Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Tahákem letošních Pivovarských slavností, které se v areálu letního kina v Ústí nad Labem uskuteční 11. června, budou bezpochyby známé hudební kapely a interpreti jako Nightwork, Xindl X, Janek Ledecký a Charlie Straight.

Letos bude znít v letním kině i podstatně tvrdší hudba kapel jako jsou Face Are Fiction, Real Incident, Arashit, Igloochiks a další.

Vystoupí také skupina Kabát Revival, ve které hraje zakládající člen skupiny Kabát. Všechny kapely prověří irská lidovka Whiskey In The Jar, kterou si musejí nacvičit ve verzi, již hraje slavná americká kapela Metallica.

Proběhne zde také soutěž o dva sudy piva Zlatopramen 11, které vyhraje ten, kdo přinese nejvíce zátek z maxi lahví stejnojmenného piva. Z donesených zátek pak bude vyroben stůl a čtyři židle, které budou umístěny v některé provozovně Zlatopramenu.

Zdroj: Novinky.cz | Autor: Jaroslav Sameš

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/ustecky-kraj/usti-nad-labem/2512-4927-pivovarske-slavnosti-v-usti-lakaji-na-hudebni-kapely-i-soutez-o-dva-sudy.html


Předány další certifikáty kvality

[čtvrtek, 2. červen 2011]

Další šestice hospod a restaurací obdržela certifikát kvality piva PRIMÁTOR. Certifikáty se udělují od loňského roku a mohou se jím pochlubit pouze nejlepší hospody, které čepují pivo zn. PRIMÁTOR.

Certifikátem se nově mohou pochlubit:

Pivnice Náchodský mlýn - Náchod

Restaurace Peklo - Nové Město nad Metují

Restaurace U Konvalinků - Česká Skalice

Sousedská restaurace - Tuněchody

TipSport bar - Heřmanův Městec

Certifikace by měla zákazníkům ukázet, která provozovna s pivem PRIMÁTOR se o pivo stará tím nejlepším způsobem a dodržuje všechny standardy kvality požadované pivovarem. Certifikace je rpováděna na základě dodržování řady náročných kritérií, jakými jsou např.: čistota výčepní techniky, pravidelná sanitace pivních vedení, čistota skla, mikrobiologická čistota piva a dalších. Takovéto provozovny, označené získaným certifikátem, by měly zákazníkovi garantovat, že mu zde bude načepováno originální pivo PRIMÁTOR tak, jak jej, po téměř tříměsíčním výrobním cyklu, chce sládek pivovaru prezentovat veřejnosti.

Součástí získání ceftifikace je samozřejmě povinnost dodržovat standardy kvality. Tu má zajisit pravidelná kontrola ceftifikovaných zařízení. Další podmínkou je také vzdělávání výčepních v oblasti péče o pivo. "Tento ceftifikát je skutečným oceněním té nejlepší péče o čepované pivo a pivovar jeho udělením dávaá najevo, že v takto oceněných provozovnách je podáváno pivo tak, jak má být." říká Jiří Holubář, obchodní manažer Pivovaru PRIMÁTOR.

Zdroj: Primátor.cz

http://www.primator.cz/uvod/52-pedny-dal-certifikty-kvality


Tento týden začíná hlavní část marketingové podpory poslední novinky v portfoliu značky Staropramen – osvěžujícího piva s chutí citrónu a nízkým obsahem alkoholu Staropramen Cool Lemon. Kampaň „Uhas žízeň Lemonem“ startuje přesně tři týdny po zahájení distribuce, která zahrnuje jak segment retail, tak segment gastro.

Pro podporu novinky Staropramen Cool Lemon jsme na úvod léta připravili mix launch aktivit relevantních pro cílovou skupinu, kterou jsou především mladí dospělí spotřebitelé a ženy. Zahrnuje on-line komunikaci, cílenou ATL kampaň, ochutnávkovou roadshow, promo na letních akcích i v obou prodejních kanálech retail i gastro,“ popisuje Martin Bořil, manažer inovací společnosti Pivovary Staropramen.

Kampaň "Uhas žízeň Lemonem" je typickou produktovou kampaní podporující hlavní atributy nového piva - osvěžení a nížší obsah alkoholu. „Věříme, že jednoduchý koncept se Staropramen Cool Lemon hasiči a hasičkami žízně vytvoří velmi rychle povědomí u cílové skupiny,“ říká ke kampani Bořil.

Během tohoto týdne startuje televizní kampaň s 20 vteřinovým spotem. Kreativa kampaně je dílem agentury Young&Rubicam. Spot vznikl v produkci společnosti Dawson a režisérem Janem Zajíčkem. Média naplánovala a nakoupila agentura Universal McCann.

V této fázi televizní spoty doplní kampaň v rádiích a velká ochutnávková roadshow se čtyřmi týmy hasičů žízně, která projede napříč celou Českou republiku. Roadshow zajišťuje agentura Gate.

Staropramen Cool Lemon rozšiřuje pivní kategorii a měl by být všude tam, kde lidé hledají letní osvěžení. Uhasí žízeň na plážích, bude zpestřením na letních party, obohatit může také grilování či osvěží jen tak v parném odpoledni ve stínu slunečníku. Bude se prodávat v půllitrových lahvích a plechovkách, a to nejen v segmentu retail, ale doplněn originální sklenicí také v segmentu gastro.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Pivovarnická skupina K Brewery uvádí v těchto dnech na trh novinku jako stvořenou pro horké letní dny – svrchně kvašený pšeničný ležák s jemnou limetkovou příchutí nazvaný Velen GARDEN. Vaří se stejně jako ležák Velen v Pivovaru Černá Hora na Blanensku.

Pšeničný ležák Velen začali černohorští sládci vařit na podzim 2009. Za rok a půl jeho existence se stal jednou z nejoblíbenějších specialit nejen v konkurenci piv z Černé Hory, ale také z celého sortimentu skupiny K Brewery. K tomu jistě přispívá také fakt, že kromě jihomoravského pivovaru vyrábí svrchně kvašené pšeničné pivo již jen jeden český průmyslový pivovar. A právě proto se v Černé Hoře rozhodli připravit ještě jednu variantu tohoto piva, kterou velmi příhodně nazvali Velen GARDEN.

Oproti pivu Velen jsme do piva Velen GARDEN přidali příchuť limetky, která ještě více umocní svěží pocit při jeho konzumaci. Proto jde o pivo obzvláště vhodné k uhašení žízně za parných letních dnů, třeba při odpočinku na zahrádce oblíbené restaurace,“ uvedl Vlastimil Zedek, sládek pivovaru Černá Hora. Jelikož pivo při výrobě neprochází procesem filtrace, zachovává si vysoký obsah pivovarských kvasnic, které vytvářejí jeho jemný zákal a velmi příznivě působí na zažívací trakt. Obsah alkoholu je 4,8 %.

Výroba svrchně kvašených pšeničných piv má v českých zemích velmi dlouhou tradici. V období 15. – 17. století tato piva dokonce převažovala a dodnes jsou velice oblíbena a vyhledávána pro svůj nesporný přínos lidskému zdraví při dodržování pravidla konzumace v rozumném množství.

Leták

Zdroj: Pivovar Černá Hora.cz


Stylové posezení, které připomene historii výroby piva? Už brzy se jedno takové otevře v centru Litovle. Proměna čeká restauraci Hotelu Záložna, která své služby nabídne po šesti letech.

Foto

Město se totiž dohodlo na dlouhodobém pronájmu s Pivovarem Litovel. Restaurační zařízení by se částečně mělo otevřít už příští týden, zatím jako předzahrádka. Celá se návštěvníkům otevře do měsíce.

Smlouva ještě není uzavřená, dolaďují se detaily. Bude to dlouhodobý pronájem po dobu dvaceti let, tak jak to bylo vypsáno ve výběrovém řízení,“ řekl místostarosta města Petr Šrůtek.

Město vypsalo výběrové řízení dvakrát, podmínkou bylo, že si nájemce restauraci i kuchyň sám vybaví. „Nyní opravujeme interiér, potom restauraci kompletně vybavíme včetně kuchyně. Půjde o stylovou restauraci, odpovídající novému konceptu našich Litovel Classic Restaurantů. První hosty přivítá předzahrádka příští týden a celý objekt zprovozníme na konci června. Investice do úprav i vybavení si vyžádá zhruba tři miliony korun,“ uvedla mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Doplnila, že interiér bude připomínat historii výroby piva, jeho součástí se stanou dobové fotografie, ale také pivovarské nástroje nebo nádoby.

Oprava budoucí obnovené restaurace za zhruba sedmnáct milionů korun je hotová, ve středu stavbu odborná firma předala městu.

„Chybí jen podlahy a obložení výčepního pultu. Oprava obnášela celkové zpevnění, dělala se tam kompletní elektroinstalace, nová voda, odpady. Veškeré inženýrské sítě jsou nachystané na to, že když by se spravovalo první poschodí a sály, nebude se muset v kuchyni už kopat,“ řekl místostarosta.

Restaurace bude nekuřácká.

Chceme, aby to bylo místo, kam si člověk může pozvat návštěvu a v klidu posedět,“ doplnil.

Zdroj: Olomoucký deník.cz | Autorka: Petra Opletalová | Foto: Radovan Vašíček

[Litovel] 13:08 [permalink] [reaguj]


V pátek odpoledne otevírá českobudějovické Výstaviště brány Slavností piva. Letos je to už 15. ročník. Nedílnou součástí je i degustační soutěž o titul Pivo roku 2011, které se zúčastní přes 50 pivovarů s 270 vzorky piv.

Hudební doprovodný program začíná v 16 hodin. V pátek se mohou návštěvníci těšit především na folkovou a country hudbu. Sobota bude ve znamení dechovky a večer nastoupí rockeři.

O titul Pivo České republiky se soutěží v 18 kategoriích. Speciální kategorie jsou určeny pro minipivovary, samozřejmě jsou kategorie určené velkým pivovarům a jsou i kategorie, kterých se účastní všichni výrobci piva. Nejhojnější účast je v kategorii světlý ležák, které se účastní 32 pivovarů. Pro letošní rok je to poprvé, co jedenáctistupňový ležák představuje pivo světlé výčepní a prémiový ležák dvanáctistupňový. Soutěže se účastní také řada nových minipivovarů z České republiky, které jsou v oblasti degustací velice úspěšné,“ říká hlavní organizátor soutěže Alois Srb.

Součástí degustační soutěže je také zvláštní kategorie Novinářská pivo 2011. Na výstavišti se letos poprvé představí největší běloruský pivovar a kromě něj také pivovary ze Slovenska a z Bavorska.

Novinkou na letošním ročníku Slavností piva je i speciální pivo pro celiaky. Jsou to lidé, kteří musí držet tak zvanou bezlepkovou dietu, protože trpí alergií na potraviny z různých druhů obilovin, mezi které patří i pivo. Právě pro tuto cílovou skupinu vyrobil Žatecký pivovar na základě technického řešení Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze bezlepkové pivo.

Na pivní novinku upozorňuje Alois Srb: „Pro lidi s bezlepkovou dietou je obrovským darem. Pivo je i mimořádně dobré. Takovou novinku hodně občanů České republiky ocení. Pivo je zhruba jako jedenáctistupňový světlý ležák, ale je vyráběno jinou technologií a dokončeno jiným způsobem.

Zájem o slavnosti piva každoročně stoupá jak ze strany pivovarů, tak ze strany návštěvníků. Velmi spokojená je proto ředitelka českobudějovického Výstaviště Marcela Payerová: „Těch, kteří se budou prezentovat na ploše, budou prodávat pivo a jsou připraveni pro naše návštěvníky, je více jak 84. To jsou nejen pivovary, ale také prodej občerstvení a dalšího zboží. Přihlášených pivovarů je více jak 50, co se týče výstavní plochy je to značný nárůst oproti loňskému roku. Zájem by mohl být i ze strany návštěvníků, poměrně značný nárůst jsme zaznamenali už v posledních dvou letech.

V roce 2009 přišlo na Slavnosti piva 10 tisíc návštěvníků, loni to bylo dokonce 16 tisíc.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Martin Pokorný


Historické pivní lahve z konce 19. a začátku 20. století, půllitry, výčepní pulty, ruční kompresory, ohříváčky i kompletně zařízenou hospodu z třicátých let 20. století si mohou prohlédnout návštěvníci Šumavského pivovarnického muzea v Kašperských Horách.

Na letošní, už pátou sezonu, si muzeum připravilo řadu novinek.

Přes zimu jsme nelenošili, předělali jsme celou expozici. Velkou radost mi udělala kolekce bednářského nářadí na výrobu sudů, která pochází z pivovaru Staňkov, přibyla i řada dalších exponátů. Přidali jsme šedesát lahví, takže nyní jich vystavujeme 464, každá je z jiného pivovaru, přibyly také nějaké půllitry a výčepní pulty. Kamarád v současné době ještě dokončuje renovaci nádherného vyřezávaného výčepního pultu, stejného, jaký se objevil v seriálu Četnické humoresky. Teď bude k vidění i v našem muzeu,“ popsal některé z novinek majitel muzea Pavel Kubaň.

V muzeu nechybí ani historické plničky lahví. „Plničky jsme měli v depozitáři, takže letos jsou k vidění také poprvé. Plnička v minulosti nechyběla v žádné hospodě, hostinský na požádání naplnil pivo do skleněných lahví. Bylo to zcela běžné, například když potřebovali pivo do lahve na další den na pole, nechali si lahve naplnit v hospodě. Lahve měly buď patentní porcelánový uzávěr, nebo je bylo možné přímo v plničce uzavřít korkovou zátkou. Občas se stane, že návštěvníci, když vidí exponáty, začnou vzpomínat a měl jsem tady pána, syna hospodského, který vzpomínal, jak musel na takové plničce naplnit každý den sto padesát lahví,“ vysvětlil Kubaň.

Mezi exponáty z celé České republiky nechybí ani předměty z Klatovska. K vidění jsou v muzeu například lahve pivovarů v Klatovech, Dešenicích nebo Železné Rudě, chloubou muzea je historický půllitr se znakem Kašperských Hor. „Lahve jsou seřazené ve vitrínách podle abecedy, vedle vitrín jsou seznamy, takže každý návštěvník si může snadno najít lahev z pivovaru v okolí svého bydliště. Lahve jsou z pivovarů z celých Čech a Moravy, z Klatovska mi schází pouze lahve z pivovarů v Prášilech a Malonicích. Ty bych rád získal, takže pokud je někdo má a byl by ochoten je prodat, byl bych velice rád. Pokud jde o Malonice, jsou to lahve s nápisem A. Petrmichl. Některé lahve totiž neměly na sobě název nebo místo pivovaru, ale pouze jméno sládka,“ žádá o spolupráci Kubaň, který začal předměty související s pivem sbírat před sedmnácti lety.

Můj děda měl hospodu v Milči u Nepomuka, ve které jsem vyrostl a kterou dnes sám provozuji. Při vyklízení půdy jsme tam našli několik pivních lahví, půllitr s dědečkovým jménem a několik dalších věcí a tím to všechno začalo. Těch prvních několik lahví jsem umyl a doma jsem si je vystavil, pak jsem oslovil pár kamarádů, kteří měli něco doma, lahve začaly přibývat a nakonec to dospělo do rozměrů, které mohou dnes vidět návštěvníci muzea,“ popsal počátky expozice sběratel, který přivítá každý další přírůstek – každý, kdo by byl ochoten prodat nějaký historický předmět související s pivem a pivovarnictvím, se může ozvat na telefon 728 124 463. Šumavské pivovarnické muzeum je otevřeno každý den od 9 do 17 hodin. Nachází se v horním rohu kašperskohorského náměstí, ve stejné budově sídlí i Muzeum historických motocyklů a Muzeum české hračky.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Klatovský deník.cz | Autor: David Kojan


Pivovar Ostravar se stal hlavním partnerem zcela nového kulturního projektu s názvem „Festival v ulicích“, který v červenci v době konání world music festivalu Colours of Ostrava oživí Masarykovo náměstí a přilehlé prostory centra Ostravy. Vstup na něj bude zdarma. Po dubnovém oznámení partnerství s festivalem Colours of Ostrava jde o další významné partnerství pivovaru v oblasti kultury.

Ostravar již více než sto let fandí zajímavým projektům a různou formou přispívá ke kulturnímu dění v Moravskoslezském regionu. Bude to však zřejmě poprvé, kdy se v centru Ostravy uskuteční tolik zajímavých akcí najednou. Podporou uspořádání Festivalu v ulicích chceme umožnit skutečně všem místním partám užít si po několik dnů pestrou a kvalitní zábavu,“ popisuje důvody partnerství Martina Bučková, manažerka značky Ostravar.

Festival v ulicích proběhne od 15. do 17. července. Místem konání bude Masarykovo náměstí a přilehlé prostory a ulice v centru Ostravy, kde vystoupí celá řada zajímavých hostů - hudebníci, divadelníci, akrobati, výtvarníci a řada pouličních umělců z domova i ze zahraničí. „Cílem je vnést do města život a kvalitní zábavou zatraktivnit centrum tak, aby na každém kroku čekalo na procházející nějaké překvapení. Od pátku do neděle nabídneme netradiční zábavu především pro všechny obyvatele Ostravy a severní Moravy. Dále očekáváme v ulicích centra Ostravy také účastníky a návštěvníky ME v atletice do 23 let a návštěvníky Colours of Ostrava, kteří ke svojí vstupence získají další bonus navíc,“ říká Zlata Holušová, zakladatelka Festivalu v ulicích.

Pivovar bude při Festivalu v ulicích pečovat o dobrou náladu návštěvníků na samostané scéně Ostravar stage, kde se mimo jiné objeví známí komici z pořadu Na stojáka, jejichž program doplní vystoupení řady kapel. Pivní menu se pak bude skládat jak z nabídky piv z portfolia pivovaru, tak z možnosti navštívit a prohlídnout si samotný pivovar nacházející se blízko centra města, kde bude připraven doprovodný program.

Vedle podpory Festivalu v ulicích chystá Ostravar take novinky týkající se festivalu Colours of Ostrava. Od příštího týdne bude pivovar pravidelně přinášet nové informace o aktivitách, které ke Colours chystá. „Do startu obou festivalů zbývá 45 dní. Už se nemůžeme dočkat, až začnou. Pro všechny, kdo se jich zúčastní, půjde jistě o nezapomenutelný zážitek,“ uvedla závěrem Martina Bučková.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Turnaj ve vodním fotbale na nafukovacím hřišti, premiéra osmnáctistupňového piva Hostan Silák, spousta kvalitní hudby i závěrečný ohňostroj. Přesně tak budou vypadat tradiční Pivní slavnosti Hostan, které se už tento pátek uskuteční ve Znojmě. Podvacáté v řadě.

Pivní slavnosti Hostan jsou velmi lákavou tradiční kulturní i zábavní akcí. Stejně jako v předchozích několika letech se budou konat přímo v centru Znojma na Masarykově a Horním náměstí. Vloni se na slavnosti přišlo podívat kolem deseti tisíc návštěvníků. „Kulisy historického jádra města dodávají celé akci slavnostní nádech,“ konstatuje Silvie Jacquesová ze společnosti Heineken Česká republika, do jejíhož portfolia značka Hostan patří.

U příležitosti nadcházejících slavností letos značka Hostan připravila atraktivní novinku. Na Horním náměstí vyroste nafukovací hřiště pro netradiční disciplínu, H2O Fotbal Cup. Lítého klání na vodě se zúčastní týmy štamgastů z oblíbených hospod na Znojemsku. „Hrát budou čtyřčlenné týmy. Vítězům předáme pět sudů piva a budou si moci uspořádat párty ve své domovské hospodě,“ přiblížila neobvyklou soutěž Silvie Jacquesová.

Kromě podívané se všichni návštěvníci mohou pochopitelně těšit na Hostan Hradní, řidiči budou mít k dispozici nealkoholické Fríí. V pivních stanech i u stánků se dále bude točit nové třináctistupňové nefiltrované pivo Hostan, které se ve vybraných restauračních zařízeních na Znojemsku a Třebíčsku prodává přibližně čtrnáct dní. Návštěvníci budou mít dále k dispozici všechny druhy limonády ZULU včetně nové příchutě Malina. Při loňském ročníku znojemských slavností se prodalo 85 hektolitrů piva.

Absolutní novinkou, kterou mohou návštěvníci ochutnat v premiéře vůbec poprvé, je luxusní osmnáctistupňové světlé pivo Hostan Silák. Omezené množství nového speciálu se do sudů stáčelo počátkem tohoto týdne. „Světlý Hostan Silák se představí právě na Pivních slavnostech Hostan. Pak se bude nabízet i v restauračních zařízeních, ale jen do vyprodání zásob,“ dodala Silvie Jacquesová.

Bohatý bude jako každoročně i hudební program. Postarají se o něj Anna K., skupiny Čechomor, Wohnout, Visací zámek a Tublatanka. Před desátou večer se všichni mohou těšit na tradiční ohňostroj.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Pivní etikety, tácky, účtenky i půllitry a láhve sbírá Josef Čábelka z Vodňan. Jeho sbírka čítá několik desítek tisíc kousků, mezi ty nejvzácnější patří exponáty z Jižní Ameriky nebo Indie. Část pivní sbírky můžete vidět do 26. června ve vodňanském infocentru.

Foto

Dvaašedesátiletý sběratel pije pivo celý život a považuje jej za nejstarší a dosud nepřekonaný nápoj. "Především jezdím na nejrůznější pivní akce a navštěvuji pivovary u nás i v cizině. Z cest si pak vozím suvenýry, které zakládám do své sbírky. Nejdůležitější pro mne přitom nejsou etikety nebo láhve, ale samotné pivo," zdůrazňuje Čábelka.

Vodňanský rodák všechna piva odborně degustuje a hodnotí u nich několik ukazatelů, od barvy a vůně až k řízu a plnosti. "Všechno si zaznamenávám a porovnávám a časem bych rád své zápisky třeba i vydal," svěřil se sběratel.

V jeho sbírce jsou předměty z českých a slovenských pivovarů, ale také třeba z Německa či Belgie. Nejexotičtější exponáty mu přivezli přátelé z Jižní Ameriky a Indie.

Na pivní výstavu, která je ve vodňanském infocentru na náměstí Svobody k vidění zdarma, můžete zavítat denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Uvidíte tu současné i historické etikety jihočeských pivovarů, ale také džbánky, historické láhve a řadu dalších pivovarských suvenýrů.

Expozice připomíná také zaniklý vodňanský pivovar, ve kterém se vařilo pivo ještě v minulém století.

Zdroj: Budějovice iDnes.cz | Foto: Ladislav Němec


Na pivních slavnostech zavonělo sele

[úterý, 31. květen 2011]

Několik desítek návštěvníků si v sobotu odpoledne vychutnávalo atmosféru takzvaného Bíírfestu u hotelu Kazdův Dvůr v obci Vonšov na Chebsku.

Pivní slavnost se tu konala v pořadí již potřetí. Hosté měli možnost ochutnat několik druhů piv anebo upečené sele. K tanci a poslechu hrála živá kapela.

„Tuto akci pořádáme již třetím rokem a dáváme tím místním lidem najevo, že se u nás mohou pobavit,“ řekl ředitel hotelu Michal Bartoš. „Sehnali jsme pro všechny návštěvníky občerstvení a dnešní specialitou je grilované sele,“ upřesnil Bartoš.

Nacházela se zde i speciálně upravená pec. „V té je možné péct jak maso, tak pizzu a například i chléb,“ poznamenal ředitel. K tanci a poslechu hrála kapela Sympaťáci. Akce místní lidi velmi nadchla. „Jsem tu každý rok a vždy se velmi bavím,“ řekla potěšeně Jana Rousová z Nového Kostela. „Chválím velice organizaci celé slavnosti i pečené sele,“ dodala.

Dobrou náladu neskrývali ani další návštěvníci oslavy. „Je tu moc příjemné posezení a dobré pivo,“ zhodnotil akci Radim Nepil ze Skalné. „Celkově si myslím, že se letos tahle akce vydařila lépe než minule,“ podotkl.

Podle organizátorů se při přípravě slavnosti nesetkávají s problémy. „Máme tu bezvadný tým, který minimalizuje všechny potíže, které by mohly nastat,“ hodnotil kladně zajištění Bíírfestu Michal Bartoš. „V našem hotelu má dokonce široká veřejnost možnost nechat si udělat pivní zábaly, ponořit se do pivní koupele a mnoho dalšího. Tyto služby neslouží jen ubytovaným klientům,“ informoval ředitel hotelu.

Na akci se sjeli i zahraniční hosté. Bíírfest hodnotili velice kladně. „Přijet do České republiky a užít si tu takovou slavnost je bezvadné,“ pověděl Marco Hoch z německého města Weiden. „Zúčastnil jsem se i jedné pivní soutěže a moc jsem si ji užíval,“ doplnil. A jaké druhy piva mohli lidé na akci ochutnat? Například medové pivo, borůvkové pivo, zelené pivo a několik dalších druhů. Přítomní si mohli i zasoutěžit v pivních disciplínách. Například museli projít s pivem na podnose překážkovou dráhu anebo zatloukat hřebík ostřím sekyry.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Chebský deník.cz | Autor: Jan Buriánek


Pivovar Stella Artois

[úterý, 31. květen 2011]

Pivovar Stella Artois je světově proslulý výrobce piva v Belgii . Leží v severní části země, ve městě Lovaň (Leuven) , asi 25 km východně od Bruselu . Pivovar v současnosti exportuje do více než 80 zemí světa. Vlastníkem pivovaru je koncern InBev.

Historie

Pivovar Stella Artois vznikl v roce 1366 pod jménem pivovar De Horn a již v 16. stol. se Pivovar Stella Artois stal jedním z klíčových podniků města Lovaň. Jméno Artois je s názvem pivovaru poprvé spojováno v roce 1717, kdy se zdejším sládkem stává Sabastien Artois. Ještě několik generací se střídali ve vedení pivovaru potomci tohoto slavného jména. Zkušenosti s vařením piva se tak dědily z otce na syna. Tak se do názvu dostalo jméno Artois i když se souběžně používá i označení Horn.

Slovo Stella pochází z latiny a znamenat slavný, hvězdný. Pivovar Stella Artois jej poprvé použil v roce 1926 u výročního vánočního piva. Během let se „hvězdné pivo“ stalo známé po celém světě.

Praktické informace

Pivovar Stella Artois je pro návštěvníky otevřen od úterý do soboty, první prohlídka začíná v 9:00 hod, poslední v 19:30 hod. Exkurze trvá asi hodinu a je spojena s ochutnávkou piva. Pro osoby mladší 18 let je pouze s ochutnávkou nealkoholických nápojů. Standardní cena vstupného je € 6 za osobu starší 12 let.

Okolí

V okolí se nachází například Scherpenheuvel zhruba 22 km, Lovaň zhruba 0.9 km, Brusel zhruba 24 km, Královský palác Brusel zhruba 24 km, Královský zámek Brusel zhruba 25 km, ZOO Muizen zhruba 18 km, Muzeum komiksového umění zhruba 24 km, Botanická zahrada Lovaň zhruba 1.4 km, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zhruba 25 km, Palais Stoclet zhruba 21 km

Zdroj: Tixik.com


K Malému jezu se potápěči vracejí již počtvrté. Loni ze dna řeky vylovili například dvě jízdní kola, zrezivělé hrnce, pneumatiky, výfuk, různé dráty, spojkové ložisko i další autodíly. Na dně ale ležel i těžký řetěz od bagru. Ve sběrném dvoře skončilo zhruba 300 kilogramů různého odpadu, především železného šrotu.

Počin potápěčů z Octopus klubu je velmi užitečnou ukázkou praktické ekologie a odpovědnosti k životnímu prostředí. Věříme, že na širokou veřejnost zapůsobí práce potápěčů výchovně. Je smutné, že objem potenciálně nebezpečných odpadků na dně řeky se ani po třech letech zásadním způsobem nesnížil,“ říká Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru, který je partnerem akce.

Tento úsek řeky jsme vybrali z jednoho prostého důvodu. Jde totiž o místo, které od jara do podzimu pravidelně využívají obyvatelé města ke koupání. Jen málokdo by věřil, kolik nebezpečných předmětů lze v řece nalézt. Cílem naší akce je nejen přispět k čistotě řeky, ale také ochránit koupající se od možných poranění,“ uvedl Karel Exl, instruktor potápění z klubu Octopus České Budějovice.

Budějovický Budvar podporuje svůj domácí region i investicemi do dalších, zejména kulturních projektů. V letošním roce to jsou například Jihočeské divadlo, Slavnosti pětilisté růže, festival Okolo Třeboně nebo Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. V sobotu 18. června proběhne v Českých Budějovicích již pátý ročník rockového festivalu Budvar Fest. Značka Budweiser Budvar bude také generálním partnerem festivalů Basinfirefest ve Spáleném Poříčí a Mighty Sounds v Táboře. Významnou akcí s bohatým hudebním programem bude i tradiční Den v Budvaru, který se letos uskuteční 10. září.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Pardubický pivovar začne v průběhu června nabízet pod Orlickými horami novou značku piva. Pivo Sněžník má být konkurencí oblíbené značce Holba. Pivaři se k Sněžníku ale zatím staví rezervovaně.

"Hrdě se hlásíme k oblasti pod Králickým Sněžníkem. Novým druhem piva chceme obohatit nabídku a podpořit lokální patrioty," uvedl ředitel Pardubického pivovaru Jan Kvasnička.

Zda zdejší region nové pivo importované z krajského města přijme, zatím není jisté. Mezi pivaři zpráva o novince zvláštní nadšení nevzbuzuje.

"To si raděj vezmu dovolenou," komentoval možnost čepování nového piva z Pardubic Vítězslav Mareš.

Místní znalec piva Jaroslav Skalický je zdrženlivější: "Uvidíme. Můžeme to zkusit, až sem to pivo dorazí."

Králický restauratér Michal Souček o zamýšleném kroku Pardubického pivovaru zatím neslyšel. "Ani nevím, jak to vlastně celé bude. Budeme muset počkat, s jakou nabídkou pivovar přijde," řekl.

Nový ležák Sněžník by měl podle ředitele pivovaru Kvasničky zaútočit na city konzumentů a nabídnout jim alternativu či doplněk k hanušovickému pivu Holba, které je v Králíkách i celém okolí nejrozšířenější. Podle něj sládkové přizpůsobili nové pivo chuti pijáků.

"Několikrát jsme chuť zkoušeli a upravovali. Nakonec jsme museli přidat na hořkosti, aby byli konzumenti co nejvíce spokojeni a přijali pivo za své," dodal ředitel.

Zdroj: Pardubice iDnes.cz | Autor: Jiří K. Růžička


Patnáct píp pro řemeslná piva

[pondělí, 30. květen 2011]

Prvotřídní chmel. Mimořádné kvasnice. Dvakrát víc alkoholu. Zubatý pes.

Foto

Nová generace pražských pivnic, počínaje čtyři roky starou hospůdkou Zlý časy v Nuslích a konče teprve osmiměsíčním Pražským muzeem piva na Starém Městě, začíná nabízet kaleidoskop piv, který hodně překračuje hranice tradičních ležáků plzeňského typu, velkých jmen jako Plzeňský prazdroj, Gambrinus, Staropramen a Budvar, která dlouho držela místní trh pod zámkem.

Zlatým hřebem toho trendu by mohl být nedávný přírůstek: bar Zubatý pes s 15 pípami, z nichž se čepují „řemeslně“ vyráběná piva.

Snažíme se nabídnout malým pivovarům místo, kde mohou předvést svá piva v Praze,“ říká majitel podniku Mike Cole. „Před druhou světovou válkou byly minipivovary v každé české vesnici. Teď se vracejí.

Žádná Plzeň

Zubatý pes zaujímá úzký, třípodlažní prostor nedaleko stadionu fotbalového klubu Bohemians 1905 a leží za rohem od nádraží Vršovice. Chlubí se místním zbožím všude, od píp po nábytek. Vpředu stojí osm stoliček u rozložitého a pěkného baru z pískovce vytěženého v Líšťanech u Loun, blízko místa, kde Mike Cole žije se svou českou manželkou Janou.

Nabídka jídla k pivu je sice omezená, ale pečlivě vybraná. Jsou v ní například jemné vepřové výpečky od V. Strausse, řezníka a uzenáře z Mostu. Na stěně je tabule, na níž je křídou vypsáno 15 čepovaných piv od takových vycházejících hvězd jako Pivovar Matuška v Broumech a Pivovar Kocour Varnsdorf.

Na seznamu jsou však jen alternativní výrobci: žádný Plzeňský prazdroj, žádný Gambrinus a žádný Staropramen. Zubatý pes nemá na skladě vlastně ani značky od K Brewery Trade, agresivně rostoucí skupiny menších pivovarů, do níž patří Lobkowicz, Černá Hora, Klášter a Rychtář.

To ale neznamená, že se tam vůbec nenajdou tradiční chutě. Zubatý pes nabízí piva od klasických výrobců, jako je Pivovar Kout na Šumavě. Pravidelně na čepu by měly být uznávané světlé ležáky z Pivovaru Tambor vzniklého před dvěma lety. „Myslím, že dělají to nejlepší, co je k mání, pokud jde o české ležáky,“ míní Cole.

Je ale možné, že hlavním důvodem otevření nového baru jsou méně obvyklá piva, a to z České republiky i z dovozu. O zahajovacím víkendu měl Zubatý pes Matuškovu vynikající Zlatou raketu, pivo typu IPA (Indian Pale Ale) prosycené tunami amerického chmele s citrusovým aroma. A třebaže se nevyrábí vlastně z žádného ovoce, Matuškovo nové pivo typu saison – kvašené zvláštními belgickými kvasnicemi za velmi vysokých teplot, které by úplně zničily jemné české ležáky – má tak silnou příchuť čerstvého ovoce, že člověk téměř cítí, jak mu po bradě teče broskvová šťáva.

Bar je přirozeným rozšířením Coleova dřívějšího podniku (obchodu s pivem) Odddog, který dováží speciální piva jednak pro distribuci do barů s „řemeslně“ vyráběnými pivy, a jednak jednotlivcům, kteří si objednávají lahve na firemním webu. Ve Vršovicích se bude prozatím čepovat pět nebo šest zahraničních piv – většina z nich poprvé v České republice.

Chutnají vám silná piva?

Vyzkoušejte pivo Two Captains Double IPA s neuvěřitelným obsahem 8,5 procenta alkoholu, které se vyrábí v norském kultovním pivovaru Nøgne Ø a na síti BeerAdvocate bylo ohodnoceno jako „vynikající“. Jste milovníky chmele? Objednejte si z Dánska špičkové pivo Mikkeller vařené z deseti typů chmele (Warrior, Simcoe, Centennial, Cascade, Chinook, Amarillo, Nelson Sauvin, Nugget, Tomahawk a East Kent Golding), které na webu Ratebeer získalo od nadšených stoupenců zvláštních piv 98 ze 100 bodů.

Zubatý pes nabízí dokonce i zatuchlé vůně a příchutě, kterým fandové říkají „funk“, v podobě velikonočního piva Mikkeller Funky E-Star, vařeného se zvláštními kvasinkami Brettanomyces, které tomuto silnému belgickému světlému pivu dodávají nápadný odér koňské houně a venkovské stodoly – ale v dobrém slova smyslu.

Poušť přestává být pouští

Jak se budou jednotlivá piva vytáčet, měly by je střídat jiné značky včetně mezinárodních kultovních miláčků De Ranke a Brasserie Thiriez i domácích hrdinů, jako je Pivovar Permon a Opat.

Říct, že Zubatý pes je neobvyklým přírůstkem do poklidné uličky v Praze 10, by bylo hodně slabé slovo: je to pivní bar světové třídy na ulici, kde nejsou jiné bary, jež by stály za řeč. Ale není tak úplně sám na poušti: Cole upozorňuje, že jeho pivnice je jen kousek od oblíbené hospůdky Zlý časy v Praze 4, kde se v současnosti čepuje přes 20 typů běžných piv.

Když vyjdete ze Zlejch časů a dáte se doleva a pak půjdete vlastně jen rovně a zahnete vlevo, dostanete se ke mně pěšky asi za deset minut.

V posledních několika letech začala lidi výrazně víc zajímat kvalita piv, která pijí,“ míní Cole. „Máme malou výhodu, že jsme jediným místem, kde člověk dostane všechna tahle piva na jednom místě, a v případě některých budeme jediným místem v České republice, kde jsou k dostání.“ Alespoň prozatím.

Zdroj: Česká pozice.cz | Autor: Evan Rail


Praha je nejpopulárnější destinací evropských pivařů. Vyplývá to z průzkumu, který provedla jihoafrická pivovarnická skupina SABMiller, která vlastní největší český pivovar Plzeňský Prazdroj.

Pro Prahu jako nejpřitažlivější pivní destinaci se vyslovilo dvacet procent respondentů z 12 evropských zemí. Druhý Amsterdam získal 13 procent a třetí Berlín 12 procent hlasů.

Naopak pro Čechy je nejoblíbenějším místem pro návštěvu hospod kromě Prahy Londýn a také Amsterdam a Dublin.

Cestování zahraničních pivařů do Česka podporuje i zájem o návštěvu plzeňského pivovaru. "Vloni ho navštívilo čtvrt milionu lidí z celého světa," řekl Lidovým novinám šéf SABMiller Graham Mackay.

Přestože Plzeňskému Prazdroji loni klesl domácí prodej o šest procent, nehodlá podle Mackaye v zájmu stimulace poptávky snižovat ceny. Prodej se bude snažit posílit zaváděním inovací, například tankového piva, a také piva stáčeného do PET lahví.

Zdroj: Byznys Lidovky.cz


27. května 2011: Společnost TÜV SÜD Czech se stala odborným garantem 15. ročníku Slavností piva.

TÜV SÜD Czech; vedoucí společnost v oblastech inspekce, certifikace, testování a vzdělávání v České republice; se stala odborným garantem degustační soutěže „Pivo České republiky 2011“, která proběhne v rámci tradičních Slavností piva od 3. června do 4. června 2011 na výstavišti v Českých Budějovicích.

Zajištění odborné garance při degustační soutěži je logickým spojením se službami, které TÜV SÜD Czech poskytuje v oblasti nezávislého ověřování kvality a bezpečnosti v potravinářství,“ vysvětluje Milan Kroutil, Business Area Manager pro oblast Food & Agriculture společnosti TÜV SÜD Czech.

Více informací o službách TÜV SÜD Czech pro oblast potravinářství a zemědělství naleznete zde: http://www.tuv-sud.cz/cz/odvetvi/potraviny

Zdroj: Pressweb.cz


Do příjemného prostředí amfiteátru pivovaru Rychtář v Hlinsku se již podeváté vrátí koncerty oblíbených hudebních skupin. Dojde na premiérová vystoupení kapel jako Chinaski nebo Polemic, ale také zde zahrají zdomácnělé formace Divokej Bill, Kryštof, Harlej nebo Tři Sestry.

Léto s Rychtářem 2011 nabídne tři jedinečné koncertní akce, tradiční festival a také program Dne otevřených dveří pivovaru Rychtář. Mezi interprety se opět objevuje to nejlepší, co česká hudební scéna nabízí. Ideální koncertní prostředí, kvalitní technické zázemí,výborná až unikátní atmosféra vytvořená návštěvníky a také oblíbené pivo Rychtář přímo od zdroje sem totiž láká i ty nejnáročnější interprety.

Program zahájí o prvním červnovém víkendu, konkrétně 3. června, unikátní spojení skupiny Divokej Bill a anglických hvězd Levellers. Ti spolu vyrazili na speciální turné u příležitosti vydání nových alb, které čítá pouze tři koncerty v Česku. Jako speciální host křtu desek se představí slovenští skáčkaři Polemic.

V tradičním termínu se odehraje oblíbený Rychtář Fest. Jednodenní akce s mnohaletou historií si stále získává větší popularitu a pomalu se stává nedílnou součástí festivalové mapy. Letos nabídne navíc hvězdné obsazení ve složení Chinaski, Sto Zvířat, UDG, Vypsaná Fixa, Rybičky 48 a Discoballs.

V sobotu 16. července se do Hlinska vrátí po dvouleté pauze nejsilnější česká rocková trojice. Svá nová tu představí Harlej a Škwor. A v této sestavě samozřejmě nesmí chybět ani třetí tradiční souputník Alkehol.

Poslední koncert bude patřit doslova zdomácnělému interpretovi. Tisíce fanoušků skupiny Tři Sestry, kteří pravidelně chodí na jejich hlinecký open air koncert, nebudou ani letos ošizeni. Partička kolem Lou Fanánka Hagena přiveze v pátek 12. srpna kromě speciální scény s hospodou na podiu, videoprojekce, tradiční hosty a další vychytávky jako unikátní Fanánkův kostým "pan pivo".

Celé Léto s Rychtářem pak završí oblíbená akce s dvouletou periodikou. Na rok 2011 vychází oslava 98 let od založení pivovaru Rychtář. U této příležitosti se v sobotu 27. srpna otevřou veřejnosti brány hlineckého pivovaru a bude uvařeno speciální narozeninové pivo. V amfiteátru se pak odehraje koncertní část programu, ve které se objeví taková jména jako Kryštof, Fast Food Orchestra nebo Petr Kolář.

Více informací o koncertech Léta s Rychtářem 2011 naleznete na stránkách http://www.letosrychtarem.cz/ nebo na facebooku pod názvem "Léto s Rychtářem (official)".

Zdroj: Chrudimka.cz | Autor: Matěj Zelinka


Apetit festival praskal ve švech

[neděle, 29. květen 2011]

Téměř deset tisíc lidí prošlo branami do prostoru za OC Plzeň Plaza, kde se dnes konal první den APETIT FESTIVALU. Překvapivou účast nečekal nikdo, nabízené menu museli šéfkuchaři během dne několikrát přidělávat.

Je to první ročník a my jsme byli v odhadech návštěvnosti dost střízliví, ale dnešní den překonal všechna naše smělá přání či očekávání. Atmosféra po celý den byla skvělá, chodili rodiny s dětmi, mladí i staří a všichni se výborně bavili,“ pochvaluje si jeden z organizátorů APETIT FESTIVALU Petr Jirásek z ag. Pigs Production s.r.o.

Absolutní hit byli dnes humři, prodali jsme více než tři sta porcí a nestíhali vařit další. Lidé stáli fronty i desítky minut,“ shrnuje zájem návštěvníků šéfkuchař restaurace El Cid Miroslav Brouček a doplnil, že dalším lákadlem byla specialita Plzeňští šneci. U stánku restaurace Simsalabim se tvořily zástupy lidí, kteří chtěli ochutnat klokana. „Připravili jsme už více než tři sta porcí klokaního steaku a stále je zájem,“ podotýká Tomáš Martinák z restaurace Simsalabim. Jako u snědeného krámu skončil večer stánek restaurace Rango. „Některé z nabízených menu už vůbec nemáme, například kuřecí kousky s bylinkami. Zájem byl obrovský, to jsme opravdu nečekali,“ řekl s úsměvem šéfkuchař restaurace Rango Siniša Laketić. Polévka, hlavní jídlo, dezert – nabídka stánku restaurace PI.JEZ.PI. také mizela jako mávnutím proutku. „Zájem návštěvníků a velká účast nás moc potěšila. Hlavní jídlo – steak z býčího masa s tmavou omáčkou bylo večer vyprodané, takže na zítra už chystáme další porce,“ slibuje Jan Fryček z restaurace PI.JEZ.PI.

První den festivalu nebyl ale jen o jídle, i když jeden z muzikantů účinkujících ve večerním programu festivalu uvedl doslova, že se jídlem zabil, pořád bylo dost lidí, kteří k jídlu přidali zlatavý mok. Nabídka dvaceti pivovarů lákala tisíce návštěvníků a leckdo přiznával, že více pil než jedl. Pozadu nezůstávali ani milovníci kávy, u stolečků před stánky kaváren se těžko hledalo místo. Dezert a kávu nabízel stánek Olala Café, Cross Café nebo Anděl Café a kdo kofeinu nefandí, zašel hned vedle k barmanům. Tady vedlo bezkonkurenčně Mojito.

Hlavní program dne se ale odehrával na pódiu, kde se o jídle nejen hovořilo, ale hlavně vařilo a jedlo. Největší hvězdou dne byl šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, kterého v neděli v roli šéfkuchaře na pódiu vystřídá vítěz televizní soutěže „Na nože“ Robert Zatloukal. Ochutnat, co šéfkuchař navařil, se může podařit, stejně jako v sobotu, někomu z publika. Až je jídlo hotové, vybere moderátor s kuchařem čtyři dobrovolníky, kteří si přímo na pódiu pochutnají na připravené specialitě.

Zdroj: Tisková zpráva Apetit festivalu


Umění nošovických sládků ocenila porota přední světové soutěže Australian International Beer Awards, která proběhla v Melbourne. Pivu Radegast Premium udělila v kategorii piv plzeňského typu stříbrnou medaili. Soutěže se letos zúčastnilo 241 pivovarů z 34 zemí světa. Takřka padesátičlenná mezinárodní odborná porota porovnávala 1 195 piv.

Australská soutěž pořádaná Královskou zemědělskou společností ve Victorii má ve světě velký zvuk. Je to třetí největší profesionální pivní soutěž na světě.

Na medaili dosáhne na této soutěži jen pivo splňující náročné parametry kvality. Kombinace špičkových surovin a tradičního způsobu vaření nám vynesla už třetí medaili v řadě,“ upozornil manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák na skutečnost, že v předchozích dvou ročnících si pivo Radegast Premium také odvezlo cenný kov. V obou případech to byl bronz.

Úspěchy potvrzují, že na Moravě pijeme pivo, které chutná i daleko za hranicemi. To je důvod být na něj i náš region hrdý,“ dodal Ivo Kaňák

Australian International Beer Awards byla založena v roce 1993. Ve spolupráci s University of Ballart ji pořádá Královská zemědělská společnost se sídlem ve Victorii. Postupem času se vypracovala na pozici jedné z nejrespektovanějších soutěží na světě.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


«« « Strana 772 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI