Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Recenze: Pivovar Pegas Brno

Co se píše o pivovarech a pivu


Recenze: Pivovar Pegas Brno

[pondělí, 7. leden 2008]

Kdo v životě nebyl v Brně (o nic nepřišel:)) Navštívil jsem pivovar Pegas, který vaří několik standardních piv včetně slušného pšeničného (to se tak často nevidí).

Záměr vybudovat pivovar sahá do revolučního roku 1989. Další tři roky trvalo, než se veřejnosti otevřel v celé své kráse včetně přidružené pivnice a restaurace. Moje zkušenost je rozprostřena do dvou návštěv v rozmezí cca půl roku. Prostředí pivnice je relativně útulné, což je způsobeno obložením z tmavého dřeva a decentním osvětlením. Konečně kdo kdy viděl „hospodu s denním světlem“, jisté proPijácké a alkoholové opojení tutlající přítmí je určitým standardem.

Ochutnal jsem celou nabídku. Od klasického ležáku přes jeho tmavou verzi až k šestnáctistupňovému speciálu. A nesmím zapomenout ani na v úvodu zmíněnou pšenici. Na oficiálních stránkách jsem se dokonce dočetl, že se v Pegasu prováděly i experimenty s ochucenými pivy.

Foto

Trochu odbočím. Degustoval jsem celé portfolio ochucených piv v Pivovarském domě s velmi rozporuplným pocitem. Naopak borůvkový speciál z Černé Hory mě docela mile překvapil. Konečně i malinové „čůčo“ Witterkerke Rose je ve své kategorii velmi dobrým nápojem. Třešňový Kriek je ochucenou a oslazenou variantou spontánně kvašeného piva Lambiek, a chutná skvěle. Prostě ne vše ochucené je dobré a hodně záleží i na osobních preferencích případného konzumenta.

Pšeničné pivo a klasický ležák

Ale zpět do Pegasu. Pšeničné pivo je nejblíže bavorskému stylu (neplést například s voňavým a kořeněným Hoegaardnem). Je osvěžující a dobře pitelné. Díky výrobě svrchním kvašením lze ve vůni (i chuti) zachytit ovocné tóny. Úplně mě nenadchlo, ale rozhodně nezklamalo. Na takové to normální pití doporučuji zdejší světlý ležák. Na nic si nehraje, dobře se pije. Vyhovoval mně jak plností v chuti, tak vyváženou chmelovostí. Jídlo jsem nezkoušel a obsluhu mohu s klidem hodnotit známkou 2. Ale podle mých informací je její kvalita kolísavá – číšník od číšníka. Na fotce přikládám místního vedoucího „sekce výčep“. Cena za půllitr se pohybuje okolo 24 Kč.

Foto

Hodnocení Pegas 7/10

(původní článek krácen jen na Pivovar Pegas)

Zdroj a foto: Gurmetclub.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Aneta

pondělí, 3. prosinec 2012
22:28

Nerozumím, když v úvodu článku máte v závorce "(o nic nepřišel)" a nakonec vyhodnotíte pivovar Pegas jako příjemně uspokojivý. Při návštěvě Brna jste asi musel být ovlivněn jinými faktory, které s pivem nemají co dočinění. Proto prosím, nechte si své mimopracovní dojmy pro sebe a svěřujte se s nimi přátelům na sociálních sítích. Toto by měl být web pouze o pivu. S pozdravem holka z Brna


napsal(a): Aneta (Aneta-machova(a)email.cz) [Odpovědět]

Tomáš Semrád

pondělí, 7. leden 2008
20:36

Jiří na to zda je pšeničný Pegas svrchně nebo spodně kvašený, jsem se ptal jejich sládka a ten mi sdělil, že od roku 2003 je svrchně kvašený, tak teď nevím...


napsal(a): Tomáš Semrád [Odpovědět]

Jiri.J

pondělí, 7. leden 2008
15:12

Pšeničné pivo Pegas není svrchně fermentované. Užívá se kvasnic na spodní kvašení!!! Z toho důvodu nemá v chuti nic společného s "jihoněmeckým pšeničným" na něž autor recenze odkazuje...


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI