Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Pražský vrchní soud potvrdil osmiletý trest pro Radka Mecnera, který loni dvakrát zapálil pivovar v Dobrušce na Rychnovsku. Majiteli podle soudu poničil i zařízení a odběratelům rozesílal dopisy s nepravdivým tvrzením, že výrobky pivovaru obsahují jed.

Škodu soud vyčíslil na více než sedm milionů korun.

Vrchní soud se ztotožnil s předchozím rozsudkem Krajského soudu v Hradci Králové, jenž muže v dubnu shledal vinným z obecného ohrožení, poškozování cizí věci a šíření poplašné zprávy. Požadavek obhájce na zmírnění právní kvalifikace zamítl jako nedůvodný.

Dnešní verdikt je pravomocný, obžalovaný proti němu může do dvou měsíců podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Mecnerův advokát řekl, že zatím neví, zda jeho klient této možnosti využije. (iDnes)


Pivovar chce přilákat turisty

[neděle, 17. červen 2007]

Někoho na cestách lákají staré zámky, jiného pivo. Na pivní turistiku teď sází i radnice v Náchodě spolu s městským pivovarem. Vedle tradičních exkurzí a ochutnávek letos návštěvníkům nabídnou posezení v nové letní zahrádce v sousedství lesa Montace.

„Začíná to být pro nás zajímavé, v posledních třech týdnech jsme tu měli třeba několik autobusových zájezdů z Polska. Na naše akce svážíme i štamgasty z hospod v okolí,“ říká marketingový ředitel Pivovaru Náchod František Meduna.

Donedávna si lidé v pivovaru mohli posedět ve stylovém historickémvagonu pro 45 lidí, jenže ten už přestal stačit. Pivovar proto vybudoval návštěvnické centrum pro 120 hostů a nyní i zahrádku pro 40 lidí. „Je to trend, pivovar může být turistickou atrakcí. Pokud se to podaří sladit s hospodařením podniku, zázemí pro turisty by se mohlo ještě rozšířit,“ míní náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka. V příštím roce prý pivovar zvelebí své průčelí.

Každý měsíc navštíví náchodský pivovar několik set turistů. Mohou si zaplatit exkurzi, případně ji doplnit ochutnávkou či obědem. Prohlídka stojí šedesát korun na hodinu, s posezením a volnou ochutnávkou litru piva zaplatí lidé dvojnásobek. V nabídce jsou i dražší návštěvy, ve vzorkové prodejně si zájemci mohou nakoupit pivo i suvenýry.

Čas strávený v pivovaru si turisté pochvalují. „Pivo Primátor je dobré, dali jsme si ve vagonu gulášek a všechno si prohlédli. Teď jedeme dál, na Trutnovsku nás čeká ještě opékání prasete,“ říká jednaosmdesátiletý muž, který do Náchoda přijel se zájezdem hradeckých seniorů. Náchodský pivovar stojí skoro 135 let, za první republiky ho konšelé díky oblibě místního piva ještě rozšířili. Po letech socialistické éry se v roce 1993 podnik znovu vrátil městu. Akciovou společnost nyní sice vlastní město, ale pivovar se živí sám a investuje do vlastního zařízení i do hotelu U Beránka. Od devadesátých let tu na modernizaci provozů vynaložili kolem tří set milionů korun a osmým rokem jsou v zisku.

Tento týden pivovar otevřel rekonstruované studené sklepy s novými přetlačnými tanky a sanitační stanicí zhruba za dvacet milionů korun. Umožní lepší hygienu a zjednoduší stáčení více druhů nápojů. „Po patnácti letech dokončujeme investice do technologií. Díky městu, které netahalo vydělané peníze z pivovaru, jsme mohli vybudovat supermoderní podnik,“ uvedl ředitel náchodského pivovaru Josef Hlavatý.

Pivovar se zaměřuje na tradiční nabídku piv i vícestupňové speciály a limonády. Letos v zimě chce otevřít vlastní hostinec v Hradci Králové, uvažuje také o Pardubicích či Praze. (MF Dnes)


Dobré hospodářské výsledky předchozích let vedly vedení společnosti Pivovar Náchod k rozhodnutí zahájit v roce 2006 dlouhodobě odkládanou rekonstrukci technologie sklepa. Jedná se o vybudování nového prostoru přetlačného oddělení, výměnu přetlačných tanků (sloužících ke skladování nafiltrovaného a stabilizovaného piva do doby jeho stočení do transportních obalů – tzn. sudů nebo spotřebitelských obalů – tzn. láhví), nahrazení skleněných potrubních rozvodů nerezovými a vybudování nové sanitační stanice. Jednalo se poměrně o komplikovanou a časově náročnou investiční akci. Menší objem finančních prostředků byl investován do stavební přípravy nového oddělení, kdy tato část byla spuštěna v podzimním období roku 2006. Realizace technologického zařízení včetně automatizovaného systému řízení a sanitační stanice probíhala v jarním období roku 2007 a celková hodnota této investice dosáhla cca 20 milionů korun.

Důvody rekonstrukce přetlačných tanků a sanitační stanice

Původní ležaté přetlačné tanky (9 ks), které byly instalovány v roce 1971, byly již značně běžným provozem opotřebeny. Vnitřní smaltovaný povrch tanků byl po letech užívání většinou vlásečnicově popraskaný, některá místa byla oprýskaná a průběžně opravována potravinářskou pryskyřicí. Vnější povrch tanků byl také značně poškozen takzvanou důlkovou korozí. Narušený povrch tanků ztěžoval jejich dokonalé mytí, velice špatně se udržoval v dobrém mikrobiologickém stavu a mohl se stát zdrojem nežádoucí mikrobiální kontaminace produkce. Smaltovaný povrch tanků také konstrukčně neumožňoval sanitace při vyšších teplotách (maximálně do 40o C), které jsou nezbytné pro vysokou kvalitu mytí. Další nevýhodou stávajících starých přetlačných tanků byla jejich vlastní konstrukce. Tanky byly koncipovány jako ležaté nádoby, což způsobovalo nadměrnou oxidaci piva, vzhledem k velké kontaktní ploše mezi zfiltrovaným pivem a vzduchem, kterým je naplněn zbytek tanku. Oxidace piva totiž následně urychluje stárnutí piva, které vede k negativním chuťovým změnám a kvalitativním problémům především u produkce piv s dlouhou trvanlivostí (která je dnes již na trhu považováno za standard). Stávající tanky rovněž neodpovídaly požadovanému odbytovému sortimentu, který doznal v posledním letech v náchodském pivovaru podstatného rozšíření včetně nové řady aromatizovaných nealko nápojů. Při výrobě 11 druhů piv a 6 druhů limonád tanky s jednotným objemem 230 hl také technologicky nevyhovovaly.

Původní sanitační stanice byla instalována v roce 1993 a svým technologickým uspořádáním nevyhovovala současným požadavkům na kvalitní mytí se zárukou mikrobiální sterility prostředí.

Skleněné potrubí bylo nutno nahradit nerezovým z důvodů vyšší teploty čistících prostředků a již nevyhovujících pryžových spojů, kdy samotná konstrukce neumožňovala kvalitní sanitaci odpovídající nejnáročnějším požadavkům.

Výsledky rekonstrukce přetlačných tanků a sanitační stanice - současný stav

Bylo vybudováno nové přetlačné oddělení, které navazuje na investice předcházejících období a technologicky na klasickou spilku, nově instalované kvasničné hospodářství a propagační stanici a klasický ležácký sklep. Oddělení obsahuje 14 stojatých nerezových přetlačných tanků o objemech 70 hl, 130 hl a 230 hl. Tanky jsou nerezové s plně hladkým povrchem a jsou vybavený čistícími hlavicemi, které umožní dokonalou sanitaci. Tanky jsou vybaveny regulačními armaturami, které umožní lépe kontrolovat tlak v tanku a zabrání se tak možnému poškození tanku vysokým tlakem a také poškození piva nízkým tlakem. Hlavní výhodou je, že díky tvaru tanku (v kombinaci s použitím inertního plynu N2 případně směs N2+ CO2) dojde k minimalizaci styku produktů se vzduchem a výrazně se omezí oxidace piva a pozitivně se tento faktor projeví v dlouhodobé chuťové stabilitě. Tyto přetlačné tanky jsou napojeny na nově vybudovanou automatickou sanitační stanici s vlastní ohřevem a automatickým dávkováním sanitačních roztoků a s archivací veškerých sanitačních zásahů, resp. možností zpětného dohledávání parametrů jednotlivých sanitací. Sanitační stanice slouží navíc také pro mytí ostatních technologických celků ležáckého sklepa.

Stěny a podlaha přetlačného oddělení jsou obloženy keramickými obklady, strop je zaizolován a prostor je chlazen pomocí automatické klimatizační jednotky. Tato zlepšení zajišťují udržení dokonalé čistoty a požadované teploty tohoto nového přetlačného oddělení.

Kromě zvýšené kvality mytí nová sanitační stanice sníží spotřebu energie, zajistí standardnost produkce, omezí spotřebu sanitačních prostředků a tím i sníží množství vypouštěných odpadních vod.

Do budoucna tato investice umožní pivovaru realizovat další možností inovací výrobků v požadovaných objemech a kvalitě pro případný nárůst produkce či udržení se na trhu s nápoji a touto investicí dochází i k završení celkově 15-leté rekonstrukce studené části pivovaru. (Tisková zpráva pivovaru Primátor Náchod)


V rámci Pivních slavností v Českých Budějovicích 7.- 8.6.2007 se konala již po jedenácté degustační soutěž „Pivo České republiky 2007“. Letos se do soutěže přihlásilo 42 pivovarů se 181 vzorky piv, novinkou letošního ročníku bylo zařazení i piv kvasnicových. Přihlášené vzorky piv se hodnotily v kategoriích:

· světlé výčepní pivo (10%)

· tmavé výčepní pivo (10%)

· světlý ležák (11%)

· tmavý ležák

· světlý ležák Premium (12%)

· speciální pivo světlé

· speciální pivo tmavé

· nealkoholické pivo

· pivo se sníženým obsahem cukru

· kvasnicové pivo

Při odborné degustaci získal šest medailových pozic i pivovar Svijany. V kategoriích světlý ležák a světlé speciální, získaly Svijanský Máz 11% a Svijanský Kníže 13%, tituly Pivo České republiky 2007.

Kvalita svijanského piva je oceněna řadou cen v odborných i laických soutěžích, největším oceněním však je stoupající obliba svijanského piva u konzumentů. Svijany se stávají nejsilnější značkou na Liberecku a Jablonecku, jejich obliba však stoupá i na Semilsku, Českolipsku a Mladoboleslavsku. Svijanské pivo se s úspěchem točí také v Praze v prvních restauracích. (Čerstvé zprávy)

[Svijany] 20:24 [permalink] [reaguj]


Dosáhly tak 400 mil. korun, sdělil ředitel pivovaru František Horák. Růst tržeb odpovídá zvyšování výstavu a také růstu cen. Pivovar loni dodal na trh 227 tis. hl piva, což bylo zhruba o 11 % více než v roce předcházejícím.

I letos výstav dál roste. Za prvních pět měsíců dodal svijanský pivovar zákazníkům přes 100 tis. hl piva, což bylo o pětinu více než za stejné loňské období.

"Předpokládáme, že do konce roku vyrobíme 250 – 260 tis. hektolitrů," dodal Horák. Svijanský pivovar se tak podle něj dostal v rámci republiky na 10. místo.

Kvůli růstu výroby musí podnik každoročně investovat do zvýšení kapacity kvasných kádí a ležáckých tanků. Kapacita varny totiž umožňuje uvařit až 300 tis. hl piva. Letos proto podnik investoval dalších 26 mil. korun do šesti tanků a sedmi kvasných kádí, což umožní uvařit až 270 tis. hl piva.

Pivovar Svijany prodává zhruba 70 % produkce odběratelům v okruhu 60 až 70 kilometrů. Stále více zákazníků se ale hlásí i z jiných částí země, a tak musela společnost vybudovat vlastní distribuční sklady v Brně a Táboře. "Vyvážet do zahraničí se zatím nechystáme, sotva stačíme uspokojit rostoucí poptávku v tuzemsku," dodal ředitel.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji a jeho tradice je také nejstarší. Výroba piva ve Svijanech začala v roce 1564. (Moderní obchod)

[Svijany] 20:24 [permalink] [reaguj]


Na 30 výčepů bylo permanentně v provozu na letošních Pivovarských slavnostech Zlatopramen, které se uskutečnily v sobotu v Letním kině v Ústí nad Labem. „Také letos protekly pivním potrubím během několika hodin tisíce piv značek Zlatopramen, Březňák, Louny a Dačický. Největší zájem byl samozřejmě o Zlatopramen 11°,“ řekl manažer komunikace Drinks Union Josef Vejlupek. Mezi několika tisíci návštěvníků nechyběl také ministr zemědělství Petr Gandalovič.

I letos bylo na Pivovarských slavnostech z čeho vybírat. Organizátoři přichystali pro pivní fajnšmekry hned devět druhů piv značek Zlatopramen, Březňák, Louny a Dačický. Mezi nimi byla i tzv. kvasnicová piva, která není možné koupit v obchodech. „Na poslední chvíli se nám podařilo se sládky dohodnout stočení jednoho sudu speciální 21° Březňáka, který naše společnost připravuje pro vánoční trh v Německu. Takže na své si přišli i skuteční labužníci,“ doplnil Vejlupek.

„Lidé ale také hodně ochutnávali kvasnicový Zlatopramen 11° přímo z cisterny, Březňák 14°, na odbyt šel také řezaný kvasnicový Dačický, který vaříme v pivovaru Kutná Hora,“ doplnil Jan Vyleťal z úseku produkce Drinks Union.

Celý den se mohli návštěvníci účastnit tradičních pivních soutěží. Například šlo o stavbu největší věže z pivních kelímků či pivní štafetu. Pořadatelé také pozvali na pódium návštěvníky, kteří měli nějakou část oblečení se značkou některého z piv skupiny Drinks Union. Na pódiu se nakonec sešlo přes 70 lidí. Jedna z přítomných dam si pak za odměnu převzala z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče a primátora Ústí nad Labem Jana Kubaty mobilní telefon Nokia. „Mám sice již tři telefony, ale tenhle bude můj nejmilejší,“ prozradila šťastná výherkyně z Ústí nad Labem.

Hlavními hvězdami programu slavností byli Helena Zeťová, skupina Vypsaná fixa a nesmrtelní Laura a její tygři, kteří celodenní program zakončili. Na závěr slavností samozřejmě nemohl chybět tradiční ohňostroj. (Tisková zpráva Drinks Union)


Pivovar Louny, který patří do nápojářské skupiny Drinks Union, investoval téměř devět milionů korun do nového chlazení. „Nové zařízení nám umožní mnohem lépe a jednodušeji zachovávat požadovanou nízkou teplotu ve spilce, ležáckých sklepích i přetlačných tancích, což je důležité pro stabilní kvalitu a uchování sametové hořkosti lounského piva,“ vysvětlil důvod milionové investice ředitel a vrchní sládek pivovaru Louny Daniel Urban. Pivovar tak pokračuje ve významných investicích do technologií.

Nové zařízení bude mít podle ředitele pivovaru také ekologický přínos. „V původním systému jsme jako chladivo využívali čpavek, nové zařízení pracuje s mnohem ekologičtějším a bezpečnějším glykolem,“ doplnil Daniel Urban.

Z vnitřních prostorů pivovaru tak zmizely po desetiletí známé klasické žebrovice. „Místo toho nám v potrubí koluje neškodný glykol a chladíme prostory pomocí ventilátorů, které podstatně lépe udržují nízkou teplotu ve sklepích tolik důležitou pro kvalitní kvašení a ležení piva,“ uvedl ředitel. Celý systém je řízen a monitorován počítačem. Pracovníci pivovaru tak mají okamžitý přehled o celém procesu, teplotách všech odděleních i průměrných 24hodinových teplotách, včetně trendů.

Přestavbu chlazení zahájil pivovar koncem minulého roku. Nové zařízení uvedl do provozu v polovině května. Investice do nového chlazení je dalším z kroků, které směřují k zlepšení výrobní technologie a potažmo kvality piva Louny. V loňském roce například pivovar investoval miliony do nového chlazení mladiny, což je čerstvě uvařené pivo. (Tisková zpráva Drinks Union)


Vařit pivo je v kurzu

[středa, 13. červen 2007]

Podnikatelé obnovují tradici zájezdních hospod a výrobu vlastního zlatého moku.

V Chyši vaří Prokopa, ve Velichově Formana a Karlovy Vary se vrátí k tradici Karla IV. Čepovat hostům vlastní pivo ve vlastní hospodě je mezi podnikateli na Karlovarsku stále populárnější a pivní byznys na vzestupu. Na rozdíl od let devadesátých, kdy karlovarský pivovar nadobro uzavřel své brány. „Vymýšleli jsme, jak oživit areál zámečku v Doubí a napadlo nás postavit pivovar.

Vlastně tady už kdysi byl. A v Karlových Varech není žádná zájezdní hospoda pro pět set lidí. To rozhodlo,“ vysvětluje podnikatel Karel Holoubek, který chce do čtyř let vařit pivo pod názvem Karel IV. „Proč Karel IV? Je to dárek synovi do vínku. Můj děda byl Karel, otec Karel a já jsem Karel. Takže můj syn je skutečně Karlem IV.,“ dodává se smíchem podnikatel. V Chyši se vlastním pivem mohou osvěžovat už rok.

Domácí pivovar se zde před dvěma lety rozhodl obnovit podnikatel Vladimír Lažanský, majitel místního zámku. „Neznám lepší pivo, než je Prokop. Je speciální kvasnicové bez chemických přísad,“ uvedla Simona Králová z Karlových Varů. Prokop se totiž čepuje i v krajském městě. Před dvěma lety zahájil výrobu piva ve Velichově i Bohuslav Novák.

Desetistupňový ležák nazval Velichovský forman a místním prý chutná více než pivo od velkovýrobců. „Musím dělat slabé pivo, protože velké pivovary deklasovaly výrobu na pivní limonády. Za měsíc uvařím bez potíží čtyřicet sudů,“ uvedl podnikatel, který si vlastním pivem splnil svůj podnikatelský sen. Ve Velichově ovšem vaří pivo i pro Loket. Jedná se o jedenáctistupňový ležák, který je speciálně určený pro toto starobylé město. Foto zde ... (Karlovarský deník)


Hradním pánům pomůže stát

[středa, 13. červen 2007]

Majitelé hradů a zámků žádají stát o pomoc. Shodují se, že jsou dotace nízké a náklady na opravy historických památek příliš vysoké. Vyslyší je nový ministr?

Na rozsáhlé dvoupatrové sklepní prostory zámeckého pivovaru v Chyši na Žluticku připomínající podzemní město, na sklepení ve skále ze 17. století na Hauenštejně na Ostrovsku a na prozatím nepřístupnou věž hradu ve Starém Hrozňatově na Chebsku se mohou těšit návštěvníci Karlovarského kraje. Nově přístupných míst se lidé dočkají i na hradě Hartenberk v Hřebenech na Sokolovsku.

Novinek by hradní a zámečtí páni, kterým zmiňované objekty patří, rádi přichystali před každou nadcházející sezonou pro návštěvníky podstatně více. Jejich plány ale hatí nedostatek peněz. To by se ale mělo co nejdříve změnit. Ministerstvo kultury totiž slibuje pomoc.

„Pouze turisté památky nespasí,“ řekl majitel zámku Chyše na Žluticku Vladimír Lažanský. „Naopak památka ožije teprve v době, když přitahuje lidi, konají se v ní svatby, koncerty a mimo jiné třeba výstavy. Potřebovali bychom trochu pomoc s financováním provozu, protože pokud zámek nekomercionalizujete a pokud ho provozujete pouze turisticky, tak si samozřejmě nikdy nemůže na svoji údržbu a na svůj provoz vydělat. Svatby, koncerty a další podobné akce samozřejmě dělám, ale i to zámek nezachrání,“ pokračoval.

Zámecký pán z Chyše má v těsné blízkosti zámku i pivovar. „Pivovar jsem zřídil i proto, aby památce pomohl. K jeho opravě mi pomohly peníze i z kraje a Unie. Kdyby se za pár let podařilo, aby pivovar dokázal zámek utlačit, tak by to byl takový ekonomický zázrak,“ řekl.

Kromě státních peněz mohou hradní páni dosáhnout na peníze právě z Unie. „Byl problém, že bylo nutné akci zaplatit a dokončit a pak teprve peníze z Unie přišly. Nyní se ale přechází na průběžné financování, což majitelům památek určitě pomůže,“ podotkl Lažanský. V polovině letošní sezony plánují v Chyši zpřístupnit unikátní pivovarské sklepy.

„Ty doplní exkurzi v pivovaru, která je rovněž doplněná ochutnávkou našeho piva. Lidé se zde dozví, jak se pivo vařilo dříve a jak nyní. Nyní zde práce finišují. Pozměnili jsme i expozice Všechny sklepy v něm jsou nasvícené a přístupné,“ dodal Lažanský.

Majitelé hradů a zámků žádají stát o pomoc. Shodují se, že jsou dotace nízké a náklady na opravy historických památek příliš vysoké.

Porostou dotace?

Podle ředitelky odboru památkové péče na ministerstvu kultury Anny Matouškové vše záleží na tom, jestli bude navýšen státní rozpočet na kulturu. „Ministerstvo kultury počítá s podstatným navýšením dotačních programů a tam se otevřou privátním vlastníkům kulturních památek nové možnosti,“ uvedla Matoušková. Generální ředitel Národního památkového ústavu Pavel Jerie uvedl, že je v zahraničí běžné, že stát dorovnává rozdíl mezi vysokými náklady na opravu památek a nízkými tržbami ze vstupného různými dotacemi. V tuzemsku je ale situace jiná. „Dotace nejsou nárokové. Programů není dostatek,“ řekl Jerie.

Čekání na zákon

Změny k lepšímu by měl přinést i nový památkový zákon. Během příštích měsíců vzniknou podle státních úředníků v jednotlivých krajích komise ministra kultury. Ty by měly sledovat, jak se nakládá se státními památkami a penězi z evropských fondů. Každý státní hrad a zámek získá dozorčí radu. Zastoupeny v ní budou obce, kraje, památkový ústav a podnikatelé v cestovním ruchu. (MF Dnes - kráceno)


Missky se koupaly v moři piva

[středa, 13. červen 2007]

Pivo a krása že nejdou dohromady?

Naopak! Deset finalistek soutěže Miss zlatého moku a jedna náhradnice se přijely do Chodové Plané koupat v pivu. A na vlastní kůži si vyzkoušely jeho blahodárný účinek.

Akce je součástí ojedinělé soutěže v Česku, při které soutěžící pivovary zastupují krásná děvčata. "Je to pro mě příležitost získat nové zážitky a šanci se zviditelnit," svěřila se Daniela Pešanová (18) z Mostu. Pivní lázeň a popíjení zlatého moku si doslova užívala.

Dívky se v pátek z Chodové Plané přestěhují do Kamenného domu ve Františkových Lázních. Tam se budou pečlivě připravovat na finálový večer. Ten bude 31. srpna v Žatci. Do soutěže se přihlásilo 52 dívek. Finále se zúčastní 10 z nich. Vítězka získá titul Miss zlatého moku. Foto zde ... (Blesk)


Průzkum TNS AISA*: Obyvatelé Plzně pivovar dobře znají, mimo region je potřeba větší propagace. Pivovar Plzeňského Prazdroje a Pivovarské muzeum v Plzni patří k největším lákadlům pro obyvatele města i regionu, stejně jako pro přijíždějící turisty. Během roku 2006 do obou míst zavítalo 160 916 turistů, o 3 % více než v roce 2005. Za prvních šest měsíců roku 2007 to bylo už přes 80 000 návštěvníků. Průzkumy mezi veřejností však ukazují potřebu širší propagace této atraktivní destinace v jiných regionech ČR. Téměř 94 % Plzeňanů ví o možnosti prohlídky pivovaru, u obecné populace ČR dosahuje tato znalost pouze 55 %. Přitom největší potenciál rozvoje cestovního ruchu je mezi tuzemskými turisty, kteří tvoří plnou třetinu návštěvníků.

Jako nejzajímavější místo přímo v Plzni uvádí pivovar 46 % Plzeňanů a 43 % obyvatel ČR; o zážitkově srovnatelném Pivovarském muzeu totéž soudí 27 % Plzeňanů, nicméně mezi obyvateli ČR je to pouze 6 %. Turistickému ruchu v Plzni i v Plzeňském kraji tedy určitě prospěje větší propagace pivovaru i Pivovarského muzea po celé České republice.

„Postoje a znalosti Plzeňanů nás samozřejmě potěšily, jsme na ně hrdí a děkujeme za tuto podporu. V celostátní propagaci nás ale čeká ještě hodně práce. Příležitosti k dalšímu rozvoji turistického ruchu pro pivovar a Pivovarské muzeum vidíme v těsnější spolupráci s městem a krajem. Již několik let vyvíjíme řadu společných aktivit a společně oslovujeme partnery v ČR i v zahraničí, účastníme se specializovaných veletrhů a výstav. Do budoucna uvažujeme o hlubší provázaností většiny kulturních a společenských aktivit Plzeňského Prazdroje s akcemi pořádanými regionem. Pevně věříme, že vyřešení dopravní a stavební situace kolem pivovaru, stejně jako nárůst ubytovacích kapacit v Plzni, přispěje k vyšší návštěvnosti, a tím k dalšímu rozvoji cestovního ruchu,“ říká Jindřiška Eliášková, manažerka odboru turistiky a péče o kulturní dědictví v Plzeňském Prazdroji

Návštěvnická trasa v Plzeňském Prazdroji se v posledním období významně rozšířila i díky novým investicím v pivovaru. Nejvýznamnější novinka přišla v závěru roku s otevřením nejmodernější stáčírny ve střední Evropě, kam návštěvníky vozí speciální „pivovarský“ autobus. V nově otevřené Hale slávy se návštěvníci seznamují s tím nejdůležitějším a nejzajímavějším z historie Plzeňského Prazdroje. Podařilo se zpřístupnit velkou část okruhu i pro handicapované návštěvníky. Také Pivovarské muzeum podstatně obohatilo své sbírky, například o kompletní dobové zařízení hospody z první poloviny 20. století. (Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje)


Ve čtvrtek 5. července 2007 začíná na nádvoří plzeňského pivovaru série koncertů nazvaná Léto s Prazdrojem. Během osmi čtvrtečních večerů v průběhu celého léta se na nádvoří Plzeňského Prazdroje představí celkem 16 kapel. Každý hudební večer se ponese v jiném stylu. Návštěvníci se mohou těšit na hudbu od stylu funky, latino nebo ska & reggae přes klasický rock až po gipsy music nebo večer ve stylu celtic & irish. Vstup na všechny akce v rámci Léta s Prazdrojem je zdarma!

„Letošní třetí ročník Léta s Prazdrojem je výjimečný novou koncepcí. Oproti dřívějším ročníkům jsme se rozhodli nabídnout návštěvníkům při každém večeru jiný hudební styl. Každý tak může zažít večery plné cizokrajných rytmů patřících neodmyslitelně k létu. Co jsme se naopak rozhodli i přes narůstající zájem zachovat, je bezplatný vstup na koncerty,“ říká Jindřiška Eliášková, manažerka Tourism & Heritage Plzeňského Prazdroje.

Program Léta s Prazdrojem 2007:

5. 7. Funky - My Music a Buster Nixon

19. 7. Latino - Mediterian a Son Caliente

26. 7. Ska & Reggae - Švihadlo a Fastfood Orchestra

2. 8. World music - Neboysa a Burana Orffchestr

9. 8. Gipsy music - Le Čhavendar a Gipsy.cz

16. 8. Rock - Sarin a Replay

23. 8. Bluesrock - Blueberry a Krausberry

30. 8. Celtic & Irish - Jan Hrubý & Kukulín a České srdce

Začátky všech koncertů jsou v 19:30. (Tisková zpráva Plzeňskýho Prazdroje)


V Plzni mají pestrou tramvaj

[středa, 13. červen 2007]

Nejhezčí plzeňskou tramvají se stala včera ta s číslem 297. Je zvenku i uvnitř pomalovaná v barvách a logu Plzeňského Prazdroje. Pivovarská nízkopodlažní tramvaj je první z řady KT8, které prošly omlazovací kúrou v Krnovských opravnách a strojírnách.

"To je rarita, kterou jinde nemají," tvrdí dopravněprovozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Václav Zikmund. Pivní tramvaj uveze 50 sedících a 166 stojících pasažérů a má jezdit v ulicích pět let.

Foto zde ... (Blesk)


Pivovar Platan Protivín dostal kuriózní pokutu: za nabádání k nestřídmému pití piva. Potrestal ho krajský živnostenský úřad za reklamní kampaň, v níž v restauracích soutěžila čtyřčlenná družstva, kolik vypijí piva za půl hodiny. Podobných soutěží jsou na jihu Čech přitom ročně stovky.

Protivínský Platan dostal téměř pětitisícikorunovou pokutu poté, co na akci upozornil krajské úředníky Milan Berka ze sdružení Kontext. Ti udělali v restauracích kontrolu a zjistili, že soutěž Propij se do pivovaru porušuje zákon o reklamě.

"Jeden z paragrafů zakazuje nabádání k nestřídmému požívání alkoholu. Toto reklamní soutěž porušovala, proto jsme udělili pivovaru pokutu téměř maximálně možnou," řekl vedoucí kontroly krajského živnostenského úřadu Jaroslav Příhoda.

Podobných soutěží jsou stovky

Pivovar Platan svou chybu uznal, ale tvrdí, že podobných přestupků se za rok dopustí stovky organizátorů nejrůznějších soutěží.

"Na příští akce se už raději budeme radit s právníkem. Bohužel je to přestupek, který se děje běžně na většině pivovarských akcí," uvedl ředitel pivovaru Ladislav Rosmüller.

To, že podobné soutěže probíhají v hospodách téměř denně, potvrdil i prezident agentury Dobrý den z Pelhřimova Miroslav Marek. Právě tato agentura pořádá světové rekordy v nejrůznějších disciplínách.

"Je to zcela běžný přestupek. V hospodách se toto děje denně," řekl Marek. Na soutěži organizované Platanem v průměru čtveřice soutěžících vypila za 30 minut dvacet piv. (iDnes)


Po patnácti letech se podařilo zastavit propad výstavu strakonického piva. Stalo se tak dva roky po převzetí někdejšího pivovaru Nektar městem Strakonice. Dnešní Měšťanský pivovar, který se orientuje na značku Strakonický dudák, zvedl roční produkci o tři tisíce hektolitrů. S více jak 76 tisíci hektolitry ročně se tak posunul na 27. místo z 42 hodnocených malých pivovarů v České republice.

Co stojí za tímto úspěchem, říká ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice Karel Seknička: "Zaměřili jsem se na kvalitu piva a služeb posílením obchodního zastoupení. Pro dobré čepování našeho piva v jednotlivých restauračních zařízeních jsme také přijali pracovníka na čištění a opravu chlazení, který je k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dni v týdnu našim smluvním partnerům." (Český rozhlas)


Pijí pivo kvůli výzkumu

[úterý, 12. červen 2007]

Pivo jako lék proti stresu! Výzkum, který by jim mohl leckdo závidět, podstupují v těchto dnech studenti a studentky vysokých škol na jihu Čech.

Pod dohledem lékařů pijí denně dvanáctistupňové pivo ze strakonického pivovaru. "Výzkumný úkol je jasný. Posoudit vliv střídmého pití piva na zvýšení obranyschopnosti organismu ve stresových situacích. Tedy ve zkouškovém období," popsal smysl akce vedoucí výzkumu proděkan Jihočeské univerzity Petr Petr.

Skupina 21 respondentů z řad vysokoškoláků a jejich profesorů musí vypít denně určené množství piva. Studentky musí povinně zkonzumovat dvě třetinky piva a muži tři. Účastníci projektu prošli předem podrobnými lékařskými prohlídkami včetně rozboru krve a jaterních testů. V polovině července výzkum končí a lékařské testy se budou opakovat. (Blesk)


Pivovarská pouť se uskuteční zítra ve Strakonicích na Podskalí. Program začne ve 13 hodin. Pro návštěvníky je na uvítanou připraven výstřel z děla skupiny historického šermu Markýz. Během dne se představí místní mažoretky Otavanky, vystoupí soubory Prácheňáček, Prácheňský soubor písní a tanců a Loutkový soubor radost.

Chybět nebudou tradiční závody netradičních plavidel – Neckiáda. Ta začíná úderem poledne v Katovicích, pak plavidla poplují po Otavě a finále bude v 16 hodin na Podskalí. Připraveny jsou také soutěže o ceny. Nejmladší děti se mohou zúčastnit Putování za dráčkem Podskaláčkem, které začne ve 13 hodin a potrvá do 15. hodiny.

K tanci a poslechu zahraje Nektarka s kapelníkem Ladislavem Romem, Malá muzika Nauše Pepíka, kapela Jiřího Nového Cross a kapela Josefa Jůzka. Strakonický pivovar na pouti představí nové čtrnáctistupňové pivo Velkopřevor. (MF Dnes)


Značka Budweiser Budvar byla oceněna titulem „Superbrand České republiky“ za rok 2006. Byla tak zařazena do prestižního seznamu mezi 100 nejvýznamnějších značek v České republice - tzv. superznaček. Seznam sestavila nezávislá porota složená z předních českých i mezinárodních odborníků v oblasti brandingu a hodnoty značek. Porota vybírala z více než 2000 značek, které jsou aktivní na českém trhu. V aktuálním seznamu superznaček fungujících na českém trhu letos figurují například Apple, Coca-Cola, DHL, ING, Mattoni, Microsoft nebo Škoda. Značka Budweiser Budvar navázala na úspěch z roku 2005, kdy byla do českého seznamu Superbrands zařazena poprvé.

Vynikající celosvětovou pověst značky Budweiser Budvar potvrdila nedávno i britská organizace Superbrands, která Budweiser Budvar v letech 2004 a 2006 uvedla v prestižním seznamu „Coolbrands“, který zahrnuje značky udávající aktuálně tón životnímu stylu ve Spojeném království.

„Jsme rádi, že jsme se prosadili v silné konkurencí nejen tradičních českých značek, ale i značek světových, které působí na území ČR. Zařazení značky Budweiser Budvar mezi 100 nejvýznamnějších značek v České republice je potvrzením vynikající pozice našeho piva i celého Budějovického Budvaru na českém trhu,“ komentuje tuto událost Petr Samec, PR manažer pivovaru Budějovický Budvar, n.p.

Organizace Superbrands je celosvětově uznávanou autoritou v oblasti brandingu a hodnocení značek. Superbrands funguje již více než 20 let a dnes působí ve více než 70 zemích světa. V ČR působí od roku 2004. Cílem činnosti organizace Superbrands je rozvíjet oblast brandingu, vyzdvihovat výjimečné značky a upozorňovat na ně zákazníky. V každé zemi je sestavena nezávislá porota odborníků na značky, kteří prověřují historii, hodnotu a jedinečnost značek a vybraným značkám posléze udělují statut Superbrand (tzn. Superznačka). Superznačka zakládá nejlepší pověst ve svém oboru, zákazníkům nabízí značné citové a/nebo hmotné výhody, které převyšují její konkurenci a které (vědomě či nevědomě) zákazníci preferují, uznávají a do nichž mají důvěru investovat. Více informací o Superbrands získáte na stránkách www.superbrands.org.

Jednotlivé nominace Superbrand České republiky pro rok 2006 jsou průběžně a postupně zveřejňovány. Oficiální vyhlášení kompletního seznamu 100 českých superznaček se uskuteční v září 2007. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Budějovický Budvar zahájil v těchto dnech provoz zcela unikátní technologie pro rozvážení nepasterovaného piva (takzvaného "tankového piva"). Vývojový tým pivovaru vytvořil komplexní a technologii rozvozu, založenou na kontejnerovém systému. Vývoj celého systému trval 14 měsíců. Celkové náklady na vývoj a výrobu, včetně 2 vozidel pro rozvoz piva činily osm milionů korun.

"Vytvořili jsme unikátní technologický systém, který odstranil řadu nevýhod spojených s dosud užívanými cisternovými vozidly," říká Bohumil Maťha, vedoucí vývojového týmu z Budějovického Budvaru. Podstatou systému jsou speciální tepelně izolované kontejnerové zásobníky na pivo o objemu 10 hektolitrů. Pivo v nich vydrží studené nejméně 24 hodin.

Kontejnery se za sterilních podmínek plní v pivovaru a na kamionech se převážejí na distribuční střediska. Na kamion lze naložit až 16 takových kontejnerů. V distribučním středisku se překládají na upravený dodávkový automobil, který je mimo jiné vybavený přečerpávacím zařízením a sterilní hadicí. Kontejner se pomocí hadice za sterilních podmínek připojuje přímo na Duotank ve sklepě restaurace. Nevyužívá se tedy obvyklý způsob, kdy se k propojení cisterny a tanku používají hadice nebo rozvodné potrubí uložené v místě spotřeby piva. "Na rozdíl od konkurenčních systémů u nás odpadá nutnost čištění rozvodného potrubí při každém plnění tanků ve sklepě. Přitom často docházelo ke kontaminaci piva, ztrácel se čas a hostinský navíc musel takové čištění zaplatit," dodává Maťha.

Přečerpávání piva z kontejneru trvá jen 12 až 14 minut. Celková hmotnost plně naloženého dodávkového vozidla včetně piva je šest tun. Systém je řízený mikroprocesorem a je nenáročný na technickou obsluhu. Nový způsob především umožňuje rozvoz tankového piva do restaurací v centrálních částech měst (kam obvykle nemohou vjíždět klasické cisterny) a zachovává kvalitu a čerstvost piva během přepravy. Dalšími přínosy jsou úspory přepravních nákladů a úspora času při přečerpávání piva do tanku ve sklepě restaurace.

Systém zatím funguje jen v oblasti středních Čech. Pivo je novým způsobem dodáváno již do tří pražských restaurací a jejich počet bude narůstat. Od srpna začne nový systém dodávek fungovat také v Jihočeském kraji. (WEBReporter)


Budějovický Budvar se marně snažil ochránit značku "Bud" a "Budweiser" proti americké společnosti Anheuser-Busch. Ta si v devadesátých letech názvy chtěla zaregistrovat pro jiné výrobky, než je pivo. Šlo jí například o oděvy, cukrovinky, či papír.

Proti tomu se ale postavil český státní podnik Budějovický Budvar. Měl strach, že tím utrpí pověst piva, které se pod danými názvy na trzích EU prodává a ke kterým vlastní ochrannou známku.

Dnes ale soud první instance rozhodl, že Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu (OHIM) rozhodl správně, když se rozhodl značky "přiklepnout" Američanům.

"Společnost Budějovický Budvar neprokázala, že označení původu Budweiser a Bud, zapsaná na základě Lisabonské dohody, s účinkem zejména pro Francii, jí umožňují podat námitky proti přihláškám ochranných známek Společenství podaným společností Anheuser-Busch pro jiné výrobky než pivo," uvedl dnes soud.

Americký Král piv

Mezi lety 1996 a 1998 podala americká pivovarnická společnost u evropského známkového úřadu přihlášky na registraci některých svých obchodních značek.

Konkrétně OHIM obdržel žádost o registraci slovních označení "Budweiser" a "Bud" a obrazových označení, jež obsahují označení "AB", "Genuine" (Autentický), "Budweiser" a "King of Beers" (Král piv). Jen čtyři posledně jmenované grafické značky měly sloužit k označování piva.

Zbylé značky americká společnost hodlala používat pro označování papírenských výrobků, čisticích potřeb, oděvů, jemného pečiva a cukrovinek.

Námitky neprošly

Český pivovar Budějovický Budvar měl ke všem žádostem americké společnosti námitky. OHIM tyto námitky neuznal až na jednu výjimku.

Ta se týkala žádosti Anheuser-Busch o registraci obrazových značek pro piva, v nichž se objevoval mimo jiné název "Budweiser" a "Bud". Budějovický Budvar se proto v roce 2004 rozhodl zahájit s evropským úřadem spor u lucemburského soudu.

Budějovický Budvar je třetím největším pivovarem v České republice a patří mezi přední tuzemské exportéry piva. Loni zvýšil vývoz o sedm procent na rekordních 556 tisíc hektolitrů piva. (Aktuálně)


«« « Strana 992 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI