," řekl Daniel Vitoň, který na slavnosti přijel z Ostravy.

Po prohlídkách už všichni zamířili do pivovarské zahrady, kde začala plejáda vystoupení. Návštěvníkům se představili sourozenci Gondíkovi i Plzeňští heligonkáři. Úspěch sklidil také dětský koutek. "Je hezké, že na děti pořadatelé pamatovali. Můžeme je tu nechat a na chvilku si odpočinout," shodli se rodiče. Na své si přišli i milovníci divadla, historického šermu a muziky. Ať už dechovky, country či rockové. (Plzeňský deník)


Pivní lázně, které ve svém areálu provozuje Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku, se za necelý půlrok staly atrakcí Plzeňského kraje. Za netradičním odpočinkem, pivem, ale také kvůli léčbě kožních, cévních a ischemických chorob sem míří zahraniční i čeští turisté.

"Je to atrakce. Spousta lidí z celého světa už ví, kde je Chodová Planá," uvedl starosta obce s 1800 obyvateli Pavel Vopat. Lidé tam jezdí za oddychem, ale často ho spojují s cyklo - i pěší turistikou v Českém nebo Slavkovském lese.

První hosté si mohli lázeňské procedury vyzkoušet letos na jaře.

"Po túře je výborné uvolnit tělo v koupeli a pak si nechat udělat chmelovou masáž, která je od července naší novinkou," uvedl balneolog Roman Vokatý, který je garantem lázní. Pivovar, hotel, lázně a restaurace zaměstnaly přes 100 lidí. "Byli jsme v 16 televizích včetně arabské a v 50 časopisech," uvedl ředitel lázní, sousedního hotelu a restaurace Ve skále Mojmír Prokeš.

Díky atrakcím se podle Vopata prodlužuje pobyt hostů a roste obsazenost hotelu. Už dnes je obec významným centrem cestovního ruchu na Tachovsku a místem pořádání kongresů a seminářů. Místo hodně navštěvují rodiny s dětmi. Ceny lůžek jsou asi o polovinu levnější než v nedalekých Mariánských Lázních.

Ty hlásí vinou veder propady turistů. Naopak hotel v Chodové Plané je stále vytížen na více než 70 procent. "Před poklesem nás zachraňují lázně a další kuriózní atrakce," uvedl Prokeš. Ve tříhvězdičkovém hotelu U sládka loni pobyl každý host v průměru 1,8 dne, letos už to jsou čtyři dny.

Z cizinců si koupel v pivu dopřávají nejvíce Němci a Nizozemci, následují Španělé, Britové a Francouzi. Jezdí už ale také Japonci a Korejci a nyní hodně Rusové z Karlových Varů. Češi často dostávají pobyty v pivních lázních jako dary - narozeninové i svatební, kdy mohou využít dvojvanu.

"Na rozdíl od sousedních Mariánských Lázní, kam jezdí většinou starší a nemocní lidé, máme my většinu hostů mladých a v produktivním věku, kteří přijedou odpočívat a bavit se," uvedl Prokeš. Na jaře a v zimě si hotel a lázně objednávají z poloviny firmy.

V létě a částečně i na podzim jezdí lidé za odpočinkem a na kola. Pivovar jim kromě prohlídek a ochutnávek připraví chmelympiády, koulení sudů a hod sudem do dálky.

Nově nabízí chmelovou masáž, pivní šampon, přírodní kosmetiku, wellness a nedávno otevřel dětský koutek v zeleni s brouzdalištěm. Do jara 2007 chce Chodovar rozšířit hotel z 89 na 130 lůžek a otevřít dvanáctimetrový bazén. Dále chystá oddychové a sportovní centrum vedle hotelu, kde by mohly být squashové kurty nebo kuželky, sauna a bar. Současných šest van chce firma rozšířit o dvě, připravuje podvodní masáž, možná i v pivě. "Zvažujeme také zábal v pivním mlátě, plynové injekce na rozhánění otoků," uvedl Prokeš.

Podle Vokatého bude další velkou novinkou pivní šampon, který Chodovar představí 26. srpna na pivních slavnostech. "Zklidňuje pokožku a snižuje lámavost vlasů," uvedl. Hotel zavádí také přírodní kosmetiku během masáže.

Podobné zařízení, které spojuje léčebné účinky místní minerální vody Ilsano, piva Chodovar, chmele a pivních kvasinek, je jediné v Evropě. Pivní lázně jsou sice podle šéfa Chodovaru Jiřího Plevky i v Rakousku u Innsbrucku a východním Německu u polských hranic, ale nemají vlastní pivo.

"Navíc nabízejí jen relaxační složku, ne medicinální proceduru," dodal Vokatý. Minerální voda Ilsano, která vede do pivovaru z tří kilometry vzdáleného pramene, obsahuje dvojmocné železo. To podle Vokatého výborně vstřebává trávicí trakt. Voda má dále vysoký obsah přírodního kysličníku uhličitého, který celé tělo uvolňuje a prokrvuje.

Stošedesátilitrové rekondiční vany se naplní z poloviny minerální vodou a druhou polovinu tvoří běžná teplá voda. Dále se do ní napustí osm až deset litrů nepasterizované černé desítky Chodovar, která teče z pípy na okraji vany. Do 34 stupňů teplé lázně se musí člověk ponořit na 25 minut a poté projde půlhodinovým zábalem a relaxací, k čemuž dostane vychlazené pivo, aby doplnil tekutiny. "Koupel přijde na 650 korun, což je srovnatelné s cenou procedur v nestátních lázeňských domech v oblasti," uvedl Vokatý.

Chceme poskytnout odpočinek celému tělu. Uvolnit svaly, prohřát klouby, nabídnout ozdravnou kúru pro pleť a vlasy, řekl Plevka. Standardní lázeňská terapie nemá podle Vokatého o mnoho jiné indikace. Díky aktivitám zaměřeným na pivní turistiku rostou malému pivovaru rok od roku výrazně tržby. (iDnes)


Milan Berka, který podává stížnosti na pivovary po celé zemi, neuspěl s protesty proti sponzorským akcím Prazdroje. Jihomoravský živnostenský úřad shledal, že sponzorská účast pivovaru na loňské Letní olympiádě dětí a mládeže v Brně nebyla v rozporu se zákonem o reklamě.

Berkovi se nelíbilo, že pivovar sponzoruje akci pro děti. Živnostenský úřad ale konstatoval, že sponzorství jako takové není reklamou.

Pětidenní olympiádu hostilo Brno loni koncem června. Do města přijelo téměř 4500 dětí z Česka. Na propagačních materiálech se objevilo logo piva Pilsner Urquell. "Pořadatelé museli po podání stížnosti přelepovat billboardy a programové brožury záplatami, aby reklama pivovaru nebyla vidět," připomněl Berka.

Úřad zamítl i Berkovu stížnost na Prazdroj v souvislosti s letním festivalem Brno - Město uprostřed Evropy. "I tady je důvod stejný, sponzoring není reklama," vysvětlila vedoucí úřadu Jitka Vítová. Berka opět tvrdil, že součástí festivalu je řada akcí pro děti.

Stížnost na Prazdroj teď řeší i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Důvodem je reklama, ve které pivovar prezentuje, že se skladatel Bedřich Smetana ke složení Mé Vlasti inspiroval právě půllitrem Prazdroje. "Rada dosud vždy důsledně hájila zájmy výrobců alkoholu, takže lze očekávat zamítnutí," míní aktivista a připomíná reklamu Starobrna, kde vystupují Cyril a Metoděj.

Berka, několik let přísný abstinent, bojuje se svými kolegy ze sdružení Kontext proti pořádání pivních soutěží a propagace alkoholu od roku 2000. Za tu dobu podal asi stovku stížností živnostenským a městským úřadům i Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Naprostou většinu ale úředníci zamítli. Pokutu zatím dostaly pouze Platan a Měšťanský pivovar Strakonice. (iDnes)


Chlazení piva v minulosti a dnes

[neděle, 13. srpen 2006]

Plzeňský Prazdroj přitahuje turisty do kraje

Pivovar a muzeum nejčastěji navštěvují Češi a Němci, největší růst je u turistů z Ruska a USA

Pivovarské muzeum v Plzni a pivovar Plzeňského Prazdroje s jeho prohlídkovými trasami, návštěvnickým centrem a restaurací Na Spilce jsou největšími lákadly pro turisty přijíždějící do Plzeňského kraje. Během druhého čtvrtletí tato místa navštívilo přes 50 tisíc turistů. Průzkumy mezi návštěvníky pivovaru a Pivovarského muzea ukázaly, že návštěva pivovaru je pro ně druhý nejčastější důvod k cestě do Plzně (následuje hned po obecně uvedeném důvodu „trávení volného času“, takže jde o hlavní konkrétní cíl). Zajímavostí je, že dvě třetiny zahraničních turistů plánují návštěvu pivovaru i muzea s pomocí internetu.

Druhé čtvrtletí 2006: turisté z opravdu vzdálených zemí

Celkový počet návštěvníků pivovaru Plzeňského Prazdroje a Pivovarského muzea

ve 2. čtvrtletí 2006 meziročně vzrostl v řádu stovek na 52.378 osob. Nejvíce návštěvníků přijelo tradičně z Německa (14.349) a z ČR (16.928). K zajímavým změnám ale došlo ve skladbě:

– nárůst turistů z Ruska (3.151 osob, meziročně o 72%)

– nárůst turistů z USA (1.862 osob, meziročně o 72%)

– nárůst turistů z Taiwanu (3.680 osob, meziročně o 16%)

Unikátně ovlivnilo návštěvnost Plzně v uplynulém čtvrtletí probíhající fotbalové mistrovství světa v blízkém Německu. Na prohlídku pivovaru přijížděli turisté z dosud nezvyklých „exotických“ destinací jako Brazílie, Argentiny, Kostariky, Austrálie, Afriky

a dalších zemí, které se účastnily mistrovství a jejichž fanoušci využili své cesty

do Německa i k poznání dalších částí Evropy.

Proč a jak jezdí turisté do plzeňského pivovaru a Pivovarského muzea

Pro turisty ze zahraničí je přitom podle průzkumů hlavním důvodem k návštěvě „pivo a jeho osobní obliba“, zatímco Češi chtějí „vidět pivovar“.

64% zahraničních návštěvníků pivovaru Plzeňského Prazdroje a Pivovarského muzea stráví v Plzni jen jeden den, hlavně kvůli nedostatečným ubytovacím kapacitám ve městě. To by se však v dohledné době mělo zlepšit po dostavění několika kvalitních hotelů. Restaurace Na Spilce se může pochlubit díky svým 600 místům titulem největší pivnice v ČR.

Hlavním informační zdrojem návštěvníků pivovaru Plzeňského Prazdroje a Pivovarského muzea pro plánování cest je internet (cizinci 68%, Češi 58%). I proto Plzeňský Prazdroj věnuje prezentaci pivovaru a Pivovarského muzea na svých internetových stránkách www.prazdroj.cz velkou pozornost a tyto stránky navštěvuje stále více zájemců.

V porovnání druhých čtvrtletí roků 2005 a 2006 vzrostl počet unikátních návštěvníků

o 27 % a celkový zájem o web, tj. počet shlédnutých stran, o 25%.

„Ve druhém čtvrtletí jsme rozšířili prohlídkovou trasu v pivovaru o Halu Slávy, kde návštěvníci mohou vidět to nejdůležitější a nejzajímavější ze slavné historie Plzeňského Prazdroje. V dalším období připravujeme další služby pro návštěvníky – např. pravidelné společné prohlídky Pivovarského muzea a pivovaru nebo propagační materiály v jazykové mutaci pro asijské turisty a od podzimu si naši hosté budou moci prohlédnout novou supermoderní stáčírnu, která se právě staví,“ říká Mgr. Markéta Formanová, Manažer turistických služeb Plzeňského Prazdroje.

Plzeňský Prazdroj při rozvoji turistiky a péče o kulturní dědictví úzce spolupracuje s městskými a krajskými orgány. Kromě společné účasti na seminářích, prezentacích a mnoha dílčích projektech se již tradičně spolupodílel na stěžejních akcích města Plzně a Plzeňského kraje jako byly například Apriliáda, festival českých filmů Finále či Historický víkend. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Návštěvníci rakouské metropole budou moci ochutnat pivo z českých Strakonic

Rakousko sice nepatří k pivním velmocím, ale v kosmopolitní Vídni je možné volit mezi desítkami zahraničních značek. Je možné tady ochutnat i pivo z Měšťanského pivovaru Strakonice. Dvanáctistupňový ležák Dudák nabízí od předminulého týdne jedna z restaurací u zámku Schönbrunn.

Pivovar, který patří od minulého roku městu Strakonice, začal do Vídně dodávat lahvové i sudové pivo. Podle ředitele pivovaru Karla Sekničky jde o zkušební vývoz. Strakonické pivo se bude do rakouské metropole vozit jednou za dva týdny.

"Zájem v Rakousku je především o dvanáctistupňového Dudáka a nealko pivo. Majitelka restaurace má vztah ke Strakonicím a prodává výhradně české pivo. Máme domluveno, že pozve své známé na ochutnávku. Pokud se to rozeběhne, počítáme s další distribucí," řekl Seknička.

Pivovar již v minulosti zkoušel vyvážet do Itálie. Kvůli problémům s nevrácenými obaly ale od toho ustoupil. Nyní jeho vedení jedná o exportu do Anglie. Seknička předpokládá, že pokud se kontrakt podaří uzavřít, pivovar by mohl do Velké Británie dodávat až třetinu svého ročního výstavu. Loni ve Strakonicích vystavili 73.000 hektolitrů, letos mají v plánu uvařit ještě o 2000 hektolitrů víc.

"Angličané preferují netradiční piva. Uvažujeme o nealko pivu ve třetinkách a šestnáctistupňovém pivu v plechovkách. Máme spíše zájem dostat se do nějakého místního pivovaru," dodal Seknička.

Strakonický pivovar je nejstarším výrobním závodem ve městě. Vznikl v roce 1649 a před privatizací byl součástí státního podniku Pivovary České Budějovice. Privatizaci protahovaly soudní spory s právovárečníky, kteří ale nárok na podnik nezískali. Od loňského ledna je jeho vlastníkem město. (iDnes)


Měšťanský pivovar Strakonice, který vlastní město, dostal pokutu do pěti tisíc korun. Tu mu dal krajský živnostenský úřad za porušení zákona o regulaci reklamy. Na červnovou akci totiž pivovar na letácích lákal děti a zároveň zval na pivo.

To se nelíbilo občanskému sdružení Kontext, které podalo stížnost.

"V letáku zvoucím na akci pivovar láká na dětské soutěže či zápis do Guinessovy knihy rekordů v největším počtu dětí na skluzavce. Výrobci alkoholu každopádně zaměřují své aktivity na nezletilé osoby zcela vědomě a úmyslně, neboť velmi dobře vědí, že nejlepší reklamou je, když děti vidí popíjet svůj největší vzor - rodiče," řekl v červnu MF DNES Milan Berka ze sdružení Kontext.

Pivovar výši pokuty tají. Kontext nyní podal stížnost i na další akci, tentokrát pivní slavnost v Ražicích na Písecku.

V polovině srpna neuspěl Berka s protesty proti sponzorským akcím Prazdroje. Jihomoravský živnostenský úřad shledal, že sponzorská účast pivovaru na loňské Letní olympiádě dětí a mládeže v Brně nebyla v rozporu se zákonem o reklamě.

Úřad zamítl i Berkovu stížnost na Prazdroj v souvislosti s letním festivalem Brno - Město uprostřed Evropy.

Berka, několik let přísný abstinent, bojuje se svými kolegy ze sdružení Kontext proti pořádání pivních soutěží a propagace alkoholu od roku 2000. Za tu dobu podal asi stovku stížností živnostenským a městským úřadům i Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Naprostou většinu ale úředníci zamítli. Pokutu zatím dostaly pouze Platan a Měšťanský pivovar Strakonice. (iDnes)


Jižní Čechy jsou krajem piva

[sobota, 12. srpen 2006]

Na jihu Čech má pivo dlouholetou tradici. Přestože dnes v kraji funguje už jen osm pivovarů, na začátku 20. století jich bylo kolem šedesáti. Malé pivovary byly téměř v každém městě i větší obci. Vařily jen pro své okolí.

Ještě před sto lety se vařilo pivo téměř v každém městě a větší obci. Na jihu Čech bylo na začátku 20. století okolo šedesáti pivovarů a teď se dají spočítat téměř na prstech jedné ruky - dva v Českých Budějovicích a po jednom v Třeboni, Protivíně, Českém Krumlově a Strakonicích. Dva malé pivovárky jsou ještě na Písecku v Záhoří a v Dražíči.

Na celém území České republiky bylo v roce 1901 789 pivovarů, v Čechách 643 a na Moravě 146. A v roce 1851 jich bylo dokonce 1056. Nyní je v Česku pouze okolo 50 pivovarů.

Pivovary byly například v Netolicích, Vodňanech, v Kaplici, v Lišově, v Kardašově Řečici, Táboře, Jindřichově Hradci, v Lomnici nad Lužnicí nebo Dačicích.

„V Kaplici byly dokonce dva, jeden městský a jeden soukromý. Ještě v prvních letech dvacátého století se pivo vařilo i třeba v obci Plavnice na Českobudějovicku,“ poznamenal archivář Budějovického Budvaru Ivo Hajn.

Například na území bývalého okresu Jindřichův Hradec bylo před rokem 1870 asi 22 pivovarů, v roce 1900 jich bylo 17 a nyní je zde pouze jeden - Regent v Třeboni. „Ve druhé polovině devatenáctého století začalo na českém území pivovarů ubývat, protože v roce 1869 bylo zrušeno takzvané propinační právo, které zajišťovalo bezpečnou existenci i těm nejmenším a špatně hospodařícím pivovarům,“ uvedl ředitel Muzea Jindřichohradecka v Jindřichově Hradci Jaroslav Tikal.

„Tradiční filozofie pivovarů tenkrát byla, že pivovar si musí obhospodařit území takzvaně okolo svého komína. Nešlo jim o to, prodávat pivo do jiných měst. Vařily jen pro okolí a postupně krachovaly, protože ty velké moderní pivovary vyráběly hodně piva s menšími náklady a ty malé pak neunesly konkurenční boj,“ vysvětlil Hajn.

Další výhodou velkých podniků je, že pivo vaří ve velkém množství, a tím pádem má stálou kvalitu. Malé pivovary vyráběly v mnohem menších várkách a každá byla často jiná. To lidem vadilo, protože přišli do hospody na pivo a ono chutnalo pokaždé jinak.

Dalším černým obdobím pivovarů byla první polovina 20. století. Mohla za to hospodářská krize a především obě světové války. Dělníci rukovali na vojnu, z vybavení, která byla z bronzu a mosazi, se odlévaly kulky. Armáda zabrala povozy, potahy i nákladní auta. Navíc nebylo pořádně z čeho vařit pivo, protože stát si bral zásoby ječmene, pšenice a cukru.

Ani následné období, kdy byla u moci komunistická strana, neznamenalo rozkvět pivovarů. Spíše naopak. Budvar - Český akciový pivovar byl znárodněný, Měšťanský pivovar byl zkonfiskovaný jako majetek kolaborantů. Jeho začleněním do Budvaru vznikl podnik Jihočeské pivovary, který spravoval několik menších pivovarů v kraji.

„Podobně to chodilo i v dalších krajích. Vždycky byl vybrán jeden velký pivovar, kolem něhož se sdružilo několik menších. A postupem času se některé provozy rušily,“ popsal osudy pivovarů ve druhé polovině 20. století Hajn. V této době zanikly například pivovary v Táboře nebo Jindřichově Hradci.

Většina pivovarů vařila pivo jen pro hostince a restaurace ve svém kraji, po celé republice rozvážely většinou giganty z Plzně, Prahy a Budějovic.

A jak dopadly areály bývalých pivovarů? Z některých jsou ruiny, z dalších sklady firem, jiné jsou zbourané. V kraji jsou i chátrající objekty, s nimiž mají obce plány do budoucna. Například bývalý pivovar v Lomnici nad Lužnicí zařadila Regionální rozvojová agentura RERA do seznamu objektů, které by se daly využít pro rozvoj cestovního ruchu.

V Jihočeském kraji je šest větších pivovarů a podle Ivo Hajna přesto mohou vzniknout některé další malé pivovárky, jako jsou například v Záhoří a Dražíči.

Malé pivovárky mohou uspět speciálními pivy

„Podobný by mohl klidně být třeba ve Vyšším Brodě, kde chátrá areál bývalého pivovaru. Mohl by vařit pivo pro hospody ve městě a okolí nebo jenom pro areál kláštera, kde se pivovar nachází. Kdyby se zaměřil na speciální druhy piv, které jsou v poslední době poměrně v oblibě, věřím, že by se uchytil. Bylo by to zpestření nejen pro turisty,“ naznačil Hajn.

„V posledních letech vzniklo plno minipivovarů, ale řada z nich rychle zanikla. Vybavení není levná záležitost, a kdo si myslí, že pivovarnictví je výnosné, tak po pořízení pivovaru zjistí, že se mu budou investice vracet deset i patnáct let. Mezitím je třeba dokupovat další zařízení,“ přiblížil sládek třeboňského Regentu Ivan Dufek.

S novými druhy piv musejí přicházet i zavedené pivovary. Například Budějovický Budvar začal prodávat černé pivo, Regent přišel v loňském roce s polotmavým třináctistupňovým pivem. „V Česku se vaří na 480 druhů piva. Jsou pivovary s více než deseti druhy. Pro milovníky piva je dobře, že se nabídka stále rozšiřuje, protože si každý může najít to, co mu chutná. Byla by škoda, kdyby byl vývoj opačný. Zůstaly by tady koncerny, které by dodávaly po republice deset druhů,“ řekl Dufek.

***

Pivo na jihu Čech:

České Budějovice

Pivovar Budějovický Budvar

Budějovický měšťanský pivovar

Český Krumlov

Pivovar Eggenberg

Protivín Pivovar Platan

Třeboň Pivovar Regent

Strakonice Pivovar Strakonice

Záhoří u Písku Pivovar Zvíkov

Dražíč Pivovar Lipan

(MF Dnes)


Přestože v horkých letních dnech pracují stáčírny piva v Budějovickém Budvaru téměř nepřetržitě, o kvalitu piva z Budějovického Budvaru se zákazníci nemusejí obávat. Pivovar i v létě důsledně dodržuje tradiční technologii výroby a především dobu zrání piva, která u ležáku trvá 90 dnů. Díky dostatečné kapacitě ležáckých tanků byla zásoba piva pro letní měsíce uvařena již v průběhu dubna a května.

Horké letní počasí způsobilo výrazný nárůst prodeje piva z Budějovického Budvaru. Pivovar pracuje již 14 týdnů v režimu téměř nepřetržitého provozu a ve stáčírnách proto musely být zavedeny mimořádné noční směny. V červnu dosáhl pivovar meziročního nárůstu prodeje o 7% a v červenci dokonce o 16%. Zvýšený výstav piva ale neměl žádný vliv na kvalitu dodávek, protože pivovar se na letní sezónu včas připravil. Již v průběhu dubna a května naplnil téměř všechny ležácké tanky s kapacitou 263 000 hektolitrů. Připočteme-li k tomu ještě pivo, kvasící ve spilce a partie, již připravené v sudech a lahvích k expedici, zaplavilo by toto množství piva slavné hektarové budějovické náměstí do výše tří metrů. Při stočení do půllitrových lahví by na odvoz piva bylo zapotřebí 2 484 kamionů.

„Protože ležák Budweiser Budvar zraje 90 dnů, měla naše varna nejvíce práce již v dubnu a květnu,“ říká Ing. Josef Tolar, sládek Budějovického Budvaru. Již v těchto dnech se v pivovaru vaří ležák, který se objeví na vánočních stolech. „Dlouhá doba zrání je velmi důležitá pro výsledný chuťový požitek z piva. V průběhu dokvašování vzniká kysličník uhličitý, který z piva laicky řečeno „vymývá“ nežádoucí aromatické látky a další sloučeniny. Chuť piva tak získává během zrání harmonii, vyváženost a jemnost,“ doplňuje Ing. Josef Tolar, sládek Budějovického Budvaru.

Kvalita výroby piva v Budějovickém Budvaru je komplexní a nepřetržitý proces. Pivo je několik měsíců pod neustálou laboratorní kontrolou. „Než ležák opustí bránu pivovaru, odebereme z každé partie v průběhu výroby celkem 20 x laboratorní vzorky a provedeme 10 degustací. Naše laboratoř měří celkem 35 parametrů,“ říká Doc. Ing. Jan Šavel, CSc., vedoucí výzkumu Budějovického Budvaru. Základem dobrého piva zůstávají ale kvalitní suroviny – tedy slad, chmel a voda. Budějovický Budvar je například jediným velkým pivovarem v České republice, který pro výrobu celé své produkce používá výhradně nejkvalitnější hlávkový žatecký chmel a nikdy nepřidává do piva levnější druhy chmele, případně chmelové preparáty (extrakty). (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zastavila správní řízení s pivovarem Budějovický Budvar, n.p. kvůli reklamním spotům zimní kampaně „Hokejiáda“. RRTV rozhodovala z podnětu Českého olympijského výboru (ČOV) o tom, zda reklamy Budějovického Budvaru mohly být klamavé. Už v dubnu letošního roku stížnost ČOV ke stejné reklamní kampani zamítla Rada pro reklamu, která rozhodla, že kampaň není v rozporu s Kodexem reklamy.

České Budějovice, 31. července 2006 – Televizní spoty zimní reklamní kampaně „Hokejiáda“ pivovaru Budějovický Budvar, n.p. nebyly klamavé. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která tuto možnost od dubna prošetřovala, zastavila správní řízení v této věci. RRTV zahájila toto správní řízení na základě podnětu Českého olympijského výboru (ČOV). Rozhodnutí RRTV již nabylo právní moci.

„Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vítáme. Po předložení našich argumentů podpořila již druhá nezávislá a odborná instituce náš právní názor, že Budějovický Budvar kampaní „Hokejiáda“ neporušil žádné české zákony ani další právně závazné předpisy. Vedle RRTV náš názor nedávno podpořila také arbitrážní komise Rady pro reklamu,“ uvedl Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Správní řízení RRTV se týkalo možného porušení § 2 odst. 1 písm. c) zákona č. 40/1995 Sb. o regulaci reklamy. Toho se měl Budějovický Budvar dopustit tím, že objednal v televizním vysílání reklamy, které mohly být klamavé. Konkrétně měly tyto reklamy u spotřebitelů vyvolávat klamnou představu o spojení pivovaru Budějovický Budvar, n.p., případně jím vyráběného piva, se Zimními olympijskými hrami v Turíně. RRTV mohla v případě vysílání klamavé reklamy udělit zadavateli, zpracovateli a šiřiteli pokutu až do výše deseti milionů korun.

Podnět k zahájení správního řízení s RRTV i stížnost k Radě pro reklamu podal ČOV. V obou případech se opíral o tvrzení, že reklamní kampaň Hokejiáda měla zneužít tzv. olympijská symbolika chráněná zákonem č. 60/2000 Sb. Porušení zákona se měl Budějovický Budvar údajně dopustit využitím hokejového brankáře Milana Hniličky, zneužitím symbolu olympijské pochodně, použitím slova „hokejiáda“ během reklamní kampaně a dokonce také upozorněním, že „Budějovický Budvar není sponzorem Olympijských her ani Českého olympijského výboru“.

Ke kampani „Hokejiáda“ byly v minulosti vydány další tiskové zprávy, které najdete na www.budvar.cz. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Budvar prodal více piva

[sobota, 12. srpen 2006]

Parné dny v první polovině prázdnin se podepsaly pozitivně na prodeji piva národního podniku Budějovický Budvar.

V červnu dosáhl pivovar meziročního nárůstu prodeje o 7 % a v červenci dokonce o 16 %, informoval Právo Petr Samec z Budějovického Budvaru. Zdůraznil, že pivovar pracuje již 14 týdnů v režimu téměř nepřetržitého provozu a ve stáčírnách proto musely být zavedeny mimořádné noční směny.

Zvýšený výstav piva ale neměl žádný vliv na kvalitu dodávek, protože pivovar se na letní sezónu včas připravil. „Již v průběhu dubna a května naplnil téměř všechny ležácké tanky s kapacitou 263 000 hektolitrů. Připočteme-li k tomu ještě pivo kvasící ve spilce a partie již připravené v sudech a lahvích k expedici, zaplavilo by toto množství piva slavné hektarové budějovické náměstí do výše tří metrů. Při stočení do půllitrových lahví by na odvoz piva bylo zapotřebí 2484 kamiónů,“ doplnil Samec. „Protože ležák Budweiser Budvar zraje 90 dnů, měla naše varna nejvíce práce již v dubnu a květnu,“ konstatoval sládek pivovaru Josef Tolar. (Právo)


Americký pivovar Anheuser-Busch zablokoval vstup Budějovického Budvaru na čínský trh. Informoval o tom list Czech Business Weekly s tím, že Anheuser-Busch se odvolal proti rozhodnutí čínského soudu, které přiblížilo českou firmu k registraci ochranné známky Budějovický Budvar v Číně.

Americká společnost již má v Číně zaregistrovány ochranné známky Budweiser a Bud. "Domníváme se, že registrace ochranné známky tohoto českého pivovaru by narušila naše světově proslulé značky," uvedl šéf Anheuser-Busch International Stephen J. Burrows. Dodal, že firma v Číně od roku 1995 značně investovala a bude zde své značky agresivně chránit.

Značkový spor pivovarů v Číně trvá již od roku 1997. Čínský soud minulý měsíc rozhodl, že ochranná známka Budějovický Budvar není zaměnitelná s ochrannými známkami Budweiser a Bud. "Poslední rozhodnutí soudu je významným krokem k definitivní registraci našich ochranných známek. Podstatně jsme se přiblížili k okamžiku, kdy se nám otevře čínský trh," uvedl tehdy mluvčí Budvaru.

Budvar do Číny nevyváží právě kvůli nedořešené registraci. Tamní pivní trh je přitom považován za velmi perspektivní. Je globálně největší a nejrychleji rostoucí. Zatím tam spotřeba piva na hlavu činí zhruba 20 litrů. Do roku 2010 by ale konzumace piva v Číně měla vzrůst až o 30 procent.

Anheuser-Busch a Budějovický Budvar se přou o název Budweiser a další ochranné známky už od roku 1906. Po celém světě spolu stále vedou asi 40 známkoprávních sporů a více než 70 správních řízení před patentovými úřady. Budvar má nyní zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. (Finance.cz)


Pivovar Budějovický Budvar, n.p. se stal generálním partnerem nejvýznamnějšího tuzemského sdružení v oblasti cestovního ruchu a gastronomie – Národní federace hotelů a restaurací České republiky (NFHR ČR). Smlouva o partnerství byla uzavřena na jeden rok s možností jejího dalšího prodloužení.

Václav Stárek, generální sekretář NFHR k podpisu smlouvy říká: „Národní hotelová federace jako reprezentant českého hotelnictví a gastronomie hledala silného partnera, který by reprezentoval typicky český produkt a zároveň měl za sebou tradici pohostinství a gastronomie naší země. Jsme přesvědčeni, že Budějovický Budvar má světově uznávané renomé právě jako český produkt s bohatou tradicí. Věříme, že naše spolupráce bude prospěšná nejen pro vzájemnou podporu, ale také významně přispěje k vzdělávání a výchově kvalifikovaných odborníků, kterých je v gastronomii a hotelnictví trvale nedostatek.“

Rozsah spolupráce je široký. Obě instituce budou spolupracovat na domácích i zahraničních veletrzích gastronomie a cestovního ruchu. Díky svým rozsáhlým zkušenostem z oblasti ošetřování a servírování piva se chce pivovar také významně podílet na dalším zvyšování kultury podávání tohoto zlatavého moku. Ležák Budweiser Budvar se současně stane oficiálním pivem na všech akcích pořádaných NFHR ČR.

„Požitek z originální chuti našeho piva je vždy umocněn úrovní prostředí, ve kterém se pivo podává. Národní federace hotelů a restaurací svou činností usiluje o neustálé zlepšování úrovně gastronomických a ubytovacích služeb v České republice. To je dlouhodobě i naším cílem. Spolupráce bude přínosem pro obě strany, protože si navzájem máme co nabídnout,“ uvedl k podpisu smlouvy Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Budějovický Budvar má v oboru gastronomie dlouhodobé zkušenosti. Je mimo jiné vlastníkem a provozovatelem hotelu Malý Pivovar v Českých Budějovicích. Nejdůležitějším gastronomickým projektem Budějovického Budvaru je rozvoj sítě značkových restaurací „Budvarka“. V současné době jsou v provozu „Budvarky“ již v pěti českých městech a několik dalších se připravuje. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Jiří Paroubek obviňuje ODS, že chce privatizovat Budějovický Budvar. V rozhovoru pro MF DNES uvedl, že se při nedávných jednáních o nové vládě snažili občanským demokratům zabránit v privatizaci Budvaru. Občanští demokraté kauzu naprosto popírají a tvrdí, že Paroubkovi není záhodno cokoli věřit.

"Dostali nabídku ve výši 40 miliard korun. Pro nás je privatizace Budvaru nepřijatelná," uvedl Paroubek.

Vlastimil Tlustý z ODS: Paroubek je falešný hráč

Už letos v květnu při premiérské návštěvě jižních Čech Paroubek naznačil, že ODS se zabývá myšlenkou prodat státní podnik v Českých Budějovicích vyrábějící pivo Budvar. "Dokud bude moje vláda u moci, Budvar privatizace nečeká. Nechci podstoupit riziko, že skončí v rukou Anheuser Busch."

Šéf poslanců ODS a kandidát na ministra financí Vlastimil Tlustý jakékoli diskuse o záměru občanských demokratů prodat Budějovický Budvar rázně zamítl. "Za prvé, nikdy jsem to neslyšel. Teď to slyším poprvé. Za druhé. Falešnému hráči Paroubkovi nevěřím nic," komentoval Tlustý dotaz MF DNES.

O prodeji Budvaru prý nikdy neuvažoval, nikdy to nebyla priorita, kterou by řešil. "Mám spoustu jiných starostí a Budvar mezi ně naštěstí nepatřil."

Z dokumentu vedení ODS z 24. srpna navíc vyplývá, že naopak o Budvar měl zájem Paroubek. "Jeho požadavky na ovládnutí státních firem jako ČEZ, Čepro, Lesy ČR, Škodaexport, Česká pošta, Budvar jsme nemohli přijmout," stojí v dokumentu, který občanští demokraté zveřejnili poté, co vznikala dohoda ČSSD a KDU-ČSL.

Už tradičně se odmítl k prodeji Budějovického Budvaru do soukromých rukou vyjádřit ředitel pivovaru Jiří Boček. Stručně pouze prohlásil "Ne, nevím o tom."

Vrchní sládek pivovaru Josef Tolar byl sdílnější, i když ani on nezaslechl, že ODS nabízí pivovar. Připustil, že trvá zájem Anheuseru Busch o Budvar, který jej chtěl koupit už v dobách začínajících privatizací v Česku.

"Porovnám-li, co nabízeli Američané, že s podnikem udělají, tak musím říct, že my jsme dosáhli víc, než oni slibovali," zhodnotil management Budvaru sládek. Částku 40 miliard korun, o které Paroubek hovořil, Tolar zpochybnil: "Měl bych říct, že žádná není za Budvar dost dobrá, ale Američané jsou dobří počtáři, to je suma, která je na ně moc vysoká," míní vrchní sládek Josef Tolar.

Proti je i hejtman

Vyjádření Jiřího Paroubka o prodeji Budějovického Budvaru zpochybnil i jihočeský hejtman Jan Zahradník z ODS, který už delší dobu zastává názor, že privatizace pivovaru by byl nesmysl. I vzhledem k tomu, že by se otevřela možnost zpochybnit vlastnictví této pivní značky.

"Pan Paroubek má tendenci zveličovat věci. Byla by chyba spojovat významné jednání o vládě s privatizačními procesy. Já osobně o tom nevím a o takové informaci pochybuji," uvedl jihočeský hejtman Zahradník. Ekonomický poradce Martin Janoušek míní, že je těžké jednoznačně říci ano či ne privatizaci Budvaru.

"Když firma prosperuje, není nutné privatizovat. V případě prosperujícího pivovaru je třeba srovnat částku, kterou přináší do rozpočtu, a zisk z prodeje," řekl Janoušek z Budějovic. Upozornil, že je také podstatná forma privatizace a kdo by vlastně Budvar kupoval. (iDnes)


Velkopopovický Kozel nasazuje do vysílání nový TV spot s názvem Uzenář.

Reklama Uzenář se odehrává v typicky českém, příjemném prostředí malého města. Ukazuje tradiční trávení volného času - grilování s blízkými přáteli, na zahrádce u domku nebo na chalupě, s dobrým pivem od Kozla. V televizní reklamě se představuje i nový slogan značky Velkopopovický Kozel - Kdo umí, umí.

První vysílání můžete sledovat v úterý 1. 8. 2006, ve 20:30 na ČT1, po seriálu Ranč u Zelené Sedmy a před zábavným pořadem Možná přijde i kouzelník.

Reklamu připravila agentura Ogilvy&Mather, režíroval ji Jiří Hanych a produkoval Filmservice Productions. (Web Kozel)


Za 1. pololetí roku 2006 navštívilo Královský pivovar Krušovice téměř 14 tisíc turistů z 22 zemí světa. Nárůst proti loňskému roku je více než 5 000 návštěvníků. "Příliv zahraničních návštěvníků je - kromě jiného - odrazem úspěšného exportu Královského pivovaru Krušovice, který má opět ambice překonat loňský rekordní výsledek," říká manager marketingu ing. Josef Helebrant. Podle vedoucího exportního oddělení Královského pivovaru Krušovice ing. Kamila Krakeše vzrostl za období leden - červen export o plných 40 %. "Růst táhly především vývozy do Ruska a Německa, ale vyšší prodeje vykázala většina téměř 30 zemí světa, do kterých se dnes značka Krušovice vyváží. Nad očekávání dobré výsledky dosahujeme v mnoha zemích Společenství nezávislých států, ale třeba i v USA a Izraeli. Nově jsme letos zahájili vývoz do Kanady. Na krušovickém exportu se význačnou měrou podílí pivo Krušovice černé, které je dnes nejprodávanějším českým tmavým pivem v zahraničí. Náš pivovar je v současnosti 4. největším vývozcem piva z České republiky," upřesňuje Kamil Krakeš. (Web Krušovice)


Ze zámku rovnou do pivovaru

[pátek, 11. srpen 2006]

Obec Kácov, která leží na řece Sázavě, v sobě ukrývá zámek, kostel s farou, školu a pivovar.

Zámek má bohatě zdobenou fasádu a v zazděných oknech jsou obrazy komtes. Budova je však pro návštěvníky nepřístupná. Nejstarší zmínka o škole pochází z roku 1692. Až do tohoto roku lze doložit posloupnost učitelů. Jména farářů jsou uvedena v seznamu v kostele, nejstarší jméno pochází z roku 1360.

V pivovaru se vaří deseti- a dvanáctistupňové Kácovské pivo. Pivovar pořádá prohlídky, při kterých se návštěvník dozví vše o jeho výrobě. Prohlídku je třeba objednat na telefonním čísle 327324693. (MF Dnes)


Pivovar oslavil jubileum

[pátek, 11. srpen 2006]

Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci vyrábí nejvíce piva ve své dosavadní historii. Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci u Sedlčan patří mezi nejstarší pivovary v Česku. Vařit pivo začal přesně před 540 lety a toto výročí oslavil nejen slavnostmi piva, ale především největší produkcí ve své dosavadní historii.

„Jen pro srovnání. V 19. století se výstav pivovaru pohyboval kolem deseti tisíc hektolitrů ročně, začátkem 20. století to bylo zhruba třicet tisíc. V současnosti dosahuje výroba piva Lobkowicz 120 tisíc hektolitrů za rok,“ uvedl ředitel pivovaru Petr Peniaštek.

Firma zaměstnává více než dvě stě lidí

Pivovar je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v kraji. Celkový počet zaměstnanců vzrostl v posledních třech letech o čtvrtinu a ustálil se na sedmdesáti. „Nejvíce potěšitelné je, že díky stabilně vytížené výrobě se podařilo více než zdvojnásobit produktivitu práce na jednoho zaměstnance. Proto můžeme pravidelně zvyšovat mzdy,“ uvedl ředitel.

Dvě třetiny obratu pivovaru pochází z exportu. Dlouhodobě největším odbytištěm je Německo, kde končí skoro polovina celého vývozu českého piva. „Jako jeden z mála trhů je specifický tím, že na prvních místech importérů figurují menší české pivovary, což je hodně ovlivněno celkovým uspořádáním maloobchodu. Dále vyvážíme do Švédska, Velké Británie, Francie a Kanady,“ poznamenal Petr Peniaštek. Připomněl však, že ačkoliv narůstající prodej lobkowiczkého piva ve Švédsku a Kanadě svědčí o zájmu o tyto výrobky, ani v jednom případě se nepodařilo přesvědčit státní úředníky, kteří v těchto zemích kontrolují velkou část distribuce alkoholu, aby mu dali větší prostor.

„Stále se potýkáme s tím, že pivovary mezi sebou nesoutěží jen kvalitou piva, cenou a službou, ale pořád vynalézají nové a nové legální formy kupování si exkluzivity prodeje jediného piva v jednotlivých restauracích,“ podotkl ředitel. Trápí ho také posilování koruny. Oslabováním eura vůči koruně ztrácí pivovar na tržbách čtyři až pět milionů korun ročně.

Dobré hospodářské výsledky se odrážejí také na životě celého regionu. Nejen proto, že pivovar již bezmála tři roky nezdražil, ale především v propojenosti s místními podniky. Všichni rozhodující dodavatelé jsou z okruhu zhruba dvou desítek kilometrů, k největším patří zemědělské společnosti v Kosově Hoře, Sedlčanech, Táboře, Dublovicích a Milevsku.

Dlouhodobá spolupráce se podle vedení vyplácí, neboť za posledních pět let nemuseli na Vysokém Chlumci ani jednou měnit své hlavní dodavatele. (MF Dnes)


Letošní horký červenec měl podstatný vliv na výrobu piva v místním pivovaru. Ten vyprodukoval druhé největší množství zlatavého moku za měsíc od roku 1898, kdy se pivo v Nymburce začalo vyrábět. Mezi žíznivce se v červenci dostalo 17 tisíc hektolitrů postřižinského piva. "Lidé i stroje jedou opravdu na maximum. Jak se říká, až na krev," řekl ředitel pivovaru Pavel Benák. Za velkým nárůstem výroby stojí kromě tropických veder také nová stáčecí linka, která byla namontována před několika týdny. Více piva bylo za více než staletou historii vyrobeno pouze v červenci 1994, kdy pivovar dodal do distribuce 20 133 hektolitrů piva. V procentuálním vyjádření se v červenci zvýšil meziroční prodej o 16 procent. Od začátku letošního roku se ve srovnání s rokem předchozím zvýšila výroba o sedm procent na celkových 93 tisíc hektolitrů. Daří se také exportu, který se nymburskému pivovaru v posledních pěti letech zdvojnásobil. V současné době tvoří export zhruba 22 procent z celkové výroby. Na postřižinském pivu si mohou pochutnat například Angličané, Švédové, Australani, a nově také Moldavci. (Nymburský deník)


V druhé polovině července zahajuje společnost Pivovary Staropramen novou aktivitu s názvem „Bezpečný spolujezdec“ na podporu nealkoholického piva Staropramen.

V průběhu akce, která bude probíhat na vybraných čerpacích stanicích, získá spotřebitel při koupi tří lahví nealkoholického piva Staropramen detekční trubičku na identifikaci alkoholu v dechu.

Touto aktivitou chce společnost také přispět k podpoře zodpovědného chování řidičů. Z tohoto důvodu se patronem akce stalo oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

„Segment nealkoholických piv vykazuje dlouhodobě rostoucí trend a jeho význam se neustále zvyšuje. Díky detekční trubičce mají spotřebitelé možnost ověřit si, zda mohou bez starosti sednout za volant,“ říká Jaroslav Vích, manažer rozvoje off-trade.

Nealkoholický Staropramen uvedla společnost na trh v únoru 2005. Pivo je distribuováno v láhvi o objemu 0,5 l. (Web Staropramen)


«« « Strana 1021 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI